07.11.05, 07:17
wydaje mi się że tylko dzięki powszechnej korupcji w zawodzie lekarza nie
mamy jeszcze negatywnej selekcji do zawodu. To znaczy nie jest tak że na
medycynę idzie ten co się nie dostał na
ekonomię/prawo/informatykę/zarządzanie.

co o tym sądzicie? Bo przecież nikt normalny nie poszedłby na ciężkie studia
żezby potem zarabiać 900 zł miesięcznie. A patrząc jakie lekarze ( nawet dość
młodzi) mają samochody czy domy to nie wygląda na to żeby postawili jest ze
swoich oficjalnych zarobków.
Obserwuj wątek
    • czarny_korek Re: korupcja 07.11.05, 14:10
      mysle, ze twoja refleksja, to jakas prowokacja, nie wiem czemu ma sluzyc. znam
      wielu lekarzy, ktorzy nie ulegaja tej twojej powszechnej korupcji, w mojej
      rodzinie czesto ktos byl operowany, czy przebywal dluzej w szpitalu i aby zostac
      otoczonym nalezyta opieka, wcale nie musial za nia bonusowo zaplacic. chociaz
      wlasciwie nie uwazam, ze wszyscy lekarze sa tacy anielscy, to na pewno sa to
      male wyjatki od reguly.
      ale nawet jezeli lekarz potem ma jeszcze jakies pieniadze poza wyplata, to na
      pewno nie planowal tego juz na studiach, zaden 19 czy 20latek nie jest taki
      zepsuty. jesli zamierzasz studiowac medycyne ze wzgledu na legalne lapowkarstwo,
      a nie ze wzgledu na jakies wewnetrzne powolanie, to raczej nie bedziesz dobrym
      lekarzem. a jezeli nie studiujesz jej i nie zamierzasz, to chyba nie zrozumiesz,
      dlaczego ktos podejmuje decyzje o tych studiach.
      • magdaam Re: korupcja 07.11.05, 15:21
        zgadzam sie..
      • dr_tusia Re: korupcja 08.11.05, 10:38
        > ale nawet jezeli lekarz potem ma jeszcze jakies pieniadze poza wyplata, to na
        > pewno nie planowal tego juz na studiach, zaden 19 czy 20latek nie jest taki
        > zepsuty.

Piekne, ze ktos tak mysli, ale niestety to rozpaczliwa pomylka... Na naszych
        studiach jest niemalo takich zepsutych mlodych ludzi.
    • slodkamonisia Re: korupcja 07.11.05, 22:10
      hmm pokażcie mi takiego studenta medycyny, który marzy o tym aby pojechać do Afryki leczyć i pomagać głodującym ludziom za darmo?! wątpię,że takiego znajdziecie. cóż już teraz niektórzy ludzie na 1 roku mówią,że chcą leczyć ludzi za granicą i zbijać na tym kasę. nie wiem czy w świecie tak zdominowanym przez pieniądze nawet w zawodzie lakarza można mówić o powołaniu:( smutne ale prawdziwe :(

podrówki dla realistów myślących nie tylko o własnym tyłku i kasie :P
      • pink_hamster Re: korupcja 10.11.05, 17:59
        monisiu, pieniadze nie przeszkadzaja powolaniu, mozna chciec dobrze zarabiac(oczywiscie, nie mowie tu o ludziach, dla ktorych pieniadze sa najwazniejszym i jedynym celem) i jednoczesnie byc swietnym lekarzem... leczenie glodujacej Afryki niekoniecznie weryfikuje powolanie;>
        no coz, abstrahujac od korupcji, mysle ze chec posiadania dobrych zarobkow(zaznaczam, nie za wszelka cene) nie jest niczym zlym...
        • trixa86 Wspaniała sytuacja w Polsce... 12.11.05, 13:24
          Aha, czyli lekarz po 6 latach ciężkiej harówki nie może sobie godnie zarobić?
          Musi być za to piętnowany? Dobrze zarobić może taki polityk po nieskończonych
          studiach politologicznych na prywatnej uczelni? Obrzydliwe jest to, ze żeby
          pacjent był pod lepszą opieką to musi rodzina dopłacać. Po prostu paskudne.
          Jestem za tym, zeby lekarze legalnie zarabiali więcej - ciężkie studia, cieżka
          praca. Wtedy nikt by nie brał łapówek.
      • zaphod_beeblebrox Re: korupcja 12.11.05, 14:46
        Chyba troszke za bardzo uogolniasz sprawe wyjazdow lekarzy za granice. Sam
        chcialbym wyjechac po studiach do Skandynawii ale wlasnie po to zeby moc wyzyc
        na jakim takim poziomie bez koniecznosci brania w lape albo pracy na trzech
        etatach. Poza tym moim zdaniem harujac tutaj w nie wiadomo w ilu miejscach naraz
        zeby zwiazac koniec z koncem zbyt latwo jest zgubic gdzies po drodze powolanie.
        Za granica chyba jest wiecej mozliwosci zeby je realizowac. Naprawde nie chodzi
        o czesanie kasy.
        No a poza tym Norwegia jest naprawde sliczna :)
      • nikitka87 Re: korupcja 12.11.05, 15:05
        A jaki był Twój powód wybrania przez Ciebie, takich , anie innych studiów..???

Pieniądze są ważne, jak najbardziej...Ale nie przesadzajmy, to że 10-cioro
        lekarzybierze w łapę, wcale nie oznacza, że kolejnych 10-ciu zrobi to samo.
        Może warto sobie przypomnieć, własne powody dla których wybrało ię te a nie
        inne studia...Nie wierzę, że 19-letni ludzie myslą, już o tym jak tu , co
        gdzie zarabić...A jeżeli faktycznie tak jest...To może wcale nie powinnam
        zdawać na medycynę....Zawsze miałam wizję lekarza, balansującego na granicy
        życia i smierci.Próbującego uratować człowieka, nie dlatego że ma on w
        portfelu,10 000 tysięcy złotych , dodatkowo po wczesniejszym sprawdzeniu
        wyciągu zkonta, ale dlatego że życie tej istoty jest warte ponad wszystko.
        ......Hmm zaczynam wierzyć, że żyje w wyimaginowanym świecie;/
        • dr_tusia Re: korupcja 28.11.05, 10:42
          Nie wierzę, że 19-letni ludzie myslą, już o tym jak tu , co
          > gdzie zarabić...

Oj, mysla, mysla...

A jeżeli faktycznie tak jest...To może wcale nie powinnam
          > zdawać na medycynę....

Wlasnie powinnas! Za malo wsrod nas jest idealistow!!

Zawsze miałam wizję lekarza, balansującego na granicy
          > życia i smierci.Próbującego uratować człowieka, nie dlatego że ma on w
          > portfelu,10 000 tysięcy złotych , dodatkowo po wczesniejszym sprawdzeniu
          > wyciągu zkonta, ale dlatego że życie tej istoty jest warte ponad wszystko.
          > ......Hmm zaczynam wierzyć, że żyje w wyimaginowanym świecie;/

Piekna wizja, mnie tez nie opuszcza. Ale to rzeczywiscie wyimaginowany swiat,
          jak sie tak przyjrzec szpitalom od kuchni...
          • woytek_k Re: korupcja 21.12.05, 22:24
            Myślę że jak zwykle nie można nic generalizować i niewątpliwie jest wielu
            studentów którzy patrzą na swoje studia tylko przez pryzmat przyszłej kariery i
            kasy a pacjentów traktują jako konieczną niewygodę. Niemniej jest naprawdę wielu
            idealistów a najwięcej ludzi wypośrodkowanych, myślących "to mnie interesuje,
            lubię ludzi, chcę im pomagać, lekarz to dobry zawód cieszący się społecznym
            poważaniem, może spróbuję, może dam radę?". Ja też zamierzam pracować żeby
            zarobić na życie ale równie ważna jest dla mnie satysfakcja z wykonywanej pracy
            i posiadanie w życiu celu, poczucie że to co robię ma sens.
            A co do Afryki to można by się tam wybrać na rok żeby zobaczyć jak wygląda
            prawdziwa "misja", docenić warunki w jakich pracują lekarze w krajach europejskich.
    • anna.bella Re: korupcja 07.12.05, 21:21
      O korupcji sie jeszcze przekonasz, ze jest - jesli nie na wlasnej skorze, to
      ktos z twoich kolegow wyleci, bo nie zaplacil za egzamin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka