Dodaj do ulubionych

UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji

28.03.07, 22:42
Niech lepiej PiS najpierw dogłębnie zlustruje panującą obecnie koalicję. Może wtedy odechce im się wsadzać łapy do uczelni.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja. Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:46
      Ja pracuje w UMCS i MAM ZDANIE-lustracja natychmiast. Juz dosc sytuacji, gdy
      sprzedajni wykladowcy wykladaja.
      • gomul5 moze i pracujesz, na zlecenie przy czyszczeniu 30.03.07, 17:37
        pisuarow.
    • Gość: kaja Senat UMCS-u nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:55
      To Senat nie ma zdania a ja, podobnie jak poprzedni wpis , mam swoje zdanie.
      Nie moge sie zgodzic na to, by indoktrynowali moje dzieci TW na prawie , na
      ekonomii, bo tam-jak sadze bylo ich najwiecej niz na innych kierunkach.
      Jesli za miesiac Senat UMCS nie przeglosuje, bedzie to oznaczalo , ze
      senatorowie godza sie na dwuznacznosc swej decyzji , a co najwazniejsze: godza
      sie , by obok uczciwych ludzi-pracownikow uczelni , chodzili, wykladali i
      awansowali TW.
      • Gość: Kaczoland Atakuje Re: Czy ktos teraz indoktrynuje studentow? Bzdura! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.03.07, 05:14
        To wszystko ladnie tylko... prawda czasem nie byla taka prosta
        (patrz - pani prof. Zyta "OZI" Gilowska, przecie ona nie
        WSPOLPRACOWALA, ona tylko plotkowala z SB-kiem,
        a i sad Ja uniewinnil)!
        • Gość: JACEK Re: Czy ktos teraz indoktrynuje studentow? Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 10:24
          Studentow to moze nie bo szkoda czasu ,lepiej doktorow przed habilitacja .I co
          to bedzie jak umoczone stare repy opuszcza univerek? Co to bedzie ,jakie
          kolosalne straty dla swiatowej nauki, wszak oni trzymali prymat w tylu
          dziedzinach ..... A habilitacje ? Kto bedzie szafarzem ?
    • nfa05 a NFA ma zdanie 29.03.07, 10:42
      Głos NFA w debacie o lustracji środowiska akademickiego
      www.nfa.pl/news.php?id=5195....
      Komunizm upadł 17 lat temu, jednak w nauce oraz edukacji nadal działa post-
      PRLowski „układ”. W polskich uczelniach często na stanowiskach kierowniczych są
      ludzie, którzy w tamtych czasach aktywnie działali w PZPR, tłumili krytykę, a
      nawet pracowali dla SB. Wielu z nich ma mizerny dorobek naukowy, prowadzi złą
      dydaktykę i sprzeciwia się reformom nauki w Polsce. W wielu wypadkach działają
      oni nadal na szkodę innych, konkurencyjnych naukowców, którzy zmuszani są do
      szukania pracy poza granicami kraju. Z tego względu lustracja nauczycieli
      akademickich i naukowców jest uzasadniona. Przeciwstawiamy się stwierdzeniom,
      że lustracja „godzi w demokrację”, „przeszkadza w prowadzeniu badań”, „jest
      nieetyczna”, „narusza godność”, „łamie kręgosłupy” itp. Wręcz przeciwnie. To
      m.in. brak lustracji na początku lat 90-tych osłabił potencjał naukowy Polski i
      spowodował, że wielu aktywnych naukowców albo wyjechało za granicę, albo
      odeszło 'z nauki'. Pozostali natomiast beneficjenci systemu PRL-u tłumiący
      jakąkolwiek krytykę, także naukową, która u nas praktycznie nie istnieje.
      Obecny exodus młodych ludzi też po części jest spowodowany hermetycznością
      układów. Świetnie wykształceni młodzi ludzie mówią wprost – nie mamy szans na
      pracę na uniwersytecie - wezmą swoich. Sytuację w środowisku akademickim dobrze
      ilustruje także fakt, że wiele osób zgłaszających się do NFA prosi o utajnienie
      swoich danych. Trudno o dialog, skoro jest obawa mówienia swoim głosem.
      Ustawa lustracyjna, jak zresztą większość ustaw, ma swoje wady i trzeba je
      usunąć. Ale jest niezbędna, podobnie jak ustawa dekomunizacyjna.
      Współpracownicy SB i byli prominentni funkcjonariusze PZPR, nie powinni mieć
      wpływu na formowanie młodzieży akademickiej. Historia ostatnich 17 lat
      wykazała, że obecne środowisko akademickie nie jest zdolne do samooczyszczenia.
      Trzeba mu w tym pomóc................
    • Gość: romek Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: 213.17.170.* 29.03.07, 13:20
      W moherowym regionie i miescie Lublin niestety nigdy nikt nie potrafi
      powiedziec moherowej władzy stop. Inne uczelnie w Polsce odważnie powiedziały
      co sądza i nie była to bynajmniej wypowiedź że lustracja nie bo nie tylko, że
      nie może byc robiona tak, że arbitralnie partyjny urzędnik IPN będzie decydował
      czy ktos skłamał czy nie
    • Gość: jak. UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 16:17
      UMCS to nie tylko Senatorowie i TW. To MY. I nie piszcie, typowym stylem
      Michnikowszczyzny, ze to UMCS ma takie czy inne zdanie. Ale wy- z GW-L
      potraficie, wzorem GW z centrali mataczyc i sterowac opinia.TYPOWA
      MICHNIKOWSZCZYZNA. Co na to madra , inteligentna redaktor M. Bielecka-Holda-
      matematyczka z UMCS-u. Przeciez znana jest jej logika-nie tylko logika
      matematyczna , ale ta zwykla-nasza, "cywilna".. Albo przesiakla pogladami pzpr-
      owca Adama-prof. Bieleckiego (matematyk w UMCS) albo przesiakla pogladami meza
      (nie wiem, moze BYLEGO meza - tego z Krakowka mentora: Holdy). Pani Malgosiu:
      wiecej samodzielnego myslenia i odwagi. To se ne wrati. Wal-prosto z mostu ,
      czyli prosto z lamow GW.L.
      • Gość: cien inkwizycji Re: Moze PiS zamknie stare i otworzy nowe uczelnie IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 29.03.07, 18:38
        Przepraszam - czy glosy sygnowane jako "ja", "kaja"
        oraz "jak" to posty pisane przez jedna i ta sama
        osobe?

P.S. A te osobiste (personalne) przytyki za zaslona
        anonimowosci dowodza tylko malosci ducha
        i takiegoz rozumu. Czy tak "jak"?
        • Gość: ja Re: Moze PiS zamknie stare i otworzy nowe uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:58
          Ja to "ja" i tyle.
    • Gość: Kajetan Chrums Re: IP: *.marsoft.net 29.03.07, 18:14
      A jakże miałoby być inaczej? Utrwalacze władzy ludowej, byli sb-cy i ich
      koleżkowie na UMCS mają się lepiej niż gdzie indziej. Czemu mieliby podcinać
      gałąź na której się sami bujają? Środowisko jest zbyt zaimpregnowane, żeby
      komukolwiek udało się je oczyscić.
    • lurie1 postkomunistyczne obrzydliwosci 29.03.07, 19:12
      To obrzydliwe, towarzysze PISowcy! Jak nie mozecie zalatwic kogos w sposob
      bezposredni, to uderzacie przez ojca, meza, brata, swata etc! (Patrz: uwagi na
      temat red. naczelnej GW) Nie musze nikogo uczyc, ze to BOLSZEWICKIE METODY.
      Nie zakrzykne "wstyd panowie!", bo "wstyd" to pojecie Wam nieznane, a "panowie"
      jakos mi do Was nie pasuje.
      • Gość: lsm Re: postkomunistyczne obrzydliwosci IP: *.lublin.mm.pl 30.03.07, 09:49
        Co jest wstydliwego w lustracji? Ja chce wiedziec kto kim byl w poprzednim okresie.
    • lurie1 Na swietej Dygdy 29.03.07, 19:19
      No nie jestesmy my uczelnia pewna siebie i swojej pozycji... Niestety! MY raczej
      poczekamy. Zobaczymy co inni. Moze przeczekamy fale. Zorientujemy sie jakie sa
      nastroje ogolne. A potem? No potem DZIELNIE WYDAMY UCHWALE. Na ktora nikt juz
      nie bedzie czekal. Bo bedziemy ostatni. Niewazni. Wyczekani. A nasza autonomia?
      JAKA AUTONOMIA? Co mi sie sni? To nie tu. I nie teraz. Moze pozniej. Kiedys. Na
      swietej Dygdy.
    • Gość: lsm Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.lublin.mm.pl 30.03.07, 09:48
      Tu sie nie zgodze. Nauczyciele akademiccy powinni byc zlustrowani. To ze ktos
      byl TW nie oznacza ze jest zlym wykladowca i nagle przestal byc specjalista w
      swojej dziedzinie. OZnacza to ze raczej nie moze byc uznany za autorytet moralny
      a wielu za takich sie ma.
      UMCS i lustracja? Przede wszystkim UMCS byl czerwony wiec liczba TW na tej
      uczelni nie bedzie zbyt duza. Natomiast nalezy wiedziec kto kim byl w poprzednim
      okresie i kto przez koga mial klopoty.
      • lurie1 Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji 30.03.07, 17:22
        Czy naprawde jakikolwiek wykladowca UMCS probowal udawac wobec Pana/Pani
        AUTORYTET MORALNY???? Prosze sobie przypomniec czasy studiow... (?) Zaloze sie,
        ze nikt z nas nie probowal POUCZAC. Od pouczania sa ci, ktorym sie wydaje, ze sa
        wyslancami Ducha Swietego, a nie byle fizyk, biolog czy polonista.
    • lurie1 czerwony UMCS 30.03.07, 17:29
      Gramy w kolory? Czerwony UMCS, czarny KUL, zielona Akademia Rolnicza, fioletowa
      Akademia Medyczna... (Dlaczego fioletowa? A dlaczego nie?)
    • Gość: j. Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:33
      Dopisek 2.IV.: nawet po fakcie Ceynowy? i towarzyszy?
      • lurie1 Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji 02.04.07, 23:02
        a co niby ten "fakt" zmienia? dowodzi jedynie ze i tak, bez lojalki, wyplyna
        wszystkie sfabrykowane i niesfabrykowane dokumenty? to po co ta powszechna
        spowiedz? czyzby niezrealizowane marzenia ktoregos z Wielkich Lustratorow, zeby
        zostac spowiednikiem w ladnych szatach?
    • Gość: jacek. Re: UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:21
      Nie piszcie glupot. GW specjalizuje sie w indoktrynacji-juz sam tytul to wredne
      przeklamanie. UMCS- MA ZDANIE O LUSTRACJI. UMCS- to my , pracownicy.
    • Gość: jacek Re: UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:24
      Jednoznaczne zdanie na TAK. TAK LUSTRACJI. Juz teraz moj dawny dziekan "lazi po
      scianach", przemyka korytarzami, bo juz czuje, ze lada dzien wyjdzie na swiatlo
      dzienne jego TW-kowatosc. jacek.
      PS. No naprawde, ja-pracownik - nie moge sie zgodzic by mego syna indoktrynowal
      UB-ek i TW.
    • nfa05 Prof Legutko ma zdanie w sprawie lustracji 04.04.07, 17:10
      Prof. Ryszard Legutko
      Rzeczpospolita 3.04.2007
      Kto, jak nie profesorowie, powinien podlegać lustracji
      Zasada jest prosta i stara jak świat. Im ktoś wyżej znajduje się w hierarchii
      publicznej, tym bardziej poddany jest osądowi innych. Politycy znajdują się
      wysoko i dlatego trzeba ich prześwietlać. Profesorowie również znajdują się
      wysoko w hierarchii i też powinni podlegać lustracji - pisze profesor filozofii
      Retoryka wyzwisk
      Pierwszym chwytem przeciwników lustracji na uniwersytetach jest rzucanie obelg
      na jej zwolenników. Pisze się więc o hunwejbinach, bolszewikach, inkwizytorach,
      propagandzistach władzy, szambie, a także o niegodziwości, zmuszaniu do
      podpisywania lojalek, o siewcach nikczemnego strachu. Nagminnie pojawiają się
      analogie do Stalina, Hitlera, Gomułki, PRL, Marca '68 oraz różnych innych
      strasznych ludzi i rzeczy. Strona antylustracyjna posługuje się niezwykle
      chętnie retoryką wyzwisk. Nie zakłóca to jej zresztą rozczulająco
      prostodusznego przeświadczenia, że stanowi główną obrończynię kultury
      politycznej. Ta retoryka pokazuje jednak, że mamy do czynienia z reakcją
      naładowaną potężnymi emocjami, już dawno wyzwolonymi z jakiegokolwiek związku z
      obiektywną refleksją.
      • Gość: jas doczeka. Re: Prof Legutko ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:54
        Wyrazy szacunku dla P. Prof. Legutko. Doczekam czasow, gdy TW przynajmniej
        zamilkna . Niestety-nie ze wstydu, bo oni wstydu nie maja. Mysle, ze nastana
        takie czasy i taki moralny nacisk na Tw, ze to bedzie wielki "obciach" - jak
        mowia mlodzi, by sie przyznac albo klamac przed kamerami. czy zauwazyliscie, ze
        Tw JEDNAKOWO sie tlumacza: nikomu nie zrobilem krzywdy (a donosil 16
        lat!!!!!!!!!!!!!). Cholera jasna. Szkoda mi tego aktora: M. Damieckiego :
        przyprowadzil zone przed kamery, trzymal ja za reke, mowil o 30 latach
        malzenstwa--ot zacny.
        • Gość: chochlik Re: Sprawiedliwa lustracja - trudna sprawa IP: *.umcs.lublin.pl 04.04.07, 21:45
          Staram się zrozumieć tych ludzi, którzy podpisali lojalkę, czy zobowiązanie pod
          jakąś zaskakujacą presją czy szantarzem ze strony UB uniemozliwiajacego
          relizację waznych planów życiowych. Ludzie ci ulegając zakładali, że mimo
          zobowiązania nie podejmą żadnych konkretnych działań mogących kogokolwiek
          skrzywdzić. W czasach PRL podstawą ustalania płacy była w wielu wypadkach
          statystyka, czy wskaźniki dokumentujące wydajność pracy. Meldunki nie podpisane
          osobiście przez informatora najprawdopodobniej były owocem wysiłku i
          fantazji "literackiej" zainteresowanego spodziewanym profitem agenta.
          Podejrzewam że większość agentów rekrutowała się z ludzi na poziomie ogólnego
          wykształcenia podstawowego, doceniającego jedynie wartość pieniędzy
          niezależnie z jakie żródła pochodzących.
          Niepokoi mnie myśl, że młodzi,wykształceni, uczciwi badacze prawdy dokumenty
          pisane przez pazernych, chytrych nieuków (hołotę - jak swego czasu powiedział
          premier, czy prezydent Kaczyński traktują poważnie tak jakby te dokumenty były
          pisane przez ludzi wykształconych i odpowiedzialnych. Zdaje sobie sprawę, że
          młodzi ludzie oceniają historę, nie według realiów w których się działa, tylko
          według warunków obecnie istniejących. A to jest ogromna różnica. Różnica
          conajmniej dwóch pokoleń; różnica ustrojów, stanu wojny, okupacji i narzuconej
          nam, krępującej zależności.
    • Gość: rem. Re: UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 00:33
      UMCS ma zdanie. Nie ma prawa nikt pisac, ze UMCS nie ma zdania itd. To jeszcze
      jeden przejaw MICHNIKOWSZCZYZNY. Ale z ta gazeta nie mam checi polemizowac. To,
      ze tu pisze post to dlatego, ze na taki tytul sama mi reka zaczela stukac w
      klawisze . Zaraz mi tu ktos "madry" napisze: "reka stuka a mozg wylaczyl sie".
      NIE. MAM ZWYCZAJ PRACOWAC, przygotowywac wyklady, pisac recenzje, pisac skrypty
      i podreczniki (dla was kochane moje, glupiutkie wyksztalciuchy)Poczekajcie
      jeszcze tylko 3 semestry a zrobie z was ludzi w pelni wyksztalconych. Lubie
      was, lubie patrzec, jak doroslejecie, jak wasze wypowiedzi sa coraz madrzejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka