Gość: Mamuśka IP: *.devs.futuro.pl 11.07.03, 13:27 Witam wszystkich, Chciałabym zpytać się forumowiczów czy znają jakieś ciekawe miejsca na lubelszczyźnie ,gdzie można coś fajnego zobaczyć lub miło spędzić czas Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike79 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 11.07.03, 13:33 w ten weekend polecam wojciechow gdzie sa targi kowalstwa artystycznego, zaraz obok naleczow ! mozna milo spedzic 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
kojako1979 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 12.07.03, 16:35 Polecam Zwierzyniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: w3cache:* / 192.168.0.* 13.07.03, 19:40 kojako1979 napisał: > Polecam Zwierzyniec. +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ja również, a potem przez Józefów do Suśca ("szumy", jagody!), Majdanu Sopockiego (zalew),Tomaszowa Lubelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DJ Heniu Cała trasa wzdłuż granicy wschodniej IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 13.07.03, 19:02 Czyli Drohiczyn - Janów - Terespol - Włodawa - Dorohusk - Horodło - Hrubieszów - Dołhobyczów - Hrebenne można i dalej do PRzemyśla. Niesamowite klimaty, stare cerkiewki, pałace, kościoły, synagogi, tatarskie cmentarze, wzgórza, jeziora, bagna Poleskie, ostatnia dzika rzeka tej wielkości w Europie - Bug. Proponuję zakupić książkę p. Polska Egzotyczna część II - tam jest wszystko ładnie opisane Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 14.07.03, 02:09 Nie można przynajmniej raz nie pojechać do Kazimierza Dolnego. Wspaniała miejscowość, chociaż teraz, latem jej zwiedzania nie polecam. Tłumy ludzi (co ciekawe - mnóstwo warszawiaków), hałas... Można się nieźle zabawić, ale kazimierskiego klimatu teraz się nie załapie. Ja tam jeżdzę jesienią, w zimie( ale nie w święta i Sylwestra), wiosną... Wtedy jest naprawdę bardzo klimatycznie. Poza tym polecam Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie, ale z tym samym zastrzeżeniem, co przy Kazimierzu. Teraz można się tam bawić, ale raczej się nie odpocznie. No i dołączam się do poprzedników zachwalających okolice Zwierzyńca... Też warto i tam nigdy nie ma wielkich tłumów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.03, 15:55 jeśli sie jest w Kazimierzu to nie można isedziec tylko na rynku-polecam przechadzkę zółtym szlakiem do punktu widokowego;w strone starego młynu;(dalej za młynem jest jeszcze inny wspaniały punkt widokowy koło miejscowości Dobre ale tam już trudno trafić i trzeba zboczyć ze szlaku:) Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Jeżeli chodzi o Lublin... 14.07.03, 08:56 Gość portalu: Mamuśka napisał(a): > Witam wszystkich, > Chciałabym zpytać się forumowiczów czy znają jakieś ciekawe miejsca na > Lubelszczyźnie ,gdzie można coś fajnego zobaczyć lub miło spędzić czas Zacytuję tu ironiczny dowcip, który z miejsca mi się nasunął: - Co można ciekawego zobaczyć w Lublinie? - No, dużo... Można pojechać do Kazimierza,... Nałęczowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma2003 Re: Jeżeli chodzi o Lublin... IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 09:20 No właśnie, a jeżeli Lublin to Majdanek i Stare Miasto. Zupełnie jakby nic poza tym nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Jeżeli chodzi o Lublin... 14.07.03, 11:25 Poza ogólnie znanymi obiektami do zwiedzania w Lublinie, wspólnymi, określonymi siłami, czynem "wiary i społeczeństwa" zwiększymy ilość miejsc do zwiedzania, by turyści nie poczuli się zawiedzeni: 1. KOPIEC DWÓCH UNII z podziemnymi halami wystawienniczo-targowymi; 2. KOLUMNA ŚW. MICHAŁA ("niestety" upadła koncepcja); 3. SZOPKA PŁONĄCA (sezonowo); 4. ORYGINALNY EFEKT PRZEBUDOWY DOMU KULTURY NA OBIEKT WIARY; 4. PARKING SAMOCHODOWY BARDZO SAKRALNY; 5. NA CZUBACH MA POWSTAĆ PARK PAMIĘTNIAJĄCY WIZYTĘ JANA PAWŁA II. W Lublinie ma powstać park „Dolina Dobrego Pasterza”. Pomysł zagospodarowania w ten sposób wąwozu na Czubach, symbolizującego wizytę Jana Pawła II w mieście, zdobywa coraz więcej zwolenników. itd.,itd.,itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma2003 Re: Jeżeli chodzi o Lublin... IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 14:00 Proponuję jeszcze przejażdżkę trolejbusem! Trzęsie lepiej niż kolejka w lunaparku. A swoją drogą to dziwnie się czuję patrząc na dom kultury przemieniony w kaplicę kościelną. Chodziłam tam kiedyś na jakieś kółko recytatorskie, oraz zdawałam na kartę rowerową! Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Jeżeli chodzi o Lublin... 15.07.03, 10:20 Gość portalu: selma2003 napisał(a): > Proponuję jeszcze przejażdżkę trolejbusem! Trzęsie lepiej niż kolejka w > lunaparku. > A swoją drogą to dziwnie się czuję patrząc na dom kultury przemieniony w > kaplicę kościelną. Chodziłam tam kiedyś na jakieś kółko recytatorskie, oraz > zdawałam na kartę rowerową! Teraz też możesz zapisac się na kółko. Różańcowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Jeżeli chodzi o Lublin... IP: *.bci.net.pl 24.09.03, 15:38 bardzo mi sie spodobalo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 11:02 Na jeden dzień mozn do Włodawy - 2 synagogi, cerkiew i klasztor. Miasteczko lezy na górze nad Bugiem więc po zwiedzaniu można zjechac nad rzeke na piknik (nie zpomnijcie paszportów =-w strefie nadgranicznej trzeba mieć chyba). Poza tym bardzo gęstea, stara zabudowa, wygląda jak przedwojenna, domki z uroczymi ogródkami, drewnianymi werandami i galeriami....no i boskie pierogi ruskie w knajpcew przy synagodze :-P~~ Odpowiedz Link Zgłoś
alekijulka Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 14.07.03, 11:47 Witam. Najciekawszym miejscem na lubelszczyźnie jest Muzeum Zamoyskich w Kozłówce. Wiem bo mieszkam tu całe życie. Dojazd 30 km, przez Lubartów. Piękny pałac, galeria socrealizmu, powozownia, kawiarnia i park z placem zabaw i wiele innych atrakcji. Polecam z całego serca. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
mars2000 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 17.07.03, 19:07 znam wspaniale miejsce chojeniec,miedzy siedliszczem a wola korybutowa,jedzcie a bedziecie zaskoczeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: 212.182.91.* 24.07.03, 10:18 Uważam, że w Lublinie jest również dużo ciekawych obiektów, które zachwycają nie tylko polskich, lecz i zagranicznych turystów. Do takich należą m.in.: Archikatedra ( wspaniałe polichromie, w większości odrestaurowane; krypty; kaplica akustyczna i skarbiec ), Bazylika oo.Dominikanów ( trasa 750- lecia ),Muzum w Wieży Trynitarskiej ( panorama na cały Lublin oraz fascynująca ekspozycja ), Zamek ( Galeria malarstwa eurpoejskiego i polskiego, militaria, sztuka zdobnicz, archeologia, ,,Unia Lubelska" J.Matejki no zabytek klasy "0"- Kaplica ). Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 24.07.03, 10:21 Gość portalu: artek napisał(a): > Bazylika oo.Dominikanów (trasa 750-lecia) Właśnie. Ostatnio zauważyłem na kościele Dominikanów wielki banner z napisem Trasa 750-lecia. O co chodzi?? Z góry dziękuję za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek :) zapraszam do ... IP: 216.7.250.* 24.07.03, 15:52 Deblina .... miasto na pograniczu z wojewodztwem mazowieckim . 1. Na ujscie Wieprza do Wisly ... piekne widoki niepowtarzalna przyroda ... 2. Fortyfikacje porosyjskie (twierdza Deblin) 3. Lotnisko, szkola lotnicza i samoloty. (teren wojskowy... wstep raczej wzbroniony ...samoloty czasem na niebie, glownie mysliwce) Zaprasza na : www.deblin.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halevi Re: zapraszam do ... IP: *.pism.pl 17.09.03, 14:18 No dobra, ale sądząc z mapy, najatrakcyjniejsze zabytki (pałac Mniszchów i twierdza) znajdują się na terenie zamkniętym. Czy zwykły cywil może się tam dostać? Odpowiedz Link Zgłoś
binladen13 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 25.07.03, 03:31 a ja zapraszam na torfowiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ijka Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.atl.client2.attbi.com 02.08.03, 02:09 chcialabym zaprosic wszystkich do przepieknej miejscowosci na lubelszczyznie czyli do Deblina. Sa tam dwa zabytkowe koscioly, palac Jablonowskich wraz z przyleglym do niego stawem, nad ktorym mozna swietnie wypoczac. Oczywiscie nie mozna niewspomnac o szkole lotniczej, ktora jest chluba deblina. Spacer walem wislanym swietnie zrelaksuje, przy tym mozna czasami zobaczyc zaglowki sunace po Wisle. Jezeli ktos poszukuje miejsca w ktorym jest spokoj i cisza to polecac mozna tylko deblin. Dolaczam sie przy tym do wypowiedzi Bartka, no i rowniez zapraszam na stronke www.deblin.pl :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maestro Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 19:10 A ja polecam "Przełom Bugu" Sarnaki- Neple-Terespol-Kodeń "Trasa starych kościółków i cerkwi" Terespol i okolice-Kodeń-Zabłocie-Jabłeczna-Włodawa. "Wszystkie inne trasy" LUBELSZCZYZNA JEST NAJPIĘKNIEJSZA (w zasadzie i na szczęście nie dotarł (a jeżeli już to w małym stopniu) TAM jeszcze "Przemysł Turystyczny"). Odpowiedz Link Zgłoś
faken404 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 12.11.03, 23:32 > LUBELSZCZYZNA JEST NAJPIĘKNIEJSZA (w zasadzie i na szczęście nie dotarł (a > jeżeli już to w małym stopniu) TAM jeszcze "Przemysł Turystyczny"). Jak nie dotarł, okolice Poleskiego Parku Narodowego są już zeszpecone działakmi letniskowymi. Jezioro Piaseczno chyba całe jest otoczone tym wytwornymi cudami architektury w stylu dyktowo-sidingowym z naleciałościami jakże powszechnej w tym rejonie góralszczyzny. Sam teren jest i owszem piękny, ale niestety potrzeba tam już porządnej traby powietrznej lub huraganu. Działki są już budowane niestety w otulinie Parku i za tą naprawdę wspaniałą politykę przestrzenną region zapłaci za kilka lat znaczym spadkiem turystów - działki to ja sorry mam i pod warszawą, i pod olsztynem i pod ostrołęką, to po kiego ... mam jechać je oglądać na lubelszczynźnie Odpowiedz Link Zgłoś
leszeke Poleski Park Narodowy 17.09.03, 15:27 Rewelacja, szczególnie dla gości z zagranicy którzy nie boją się dłuższego spaceru i możliwości przemoczenia nóg ( no i czasami komarów...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słonek Najlepszy jest Poleski Park IP: 62.233.195.* 18.09.03, 21:42 Poleski park narodowy jest szczególnie warty do odwiedzenia. Jeziora takie jak Moszne, Długie i Łukie naprawde warto zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folkatka polecam zdecydowanie!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 23:33 ruiny kościoła jezuitów na wyspie, w Chodlu. Podobno mozna gdzies w okolicy wynajac łódke i tam popłynąć. Wrażenia gwarantowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: polecam zdecydowanie!! IP: *.umcs.lublin.pl 24.09.03, 16:02 Szczególnie dla atrakcyjne dla antyklerykałów!!! Każde ruiny kościelne! :D)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola z Warszawy Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.bait.pl / *.bait.pl 23.10.03, 15:31 KRYŁÓW 25km od Hrubieszowa, piękne ruiny zamku z XVIw na wyspie, park, brama ,a także czworaki i oranżeria, które zostały po pałacu. A do tego piękny BUG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 23:05 polecam Katedre a w niej sale nie wiem jak dokładnie się nazywa ale mówi się w jednym kącie a słychać to tylko w drugim nie słychać tego w reszcie sali...- tak kiedyś spowiadano:)po wejściu do katedry idziemy w prawo i do końca -tam jest jakaś sala w której sprzedają żeczy religijne i można pogadać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: 217.97.175.* 23.10.03, 23:14 hahaha... to nie sala, to zakrystia akustyczna, a spowiadano w niej jedynie wybranych - tych, ktorych spowiedz mogla miec jakas wage i znaczenie dla kleru lub wladcy... poniewaz obowiazywala tajemnica spowiedzi (i obowiazuje) ksiadz spowiadajacy penitenta bral sobie 'pomocnika', ktory siadal w konfesjonale w kacie przeciwleglym po przekatnej i wysluchiwal calej spowiedzi jako trzecia osoba, ktorej nie obejmowala tajemnica spowiedzi... i juz tajemnice powierzone spowiednikowi mozna bylo wykorzystac w zacnych lub nie calkiem zacnych celach... divide et impera rzec by mozna za starozytnymi rosjanami, ale zeby rzadzic - trzeba wiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.lublin.mm.pl 23.10.03, 23:22 Wisiu, a jest to gdzieś opisane szczegółowiej? Odpowiedz Link Zgłoś