Gość: Ciupazka IP: 212.182.27.* 26.02.03, 14:55 Co jest, tradycji musi stać się zadość. Kto ma najlepszy przepis? Osobiście lubię te z różą, a może ktoś wie, gdzie takie można dostać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 26.02.03, 15:19 Składniki: 50 dag mąki, 10 dag tłuszczu: masła lub margaryny, 5 żółtek, 5 dag drożdży, 1 szklanka mleka, 10 dag cukru, pół laski wanilii lub cukier waniliowy, szczypta soli i 75 dag smalcu do smażenia, dżem Wykonanie: Zagnieść ciasto drożdżowe z podanych składników i odstawić do wyrośnięcia. Następnie po kawałku wyciągać na stolnicę i rozwałkowywać na grubość palca. Szklanką wyciąć krążki z ciasta. Na jeden nakładać dżem, a drugim przykrywać, następnie zlepiać brzegi mocno, by dobrze do siebie przywarły. Ułożyć pączki na wysypanej mąką stolnicy lub desce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte pączki wkładać na rozgrzany tłuszcz wypukłą stroną do dołu. Kiedy już jedna strona się zarumieni, pączek przewracamy i smażymy z drugiej. Pączki najlepiej smaży się na niezbyt silnym ogniu i pod przykryciem. Gdy połowa pączka zanurzonego w tłuszczu zrumieni się, trzeba go odwrócić i dosmażyć, ale już bez przykrycia. Temperaturę tłuszczu przed smażeniem pączków sprawdza się, wrzucając na gorący tłuszcz obrany ziemniak. Gdy zacznie się rumienić, można zacząć smażyć pączki. Usmażone pączki i chrust najlepiej jest wyjąć na bibułę, by odsączyć je z tłuszczu. Dopiero po chwili przenosimy je na półmisek i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Pączki można nadziewać różą, konfiturą z wiśni, śliwek i moreli. Można też zrobić nadzienie z budyniu śmietankowego lub waniliowego oraz ze zmielonych orzechów włoskich wymieszanych z różą utartą z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: 212.182.27.* 26.02.03, 15:34 Mam nadzieję, że przepis wypróbowany, biorę sie zaraz za robienie. Nie dziękuję, zeby nie zapeszyć, a jak się udadzą to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 26.02.03, 23:40 Ciupazko przyślij porcję mailikiem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 00:00 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): >> Osobiście lubię te z różą, a może ktoś wie, gdzie takie można dostać? << Hmmm Uwielbiam takie pączki z różanym nadzieniem, a najlepsze jakie jadłam sprzedają w Gdańsku-Wrzeszczu na Grunwaldzkiej... duże, ciepłe, pachnące, nadzienie aromatyczne... że aż mi ślinka leci (masochizm jakiś uprawiam dzisiaj). Ale mówiąc szczerze nigdy ich jeszcze w tłusty czwartek nie jadłam (ale pewnie w mnóstwo innych czwartków, mniej lub bardziej ważnych), bo jest tam taka kolejka, że stania chyba na 2 godziny... Ci co nie pracują mogą.. a ci co pracują są zmuszeni tego wspaniałego dnia jeść takie zwykłe nie z różą.... ech... Wiem, że macie trochę daleko do tych "moich" pączków różanych, ale jeśli będziecie kiedykolwiek w Gdańsku to zapraszam na konsumpcję i to w wyjątkowo miłym towarzystwie... hmmmm moim;))) Pozdrowionka i piszcie, gdzie kupujecie pączki i jak je oceniacie np. w skali od 1 do 10... będzie jak znalazł, gdy przyjadę w wielkanoc i będę chciała odrobić tłustoczwartkowolubelskie zaległości;)) A tak w ogóle to czuję już aromat tego nadzienia różanego... ech... Z pączkowym pozdrowieniem rena_łasuchowata_do_granic_możliwości_już_moja_skóra_tego_nie_wytrzymuje ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 07:49 ludzie!!! dopiero 7.45 a ja już zeżarłem 3 pączki. Mam takie miłe koleżanki w pracy...-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 08:08 Za godzine będę wiedział, czy ja też mam równie miłe koleżanki w pracy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 08:12 Do tego czasu to mnie łatwiej będzie przeskoczyć niz obejść...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: *.it-net.pl 27.02.03, 11:13 No, przepis wypróbowałam dzisiaj z samego rana, każdego z Was częstuję dobrze urośniętym pączkiem i naleweczka pigwową (pychota), życząc miłego dnia i wieczoru. SAma jestem uziemiona aż do 21-ej, służba nie drużba. Kto to widział do tej pory aby ludzie stali na baczność, nawet młodzi, a niestety, tak jest, a ja wraz z nimi, oby nie pod tłustą tablicą! Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 11:29 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > No, przepis wypróbowałam dzisiaj z samego rana, każdego z Was częstuję dobrze urośniętym pączkiem (...) < Jedno małe pytanko... bo mam za krótką rączkę co by się poczęstować... a jaie nadzienie mają pączucie?? A na wierzchu lukier czy puder?? Hmmm czy ja znowu czegoś nie wiem, czy ty harcerka jakaś czy cóś?? Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 11:18 lodbrok napisał: > Do tego czasu to mnie łatwiej będzie przeskoczyć niz obejść...:-))) Ech.. ech.. nie zapominaj, że pierwsze dwa były za mnie... i to w moje biodra poszły;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 11:25 No Rena teraz to jest jeszcze lepiej bo pochłonąłem juz sześć i powoli nie moge juz patrzec na wszystko co przypomina pączka... Oczywiście za ciebie tez zjadłem:-)) Dzięki Ciupazko za poczęstunek, especiallly for nalewka z pigwy:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 11:32 lodbrok napisał: > No Rena teraz to jest jeszcze lepiej bo pochłonąłem juz sześć i powoli nie > moge juz patrzec na wszystko co przypomina pączka... << No i teraz się dziwi dlaczego ja na diecie?? Przyjeżdżam w Wielkanoc.. i co?? Lodbrok nie będzie mógł na mnie patrzeć?? ech... smutneeee...;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 11:36 Ach te kobiety... wy wszystko bierzecie tak do siebie:-))) Do tego czasu jak przyjedziesz na pewno znowu będę miał ochotę na pączki, nie masz sie więc co martwić:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilja Blueeeeeeeeeee..............!!!! 27.02.03, 11:52 lodbrok napisał: > ludzie!!! dopiero 7.45 a ja już zeżarłem 3 pączki. Mam takie miłe koleżanki w > pracy...-)))) lodbrok....ja też zeżarłam 3, i to 3 naraz i popiłam to dwoma kawami..... Mam mdłości.....bleeeeeeeeee................. Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Blueeeeeeeeeee..............!!!! 27.02.03, 11:59 vanilja napisała: > lodbrok....ja też zeżarłam 3, i to 3 naraz i popiłam to dwoma kawami..... > Mam mdłości.....bleeeeeeeeee................. > hmmm no i na dodatek pewnie przeczytałaś wcześniej wątek: "zabawy kloaczne;)" Nooo ale skąd macie te pyszne pączki, jaka ciastkarnia w Lublinie najbardziej popularna jest dzisiaj?? Nie chcecie zdradzić tajemnicy, czy dbacie o mnie, cobym jak przyjadę nie rzuciła się w jednym wyznaczonym kierunku?? Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Blueeeeeeeeeee..............!!!! 27.02.03, 13:52 Chyba jednak założę ten wątek o pawiach... On jest w sam raz tłusto - czwartkowy:-))). Vanilka, właśnie zjadłem 7 pączka. Czuję się jak po trawce......:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 12:36 Całkowicie szczerze, z ręką na sercu - pożarłem 7 sztuk, a cały dzień jeszcze przede mną. Czy ktoś podejmie wyzwanie? Może lubelskie żołądki są wytrzymalsze, bo lokalesy w mojej pracy poległy i nie są w stanie dalej się zmagać :) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 12:58 No jak od tygodnia uprawiałeś głodówkę, to co się teraz dziwić??;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 13:10 rena_gd napisała: > No jak od tygodnia uprawiałeś głodówkę, to co się teraz dziwić??;)) Abstynencję, proszę miłej Pani, to ja tylko w zakresie seksu zachowuję, bo jak wszyscy wiedzą, seks zaśmieca umysł i rozbija rodziny. Ale co do pączków - przyjmę każdą ilość i bez głodówki :) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 13:40 lucy_fair napisał: > Abstynencję, proszę miłej Pani, to ja tylko w zakresie seksu zachowuję, bo jak wszyscy wiedzą, seks zaśmieca umysł i rozbija rodziny. Ale co do pączków - > przyjmę każdą ilość i bez głodówki :) > Trzeba mieć umysł i rodzinę, a jak ktoś nie ma, to można bez tej hmmm abstynencyi?? Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 13:52 rena_gd napisała: > > Trzeba mieć umysł i rodzinę, a jak ktoś nie ma, to można bez tej hmmm > abstynencyi?? Nie bądźmy dla siebie zbyt surowi :) Jeśli nikt nie widzi, to wszystko można Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 13:57 Lucy_fair, podejmuje wyzwanie. Ja tez zezarłem 7, ale jestem lepszy o 6 faworków. A co do seksu to sie nie zgadzam:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 14:03 lodbrok napisał: > Lucy_fair, podejmuje wyzwanie. Ja tez zezarłem 7, ale jestem lepszy o 6 > faworków. A co do seksu to sie nie zgadzam:-))) No nareszcie godny przeciwnik :) Co prawda w tzw. międzyczasie doszedłem do 8 (i mam na to świadków), ale te Twoje faworki zbiły mnie z nóg. A co do abstynencji, to oczywiscie dopuszczam jakieś tam wyjątki. Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: No, ciekawe, czy ktos mnie przebił 27.02.03, 14:15 Zapowiadam zmasowany atak obżarstwa na popołudnie. Będzie to atak pączkowo - faworkowy także miej sie na baczności:-))) A z wyjątkami to jest tak jak w mojej sygnaturce...:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: 80.51.249.* 27.02.03, 14:06 Ja zjadłam dopiero swojego pierwszego dziś pączka i choć kupiony w pobliskim supremarkecie to całkiem niezły, z różą w środku, lukrem i skórką pomarańczową na wierzchu. Niestety ja najwiecej mogę zjeść ze dwa pączki, więc nawet nie staje do konkurencji :) WSzystkim forumowiczom którzy już zjedli swoje pączki oraz tym którzy dopiero będą je jedli życzę smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 14:16 Bo jak sama nazwa wskazuje, nitki mają mały basenik:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: 80.51.249.* 27.02.03, 14:23 lodbrok napisał: > Bo jak sama nazwa wskazuje, nitki mają mały basenik:-)))) Jak to nitki :))) Odpowiedz Link Zgłoś
vanilja Re: Pączki - tłusty czwartek ! 27.02.03, 16:11 lodbrok napisał: > Bo jak sama nazwa wskazuje, nitki mają mały basenik:-)))) hihi, czyli mały zbiorniczek retencyjny.....a stąd już tylko krok do polipów pęchęrza........prawda, Pepper?....... Własnie zjadłam czwartego pączka.........ale za to z adwokatem, czyli liczy się podwójnie....Co nie oznacza że jakiś adwokat mi go pomół zjeśc, o nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: *.lublin.mm.pl 27.02.03, 18:41 Przyznam sie....tak całkiem cichutko.....pisnę tylko że.....nie zjadłam dziś ani jednego pączka.....bo nie miałam chęci. Nawet sie jednemu , takiemu ze skórka pomarańczową , przyglądałam w sklepie ale jakoś mi tak...i co, przyjde do domu i będe jadła te pączki przed telewizorem? nie mam chęci... A najbardziej lubie takie z lukrem i skórką pomarańczową , bo nadzienia oprócz budyniowego to nie bardzo:-( Ide kiedys przez maisto w tłusty czwatrtek z kolega K. a tam stoi straganik z pączkami i z karteczką " Pączki z różą" Kumpel sie zapalił , ze z róża , podchodzimy Kumpel : dwa pączki z róża poproszę. Pani podaje mu dwa pączki , wydaje reszte a ten stoi i patrzy na nią wyczekująco ; Pani: Słucham, cos jeszcze? Kumpel ze zdumieniem : A gdzie róża????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nitka Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: 80.51.249.* 27.02.03, 21:07 vanilja napisała: > lodbrok napisał: > > > Bo jak sama nazwa wskazuje, nitki mają mały basenik:-)))) > > hihi, czyli mały zbiorniczek retencyjny.....a stąd już tylko krok do polipów > pęchęrza........prawda, Pepper?....... Zbiorniczek retencyjnym mam dośc spory ;) a o polipach pęcherza nic mi nie wiadomo, zaś zjadłam tylko 1 pączka, bo się przez ucho igielne muszę zmieścic :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 28.02.03, 07:03 Vanilka ty to się w świecie obracasz.... Jak będziesz jadła z sędzią albo prokuratorem to powiedz jaka była różnica:-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 28.02.03, 07:05 A tak w ogóle to zerżarłem wczoraj 12 pączków a faworków nie pomnę. Przeżyłem, ale mam spokój z pączkami do wielkanocy czyli do czasu jak przyjedzie nasz nadmorski łakomczuszek czyli Rena:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Pączki - tłusty czwartek ! 28.02.03, 10:24 lodbrok napisał: > A tak w ogóle to zerżarłem wczoraj 12 pączków a faworków nie pomnę. Przeżyłem, ale mam spokój z pączkami do wielkanocy czyli do czasu jak przyjedzie nasz nadmorski łakomczuszek czyli Rena:-)))) ech... zaparło mi dech w piersiach... ale pięknie o mnie napisał... poetycko... i smacznie... Lodbrok, dziękuję;)) A tak poza tym to czy lucy_fair się zatruł?? coś się dzisiaj nie odzywa.. pączki były nieświeże, czy przesadził wieczorkiem z faworkami?? I jak tu teraz wybrać zwycięzcę?? Lucyferze... odezwij się;)) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Prosty rachunek: 2 + 1 28.02.03, 10:29 Czyli dwa pączki i jeden faworek. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Prosty rachunek: 2 + 1 28.02.03, 10:49 No pewnie lucy_fair, gdzieś leży kołami do góry z przeżarcia. Albo jeszcze je pączki...:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Prosty rachunek: 2 + 1 28.02.03, 10:51 Oj, to chyba jednak wątek kloaczny czyli kloc; niekonecznie egzystencjalny... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: Prosty rachunek: 2 + 1 28.02.03, 10:57 pepperoni78 napisał: > Oj, to chyba jednak wątek kloaczny czyli kloc; niekonecznie egzystencjalny... ; > ) Czy ja się mylę, czy na to, co koń zostawia za sobą też się mówi pączki??? To tak w kontekscie tłustego czwartku :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: Pączki - tłusty czwartek ! 28.02.03, 10:53 Niestety, muszę ustąpić pola lodbrokowi. Zjadłem 9 sztuk pączków i poległem. Na faworki byłem w stanie tylko popatrzeć :) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Pączki - tłusty czwartek ! 28.02.03, 11:04 Hurra !!! Niech taki skromny okrzyk wystarczy za tryumf. Dzięki za walkę. Niedługo wielkanoc, zmierzymy się na jajka:-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Pączki - tłusty czwartek ! 28.02.03, 11:16 lodbrok napisał: > Hurra !!! Niech taki skromny okrzyk wystarczy za tryumf. Dzięki za walkę. > Niedługo wielkanoc, zmierzymy się na jajka:-)))) Wielkie gratulacje, w prezencie z okazji wielkiego zwycięstwa w pojedynku pączkowym gdańsko-lubelskim, dostaniesz ode mnie na wielkanoc 12 pączkow i 1 kg faworków i zjesz na moich łakomych oczach;)) A jaja będą w wakacje...;)) i to jakie;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Pączki - tłusty czwartek ! IP: *.it-net.pl 28.02.03, 11:07 Dzięki Bogu, że wszyscy żyjecie, jeszcze jak przeżyjecie ostatki (wtorek), to nic wam już nie zaszkodzi. Mnie osobiście smażenie pączków wystarczyło, żeby na nie nie móc patrzeć, ale parę schowałam na ostatki, na szczęście nikt mnie nie częstował w zakładzie pracy, służba popołudniowa ma swoje zalety. Życzę wszystkim, aby szybko zapomnieli o pączkach i dolegliwościach po nich. Obyśmy tłuste i zdrowe były! Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 12:54 Cukiernia Chmielewskich - 20 tysięcy; Kawiarnia Czarcia Łapa - 6 tysięcy; Cukiernia LSS Skierka - 15 tysięcy; Cukiernia LSS na Czechowie - 15 tysięcy; Cukiernia W. Zaniewicz - 40 tysięcy; Przedsiębiorstwo Piekarskie Lublin - 45 tysięcy; Cukiernia Celina - 6 tysięcy; Zakład Cukierniczy LEO 17 tysięcy; Cukiernia Pola - 20 tysięcy. Dane z godziny 17 w czwartek. Mamy w tym szaleństwie swoj skromny udział..:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:04 Nie zjadłam ani jednego pączka to mnie do sredniej nie wliczaj!;) Za to nasmażyłam dwie olbrzymie tace faworków, na które ja i rodzina nie możemy juz patrzeć. Kot też już nie chce, o psie nie wspomnę:))) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:17 Ale lodbrok ze swoimi osiągnięciami na odcinku spożycia pączka kwalifikuje się jak najbardziej do podsumowania czwartkowego obżarstwa, w końcu miał w nie swój znaczący wkład :) Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:26 Lucy-z, ale za to powinienem uwzględnić cię w statystyce: producenci. A twój kot z psem się nie znają jak nie chcą jeść:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:28 Lucyferku.... a gdzie gdańskie statystyki, w których ty miałeś też swój udział.... ech nie wywiązujesz się jak trzeba z obowiązków reprezentanta;)) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:33 rena_gd napisała: > Lucyferku.... a gdzie gdańskie statystyki, w których ty miałeś też swój > udział.... ech nie wywiązujesz się jak trzeba z obowiązków reprezentanta;)) Trzeba było mi pomóc, to wspólnymi siłami mogliśmy coś zdziałać, a teraz to faktycznie został tylko rewanż na jajka w Wielkanoc. Chyba będę musiał się wcześniej dogadać z panią od hip-hopu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna IP: 212.182.27.* 28.02.03, 13:39 O Boże! Ziedrzec nie jadł pączków, nie ma go wśród nas, dlaczego? W ocenie globalnej brak Ziedrzca. A może mu nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:49 Gość portalu: Ciupazka napisał(a): > O Boże! Ziedrzec nie jadł pączków, nie ma go wśród nas, dlaczego? W ocenie > globalnej brak Ziedrzca. A może mu nie wolno? jest jest, jeno czekał, aż Ciupazka go wspomni ;-) Zeżarłem tylko osiem sztuk, faworków nie lubię. Na dodatek wtrząchnąłem pęto białej kiełbasy z chrzanem i parówkę (wyjątkowo pyszną). Niestety, nie udało mi się spełnic marzenia tłustoczwartkowego: Chleb masło na to smalec domowy ze skwarkami cebulką jabłkiem etc na to plaster boczku na to majonez i popijać oliwą z oliwek.. albo olejem rycynowym :-D Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_fair Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:57 ziedrzec napisał: > Niestety, nie udało mi się spełnic marzenia tłustoczwartkowego: > Chleb > masło > na to smalec domowy ze skwarkami cebulką jabłkiem etc > na to plaster boczku > na to majonez > i popijać oliwą z oliwek.. albo olejem rycynowym :-D i następnie zob. wątek kloaczny. Wiem, co mówię, jadłem kiedyś taki smalec i zwłaszcza to jabłko podejrzewam o późniejsze sensacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 13:38 Czy ilość sprzedanych pączków świadczy o renomie cukierni czy tylko o liczbie okolicznych mieszkańców i żarłoków?? Ale dzięki, że się doczekałam informacji o "pączkarniach", bo do tej pory się wszyscy wymigiwali, że pieką sami, że ktoś im kupuje nie wiadomo gdzie.. ech.. Może jakieś indywidualne opinie i smaki, skąd są najlepsze pączki?? Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Re: Ile zjedliśmy pączków - ocena globalna 28.02.03, 14:11 Rzeczywiście cukiernia Chmielewskiego cieszy sie w Lublinie największą renomą. Czarcia też jest znana ze swoich wyrobów. Czy tak jest w rzeczywistości niech sie wypowiedzą smakosze. Ja jestem tylko pożeraczem, moja opinia nie może byc więc miarodajna:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Ostatki - tłusty i wesoły wtorek IP: *.it-net.pl 03.03.03, 07:20 No i zaś nam zaszkodzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
lodbrok Specjalnie dla Reny!! 05.03.03, 07:17 Wczoraj w restauracji hotelu Victoria dziewiętnaście firm i zakładów cukierniczych zmierzyło się w pierwszym Regionalnym Konkursie Cukierniczym "Lubelskie ciasteczko". Jurorzy biorąc pod uwagę związek konkursowego ciastka z Lublinem, prostotę jego wykonania, nowatorski pomysł oraz smak wyróżnili Kozi Róg cukierni Renatka, kołacz z kaszą gryczaną piekarni Jabłonna i Diabelską Łapę upieczoną w Warsztatach Szkolnych Zespołu Szkół nr 5. Na stoiskach piętrzyły się dziesiątki apetycznych tortów, ciast, kołaczy, kulebiaków i ciasteczek. Można było spróbować Kaczki Roztoczańskiej uplecionej z pieczywa przez pracowników LSS czy proponowanych przez cukiernię Chmielewskiego bananów w białej czekoladzie i lukrowanych lubelskich koziołków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Specjalnie dla Reny!! IP: *.it-net.pl 05.03.03, 07:56 Oj, Lodbrok, Lodbrok, to dzisiaj przy ścisłym poście o tym nam piszesz, a dzisiaj nie ma degustacji śledzi i innych potraw rybnych? Zapodaj, gdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciupazka Re: Specjały postne... IP: *.it-net.pl 05.03.03, 08:11 Oj, Lodbrok, Lodbrok, to dzisiaj przy ścisłym poście o tym nam piszesz, a dzisiaj nie ma degustacji śledzi i innych potraw rybnych? Zapodaj, gdzie! A głowę już posypałeś popiołem człowiecze? Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz, a jeszcze szybciej, kiedy tylko jadło będziesz przedkładał nad stan ducha.Przednówek i post w parze idą, oczyszczanie organizmu od nadmiaru związków azotowych, cholesterolu i innych złogów nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Specjały postne też są smaczne i zdrowe. Pościmy więc, każdy na swój sposób. Jak pamiętam, w domu rodzinnym beczka kapusty, grule, śledzie i kwaśne mleko to była podstawowa strawa w poście na różne sposoby, no ale to były inne czasy. Teraz tylko się wspomina... Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Specjalnie do Lodbroka!! 05.03.03, 10:36 Ty jesteś sadysta... hmmm do jutra jestem na diecie, a ty tu takie słodkości wypisujesz;)) Ale dzięki... szczególnie ta cukiernia Renatka spodobała mi się;)) Pozdrawiam Rena Odpowiedz Link Zgłoś