Dodaj do ulubionych

Pacnal jak golab na parapet...!!!!!!!!!!!!

07.02.08, 11:27
Pisze o opinii prof. Grzeogorza Gorzelaka, wyrazonej w dzisiejszej GW w
artykule 'Nie zbudujemy w Polsce Irlandii', ktory powiedzial ni mniej ni
wiecej, tylko cos na ksztalt: Wschod Polski trzeba zaorac...

www.gazetawyborcza.pl/1,75515,4898051.html
Instytut Badan nad Gospodarka Rynkowa z Gdanska, z ktorego analiz wielokrotnie
korzystam, precyzuje tzw. 'zdanie odrebne', dokonujac analiz w przekroju
regionow i podregionow Polski i wskazujac mozliwosci i zasieg rozwoju Polski
Wschodniej:

www.ibngr.edu.pl/index-correct.htm

Musze przyznac, ze opinia Gorzelaka najzwyczajniej w swiecie mnie wkurzyla...

klaniam;-)

wisia
Obserwuj wątek
    • jaceklupl przykład Niemiec 07.02.08, 11:51
      Zachodnie Niemcy wpompowały już pewnie z 1000 miliardów euro we wschodnie landy
      a tam dalej "syf".
      Jedynym ratunkiem dla Lubelszczyzny to oderwanie się od Polski i utworzenie na
      jej terenie strefy wolnego handlu, prawie zerowych podatków etc. W ciągu 10 -15
      lat stalibyśmy się jednym z bogatszych rejonów Europy.
      A tak to nic nam nie pomoże.
      • empi Re: przykład Niemiec 07.02.08, 12:03
        poczytaj sam siebie , czy nie przeczysz sam
        sobie? Wolna strefa ekononomiczna, wolna strefa handlu.
        pzdr.
        • Gość: jacek Re: przykład Niemiec IP: *.lublin.mm.pl 07.02.08, 12:32
          ależ nie przeczę. Ja jestem za wolnym handlem i niskimi podatkami dla każdego.
          Rządzi u nas eurokomuna i jeśli łaskawie zmniejszy jakiś podatek w strefie
          ekonomicznej to jest bzdura, w skali kraju zmienia to tyle że jedne firmy
          dostają nieuczciwego konkurenta sponsorowanego przez rząd. Co innego gdyby cała
          Polska była strefą - ale nie jakąś karykaturą jak te które są w Polsce, bo są
          one obarczone komunistycznym prawem, zakazami, limitami, cłami, akcyzami etc.
          Dlatego należałoby się uwolnić od eurokomuny i politruków polskich.
          • empi Re: przykład Niemiec 07.02.08, 12:53
            Pomyśl, są miejsca na mapie ekonomicznej kraju, że mimo wszelkich
            niedogodności wszystkim opłaca się inwestować. Inne miejsca są tak
            nieprzyjazne ekonomicznie, że trzeba tworzyć pewne przywileje by
            stworzyć powody do zainteresowania się takim regionem przez
            inwestorów. Tak więc wydaje się, że problem nie w tym, że inwestorzy
            są ewentualnie dyskryminowani czy faworyzowani lecz kosztami
            prowadzenia działalności. Gdyby tak było wszyscy by się przenieśli
            do takich stref. Nierówność taka szczególnie dokucza obszarom już
            rozwiniętym które uważają, że faworyzowanie innych sprzeczne jest z
            równym traktowaniem. Państwo powinno nie tylko zajmować się
            podziałem środków uzyskanych z podatków. Powinno poprzez podatki
            pobudzać i stymulować także równomierny rozwój kraju.
            pzdr.
            • Gość: jacek a wiem że mamy inne poglądy IP: *.lublin.mm.pl 07.02.08, 13:21
              państwo nic nie powinno stymulować bo nigdy tego nie zrobi uczciwie i nigdy się
              na tym nie będzie znało. Bo niby skąd urzędnik ma się znać na satelitach,
              komputerach czy budowie wind ekspresowych lub hamulców do autobusów i na tym w
              jakim regionie takie fabryki powinny działać? Dyskusja jest jałowa. A argumenty
              jakie przedstawiasz też bez sensu. Gdyby miały sens to po kilkudziesięciu latach
              pakowania (marnowania) pieniędzy przez rządy, różnice by już dawno znikły, a
              przecież nie znikły, a nawet się pogłębiły w niektórych miejscach. Ty zapewne
              stwierdzisz że były popełnione błędy ale teraz nowa władza je naprawi i lepiej
              podzieli kasę. Ale to już przerabialiśmy na wschodzie przez 50 lat.
              To co robi ujnia to kryminał i ci co to wymyślają powinni siedzieć. Bo
              działalność urzędnicza zwiększa nierówność a programy unijne to skandal
              kryminalny. Chociażby jeden z Lublina: dofinansowanie pracowników których sie
              zatrudniło gdy przeszli z KRUS na ZUS. Za jednego "łebka" dostaje się 1500 zł
              miesięcznie.
              Oznacza to że jak są trzy masarnie a jedna zatrudniła 10 pracowników z
              KRUS(najczęściej na lewo by dostać 1500zł dotacji na pracownika przez ileś tam
              lat) to z podatków konkurencji dotuje się ją. W takiej sytuacji dwie masarnie
              padną, właśnie przez podatkową działalność rządu a jedna nie tylko się rozwinie
              ale będzie dotowana przez rząd(czyli z pieniędzy podatnika = pieniędzy masarni
              które zbankrutują) znacznymi sumami. Oczywiście nie wszyscy mają możliwość
              otrzymania tej dotacji - trzeba o niej wiedzieć!! a po drugie ilość miejsc jest
              ograniczona!!??!!
              TO JEST DZIAŁANIE KRYMINALNE. Ale jak mi powiedział jeden z wyższych urzędników
              polskich: konkurencyjność w eurosojuzie nie polega na jakości produktu ale na
              umiejętności dotarcia do urzędniczych pieniędzy.
              • empi Re: a wiem że mamy inne poglądy 07.02.08, 13:25
                Nikt nie mówi, że państwo powinno ingerować ze szczegółami w
                gospodarkę. Państwo powinno ją stymulować, podatkami.
                pzdr.
                • Gość: jacek Re: a wiem że mamy inne poglądy IP: *.lublin.mm.pl 07.02.08, 18:08
                  niestety państwo ingeruje w każdy najdrobniejszy element życia, a szczególnie
                  eurokołchoz ma do tego umiłowanie. Sam piszesz stymulować - a czy walenie kijem
                  baseballowym po głowie można nazwać stymulacją?
                  Ale i z tym się nie zgodzę, państwo ma zapewnić minimum tego co może zrobić dla
                  wszystkich taniej i lepiej. Ale większość ludzi chce by państwo zapewniło
                  wszystko. A tego się nie da zrobić. Niestety jest demokracja(współczesna) i
                  politycy robią tylko to by się utrzymać u żłoba, czyli udają że chcą dać
                  wszystko wszystkim, a zabrać jedynie tym co ciężej pracowali i im się udało.
                  • empi Re: a wiem że mamy inne poglądy 07.02.08, 18:25
                    jacek to slogany, choć w dużej mierze odzwierciedlają sytuację. Mamy
                    takich rządzących jakich wybieramy. Wybieramy takich którzy nam
                    wiele obiecują, bo jakby prawdę powiedzieli co i jak należy zrobić
                    to by ich nie wybrano. Mówią i obiecują to co chcemy usłyszeć.
                    Błędne koło spowodowane niską edukacją w zakresie demokracji,
                    świadomości ekonomicznej itp, Polaków. Przypomnij sobie jak w
                    kampanii odżegnywano się od prywatyzacji szpitali, szczególnie larum
                    w tym zakresie podnosił PiS. Żerował na niewiedzy ogromnych rzesz
                    społeczeństwa strasząc utratą darmowej opieki medycznej. PO ze
                    strachu wypierało się z określania swoich projektów jako
                    prywatyzacja. Obecnie i jedni i drudzy śmiało o tym mówią, wręcz
                    momentami licytując się w pomysłach.
                    pzdr.
            • tajnos.agentos Re: przykład Niemiec 07.02.08, 13:24
              Niektórym wydaje się, że jedynym wyjściem dla Polski jest przerobić
              ją na jedną wielką spółkę z o.o.. Wtedy wszyscy z pieśnią na ustach
              wezmą się za robienie byznesu i będzie cacy. Cóż, pomijając treść
              wypowiedzi, ich styl, argumentacja, polityczne zaangażowanie i takie
              tam inne mocno przypominają wyraziste postawy młodych
              rewolucjonierów...
    • Gość: aron Re: Pacnal jak golab na parapet...!!!!!!!!!!!! IP: *.lublin.enterpol.pl 07.02.08, 14:12
      ja proponuję, żeby podatki z Gdańska były oddawane na remonty ulic w
      Londynie, bo Londyn jest bogatszy od Gdańska

co za kretyn. Przecież Lublin przez lata dopłacał do innych regionów
      nie dostając nic w zamian.
      • Gość: aron Re: Pacnal jak golab na parapet...!!!!!!!!!!!! IP: *.lublin.enterpol.pl 07.02.08, 14:48
        drogi ekspresowe i lotniska w woj. wschodnich to nie jest jakiś
        podarunek dla nas tylko wyrównywanie szans - my przez lata
        dotowaliśmy Gdańsk, Wrocław, Poznań że o Warszawie nie wspomnę, a
        oni teraz wściekli że coś skapnęło i nam.
        • Gość: bosman a chłopstwo..... IP: *.lublin.mm.pl 07.02.08, 19:03
          przesiedlić na powrót do macierzystych śmierdzących wioch, pod
          Parczew na przykład.
          • Gość: jacek znów zgadzam się z bosmanem IP: *.lublin.mm.pl 07.02.08, 22:41
            pod warunkiem że mojej rodzinie i reszcie magnaterii oddacie te wsie,
            miasteczka, pałace i tych chłopów co ich przesiedlicie z powrotem...
            • pytacze Re: znów zgadzam się z bosmanem 07.02.08, 22:53
              jacuscipowiem... o takich jak ty Boziewicz pisze, ze im sie reki nie
              podaje....!!! i nie rozmieszaj nas, bo z powodu brakow wit B6 zajady
              nam sie zrobia...

hrabia???? a za ile????
              • Gość: jacek Re: znów zgadzam się z bosmanem IP: *.lublin.mm.pl 07.02.08, 23:23
                kup sobie magnez z witaminą B6 to i na delirium trochę pomoże
                • Gość: aron Re: znów zgadzam się z bosmanem IP: 83.238.201.* 08.02.08, 06:06
                  bosmanku jak ty się przesiedlisz do altanek za cukrownią które tak
                  kochasz to ja się przesiedlę na wieś pod Parczew - mam tam bieżącą
                  wodę, kibel, duże wygodne pokoje i tym podobne rzeczy o których
                  mieszkańcy altanek za cukrownią mogą sobie tylko pomarzyć
              • Gość: jacek Pani pytacze! Ja hrabia???? IP: *.lublin.mm.pl 11.02.08, 17:41
                Hrabiowie, jak mawiała moja prababcia, to u nas za psiarczyków bywają.
                • whipped.cream Re: Pani pytacze! Ja hrabia???? 11.02.08, 21:14
                  4 dni myslal i myslal i nic nie wymyslil, skoro z dziada (baby)
                  pradziada pisac nie umie ;-P
    • Gość: wisia Empi..?!?!?!?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.08, 22:14
      Czy da sie na tej stronie 'przyszpilic' artykul z glownej strony
      portalu...??? Plisss... tam jest ponad 350 wpisow - tu nikogo nie
      interesuje to, ze Wschod ma byc skansenem...

klaniam ;-)
      wisia
      • empi Re: Empi..?!?!?!?!?! 07.02.08, 23:08
        Zapraszam do dyskusji nad tym artykułem na forum Opinie gdzie odbywa się dyskusja o nas bez nas
        pzdr.
      • empi Re: Empi..?!?!?!?!?! 07.02.08, 23:09
        Zapraszam do dyskusji nad tym artykułem na forum Opinie gdzie odbywa się dyskusja o nas bez nas
        pzdr.
        • empi Re: Empi..?!?!?!?!?! 07.02.08, 23:22
          Link do dyskusji nad tym artykułem
          pzdr.
    • mwt Jezeli jest tak dobrze, to dlaczego jest tak zle.? 08.02.08, 16:15
      W ekspertyzie Sukces rozwojowy polskich wojewodztw, opracowanej w 2006 r. przez
      Instytut Badan nad Gospodarka Rynkową wojewodztwu lubelskiemu pod względem cech
      atrakcyjnosci przyznane zostalo 11. miejsce w rankingu sukcesu rozwojowego. I to
      jest to dobre, wbrew twierdzeniu Gorzelaka, ze po nas niczego dobrego juz nie
      mozna sie spodziewac.

Co wobec tego wplywa na to, ze jest to dopiero 11 pozycja na liscie wojewodztw?
      Przede wszystkim niska dynamika funkcjonowania samorzadow oraz warunkow zycia
      mieszkancow, czyli najprosciej mowiac - nie mamy spoleczenstwa obywatelskiego,
      nie egzekwujemy swoich demokratycznych praw, nie jednoczymy sie wokol spraw
      istotnych dla naszego miasta lub wsi, zbyt latwo zdajemy sie na wole rzadzacych,
      zapominajac o tym, ze MUSIMY swoich przedstawicieli i kontrolowac i rozliczac, a
      jezeli juz to robimy, to gubimy sie w bzdetach niewartych uwagi (jeden leniak
      nie moze robic za jaskolke niosaca wiosne).

Zaleznosc te ilustruje dosc obiektywnie wskaznik dynamiki funkcjonowania
      samorzadow, dla ktorego miernikami sa wysokosc wlasnych dochodow jednostki
      samorzadowej oraz koszty funkcjonowania administracji. W latach 1999-2004
      lubelskie odnotowalo najwyzszy w kraju spadek udzialu dochodow wlasnych
      samorzadow w dochodach ogolem – 5,26%. W tym samym okresie rownoczesnie wzrosly
      wydatki gmin na administracje i to bardzo znaczaco, bo az o 40,11%.

Analizujac zas wydatki budzetow gmin w latach 1999-2004 dostrzezemy niepokojącą
      bardzo tendencje – maleje w wydatkach gmin i to dosc znacznie udzial nakladow na
      rolnictwo, transport, gospodarke mieszkaniowa i komunalna, nawet na oswiate i
      kulture (mimo wysokiego wzrostu wartosci bezwzglednej wydatkow na oswiate),
      rosna natomiast o 127,8% - naklady na pomoc spoleczna, a ich udzial w wydatkach
      gmin wzrosl w tym okresie o 4,03%. Oznacza to, ze dzialania wladz samorzadowych
      zmierzaja do lagodzenia skutkow obnizajacego sie potencjalu rozwojowego
      wojewodztwa, zamiast podejmowania dzialan sprzyjajacych rozwojowi i poprawie
      warunkow zycia.

Jest to tendencja bardzo niebezpieczna dla rozwoju wojewodztwa oraz dla nas
      samych. Mam na mysli znany socjologom i pracownikom opieki spolecznej fakt, ze
      grupy mieszkancow nauczone korzystania z pomocy instytucjonalnej niechetnie i
      nieczesto wracaja do wlasnej aktywnosci zyciowej, oczekujac tej pomocy w coraz
      wiekszym wymiarze i zakresie.

Jest to moja pierwsza teza - zapoznieniu Lubelszczyzny winne sa samorzady, ktore
      nie czuja sie odpowiedzialne za rozwoj oraz my sami, bo ich nie rozliczamy z ich
      rozlicznych zaniechan!!!!

Tyle na dzisiaj, mam nadzieje, ze ktos pokusi sie o komentarz.

klaniam;-)
      wisia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka