leniak 13.02.08, 21:57 a ja tego Widomskiego chwaliłem... ech pokazał osioł uszy wyraźnie... osoby niepełnosprawne - czemu nie? nie widzę przeciwskazań... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał WIodmski Miliony wyciekają z budżetu miasta IP: *.gprs.plus.pl 14.02.08, 08:46 Niestety brak w tekście informacji, iż cokolwiek zaczęło się dziać w tej sprawie po mojej interpelacji. A dane ze Spółek i pomysły na zespół i rozwiązanie po latach tej sprawy pojawiły się również na skutek moich monitów. Dane przedstawione przez Ratusz wskazują bowiem, że w wielu jednostkach radzą sobie z tym świetnie. Ale cóż robuię to przecież nie dla mołojeckiej chwały, ale żeby było lepiej i taniej tam gdzie się da. Pozdrawiam leniaka. Mam nadzieje, że po raz ostatni zmieni zdanie na mój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Miliony wyciekają z budżetu miasta 14.02.08, 08:52 he he nadal dopłacajcie do MPK to worek bez dna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Miliony wyciekają z budżetu miasta IP: *.lublin.mm.pl 14.02.08, 11:23 polska to kraj z największą bodajże na świecie ilością rencistów. Należy tę sytuację powiększyć. Genialne. Należy ludziom znaleźć lewe kwity by zmniejszyć wpłaty na skorumpowany PFRON(nie wiem ile afer już tam było). Oni popracują trochę a potem bedziemy im płacić renty. Ale już nie 2,5 mln ale pewnie z 10 razy tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ll hehe PO IP: *.it-net.pl 14.02.08, 14:33 To moze zrobic tak w calej Polsce ze dac ludziom niepelnosprawnosc i wtedy problem bedzie rozwiazany ,hehe brawo Odpowiedz Link Zgłoś
michal.sajko Mędrcy uradzą, iż: 19.02.08, 20:46 Każdemu pracownikowi na garnuszku miasta należy amputować co najmniej jedną kończynę, by uczynić go niepełnosprawnym. Ewentualnie można skierować wszystkich na badania psychiatryczne, by wychwycić tych, co mają zaburzenia psychiczne. Wątpliwe jest natomiast by wśród pracowników ratusza byli upośledzeni psychicznie, bo inaczej nie pokończyliby studiów. No chyba miasto nie pozwalnia 6% swoich pracowników, by na to miejsce zatrudnić niepełnosprawnych!? Żeby pieniądze nie "wyciekały", trzeba mieć 6% wskaźnik zatrudnienia ON. Można też oczywiście stworzyć nowe etaty i zatrudnić na nich niepełnosprawnych. Można np. zatrudnić 15 sprzątaczek, z których każda będzie sprzątać na innym stopniu schodów oraz 15 ochroniarzy, z których każdy będzie chronił inne 10 metrów korytarza ratuszowego. Ogólnie rzec biorąc, by pieniądze nie "wyciekały" trzeba mieć trzech "zwykłych" niepełnosprawnych na 50 osób załogi. Można też mieć tylko jednego umiarkowanie niepełnosprawnego ze schorzeniem szczególnym, którego liczy się 3-krotnie. Nie mówię już o znacznie niepełnosprawnych ze schorzeniami szczególnymi (np. nosicielstwo wirusa HIV), liczonych 4-krotnie do wskaźnika zatrudnienia ON. Najlepszym rozwiązaniem byłoby stwierdzenie więc u 2% załogi ratusza zaburzeń psychicznych. Czekamy na zgłoszenia chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
japolan Miliony wyciekają z budżetu miasta 19.02.08, 22:24 Dobry wieczóór, Rozumiemm obciążanie wpłatami na PFRON spółek, w tym komunkalnych. Jednakże dojenie (ściśle rozumianych ) organów władz publicznych (państwowych i samorządowych) jest zwyczajnie chore. A może dysleksja lub dysortografia jest (już) uznawana za niepełnosprawność? Plagą jest z pewnością. Wtedy urzędnik "niepisaty" mógłby jeszcze dostać "pisatego" asystenta, jako inwalida potrzebujący asystenta w miejscu pracy. I już by było dwóch. Być może na obu dałoby się (wy)doić PFRON? Nie mam czasu tego teraz sprawadzać, więc proszę o informację, czy to dotyczy także wojska (jako wojska, a nie struktury z urzędnikami). Jeśli tak, to można zapytać, ile WP płaci na PFRON z tytułu niezatrudniania (miejmy nadzieję) inwalidów w "Gromie" (i podobnych jednostkach) lub nieewysyłania na misje pokojowe. A czy to dotyczy BOR'u? Czyżby (w ramach taniego państwa) Pan Premier miał dreptać, by mu się ochroniarz o kulach nie zgubił? A może Panu Prezydentowi - by nie płacić haraczu na PFRON - BOR da "BOR'owika" na wózku? Powyżej dałem przerysowane przykłady. W celu pokazania durnoty pewnych rozwiązań prawnych. Z poważaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
michal.sajko Rozwiązania prawne 20.02.08, 11:42 USTAWA z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych. Art. 21. [Wpłaty na Fundusz] 1. Pracodawca zatrudniający co najmniej 25 pracowników w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy jest obowiązany, z zastrzeżeniem ust. 2-5 i art. 22, dokonywać miesięcznych wpłat na Fundusz, w wysokości kwoty stanowiącej iloczyn 40,65% przeciętnego wynagrodzenia i liczby pracowników odpowiadającej różnicy między zatrudnieniem zapewniającym osiągnięcie wskaźnika zatrudnienia osób niepełnosprawnych w wysokości 6% a rzeczywistym zatrudnieniem osób niepełnosprawnych. 2. Z wpłat, o których mowa w ust. 1, zwolnieni są pracodawcy, u których wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych wynosi co najmniej 6%. 2a. Dla państwowych i samorządowych jednostek organizacyjnych będących jednostkami budżetowymi, zakładami budżetowymi albo gospodarstwami pomocniczymi, instytucji kultury oraz jednostek organizacyjnych zajmujących się statutowo ochroną dóbr kultury uznanych za pomnik historii wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych, o którym mowa w ust. 1 i ust. 2, wynosi 2%, 3% w 2005 r., 4% w 2006 r., 5% w 2007 r. i 6% w 2008 r. oraz w latach następnych. Tyle ustawa. O wojsku tutaj nic nie ma. Prawo jakie jest, takie jest. Narzekanie na absurdy prawne nic nie da. Można zmienić prawo, ale do tego trzeba mieć grupę posłów w sejmie i przeforsować zmiany lub skarżyć prawo do TK. Na to trzeba jednak siły, czasu i cierpliwości. Już lepiej szukać luk prawnych i je wykorzystywać. I ta ustawa również ma takie. Sama ustawa to nie wszystko. Są jeszcze rozporządzenia ministerialne, które regulują szczegółowo pewne kwestie, zresztą ustawa sama o tym wspomina. Problem z urzędami pojawił się w 2005 roku i w tym - 2008 roku osiąga swoją kulminację. Wcześniej ustawa nie wymagała zatrudniania niepełnosprawnych w jednostkach budżetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.sajko Prezentacja z Ministerstwa 20.02.08, 14:28 www.mps.gov.pl/_download.php?f=userfiles%2FFile%2FBON%2Fprezentacje%2Fsamorzady_25.10.07.pdf Odpowiedz Link Zgłoś