clavi 08.07.07, 08:21 ...czyli w dni swiateczne - bez zakupow. Wyjatkowa jednomyslnosc glosujacych. www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070708/LUBLIN/70706041 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
4gwiazdki Re: Slowo na niedziele... 08.07.07, 08:52 CZy to dobrze,czy też źle? Na pewno każdy z nas chciałby wszystkie niedziele i święta mieć wolne.Są też tacy,którzy wszystkie dni tygodnia chcieli by mieć wolne,a ewentualnie 1 dzień przeznaczyć na pracę. Ktoś,kto decydował się na pracę w markecie (stacji paliw,aptece,szpitalu,w PKP....) zdawał sobie sprawę,że placówki te świadczą usługi we wszystkie dni9 tygodnia bez względu na kolor karki w kalendarzu.Podpisując umowę o pracę-własnym podpisem zaakceptował warunki stawiane przez zakład pracy.W przeciwnym razie nie podpisywał by umowy o pracę,a nawet nie składał by tam aplikacji. Czy ta ustawa o 12 dniach w roku jest korzystna?Myślę,że nie.Pracodawcy (właściciele sklepów i marketów) na pewno ograniczą ilość pracowników (zmniejszy się ilość dni roboczych a tym samym czas pracy).Zwiększy się zatem bezrobocie. Ja z rodziną czy nawet sam,sporadycznie robię zakupy w hipernarketach,nie wspominając już o niedzieli. Ale nie oznacza to,że jestem za zamknięciem sklepu w jakieś dziwne święto (np."komunistyczny 1 Maja..)Ale wiadomo.1 maja czerwona kartka w kalendarzu chociaż prawie nikt tego święta nie obchodzi.2 maja-święto flagi państwowej.Prawie że nikt o takim święcie nie wie.W kalendarzu kartka czarna. 3 maja-święto konstytucji (święto Józefa robotnika)-kartka czerwona.I jeśli to święto wypadnie np w piątek,to proszę bardzo.Od środy do niedzieli sklepy zamknięte,piekarze na majwkach,zakłady pracy zamknięte na 4 spsty. No ale od "myślenia" i uchwalania ustaw są posłowie (nie ja),kórzy przecież za "myślenie" otrzymują niemałe uposażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki korekta do powyższego 08.07.07, 08:55 Chyba mam brudną klawiaturę,bo nie wszystkie literki "odbijają" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r ale numer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.07, 09:03 dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070706/LUBLIN/70705016 Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: Slowo na niedziele... 08.07.07, 09:12 Z wypowiedzi prezesa spółki Turisdis (Leclerc ul. Turystyczna w Lublinie): "Święto to dzień, który powinien być wolny od pracy. I nie okłamujmy się - handlowcy tego nie odczują" Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Slowo na niedziele... 08.07.07, 09:22 Ja nie twierdzę,że handlowcy odczują negatywne skutki zwiększonych dni wolnych od pracy.Uważam (to są wyłącznie moje "skróty myślowe"),że odczują to pracownicy,którzy,co tu dużo ukrywać,będą zastanawiać się,kto zostanie zwolniony z pracy.Oby do tego nie doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: Slowo na niedziele... 08.07.07, 09:24 W art sugeruja, ze brakuje rak do pracy. Ale to zupelnie inny problem Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska 12 dni bez - wystarczy 08.07.07, 09:59 12 dni wolne w handlu - jestem za. Niedziele juz nie. Wystarczy, zwłaszcza, ze ludzie pracują dzis cżęsto w dnie powszednie i 12 godzin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: 12 dni bez - wystarczy IP: *.it-net.pl 08.07.07, 10:26 ja tez popieram te 12 dni wolnego , nikt mi nie wmowi , ze ktos dla kasy dobrowolnie pozbwi sie wolnego w boze narodzenie itd. wiadome jest tez, ze ci co pracuja w sklepach wielkopowierzchniowych nie robia tego z wyboru czy wlasnej woli , bo to psia , najgorsza jaka moze byc praca, wiec ci ktorzy sie na nia decyduja musza miec noz na gardle. Kiedys sklepy byly zamkniete w niedziele i ludzie jakos nie poumierali, troche lepszej organizacji przyda sie spoleczenstwu Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: 12 dni bez - wystarczy 08.07.07, 10:37 Zaakceptuję postulat Prawicy Rzczypospolitej, co do zakazu pracy we wszystkie niedziele, jeżeli będzie on dotyczył wszystkich obywateli !!! Nie wyłączając księży i kościelnej obsługi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
clavi Re: 12 dni bez - wystarczy 08.07.07, 11:49 Zaloguj sie w temacie. Pewne sluzby musza pracowac w niedziele i swieta. Apteki, straz pozarna czy chocby komunikacja. Twoj "pustolat" jest nierealny. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: 12 dni bez - wystarczy 08.07.07, 10:41 Pracodawcy często posługują się argumentem bezrobocia w przypadku zmniejszenia się ilości dni handlu. Zastanawia mnie czy z tego powodu ludzie będą mniej kupować? Ograniczą np. swoje potrzeby?. Jeśli tak to najwyżej swoje wydatki przeniosą na inne dobra, będą mieli czas na wycieczkę, kino z dziećmi, weekend poza miejscem zamieszkania itp. To tworzy wydatki lecz w innych dziedzinach. Inni wtedy zarobią. Przecież nie jest jeszcze tak, że naród ma tyle pieniędzy, że nie wie co z nimi zrobić. Prwdopodobnie jest to walka lobby handlowego o swoje dochody. Cywilizujmy się, w innych państwach Europy nie ma czegoś takiego jak handel w supermarketach na okrągło i prosperują. Społeczeństwa dojrzewają, lepiej organizują swój czas, walczą o swoje prawa i szanują prawa innych. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ef Re: 12 dni bez - wystarczy IP: *.it-net.pl 08.07.07, 10:44 pracodawcy sklepow powierzchniowych juz teraz maja problemy ze skompletowaniem kadry , wiec argument o utracie przez wielu miejsc pracy jest chybiony - mial moze pokrycie jeszcze jakis czas temu, teraz po prostu w dni inne niz wolne bedzie pelna obsluga jaka byc powinna Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Slowo na niedziele... 08.07.07, 11:58 >Ktoś,kto decydował się na pracę w markecie (stacji paliw,aptece,szpitalu,w >PKP....) zdawał sobie sprawę,że placówki te >świadczą usługi we wszystkie dni9 tygodnia bez względu na kolor karki w >kalendarzu zapomniałeś dodać, że działo się to w okresie przymusu związanego z dużym bezrobociem, gdzie rynek pracodawcy dyktuje warunki. Jeśli się rozwijamy, gospodarka prze do przodu, budżet puchnie podobno, bezrobocie znacznie spadło, to i na tym rynku zaczyna grać rolę reguła podaży i popytu. Ludzie sprzedają swoją prace i rośnie w nich świadomość jej wrtości. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś