Dodaj do ulubionych

Będzie Uniwersytet Lubelski?

30.05.07, 00:11
koncepcja jest ciekawa...
nawet bardzo bo wszak potencjał ewentualnej jednej uczelni byłby chyba
najwiekszy w kraju...
całkiem ciekawe myslenie o które zreszta nie podejrzewałbym rektorów...
byleby tylko nie oznaczało to rozpowszechnienia najgorszych praktyk z jednych
uczelni na inne, bo wszak UL z cenzurą i fałszywościa tłumaczeń Kamińskiego
czy pomysłami na poza merytoryczną weryfikację pracowników według
Politechniki, albo nawet podejściem "tyłem do studenta" a'la KUL - to nie
byłoby nic ciekawego...
pozostaje mieć nadzieje ze nie o sojusz kumotrów utytułowanych tu chodzi...
juz więc nie kraczę...
pierwszym zadaniem dla zwiazku uczelni wydaje się reanimacja ideii Kolegium
POL-UKR, bo to wszak jeszcze potencjał zwiazku może zwiekszyć...
Powodzenia zatem
Obserwuj wątek
    • zigzaur Będzie Uniwersytet Lubelski? 30.05.07, 09:51
      UL?

A może:
      Cybernetyczno-Informatyczny Uniwersytet Lubelski, w skrócie CIUL?
      • robertw18 Oby nie było! 31.05.07, 22:53
        Dotychczas Lublin mógł się szczycić tym, że od dziesięcioleci ma dwa uniwersytety - jak żadne miasto w Polsce.
        Poza tym - lepiej żeby KUL zachował swą swoistość i nową nazwę (im. Jana Pawła II), zaś UMCS dalej kojarzył się ze słynną w świecie Marią Curie i swoim dorobkiem.

Pozdr.
        • ciupazka Re: Oby nie było! 01.06.07, 19:15
          AR też przekształca się w Uniwersytet Przyrodniczy, po co nam tyle
          Uniwersytetów? Połączyć wszystkie w jeden i spoko. Dzielenie włosa na czworo.
          • robertw18 Re: Oby nie było! 01.06.07, 21:09
            Sprawa AR to sprawa odmienna. Pisano o tym, że to nie tylko zachwyt dla nowej nazwy, ale też jakieś dodatkowe uprawnienia.

A czy dzieleniem włosa na czworo jest odróżnienie uczelni wyznaniowej od świeckiej - to nie każdy się z p. Ciupazką zgodzi.

Pozdr.
    • Gość: stona Będzie Uniwersytet Lubelski? IP: *.ucd.ie 30.05.07, 10:03
      bez KUL-u. KUL jest idologiczna uczelnia ma w zwiazku z tym swioja specyfike.
      Powyzsze polaczenie bylo by niekozystne poniewaz nastapila by proba przerzucenia
      ideologii na badania jak to sie dzieje na KUL-u
    • dociek Re: Będzie Uniwersytet Lubelski? I co? 30.05.07, 10:18
      Przy tworzeniu ustawowego związku szkół wyższych wygenerowanych zostanie sporo
      nowych etatów i stanowisk... ale rzecz jasna dla swoich "orłów". Przy
      ewentualnym połączeniu zaś uczelni dojdzie do kompresji etatów, wg znanych
      powszechnie metod działania bossów, dotyczących zasadniczo niższego szczebla,
      co w konsekwencji da liczne zwolnienia w ramach tzw. "oszczędności". Oczywiście
      będzie się wywalało szaraczków, niespokrewnionych i niewygodnych -
      niepokornych. Uczelniany układ feudalny i poniżanie ludzi pozostanie bez zmian,
      a biorąc pod uwagę nienajwyższe loty "wiodących" tu obu uniwersytetów... może
      dojść do dna, co da jeszcze wieksze szansę konkurencji wyższym szkołom
      prywatnym, które po cichu, od dawna się mobilizują w walce o studenta i pozycję.
    • Gość: lsm Re: Będzie Uniwersytet Lubelski? IP: *.lublin.mm.pl 30.05.07, 11:59
      Lubie jak ktos pisze ze jakas konkretna uczelnia jest tylem do studenta.
      Normalnie padam ze smiechu. Rozumie ze ine sa przodem do studenta? To czemu na
      mojej uczelni byli tylem (UW)? Czemu moja dziewczyna narzekala na antystudenckie
      traktowanie studenta na UMCSie? No leniak powiedz czemu?
      • leniak sam siebie poczytaj :-) 30.05.07, 12:06
        Lubie jak ktos pisze ze jakas konkretna uczelnia jest tylem do studenta.
        Normalnie padam ze smiechu.
        jak napiszesz zatem o niekonkretnych uczelniach to i ja ci odpowiem...
        • Gość: lsm Re: sam siebie poczytaj :-) IP: *.lublin.mm.pl 31.05.07, 11:14
          leniaczku slowo "konkretna" zostalo uzyte gdyz nie ma panstwowej uczelni ktora
          dbalaby o studenta. Zatem stwierdzenie ze wlasnie konkretna uczelnia stoi tylem
          do studenta jest jakby to kaczor powiedzial semantycznym naduzyciem bo to
          stwierdzenia, jakze prawdziwe, odnosi sie niestety ale do wszystkich uczelni
          panstwowych. Moja taka byla, moich znajomych tez.
          Wydaje mi sie to proste do zrozumienia:)
    • clavi Re: Będzie Uniwersytet Lubelski? 30.05.07, 12:47
      Czyzby Klaster Uczelni Lublina?
      • Gość: Jamróz Klaster Lubelski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:20
        Boje sie tych zmian. Kazda uczelnia ma swoje obyczaje, zadania, wreszcie poziom
        i ..... klopoty finansowe (kazdy wie o ktorym uniwersytecie pisze). Nie wiem,
        czy takie sztuczne polaczenie wygeneruje ..... ZWOLNIENIA czy tez spowoduje
        pojawienie sie nowych, niepotrzebnych etatow: bedzie Kanclerz Generalny i
        oczywiscie --wszyscy poprzedni kanclerze pozostana..... zastepcami tego
        superkanclerza; bedzie superkwestor i jego zastepcy, osobno dla kazdej,
        wchodzacej do UL uczelni.Nie wiem jak to dziala w Krakowku, gdzie kiedys AM
        wrocila do UJ. Nie wiem zatem, czy ta zabawa w UL jest dobra dla: studentow,
        pracownikow, dydaktyki i nauki (kolejnosc przypadkowa).
    • Gość: motor liublin WUM IP: *.smoczka.ptc.pl 01.06.07, 18:32
      koncepcja stworzenia jednego wielkiego uniwerku jest bardzo dobra problemem
      jest to czy bedzie rozpoznawalna wkraju i9 za granica tak jak KULbo UMCS nie
      jest znany niestety

moja propozycja dla nowego uniwerku to WSCHODNI UNIWERSYTET METROPOLITALNY w
      Lublinie co sadzicie o takiej nazwie dla polaxczanych gigantow ?
      • andrzej.sawa Re: WUM 01.06.07, 18:34
        Lepiej Gubernialny.
        • ciupazka Re: WUM 01.06.07, 19:16
          Nazwa fatalna
      • Gość: hernando Re: WUM IP: *.smoczka.ptc.pl 01.06.07, 22:49
        to moze tak Metropolitan University of Lublin prawda ze lepiej brzmi dla ucha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka