Dodaj do ulubionych

Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy

27.11.06, 19:51
Nareszcie.
Było warto czekać 8 lat.
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 27.11.06, 20:09
      nie zlikwiduje, bo przegra z nimi w sądzie. Burmistrz Zakopanego też próbował i
      przegrał. Zresztą myślę, że nawet nie będzie próbował.
      • bu2m Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 27.11.06, 20:25
        Ty sam przegrasz w sądzie. Wystarczy że zmieni się system komunikacji w Lublinie, a takie Jaroszowe z migami z Żywca znikną raz na zawsze.
        W wielu miastach nie ma prywaciarzy. No i co? Ktoś kogoś do sądu podaje?
        • unknown_man Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 27.11.06, 22:48
          > W wielu miastach nie ma prywaciarzy. No i co? Ktoś kogoś do sądu podaje?
          >
          Ja tam za prywaciarzami jestem.
          Przyjmę ich z otwartymi rękami na zasadach takich jak w Warszawie i z podobnym
          taborem :)
          • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 28.11.06, 06:53
            Jaroszowej trzeba po prostu postawić warunek - albo do 1 lipca 2007 kupuje
            lepsze autobusy albo won z miasta.
            • a_psikapsik Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 28.11.06, 10:31
              Sami się zlikwiduja jak wprowadzi sie kasy fiskalne , ujednolici ceny
              biletów ,zobowiąże do honorowania ulg i bezpłatnych przejazdów
          • Gość: lutzek O właśnie ! O to chodzi !!! IP: *.escom.net.pl 28.11.06, 12:01
            >Ja tam za prywaciarzami jestem.
            >Przyjmę ich z otwartymi rękami na zasadach takich jak w Warszawie i z podobnym
            >taborem :)

Popieram w 100% !!! Nawet w 1000% !!!

Jednolita taryfa, jednolity system biletowy, płacenie prywaciarzom przez ZTM za wozokilometr, nowoczesne autobusy, przetargi na obsługę poszczególnych linii i niech sobie będą SAMI PRYWACIARZE. Tylko tacy jak ITS Michalczewski, Mobilis, Connex i im podobne, a nie te śmierdzące buraki złodzieje-złotówy okradający fiskusa, ze starym rozlatującym się taborem i wybranymi tylko najlepszymi kursami bez sobót i niedziel.

pzdr.
            lutzek
            • Gość: aron Re: O właśnie ! O to chodzi !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 28.11.06, 15:26
              czy hrabia już doniósł do prokuratora na prywaciarzy "złodziei" czy nadal
              chrzani głupoty?
              • Gość: tomekjot Re: O właśnie ! O to chodzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:27
                Wlaśnie złozyłem zawiadomienie do ITD że prywaciarze stosują całkowitą
                rezerwację miejsc nie informując o tym pasażerów
                • aron2004 Re: O właśnie ! O to chodzi !!! 12.12.06, 17:06
                  Gość portalu: tomekjot napisał(a):

> Wlaśnie złozyłem zawiadomienie do ITD że prywaciarze stosują całkowitą
                  > rezerwację miejsc nie informując o tym pasażerów

wziąłeś nie te tabletki?
                  • Gość: tomekjot Re: O właśnie ! O to chodzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 09:06
                    Gościu, terz bedzie porządek w busach. Do czego to podobne- żeby jak bydło stać
                    na ruskiej i łaskawie czekać aż jakis busiarz weżmie na krzywy ryj. normalni
                    ludzie jeżdza pks wolę zapłacoić 1 zł więcej.
                    • aron2004 Re: O właśnie ! O to chodzi !!! 13.12.06, 17:27
                      Gość portalu: tomekjot napisał(a):

> Gościu, terz bedzie porządek w busach. Do czego to podobne- żeby jak bydło
                      >stać na ruskiej i łaskawie czekać aż jakis busiarz weżmie na krzywy ryj.
                      >normalni ludzie jeżdza pks wolę zapłacoić 1 zł więcej.

Czy ktoś ci luckopodobny człowieku zabrania jeździć PKSem???

Jeździj sobie PKSem ale przyjmij do wiadomości że są ludzie którzy wolą jeździć
                      busami i to właśnie dla nich są te busy. A PKS jest dla ciebie.
            • Gość: aron Re: O właśnie ! O to chodzi !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 28.11.06, 15:27
              panie hrabio niech pan zaapeluje do sklepów o ujednolicenie cen bułek
              • Gość: tomekjot Re: O właśnie ! O to chodzi !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 15:40
                To beznadziejne bo niektórzy nie jedżą śniadań a codziennie jeżdzą busami
    • miamore999 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 12.12.06, 09:45
      czego chcesz od prywaciarzy???? przynajmniej niezdzierają za przejazd jak ci w
      empeka!!! u prywaciarzy płacę złotówkę a empeka prawie dwa!!!
      • Gość: l. Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.escom.net.pl 12.12.06, 11:34
        Kolejny mózg ekonomiczny odezwał się, który popiera złodziejstwo. Cóż... taki naród, tacy obywatele.

l.
        • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 12.12.06, 17:03
          Gość portalu: l. napisał(a):

> Kolejny mózg ekonomiczny odezwał się, który popiera złodziejstwo.

Czyżby już zapadł wyrok, panie hrabio?

> Cóż... taki n
          > aród, tacy obywatele.

Miejmy nadzieję, że przynajmniej obywatele stolycy będą budować sobie metro za
          WŁASNE pieniądze
        • Gość: mimi999 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.lublin.mm.pl 16.12.06, 16:27
          o co ci chodzi cwaniaku???? dla mnie ekonomiczniej jest zapłacić złotówke za
          przejazd a nie 2 złote co w tym dziwnego dla ciebie??? po co mam przepłacać?
          złodzieje to w empeka! aaaa...bronisz empeka bo pewnie masz tam tatusia i
          jeździsz za darmo busami i dlatego dla ciebie bilet za dwa złote to pryszcz...ehh...
          • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 16.12.06, 18:44
            Gość portalu: mimi999 napisał(a):

> o co ci chodzi cwaniaku???? dla mnie ekonomiczniej jest zapłacić złotówke za
            > przejazd a nie 2 złote co w tym dziwnego dla ciebie??? po co mam przepłacać?

widocznie on chce żebyś fundował przejazdy gapowiczom. W MPK bilety są droższe
            niż u prywaciarzy, bo pasażer MPK musi finansować 1. gapowiczów 2. przerośniętą
            biurokrację w MPK. I dlatego taka nienawiść do busiarzy, bo w busie nie da się
            jeździć na gapę i nie ma pierdzistołków.
          • Gość: l. Poczytaj sobie, może Cię trochę oświeci IP: *.crowley.pl 16.12.06, 19:28
            >o co ci chodzi cwaniaku????

Tylko o to, by wskazać Ci jak nieświadomie popierasz złodziejstwo. O nic więcej.

>dla mnie ekonomiczniej jest zapłacić złotówke za
            >przejazd a nie 2 złote co w tym dziwnego dla ciebie???

Jak chcesz sobie kupić radyjko do samochodziku, to ekonomiczniej jest Ci kupić je w sklepie czy od "chłopaków z dzielnicy"?

>po co mam przepłacać?

Po co masz przepłacać za radyjko w sklepie, skoro możesz kupić te, które jeszcze wczoraj miał Twój sąsiad?

>złodzieje to w empeka!

No patrząc na to co piszesz, to nie dziwię się że masz takie poglądy, bo krótkowzroczność, którą reprezentujesz nie może prowadzić do innych wniosków.

>aaaa...bronisz empeka bo pewnie MASZ TAM TATUSIA i
            >jeździsz za darmo busami i dlatego dla ciebie bilet za dwa złote to pryszcz...>ehh...

No co Ty? Tylko tatusia? :) Mam tam mamusię, braci, siostry, wujków, stryjków, ciocie, babcie, dziadków i pradziadków. Szwagrów, macochy, ojczymów i nawet kota.
            Jak kiedyś ktoś Ci będzie proponował pracę jasnowidzą, to nie bierz jej, bo umrzesz z głodu. Zapewniam.

----
            A teraz coś byś zrozumiał:

Koszt przewozu pasażera przez publicznego przewoźnika (nie piszę o MPK, tylko ogólnie) to:

- koszty pracy (ZUS, składki na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne)
            - podatki (dochodowy, VAT)
            - koszty utrzymania taboru
            - koszty produkcji i dystrybucji biletów
            - koszty produkcji i dystrybucji rozkładów jazdy
            - koszty utrzymania infrakstruktury
            - pokrywanie strat na nierentownych trasach i kursach (np. sobotnich, niedzielnych i świątecznych)
            - inwestycje (rozbudowa sieci, wymiana taboru)

Domyśliłeś się już mózgu ekonomiczny, dlaczego prywaciarze mogą jeździć za tę Twoją "złotówkę"? Na piechotę byś zasuwał w niedzielę, gdyby nie to znienawidzone przez Ciebie MPK. Bo prywaciarz ma w dupie obsługę kursów, którymi jeździ 5 pasażerów. Mogą sobie wystawić dumpingową cenę (o zgrozo przy aprobacie Ratusza - ale to się już zmienia), bo nie płacą podatków, kierowców zatrudniają na lewo i ukrywają przychody (brak kas fiskalnych). Zrozumiałeś?

Wydaje Ci się, że oszczędzasz? Policz te złotówki do kupy, ile ich wrzucasz miesięcznie do kasy prywaciarzy i podziel przez ilość kursów, które prywaciarze obsługują, a wyjdzie Ci RZECZYWISTY koszt przewozu przez prywaciarza. I ZAPEWNIAM Cię, że jest on DUŻO WYŻSZY niż w MPK. Efektywny wpływ z przewozu 1 pasażera w MPK wynosi bowiem ok. 66gr !!! (czyli 2 x mniej niż u prywaciarza, a średnia krajowa to ok. 70-74gr !!!). Jak się nie respektuje ulg i tylko obsługuje najbardziej rentowne linie w najlepszych godzinach, to można jeździć za "złotówkę". I jeszcze jeśli ukrywa się rzeczywiste przychody będąc na ryczałcie podatkowym, to też sobie można jeździć za "złotówkę".

Choć trudno Ci w to uwierzyć, ale wsiadając do prywaciarza przyczyniasz się do degradacji lubelskiej komunikacji, bo dajesz czystą nieopodatkowaną niemal "złotówkę" prywaciarzowi, który zamiast inwestować w rozwój lubelskiej komunikacji, po prostu tę "złotówkę" przejada.

"Zakumałeś"... - jak to zgrabnie ująłeś/ujęłąś - cwaniaku? :) Czy za trudne dla takiego ekonomicznego mózgu? :)

Gdybyś nie wkładał tych złótówek do prywatnej kiesy, bez jakiejkolwiek kontroli organów finansowych, to dzisiaj miałbyś sieciówkę w cenie 70 PLN na wszystkie linie. A tak masz sieciówkę za 90 PLN, którą możesz sobie podetrzeć dupę, gdy wsiadasz z nią do prywaciarza. "Zakumałeś"?

l.
            • Gość: aron Re: Poczytaj sobie, może Cię trochę oświeci IP: *.lublin.enterpol.pl 16.12.06, 20:30
              to ja jeszcze dodam, że nie wolno kupować w prywatnym sklepie, bo ma niższe
              koszty niż PSS Społem, a więc to złodzieje. Oto logika pana hrabiego.
              • Gość: aron Re: Poczytaj sobie, może Cię trochę oświeci IP: *.lublin.enterpol.pl 16.12.06, 20:33
                pan hrabia jak zwykle napisał mądre wypracowanie, ale zapomniał dodać, że w MPK
                jest drożej, bo panuje tam tolerancja dla gapowiczów. W prywatnym płacisz
                złotówkę za siebie. W MPK płacisz złotówkę za siebie plus 80 groszy za
                gapowicza, który jedzie na twój koszt.

Ale o tym pan hrabia jakoś dziwnie zapomina. Zdążyłem się do tego przyzwyczaić.

Czy pan hrabia już uzyskał w sądzie wyrok mówiący, że prywaciarze są
                złodziejami, czy jeszcze nie? Jeżeli uzyskał, to niech poda do sądu prywatne
                sklepy, bo tam jest taniej niż w PSS Społem.
                • Gość: aron Re: Poczytaj sobie, może Cię trochę oświeci IP: *.lublin.enterpol.pl 16.12.06, 20:37
                  gdybym nie wkładał tej złotówki do prywatnej kieszeni to jeździłbym starym
                  śmierdzącym Ikarusem z MPK wisząc na rurce gdzie płaciłbym złotówkę za siebie
                  plus 80 groszy za prywaciarza. Tak że wybór jest oczywisty.
                  • Gość: l. Re: Poczytaj sobie, może Cię trochę oświeci IP: *.crowley.pl 16.12.06, 23:14
                    Biedny człowieku... odejdź, nie zaczepiaj.

l.
          • Gość: Mister MR Prywaciarze TAK, ale... IP: *.chello.pl 16.12.06, 20:43
            Dodam jeszcze od siebie, że nie miałbym nic przeciwko prywaciarzom, gdyby mieli
            przyzwoite autobusy, jak np. Solaris Urbino, MAN Lion's City,Volvo 7000 oraz
            gdyby akceptowali miejskie bilety, jak robi się to np. w Wawie, czy Wrocławiu
            (oczywiście przy uzgodnionym zdrowym podziale wpływów z biletów z MPK).
            Rzęchy Jelcze M11 sprowadzane z innych miast na złom!
            • Gość: aron Re: Prywaciarze TAK, ale... IP: *.lublin.enterpol.pl 16.12.06, 21:52
              a ja już wolę te co są obecnie używane z Niemiec u prywaciarzy ale bez
              gapowiczów niż Solaris, MAN czy Volvo za to pełno żuli w środku i dresiarzy i
              ja za nich płacę. Na Migi Jaroszowej na szczęście nie trafiam :-).

• Gość: Mister MR Re: Prywaciarze TAK, ale... IP: *.chello.pl 20.12.06, 16:17
              Taka firma Connex mająca 55 autobusów jeżdżących po Warszawie to oferuje moim
              zdaniem przyzwoity poziom usług komunikacyjnych, a nie jakieś tam stare
              jelczydła ze szrotu kupione po cenie złomu...

www.connexwarszawa.pl/SimplePortalPage____6877.aspx
              • Gość: Mister MR ITS IP: *.chello.pl 21.12.06, 00:05
                Albo ITS Michalczewski świadczący swoje usługi w Warszawie i Radomiu.
                www.its.radom.net/
    • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 13.12.06, 12:46
      Problem zlikwidować....
      Pchyy robi miasto zarząd ruchu i na linie organizuje przetargi, jak busiarz ich nie spełnia to wynocha.
      • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 13.12.06, 17:26
        Gość portalu: W-ster napisał(a):

> Problem zlikwidować....
        > Pchyy robi miasto zarząd ruchu i na linie organizuje przetargi, jak busiarz
        >ich
        > nie spełnia to wynocha.

ha ha
        w Zakopanem też próbowano nic z tego sąd przyznał rację busiarzom

pomarzcie sobie więcej
        • Gość: w-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 14.12.06, 11:21
          > ha ha
          > w Zakopanem też próbowano nic z tego sąd przyznał rację busiarzom
          >
          > pomarzcie sobie więcej

Dla mnie osobiście w mieście powyżej 350 tyś busy to robienie wiochy.
          Powinien być zarząd ruchu ustalający trasy linii i ogłaszający przetargi zajmujący się biletami. Wtedy można by od przewoźników wymagać porządnego taboru, oraz obniżyć ceny biletów. Tak jest mi. W Radomiu i W-wie która brała przykład z niego podczas reorganizacji swojej komunikacji.
          A busiarz to sobie jeździ jak mu się podoba, nie ma nad sobą nikogo kto mógł by go zmusić do punktualności, wymusić do zakupu pojazdu który spełnia jakieś standardy a nie złomu.
          A co do Zielonej Góry nie będe się wypowiadać. Tam przynajmniej MZK ma jako taki tabor i sobie jakoś radzi. A w Lublinie busy zjadły MPK, w efekcie czego i tu i tu jeżdżą złomy, w MPK z biedy u busiarstwa z „oszczędności”.

PS a z Twoich wypowiedzi wywnioskować można to że masz busa i boisz się że jak powstanie zarząd ruchu to zrobią Ci aut.

Pozdrawiam
          • Gość: l. Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.crowley.pl 14.12.06, 12:01
            To jeszcze nie poznałeś króla lubelskich busiarzy Arona??? :)

Czcza Twoja polemika z tym busiarskim trollem, ale jeśli Ci się chce, np. z nudów .... :)

pzdr.
            l.
            • a.wasilewski Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 14.12.06, 14:44
              Ja wam jeszcze wszystkim pokażę :)
            • Gość: Batman Aron ma swój świat :-) IP: *.chello.pl 14.12.06, 18:13
              I niech sobie w nim żyje :-)
          • Gość: aron Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.lublin.enterpol.pl 14.12.06, 16:54
            Gość portalu: w-ster napisał(a):

> Dla mnie osobiście w mieście powyżej 350 tyś busy to robienie wiochy.

Twoje osobiste odczucia mało kogo obchodzą. Nikt cię nie zmusza do jeżdżenia
            busem = nikt cię nie zmusza do robienia wiochy.

> Powinien być zarząd ruchu ustalający trasy linii i ogłaszający przetargi
            >zajmuj
            > ący się biletami. Wtedy można by od przewoźników wymagać porządnego taboru,
            >ora z obniżyć ceny biletów. Tak jest mi. W Radomiu i W-wie która brała
            >przykład z n iego podczas reorganizacji swojej komunikacji.

No i ciągłe wyciąganie tej Warszawy, która dostaje miliony z budżetu
            centralnego na komunikację miejską a i tak co raz palą się autobusy i zderzają
            się tramwaje. Kiedy to się skończy?

> A busiarz to sobie jeździ jak mu się podoba, nie ma nad sobą nikogo kto mógł
            >by
            > go zmusić do punktualności, wymusić do zakupu pojazdu który spełnia jakieś sta
            > ndardy a nie złomu.

Klienci go mogą zmusić. Jeżeli ludzie przestaną jeździć złomem, to kupi sobie
            lepszy. Co wielu busiarzy już uczyniło.

> A co do Zielonej Góry nie będe się wypowiadać. Tam przynajmniej MZK ma jako
            >tak
            > i tabor i sobie jakoś radzi. A w Lublinie busy zjadły MPK, w efekcie czego i
            >tu
            > i tu jeżdżą złomy, w MPK z biedy u busiarstwa z „oszczędności”.

Nie busy zjadły MPK, tylko część ludzi woli busy od MPK, a w MPK wiele osób
            jeździ na gapę ( MPK nie potrafi ich wyłapać). Tak że podziękuj gapowiczom że
            nie ma na nowe autobusy. No i ten haracz jaki Lublin co roku płaci na
            warszawskie metro albo wrocławskie strefy ekonomiczne.

> PS a z Twoich wypowiedzi wywnioskować można to że masz busa i boisz się że
            >jak
            > powstanie zarząd ruchu to zrobią Ci aut.

Nie mam się o co bać, bo taki aut jest nielegalny. Identyczny aut chciał zrobić
            busiarzom burmistrz Zakopanego i sąd antymonopolowy mu tego zabronił i ukarał
            miasto grzywną.
            • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 14.12.06, 18:27
              > Twoje osobiste odczucia mało kogo obchodzą. Nikt cię nie zmusza do jeżdżenia
              > busem = nikt cię nie zmusza do robienia wiochy.

To busy które jeżdżą robią wiochę. Ja nimi nie jeżdżę Tylko tacy ludzie jak TY.
              A co do odczuć mało kogo obchodzi że Ty masz urojenia busowe, ludzie chcą normalnej komunikacji miejskiej.

> No i ciągłe wyciąganie tej Warszawy, która dostaje miliony z budżetu
              > centralnego na komunikację miejską a i tak co raz palą się autobusy i zderzają
              > się tramwaje. Kiedy to się skończy?

Radom też był poruszony... I co?

> Klienci go mogą zmusić. Jeżeli ludzie przestaną jeździć złomem, to kupi sobie
              > lepszy. Co wielu busiarzy już uczyniło.

Przeżuci się z 20 letniego forda transita na 10 letniego mercedesa sprintera. Nie rozśmieszaj mnie.

> Nie busy zjadły MPK, tylko część ludzi woli busy od MPK, a w MPK wiele osób
              > jeździ na gapę ( MPK nie potrafi ich wyłapać). Tak że podziękuj gapowiczom że
              > nie ma na nowe autobusy. No i ten haracz jaki Lublin co roku płaci na
              > warszawskie metro albo wrocławskie strefy ekonomiczne.

No a co najpierw ludzie chcieli busy a potem one powstały czy najpierw busy ze żarły MPK a potem ludzie się na nie przesiedli?
              A co ma jazda na gapę która jest w każdym mieście w Polsce do rentowności wana do przewozu skrzynek?
              Tylko Lublin płaci na metro? Chyba nie ale tylko w Lublinie busiarstwo jest nr 1.

> Nie mam się o co bać, bo taki aut jest nielegalny. Identyczny aut chciał zrobić
              >
              > busiarzom burmistrz Zakopanego i sąd antymonopolowy mu tego zabronił i ukarał
              > miasto grzywną.

Taki aut da się zrobić i jest w pełni legalny przejedź się do stolicy albo Radomia, 3miasta, czy nawet Kielc - gdzie mimo ze MPK pada na ryj ale busów nie ma.
              • a_psikapsik Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 14.12.06, 18:40
                Aroonku juz cię w konia zrobili , powstaje dużo nowych lini trolejbusowych i
                tam cie z tym twoim wozem konnym nie wpuszczą , no chyba że do twojego
                ukochanego Zakopanego jak ci baca pozwoli .
                • Gość: Mister MR Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.chello.pl 14.12.06, 18:44
                  A co tam? Niech po Lublinie jeżdżą furmanki, 6 grudnia co roku z reniferami :-)
                • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 14.12.06, 21:19
                  a_psikapsik napisał:

> Aroonku juz cię w konia zrobili , powstaje dużo nowych lini trolejbusowych i
                  > tam cie z tym twoim wozem konnym nie wpuszczą , no chyba że do twojego
                  > ukochanego Zakopanego jak ci baca pozwoli .

wyrzucanie pieniędzy w błoto ( czyli rozbudowa sieci trolejbusów) na pewno
                  miastu się nie opłaci. Ale to już nie moja wina.
                  • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 14.12.06, 23:14
                    A czemu ma się nie opłacić? Ekologiczne i stosunkowo tanie źródło napędu pojazdów komunikacji, wykorzystywane w miastach w Polsce i w Europie, wszędzie się opłaca tylko nie w Lublinie?
                    A co busy się opłacają?
              • Gość: l. Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.crowley.pl 14.12.06, 19:08
                Widzę, że jednak wybrałeś zabawę z Aronem :) Nie pozostaje mi więc nic innego, jak życzyć dużo śmiechu i rozrywki :) W dodatku bezpłatnej :)

pzdr.
                l.
                • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 14.12.06, 19:10
                  :)
              • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 14.12.06, 21:26

> To busy które jeżdżą robią wiochę.

Wolę taką wiochę jak busy niż miejskie śmierdzące Ikarusy.

> Ja nimi nie jeżdżę Tylko tacy ludzie jak TY.

No i ja nie chcę żebyś jeździł busami. Jeździj swoimi ukochanymi Ikarusami z
                MPK.

> A co do odczuć mało kogo obchodzi że Ty masz urojenia busowe, ludzie chcą
                >norma
                > lnej komunikacji miejskiej.

Gdyby ludzie chcieli normalnej komunikacji miejskiej, to busy by już dawno
                zbankrutowały z braku pasażerów.

> Radom też był poruszony... I co?

No co?

> Przeżuci się z 20 letniego forda transita na 10 letniego mercedesa sprintera.
                >N ie rozśmieszaj mnie.

Lepszy 10 letni Mercedes SPrinter, niż 20-letni śmierdzący Ikarus z MPK.

> No a co najpierw ludzie chcieli busy a potem one powstały czy najpierw busy
                >ze żarły MPK a potem ludzie się na nie przesiedli?

Busy nie zeżarły MPK. Jest wybór - MPK i busy. Część ludzi wybrała busy. I już.

> A co ma jazda na gapę która jest w każdym mieście w Polsce do rentowności
                >wana do przewozu skrzynek?

Gdyby MPK skutecznie łapało gapowiczów, to wzrosłyby dochody MPK z biletów. A
                tak MPK toleruje gapowiczów, za których płacą uczciwi pasażerowie. I dlatego
                jeżdżę busem, gdzie każdy płaci za siebie.

> Tylko Lublin płaci na metro?

Między innymi Lublin.

>Chyba nie ale tylko w Lublinie busiarstwo jest nr 1.

To wybór mieszkańców Lublina. Nie podoba się - wyprowadź się. Radom czeka - 28%
                bezrobocia i nie ma busów. No idealne miasto do życia.

> Taki aut da się zrobić i jest w pełni legalny przejedź się do stolicy albo Rad
                > omia, 3miasta, czy nawet Kielc - gdzie mimo ze MPK pada na ryj ale busów nie
                >ma

Ale w Bydgoszczy, Zakopanem, Krakowie, Toruniu, Białej Podlaskiej, Olsztynie,
                Puławach i wielu innych miastach busy SĄ. I Urząd Miasta nic im nie może zrobić.

Zapoznaj się z przypadkiem zakopiańskim zanim zaczniesz bredzić od rzeczy.
                • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 14.12.06, 23:31
                  > Wolę taką wiochę jak busy niż miejskie śmierdzące Ikarusy.

Gdyby był porządny zarząd ruchu nie było by ikarusów w MPK i busów ala sprinter.

> No i ja nie chcę żebyś jeździł busami. Jeździj swoimi ukochanymi Ikarusami z
                  > MPK.

Phi

> Gdyby ludzie chcieli normalnej komunikacji miejskiej, to busy by już dawno
                  > zbankrutowały z braku pasażerów.

Skoro busy zjadają normalną komunikacje, to ludzie maja do wyboru czekać godzinę na MPK iść na piechotę czy jechać busem i wybierają mniejsze zło busa niestety.

> No co?

No dofinansowana ma komunikacje z budżetu centralnego tak jak stwierdziłeś to w przypadku W-wy?

> Lepszy 10 letni Mercedes SPrinter, niż 20-letni śmierdzący Ikarus z MPK.

A ja mam inne rozwiązanie. Lepszy nowy autobus prywatnego bądź miejskiego przewoźnika który wygrał przetarg na wz/km, ogłoszony przez zarząd ruchu.
                  I wierz mi sprinter by w nim nie przeszedł.

> Busy nie zeżarły MPK. Jest wybór - MPK i busy. Część ludzi wybrała busy. I już.

J.w.

> Gdyby MPK skutecznie łapało gapowiczów, to wzrosłyby dochody MPK z biletów. A
                  > tak MPK toleruje gapowiczów, za których płacą uczciwi pasażerowie. I dlatego
                  > jeżdżę busem, gdzie każdy płaci za siebie.

Gdyby był zarząd ruchu MPK miało by to w dupie tak samo jak pan juzio z prywatnej firmy przewozowej który wygrał przetarg.
                  Biletami, ulgami, „miesiączkami”, zajmowała by się słupka miejska. Był by jeden rodzaj biletu w każdej firmie przewozowej która by była tylko przewoźnikiem na zlecenie owej spółki zarządu ruchu.

> Między innymi Lublin.

No i przez to w L-bl maja jeździć busy? Niezłe tłumaczenie.

> To wybór mieszkańców Lublina. Nie podoba się - wyprowadź się. Radom czeka - 28%
                  >
                  > bezrobocia i nie ma busów. No idealne miasto do życia.

A ja chcę mieć normalną komunikacje w Lublinie. Sam się z tymi busami wyprowadź Zielona Góra czeka. Tam wygrasz procesy itd itp.... <lol>

> Ale w Bydgoszczy, Zakopanem, Krakowie, Toruniu, Białej Podlaskiej, Olsztynie,
                  > Puławach i wielu innych miastach busy SĄ. I Urząd Miasta nic im nie może zrobić

Pokaż gdzie w Krakowie Bydgoszczy Toruniu busiastwo wozi ludzi po mieście?
                  Poza tym powiedz mi na jaką skalę wozi to busiarstwo owych ludzi – jeżeli w ogóle wozi?
                  Bo mi się wydaje ze w Lublinie jest tego najwięcej w całej Polsce, taki ewenement.

> Zapoznaj się z przypadkiem zakopiańskim zanim zaczniesz bredzić od rzeczy.

A może Ty się zapoznasz z przypadkami jakie ja wymieniłem, zanim zaczniesz bredzić? Nie martw się Twoja firma nie upadła by jak byś sprostał wymagania „MZR” jak by takowy powstał w Lublinie. ;)

• aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 16.12.06, 18:42

> Gdyby był porządny zarząd ruchu nie było by ikarusów w MPK i busów ala
                    >sprinter

No ciekawe. W Warszawie jest ponoć porządny zarząd i Ikarusy są. Właśnie się
                    rozlatują.

> Skoro busy zjadają normalną komunikacje,

Co busy zjadają? Bo MPK Lublin to chyba nie jest mormalna komunikacja?

>to ludzie maja do wyboru czekać godzin ę na MPK iść na piechotę czy jechać
                    >busem i wybierają mniejsze zło busa niestet y.

Dlaczego niestety? Wolałbyś, żeby ganiali piechotą?

> No dofinansowana ma komunikacje z budżetu centralnego tak jak stwierdziłeś to
                    >w przypadku W-wy?

A w Radomiu nie ma Ikarusów?

> A ja mam inne rozwiązanie. Lepszy nowy autobus prywatnego bądź miejskiego
                    >przew
                    > oźnika który wygrał przetarg na wz/km, ogłoszony przez zarząd ruchu.

Przetarg i tak wygra MPK. Patrz Kielce.

> I wierz mi sprinter by w nim nie przeszedł.

No pewnie że nie, bo zarząd faworyzowałby MPK. Na szczęście są jeszcze sądy w
                    IV RP.

> Gdyby był zarząd ruchu MPK miało by to w dupie tak samo jak pan juzio z
                    >prywatn
                    > ej firmy przewozowej który wygrał przetarg.
                    > Biletami, ulgami, „miesiączkami”, zajmowała by się słupka miejska.
                    > Był by jeden rodzaj biletu w każdej firmie przewozowej która by była tylko
                    prze woźnikiem na zlecenie owej spółki zarządu ruchu.

ale to nie wyeliminowałoby gapowiczów.
                    Nadal uczciwy pasażer płaciłby za gapowicza, tylko podrożałyby bilety, bo
                    przecież jeszcze musi być kasa dla zarządu komunikacji.

> No i przez to w L-bl maja jeździć busy? Niezłe tłumaczenie.

Nie muszą, ale skoro jest taka potrzeba to niech jeżdżą. Spróbuj namówić
                    mieszkańców Lublina do bojkotu busów. Wtedy same zbankrutują.

> A ja chcę mieć normalną komunikacje w Lublinie. Sam się z tymi busami
                    >wyprowadź

To ty się wyprowadź najlepiej do Radomia.

> Pokaż gdzie w Krakowie Bydgoszczy Toruniu busiastwo wozi ludzi po mieście?

W Krakowie jest linia prywatna m.in. z Rynku do Nowej Huty, są też busy z
                    Kleparza itp. W Toruniu ostatnio wystartował prywatny przewoźnik poszukaj na
                    forum.

> Poza tym powiedz mi na jaką skalę wozi to busiarstwo owych ludzi – jeżeli
                    > w ogóle wozi?

Nie wiem na jaką, ale wozi.

> Bo mi się wydaje ze w Lublinie jest tego najwięcej w całej Polsce, taki
                    >eweneme nt.

Wcale nie. Najwięcej busów jest w woj. małopolskim, np. w Zakopanem. Woj.
                    lubelskie ma zaszczytne drugie miejsce.

> A może Ty się zapoznasz z przypadkami jakie ja wymieniłem, zanim zaczniesz
                    >bred zić?

To ty bredzisz. W Zakopanem burmistrz chciał wyrzucić busy z miasta. Na
                    początek próbował zakazać busom wjazdu do Kuźnic. Sąd ukarał Urząd Miasta
                    grzywną. Tak że twoje teorie można potłuc o kant wiesz czego.

> Nie martw się Twoja firma nie upadła by jak byś sprostał wymagania „
                    > MZR” jak by takowy powstał w Lublinie. ;)

Ty się nie martw o moją firmę.
                    • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 16.12.06, 23:25
                      > No ciekawe. W Warszawie jest ponoć porządny zarząd i Ikarusy są. Właśnie się
                      > rozlatują.

Są no i co z tego? Myślisz że długo pociągną? A nawet jak się rozlatuja to zastąpienie ich busami jest wyjściem z sytuacji. Więc mówie NIE!

> Co busy zjadają? Bo MPK Lublin to chyba nie jest mormalna komunikacja?

w Lublinie nie ma normalnej komunikacji i nie bezie dopóki nie będzie ona zarządzana a nie samowola.

> Dlaczego niestety? Wolałbyś, żeby ganiali piechotą?

Wolał bym nowego MAN Solarisa albo Jelcza który przyjedzie na czas i będzie w nim ciepło przestronnie i w miarę komfortowo.

> A w Radomiu nie ma Ikarusów?

24 sztuki. No i jaki morał z tego? Pokaż mi duże miasto w Polsce Które ich nie miało?

> Przetarg i tak wygra MPK. Patrz Kielce.

Albo nie patrz miasta Które m.in. wymieniałem

> No pewnie że nie, bo zarząd faworyzowałby MPK. Na szczęście są jeszcze sądy w
                      > IV RP.

<lol>

> ale to nie wyeliminowałoby gapowiczów.
                      > Nadal uczciwy pasażer płaciłby za gapowicza, tylko podrożałyby bilety, bo
                      > przecież jeszcze musi być kasa dla zarządu komunikacji.

Tak żeś się tych gapowiczów czepił to można do autobusów wprowadzić stałych kontrolerów jeżdżących z kierowcą.
                      PROBLEM?

> Nie muszą, ale skoro jest taka potrzeba to niech jeżdżą. Spróbuj namówić
                      > mieszkańców Lublina do bojkotu busów. Wtedy same zbankrutują.

Reorganizujemy komunikacje w mieście i busy aut. Chyba że jakiś busiasz się uprze i wygra przetarg i kupi normalne autobusy i bezie jeździł liniowo to proszę bardzo.

> To ty się wyprowadź najlepiej do Radomia.

sio z busami.

> W Krakowie jest linia prywatna m.in. z Rynku do Nowej Huty, są też busy z
                      > Kleparza itp. W Toruniu ostatnio wystartował prywatny przewoźnik poszukaj na
                      > forum.

A czym oni jeżdżą sprinterami? Oj chyba nie....

> Nie wiem na jaką, ale wozi.

1 linia na miasto 2 linie? Czy 30%?

> Wcale nie. Najwięcej busów jest w woj. małopolskim, np. w Zakopanem. Woj.
                      > lubelskie ma zaszczytne drugie miejsce.

No Zakopane porównywać do Lublina gratuluję.

> To ty bredzisz. W Zakopanem burmistrz chciał wyrzucić busy z miasta. Na
                      > początek próbował zakazać busom wjazdu do Kuźnic. Sąd ukarał Urząd Miasta
                      > grzywną. Tak że twoje teorie można potłuc o kant wiesz czego.

Phiii nie przekonałeś mnie.

> Ty się nie martw o moją firmę.

No skoro tak się bronisz rękami i nogami to trzeba współczuć.
                      No chyba ze nie chcesz to OK. :)
                      • Gość: Mister MR Henio ma swój świat. IP: *.chello.pl 17.12.06, 00:36
                        Powodzenia w dyskusji z Aronem :) Ma chłopaczyna swój świat.
                        • aron2004 Świat hrabiego i Mistera MR 17.12.06, 06:29
                          Mister MR i hrabia mają swój świat. A pierwsze prawo tego świata brzmi :
                          Uczciwy pasażer powinien fundować przejazdy gapowiczom.
                      • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 17.12.06, 06:35

> Są no i co z tego? Myślisz że długo pociągną?

Gdyby były prywatne to policja pozabierałaby im dowody. A że są państwowe to
                        będą jeździć aż sie rozlecą.

> A nawet jak się rozlatuja to zast
                        > ąpienie ich busami jest wyjściem z sytuacji. Więc mówie NIE!

No to nie jeździj busami. Przyjmij jednak do wiadomości, że jest spora grupa
                        ludzi, którzy lubią jeździć busami i ja się do nich zaliczam.

> w Lublinie nie ma normalnej komunikacji i nie bezie dopóki nie będzie ona
                        >zarzą dzana a nie samowola.

W Lublinie nie ma żadnej samowoli. To urząd miasta układa rozkłady jazdy busów.

> Wolał bym nowego MAN Solarisa albo Jelcza który przyjedzie na czas i będzie w
                        >n im ciepło przestronnie i w miarę komfortowo.

Szczególnie przestronnie będzie jak się napcha żuli i dresiarzy jeżdżących na
                        twój koszt. No i komfortowo.

> 24 sztuki. No i jaki morał z tego? Pokaż mi duże miasto w Polsce Które ich
                        >nie miało?

No to skoro w Radomiu są Ikarusy to chyba tak pięknie tam nie jest?

> Albo nie patrz miasta Które m.in. wymieniałem

Przetargi takie miałyby jakiś sens, gdyby MPK było sprywatyzowane. A tak to
                        niestety nie ma to sensu.

> Tak żeś się tych gapowiczów czepił to można do autobusów wprowadzić stałych
                        >kon trolerów jeżdżących z kierowcą.
                        > PROBLEM?

Najwyraźniej, bo nic takiego nie wprowadzono.

> Reorganizujemy komunikacje w mieście i busy aut.

To niemożliwe. Sąd nie pozwoli. Widzę, że nadal nie zapoznałeś się z
                        przypadkiem zakopiańskim.

> Chyba że jakiś busiasz się upr
                        > ze i wygra przetarg i kupi normalne autobusy i bezie jeździł liniowo to
                        >proszę bardzo.

Może też jeździć bez przetargu.

> sio z busami.

sio z gapowiczami.

> A czym oni jeżdżą sprinterami? Oj chyba nie....

W Toruniu Sprinterami, a w Krakowie takimi starymi Mercedesami. I jakoś nikomu
                        to nie przeszkadza.

> 1 linia na miasto 2 linie? Czy 30%?

Tyle, ile jest potrzebne pasażerom.

> No Zakopane porównywać do Lublina gratuluję.

Prawo jest takie samo w Zakopanem i w Lublinie.

> Phiii nie przekonałeś mnie.

No to jedź do Zakopanego i spytaj burmistrza jak mi nie wierzysz.

> No skoro tak się bronisz rękami i nogami to trzeba współczuć.
                        > No chyba ze nie chcesz to OK. :)

Nie chcę. O moje interesy sam zadbam.
                        • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 17.12.06, 12:23
                          > Gdyby były prywatne to policja pozabierałaby im dowody. A że są państwowe to
                          > będą jeździć aż sie rozlecą.

No przecież pisałeś gdzieś ze kontrola w Warszawie stwierdziła zły stan techniczny pojazdów i co za tym idzie kazała poprawić wszystkie niedociągnięcia.
                          Co myślisz ze firmy państwowe to jeżdżą bez dowodów?

> No to nie jeździj busami. Przyjmij jednak do wiadomości, że jest spora grupa
                          > ludzi, którzy lubią jeździć busami i ja się do nich zaliczam.

A co mnie to obchodzi że ludzie lubią busy, myślisz ze jak by im miasto zaoferowało komunikacje na wysokim poziomie za odpowiednio niską cenę jeździli by busami.

> W Lublinie nie ma żadnej samowoli. To urząd miasta układa rozkłady jazdy busów.

Dal mnie to samowola. Jak by urząd miasta kontrolował przewoźników wyłonionych z przetargów to by była kontrola a nie.

> Szczególnie przestronnie będzie jak się napcha żuli i dresiarzy jeżdżących na
                          > twój koszt. No i komfortowo.

Do busa żul nie wsiądzie?
                          A jak w autobusach będzie kontroler jak już mówiłem i nie wpuści „na mój koszt” tych złych ludzi?

> No to skoro w Radomiu są Ikarusy to chyba tak pięknie tam nie jest?

Nie wiem udajesz czy naprawdę jesteś...?
                          A co ma ten ikarus do dobrej organizacji komunikacji w jakimkolwiek mieście?
                          Dodam jeszcze że ikarusy 280 produkowali jeszcze w 94 roku, a firma (inne) swoje pojazdy produkuje do tej pory. I co?

> Przetargi takie miałyby jakiś sens, gdyby MPK było sprywatyzowane. A tak to
                          > niestety nie ma to sensu.

A co to za różnica czy MPK prywatne czy nie?
                          A jak sprywatyzuję to OK. jak nie to druga sprawa to już nie broszka pasażera.

> Najwyraźniej, bo nic takiego nie wprowadzono.

Problem

> To niemożliwe. Sąd nie pozwoli. Widzę, że nadal nie zapoznałeś się z
                          > przypadkiem zakopiańskim.

Sąd może na gwizdać. Miasto zrobi zarząd ruchu i ogłosi przetargi. Zgłoszą się chętni. Tak zreorganizuje komunikacje że busiarstwo samo na ryja padnie bo ludzie będą woleli nowy autobus niż starego skrzynko woza

> Może też jeździć bez przetargu.

A bez przetargu to wygląda to jak wygląda ze nyska na przystanku 350 tysięcznego miasta ŚMIECH!

> sio z gapowiczami.

Ale ja już mówiłem jak zapobiec gapowiczom w miejskiej komunikacji.

> W Toruniu Sprinterami, a w Krakowie takimi starymi Mercedesami. I jakoś nikomu
                          > to nie przeszkadza.

A czy te owe „maszyny” po mieście śmigają czy pod miasto?

> Tyle, ile jest potrzebne pasażerom.

Wiesz idąc takim tokiem rozumowania będzie powinno być tyle linii w mieście ile ludzi w nim mieszka.

> Prawo jest takie samo w Zakopanem i w Lublinie.

A co mnie prawo obchodzi. Ja mówie o śmiesznym porównaniu miasta domków jednorodzinnych z miastem gdzie są naprawde potoki komunikacyjne korki itd itp....

> No to jedź do Zakopanego i spytaj burmistrza jak mi nie wierzysz.

Matko...

> Nie chcę. O moje interesy sam zadbam.

No ja wierzę.

Ech fajna rozmowa :-)
                          Czekam na argumenty bo na razie to to samo gadasz w koło Macieju :-)
                          Poza tym jeszcze nie gadaliśmy o ekologii , ekonomii, ruchu ulicznym, strefach wyłączonych z ruchu ulicznego wyłącznie dla KM i pieszych...
                          Ech :-)
                          • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 18.12.06, 07:05

> No przecież pisałeś gdzieś ze kontrola w Warszawie stwierdziła zły stan
                            >technic
                            > zny pojazdów i co za tym idzie kazała poprawić wszystkie niedociągnięcia.

Gdyby stwierdzono, że prywatne są niesprawne, to darłbyś mordę że prywaciarzy
                            trzeba zliwkidować.

> Co myślisz ze firmy państwowe to jeżdżą bez dowodów?

Przejdź się na dworzec PKS w Lublinie to zobaczysz jak wyglądają autobusy
                            państwowych PKSów. Że o Ikarusach z MPK nie wspomnę.

> A co mnie to obchodzi że ludzie lubią busy, myślisz ze jak by im miasto ?
                            >zaofero
                            > wało komunikacje na wysokim poziomie za odpowiednio niską cenę jeździli by
                            >busa mi.

Co by było gdyby babcia miała wąsy. Miasto nie oferuje porządnej komunikacji.
                            Busami jeżdżą ludzie którzy chcą płacić tylko za siebie. A miasto oferuje
                            system sieciówkowy gdzie uczciwy pasażer płaci za cwaniaka-gapowicza.

> Dal mnie to samowola.

To znaczy że nie znasz podstaw logiki. Skoro to urząd miasta układa rozkłady
                            busiarzom to nie jest to samowola. Samowola to by była gdyby busiarze sami
                            układali rozkłady.

> Jak by urząd miasta kontrolował przewoźników wyłonionych
                            > z przetargów to by była kontrola a nie.

Co ty z tymi przetargami? Przetargi wcale nie są koniecznie w polskim prawie.

> Do busa żul nie wsiądzie?

Jeżeli zapłaci to wsiądzie. Ale większość z nich woli wydać tą złotówkę na
                            prytę i dlatego jeżdżą MPK, bo mają za darmo.

> A jak w autobusach będzie kontroler jak już mówiłem i nie wpuści „na mój
                            > koszt” tych złych ludzi?

Co by było gdyby babcia miała wąsy.

> Nie wiem udajesz czy naprawdę jesteś...?
                            > A co ma ten ikarus do dobrej organizacji komunikacji w jakimkolwiek mieście?
                            > Dodam jeszcze że ikarusy 280 produkowali jeszcze w 94 roku, a firma (inne)
                            swoj e pojazdy produkuje do tej pory. I co?

To że Ikarusy są wspaniałe, a każdy europejczyk powinien wisieć na rurce w
                            Ikarusie. Busem na siedząco to mogą sobie jeździć chamy do Parczewa. No i
                            jeszcze z klimą.

> A co to za różnica czy MPK prywatne czy nie?

Taka, że w państwowej firmie rządzą związki zawodowe i one uniemożliwiają
                            jakiekolwiek sensowne działania.

> A jak sprywatyzuję to OK.

Tak, jestem właśnie za prywatyzacją MPK, najlepiej w drodze likwidacji.

> Sąd może na gwizdać.

Są może przywalić karę finansową.

>Miasto zrobi zarząd ruchu i ogłosi przetargi. Zgłoszą się
                            > chętni. Tak zreorganizuje komunikacje że busiarstwo samo na ryja padnie bo
                            >ludz
                            > ie będą woleli nowy autobus niż starego skrzynko woza

Ale w kazdym razie nie wolno busiarzy wyrzucać siłą z miasta bo prawo jest po
                            ich stronie.

> A bez przetargu to wygląda to jak wygląda ze nyska na przystanku 350
                            >tysięczneg
                            > o miasta ŚMIECH!

W Lublinie nie ma żadnych nysek.

> Ale ja już mówiłem jak zapobiec gapowiczom w miejskiej komunikacji.

No to ciekawe dlaczego nadal ich się toleruje.
                            Zgłoś się do MPK z tym pomysłem.

> A czy te owe „maszyny” po mieście śmigają czy pod miasto?

I po mieście, i pod miasto.

> Wiesz idąc takim tokiem rozumowania będzie powinno być tyle linii w mieście
                            >ile
                            > ludzi w nim mieszka.

Jeżeli to by było opłacalne to czemu nie?

> A co mnie prawo obchodzi.

To widać, że masz prawo gdzieś. Na szczęście sąd sprowadzi cię na ziemię.

> Ja mówie o śmiesznym porównaniu miasta domków jednoro
                            > dzinnych z miastem gdzie są naprawde potoki komunikacyjne korki itd itp....

Prawo jest takie same w Zakopanem i w Lublinie. Zresztą w Zakopanem w sezonie
                            też są korki.

> Ech fajna rozmowa :-)
                            > Czekam na argumenty bo na razie to to samo gadasz w koło Macieju :-)

Podstawowy argument jest taki że ja nie chcę utrzymywać gapowiczów, a ty ciągle
                            bredzisz że są na to jakieś sposoby w MPK. Ciekawe jakie, skoro się ich nie
                            stosuje.

> Poza tym jeszcze nie gadaliśmy o ekologii , ekonomii, ruchu ulicznym,
                            strefach wyłączonych z ruchu ulicznego wyłącznie dla KM i pieszych...

Najbardziej ekologiczny jest Ikarus z MPK.

• Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 19.12.06, 22:48
                              >Gdyby stwierdzono, że prywatne są niesprawne, to darłbyś mordę że prywaciarzy
                              >trzeba zliwkidować.

Morde to masz Ty koń i kobyła.
                              Pokaż mi gdzie ja pisałem za likwidacji prywaciarzy? Ja pisałem o kontroli nad nimi przez zarząd ruchu. Prywaciarz może sobie jeździć nic mi nie przeszkadza ale niech ma chociaż wygląd ITS-u connexu czy Mobilisu.

> Przejdź się na dworzec PKS w Lublinie to zobaczysz jak wyglądają autobusy
                              > państwowych PKSów. Że o Ikarusach z MPK nie wspomnę.

Przejrzyj sobie galerie na str. internetowych związane z tematem i zobaczysz jak wyglądają w innych miastach państwowe PKS-y i chociażby MPK czy ZTM...

> Co by było gdyby babcia miała wąsy.

Tak właśnie sie z Tobą gada.

> Miasto nie oferuje porządnej komunikacji.
                              > Busami jeżdżą ludzie którzy chcą płacić tylko za siebie. A miasto oferuje
                              > system sieciówkowy gdzie uczciwy pasażer płaci za cwaniaka-gapowicza.

Nudzisz.

> To znaczy że nie znasz podstaw logiki. Skoro to urząd miasta układa rozkłady
                              > busiarzom to nie jest to samowola. Samowola to by była gdyby busiarze sami
                              > układali rozkłady.

Ale czy busiarz ma sprawny pojazd czy może dał w łapę w stacji kontroli pojazdów żeby mu podbili przegląd. Czy zmienił tablice z innego wozu co też się zdąża czy przyjechał punktualnie na przystanek czy kierowca był schludnie ubrany czy w „autobusie” było czysto czy właściciel firmy zapłacił podatek za wszystkich pasażerów to miasto ma guzik do gadania.
                              I nie mów mi że jak wiem to idź do sądu czy donieś bo tak samo możesz Ty donosić do woli na MPK a tego nie robisz czemu?

> Co ty z tymi przetargami? Przetargi wcale nie są koniecznie w polskim prawie.

Nie ale dzięki nim komunikacje można doprowadzić do normalności zwłaszcza stan taboru.

> Jeżeli zapłaci to wsiądzie. Ale większość z nich woli wydać tą złotówkę na
                              > prytę i dlatego jeżdżą MPK, bo mają za darmo.

"Co by było gdyby babcia miała wąsy"

> To że Ikarusy są wspaniałe, a każdy europejczyk powinien wisieć na rurce w
                              > Ikarusie. Busem na siedząco to mogą sobie jeździć chamy do Parczewa. No i
                              > jeszcze z klimą.

No Ikarusy jeździły chociażby do niedawna po Berlinie ale Sprinterów to jeszcze tam na liniach miejskich nie widziałem.

> Taka, że w państwowej firmie rządzą związki zawodowe i one uniemożliwiają
                              > jakiekolwiek sensowne działania.

Związek zawodowy w firmie może sobie zagwizdać gdy firma nie prowadzi działalności na własną rękę w sensie układa rozkłady i tworzy całą komunikacje w mieście, czyli jednym słowem jest tylko przewoźnikiem wykonującym przewóz pasażerów na zlecenie „ZR”

> Tak, jestem właśnie za prywatyzacją MPK, najlepiej w drodze likwidacji.

Prywatyzacja a niech prywatyzują ale likwidacja kosztem busiarstwa nigdy.

> Są może przywalić karę finansową.

Za co ze miasto powołało organ zajmujący się komunikacją w mieście i stworzyło własny układ linii i ogłosiło przetargi na ich obsługę?
                              Przecież to zwykła konkurencja dla busiarstwa taka sama jak busiarstwo dla MPK teraz.
                              A czy busiarstwo ja wytrzyma to inna sprawa.
                              Poza tym żeby było ciekawiej w niektórych miastach w Polsce gdzie są „ZR” za korzystanie z przystanków inni przewoźnicy nie wchodzący w skład tych wyłonionych z przetargów płacą za korzystanie z przystanków miejskich.
                              Hee?

> Ale w kazdym razie nie wolno busiarzy wyrzucać siłą z miasta bo prawo jest po
                              > ich stronie.

Pchii

> W Lublinie nie ma żadnych nysek.

O matko naprawdę, Jezusiu są sprintery...
                              <ściana>

> No to ciekawe dlaczego nadal ich się toleruje.
                              > Zgłoś się do MPK z tym pomysłem.

A mnie gapowicze nie obchodzą Tylko Ciebie.

> I po mieście, i pod miasto.

A może to są linie jeżdżące do okolicznych miejscowości, zatrzymujące się na przystankach miejskich, a nie jeżdżące z osiedla mieszkaniowego A do B nie wyjeżdżając poza granice miasta?

> Jeżeli to by było opłacalne to czemu nie?

Udajesz...?

> To widać, że masz prawo gdzieś. Na szczęście sąd sprowadzi cię na ziemię.

Skoro ja mówię o porównaniu wielkości jednego miasta do drugiego a Ty mi o prawie jedziesz to może zaczniesz czytać ze zrozumieniem?
                              I nie strasz mnie sądami.

> Prawo jest takie same w Zakopanem i w Lublinie. Zresztą w Zakopanem w sezonie
                              > też są korki.

Tak tylko ze tam wystarczy sprinter żeby przewieść 20 osób stojących na przystanku albo malutki autobus a nie tak jak w Lublinie nieraz Twój ulubiony Ikarus przegubowy nie wystarcza.
                              Jak by tak było w Lublinie to MPK by się składało z samych midibusów a nie miało ich kilka sztuk do zliczenia na palcach.

> Podstawowy argument jest taki że ja nie chcę utrzymywać gapowiczów, a ty >ciągle
                              > bredzisz że są na to jakieś sposoby w MPK. Ciekawe jakie, skoro się ich nie
                              > stosuje.

Czytamy ze zrozumieniem „KONTROLER W KAŻDYM POJEŹDZIE” A że tego nie stosuje praktycznie żadna firma przewozowa bądź zarząd ruchu w Polsce nie moja broszka.

> Najbardziej ekologiczny jest Ikarus z MPK.

W wielkich miastach w zachodniej Euripie stawia się na transport zbiorowy. Stosuje się do tego metro i autobusy/tramwaje/trolejbusy.
                              Do tego robi się strefy wyłączone z ruchu, wyłącznie dla KM i pieszych.
                              Pozwala to na zmniejszenie korków w miastach.
                              Przeciętny autobus liczący 12 metrów może przewieźć ~120 osób przy spaleniu przy tym ~30 litrów ropy. Autobus owy może być również zasilany na gaz ziemny i jest przez to bardziej ekologicznie i ciszej w mieście, może być zasilany na prąd – trolejbus.
                              Teraz tak
                              Jeden autobus ~120 pasażerów jeden sprinter no ~20.
                              Żeby przewieźć 120 pasażerów potrzeba 6 sprinterów które spalą około 15 litrów, bądź jednego autobusu ~30 litrów.
                              Do tego 6 sprinterów zajmie więcej miejsca na drodze niż jeden autobus przez co wydłużą się korki w mieście. Owe Sprintery spalą 3 krotne więcej ropy niż jeden autobus. Wątpię tez w to żeby były one zasilane na gaz ziemny CNG bo przecież kosztowała by przeróbka połowę wartości pojazdu, że o przeróbce na prąd już nie wspomnę – chyba że jakiś świr <lol>
                              Dalej w sprinterze wątpię w to żeby wygospodarowało się miejsce na wózek dziecięcy a co dopiero na inwalidzki, wątpię też żeby był on nisko podłogowy <lol>. Dalej montujecie w swoich pojazdach system zapowiedzi przystanków (świetlny i głosowy)? Dla osób niewidomych i niedowidzących, albo po prostu turystów? A montujecie zewnętrzne i wewnętrzne tablice kierunkowe w postaci wyświetlaczy? A posiadacie tablice z ropiskom trasy w postaci „koralików”, wraz a zawarciem na niej ewentualnych wariantów trasy i w pojeździe i na przystanku z tym ze na tym drugim jest jeszcze dodany szacowany przejedz pomiędzy kolejnymi przystankami?

No odpowiedz mi na te pytania?
                              Przekonaj mnie do Swojej komunikacji XXI wieku – Sprintera..

Z poważaniem W-ster

• aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 19.12.06, 23:21
                                Sprinter jest dobry, bo

1. jest ekologiczny - mało pali i ma nowoczesny silnik w przeciwienstwie do Ikarusa
                                2. jest lekki - nie niszczy dróg ( nie robi w nich kolein) w przeciwienstwie do
                                cięzkiego przeładowanego przegubowca
                                3. można sobie zarezerwować miejsce telefonicznie - np. w Sprinterze który
                                jezdzi z Lublina do Parczewa. Fajnie by było żeby tak się dało też po mieście
                                wtedy mógłbym częściej zostawić samochód pod blokiem ( choć nie zawsze)
                                4. nie da sie pojechać na gapę - kto nie ma kasy idzie piechotą
                                5. poniewaz malo pali to do niego nie trzeba doplacac tak jak do Ikarusa który
                                konsumuje koszmarne ilości paliwa
                                6. można jechać na siedząco a nie w ścisku wisząc na rurce jak w Ikarusie czy
                                Solarisie. Może jak ktoś urodził się w mieście to lubi jeździć w ścisku, dla
                                mnie wieśniaka to jest jednak zbyt męczące i dlatego śmigam głównie swoim
                                samochodem. Ale do Parczewa czasami sobie śmigam Sprinterem bo sobie wcześniej
                                rezerwuję miejsce przez telefon i wiem że będę miał siedzące. W tym czasie
                                mieszkaniec wielkiego miasta wisi na rurce w Ikarusie i Solarisie i cieszy się
                                ze w ogóle się zmieścił do autobusu. A ja sobie siedzę w busie wygodnie, czytam
                                gazetkę i się z niego śmieję. Fajnie by było żeby taka rezerwacja była na
                                liniach miejskich - mógłbym wtedy dać nawet 2 złote za przejazd.
                                7. Sprintery zapewniają dobrą częstotliwość - np. weź sobie choćby linie
                                podmiejskie busowe z Lublina - jest w wielu przypadkach lepsza częstotliwość niż
                                na liniach MPK.
                                8. Sprinter ma dobre przyspieszenie - nie rusza spod świateł pół minuty jak
                                przeładowany Ikarus. Jak Ikarus rusza spod świateł to za nim przejedzie 1 lub 2
                                samochody reszta stoi dalej w korku. Dlatego właśnie te śmierdziele powodują
                                korki. Przeładowany Solaris nie będzie wcale lepszy.
                                9. Sprintera można tanio kupić używanego, a Solarisy nowe straszliwie tracą na
                                wartości czyli jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
                                10. Sprintera można kupić w Niemczech czy gdzieś jako ciężarowego i przerobić go
                                w woj. lubelskim na osobówkę - zarobi nasze województwo. Solarisy są produkowane
                                gdzieś pod Poznaniem. Po co nam dotować Wielkopolskę? Niech się walą.
                                11. Sprintery mają normalne drzwi czyli kierowca nie przycina pasażerów drzwiami
                                jak to ma miejsce często w MPK.
                                12. w firmach busiarskich które mają Sprintery nie ma związków zawodowych.
                                13. w prywatnych firmach nie ma przechowalni dla nieudacznych urzędników tak jak
                                to jest w MPK
                                14.prywaciarze jeżdżą tam gdzie się opłaca, a nie tak jak MPK gdzie do niedawna
                                wieczorem jeździły puste trajtki co 15 minut. Ile kasy na to poszło to szok. Za
                                to możnaby kupić masę nowych busów, ale w MPK wolą mieć straty. Zlikwidować ich
                                i koniec.
                                • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 19.12.06, 23:22
                                  w przegubowcach zachodzi tylna część pojazdu czyli może przywalić w jakiś inny
                                  samochód
                                  • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 20.12.06, 13:19
                                    > w przegubowcach zachodzi tylna część pojazdu czyli może przywalić w jakiś inny
                                    > samochód

A jest z tyłu naklejka „Pojazd zachodzi...”? Zachowaj odstęp ?
                                    A nawet jak nie ma to każdy normalny człowiek o tym wie.
                                    TIR też zachodzi – zlikwidować !!!!

PS Odpowiesz na moje pytania?
                                • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 20.12.06, 13:15
                                  > Sprinter jest dobry, bo
                                  >
                                  > 1. jest ekologiczny - mało pali i ma nowoczesny silnik w przeciwienstwie do Ika
                                  > rusa

Człowieku jest XXI wiek autobusy miejskie spełniają standardy euro 4 nie pitol mi o ikarusach bo mówiłem że ich czeka aut po reorganizacji komunikacji czytasz tekst miedzy wierszami czy w ogóle nie czytasz?

> 2. jest lekki - nie niszczy dróg ( nie robi w nich kolein) w przeciwienstwie do
                                  > cięzkiego przeładowanego przegubowca

Dodaj jeszcze że dzięki specyficznie zaplanowanego wnętrza pozwala ono spełniać szybką wymianę pasażerską.

> 3. można sobie zarezerwować miejsce telefonicznie - np. w Sprinterze który
                                  > jezdzi z Lublina do Parczewa. Fajnie by było żeby tak się dało też po mieście
                                  > wtedy mógłbym częściej zostawić samochód pod blokiem ( choć nie zawsze)

A co w PKS czy PKP się miejsca zarezerwować nie da?
                                  A jak to sobie wyobrażasz na mieście bo ja jakoś nie mogę?

> 4. nie da sie pojechać na gapę - kto nie ma kasy idzie piechotą

<lol>

> 5. poniewaz malo pali to do niego nie trzeba doplacac tak jak do Ikarusa który
                                  > konsumuje koszmarne ilości paliwa

Ikarus przegubowy spali z 45 litrów paliwa i przewiezie z 170 osób a sprinter spali 15 litrów i przewiezie 20, nie czytałeś co pisałem czy znowu udajesz głupa?

> 6. można jechać na siedząco a nie w ścisku wisząc na rurce jak w Ikarusie czy
                                  > Solarisie. Może jak ktoś urodził się w mieście to lubi jeździć w ścisku, dla
                                  > mnie wieśniaka to jest jednak zbyt męczące i dlatego śmigam głównie swoim
                                  > samochodem. Ale do Parczewa czasami sobie śmigam Sprinterem bo sobie wcześniej
                                  > rezerwuję miejsce przez telefon i wiem że będę miał siedzące. W tym czasie
                                  > mieszkaniec wielkiego miasta wisi na rurce w Ikarusie i Solarisie i cieszy się
                                  > ze w ogóle się zmieścił do autobusu. A ja sobie siedzę w busie wygodnie, czytam
                                  > gazetkę i się z niego śmieję. Fajnie by było żeby taka rezerwacja była na
                                  > liniach miejskich - mógłbym wtedy dać nawet 2 złote za przejazd.

Nowe pojazdy komunikacji miejskiej w ogóle maja jak ograniczoną liczbę siedzeń specjalnie dlatego żeby weszło do środka jak najwięcej pasażerów i żeby była szybka ich wymiana.
                                  Ale zrozumiesz to chyba nie.

> 7. Sprintery zapewniają dobrą częstotliwość - np. weź sobie choćby linie
                                  > podmiejskie busowe z Lublina - jest w wielu przypadkach lepsza częstotliwość ni
                                  > ż
                                  > na liniach MPK.

A co ma częstotliwość busów do częstotliwości linii MPK.
                                  Mówiłem o reorganizacji komunikacji i może być zapewniona dobra częstotliwość nawet 18 metrowym Neoplanem wierz mi .

> 8. Sprinter ma dobre przyspieszenie - nie rusza spod świateł pół minuty jak
                                  > przeładowany Ikarus. Jak Ikarus rusza spod świateł to za nim przejedzie 1 lub > 2
                                  > samochody reszta stoi dalej w korku. Dlatego właśnie te śmierdziele powodują
                                  > korki. Przeładowany Solaris nie będzie wcale lepszy.

Bo to Sprinter i ma dobry sprint.
                                  Poza tym autobus to wyścigówka? nie martw sie 80 osiągnie.

> 9. Sprintera można tanio kupić używanego, a Solarisy nowe straszliwie tracą na
                                  > wartości czyli jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto.

Autobus ma spełniać swoje zadanie przeciętnie przez 20 lat a sprinter po 20 latach to kupa złomu.
                                  Gadasz bzdury facet i tyle.
                                  PS chciałbym zobaczyć w takim stanie sprintera jak teraz wygląda 25 letni ikarus, z 3 krotnie przekręconym licznikiem i przewiezionymi milionami pasażerów.

> 10. Sprintera można kupić w Niemczech czy gdzieś jako ciężarowego i przerobić g
                                  > o
                                  > w woj. lubelskim na osobówkę - zarobi nasze województwo. Solarisy są produkowan
                                  > e
                                  > gdzieś pod Poznaniem.
                                  A np. jelcza Autosana Solarisa Mercedesa Mana można kupić w Polsce i jest w niej produkowany. Ba niektóre firmy sa całkowicie Polskie.

>Po co nam dotować Wielkopolskę? Niech się walą.

Dotuj Niemców nie Polaków.
                                  Typowe podejscie "Polaczka" a potem się dziwi ze w polsce takieeeeeeeee bezrobicie.

> 12. w firmach busiarskich które mają Sprintery nie ma związków zawodowych.

A np. w ITSie Connexie Mobilisie są?

> 13. w prywatnych firmach nie ma przechowalni dla nieudacznych urzędników tak ja
                                  > k
                                  > to jest w MPK

A jacy urzędnicy mają być w firmie jednoosobowej takiej jak ala Sprinter?
                                  Myślisz że w porządnych firmach przewozowych które są w prywatnych rękach nie ma birrokracji?

> 14.prywaciarze jeżdżą tam gdzie się opłaca, a nie tak jak MPK gdzie do niedawna
                                  > wieczorem jeździły puste trajtki co 15 minut. Ile kasy na to poszło to szok. Za
                                  > to możnaby kupić masę nowych busów, ale w MPK wolą mieć straty. Zlikwidować ich
                                  > i koniec.

Przecież byłeś za tym żeby tworzyć tyle linii ile mieszkańców w mieście? Co się stało przestało się opłacać?
                                  Poza tym zadaniem komunikacji jest dowiezienie pasażera w każdą „dziurę” w mieście a nie tylko tam „gdzie się opłaca”.

Odpowiesz na moje pytania w/w poście?
                                  Znowu mnie nie przekonałeś.

• aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 20.12.06, 13:41

> Człowieku jest XXI wiek autobusy miejskie spełniają standardy euro 4 nie
                                    >pitol mi o ikarusach bo mówiłem że ich czeka aut po reorganizacji komunikacji
                                    >czytasz> tekst miedzy wierszami czy w ogóle nie czytasz?

Jak nie będzie Ikarusów to pogadamy.

> Dodaj jeszcze że dzięki specyficznie zaplanowanego wnętrza pozwala ono
                                    >spełniać szybką wymianę pasażerską.

Ale twierdzisz, że Sprinter robi koleiny w drogach? Odpowiedz na moje pytaniE!
                                    @!!

> A co w PKS czy PKP się miejsca zarezerwować nie da?

No nie da się. Tzn. da się w PKS Puławy i PKS Biała Podlaska na niektórych
                                    kursach. Ja tam wolę sobie zarezerwować.

> A jak to sobie wyobrażasz na mieście bo ja jakoś nie mogę?

Normalnie. Dzwonisz do kierowcy i sobie rezerwujesz. Widzę że jesteś chyba z
                                    miasta bo nie wiesz jak to działa np. na trasie Lublin - Parczew.

> <lol>

Wiem, że ty wolisz żeby gapowicze mieli wstęp wolny do autobusów, ale ja nie.

> Ikarus przegubowy spali z 45 litrów paliwa i przewiezie z 170 osób

Oczywiście, ale przewiezie te 170 osób w ścisku, a ja wieśniak nie lubię
                                    jeździć w ścisku i wisieć na rurce.

>a sprinter s
                                    > pali 15 litrów i przewiezie 20,

Sprinter pali o wiele mniej. Gdyby palił 15 to byłby nieopłacalny.

> nie czytałeś co pisałem czy znowu udajesz głupa ?

to ty udajesz głupa, np. na tekst o eliminacji gapowiczów odpowiadasz
                                    "<lol>"

> Nowe pojazdy komunikacji miejskiej w ogóle maja jak ograniczoną liczbę
                                    >siedzeń specjalnie dlatego żeby weszło do środka jak najwięcej pasażerów i
                                    >żeby była sz ybka ich wymiana.
                                    > Ale zrozumiesz to chyba nie.

Nie zrozumiem, bo jak kilkakrotnie już pisałem ja jestem wieśniakiem i jestem
                                    przyzwyczajony do jeżdżenia busem na siedząco.
                                    Może jak ktoś się wychował w miescie to lubi jeździć w scisku wg normy 5 osób
                                    na metr kwadratowy i wisząc na rurce, ale ja nie.

> A co ma częstotliwość busów do częstotliwości linii MPK.

no ma, szczególnie w zimie, że nie trzeba czekać.

> Mówiłem o reorganizacji komunikacji i może być zapewniona dobra częstotliwość
                                    >n awet 18 metrowym Neoplanem wierz mi .

To dlaczego jej nie ma?

> Bo to Sprinter i ma dobry sprint.

Ano właśnie.

> Poza tym autobus to wyścigówka? nie martw sie 80 osiągnie.

80 osiągnie, ale zanim się rozbuja to przyblokuje kilkadziesiąt samochodów.
                                    Najgorsze jest to ruszanie spod świateł w żółwim tempie.

> Autobus ma spełniać swoje zadanie przeciętnie przez 20 lat a sprinter po 20
                                    >lat ach to kupa złomu.

No i to jest absurd. Lepiej moim zdaniem kupować używane sprintery, przerabiać
                                    je na osobowe i po 5-7 latach znów wymieniać na nowsze ( ale nie fabrycznie
                                    nowe). Zarzynanie trupa przez 20 lat to absurd ekonomiczny, podobnie jak
                                    kupowanie nówek.

> Gadasz bzdury facet i tyle.

Za to ty nie gadasz bzdur. Twoja mądra odpowiedź to "<lol>" albo że Ikarusy z
                                    Warszawy znikną, ale jakoś nie znikają.

> PS chciałbym zobaczyć w takim stanie sprintera jak teraz wygląda 25 letni
                                    >ikaru s, z 3 krotnie przekręconym licznikiem i przewiezionymi milionami
                                    >pasażerów.

Nikt nie zarzyna Sprintera przez 25 lat, zresztą najstarsze Sprintery mają
                                    teraz zdaje się 11 czy 12 lat. To jest absurd ekonomiczny. To nie jest wyścig
                                    który dłużej pojeździ.

> A np. jelcza Autosana Solarisa Mercedesa Mana można kupić w Polsce i jest w
                                    nie j produkowany. Ba niektóre firmy sa całkowicie Polskie.

ale nie produkują w woj. lubelskim i mamy z tego figę. Już lepiej się opłaca
                                    sprowadzić Sprintera spoza Polski i w woj. lubelskim przerobić go na osobowy (
                                    są firmy zajmujące się tym). Wtedy zarabia nasze województwo.
                                    Co mamy z dotowania WIelkopolski czy Dolnego Śląska? Nic.

> Dotuj Niemców nie Polaków.

Kupując Sprintera w Niemczech dotujesz Niemców, ale przerabiając go na osobówkę
                                    w woj. lubelskim dotujesz ludzi z woj. lubelskiego a nie Wielkopolan.

> Typowe podejscie "Polaczka" a potem się dziwi ze w polsce takieeeeeeeee
                                    >bezrobi cie.

Niech Solaris otworzy fabryke w Lublinie.

> A np. w ITSie Connexie Mobilisie są?

Mysle, ze w Connexie sa.

> A jacy urzędnicy mają być w firmie jednoosobowej takiej jak ala Sprinter?

Zadnych nie ma i wlasnie dlatego te firmy sa dobre.

> Myślisz że w porządnych firmach przewozowych które są w prywatnych rękach nie
                                    >m a birrokracji?

U busiarzy nie ma biurokracji i za to ich lubie. To sa wlasnie porzadne firmy,
                                    w przeciwienstwie np. do MPK.

> Przecież byłeś za tym żeby tworzyć tyle linii ile mieszkańców w mieście? Co
                                    >się stało przestało się opłacać?

Jezeli linia bedzie oplacalna to niech bedzie. Ale jezeli nie bedzie oplacalna,
                                    to trzeba podniesc np. ceny biletow wieczorem albo w niektore dni. Jezeli mimo
                                    to nie bedzie oplacalna - do likwidacji. Ja nie chce tworzyc linii na sile.

> Poza tym zadaniem komunikacji jest dowiezienie pasażera w każdą „dziurę&#
                                    > 8221; w mieście a nie tylko tam „gdzie się opłaca”.

Bzdecisz. Jak ktos mieszka na zadupiu to znaczy ze mniej zaplacil za mieszkanie
                                    i niech sobie kupi samochod.

>
                                    > Odpowiesz na moje pytania w/w poście?

oczywiscie, odpowiem w twoim stylu

<lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol>

> Znowu mnie nie przekonałeś.

Za to ty mnie przekonujesz. Od dzis kocham jezdzic Ikarusem w scisku, wiszac na
                                    rurce i placac za gapowiczow. :-)
                                    <lol>

• Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 20.12.06, 16:20
                                      > Jak nie będzie Ikarusów to pogadamy.

A jak będą takie? transport.asi.pwr.wroc.pl/autobusy.php?s=15&nr=27844&ticket=674

> Ale twierdzisz, że Sprinter robi koleiny w drogach? Odpowiedz na moje pytaniE!
                                      > @!!

A gdzie ja pisałem że Sprinter robi koleiny na drogach?

> No nie da się. Tzn. da się w PKS Puławy i PKS Biała Podlaska na niektórych
                                      > kursach. Ja tam wolę sobie zarezerwować.

To ja twierdzę że sie da.

> Normalnie. Dzwonisz do kierowcy i sobie rezerwujesz. Widzę że jesteś chyba z
                                      > miasta bo nie wiesz jak to działa np. na trasie Lublin - Parczew.

A trasa Lublin – Parczew to trasa linii miejskiej czy podmiejskiej?
                                      Człowieku nie z miasta.

> Wiem, że ty wolisz żeby gapowicze mieli wstęp wolny do autobusów, ale ja nie.

Pisałem że kontrolerów można wprowadzić a że nikt nie wprowadza widocznie się nie opłaca.
                                      I nigdzie nie pisałem ze jestem za gapowiczami ja płace za bilet i wytępił bym chętnie tych co tego nie robią, ale nie busami.

> Oczywiście, ale przewiezie te 170 osób w ścisku, a ja wieśniak nie lubię
                                      > jeździć w ścisku i wisieć na rurce.

To na piechote zasówać tak jak mówisz o tych co im sie busy nie podobaja

> Sprinter pali o wiele mniej. Gdyby palił 15 to byłby nieopłacalny.

niech spali 12 no i jaki morał?

> to ty udajesz głupa, np. na tekst o eliminacji gapowiczów odpowiadasz
                                      > "<lol>"

Na tekst o eliminacji gapowiczów odpowiadam kontroler w pojeździe ale Ty tego nie widzisz i piszesz dalej swoje.

> Nie zrozumiem, bo jak kilkakrotnie już pisałem ja jestem wieśniakiem i jestem
                                      > przyzwyczajony do jeżdżenia busem na siedząco.
                                      > Może jak ktoś się wychował w miescie to lubi jeździć w scisku wg normy 5 osób
                                      > na metr kwadratowy i wisząc na rurce, ale ja nie.

To jak wieśniak przyjeżdża do miasta to miasto się przekwalifikowuje się dla niego czy on dla miasta?
                                      Widać już jak jeżdżą owi „wieśniacy” swoimi autami z podejściem do sprawy takim samym jak Ty masz czyli jam jest pan i spieprzać mi z drogi – jam jest pan i chce busy i jechać w nich na siedząco, NIE MA TAK DOBRZE.

> no ma, szczególnie w zimie, że nie trzeba czekać.

no no.

> To dlaczego jej nie ma?

Bo nikomu nie zależy żeby to zrobić, a wyjściem z zaistniałej sytuacji busy nie są.

> Ano właśnie.

No i na następnych światłach będzie 10 sekund wcześniej.

> 80 osiągnie, ale zanim się rozbuja to przyblokuje kilkadziesiąt samochodów.
                                      > Najgorsze jest to ruszanie spod świateł w żółwim tempie.

No i co ze rusza w żółwim tępię śpieszy Ci się żeby przed nim na przystanek dojechać?

> No i to jest absurd. Lepiej moim zdaniem kupować używane sprintery, przerabiać
                                      > je na osobowe i po 5-7 latach znów wymieniać na nowsze ( ale nie fabrycznie
                                      > nowe). Zarzynanie trupa przez 20 lat to absurd ekonomiczny, podobnie jak
                                      > kupowanie nówek.

Patrz czemu tego nigdzie na świecie nie stosują?

> Za to ty nie gadasz bzdur. Twoja mądra odpowiedź to "<lol>" albo że Ika
                                      > rusy z
                                      > Warszawy znikną, ale jakoś nie znikają.

A co mam pisać po raz enty odpowiedź na Twoje pytanie a Ty i tak tego nie przeczytasz albo znowu go zadasz?
                                      Ja tam widzę ze 280 i 260 znikają?
                                      Dopiero 80 nowych solarisów dla MZA teraz 55 MANów dla ITS wiec coś się dzieje ale jak się nie chce to się nie zobaczy.

> Nikt nie zarzyna Sprintera przez 25 lat, zresztą najstarsze Sprintery mają
                                      > teraz zdaje się 11 czy 12 lat. To jest absurd ekonomiczny. To nie jest wyścig
                                      > który dłużej pojeździ.

Jeżeli to jest absurd to dlaczego ten absurd jest na całym świecie?
                                      Poza tym ten autobus jest tak jak ciężarówka może przejechać tyle i tyle i na złom wiec po co wywalać coś co jest dobre na złom?
                                      Myślisz ze gdyby sprinter mógł przejechać 3 miliony KM to nie jeździli by nim busiarze tyle?

> ale nie produkują w woj. lubelskim i mamy z tego figę. Już lepiej się opłaca
                                      > sprowadzić Sprintera spoza Polski i w woj. lubelskim przerobić go na osobowy (
                                      > są firmy zajmujące się tym). Wtedy zarabia nasze województwo.
                                      > Co mamy z dotowania WIelkopolski czy Dolnego Śląska? Nic.

No nic oprócz tego ze dajemy chleb naszym rodakom.
                                      Lepiej z zagranicy niż z Polski a jak by się rozwijał solaris kto wie może nową fabrykę tramwajów otworzył by np. w Lubelskim?
                                      Ale nie dociera widzę do Ciebie.
                                      Ps. MAN szukał niedawno lokalizacji swojej firmy w Polsce czemu nie walczyli Lubelscy włodarze o nią?

> Kupując Sprintera w Niemczech dotujesz Niemców, ale przerabiając go na osobówkę
                                      >
                                      > w woj. lubelskim dotujesz ludzi z woj. lubelskiego a nie Wielkopolan.

No tak tak oczywiscie.

> Niech Solaris otworzy fabryke w Lublinie.

j.w.

> Mysle, ze w Connexie sa.

A ja ze nie.

> Zadnych nie ma i wlasnie dlatego te firmy sa dobre.

Tak świetne.

> U busiarzy nie ma biurokracji i za to ich lubie. To sa wlasnie porzadne firmy,
                                      > w przeciwienstwie np. do MPK.

No jak ma się jednego busa jedną linie to czym tu zarządzać. Ale jak się ma np. 2 zajezdnie 150 autobusów kilkuset kierowców warsztaty itd. itp. no to już chyba jedna osoba nie podoła w utrzymaniu tego. Co nie?

> Jezeli linia bedzie oplacalna to niech bedzie. Ale jezeli nie bedzie oplacalna,
                                      >
                                      > to trzeba podniesc np. ceny biletow wieczorem albo w niektore dni. Jezeli mimo
                                      > to nie bedzie oplacalna - do likwidacji. Ja nie chce tworzyc linii na sile.

A ja mam inną teorie na ten temat.
                                      To znaczy jeżeli linie nie bezie opłacalna to ją zreorganizować pod względem przebiegu trasy i dostosować częstotliwości bardziej odpowiadające pasażerom, a nie podnosić ceny.

> Bzdecisz. Jak ktos mieszka na zadupiu to znaczy ze mniej zaplacil za mieszkanie
                                      >
                                      > i niech sobie kupi samochod.

Nie no rozwaliłeś mnie koleś naprawdę.
                                      To i sprintery zlikwidować każdy sobie niech samochód kupi i wtedy będzie się szybciej na piechotę chodziło niż jeździło autem po mieście.
                                      Ja pierdykam, nie mogę... :-D

> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol&
                                      > #62; <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <
                                      > ;lol>

Czyli mam rozumieć że się musisz ze mną zgodzić ale że masz swój honorek to wyśmiejesz?

> Za to ty mnie przekonujesz. Od dzis kocham jezdzic Ikarusem w scisku, wiszac na
                                      >
                                      > rurce i placac za gapowiczow. :-)
                                      > <lol>

Juz to przerabialismy. Reorganizujemy komunikację wprowadzamy kontrolerów ogłaszamy przetargi na obsługę linii bądź na wz/km z wymogiem nowych autobusów i sprawa rozwiązana.
                                      I powiedz jak tu się nie śmiać z Twoich wypocin jak do Ciebie się pisze a TY i tak apiat od nowa?

Jesteś pierwszą osobą z Którą rozmawiam i nie dociera do Ciebie nic. Człowiek normalny analizuje wszystkie za i przeciw tego co mówi się do niego a u Ciebie wygląda to na zasadzie - nie umiem odpowiedzieć na pytanie to walne jeszcze raz to samo(ikarus rurka srurka gapowicze), musiał bym się zgodzić z rozmówca to wyśmieje i walnę to samo (ikarus rurka srurka gapowicze).

Ach Aronek Aronek :-D

• Gość: aron Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.lublin.enterpol.pl 20.12.06, 16:56

> A jak będą takie? transport.asi.pwr.wroc.pl/autobusy.php?
                                        s=15&nr=27844&ticket=674

TO jak będą to pogadamy.

> A gdzie ja pisałem że Sprinter robi koleiny na drogach?

No to robi czy nie robi?

> To ja twierdzę że sie da.

No i skoro się da w PKSie, to da się też w kom.miejskiej.

> A trasa Lublin – Parczew to trasa linii miejskiej czy podmiejskiej?

Podmiejskiej, ale przecież są linie miejskie które jadą tyle samo co bus
                                        Lublin - Parczew. Np. 26 albo 17 w szczycie.

> Pisałem że kontrolerów można wprowadzić a że nikt nie wprowadza widocznie się
                                        >nie opłaca.

Czyli toleruje się okradanie uczciwych pasażerów. To ja dziękuję za taki
                                        system. Wolę złotówkowy.

> I nigdzie nie pisałem ze jestem za gapowiczami ja płace za bilet i wytępił
                                        >bym
                                        > chętnie tych co tego nie robią, ale nie busami.

No ale jesteś za gapowiczami, skoro bronisz obecnego systemu i twierdzisz, że
                                        złotówkowy jest gorszy.

> To na piechote zasówać tak jak mówisz o tych co im sie busy nie podobaja

Ano właśnie. Oto twoja filozofia - w XXI wieku dajesz ludziom wybór - albo
                                        jazda w ścisku wisząc na rurce albo na piechotę. Dla miastowych to może dobre,
                                        ale nie dla mnie wieśniaka.

> niech spali 12 no i jaki morał?

Pali max 10 l po mieście. Morał taki, że jest ekologiczny no i wiezie ludzi w
                                        ludzkich warunkach a nie jak bydło.

> Na tekst o eliminacji gapowiczów odpowiadam kontroler w pojeździe ale Ty tego
                                        >n ie widzisz i piszesz dalej swoje.

No to czemu nie ma tych kontrolerów?

> To jak wieśniak przyjeżdża do miasta to miasto się przekwalifikowuje się dla
                                        >niego czy on dla miasta?

A jak miastowy przyjeżdża na wieś to od razu zaczyna kopać ziemniaki?
                                        Oczywiście że nie.

> Widać już jak jeżdżą owi „wieśniacy” swoimi autami z podejściem do
                                        > sprawy takim samym jak Ty masz czyli jam jest pan i spieprzać mi z drogi –
                                        > ; jam jest pan i chce busy i jechać w nich na siedząco, NIE MA TAK DOBRZE.

To by było dobrze również dla miastowych - oczywiście dla tych co nie lubią
                                        wisieć na rurce, a mam nadzieję że tacy są. Przecież ja nie żądam tych busów
                                        tylko dla mnie.

> no no.

no co?

> Bo nikomu nie zależy żeby to zrobić, a wyjściem z zaistniałej sytuacji busy
                                        >nie są.

A co jest wyjściem z danej sytuacji? Dalsze podtrzymywanie fikcji pt. MPK? A
                                        może wymyślanie zarządów transportu ze stołkami dla kolesiów?
                                        Nie. Busy sprawdzają się na trasie Lublin - Parczew, to sprawdzą się też na
                                        trasie Czechów - centrum - Zemborzyce i wielu innych miejskich.

> No i na następnych światłach będzie 10 sekund wcześniej.

Dzięki busowi to następne samochody przejadą na zielonym, a nie jak Ikarus że
                                        przejedzie sam jeden plus może z 1 osobowy za nim na żółtym.

> No i co ze rusza w żółwim tępię śpieszy Ci się żeby przed nim na przystanek
                                        >doj echać?

Ikarusy-muły powodują korki. Mi się nie spieszy, ale może komuś tak. Gdyby nie
                                        te śmierdziele Ikarusy to korków byłoby o wiele mniej.

> Patrz czemu tego nigdzie na świecie nie stosują?

No gdzież nigdzie. Są busy w różnych krajach, np. w Niemczech, Czechach,
                                        Estonii, Izraelu, USA, Kanadzie itp.

> A co mam pisać po raz enty odpowiedź na Twoje pytanie a Ty i tak tego nie
                                        >przec zytasz albo znowu go zadasz?

No to nie pisz.

> Ja tam widzę ze 280 i 260 znikają?

Ale wciąż ich dużo.

> Dopiero 80 nowych solarisów dla MZA teraz 55 MANów dla ITS wiec coś się
                                        >dzieje ale jak się nie chce to się nie zobaczy.

Kupowane za nasze pieniądze, choć już mam nadzieję skończy się finansowanie
                                        komunikacji miejskiej w Warszawie przez Lublin.

> Jeżeli to jest absurd to dlaczego ten absurd jest na całym świecie?

Gdzie na całym świecie? Jakoś nie widzę 25-letnich autobusów na całym świecie.

> Poza tym ten autobus jest tak jak ciężarówka może przejechać tyle i tyle i na
                                        >z łom wiec po co wywalać coś co jest dobre na złom?

BO jak jest stary to się psuje i rosną koszty.

> Myślisz ze gdyby sprinter mógł przejechać 3 miliony KM to nie jeździli by nim
                                        busiarze tyle?

pewnie że nie, bo 25-letni to jest już pojazd z innej epoki, a busiarze dla
                                        dobra pasażerów i z powodu konkurencji na rynku kupują coraz nowsze, bo
                                        dorzynanym staruszkiem mało kto by chciał jeździć.

> No nic oprócz tego ze dajemy chleb naszym rodakom.

Czyli naprawdę nic. Lepiej dać chleb Wielkopolanom a naszym figę.

> Lepiej z zagranicy niż z Polski

No lepiej. Ja tam nie czuję wspólnoty narodowej z Wielkopolską.

> a jak by się rozwijał solaris kto wie może >nową fabrykę tramwajów otworzył
                                        by np. w Lubelskim?

no to jak otworzy to pogadamy. Niech Solaris zwolni 100 osób w Wielkopolsce,
                                        zatrudni 100 w Lublinie to będziemy kupować. A tak- niech się walą.

> Ale nie dociera widzę do Ciebie.

pewnie że nie. Nie chcę dopłacać do Wielkopolski. WOlę, żeby mieszkaniec
                                        Lubelszczyzny zarobił.

> Ps. MAN szukał niedawno lokalizacji swojej firmy w Polsce czemu nie walczyli
                                        >Lu belscy włodarze o nią?

Hausner nie zgodził się na powstanie strefy ekonomicznej w Lublinie, a jest ona
                                        nieodzowna przy takich inwestycjach.

> No tak tak oczywiscie.

No a co może nie? Rozumiem, że uważasz, że jak SOlaris jest produkowany pod
                                        Poznaniem to zarabia Lublin?

> A ja ze nie.

To jak nie ma to niech Connex wchodzi na rynek lubelski, ale na zasadzie
                                        złotówkowej a nie przetargowej. Jestem za.

> Tak świetne.

Oczywiście. Ludzie jeżdżą z własnej woli busami. GDyby te busy były złe, to by
                                        zbankrutowały. Przecież nikt by ich na siłę nie podtrzymywał jak MPK.

> No jak ma się jednego busa jedną linie to czym tu zarządzać. Ale jak się ma
                                        >np. 2 zajezdnie 150 autobusów kilkuset kierowców warsztaty itd. itp. no to już
                                        >chy ba jedna osoba nie podoła w utrzymaniu tego. Co nie?

No i właśnie dlatego jest lepiej żeby były busy niż wielkie molochy, bo jest
                                        mniejsza biurokracja. W wielkich molochach zaraz mnożą się biurwy. Choć
                                        oczywiście jeżeli ten moloch jest prywatny to jego sprawa czy ma te biurwy po
                                        prostu jak będzie miał wysokie koszty to wypadnie z rynku. A co do MPK to jest
                                        właśnie tak że uczciwi pasażerowie się na te biurwy składają, albo w PKP tak
                                        samo.

> A ja mam inną teorie na ten temat.
                                        > To znaczy jeżeli linie nie bezie opłacalna to ją zreorganizować pod względem
                                        >pr zebiegu trasy i dostosować częstotliwości bardziej odpowiadające pasażerom,
                                        ><a n ie podnosić ceny.

W warunkach wolnej konkurencji jeden busiarz podniesie ceny, a drugi busiarz
                                        zmieni przebieg i dostosuje trasę do potrzeb pasażerów. Wygra ten, którego
                                        oferta będzie lepsza. A w MPK jest często tak, że trasy i rozkłady układają
                                        urzędasy, które nie mają zielonego pojęcia o potrzebach pasażerów, bo przecież
                                        jeżdżą służbowymi furami.

> Nie no rozwaliłeś mnie koleś naprawdę.
                                        > To i sprintery zlikwidować każdy sobie niech samochód kupi i wtedy będzie się
                                        > zybciej na piechotę chodziło niż jeździło autem po mieście.

To trzeba nowe drogi budować, obwodnice, autostrady a nie ładować kasę w
                                        naprawy starych śmierdzących Ikarusów. Wtedy nie będzie korków, powodowanych
                                        bardzo często przez żółwie zwane Ikarusami.
                                        Myślę, że zawsze jakaśtam grupa osób będzie chetna na jazdę Sprinterem tak że
                                        jestem o nie spokojny.

> Czyli mam rozumieć że się musisz ze mną zgodzić ale że masz swój honorek to
                                        >wyś miejesz?

Tak. Zgadzam się z tobą. Jak jadę autobusem MPK w ścisku i wisząc na rurce obok
                                        śmierdzącego bezbiletowego żula to czuję się jak miastowy i europejczyk :-)

> Juz to przerabialismy. Reorganizujemy komunikację wprowadzamy kontrolerów
                                        >ogłas zamy przetargi na obsługę linii b
                                        • Gość: aron Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.lublin.enterpol.pl 20.12.06, 16:59

> Czyli mam rozumieć że się musisz ze mną zgodzić ale że masz swój honorek to
                                          >wyś miejesz?

Tak. Zgadzam się z tobą. Jak jadę autobusem MPK w ścisku i wisząc na rurce obok
                                          śmierdzącego bezbiletowego żula to czuję się jak miastowy i europejczyk :-)

> Juz to przerabialismy. Reorganizujemy komunikację wprowadzamy kontrolerów
                                          >ogłas zamy przetargi na obsługę linii bądź na wz/km z wymogiem nowych
                                          >autobusów i spr awa rozwiązana.

Wymóg nowych autobusów jest zdaje się niezgodny z polskim prawem.

> I powiedz jak tu się nie śmiać z Twoich wypocin jak do Ciebie się pisze a TY
                                          >i tak apiat od nowa?

No właśnie. Jak tu się nie śmiać z kogoś, kto nie lubi jeździć w tłoku, wisząc
                                          na rurce i płacić za śmierdzących żuli. Toż to cham! Prawdziwy Europejczyk i
                                          miastowy kocha Ikarusy, tłok, brud i smród.

>
                                          > Jesteś pierwszą osobą z Którą rozmawiam i nie dociera do Ciebie nic. Człowiek
                                          >n ormalny analizuje wszystkie za i przeciw tego co mówi się do niego a u
                                          >Ciebie w ygląda to na zasadzie - nie umiem odpowiedzieć na pytanie to walne
                                          >jeszcze raz
                                          > to samo(ikarus rurka srurka gapowicze), musiał bym się zgodzić z rozmówca to w
                                          > yśmieje i walnę to samo (ikarus rurka srurka gapowicze).

Przecież wiesz człowieku że ja tak naprawdę kocham Ikarusy. Co raz latam na
                                          pętlę przystawiam nos do rury wydechowej i się napawam tym cudownym miastowym
                                          europejskim zapachem
                                          A jak jadę do pracy to jadę Ikarusem z MPK, choc samochodem jechałbym 2 razy
                                          krócej. Ale tylko w Ikarusie mogę sobie powisieć na rurce w towarzystwie żuli
                                          no i jeszcze zapłacić za ich przejazd.

Niestety nie masz argumentów, żeby zbić moje twierdzenia i cała twoja paplanina
                                          ogranicza się do słów - musicie ludzie jeździć MPK jak bydło, a jak nie
                                          chcecie, to jesteście chamy. To już przerabiałem nie raz w wydaniu hrabiego i
                                          jemu podobnych.
                                          • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 20.12.06, 18:29
                                            > Wymóg nowych autobusów jest zdaje się niezgodny z polskim prawem.

Wszystko jest wg. Ciebie nie zgodne z prawem co nie tyczy busów.
                                            A wg. mnie i miast w których przetargi sa jest zgodne.
                                            Ciekawe.

> No właśnie. Jak tu się nie śmiać z kogoś, kto nie lubi jeździć w tłoku, wisząc
                                            >
                                            > na rurce i płacić za śmierdzących żuli. Toż to cham! Prawdziwy Europejczyk i
                                            > miastowy kocha Ikarusy, tłok, brud i smród.

next please

> Przecież wiesz człowieku że ja tak naprawdę kocham Ikarusy. Co raz latam na
                                            > pętlę przystawiam nos do rury wydechowej i się napawam tym cudownym miastowym
                                            > europejskim zapachem
                                            > A jak jadę do pracy to jadę Ikarusem z MPK, choc samochodem jechałbym 2 razy
                                            > krócej. Ale tylko w Ikarusie mogę sobie powisieć na rurce w towarzystwie żuli
                                            > no i jeszcze zapłacić za ich przejazd.

Patrz a ja za ikarusami nie przepadam

> Niestety nie masz argumentów, żeby zbić moje twierdzenia i cała twoja paplanina
                                            >
                                            > ogranicza się do słów - musicie ludzie jeździć MPK jak bydło, a jak nie
                                            > chcecie, to jesteście chamy. To już przerabiałem nie raz w wydaniu hrabiego i
                                            > jemu podobnych.

Jak na razie nie podałeś żadnego sensownego argumentu tylko w każdym poście „Ikarus, rurka gapowicz żul bus za złotówkę” wg mnie to paplanina a nie argumenty.
                                            A ja nie mówię żeby jeździli MPK ja mówię co zrobić żeby zreorganizować komunikacje w mieście i żeby wyzbyć się starych autobusów i.in. w MPK wprowadzić nowe firmy przewozowe typu ITS conex i wywalić busiarstwo

Przerabiałeś i nie za dobrze Ci to przerabianie wychodzi.
                                            Argumenty dawaj ja chce wiedzieć czemu busy, żóle srule ikarusy rurki mnie gó.. obchodzą ja mówie o dobrem skomunikowaniu miasta, nowmalnymi pojazdami do tego przeznaczonymi. Spełniającymi normy spalin, przyjaznymi dla inwalid dla pasażerów i wreźcie daj mi argument zebym przestał tak pisać jak pisze.
                                            Bo narazie tylko mnie utwardziłes w przekonaniu ze bus to wozidło dla skrzynek z burakami.

• Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 20.12.06, 18:20
                                          > TO jak będą to pogadamy.

No to dopuść do głowy że mogą być lepsze dzięki reorganizacji komunikacji i stworzeniu zarzadu ruchu.

> No to robi czy nie robi?

A tłok się robi na drodze czy nie robi?

> No i skoro się da w PKSie, to da się też w kom.miejskiej.

Komunikacja miejska to komunikacja miejska mająca na celu dowiezienie ludzi w jak najszybszym tempie pasażerów. Przejazd pojazdem nie trwa kilka/kilkanaście godzin więc rezerwowanie miejsc siedzących to bezsens,

> Podmiejskiej, ale przecież są linie miejskie które jadą tyle samo co bus
                                          > Lublin - Parczew. Np. 26 albo 17 w szczycie.

Ale komunikacja miejska się rządzi innymi prawami niż podmiejska zrozumiesz to?
                                          Jeżeli nie to nawet producenci autobusów by nie produkowali pojazdów miejskich, lokalnych i dalekobierznych, bo i jaki sens by był?

> Czyli toleruje się okradanie uczciwych pasażerów. To ja dziękuję za taki
                                          > system. Wolę złotówkowy.

To na co czekasz idź do MPK i im powiedz.

> No ale jesteś za gapowiczami, skoro bronisz obecnego systemu i twierdzisz, że
                                          > złotówkowy jest gorszy.

Nie, nie jestem za gapowiczami a system złotówkowy na liniach miejskich by się nie sprawdził z jednego powodu.
                                          Wyobraź sobie 30 osób na każdym przystanku szukało by monety płaciło wchodziło jednymi drzwiami, ile czasu autobus by na przystanku stał?
                                          Jedynym wyjściem jest stały kontroler zwiększenie kontroli "z nienacka"(bądź monitoring – co też nie załatwi sprawy).
                                          A że ktoś biletu nie płaci to mowie tak samo trzeba ścigać tych co nie płacą podatków alimentów itd. także nic się nie poradzi na nieuczciwych ludzi.

> Ano właśnie. Oto twoja filozofia - w XXI wieku dajesz ludziom wybór - albo
                                          > jazda w ścisku wisząc na rurce albo na piechotę. Dla miastowych to może dobre,
                                          > ale nie dla mnie wieśniaka.

Nie komentuje bo szkoda klawiatury.

> Pali max 10 l po mieście. Morał taki, że jest ekologiczny no i wiezie ludzi w
                                          > ludzkich warunkach a nie jak bydło.

A trolejbus bądź autobus na gaz jest bardziej ekologiczny i przy tym zabiera na pokład więcej ludzi ma niską podłogę miejsce na wózki dziecięcy i inwalidzki... itd. itp. .
                                          No i co?
                                          Patrz czemu na całym świecie ludzie się godzą na jazdę jak bydło... NO no.

> No to czemu nie ma tych kontrolerów?

A czemu niebo jest niebieskie?
                                          Ja jestem w zarządzie np. MPK?
                                          Idź i się spytaj.

> A jak miastowy przyjeżdża na wieś to od razu zaczyna kopać ziemniaki?
                                          > Oczywiście że nie.

No nie mów że te „mieszczuchy” wam metro w wiosce budują?

> To by było dobrze również dla miastowych - oczywiście dla tych co nie lubią
                                          > wisieć na rurce, a mam nadzieję że tacy są. Przecież ja nie żądam tych busów
                                          > tylko dla mnie.

Przecież masz siedzenia w autobusie, jakoś miliona ludzi to nie przeszkadza że „wiszą na rurce” a jak chcą siedzieć to siedzą.
                                          Problem jak zwykle.

> no co?

no tamto

> A co jest wyjściem z danej sytuacji? Dalsze podtrzymywanie fikcji pt. MPK? A
                                          > może wymyślanie zarządów transportu ze stołkami dla kolesiów?
                                          > Nie. Busy sprawdzają się na trasie Lublin - Parczew, to sprawdzą się też na
                                          > trasie Czechów - centrum - Zemborzyce i wielu innych miejskich.

Nie będę powtarzał enty raz.

> Dzięki busowi to następne samochody przejadą na zielonym, a nie jak Ikarus że
                                          > przejedzie sam jeden plus może z 1 osobowy za nim na żółtym.

Weź już nie chrzań bo mnie głowa boli.

> Ikarusy-muły powodują korki. Mi się nie spieszy, ale może komuś tak. Gdyby nie
                                          > te śmierdziele Ikarusy to korków byłoby o wiele mniej.

To jak się komuś śpieszy nich wyjedzie 10 minut wcześniej, bo z pośpiechu na latarni wyląduje.
                                          Autobusy mu korki robią matko Boska.

> No gdzież nigdzie. Są busy w różnych krajach, np. w Niemczech, Czechach,
                                          > Estonii, Izraelu, USA, Kanadzie itp.

Tak tak podstawą komunikacji w takim nowym jorku to busy. Widziałeś autobus w Ameryce?
                                          Izrael a moze odrazu porównamy do kazachstanu, Gugruzji, armenii, azerbejdżanu?
                                          Człowieku masz internet a gadasz jak byś nie miał radia.

> No to nie pisz.

No po co jak i tak nie dociera i Ty też nie pisz.

> Ale wciąż ich dużo.

Ale znikają.

> Kupowane za nasze pieniądze, choć już mam nadzieję skończy się finansowanie
                                          > komunikacji miejskiej w Warszawie przez Lublin.

A od kiedy taki np. ITS kupuje za nasze pieniądze?

> Gdzie na całym świecie? Jakoś nie widzę 25-letnich autobusów na całym świecie.

Prosty przyład Ameryka. A po europie nadal jeździ setki ikarusów 280 i 260 mówie że do niedawna nawet po Berlinie jeździły.

> BO jak jest stary to się psuje i rosną koszty.

A jak Ty jesteś stary też się psujesz i na złom Cię wywalić trzeba.
                                          A nowe się nie psują myślisz.

> pewnie że nie, bo 25-letni to jest już pojazd z innej epoki, a busiarze dla
                                          > dobra pasażerów i z powodu konkurencji na rynku kupują coraz nowsze, bo
                                          > dorzynanym staruszkiem mało kto by chciał jeździć.

Tak jasne czemu Ty mnie rozśmieszasz :-)

> Czyli naprawdę nic. Lepiej dać chleb Wielkopolanom a naszym figę.

Ciekawe.

> No lepiej. Ja tam nie czuję wspólnoty narodowej z Wielkopolską.

A widzisz cos oprócz czubka swojego nosa?

> no to jak otworzy to pogadamy. Niech Solaris zwolni 100 osób w Wielkopolsce,
                                          > zatrudni 100 w Lublinie to będziemy kupować. A tak- niech się walą.

A dlaczego ma zwalniać tam a Tu przyjmować?
                                          Niech przyjmie i tu i tu samolubie.
                                          Poza tym jak busy będą podstawowym transportem w mieście europejskim to pogadamy.

> pewnie że nie. Nie chcę dopłacać do Wielkopolski. WOlę, żeby mieszkaniec
                                          > Lubelszczyzny zarobił.

Och jaki dobroczyńca. Fajne tłumaczenie.
                                          Niech sie zajmie wutoryzowanym service mana czy solarisa a nie mercedesa sprintera.

> Hausner nie zgodził się na powstanie strefy ekonomicznej w Lublinie, a jest ona
                                          > nieodzowna przy takich inwestycjach.

No to solaris czy man nie otworzy fabryki w Lubelszczyźnie co się dziwisz?

> No a co może nie? Rozumiem, że uważasz, że jak SOlaris jest produkowany pod
                                          > Poznaniem to zarabia Lublin?

A co ma piernik do wiatraka?
                                          Zarabia Polak a jak kupujesz sprintera z demobilu z niemiec to zarabia niemiec i nie tłumacz się przeróbkami bo można je wykonać we własnym zakresie.

> To jak nie ma to niech Connex wchodzi na rynek lubelski, ale na zasadzie
                                          > złotówkowej a nie przetargowej. Jestem za.

Nigdy nie wejdzie na takich zasadach żadna szanująca się firma prywatna.
                                          Wchodzą na zasadach przetargów wygrywają je na linie i spełniają wymogi pod względem taboru itd. itp. Mają zagwarantowaną płace za wz/km którą ustalili z miastem i wykonują kursy na liniach stworzonych i zarządzanych przez miasto. A w bawienie się dziś jest kasa jutro nie to niech się bawią busiarze.

> Oczywiście. Ludzie jeżdżą z własnej woli busami. GDyby te busy były złe, to by
                                          > zbankrutowały. Przecież nikt by ich na siłę nie podtrzymywał jak MPK.

Jeżeli nie mogą MPK jada busem. A ja cały czas pisze że reorganizować i MPK i wywalić busy ala sprinter ale nie dociera.

> No i właśnie dlatego jest lepiej żeby były busy niż wielkie molochy, bo jest
                                          > mniejsza biurokracja. W wielkich molochach zaraz mnożą się biurwy. Choć
                                          > oczywiście jeżeli ten moloch jest prywatny to jego sprawa czy ma te biurwy po
                                          > prostu jak będzie miał wysokie koszty to wypadnie z rynku. A co do MPK to jest
                                          > właśnie tak że uczciwi pasażerowie się na te biurwy składają, albo w PKP tak
                                          > samo.

No to sprywatyzować MPK. Ale busy i tak aut.
                                          mówiłem juz milion razy

> W warunkach wolnej konkurencji jeden busiarz podniesie ceny, a drugi busiarz
                                          > zmieni przebieg i dostosuje trasę do potrzeb pasażerów. Wygra ten, którego
                                          > oferta będzie lepsza. A w MPK jest często tak, że trasy i rozkłady układają
                                          > urz
                                          • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 21.12.06, 05:54

> No to dopuść do głowy że mogą być lepsze dzięki reorganizacji komunikacji i
                                            >stw orzeniu zarzadu ruchu.

Bzdura. Tworzenie zarządu ruchu to dodatkowe stołki dla biurokratów. Od tego
                                            autobusów nie przybędzie.

> A tłok się robi na drodze czy nie robi?

Robi się, bo przegubowce blokują przejazd.

> Komunikacja miejska to komunikacja miejska mająca na celu dowiezienie ludzi w
                                            j ak najszybszym tempie pasażerów. Przejazd pojazdem nie trwa kilka/kilkanaście
                                            g odzin więc rezerwowanie miejsc siedzących to bezsens,

A ja uważam, że jest sens. Nie każdy kocha jeździć na stojąco. poza tym przed
                                            pojawieniem się busów wiele osób uważało, że rezerwowanie miejsca na trasie
                                            Lublin - Parczew to bezsens. A teraz to jest standard.

> Ale komunikacja miejska się rządzi innymi prawami niż podmiejska zrozumiesz
                                            to?

Rozumiem. W komunikacji miejskiej jeździ sie na stojąco, wisi na rurce i płaci
                                            za gapowiczów. To jest cywilizacja.

> Jeżeli nie to nawet producenci autobusów by nie produkowali pojazdów
                                            >miejskich, lokalnych i dalekobierznych, bo i jaki sens by był?

No nie ma to sensu. Dla mnie lepszy na linii miejskiej jest Sprinter niż
                                            Ikarus. Wiem, jestem chamem.

> To na co czekasz idź do MPK i im powiedz.

Mówiłem 100 razy - m.in. tu na forum. Ale nie słuchają. CZyli bronią gapowiczów.

> Nie, nie jestem za gapowiczami a system złotówkowy na liniach miejskich by
                                            >się nie sprawdził z jednego powodu.
                                            > Wyobraź sobie 30 osób na każdym przystanku szukało by monety płaciło
                                            >wchodziło jednymi drzwiami, ile czasu autobus by na przystanku stał?

Dwoma drzwiami. Chyba nigdy nie byłeś w Lublinie, że nie wiesz jak to
                                            funkcjonuje. Najpierw wchodzą ci którzy mają złotówki, a potem ci co trzeba im
                                            wydać. Autobus rusza i już po ruszeniu konduktor wydaje kasę tym co nie mieli
                                            odliczonych pieniędzy.

> Jedynym wyjściem jest stały kontroler zwiększenie kontroli "z nienacka"(bądź
                                            >mo nitoring – co też nie załatwi sprawy).

To nic nie da. Kamery zostaną rozbite przez żuli, a kontrolerzy zastraszeni
                                            przez dresiarzy.

> A że ktoś biletu nie płaci to mowie tak samo trzeba ścigać tych co nie płacą
                                            >po datków alimentów itd. także nic się nie poradzi na nieuczciwych ludzi.

O widzisz, od razu się poddajesz i pozwalasz gapowiczom okradać uczciwych
                                            pasażerów. A moim zdaniem jest rada na nieuczciwych pasażerów - system
                                            złotówkowy. U prywaciarzy nie ma gapowiczów. Po prostu nie da się pojechać bez
                                            złotówy.

> Nie komentuje bo szkoda klawiatury.

Bo nie ma co komentować. Ten co nie lubi jeździć w ścisku jest chamem - to
                                            oczywiste. Prawdziwy Europejczyk wisi na rurce, cham siedzi w busie.

> A trolejbus bądź autobus na gaz jest bardziej ekologiczny i przy tym zabiera
                                            >na pokład więcej ludzi ma niską podłogę miejsce na wózki dziecięcy i
                                            >inwalidzki.. . itd. itp. .
                                            > No i co?

No to, że gdybyś nie mył zębów, to byłbyś bardziej ekologiczny, bo nie
                                            zanieczyszczałbyś rzek pastą. A jednak myjesz.

> Patrz czemu na całym świecie ludzie się godzą na jazdę jak bydło... NO no.

Nie wszyscy się godzą. Jest wiele miast, gdzie są chamskie samochody osobowe i
                                            chamskie busy.

> A czemu niebo jest niebieskie?
                                            > Ja jestem w zarządzie np. MPK?
                                            > Idź i się spytaj.

A co tu się pytać. Wiadomo - nie ma dlatego, żeby gapowicze mieli raj.

> No nie mów że te „mieszczuchy” wam metro w wiosce budują?

A po co nam metro? Nam na wsi wystarczą busy.

> Przecież masz siedzenia w autobusie, jakoś miliona ludzi to nie przeszkadza
                                            >że „wiszą na rurce” a jak chcą siedzieć to siedzą.

Tak oczywiście, można siąść zawsze w autobusie MPK.

> Nie będę powtarzał enty raz.

Wiem, twoja recepta to zwiększenie ilości pierdzistołków, którym pensje będą
                                            płacić pasażerowie.

> Weź już nie chrzań bo mnie głowa boli.

Och przepraszam. Ikarus rusza momentalnie spod świateł i nie powoduje korków.
                                            To oczywiste że taki ciężki przegubowiec ma super przyspieszenie.

> To jak się komuś śpieszy nich wyjedzie 10 minut wcześniej, bo z pośpiechu na
                                            la tarni wyląduje.

No to może ograniczyć prędkość w mieście do 10 km/h?

> Autobusy mu korki robią matko Boska.

No skąd nie robią. W ogóle. Ruszają spod świateł jak strzała.

> Tak tak podstawą komunikacji w takim nowym jorku to busy. Widziałeś autobus w
                                            A meryce?
                                            > Izrael a moze odrazu porównamy do kazachstanu, Gugruzji, armenii,
                                            azerbejdżanu?

A czemu nie chcesz się porównywać do Izraela?

> Człowieku masz internet a gadasz jak byś nie miał radia.

A ty gadasz jak hrabia.

> Ale znikają.

Ale nie znikły całkiem i dalej smrodzą.

> A od kiedy taki np. ITS kupuje za nasze pieniądze?

ITS jest w Warszawie finansowany przez zarząd transportu, który to zarząd
                                            otrzymywał pieniądze z całego kraju na komunikację miejska w WArszawie.

> Prosty przyład Ameryka.

Tam jeżdżą 25-letnie? Niemożliwe.

> A po europie nadal jeździ setki ikarusów 280 i 260 mówi e że do niedawna
                                            >nawet po Berlinie jeździły.

No to trzeba je wyremontować niech jeżdżą kolejne 25 lat.

> A jak Ty jesteś stary też się psujesz i na złom Cię wywalić trzeba.

No i tak się robi. Jak człowiek jest stary to przecież nie przeszczepia mu się
                                            wszystkich narządów tylko umiera.

> A nowe się nie psują myślisz.

Znacznie rzadziej.

> Tak jasne czemu Ty mnie rozśmieszasz :-)

Ikarus 280 jest wspaniały. GDyby jeździł z Lublina do Parczewa, to ludzie by
                                            masowo nim jeździli, bo jest ekologiczny.

> Ciekawe.

Jesteś z Poznania?

> A widzisz cos oprócz czubka swojego nosa?

Oczywiście. Widzę interes podatnika z Lublina, który musi obecnie dopłacać do
                                            pierdzistołków z MPK i gapowiczów.

> A dlaczego ma zwalniać tam a Tu przyjmować?
                                            > Niech przyjmie i tu i tu samolubie.

No to niech przyjmie. Na co czeka?

> Poza tym jak busy będą podstawowym transportem w mieście europejskim to
                                            >pogadamy.

Dlaczego mamy korzystać ze złych wzorców?

> Och jaki dobroczyńca. Fajne tłumaczenie.

No pewnie. Jak Wielkopolska zarabia to jest dobrze, jak Lubelszczyzna zarabia
                                            to jest chamstwo.

> Niech sie zajmie wutoryzowanym service mana czy solarisa a nie mercedesa
                                            >sprint era.

A czemu nie Sprintera?

> No to solaris czy man nie otworzy fabryki w Lubelszczyźnie co się dziwisz?

No to nie powinniśmy kupować ani MANów ani Solarisów.
                                            Lepiej przerabiać Sprintery, bo będzie praca w Lublinie.

> A co ma piernik do wiatraka?
                                            > Zarabia Polak a jak kupujesz sprintera z demobilu z niemiec to zarabia
                                            >niemiec

Oraz Polak z Lublina który przerabia Sprintera na osobowy. A jak kupujesz
                                            Solarisa to zarabia tylko Wielkopolanin.

> i nie tłumacz się przeróbkami bo można je wykonać we własnym zakresie.

No oczywiście, że można, i to w Lublinie.

> Nigdy nie wejdzie na takich zasadach żadna szanująca się firma prywatna.

Connex wszedł do różnych PKSów a tam nie ma żadnych przetargów. Wniosek -
                                            Connex się nie szanuje.

> Wchodzą na zasadach przetargów wygrywają je na linie i spełniają wymogi pod
                                            >wzg lędem taboru itd. itp. Mają zagwarantowaną płace za wz/km którą ustalili z
                                            >miastem i wykonują kursy na liniach stworzonych i zarządzanych przez miasto. A
                                            >w ba wienie się dziś jest kasa jutro nie to niech się bawią busiarze.

No i Connex, bo kupił kilkadziesiąt PKSów, gdzie nie ma żadnych przetargów.

> Jeżeli nie mogą MPK jada busem.

Bzdura. Ja mogę jeździć MPK, ale jadę busem, bo jestem cham.

> A ja cały czas pisze że reorganizować i MPK i w
                                            > ywalić busy ala sprinter ale nie dociera.

A ja piszę, że zlikwidować MPK i wywalić Ikarusy ale nie d
                                            • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 21.12.06, 05:56
                                              podsumujmy

trzeba wywalić busiarzy - niech zarabia Wielkopolska ( Solaris) a nie
                                              Lubelszczyna. To cały sens dyskusji.

A kto uważa, że powinny zarabiać firmy z naszego regionu - ten jest cham.
                                              • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 21.12.06, 11:40
                                                Fajne wnioski :-) .
                                                Gratuluję jeszcze kilka dni rozmowy i będą z Ciebie ludzie brawo :-)
                                            • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 21.12.06, 05:56
                                              W-ster jest takim patriotą ( Solaris) ale Connex ( globalna korporacja) mu nie
                                              przeszkadza. Ciekawe.

• Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 21.12.06, 11:41
                                                >W-ster jest takim patriotą ( Solaris) ale Connex ( globalna korporacja) mu nie
                                                >przeszkadza. Ciekawe.

Płaca Ci za gadanie głupot?
                                                I nie rozdrabniaj swoich „bełkotów” na 10 postów bo mi się nie chce na każdy po kolei odpowiadać.
                                                Ciał

• Gość: aron Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.06, 16:30
                                                  jedyne co cię obchodzi to nowe miejsca pracy w Poznaniu - dla robotników w
                                                  Solarisie i nowe miejsca pracy w Lublinie - dla pierdzistołków w zarządzie
                                                  komunikacji. Ja jednak myślę inaczej.
                                                  • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 21.12.06, 19:02
                                                    > jedyne co cię obchodzi to nowe miejsca pracy w Poznaniu - dla robotników w
                                                    > Solarisie i nowe miejsca pracy w Lublinie - dla pierdzistołków w zarządzie
                                                    > komunikacji. Ja jednak myślę inaczej.

Uhu
                                                  • Gość: aron Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.lublin.enterpol.pl 21.12.06, 19:49
                                                    no i oczywiście ochrona gapowiczów
                                            • Gość: W-ster Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: 82.139.38.* 21.12.06, 11:39
                                              > Bzdura. Tworzenie zarządu ruchu to dodatkowe stołki dla biurokratów. Od tego
                                              > autobusów nie przybędzie.

A ja mówię że zapanuje porządek.
                                              Mówiłem o tym 100 razy poszukaj przeczytaj.

> Robi się, bo przegubowce blokują przejazd.

A może sto sprinterów musi jechać żeby przewieźć tyle ludzi co 10 autobusów przegubowych?

> A ja uważam, że jest sens. Nie każdy kocha jeździć na stojąco. poza tym przed
                                              > pojawieniem się busów wiele osób uważało, że rezerwowanie miejsca na trasie
                                              > Lublin - Parczew to bezsens. A teraz to jest standard.

Komunikacja podmiejska rządzi się swoimi prawami, w mieście tego nie wprowadzisz w normalnej komunikacji. A busy mnie nie obchodzą, tyle.

> Rozumiem. W komunikacji miejskiej jeździ sie na stojąco, wisi na rurce i płaci
                                              > za gapowiczów. To jest cywilizacja.

To zrób tak żeby w np. nowojorskim metrze każdy siedział.

> No nie ma to sensu. Dla mnie lepszy na linii miejskiej jest Sprinter niż
                                              > Ikarus. Wiem, jestem chamem.

next please

> Mówiłem 100 razy - m.in. tu na forum. Ale nie słuchają. CZyli bronią gapowiczów

A tu na forum to sobie mozesz mówić

> Dwoma drzwiami. Chyba nigdy nie byłeś w Lublinie, że nie wiesz jak to
                                              > funkcjonuje. Najpierw wchodzą ci którzy mają złotówki, a potem ci co trzeba im
                                              > wydać. Autobus rusza i już po ruszeniu konduktor wydaje kasę tym co nie mieli
                                              > odliczonych pieniędzy.

Nie jeżdżę busami i tyle. I nie wprowadzisz tego „systemu” w KM na szeroką skalę bo się po prostu zablokuje.
                                              Tyle

> To nic nie da. Kamery zostaną rozbite przez żuli, a kontrolerzy zastraszeni
                                              > przez dresiarzy.

A busy wysadzone w powietrze

> O widzisz, od razu się poddajesz i pozwalasz gapowiczom okradać uczciwych
                                              > pasażerów. A moim zdaniem jest rada na nieuczciwych pasażerów - system
                                              > złotówkowy. U prywaciarzy nie ma gapowiczów. Po prostu nie da się pojechać bez
                                              > złotówy.

A ja się na sprintery nie zgadzam na liniach miejskich.
                                              I odpowiedz na moje pytania dot. standardu tych owych busów, dostosowania dla niepełnosprawnych itd itp...?

> Bo nie ma co komentować. Ten co nie lubi jeździć w ścisku jest chamem - to
                                              > oczywiste. Prawdziwy Europejczyk wisi na rurce, cham siedzi w busie.

Nie komentuje bo nie ma czego komentować tyle...

> No to, że gdybyś nie mył zębów, to byłbyś bardziej ekologiczny, bo nie
                                              > zanieczyszczałbyś rzek pastą. A jednak myjesz.

Ja mam ścieki podłączone do oczyszczalni nie wiem jak Ty.
                                              A resztę skomentuje po prostu <rotfl>

> Nie wszyscy się godzą. Jest wiele miast, gdzie są chamskie samochody osobowe i
                                              > chamskie busy.

Tak tak

> A co tu się pytać. Wiadomo - nie ma dlatego, żeby gapowicze mieli raj.

Nie idź się spytaj może inaczej jest? Poproś o statystyki gapowiczów o skuteczność ich wyłapywania i egzekwowanie kar.
                                              Do dzieła walcz z nimi a nie busiarstwem bo to śmiech a nie walka.
                                              Poza tym wymień mi te „wiele miast” oprócz zakopanego oczywiście.

> A po co nam metro? Nam na wsi wystarczą busy.

A my w mieście chcemy autobusy a busy na wieś?
                                              I co Cię to obchodzi?

> Tak oczywiście, można siąść zawsze w autobusie MPK.

zawsze mozesz na podłodze

> Wiem, twoja recepta to zwiększenie ilości pierdzistołków, którym pensje będą
                                              > płacić pasażerowie.

A twoja wprowadzenie miliona prywatnych firm nad którymi nikt nie bezie miał kontroli i pod względem płacenia podatków i pod względem stanu technicznego pojazdu i pod względem punktualności i pod względem informacji pasażerskiej dostosowania do potrzeb inwalidzkich spełniania norm spalin, itd itp.

> Och przepraszam. Ikarus rusza momentalnie spod świateł i nie powoduje korków.
                                              > To oczywiste że taki ciężki przegubowiec ma super przyspieszenie.

Korki autobus miejski mu powoduje no nie mogę ludzie :-D

> No to może ograniczyć prędkość w mieście do 10 km/h?

Nie do 100 podnieść a dla busów do 130 jak na autostradzie

> No skąd nie robią. W ogóle. Ruszają spod świateł jak strzała.

next please

> A czemu nie chcesz się porównywać do Izraela?

A Ty do np. Radomia?

> A ty gadasz jak hrabia.

Nie znam

> Ale nie znikły całkiem i dalej smrodzą.

Ale znikają.

> ITS jest w Warszawie finansowany przez zarząd transportu, który to zarząd
                                              > otrzymywał pieniądze z całego kraju na komunikację miejska w WArszawie.

ITS przyszedł do Warszawy z Radomia. Wygrał ogłoszony przetarg kupił 55 NOWYCH autobusów za swoje pieniądze, zainwestował w swoja firmę. Zasadą przetargów jest płacenie przewoźnikowi za wykonywanie kursu stawkę za wz/km taką jaką wygrał przetarg.
                                              Także ITS nie zbija kokosów za nic tylko za to ze kupił 55 autobusów i jest kontrolowany z punktualnością stanem technicznym pojazdów itd. itp.
                                              Dodam także że niedawno wygrał kolejne przetargi na wz/km i kupił następne 55 autobusów z takim „wypasem” że nawet kierowca zamiast lusterek ma kamery.
                                              Na tej samej zasadzie działa KM w Radomiu.
                                              Nikt jemu Mobilisowi Connexowi itd itp nie płaci za nic.
                                              Więc nie chrzań jak nie wiesz.

> Tam jeżdżą 25-letnie? Niemożliwe.

a internet mamy to se można sprawdzić se w nim wiesz se i może se uwierzysz?

> No to trzeba je wyremontować niech jeżdżą kolejne 25 lat.

Nie sa wymieniane także na zasadzie wprowadzać KONTROLOWANYCH prywatnych przewoźników na miasto.

> No i tak się robi. Jak człowiek jest stary to przecież nie przeszczepia mu się
                                              > wszystkich narządów tylko umiera.

Widzisz kaloryfer w swoim pokoju?
                                              Weź walnij się o niego głową.

> Znacznie rzadziej.

Czy ja wiem, jak kto dba tak ma.

> Ikarus 280 jest wspaniały. GDyby jeździł z Lublina do Parczewa, to ludzie by
                                              > masowo nim jeździli, bo jest ekologiczny.

Powtarzam ja mówie jak wymienic je na nowe autobusy.
                                              Ale Ty swoje dalej

> Jesteś z Poznania?

Tak i bronie solarisa, jestem także ze Starachowic i bronię NeoMANa mieszkam także w Mielcu i bronię Jelcza.
                                              Paranoja a TY bronisz przemysł w Lublinie i zamiast jeździć dostawczym Lublinem wolisz Sprintery WHY?

> Oczywiście. Widzę interes podatnika z Lublina, który musi obecnie dopłacać do
                                              > pierdzistołków z MPK i gapowiczów.

No to tradycyjnie next please

> No to niech przyjmie. Na co czeka?

I w Radomiu i w Warszawie i w 3 mieście i wszędzie niech powstaną fabryki autobusów wtedy beziemy je kupować a tak to kupujemy WANY.

> Dlaczego mamy korzystać ze złych wzorców?

Zły wzorzec to jest bus w mieście a dlaczego juz mówiłem

> No pewnie. Jak Wielkopolska zarabia to jest dobrze, jak Lubelszczyzna zarabia
                                              > to jest chamstwo.

Chcesz <lol> <rotfl> czy next please?

> A czemu nie Sprintera?

No chciałeś solarisa mieć w Lublinie to mówię. Będzie wtedy zarabiała Lubelszczyzna na servisisie.

> No to nie powinniśmy kupować ani MANów ani Solarisów.
                                              > Lepiej przerabiać Sprintery, bo będzie praca w Lublinie.

J.w.

> Oraz Polak z Lublina który przerabia Sprintera na osobowy. A jak kupujesz
                                              > Solarisa to zarabia tylko Wielkopolanin.

Otwórz service przedstawicielstwo sprzedarzy to bedzie zarabiał Lublinianin.

> No oczywiście, że można, i to w Lublinie.

A co przerabia sie w takim busie?
                                              A no fakt zapomniałem trzeba tablice świetlne zamatować rzeźnie na wózek inwalidzki platformę elektrycznie wysuwaną system zapowiedzi przystanków... faktycznie zapomniałem całkiem....

> Connex wszedł do różnych PKSów a tam nie ma żadnych przetargów. Wniosek -
                                              > Connex się nie szanuje.

Chyba kupił PKS-y
                                              A co mają linie miejskie do linii dalekobierznych PKS nic ale Aron jak zwykle swoje.

> No i Connex, bo kupił kilkadziesiąt PKSów, gdzie nie ma żadnych przetargów.

Kupił
                                              PKSów

J.w.

> Bzdura. Ja mogę jeździć MPK, ale jadę busem, bo jestem cham.

next
                                      • Gość: Mister MR Gadu gadu, pierdu pierdu :-) IP: *.chello.pl 20.12.06, 17:57
                                        Widzę W-ster, że wciągnęła Cię ta uczta intelektualna, jaką jest rozmowa z
                                        Aronem :-) Życzę dobrej zabawy.
                                        • Gość: W-ster Re: Gadu gadu, pierdu pierdu :-) IP: 82.139.38.* 20.12.06, 18:31
                                          Rozmowa z Aronem jest na bardzo wysokim poziomie ;-) jestem szczęśliwy z takiego rozmówcy ;-)
                                          • aron2004 Re: Gadu gadu, pierdu pierdu :-) 21.12.06, 06:57

> Rozmowa z Aronem jest na bardzo wysokim poziomie ;-) jestem szczęśliwy z
                                            >takieg o rozmówcy ;-)

Ja też.
                              • Gość: Mister MR Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.chello.pl 19.12.06, 23:24
                                Dodam jeszcze, że Sprinter to jest pojazd o charakterze wycieczkowym, który
                                jest dobry na dalsze trasy jak się jedzie np. 2 godziny do Warszawy, a nie 2
                                czy 4 przystanki w ciągu 10 minut. W komunikacji miejskiej widziałbym
                                najchętniej takie wozy jak nasz nowy Solaris Urbino 18 CNG(może być 12 lub 15 w
                                zależności od obłożenia trasy), Volvo 7700, Man Lion's City. Ale to tylko moje
                                skromne zdanie... :-)
                                • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 19.12.06, 23:32
                                  Gość portalu: Mister MR napisał(a):

> Dodam jeszcze, że Sprinter to jest pojazd o charakterze wycieczkowym, który
                                  > jest dobry na dalsze trasy jak się jedzie np. 2 godziny do Warszawy, a nie 2
                                  > czy 4 przystanki w ciągu 10 minut.

a ja właśnie lubię jeździć Sprinterem i 10 minut, i godzinę, i 2 godziny. NIe
                                  wiem dlaczego twierdzisz, że jest on niedobry na bliższe trasy. Moim zdaniem
                                  bije Ikarusa na głowę.

>W komunikacji miejskiej widziałbym
                                  > najchętniej takie wozy jak nasz nowy Solaris Urbino 18 CNG(może być 12 lub 15
                                  >w zależności od obłożenia trasy), Volvo 7700, Man Lion's City. Ale to tylko
                                  >moje skromne zdanie... :-)

A ja najlepiej lubię Sprintery, po co wywalać miliony na Solarisy czy Volva,
                                  które zaraz stracą połowę wartości...
                                  • Gość: gość portalu Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 00:16
                                    Ale pojeb...
                                    • aron2004 Re: Wasilewski zlikwiduje prywaciarzy 20.12.06, 00:36
                                      w sumie nalepiej by było wprowadzić Sprintery w całym mieście, a dla
                                      zatwardziałych miastowych zostawić parę Ikarusów w muzeum komunikacji, gdzie
                                      mogliby sobie wisieć na rurce i wspominać dzieciństwo.

Z każdym rokiem w Lublinie wieśniaków jest coraz więcej, a więc myślę, że mój
                                      pomysł likwidacji MPK i oparciu komunikacji miejskiej na Sprinterach za parę lat
                                      doczeka się realizacji. Urządzimy Lublin na wiejską modłę, a miastowe niech
                                      emigrują do stolycy śladem naszego hrabiego von Kruczkowski.
                                      • Gość: Mister MR Aron nie śpi wpół do 1 w nocy :-) IP: *.chello.pl 20.12.06, 00:43
                                        :-)
                                        • aron2004 Re: Aron nie śpi wpół do 1 w nocy :-) 20.12.06, 00:50
                                          pierwszy raz mi się zdarzyło od paru tygodni a ty robisz aferę
                                          • Gość: W-ster Re: Aron nie śpi wpół do 1 w nocy :-) IP: 82.139.38.* 20.12.06, 13:21
                                            Która by godzina nie była głupoty gada takie same cały czas.
                                            :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka