Gość: Ker IP: *.resetnet.pl 14.12.06, 21:05 Tak jak w temacie, co o tym myślicie, itp. Dodam, że w tym projekcie planuje się zakup (ze środków unijnych) 130 nowych trolejbusów i budowę nowej zajezdni na Czechowie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aron2004 Re: Projekt rozbudowy sieci trolejbusowej 14.12.06, 21:17 bezsens. Moim zdaniem większość sieci trolejbusowej należy zlikwidować, a trolejbusy zastąpić autobusami prywatnymi. Należy też zlikwidować MPK, zwolnic pracowników a autobusy sprzedać prywaciarzom z zastrzeżeniem że nie można jeździć po mieście autobusem bez niskiej podłogi i normy spalin co najmniej Euro 1. Po mieście powinni jeździć tylko prywaciarze, zarówno ci z Lublina jak i z innych miast, np. Connex. Możnaby też rozważyć wpuszczenie do miasta prywatnych PKSów, ale na pewno nie PKSów państwowych. natomiast należy zostawić kilka trolejbusów np. Ziutków do obsługi trolejbusowej linii historycznej np. z pl. Litewskiego przez Krakowskie i Al. Racławickiej na Kraśnicką, gdzie mieściłoby się muzeum komunikacji miasta Lublina ( przy nowej galerii handlowej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Projekt rozbudowy sieci trolejbusowej IP: 82.139.38.* 15.12.06, 01:58 puscimy kilka busów i bedzie taniej i tak samo solidnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Projekt rozbudowy sieci trolejbusowej IP: *.lublin.enterpol.pl 15.12.06, 06:42 w busach przynajmniej nikt nie jeździ na gapę i każdy płaci za siebie. Natomiast w MPK uczciwy pasażer płaci za gapowiczów, których MPK nie chce albo nie umie wyłapać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.domishko.net 15.12.06, 10:01 Jeżdżą nimi nie myjący się małorolni, więc smród jest nie do zniesienia. Wolę więc Ikarusy. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 15.12.06, 19:02 a w Ikarusach jak w perfumerii, szczególnie gdy wejdzie bezbiletowy żul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 16.12.06, 00:38 Dzięki Bogu że żule nie jeżdżą busami. Wtedy by te busy więcej na „zajezdni” przestały niż kokosów zbijały, bo zafajdane ktoś by musiał czyścić, jak to tak w trasę posłać. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 16.12.06, 06:34 Gość portalu: W-ster napisał(a): > Dzięki Bogu że żule nie jeżdżą busami. Nie dzięki Bogu, ale dzięki obsłudze busa. Żul, który nie posiada złotówki nie zostanie wpuszczony do busa. A do MPK może wejść każdy kto chce, na koszt uczciwego pasażera i mieszkańców płacących podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 16.12.06, 14:38 Tak tak. Niech żyją busy przyszłość komunikacji globalnej!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 16.12.06, 15:17 Gość portalu: W-ster napisał(a): > Tak tak. Niech żyją busy przyszłość komunikacji globalnej!!!!!!!!!!! Tak tak. Niech żyje system rodem z MPK, gdzie uczciwy pasażer płaci za bezkarnego gapowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 16.12.06, 16:56 > Tak tak. Niech żyje system rodem z MPK, gdzie uczciwy pasażer płaci za > bezkarnego gapowicza. Tak, Tak niech żyje umiejętność czytania ze zrozumieniem i umiejętność przeanalizowania tekstu aby wyciągnąć z niego wszystkie za i przeciw. Pisałem drogi Aronku co zrobić żeby zrobić, ale Tobie widoki zasłania bus. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 16.12.06, 18:34 to tobie widoki zasłania ukochane MPK, bo przecież trzeba wozić żuli za darmo ( tzn. na koszt uczciwych pasażerów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister MR Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.chello.pl 16.12.06, 20:46 W-ster daj sobie spokój z tym buraczano-busiarskim trollem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 16.12.06, 23:33 Gość portalu: Mister MR napisał(a): > W-ster daj sobie spokój z tym buraczano-busiarskim trollem! A czemu niech mi chłopak da konkretne argumenty to ulegnę, a tak to na razie powtarza ”ikarusy żule gapowicze i że w sądzie wygra” nie za bardzo mnie to przekonuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister MR Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.chello.pl 17.12.06, 00:33 Konkretne argumenty :-) Aleś mnie rozbawił. Jak Ci się uda przekonać Heńka do logicznego myślenia na jakikolwiek temat, to pogratuluję Ci. Wydaje mi się jednak, że to syzyfowa praca. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 17.12.06, 06:37 Gość portalu: W-ster napisał(a): > A czemu niech mi chłopak da konkretne argumenty to ulegnę, Konkretny argument w busie płacę sam za siebie w MPK płacę dodatkowo za przejazdy gapowiczów. Może zaprzeczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
kadafi123 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 17.12.06, 09:06 > Konkretny argument > > w busie płacę sam za siebie > w MPK płacę dodatkowo za przejazdy gapowiczów. > > Może zaprzeczysz? ja zaprzecze, bo chocby 100% ludzi jezdziło na bilety to ceny i tak nie były by mniejsze. Tyle ze ta kasa oczywiscie mogłaby iść wtedy na jakies inne cele służace MPK i pasazerom, a tak nie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 17.12.06, 09:19 kadafi123 napisał: > ja zaprzecze, bo chocby 100% ludzi jezdziło na bilety to ceny i tak nie były >by mniejsze. MOgłyby być mniejsze to oczywiste. > Tyle ze ta kasa oczywiscie mogłaby iść wtedy na jakies inne cele > służace MPK i pasazerom, a tak nie idzie. I oczywiście wszystkiemu winni są busiarze i Aron, a gapowicze są święci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 10:44 aron2004 napisał: > w busie płacę sam za siebie > w MPK płacę dodatkowo za przejazdy gapowiczów. > > Może zaprzeczysz? Oczywiście, że zaprzeczę :-) Nawet jakbyś wiózł jeden jedyny skasowany bilet w zatłoczonym autobusie MPK, to płacisz tylko i wyłącznie za siebie! Twoja uczciwość jest wówczas godna pochwały, ale w żaden sposób nie płacisz za swoich współpasażerów-gapowiczów. MPK prowadzi jedynie wybiórczą kontrolę biletów, rezygnując jednocześnie z potencjalnych zysków jakie przynieść mogłyby kontrole "konduktorskie". Trudno powiedzieć jak wielkie byłyby to pieniądze. Wiadomo przecież, że nie wszyscy jeżdżący na gapę zapłaciliby za przejazd. Bez biletu często podjeżdżają jeden czy dwa przystanki młodzi ludzie tylko dlatego, że nie chce im się zasuwać z buta, w sytuacji gdy można przy niewielkim ryzyku przejechać się za frajer. Oczywiście, gdyby wszyscy płacili za przejazd byłoby to uczciwsze, a ewntualne dodatkowe pieniądze ze sprzedaży biletów MPK mogłoby przeznaczyć na nowe wiaty przystankowe, rozkłady jazdy czy cokolwiek innego na co brakuje funduszy, a co bezpośrednio wiąże się z poprawą funkcjonowania komunikacji miejskiej. Tyle tylko, że problem lubelskiego MPK jest o wiele szerszy i nie kończy się na gapowiczach. Firma jest po prostu źle zarządzana i wszelkie zmiany jak dotąd mają charakter czysto kosmetyczny, typowe leczenie syfa pudrem. Najgorsze jest zaś to, że są w Polsce miasta, które pokazują, że jednak można, ale Lublin widać ma być wiecznie Polską B. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 17.12.06, 10:50 Gość portalu: gość portalu napisał(a): > Oczywiście, że zaprzeczę :-) Nawet jakbyś wiózł jeden jedyny skasowany bilet w > zatłoczonym autobusie MPK, to płacisz tylko i wyłącznie za siebie! Tak oczywiście. A kto płaci za gapowicza? krasnoludki? Unia Europejska? Ktoś inny? Mechanizm jest taki. Ludzie jeżdżą na gapę. MPK nie chce albo nie umie ich wyłapać. Ale autobusy jeździć muszą, więc podnosi się ceny biletów. I kto płaci za gapowicza? Uczciwy pasażer. Na szczęście uczciwy pasażer ma alternatywę- prywaciarza gdzie płaci tylko za siebie. < Twoja > uczciwość jest wówczas godna pochwały, ale w żaden sposób nie płacisz za >swoich współpasażerów-gapowiczów. No jak to nie? Więc kto za nich płaci? Krasnoludki? Unia Europejska? > MPK prowadzi jedynie wybiórczą kontrolę biletów, rezygnując jednocześnie z > potencjalnych zysków jakie przynieść mogłyby kontrole "konduktorskie". Trudno > powiedzieć jak wielkie byłyby to pieniądze. Nietrudno zrobić takie badania. Były badania ruchu i wyszło że co najmniej 10% jeździ na gapę. Moim zdaniem jest to więcej, ok. 20-30%. To są konkretne miliony w skali roku, można by za to kupować kilkanaście nowych Solarisów albo kilkadziesiąt Sprinterów. > Wiadomo przecież, że nie wszyscy > jeżdżący na gapę zapłaciliby za przejazd. To trzeba zrobić taki system, żeby bez zapłaty nie dało się jechać. I taki system jest właśnie u prywaciarzy i dlatego ich lubię. > Bez biletu często podjeżdżają jeden > czy dwa przystanki młodzi ludzie tylko dlatego, że nie chce im się zasuwać z > buta, w sytuacji gdy można przy niewielkim ryzyku przejechać się za frajer. I trzeba to uniemożliwić w interesie uczciwych pasażerów. > Oczywiście, gdyby wszyscy płacili za przejazd byłoby to uczciwsze, a ewntualne > dodatkowe pieniądze ze sprzedaży biletów MPK mogłoby przeznaczyć na nowe wiaty > przystankowe, rozkłady jazdy czy cokolwiek innego na co brakuje funduszy, a co > bezpośrednio wiąże się z poprawą funkcjonowania komunikacji miejskiej. Tyle > tylko, że problem lubelskiego MPK jest o wiele szerszy i nie kończy się na > gapowiczach. Ale to jest podstawowy problem. GDyby MPK umiało wyegzekwować płacenie za bilety, to nie miałoby długów i stać by je było na nowe autobusy. >Firma jest po prostu źle zarządzana i wszelkie zmiany jak dotąd > mają charakter czysto kosmetyczny, typowe leczenie syfa pudrem. Zgadza się. Trzeba MPK zlikwidować, to by było najlepsze. W mieście sami prywaciarze - dasz złotówkę to jedziesz, nie dasz złotówki - nie jedziesz. Cwaniaki i gapowicze zasuwają na piechotkę. Ech, marzenie... > Najgorsze jest > zaś to, że są w Polsce miasta, które pokazują, że jednak można, ale Lublin wida ma być wiecznie Polską B. To się wyprowadź do Radomia. Na co czekasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4002nora Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 11:09 Cwaniaki to są ci co wożą frajerów za złotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kadafi123 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 17.12.06, 14:09 aron2004 napisał: > > Wiadomo przecież, że nie wszyscy > > jeżdżący na gapę zapłaciliby za przejazd. > > To trzeba zrobić taki system, żeby bez zapłaty nie dało się jechać. I taki > system jest właśnie u prywaciarzy i dlatego ich lubię. za to że oszukują na faktycznych zyskach zaniżając liczbe przewiezionych pasażegów przez co traci Państwo też? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 18.12.06, 07:06 kadafi123 napisał: > za to że oszukują na faktycznych zyskach zaniżając liczbe przewiezionych > pasażegów przez co traci Państwo też? Jeżeli wiesz, że oszukują, to leć do prokuratora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 17.12.06, 11:57 > w busie płacę sam za siebie > w MPK płacę dodatkowo za przejazdy gapowiczów. > > Może zaprzeczysz? Nadal mnie nie przekonałeś, może być dobra komunikacja normalnymi pojazdami i można ograniczyć gapowiczów. Zresztą mówiłem już ale czytasz miedzy wierszami to phii... Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! 18.12.06, 07:06 Gość portalu: W-ster napisał(a): > Nadal mnie nie przekonałeś, może być dobra komunikacja normalnymi pojazdami i >m > ożna ograniczyć gapowiczów. To dziwne, że jakoś nikt tych gapowiczów nie ograniczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 19.12.06, 22:02 > To dziwne, że jakoś nikt tych gapowiczów nie ograniczył. Do dzieła. Po ograniczeniu gapowiczów weź sieza tych co nie płacą alimętów podatków, kradną, zabijaja, itd itp.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 19.12.06, 22:34 Gość portalu: W-ster napisał(a): > > To dziwne, że jakoś nikt tych gapowiczów nie ograniczył. > > Do dzieła. ja to dzieło już dawno podjąłem. NIe jeżdżę MPK tylko prywatnymi, przez co przyspieszam upadek MPK, firmy tolerującej gapowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 19.12.06, 23:00 > ja to dzieło już dawno podjąłem. NIe jeżdżę MPK tylko prywatnymi, przez co > przyspieszam upadek MPK, firmy tolerującej gapowiczów. A mogę zadać jedno pytanko? Jesteś pewny na 100% że owy busiarz w tej złotówce którą wydałeś na bilet zawarł podatek? Czy może wspierasz firmę tolerującą okradanie skarbu państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: *.lublin.enterpol.pl 19.12.06, 23:24 Gość portalu: W-ster napisał(a): > A mogę zadać jedno pytanko? > Jesteś pewny na 100% że owy busiarz w tej złotówce którą wydałeś na bilet zawar > ł podatek? Tak, dlatego że płaci na pewno akcyzę i VAT w paliwie. > Czy może wspierasz firmę tolerującą okradanie skarbu państwa? nie, MPK nie wspieram. JEstem za likwidacją MPK, które doi pieniądze z budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W-ster Re: W busach śmierdzi, a nawet cuchnie !!! IP: 82.139.38.* 20.12.06, 13:25 > Tak, dlatego że płaci na pewno akcyzę i VAT w paliwie. Taksówkarze też płacą a mają taksometry a do niedawna wymóg kasy fiskalnej i co? Ja też płacę i stanę i będę wozić odpłatnie ludzi? Udajesz...? > nie, MPK nie wspieram. JEstem za likwidacją MPK, które doi pieniądze z budżetu. Którego budżetu doi pieniądze? Policz podatki zawarte w cenie biletów, wynagrodzenie dla kierowców eksploatacje pojazdu wynagrodzenie dla mechaników... A busiarz? Aronku odpowiesz mi na moje pytania w tamtym wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerxes Re: Projekt rozbudowy sieci trolejbusowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 05:35 aron2004 napisał: > bezsens. Moim zdaniem większość sieci trolejbusowej należy zlikwidować, a > trolejbusy zastąpić autobusami prywatnymi. Należy też zlikwidować MPK, zwolnic > pracowników a autobusy sprzedać prywaciarzom z zastrzeżeniem że nie można > jeździć po mieście autobusem bez niskiej podłogi i normy spalin co najmniej > Euro 1. Po mieście powinni jeździć tylko prywaciarze, zarówno ci z Lublina jak > i z innych miast, np. Connex. Możnaby też rozważyć wpuszczenie do miasta > prywatnych PKSów, ale na pewno nie PKSów państwowych. > > > natomiast należy zostawić kilka trolejbusów np. Ziutków do obsługi > trolejbusowej linii historycznej np. z pl. Litewskiego przez Krakowskie i Al. > Racławickiej na Kraśnicką, gdzie mieściłoby się muzeum komunikacji miasta > Lublina ( przy nowej galerii handlowej). No właśnie! I o czym tu dyskutować? Tylko do Henia mała uwaga. Chciałem ci zwrócić uwagę, że nie pojawiły się w twoim poście ani razu słowa "metro, Wrocław, Ikarusy, Hausner". Nie zaniżaj, proszę, poziomu ;-) W Muzeum Komunikacji Miasta Lublina eksponowane miejsce zająć musi BUS, na pokładzie którego z Parczewa przybył Wódz Rewolucji Likwidującej MPK, Henryk Aronowicz Osłow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xerxes Re: Projekt rozbudowy sieci trolejbusowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 05:49 Gość portalu: xerxes napisał: > W Muzeum Komunikacji Miasta Lublina eksponowane miejsce zająć musi BUS, na > pokładzie którego z Parczewa przybył Wódz Rewolucji Likwidującej MPK, Henryk > Aronowicz Osłow. Oczywiście Wódz WIELKIEJ Rewolucji Likwidującej MPK!!! Pokornie żebrzę o wybaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mister MR 70 IP: *.chello.pl 17.12.06, 14:37 To autobusów ma być 130. Trajtków 70, co i tak jest liczbą wystarczającą na zapełnienie wszystkich linii (chociaż nie wiem jak po rozbudowie). Odpowiedz Link Zgłoś