jowack 28.03.07, 22:42 Niech lepiej PiS najpierw dogłębnie zlustruje panującą obecnie koalicję. Może wtedy odechce im się wsadzać łapy do uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja. Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:46 Ja pracuje w UMCS i MAM ZDANIE-lustracja natychmiast. Juz dosc sytuacji, gdy sprzedajni wykladowcy wykladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Senat UMCS-u nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:55 To Senat nie ma zdania a ja, podobnie jak poprzedni wpis , mam swoje zdanie. Nie moge sie zgodzic na to, by indoktrynowali moje dzieci TW na prawie , na ekonomii, bo tam-jak sadze bylo ich najwiecej niz na innych kierunkach. Jesli za miesiac Senat UMCS nie przeglosuje, bedzie to oznaczalo , ze senatorowie godza sie na dwuznacznosc swej decyzji , a co najwazniejsze: godza sie , by obok uczciwych ludzi-pracownikow uczelni , chodzili, wykladali i awansowali TW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczoland Atakuje Re: Czy ktos teraz indoktrynuje studentow? Bzdura! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.03.07, 05:14 To wszystko ladnie tylko... prawda czasem nie byla taka prosta (patrz - pani prof. Zyta "OZI" Gilowska, przecie ona nie WSPOLPRACOWALA, ona tylko plotkowala z SB-kiem, a i sad Ja uniewinnil)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Czy ktos teraz indoktrynuje studentow? Bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 10:24 Studentow to moze nie bo szkoda czasu ,lepiej doktorow przed habilitacja .I co to bedzie jak umoczone stare repy opuszcza univerek? Co to bedzie ,jakie kolosalne straty dla swiatowej nauki, wszak oni trzymali prymat w tylu dziedzinach ..... A habilitacje ? Kto bedzie szafarzem ? Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 a NFA ma zdanie 29.03.07, 10:42 Głos NFA w debacie o lustracji środowiska akademickiego www.nfa.pl/news.php?id=5195.... Komunizm upadł 17 lat temu, jednak w nauce oraz edukacji nadal działa post- PRLowski „układ”. W polskich uczelniach często na stanowiskach kierowniczych są ludzie, którzy w tamtych czasach aktywnie działali w PZPR, tłumili krytykę, a nawet pracowali dla SB. Wielu z nich ma mizerny dorobek naukowy, prowadzi złą dydaktykę i sprzeciwia się reformom nauki w Polsce. W wielu wypadkach działają oni nadal na szkodę innych, konkurencyjnych naukowców, którzy zmuszani są do szukania pracy poza granicami kraju. Z tego względu lustracja nauczycieli akademickich i naukowców jest uzasadniona. Przeciwstawiamy się stwierdzeniom, że lustracja „godzi w demokrację”, „przeszkadza w prowadzeniu badań”, „jest nieetyczna”, „narusza godność”, „łamie kręgosłupy” itp. Wręcz przeciwnie. To m.in. brak lustracji na początku lat 90-tych osłabił potencjał naukowy Polski i spowodował, że wielu aktywnych naukowców albo wyjechało za granicę, albo odeszło 'z nauki'. Pozostali natomiast beneficjenci systemu PRL-u tłumiący jakąkolwiek krytykę, także naukową, która u nas praktycznie nie istnieje. Obecny exodus młodych ludzi też po części jest spowodowany hermetycznością układów. Świetnie wykształceni młodzi ludzie mówią wprost – nie mamy szans na pracę na uniwersytecie - wezmą swoich. Sytuację w środowisku akademickim dobrze ilustruje także fakt, że wiele osób zgłaszających się do NFA prosi o utajnienie swoich danych. Trudno o dialog, skoro jest obawa mówienia swoim głosem. Ustawa lustracyjna, jak zresztą większość ustaw, ma swoje wady i trzeba je usunąć. Ale jest niezbędna, podobnie jak ustawa dekomunizacyjna. Współpracownicy SB i byli prominentni funkcjonariusze PZPR, nie powinni mieć wpływu na formowanie młodzieży akademickiej. Historia ostatnich 17 lat wykazała, że obecne środowisko akademickie nie jest zdolne do samooczyszczenia. Trzeba mu w tym pomóc................ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: 213.17.170.* 29.03.07, 13:20 W moherowym regionie i miescie Lublin niestety nigdy nikt nie potrafi powiedziec moherowej władzy stop. Inne uczelnie w Polsce odważnie powiedziały co sądza i nie była to bynajmniej wypowiedź że lustracja nie bo nie tylko, że nie może byc robiona tak, że arbitralnie partyjny urzędnik IPN będzie decydował czy ktos skłamał czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak. UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 16:17 UMCS to nie tylko Senatorowie i TW. To MY. I nie piszcie, typowym stylem Michnikowszczyzny, ze to UMCS ma takie czy inne zdanie. Ale wy- z GW-L potraficie, wzorem GW z centrali mataczyc i sterowac opinia.TYPOWA MICHNIKOWSZCZYZNA. Co na to madra , inteligentna redaktor M. Bielecka-Holda- matematyczka z UMCS-u. Przeciez znana jest jej logika-nie tylko logika matematyczna , ale ta zwykla-nasza, "cywilna".. Albo przesiakla pogladami pzpr- owca Adama-prof. Bieleckiego (matematyk w UMCS) albo przesiakla pogladami meza (nie wiem, moze BYLEGO meza - tego z Krakowka mentora: Holdy). Pani Malgosiu: wiecej samodzielnego myslenia i odwagi. To se ne wrati. Wal-prosto z mostu , czyli prosto z lamow GW.L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cien inkwizycji Re: Moze PiS zamknie stare i otworzy nowe uczelnie IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 29.03.07, 18:38 Przepraszam - czy glosy sygnowane jako "ja", "kaja" oraz "jak" to posty pisane przez jedna i ta sama osobe? P.S. A te osobiste (personalne) przytyki za zaslona anonimowosci dowodza tylko malosci ducha i takiegoz rozumu. Czy tak "jak"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Moze PiS zamknie stare i otworzy nowe uczelni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:58 Ja to "ja" i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajetan Chrums Re: IP: *.marsoft.net 29.03.07, 18:14 A jakże miałoby być inaczej? Utrwalacze władzy ludowej, byli sb-cy i ich koleżkowie na UMCS mają się lepiej niż gdzie indziej. Czemu mieliby podcinać gałąź na której się sami bujają? Środowisko jest zbyt zaimpregnowane, żeby komukolwiek udało się je oczyscić. Odpowiedz Link Zgłoś
lurie1 postkomunistyczne obrzydliwosci 29.03.07, 19:12 To obrzydliwe, towarzysze PISowcy! Jak nie mozecie zalatwic kogos w sposob bezposredni, to uderzacie przez ojca, meza, brata, swata etc! (Patrz: uwagi na temat red. naczelnej GW) Nie musze nikogo uczyc, ze to BOLSZEWICKIE METODY. Nie zakrzykne "wstyd panowie!", bo "wstyd" to pojecie Wam nieznane, a "panowie" jakos mi do Was nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: postkomunistyczne obrzydliwosci IP: *.lublin.mm.pl 30.03.07, 09:49 Co jest wstydliwego w lustracji? Ja chce wiedziec kto kim byl w poprzednim okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
lurie1 Na swietej Dygdy 29.03.07, 19:19 No nie jestesmy my uczelnia pewna siebie i swojej pozycji... Niestety! MY raczej poczekamy. Zobaczymy co inni. Moze przeczekamy fale. Zorientujemy sie jakie sa nastroje ogolne. A potem? No potem DZIELNIE WYDAMY UCHWALE. Na ktora nikt juz nie bedzie czekal. Bo bedziemy ostatni. Niewazni. Wyczekani. A nasza autonomia? JAKA AUTONOMIA? Co mi sie sni? To nie tu. I nie teraz. Moze pozniej. Kiedys. Na swietej Dygdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lsm Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.lublin.mm.pl 30.03.07, 09:48 Tu sie nie zgodze. Nauczyciele akademiccy powinni byc zlustrowani. To ze ktos byl TW nie oznacza ze jest zlym wykladowca i nagle przestal byc specjalista w swojej dziedzinie. OZnacza to ze raczej nie moze byc uznany za autorytet moralny a wielu za takich sie ma. UMCS i lustracja? Przede wszystkim UMCS byl czerwony wiec liczba TW na tej uczelni nie bedzie zbyt duza. Natomiast nalezy wiedziec kto kim byl w poprzednim okresie i kto przez koga mial klopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
lurie1 Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji 30.03.07, 17:22 Czy naprawde jakikolwiek wykladowca UMCS probowal udawac wobec Pana/Pani AUTORYTET MORALNY???? Prosze sobie przypomniec czasy studiow... (?) Zaloze sie, ze nikt z nas nie probowal POUCZAC. Od pouczania sa ci, ktorym sie wydaje, ze sa wyslancami Ducha Swietego, a nie byle fizyk, biolog czy polonista. Odpowiedz Link Zgłoś
lurie1 czerwony UMCS 30.03.07, 17:29 Gramy w kolory? Czerwony UMCS, czarny KUL, zielona Akademia Rolnicza, fioletowa Akademia Medyczna... (Dlaczego fioletowa? A dlaczego nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:33 Dopisek 2.IV.: nawet po fakcie Ceynowy? i towarzyszy? Odpowiedz Link Zgłoś
lurie1 Re: UMCS nie ma zdania w sprawie lustracji 02.04.07, 23:02 a co niby ten "fakt" zmienia? dowodzi jedynie ze i tak, bez lojalki, wyplyna wszystkie sfabrykowane i niesfabrykowane dokumenty? to po co ta powszechna spowiedz? czyzby niezrealizowane marzenia ktoregos z Wielkich Lustratorow, zeby zostac spowiednikiem w ladnych szatach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek. Re: UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:21 Nie piszcie glupot. GW specjalizuje sie w indoktrynacji-juz sam tytul to wredne przeklamanie. UMCS- MA ZDANIE O LUSTRACJI. UMCS- to my , pracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 15:24 Jednoznaczne zdanie na TAK. TAK LUSTRACJI. Juz teraz moj dawny dziekan "lazi po scianach", przemyka korytarzami, bo juz czuje, ze lada dzien wyjdzie na swiatlo dzienne jego TW-kowatosc. jacek. PS. No naprawde, ja-pracownik - nie moge sie zgodzic by mego syna indoktrynowal UB-ek i TW. Odpowiedz Link Zgłoś
nfa05 Prof Legutko ma zdanie w sprawie lustracji 04.04.07, 17:10 Prof. Ryszard Legutko Rzeczpospolita 3.04.2007 Kto, jak nie profesorowie, powinien podlegać lustracji Zasada jest prosta i stara jak świat. Im ktoś wyżej znajduje się w hierarchii publicznej, tym bardziej poddany jest osądowi innych. Politycy znajdują się wysoko i dlatego trzeba ich prześwietlać. Profesorowie również znajdują się wysoko w hierarchii i też powinni podlegać lustracji - pisze profesor filozofii Retoryka wyzwisk Pierwszym chwytem przeciwników lustracji na uniwersytetach jest rzucanie obelg na jej zwolenników. Pisze się więc o hunwejbinach, bolszewikach, inkwizytorach, propagandzistach władzy, szambie, a także o niegodziwości, zmuszaniu do podpisywania lojalek, o siewcach nikczemnego strachu. Nagminnie pojawiają się analogie do Stalina, Hitlera, Gomułki, PRL, Marca '68 oraz różnych innych strasznych ludzi i rzeczy. Strona antylustracyjna posługuje się niezwykle chętnie retoryką wyzwisk. Nie zakłóca to jej zresztą rozczulająco prostodusznego przeświadczenia, że stanowi główną obrończynię kultury politycznej. Ta retoryka pokazuje jednak, że mamy do czynienia z reakcją naładowaną potężnymi emocjami, już dawno wyzwolonymi z jakiegokolwiek związku z obiektywną refleksją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas doczeka. Re: Prof Legutko ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:54 Wyrazy szacunku dla P. Prof. Legutko. Doczekam czasow, gdy TW przynajmniej zamilkna . Niestety-nie ze wstydu, bo oni wstydu nie maja. Mysle, ze nastana takie czasy i taki moralny nacisk na Tw, ze to bedzie wielki "obciach" - jak mowia mlodzi, by sie przyznac albo klamac przed kamerami. czy zauwazyliscie, ze Tw JEDNAKOWO sie tlumacza: nikomu nie zrobilem krzywdy (a donosil 16 lat!!!!!!!!!!!!!). Cholera jasna. Szkoda mi tego aktora: M. Damieckiego : przyprowadzil zone przed kamery, trzymal ja za reke, mowil o 30 latach malzenstwa--ot zacny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Sprawiedliwa lustracja - trudna sprawa IP: *.umcs.lublin.pl 04.04.07, 21:45 Staram się zrozumieć tych ludzi, którzy podpisali lojalkę, czy zobowiązanie pod jakąś zaskakujacą presją czy szantarzem ze strony UB uniemozliwiajacego relizację waznych planów życiowych. Ludzie ci ulegając zakładali, że mimo zobowiązania nie podejmą żadnych konkretnych działań mogących kogokolwiek skrzywdzić. W czasach PRL podstawą ustalania płacy była w wielu wypadkach statystyka, czy wskaźniki dokumentujące wydajność pracy. Meldunki nie podpisane osobiście przez informatora najprawdopodobniej były owocem wysiłku i fantazji "literackiej" zainteresowanego spodziewanym profitem agenta. Podejrzewam że większość agentów rekrutowała się z ludzi na poziomie ogólnego wykształcenia podstawowego, doceniającego jedynie wartość pieniędzy niezależnie z jakie żródła pochodzących. Niepokoi mnie myśl, że młodzi,wykształceni, uczciwi badacze prawdy dokumenty pisane przez pazernych, chytrych nieuków (hołotę - jak swego czasu powiedział premier, czy prezydent Kaczyński traktują poważnie tak jakby te dokumenty były pisane przez ludzi wykształconych i odpowiedzialnych. Zdaje sobie sprawę, że młodzi ludzie oceniają historę, nie według realiów w których się działa, tylko według warunków obecnie istniejących. A to jest ogromna różnica. Różnica conajmniej dwóch pokoleń; różnica ustrojów, stanu wojny, okupacji i narzuconej nam, krępującej zależności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rem. Re: UMCS ma zdanie w sprawie lustracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 00:33 UMCS ma zdanie. Nie ma prawa nikt pisac, ze UMCS nie ma zdania itd. To jeszcze jeden przejaw MICHNIKOWSZCZYZNY. Ale z ta gazeta nie mam checi polemizowac. To, ze tu pisze post to dlatego, ze na taki tytul sama mi reka zaczela stukac w klawisze . Zaraz mi tu ktos "madry" napisze: "reka stuka a mozg wylaczyl sie". NIE. MAM ZWYCZAJ PRACOWAC, przygotowywac wyklady, pisac recenzje, pisac skrypty i podreczniki (dla was kochane moje, glupiutkie wyksztalciuchy)Poczekajcie jeszcze tylko 3 semestry a zrobie z was ludzi w pelni wyksztalconych. Lubie was, lubie patrzec, jak doroslejecie, jak wasze wypowiedzi sa coraz madrzejsze. Odpowiedz Link Zgłoś