Gość: Dariusz Kopciowski IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 08:50 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dariusz Kopciowski Re: Nie ma pieniędzy na malowanie Rynku IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 09:09 Moją wypowiedź wypaczono tak bardzo (mam nadzieję że z powodu braku miejsca), iż nie mogę jej uznać za swoją. Chcę podkreślić, że w rozmowie z Gazetą Wyborczą powiedziałem jedynie, że istnienia polichromii bądź innych elementów historycznego wystroju kamienicy nie można wykluczyć. Świadczą o tym dotychczasowe niespodziewane odkrycia, takie jak polichromie znalezione w pachach sklepiennych kamienicy w Rynku 8 czy wczesnorenesanowy portal w Rynku 9. Podkreśliłem przy tym, że Stare Miasto w Lublinie posiada blisko 70% oryginalnej substancji zabytkowej, co prawdopodobnym czyni odkrywanie przy kolejnych remontach tego typu - elementów historycznego wystroju zabudowy staromiejskiej. Co do reszty wypowiedzi podkreślam, że niewątpliwie pożądaną sytuacją byłby większy udział prywatnych właścicieli w remontach zabytków. Obecnie jest z całą pewnością zbyt mały. Nie można wszak jednak nie zauważyć, że na Starym Mieście - jak dotąd - najpoważniejszym inwestorem jest gmina Lublin (choć z pewnością w niewystraczającym zakresie). Świadczy o tym wiele inwestycji takich jak przywołany wyżej remont Rynku 8, Rynku 7, Złotej 3, Placu po Farze czy wielu staromiejskich ulic (łącznie z infrastrukturą). Co do portalu w Rynku 9, warto zauważyć, że prywatnego właściciela wsparł jeden z operatorów cieci komórkowej. Kończąc pragnę dodać, że ewentualne odkrycie polichromii - w przypadku dobrego stanu tynków - nie powinno zwiększyć w znaczącym stopniu kosztów remontu. Chodzi przede wszystkim o ich zachowanie (uchronienie przed skuciem w czasie remontu). W przypadku braku środków na konserwację można je zamalować farbą wapienną i poczekać z konserwacją do lepszych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza.l Do pana Dariusza K. 15.01.03, 21:10 Panie Dariuszu, czy zabytek tej klasy jakim jest lubelski Rynek jest zdany jedynie na marne grosze jakie laskawie wysuplaja lubelscy urzednicy? Czy nie ma zadnej rzadowej dotacji na ratowanie zabytkow ? Zreszta, czy UM nie zdaje sobie sprawy, ze do tej katastrofalnej sytuacji doprowadzilo samo miasto (czyt,urzednicy) nie remontujac kamienic od dziesiatkow lat? Czy stawiajac im zarzut bezmyslnego marnotrastwa, nie powinien ktos za to odpowiadac, czy w koncu placono im jedynie za wieczne zadowolenie z siebie i arogancje ? Inna bardzo powazna sprawa, jest oddawanie kamienic spadkobiercom wlascicieli bez stawiania warunku koniecznosci remontu w ciagu np. trzech lat. Jesli po tym okresie wlasciciel zlekcewazy zarzadzenie, miasto powinno miec przywilej pierwokupu. Radzilabym rowniez sumienniej sprawdzac prawo Zydow do przejmowania kamienic, bo jak Pan zapewnie sie orientuje w czasach Gomolki wyplacano wlascicielom zydowskim mieszkajacym w USA odszkodowania za kamienice, gwarantem czego byl Rzad amerykanski, o czym niestety zapominaja sami nowojorscy Zydzi jak i ludzie w kraju, poddajac sie krzykom i szantazom. A przeciez niestety zdarza sie, ze osoby ,ktore kiedys wziely odszkodowania upominaja sie o "swoja" wlasnosc po raz drugi, korzystajac na balaganie w polskich urzedach (nagminnie zapominano wciagnac to do ksiag wieczystych). Zycze panu sukcesow w ratowaniu Starowki. Oby sie nie zawalila na naszych oczach. (czy kamienica Konopnicow, zw.Sobieskich rowniez ma wlasciciela ? jak widzialam 2 lata temu byla w strasznym stanie, az boje sie myslec co zastane tego roku w podrozy do kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Do pana Dariusza K. 15.01.03, 21:21 eliza.l napisała: > Radzilabym rowniez sumienniej sprawdzac prawo Zydow do przejmowania kamienic, > bo jak Pan zapewnie sie orientuje w czasach Gomolki wyplacano wlascicielom > zydowskim mieszkajacym w USA odszkodowania za kamienice, gwarantem czego byl > Rzad amerykanski, o czym niestety zapominaja sami nowojorscy Zydzi jak i ludzie > > w kraju, poddajac sie krzykom i szantazom. A przeciez niestety zdarza sie, ze > osoby ,ktore kiedys wziely odszkodowania upominaja sie o "swoja" wlasnosc po > raz drugi, korzystajac na balaganie w polskich urzedach (nagminnie zapominano > wciagnac to do ksiag wieczystych). Identyczna sytuacja (podwójnego odszkodowania - rekompensaty) dotyczy bezpodstawnego pozyskiwania, bo już nie odzyskiwania, majątku przez kościół katolicki w Polsce przy jednoczesnym funkcjonowaniu Funduszu Kościelnego i systematycznego wygarniania przez kościół nienależnych już mu środków poprzez ten Fundusz, a praktycznie z budżetu państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nopasaran Re: Nie ma pieniędzy na malowanie Rynku IP: *.zone.lub.pl 15.01.03, 14:39 Bardzo dziwna cała ta sytuacja. Właścicielem kamienicy jest ktoś mieszkający w Nowym Jorku(skąd on się wziął, czyżby była już uchwalona jakaś ustawa reprywatyzacyjna, według mojej wiedzy nic takiego nie miało miejsca) Radni pragną ze wszystkich sił przekazać pieniądze na remont prywatnej kamienicy ale właściciel budynku kategorycznie odmawia tej pomocy(może złoży skargę do rządu amerykańskiego że lubelscy radni chcą go zmusić do przyjęcia prezentu) Sam natomiast nawet nie kiwnie palcem by cos zrobić aby kamienica nie popadała w ruinę (może liczy na to że się sama zawali, a wolną działkę będzie mógł sprzedać np. pod pierwszy hipermarket na Starym Mieście :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folkatka Re: Nie ma pieniędzy na malowanie Rynku IP: 212.160.232.* 15.01.03, 15:14 W tej sprawie tragiczne jest jedno - nikogo tak naprawde nie obchodzi los naszych zabytkow. MOgą się walić, sypać - nikt nie kiwnie palcem a rozne instytucje robią wszystko by oddalic od siebie ten problem. Tak jest w calym kraju. Dlaczego nikogo to nie obchodzi ?? Dlaczego o różnych akcjach ekologicznych gazety sie rozpisuja, dlaczego aktywisci przykuwaja sie lancuchami do drzew skazanmych na wycięcie, a zabytek moze zginac za cichą,powszechną aprobatą całego spoleczeństwa??? A właściwie po co nam jakieś zabytki ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek K. Re: Nie ma pieniędzy na malowanie Rynku IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 12:15 Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Nie ma pieniędzy na malowanie Rynku 17.01.03, 12:28 Bardzo boleję nad stanem naszego Starego Miasta. Ile razy tam jestem to zawsze mnie zachwyca starówka a jednocześnie żal mi serce ściska, że do tej pory nie jest odnowiona. Przecież to cudo, to nasze Stare Miasto. Jeżdżąc po Polsce widzę jak nawet najmniejsze miasteczka te swoje zabytki odnowiły pieczołowicie.To nie może być robione, ten remont tylko z doskoku. To musi być robione kompleksowo, bardzo starannie, żeby wystarczyło na długie lata. Trzeba się usilnie starać, zabiegać o fundusze!!! A nie można by z funduszu FARE??? Odpowiedz Link Zgłoś