Dodaj do ulubionych

Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie

IP: *.devs.futuro.pl 11.07.03, 13:27
Witam wszystkich,
Chciałabym zpytać się forumowiczów czy znają jakieś ciekawe miejsca na
lubelszczyźnie ,gdzie można coś fajnego zobaczyć lub miło spędzić czas
Obserwuj wątek
    • mike79 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 11.07.03, 13:33
      w ten weekend polecam wojciechow gdzie sa targi kowalstwa artystycznego, zaraz
      obok naleczow ! mozna milo spedzic 2 dni.
    • kojako1979 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 12.07.03, 16:35
      Polecam Zwierzyniec.
      • Gość: Stach Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: w3cache:* / 192.168.0.* 13.07.03, 19:40
        kojako1979 napisał:

> Polecam Zwierzyniec.
        +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
        Ja również, a potem przez Józefów do Suśca ("szumy", jagody!), Majdanu
        Sopockiego (zalew),Tomaszowa Lubelskiego.
    • Gość: Super DJ Heniu Cała trasa wzdłuż granicy wschodniej IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 13.07.03, 19:02
      Czyli Drohiczyn - Janów - Terespol - Włodawa - Dorohusk - Horodło -
      Hrubieszów - Dołhobyczów - Hrebenne można i dalej do PRzemyśla. Niesamowite
      klimaty, stare cerkiewki, pałace, kościoły, synagogi, tatarskie cmentarze,
      wzgórza, jeziora, bagna Poleskie, ostatnia dzika rzeka tej wielkości w
      Europie - Bug. Proponuję zakupić książkę p. Polska Egzotyczna część II - tam
      jest wszystko ładnie opisane

• shawman Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 14.07.03, 02:09
      Nie można przynajmniej raz nie pojechać do Kazimierza Dolnego. Wspaniała
      miejscowość, chociaż teraz, latem jej zwiedzania nie polecam. Tłumy ludzi (co
      ciekawe - mnóstwo warszawiaków), hałas... Można się nieźle zabawić, ale
      kazimierskiego klimatu teraz się nie załapie. Ja tam jeżdzę jesienią, w zimie(
      ale nie w święta i Sylwestra), wiosną... Wtedy jest naprawdę bardzo
      klimatycznie.
      Poza tym polecam Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie, ale z tym samym
      zastrzeżeniem, co przy Kazimierzu. Teraz można się tam bawić, ale raczej się
      nie odpocznie.
      No i dołączam się do poprzedników zachwalających okolice Zwierzyńca... Też
      warto i tam nigdy nie ma wielkich tłumów.
      • Gość: ja Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.03, 15:55
        jeśli sie jest w Kazimierzu to nie można isedziec tylko na rynku-polecam
        przechadzkę zółtym szlakiem do punktu widokowego;w strone starego młynu;(dalej
        za młynem jest jeszcze inny wspaniały punkt widokowy koło miejscowości Dobre
        ale tam już trudno trafić i trzeba zboczyć ze szlaku:)
    • dociek Jeżeli chodzi o Lublin... 14.07.03, 08:56
      Gość portalu: Mamuśka napisał(a):

> Witam wszystkich,
      > Chciałabym zpytać się forumowiczów czy znają jakieś ciekawe miejsca na
      > Lubelszczyźnie ,gdzie można coś fajnego zobaczyć lub miło spędzić czas

Zacytuję tu ironiczny dowcip, który z miejsca mi się nasunął:
      - Co można ciekawego zobaczyć w Lublinie?
      - No, dużo... Można pojechać do Kazimierza,... Nałęczowa...
      • Gość: selma2003 Re: Jeżeli chodzi o Lublin... IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 09:20
        No właśnie, a jeżeli Lublin to Majdanek i Stare Miasto. Zupełnie jakby nic poza
        tym nie było.
        • dociek Re: Jeżeli chodzi o Lublin... 14.07.03, 11:25
          Poza ogólnie znanymi obiektami do zwiedzania w Lublinie, wspólnymi, określonymi
          siłami, czynem "wiary i społeczeństwa" zwiększymy ilość miejsc do zwiedzania, by
          turyści nie poczuli się zawiedzeni:
          1. KOPIEC DWÓCH UNII z podziemnymi halami wystawienniczo-targowymi;
          2. KOLUMNA ŚW. MICHAŁA ("niestety" upadła koncepcja);
          3. SZOPKA PŁONĄCA (sezonowo);
          4. ORYGINALNY EFEKT PRZEBUDOWY DOMU KULTURY NA OBIEKT WIARY;
          4. PARKING SAMOCHODOWY BARDZO SAKRALNY;
          5. NA CZUBACH MA POWSTAĆ PARK PAMIĘTNIAJĄCY WIZYTĘ JANA PAWŁA II. W Lublinie ma
          powstać park „Dolina Dobrego Pasterza”. Pomysł zagospodarowania w ten sposób
          wąwozu na Czubach, symbolizującego wizytę Jana Pawła II w mieście, zdobywa
          coraz więcej zwolenników.
          itd.,itd.,itd...
          • Gość: selma2003 Re: Jeżeli chodzi o Lublin... IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 14:00
            Proponuję jeszcze przejażdżkę trolejbusem! Trzęsie lepiej niż kolejka w
            lunaparku.
            A swoją drogą to dziwnie się czuję patrząc na dom kultury przemieniony w
            kaplicę kościelną. Chodziłam tam kiedyś na jakieś kółko recytatorskie, oraz
            zdawałam na kartę rowerową!
            • pepperoni78 Re: Jeżeli chodzi o Lublin... 15.07.03, 10:20
              Gość portalu: selma2003 napisał(a):

> Proponuję jeszcze przejażdżkę trolejbusem! Trzęsie lepiej niż kolejka w
              > lunaparku.
              > A swoją drogą to dziwnie się czuję patrząc na dom kultury przemieniony w
              > kaplicę kościelną. Chodziłam tam kiedyś na jakieś kółko recytatorskie, oraz
              > zdawałam na kartę rowerową! Teraz też możesz zapisac się na kółko.
              Różańcowe ;)
      • Gość: marek Re: Jeżeli chodzi o Lublin... IP: *.bci.net.pl 24.09.03, 15:38
        bardzo mi sie spodobalo :)
    • Gość: ryża małpa Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.lublin.mm.pl 14.07.03, 11:02
      Na jeden dzień mozn do Włodawy - 2 synagogi, cerkiew i klasztor. Miasteczko
      lezy na górze nad Bugiem więc po zwiedzaniu można zjechac nad rzeke na piknik
      (nie zpomnijcie paszportów =-w strefie nadgranicznej trzeba mieć chyba).

Poza tym bardzo gęstea, stara zabudowa, wygląda jak przedwojenna, domki z
      uroczymi ogródkami, drewnianymi werandami i galeriami....no i boskie pierogi
      ruskie w knajpcew przy synagodze :-P~~
    • alekijulka Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 14.07.03, 11:47
      Witam.
      Najciekawszym miejscem na lubelszczyźnie jest Muzeum Zamoyskich w Kozłówce.
      Wiem bo mieszkam tu całe życie. Dojazd 30 km, przez Lubartów. Piękny pałac,
      galeria socrealizmu, powozownia, kawiarnia i park z placem zabaw i wiele innych
      atrakcji.
      Polecam z całego serca.

Ola
    • mars2000 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 17.07.03, 19:07
      znam wspaniale miejsce chojeniec,miedzy siedliszczem a wola korybutowa,jedzcie
      a bedziecie zaskoczeni
      • Gość: artek Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: 212.182.91.* 24.07.03, 10:18
        Uważam, że w Lublinie jest również dużo ciekawych obiektów, które zachwycają
        nie tylko polskich, lecz i zagranicznych turystów. Do takich należą m.in.:
        Archikatedra ( wspaniałe polichromie, w większości odrestaurowane; krypty;
        kaplica akustyczna i skarbiec ), Bazylika oo.Dominikanów ( trasa 750-
        lecia ),Muzum w Wieży Trynitarskiej ( panorama na cały Lublin oraz fascynująca
        ekspozycja ), Zamek ( Galeria malarstwa eurpoejskiego i polskiego, militaria,
        sztuka zdobnicz, archeologia, ,,Unia Lubelska" J.Matejki no zabytek klasy "0"-
        Kaplica ).
        • pepperoni78 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 24.07.03, 10:21
          Gość portalu: artek napisał(a):

> Bazylika oo.Dominikanów (trasa 750-lecia)

Właśnie. Ostatnio zauważyłem na kościele Dominikanów wielki banner z napisem
          Trasa 750-lecia. O co chodzi?? Z góry dziękuję za informację.
    • Gość: Bartek :) zapraszam do ... IP: 216.7.250.* 24.07.03, 15:52
      Deblina .... miasto na pograniczu z wojewodztwem mazowieckim .
      1. Na ujscie Wieprza do Wisly ... piekne widoki niepowtarzalna przyroda ...
      2. Fortyfikacje porosyjskie (twierdza Deblin)
      3. Lotnisko, szkola lotnicza i samoloty. (teren wojskowy... wstep raczej
      wzbroniony ...samoloty czasem na niebie, glownie mysliwce) Zaprasza na :
      www.deblin.pl
      • Gość: Halevi Re: zapraszam do ... IP: *.pism.pl 17.09.03, 14:18
        No dobra, ale sądząc z mapy, najatrakcyjniejsze zabytki (pałac Mniszchów i
        twierdza) znajdują się na terenie zamkniętym. Czy zwykły cywil może się tam
        dostać?
    • binladen13 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 25.07.03, 03:31
      a ja zapraszam na torfowiska
      • Gość: ijka Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.atl.client2.attbi.com 02.08.03, 02:09
        chcialabym zaprosic wszystkich do przepieknej miejscowosci na lubelszczyznie
        czyli do Deblina. Sa tam dwa zabytkowe koscioly, palac Jablonowskich wraz z
        przyleglym do niego stawem, nad ktorym mozna swietnie wypoczac. Oczywiscie nie
        mozna niewspomnac o szkole lotniczej, ktora jest chluba deblina. Spacer walem
        wislanym swietnie zrelaksuje, przy tym mozna czasami zobaczyc zaglowki sunace
        po Wisle. Jezeli ktos poszukuje miejsca w ktorym jest spokoj i cisza to polecac
        mozna tylko deblin. Dolaczam sie przy tym do wypowiedzi Bartka, no i rowniez
        zapraszam na stronke www.deblin.pl :-)
    • Gość: Maestro Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 02.08.03, 19:10
      A ja polecam
      "Przełom Bugu"
      Sarnaki- Neple-Terespol-Kodeń
      "Trasa starych kościółków i cerkwi"
      Terespol i okolice-Kodeń-Zabłocie-Jabłeczna-Włodawa.
      "Wszystkie inne trasy"
      LUBELSZCZYZNA JEST NAJPIĘKNIEJSZA (w zasadzie i na szczęście nie dotarł (a
      jeżeli już to w małym stopniu) TAM jeszcze "Przemysł Turystyczny").
      • faken404 Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie 12.11.03, 23:32
        > LUBELSZCZYZNA JEST NAJPIĘKNIEJSZA (w zasadzie i na szczęście nie dotarł (a
        > jeżeli już to w małym stopniu) TAM jeszcze "Przemysł Turystyczny").
        Jak nie dotarł, okolice Poleskiego Parku Narodowego są już zeszpecone działakmi
        letniskowymi. Jezioro Piaseczno chyba całe jest otoczone tym wytwornymi cudami
        architektury w stylu dyktowo-sidingowym z naleciałościami jakże powszechnej w
        tym rejonie góralszczyzny. Sam teren jest i owszem piękny, ale niestety
        potrzeba tam już porządnej traby powietrznej lub huraganu.
        Działki są już budowane niestety w otulinie Parku i za tą naprawdę wspaniałą
        politykę przestrzenną region zapłaci za kilka lat znaczym spadkiem turystów -
        działki to ja sorry mam i pod warszawą, i pod olsztynem i pod ostrołęką, to po
        kiego ... mam jechać je oglądać na lubelszczynźnie

• leszeke Poleski Park Narodowy 17.09.03, 15:27
      Rewelacja, szczególnie dla gości z zagranicy którzy nie boją się dłuższego
      spaceru i możliwości przemoczenia nóg ( no i czasami komarów...)
    • Gość: Słonek Najlepszy jest Poleski Park IP: 62.233.195.* 18.09.03, 21:42
      Poleski park narodowy jest szczególnie warty do odwiedzenia. Jeziora takie jak
      Moszne, Długie i Łukie naprawde warto zobaczyć.
      • Gość: Folkatka polecam zdecydowanie!! IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 23:33

ruiny kościoła jezuitów na wyspie, w Chodlu. Podobno mozna gdzies w okolicy
        wynajac łódke i tam popłynąć. Wrażenia gwarantowane
        • Gość: s Re: polecam zdecydowanie!! IP: *.umcs.lublin.pl 24.09.03, 16:02
          Szczególnie dla atrakcyjne dla antyklerykałów!!! Każde ruiny kościelne! :D))
    • Gość: ola z Warszawy Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.bait.pl / *.bait.pl 23.10.03, 15:31
      KRYŁÓW 25km od Hrubieszowa, piękne ruiny zamku z XVIw na wyspie, park,
      brama ,a także czworaki i oranżeria, które zostały po pałacu. A do tego piękny
      BUG.
    • Gość: Roman Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.03, 23:05
      polecam Katedre a w niej sale nie wiem jak dokładnie się nazywa ale mówi się w
      jednym kącie a słychać to tylko w drugim nie słychać tego w reszcie sali...-
      tak kiedyś spowiadano:)po wejściu do katedry idziemy w prawo i do końca -tam
      jest jakaś sala w której sprzedają żeczy religijne i można pogadać....
      • Gość: wisia Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: 217.97.175.* 23.10.03, 23:14
        hahaha... to nie sala, to zakrystia akustyczna, a spowiadano w niej jedynie
        wybranych - tych, ktorych spowiedz mogla miec jakas wage i znaczenie dla kleru
        lub wladcy... poniewaz obowiazywala tajemnica spowiedzi (i obowiazuje) ksiadz
        spowiadajacy penitenta bral sobie 'pomocnika', ktory siadal w konfesjonale w
        kacie przeciwleglym po przekatnej i wysluchiwal calej spowiedzi jako trzecia
        osoba, ktorej nie obejmowala tajemnica spowiedzi... i juz tajemnice powierzone
        spowiednikowi mozna bylo wykorzystac w zacnych lub nie calkiem zacnych
        celach... divide et impera rzec by mozna za starozytnymi rosjanami, ale zeby
        rzadzic - trzeba wiedziec...
        • Gość: ryża małpa Re: Ciekawe miejsca na lubelszczyźnie IP: *.lublin.mm.pl 23.10.03, 23:22
          Wisiu, a jest to gdzieś opisane szczegółowiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka