Dodaj do ulubionych

19.03 - St.Patric`s Day.

02.03.03, 20:50
Chyba tak to się pisze?? Ale do rzeczy. Może tak w dobie globalizmu wspólnym
forumowym spotkaniem uczcimy narodowe święto irlandzkie?? ;) Co Wy na to?? I
od razu uprzejmie informuję, że nie jestem jedynym prowokatorem ewentualnego
przyszłego zajścia. A kto więcej?? Nie powiem. Powiem tylko, ze napewno nie
Lodbrok. ;)
Obserwuj wątek
    • pepperoni78 Poprawka nr 1... 02.03.03, 21:02
      Tak, tak, już wiem. 19. to Józefa, Patryka jest 17, W tym roku wypada to w
      poniedziałek. Więc może małe spotkanie 2 dni przed Patrykiem czyli w sobotę 15-
      go?? Nie mam przed sobą kalendarza, ale chyba to 15...
      • Gość: ryża małpa Re: Poprawka nr 1... IP: *.lublin.mm.pl 02.03.03, 21:10
        Uch, prpperku drogi :-)
        Spojarzałam dokładniej w kalendarz i...hm..akurat jade do warsiawy i wracam 15
        na wieczór jak znam życie ska(c)towana...ale jeżeli innym będzie pasowac
        uciekne w piatek ( ... o ile przezyje tłok w p[ociągach....)
    • Gość: Ciupazka Re: 19.03 - u nas św.Józefa... IP: *.it-net.pl 02.03.03, 21:11
      Przecież my mamy św.Józefa w tym dniu, też niezły, polski i napewno go
      Irlandczycy jego nie świętują. Byłoby co najmniej dziwne, gdy wszyscy świętują
      Józefa, to my wyśpiewujemy 100 lat Patrykowi. No cóż wolna wola Forumowiczów,
      ja mam brata i siostrę o tym imieniu, wypada mi więc o nich pamiętać.
      • pepperoni78 Re: 19.03 - u nas św.Józefa... 02.03.03, 22:41
        Osobiście też wolę świętować Jozefa, ale ostatnio tak się jakoś dziwnie uciera,
        że większość woli świętować Patryka. A że wiele osób twierdzi, że jestem lekko
        zacofany i nie nadążam za "duchem czasu", pomyślałem, że może kiedy zacznę
        świętować Patryka, zmienią zdanie. W każdym razie chyba nic złego się nie
        stanie jeśli będę miał plusik u jednego świętego więcej. Tym bardziej, że sam
        nie mam swojego patrona. Żaden Przemysław niczym się jeszcze Kościołowi nie
        przysłużył, a na chrzcie poskąpiono mi drugiego imienia. ;)
        • Gość: ryża małpa Re: 19.03 - u nas św.Józefa... IP: *.lublin.mm.pl 02.03.03, 23:02
          Poza tym św. Patryk jest patronem piwa podobno....i trzeba balować ...a w tym
          roku po chrześcijańskim dniu pijaństwa jest żydowskie purim, czyli święto które
          w telegraficznym skrócie polega na tym , żeby z radości i w trakcie maskarady
          upić sie jak najbardziej można na cześc Estery, kóra wyratowąła naród Izraela
          od strasznego Hamana, który miał palny zgładzenia narodu :-).Jest to prawie
          religijny prikaz i dlatego wszyscy żydzi to święto bardzo lubia nawet jak sa
          niepraktykujący to akurat tę tradycje praktukuja :-)
          Tak że dwa dni balowania...
          • lodbrok Re: 19.03 - u nas św.Józefa... 03.03.03, 07:24
            15 może być. Masz nosa Pepper, to chyba jedyny mój wolny weekend w marcu.
            Niecierpliwie czekam na dalsze informacje:-))
            • lodbrok Re: 19.03 - u nas św.Józefa... 04.03.03, 11:11
              No kurde niestety. Właśnie się dowiedziałem że mam kolejne szkolenie. Nie
              mogę... szkoda.
          • ziedrzec Re: 19.03 - u nas św.Józefa... 04.03.03, 11:20
            a św. Patrycja, czego jest patronką?
            • Gość: ryża Re: 19.03 - u nas św.Józefa... IP: *.lublin.mm.pl 04.03.03, 12:57
              obawiam ssie że niczego....:-(
              • lodbrok Re: 19.03 - u nas św.Józefa... 04.03.03, 14:05
                Jak to nie!!!

PATRYCJA
                łac. patricius – patrycjusz.
                Patrycja z Nikomedii, męczennica (+ IV w.). Według skąpych
                informacji “Breviarium syryjskiego” była żoną kapłana Macedoniusza, matką
                Modesty. Razem z nimi poniosła śmierć za wiarę. Jest patronką Neapolu.

• lodbrok I jeszcze to... 04.03.03, 14:15
                  PATRYK

ang. forma imienia łac. Patricius - szlachetnie urodzony, “członek rodu,
                  którego ojciec zasiadał w senacie”.

Św. Patryk, biskup. Urodził się w Brytanii w 385 roku. Kiedy miał 16 lat,
                  porwano go do Irlandii. Przez 6 lat był pasterzem owiec. Na przypadkowym statku
                  udało mu się zbiec do północnej Francji. Podjął studium przygotowujące go do
                  pracy na misjach. Był uczniem św. Germana z Auxerre. Przez jakiś czas przebywał
                  w Italii i w koloniach mniszych na wyspach Morza Tyrreńskiego. Jako biskup
                  podjął prace w Irlandii, ziemi swej młodzieńczej niedoli, która była wtedy
                  krajem misyjnym. Swoim umiarem, spokojem zyskał przychylność dla pasterskiej
                  posługi. Niestrudzenie podróżował po całej Zielonej Wyspie. Założył stolicę
                  biskupią w Armagh, które stało się siedzibą prymasów irlandzkich. Zorganizował
                  hierarchię kościelną w Irlandii. Ostatnie lata spędził w klasztorze. Zmarł 17
                  marca 461 roku. Jest apostołem i patronem Irlandii; fryzjerów; kowali,
                  górników, upadłych na duchu oraz opiekunem zwierząt domowych.

W ikonografii Święty przedstawiany jest w biskupim stroju. Jego atrybutem jest
                  liść koniczyny, wąż.
                • Gość: Ciupazka Re: Patrycja.. IP: 212.182.27.* 04.03.03, 15:41
                  lodbrok napisał:

> Jak to nie!!!
                  >
                  > PATRYCJA
                  > łac. patricius – patrycjusz.
                  > Patrycja z Nikomedii, męczennica (+ IV w.). Według skąpych
                  > informacji “Breviarium syryjskiego” była żoną kapłana Macedoniusza,
                  > matką
                  > Modesty. Razem z nimi poniosła śmierć za wiarę. Jest patronką Neapolu.

Dodam, że jest patronką pielgrzymów. Imię Patrycja oznacza, że jest osobą
                  śmiałą, energiczną i pełną inicjatywy, łatwo zaskarbiajacą sobie względy i
                  przyjaźń innych ludzi. Liczba szczęśliwa to 3, znak zodiaku: Wodnik, planeta
                  Merkury, imieniny: 28 sierpnia. Tak więc nic nie ma wspólnego poza imieniem z
                  Patrycjuszem.

• Gość: Ciupazka Re: Patrycja.. IP: 212.182.27.* 04.03.03, 15:42
                  lodbrok napisał:

> Jak to nie!!!
                  >
                  > PATRYCJA
                  > łac. patricius – patrycjusz.
                  > Patrycja z Nikomedii, męczennica (+ IV w.). Według skąpych
                  > informacji “Breviarium syryjskiego” była żoną kapłana Macedoniusza,
                  > matką
                  > Modesty. Razem z nimi poniosła śmierć za wiarę. Jest patronką Neapolu.

Dodam, że jest patronką pielgrzymów. Imię Patrycja oznacza, że jest osobą
                  śmiałą, energiczną i pełną inicjatywy, łatwo zaskarbiajacą sobie względy i
                  przyjaźń innych ludzi. Liczba szczęśliwa to 3, znak zodiaku: Wodnik, planeta
                  Merkury, imieniny: 28 sierpnia. Tak więc nic nie ma wspólnego poza imieniem z
                  Patrycjuszem.

• dociek Re: 19.03 - St.Patric`s Day. 04.03.03, 11:47
      Ja do wypicia piwa nie potrzebuję jakichś świętych irlandzkich.
      • Gość: Ciupazka Re: Swięty od piwa? IP: 212.182.27.* 04.03.03, 14:23
        A czy znacie jakiegoś świętego od picia piwa? Ja bym zrobiła Lodbroka, he, he,
        chyba by się nie pogniewał na mnie, co?
        • lodbrok Re: Swięty od piwa? 04.03.03, 14:33
          Sęk w tym, że Lodbrok był zawziętym poganinem a w dodatku wycinał
          chrześcijańskich misjonarzy jak drzewa w lesie... Ale generalnie pomysł mi
          odpowiada, jak generalnie wszystkie hedonistyczne propozycje odnośnie mojej
          skromnej osoby:-)))). Ale pod warunkiem Ciupazko, że wcielisz się w rolę
          bachantki:-))
          • Gość: Ciupazka Re: Swięty od piwa? IP: 212.182.27.* 04.03.03, 15:29
            No, nie!!! Nie wiem, czy się śmiać , czy płakać, nic to , przeżyję i to! Ale
            na nalewkę już nie zaproszę, he, he.
            • lodbrok Re: Swięty od piwa? 05.03.03, 00:04
              A tak na to liczyłem a tu masz babo placek!:-)))
    • Gość: ryża małpa No0 to co z tym piwem???? (n/t). IP: *.lublin.mm.pl 05.03.03, 12:05
      • rena_gd Re: No0 to co z tym piwem???? (n/t). 05.03.03, 13:23
        noooo jak to co... czeka na was "U Szewców";)))
        • Gość: ryża małpa Re: No0 to co z tym piwem???? (n/t). IP: *.lublin.mm.pl 05.03.03, 13:32
          na razie zgłosiłam sie ja i prpperoni a to trąci randką. Nie wiem co by
          konkubent na to powiedział....no...ruszcie słodkie tyłeczki... vanilia,
          ziedrzcze, ciupago, lucy, kaśka, ronja...i inni ..ile razy wam mozna
          powtarzać ???
          • ziedrzec Re: No0 to co z tym piwem???? (n/t). 05.03.03, 14:46
            Ja bardzo chętnie, jeno skąd mam wiedzieć, kiedy?
            Poza tym, naprawdę nie wiem, czy będę mógł - ustalcie to między sobą ,a ja się
            dostosuję.

Spotkaźć się "wreście" z Wami bardzo, bardzo chcę.
            • pepperoni78 Re: No0 to co z tym piwem???? (n/t). 05.03.03, 16:51
              Więc piętnastego?? I gdzie?? Znów "U Szewców" czy zmieniamy lokal?? Czekam na
              propozycje. A czasu coraz mniej ;)
              • Gość: ryża małpa Re: No0 to co z tym piwem???? (n/t). IP: *.lublin.mm.pl 05.03.03, 22:53
                A może starym zwyczajem w Chatce Żaka? Albo w "czarciej" na krem sułtański
                :-)))
                • rena_gd Re: No0 to co z tym piwem???? (n/t). 06.03.03, 00:57
                  Gość portalu: ryża małpa napisał(a):

> A może starym zwyczajem w Chatce Żaka? Albo w "czarciej" na krem sułtański
                  > :-)))

W Chatce Żaka, w Chatce Żaka.... nareszcie będę miała blisko;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka