leniak 23.12.07, 19:28 hmm Akademia na bruku zatem powstanie... no to będą perepatetycy znowu kształcić się po dawnemu... proponuję nadać tej uczelni imię Platona pasuje wszak do takiej zacnej utopii ta idea, nie sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: siostry erynie Re: my sadzimy inaczej..oto fragment "sadu" IP: *.adsl.alicedsl.de 24.12.07, 09:50 maktet: uderzcie w dzwony!...dmij wichrze!...wrzyj toni! mam li umierac? umre z mieczem w dloni.. siostry erynie(przerobka moja) tylko to ci zostalo na krzyzu tyranie bez slowa,bez honoru bez tronu na ziemi czasem tyranow bylo zwiastowanie i straszna zbrodnia twoje panowanie... jak mam to wam wytlumaczyc: razem wezmie was smierc w "opieke" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostry erynie Re: my sadzimy inaczej..oto fragment "sadu" IP: *.adsl.alicedsl.de 24.12.07, 13:20 makbet: uderzcie w dzwony...dmij wichrze!...wrzyj toni! mam li umierac?umre z mieczem w dloni.. siostry erynie:(przerobka moja) tylko to ci zostalo na krzyzu tyranie bez slowa,bez honoru,bez tronu na ziemi czasem tyranow bylo zwiastowanie i straszna zbrodnia twoje panowanie... ostatni poeta,co nigdy nie zmyslal: po wierzchu jestes kwiatem ,a w srodku wezem.. podpisano:madame la morte .. tego brakowalo do kompletu"zbrodni israelskich pokrak"i "historie czerwonych plaszczy" ktore zostaly zostawione tam,skad nie mozna ich juz zabrac.. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak nio nio ładnie 28.12.07, 12:47 a my wolimy Calderona z Barki W wielkim tym świata teatrze i sąd jego... takim to jesteśmy dzieckiem napoczętym... nigdzie nie mamy miejsca... i jak piszą w takiej jednej indyjskiej księdze "ni miecz nas rani ni ogień nas spala ani woda zwilża ani wiatr wysusza" Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Powstanie Akademia Polsko-Ukraińska 24.12.07, 11:01 tzn. na Ukrainie mogą ją nazywać Ukraińsko-Polska Akademia? (UPA), trochę niefortunna nazwa. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kloo Re: Powstanie Akademia Polsko-Ukraińska IP: *.186.14.051.vip-net.pl 24.12.07, 17:35 jeżeli akademia ma kształcić studentów to trochę nie wczas .... liczba maturzystów spada z 800 tys do 300 tys. rocznie. Niż idzie :) ufff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Powstanie Akademia Polsko-Ukraińska IP: *.pronet.lublin.pl 25.12.07, 19:43 Nu i jest oficjalna zgoda Prezydenta RP na pranie pieniedzy. Kolegium nic nie robi! Posiada tylko biuro i podpisuje umowy z naukowcami z UMCS i PL. Po co wiec wydawac kase na cos czego faktycznie nie ma??? Lepiej napiszcie ilu samodzielnych pracownikow naukowych (prof, dr hab) zatrudnia kolegium?? Troche mi wstyd ze takie cos powstanie w moim miescie .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Re: Powstanie Akademia Polsko-Ukraińska IP: *.lublin.mm.pl 26.12.07, 10:16 Nikogo nie zatrudnia bo nie istnieje żadnego kolegium. Jeszcze pytania Panie Wstydliwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprawiedliwy Re: Powstanie Akademia Polsko-Ukraińska IP: 212.182.120.* 26.12.07, 11:39 Zamiast wypowiadać się na temat Akademii w sposób niekompetentny, nie przyszło Państwu do głowy zajrzeć na stronę www.prezydent.pl i przeczytać Uzasadnienie do Projektu Ustawy o powołaniu APU??? Natomiast jeśli chodzi o pierwszą wypowiedź, to naprawdę cieszę się że takich „leniaków” jest coraz mniej… na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostry erynie Re:a ja sie ciesze,ze koledzy pana IP: *.adsl.alicedsl.de 26.12.07, 12:23 zbigniewa turka & co jeszcze sa,a juz jest tak jakby juz ich nie bylo.. pozdrowienia z monachium.. ps.dotyczy to tez tych z "pocistrasse" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Jedno biuro, kreda i tablica? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 26.12.07, 16:01 Owa "papierowa akademia" to cos zupelnie pozbawionego sensu! O co faktycznie tu chodzi? O zrodlo dodatkowych dochodow dla kilku, czy kilkunastu osob? Odpowiedz Link Zgłoś
leniak O Radości... 27.12.07, 09:34 ciesz się, ciesz... od czasu gdy spłoneła Biblioteka Aleksandryjska, faktycznie takich jak ja coraz mniej... nie mniej mamy nadzieję (za Tomaszem z Akwinu) że na przyszykowanym dla nas miejscu w niebiesiech będziemy się słusznie radować obserwując coraz liczniejszych potępionych "sprawiedliwych" każń... albowiem jak powiada Pismo: "Bo szeroka jest brama i przestronna ta droga, która prowadzi do zguby, a wielu jest takich, którzy przez nią wchodzą. Jakże ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do życia, a mało jest takich, którzy ją znajdują". (Mt 7:13-14) pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Smutne, że w Lublinie powstanie wyższa uczelnia, IP: *.pronet.lublin.pl 27.12.07, 14:23 smutne, że będą tu przybywali ludzie, którzy chcą się kształcić, zapewne, tak jak dzieje się to i dzisiaj, również z zagranicy, smutne, że będzie kolejna placówka naukowa, smutne, że będą tu pracować ludzie z innych ośrodków akademickich (jak dzieje się to i dziś), smutne, że co roku z Lublina w świat wyjedzie kilkadziesiąt osób, które otarły się o to miasto i będą je pamiętały do końca życia. Smutne, przecież to wszystko mogłoby się wydarzyć w Białymstoku, Rzeszowie i gdziekolwiek indziej, byleby nie w Lublinie. Ale nie martwta sie, jest jeszcze wiele rzeczy w tym mieście, które będom Was cieszyły. I biernosć, i bezrobocie, i cwaniactwo i zsuwanie się na ostatnią pozycję w kraju. Nie bedzieta osamotnione. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Smutne ? 28.12.07, 09:24 ech czyżbym za uczenie pisał? ja nie jestem przeciwko powstaniu Akademii - wręcz odwrotnie... zwracam natomiast uwagę że władze Lublina i tutejsza PO mają na celu wywalenie już istniejącego Kolegium na bruk ( róznica jest znaczna ) Az dziecko drogie... i Sprawiedliwy... sumutne jest to że analogie do Akademii Platońskiej, czy Liceum ( tam działali perypatetycy czyli spacerowicze po naszemu) i jego warunków lokalowych są dla Was tak nieczytelne... mieszkamy wszak w mieście nastu wyższych uczelni, a tu nikt o Platonie nie wie nic, jego wyrodny uczeń licealista też nie znany? no mniejsza o Arystoklesa - autora trzydziestu kilku podstawowych dla kultury zachodu tekstów, czy nawet jego ucznia który nauczał z koleii niejakiego Aleksandra syna Filipa (obaj pochodzili z Macedonii czyli miejsca gdzie czczono bożka Pana, do którego przyrównuję, nie bezpodstawnie, Palikota Janusza)... problem w tym, że jesteśmy (pluralis majestatis mnie się włączył) osamotnieni w następującym poprawnym (jak sądzę) rozumowaniu: szkoła nie ma lokalu szkoła ma uczniów uczniowie nie mają lokalu jak sie takie rozumowanie nazywa to już chyba wiecie o Mędrcy Lublina Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: O Radości... 28.12.07, 15:45 Leniaku, biblioteka płonęła kilka razy, że tak powiem na raty na przestrzeni setek lat. Tak więc takich jak Ty też na raty ubywa? :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak o ratach ;-) 29.12.07, 13:15 ależ oczywiście Empi tacy jak ja są (ależ skromność ;-) jak światło, jak brzask na wschodzie - lux ex oriente... a światło jak wiesz jak to energia rozprzestrzenia się w kwantach - czyli na raty światła ubywa również na raty - choćby w ciagu 6 miesięcy letnio - jesiennych jest go co dnia o kwantów ileś tam mniej... tak tez i nas ubywa po kwanciku... jest nadzieja wszakże że przyjdzie przesilenie światło zwycięzy mrok i nas przybędzie - wtedy załozymy raz jeszcze bibliotekę w Aleksandrii... pzdr. ;-) ps. ja jestem oczywiście czerwonym kwantem - jak na socjalistę przystało... hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: o ratach ;-) 29.12.07, 14:32 Leniaku, jak przystało na socjalistę naukę fizyki w szkole zaniedbałeś. Zapoznaj się z pojęciem "ciało doskonale czarne" (:)),nawet czerwone kwanty napotkawszy je bezpowrotnie giną. Temat obadał Max Planck. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak o doskonałości ;-) 29.12.07, 15:06 czerni u nas sporo... ale doskonałosci niewiele... aby czerwony kwant mógł spotkać ciało czarne doskonale, w Lublinie, trzeba by chyba przypadku... czy tobie chodzi o jakąś śliczną dziewczynę afrykańskiego pochodzenia, taki powabny kwark... jak twierdził Heisenberg jakieś szansę są... jeśli chodzi o fizykę to dla przykładu: szczerze wierzę że ciała pływaja dzięki temu iż sa bardziej płaskie niż cięzkie... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak o ratunku dla czerwonych kwantów 29.12.07, 15:09 uratuje nas z pewnością przed zginięciem w zetknięciu z doskonalą ciemnotą (pali)KOT Schredingera Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Akademia Polsko-Ukraińska dywagacje różnej natury 28.12.07, 11:41 Forumki Kochane, by nie było, że leniak jedynie po Palikocie jeździ jak po kobyle łysej, i nawiazując do konkursu który niegdyś bezterminowo Skrzypek pewien ogłosił, popełniam co następuje... pomysł znaczy taki: Mamy inicjatywę Prezydenta RP dot utworzenia Akademiji w miasteczku naszem, którą to inicjatywę zacnie wypada nam wycyckać... mamy inicjatywę smoczyska ulubionego naszego podpisanego w autora charakterze pod księgą "O męczeniu żywym ogniem, małych zwierząt pod Zamościem", kasy wyłożenia na budynek na market się pono nadający, takowoż do wycyckania... mamy uczelni wiele, techniczną, medyczną, przyrodniczą, ogólnowsteczną i ogólnopostępową których to potencję naukową i dydaktyczna również wycyckać by się zdało... mamy wreszcie teatrów, praktykatoriów teatralnych i ośrodków specjalnej troski teatralnej sporo, o muzycznych i plastycznych krynicach nie zapominając... ZRÓBMY zatem na Akademiji nowej wydział artystyczny o europejskim poziomie... siegnijmy po koncepcję Klastra pewnego (który nam tu zapowiadano - o czem nie zapomnieliśmy bynajmniej) - szczegóły w dalszych odcinakch (o ile będzie zainteresowanie jakieś...) Odpowiedz Link Zgłoś
japolan Potencjalne siedziby dla Akademii 29.12.07, 14:50 Dzień dobry, Pałacyk w pobliżu uczelni to dobra lokalizacja, lecz budynek sam jest w marnym stanie. Wydaje się, że znacznie lepiej ma się - w dodatku większy - budynek przy ul. Skłodowskiej (po przekątnej WSA i w pobliżu Teatru w, nieustającej, budowie). Budynek ten sąsiaduje ze wskazanym w tekście pałacykiem. Wydaje się, że w dużo lepszym stanie jest budynek (po) Telekomunikacji Polskiej przy ul. Staszica - sąsiadujący z parcelą kościelną oraz naprzeciwko ul. Karmelickiej, chociaż jest to lokalizacja bardziej odddalona od central już istniejących uniwersytetów. Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Potencjalne siedziby dla Akademii 29.12.07, 16:35 Myślę, że ulokowanie instytucji w ww. pałacyku mogłoby byc wreszcie przyczyną do jego remontu. To wstyd że cos takiego jest w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Potencjalne siedziby dla Akademii 29.12.07, 18:01 oki podumajmy nad lokalizacją najpierw tradycyjnie pokrytykuję wyganiać pogotowie opiekuńcze Policji jest rzeczą niegodną ludzi cywilizowanych - tak myślę! natomiast budynek NOT (chyba o niego chodzi?) cóż lepiej niż poprzedni ale podobnie jak w tamtym miejsca tam co pali-KOT napłakał... ale pomyślmy szerzej niż wąskie typowo męskie spojrzenie Japolana, i wąskie typowo kobiece spojrzenie Folkatki (tylko mi-sie nie obrażajcie ;-), pomyślmy naokrągło... budynki które by nas interesowały to: budynek rektoratu PL - czyli pałac Sobieskich, budynek wydziału psychologii UMCS czyli pałac kogośtam (nie pomnę niestety) cały kompleks carskiego garnizonu na ulicy MC-Maryśki o ile uznamy że pomysł który mam jest wart uwagi - również budynek w którym Palikot chce zrobić hipermarket czyli Teatr w Budowie .... no oki jest takich budynków więcej jeszcze... ale najpierw się zastanówmy czym ma być owa UPA (Empi jesteś mym ulubionym moderatorem -wiesz?) bo przecież chyba nie tym samym Kolegium którym jest? przeczytajcie ustawę i uzasadnienie (jak radzi słusznie niesprawiedliwy Sprawiedliwy): www.prezydent.pl/x.download?id=15526166 www.prezydent.pl/x.download?id=15526168 prezydent tworzy kolejną wyższą uczelnię w Lublinie... moim zdaniem Brakuje Nam Uczelni Artystycznej! a waszym zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś