Dodaj do ulubionych

Cieknie z kranu drożej niż w stolicy

23.01.08, 22:08
Więc chyba się wygłupili z tymi "stałymi remontami", skoro teraz i tak będą znowu "remontować", bo "Unia każe..."
Nie przewidzieli biedni i nie pomyśleli, że inni naumyślnie odwlekają większe prace do czasu, gdy "Unia każe..."

"- Lubelskiemu przedsiębiorstwu trzeba też oddać to, że stale remontuje swoje sieci, a wiem, że w innych miastach są przestarzałe - mówi radny Michał Widomski (PO). Ale uważa, że prawdziwe problemy z cenami wody i ścieków są dopiero przed nami.

- W istocie obecna podwyżka jest niewielka - to grosze. A musimy się przygotować, że w najbliższych latach opłaty MPWiK wzrosną już o złotówki, bo przedsiębiorstwo musi przeprowadzić inwestycje zgodne z wymogami unijnymi. To perspektywa 5-10 lat - zapowiada Widomski."

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • robertw18 Podobno też bardzo drogo płacimy za prąd, choć Bog 23.01.08, 22:10
      danka o krok...
      Pozdr.
    • Gość: dth Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.pronet.lublin.pl 23.01.08, 23:49
      Wiecie, jak mam być szczery to ja już wolę płacić te 20 czy nawet 50gr więcej za wodę niż w Warszawie czy Rzeszowie ale żeby przynajmniej woda nadawała się do picia, a nie tak jak to, co płynie z kranów w tamtych miastach;)
      • robertw18 Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy 24.01.08, 00:17
        Ta lubelska woda nie jest taka znowu zdrowa, bo ma mnóstwo "kamienia". Jednej z dziewcząt pobierających nauki w Lublinie powiedział leczący ją, żeby z powodu wody wyprowadziła się - dla zdrowia - do innego miasta.
        Ale jeszcze pozostaje sprawa drogich ścieków (i drogiego prądu) w Lublinie.
        Pozdr.
        • tajnos.agentos Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy 24.01.08, 09:30
          Lubelska woda w 90% pochodzi z ujęć głębinowych a te czerpią z
          pokładów skał wapiennych. Nic więc dziwnego, że woda jest
          tu "twarda". Bywa gorzej - np. Kieleckim i zapewne nie jest to
          korzystne dla osób z chorobami nerek. Z drugiej strony jednak
          lubelskiej wodzie niedaleko do parametrów wymaganych dla wód
          mineralnych. Jeśli chodzi o inne parametry - łapie się ona wśród
          najlepszych w Polsce:
          www.mpwik.lublin.pl/
        • Gość: dth Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.pronet.lublin.pl 24.01.08, 09:33
          No dobra, ale kamień jest znacznie mniejszym problemem niż chlor czy zanieczyszczenia biologiczne. Wystarczy przepuścić wodę przez jakiś, nawet najprostrzy filtr i mozna pić i kranówę ;)
          Ścieki to pewnie "zasługa" nowoczesnej oczyszczalni ścieków... W sumie dobrze, że oczyszczają ale trochę mniej, że musimy tyle za to płacić. Jednak do przeżycia.
          Natomiast ceny prądu, faktycznie, już zupełnie nie rozumiem...
          • robertw18 Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy 24.01.08, 20:16
            Na "wystarczy przepuścić przez filtr" można odpowiedzieć - "trzeba kupić gdzieś filtr i zmieniać go co jakiś czas". Łatwo nie ma.
            Poza tym najwięcej wody z kranu chyba nie idzie na picie, ale na kąpiele, pranie, spłukiwanie. Do tego nadaje się o wiele gorsza woda, a tę dobrą może by się dało na miejscu udostępniać sprzedając. Że na miejscu, to nawet można by było lać w naczynia szklane - dla tych wymagających najwyższego poziomu jakości wody.
            To takie rozmyślania oderwane od rzeczywistości "socjalistycznego monopolisty", ale... czemu nie pomyśleć o rozsądnym podejściu do spraw wody (już w "Czterdziestolatku" bardzo wybitne osobistości to czyniły).
            Pozdr.
    • Gość: gustlik Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.186.21.202.vip-net.pl 24.01.08, 00:17
      Cena za 1 metr nie ma nic wspólnego z jakością,
      ma natomiast i musimy tu mówic o portfelu prywatnym Fijałki!
    • Gość: $$rRRR777 Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: 212.106.24.* 24.01.08, 09:43
      WSZYSTKO RUZMIEM WODA JEST BARDZO DOBREJ JAKOSĆI I POTWIERDZAM,ZE TA
      W WARSZAWCE TO ŚCIEK...NAWET PO PRZEGOTOWANIU JEST NIEDOBRA!!!CO DO
      CEN ZA ZUZYCIE WODY I ODPROWADZANIE MOŻE W SKALI KRAJU NIE SĄ
      NAJWYŻSZE ALE PATRZAC NA ZAPÓŹNINIE EKONOMICZNE LUBLINA I WYSOKOSĆ
      ZAROBKÓW ( NAJNIŻSZE W KRAJU) TO DLA LUBLINIANINA TO CHORENDALNE
      PODWYŻKI!!!
      • Gość: e5 Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.speed-net.pl 24.01.08, 09:52
        Zgadzam się całkowicie, nie wiem do czego ma prowadzić ta polityka nieustannych
        podwyżek za prąd i wodę. Chcą nas w XXI cofnąć do poziomu sprzed 200-300 lat czy co?
    • Gość: e5 ceny prądu IP: *.speed-net.pl 24.01.08, 09:46
      Ceny prądu w Lublinie to jeden wielki skandal, no ale jak chce się mieć fontannę w środku budynku to ktoś musi za to płacić. I jeszcze te łobuzy mają czelność głośno mówić, że będą jeszcze bardziej klientów grabić. Ktoś z tymi z lubzelu powinien wreszcie zrobić porządek.
    • Gość: puzon20 Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.pronet.lublin.pl 24.01.08, 10:15
      mówicie o jakości wody, że taka piękna, czysta, zdrowia. Ale czy ja (my) za to
      musimy tak dużo płacić? Gdy chcę napić się pięknej, czystej itd. to idę do np.
      Biedronki i sobie kupuję nałęczowiankę, ustroniankę, grużliczankę i wówczas wiem
      za co płacę. A tę wodę, o której się wypowiadacie w samych superlatywach (ah, ę,
      ą) to mi służy do kąpieli i spuszczenia wody w ubikacji.
      • tajnos.agentos Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy 24.01.08, 10:22
        Natomiast ja nie widzę potrzeby, by płacić 2 złote za 1 litr wody
        pitnej w plajzdykowej butelce. Poza tym, to jest niezdrowe, gdyż
        woda taka przeważnie jest nieświeża i zawiera substancje chemiczne,
        które przeniknęły do niej z opakowania.:-P
        • Gość: jacek Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.lublin.mm.pl 24.01.08, 11:10
          a do tego jest to najczęściej kranówa :)
    • Gość: macio wszechpotężny, niezatapialny, pamiętliwy jak słoń IP: *.pronet.lublin.pl 24.01.08, 15:37
      dający pracę ludziom z dowolnej opcji politycznej, byleby mającym
      właściwe poparcie raczyłbył powiedzieć, że może i w Warszawie jest
      taniej, ale tak naprawdę to jest drożej ( jestem za a nawet
      przeciw). Żelazna i nie do odparcia to logika. Nie tylka JW
      fijałka "wali" nam maxymalne ceny. Energia elektryczna też na
      lubelszczyźnie jest najdroższa w kraju. O innych cenach nie będę się
      wypowiadał
    • Gość: 100 g. Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.08, 16:09
      Jak się nie zmienia zarządu latami to komu by zależało na tym by
      było taniej? Dożywotnie a najlepiej przechodzące na dzieci władanie
      miejskimi firmami to w moherowej lubelżczyżnie norma !!
      • Gość: aas Socjalizm przyszłością świata! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.08, 17:33
        Było kiedyś takie hasło. Część mośków do dziś w nie wierzy.

Ludzie, dalej popierajcie "nasze, państwowe, wspólne".
        Żadnych prywatyzacji, żadnego "dawania" krwiożerczym kapitalistom i
        prywaciarzom! Świniopas uber alles!

Ale potem nie płaczcie, że was państwowa firma dyma na 100 sposobów, bo nie ma
        konkurenta!
    • Gość: Tyson Re: Cieknie z kranu drożej niż w stolicy IP: *.gprs.plus.pl 24.01.08, 22:03
      te q...y wykoncza normalnych ludzi
    • Gość: bosman no i co się żołądkujecie IP: *.lublin.mm.pl 25.01.08, 19:38
      Po podwyżkach Fijałka pierdyknie kolejną fontannę z portkami kogoś
      tam kuria mać!
      A swoją drogą ta woda i ścieki u nas w Lublinie nie jest najdroższe.
      W Białej Podlaskiej odprowadzenie 1 m3 ścieków kosztuje ponad 4 zł
      brutto, 1 m3 wody prawie 3 złote.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka