Dodaj do ulubionych

"Betanki z Kazimierza nie są już zakonnicami"

08.02.07, 16:50
Abp Józef Życiński w liście do mieszkańców Kazimierza Dolnego (Lubelskie) poinformował, że żadna z obecnych mieszkanek tamtejszego domu zakonnego Sióstr Rodziny Betańskiej nie jest już zakonnicą............
nie są już zakonnicami
A ja uważam wprost przeciwnie.Ksiądz,jeśli zrzuci ciuchy kapłańskie,mimo wszystko do końca życia pozostaje księdzem.Zakonnica również.
Wytłumaczyć to można tym,że byłego prezydenta (premiera, ministra, towarzysza etc.)tytułuje się panie prezydencie (a nie exprezydencie,expremierze..),to również exksiędzu,exzakonnicy należy się również tytuł bez ex....
Kolejna sprawa,to jeśli zakonnice będą przebiegłe,zmienią sobie wyznanie i żaden purburat czy też B-16 im nie podskoczy.Mogą się wzorować na Mariawitkach.(Mateczce Marii Kozłowskiej objawiła się M.Boska,więc siadała na ołtarzu i do niej odprawiano nabożeństwa).W podobny sposób mogą postąpić Betanki z Kazimierza,powołać swoje władze i swojego biskupa oraz papieża.Przypuszcza,że ludzie gromadniej będą je odwiedzali.
Obserwuj wątek
    • robertw18 Re: "Betanki z Kazimierza nie są już zakonnicami" 08.02.07, 17:44
      Może nawet to jakoś śmieszne opowiastki, tylko mało pomysłowe. Wiadomo np. że p. Wałęsa nie jest Zwierzchnikiem Sił Zbrojnych, chociaż uprzejmie zwracają się do niego "Panie Prezydencie" itp.
      "Czcigodne Zakonnice", które nie są już zakonnicami katolickimi, nie są też właścicielkami domu, w którym bezprawnie zamieszkują. Raczej nie założą tam nowego odłamu chrześcijaństwa.
      Pozdr.
      • Gość: za - konnica Re: "Betanki z Kazimierza nie są już zakonnicami" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 18:02
        Nie wiem na ile w tym prawdy,ale ponoć te siostrzyczki są właścicielkami domu jeszcze zakonnego.
      • Gość: bosman chciałbym zobaczyć tego odważnego....... IP: *.lublin.mm.pl 08.02.07, 22:38
        który ksiądzsamiczki wyeksmituje z klasztoru :-)
        • Gość: bronia Re: chciałbym zobaczyć tego odważnego....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 08:02
          "władze kościelne" coś przeczuwają,że będzie nie tak.Myślę,że kobitki łatwo nie sprzedadzą swojej skóry i nie dadzą się wykurzyć z wybudowanego przez siebie lokum.Oczywiście o ile ich wogóle eksmitują.
          A oto fragment wypowiedzi-szczególnie ostatnie zdanie (dzisiejszy dziennik wschodni):
          arcybiskup w swoim liście wyraża jednak nadzieje, że "lokalne władze udzielą pomocy s. Barbarze Robak - przełożonej generalnej Zgromadzenia Sióstr Rodziny Betańskiej, w odzyskaniu własności w Kazimierzu Dolnym i przekazaniu jej na cele własne Zgromadzenia, zgodnie z polskim prawodawstwem”. Pisze też, że matka Barbara Robak ponownie będzie musiała zorganizować zakonny nowicjat.
          Władze Kazimierza zamierzają pomóc. - Będziemy chcieli wymeldować siostry z tej kwatery. Mam nadzieję, że nie dojdzie do użycia środków siłowych - mówi Maciej Żurawiecki, wiceburmistrz Kazimierza Dolnego. - Jeśli nadal jednak będą problemy, znajdziemy lokum dla nowej siostry przełożonej i jej nowego zakonu.
          • robertw18 Najlepsze jest to: 09.02.07, 21:15
            "mówi Maciej Żurawiecki, wiceburmistrz Kazimierza Dolnego. - Jeśli nadal jednak będą problemy, znajdziemy lokum dla nowej siostry przełożonej i jej nowego zakonu."
            :-)

Ten "nowy zakon" to niby "prawowierny"...
            Pozdr.
      • Gość: wiejska baba no to teraz dziewczyny uwłaszczajcie sie jak... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 09:04
        komuna na panstwowym i samoobrona na stołkach po ostatnich wyborach ,których
        nie wygrała
    • Gość: stefan z ciemnogro Życiński !cichoooooooooooooooooo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 19:48
      Nie Twoja sprawa Towarzyszu Redaktorze Życiński
      • szpilowyhajama Re: Życiński !cichoooooooooooooooooo 10.02.07, 19:13
        KAZIMIERZ NAD WISŁĄ

Gotyckie ruina karmi historią
        bryła zamkowa fortecom ptak
        zatrute tętno zagłusza Wisła
        oddycham osadą XI-wieczną
        Poniży klasztor zakonnic Betańskich
        a przednim kubły sterczące dwa
        domofon zwierciadłem sercem myślą
        zbuntowanym "JA"

Spytałem przechodnia o państwo Firlejów
        o bramę Celejowska i spichlerz murowy
        przyjaciel rzymski szanowny Enzo
        cyfrowy zanurzał w domach Przybyłów.
        Ładne tu Janie są kamienice
        ręce rzeżbiły na rynku mowę
        moja prawica pospiesznie wskazała
        na polskie piękne ulice.

Kazimierz Dolny.03.01.2007 r.
        • robertw18 Re: Życiński !cichoooooooooooooooooo 10.02.07, 19:58
          A ten "domofon" to w jakim znaczeniu jest zwierciadłem?
          I w jakim znaczeniu jest "zbuntowanym "JA""?
          Pozdr.
          • szpilowyhajama Re: Życiński !cichoooooooooooooooooo 10.02.07, 21:00
            Domofon =zwierciadłem, rozmowy za pomocą domofonu była odbierany przez
            zakonnice, za pomocą głosu myśli i"duchowości" tak jak je odbierałem, co się
            sprawdziło FIZYCZNIE . A co do "JA "to bardzo łagodnie powiedziałem bo mamy
            1000 małych "ja" a może i więcej
            • Gość: bosman hej hej! szpilowy! IP: *.orange.pl 12.02.07, 14:48
              podoba ci sie twój wierszyk? To przetłumacz go na polski, a jeszcze lepiej
              napisz po ludzku o co ci chodzi. Tylko nie pisz mi żeś "artysta". Bełkot to
              bełkot.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka