Dodaj do ulubionych

Mieli wille, wystarczy im na mieszkania

03.04.08, 19:34
Wywłaszczenia nie powinny sie odbywać w taki sposób by wywłaszczani
ludzie mieli poczucie że zostali okradzeni...
i jeszcze jedno:
Bryłowski nie jest dobrym komentatorem bo pomimo że jest adwokatem
jest tez politykiem i to nieźle uwikłanym w dziwne działania
zwiazane własnie z nieruchomościami - górki czechowskie...
Obserwuj wątek
    • Gość: krys Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.08, 19:44
      przepisy te czeka kolejna nowela,czytalem projekt ustawy,przy obwodnicy lublina
      i tak jest stoswana specustawa z przed XII 2006,kotra jest lagodniejsza,a teraz
      juz druga nowela sie zapowiada
    • Gość: j Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: 212.32.105.* 03.04.08, 19:53
      Dom w Konopnicy za 2 miliony 100 tysiecy!!!! ten Pan twierdzi ze daja mu 700
      tysiecy a domy ida po "trzy razy tyle" ludzie odbilo Wam - czy wy wiecie ze 2
      miliony 100 tysiecy to odpowiednik praie pol miliona funtow - za to mozna kupic
      piekny trzy pietrowy dom wyposazony i z ogrodem w pieknej czesci LONDYNU!!!! tu
      jest LUBLIN - wschodnia Polska - gdzie jest malo pracy i nawet nie ma
      lotniska!!! te domy sa niewarte nawet 700 tysiecy!!! zwlaszcza gdy zlotowka stoi
      tak mocno - za 700 tysiecy mozna kupic dom w poludniowej Francji lub w Hiszpanii
      nie mowiac o innyc krajach zachodniej Europy!!! - a on chce 2 MILIONY ZL!
      • Gość: Joanna Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.lublin.mm.pl 03.04.08, 20:15
        Chytrośc gubi i wieś, i miasto, ale 700 000 zl to ładny grosz!
      • Gość: oligator Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.lublin.mm.pl 03.04.08, 20:20
        ten gość co za 700 pare tysięcy nie wybuduje sobie domu, niech da mi tę kasę, kupię działkę, postawię mu chałupę większą niż ma obecnie i kilkaset tys pln zostanie dla mnie
      • Gość: kaczo & boso Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania??? IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 03.04.08, 20:30
        Zapraszam tych panstwa na Floryde - mozna tu kupic dosyc ladny, nowy
        dom (z basenem) za cene ponizej jednego (1-go) miliona zlotych
        polskich!
        • Gość: jacek dobry żart IP: *.lublin.mm.pl 03.04.08, 22:41
          z działką 10000 mkw? Może gdzieś na zadupiu gdzie wilgotność cię zabije albo
          okoliczni murzyni.
          • Gość: Kaczo i Boso Re: dobry żart? IP: *.natpool7.outside.ucf.edu 04.04.08, 16:18
            "Może gdzieś na zadupiu gdzie wilgotność cię zabije albo
            okoliczni murzyni."
            --------------------------------------------------------------------
            Milion zlotych polskich to, wedlug dzisiejszego kursu, ponad 450
            tysiecy dolarow USA.

P.S. Oczywiscie nie mowie tu o domach z bezposrednim dostepem do
            plazy, czy tez domach w wyjatkowo ekskluzywnych dzielnicach...
            "Wilgotnosc"? Praktycznie WSZEDZIE na Florydzie jest "hot and
            humid". Po drugie - w USA wiekszosc ludzi mieszka w miejscach
            (dzielnicach), ktore Polacy moga smialo okreslac jako "zadupie".
            A to co jeszcze piszesz o "okolicznych murzynach" wskazuje,
            iz (obecne) USA znasz chyba bardziej ze slyszenia!
      • Gość: wisnia Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 07:34
        A ja widziałem kwity na 2,5 miliona za dom w Konopnicy.... tyle, że nowy.
      • Gość: Columbus Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.chello.pl 05.04.08, 00:39
        Za 500 tys funtów to w Londynie kupisz sobie trzypokojowe mieszkanie
        na Richmond albo jeszcze dalej człowieku. A w ładnej dzielnicy?
        Trzypiętrowe? Min 2 mln funtów. Nie mówiąc o Chelsea czy City, gdzie
        za to o czym piszesz zapłaciłbyć jakieś 8 - 9 mln funtów.

A tak się składa, że konopnica i okolice to najdroższe osiedle
        peryferyjne Lublina, więc ja się nie dziwię, że facet ubolewa nad
        stawką 700 tys zł. Za hektar budowlanej ziemi? W Gdańsku płacą od 5
        do 20 mln złotych. Lublin to nie gdańsk (jeśli chodzi o ceny), ale
        te 2-3 mln to minimum jakie powinien dostać. Zaznaczam, że nie mam
        ani ziemi w Konopnicy, ani nigdzie indziej w Lublinie, poza
        mieszkankiem. Zaznaczam też, żę trudno znaleźć większego zwolennika
        budowy obwodnicy Lublina ode mnie, bo uwielbiam to miasto i jest
        sprawa priorytetowa. Ale na miejscu tego gościa też bym się nie
        zgodził z wyceną. Za 700 tys zł to gmina Uście Gorlickie sprzedaje
        budowlane 7000 metrów bez uzbrojenia 3 km od najbliższej wsi!!!
    • s_mi Artykół zawieraz rażący BŁĄD!!!! 03.04.08, 20:50
      Decyzja Wojewody ustalająca odszkodowanie jest decyzją wydawaną w I instancji
      więc przysługuje od niej jeszcze odwołanie do Ministra Infrastruktury. A dopiero
      później skarga do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Proszę nie wprowadzać
      ludzi w błąd i poprawić artykuł!!!

Myślę że właściciele nieruchomości leżących w obszarze zaplanowanym pod drogi
      zapewne będą zainteresowani planowanymi zmianami dotyczącymi ustalania odszkodowań:

"Ministerstwo Infrastruktury przygotowuje obecnie projekt zmian w specustawie o
      przedsięwzięciach drogowych. Procedury mają być skrócone, aby inwestycje
      realizowano szybciej.

Zmiany w specustawie dotyczyć będą między innymi procedur wywłaszczeniowych.
      Wartość odszkodowań ma wzrosnąć, ponieważ będą określane na podstawie tzw.
      wartości odtworzeniowej. Obecnie są one zbyt niskie, gdyż ustalane tylko na
      podstawie ceny rynkowej nieruchomości przejętej pod drogę, którą szacuje
      rzeczoznawca. Przepisy nie biorą jednak pod uwagę, że były właściciel musi,
      oprócz zakupu nowej nieruchomości, prowadzić jej poszukiwania, zapłacić podatki
      i opłaty związane z zakupem i przeprowadzką.
      Wysokość rekompensat będzie zgodna z konstytucyjną zasadą słusznego
      odszkodowania - nie będzie mogła jednak być wyższa niż o 50 proc. ponad wartość
      rynkową

Nowelizacja specustawy obejmie również zastąpienie dotychczasowych decyzji o
      lokalizacji drogi i pozwolenia na budowę przez jedną o zezwoleniu na realizację.
      Uregulowane zostaną także zasady składania skarg i odwołań. Projekt przewiduje
      zmianę kilku innych kluczowych dla tego typu inwestycji ustaw, m.in. o ochronie
      przyrody, prawa ochrony środowiska, prawa geologicznego i górniczego.
      Wprowadzone zostaną ponadto zasady tzw. milczącej zgody, np. w przypadku wniosku
      o zatwierdzenie prac geologicznych lub niewydania opinii środowiskowych."

Źródło:
      www.edroga.pl/content/view/4994/1212/seo/Rekompensaty+wyw%B3aszczeniowe+b%EAd%B1+wy%BFsze
      • Gość: kazio Re: Artykół zawieraz rażący BŁĄD!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 21:07
        Tylko,że teraz metoda porównawcza jest o wiele korzystniejsza od odtworzeniowej.
        A poza tym niech nie narzekają,lepiej nie będą mieli.
      • Gość: ort Re: Artykół zawieraz rażący BŁĄD!!!! IP: *.pronet.lublin.pl 04.04.08, 10:03
        No, rzeczywiście. Nawet nie błąd, a WIELKI ORTOGRAFICZNY BYK!!! zawiera tytuł
        powyższego postu s_mi.
    • Gość: mieszkaniec LU Ciekawy jestem IP: *.chello.pl 03.04.08, 21:52
      dla czego pozwolono na zabudowanie tych terenów jeśli na początku
      lat 80-tych chodziły pogłoski o budowie w tym miejscu obwodnicy?
      Tytuł w GW nierzetelny. Od kiedy dom stojący na polu koło obory to
      willa?
      • Gość: kazio Re: Ciekawy jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 23:07
        Masz rację,pomijając kilka nowych domów,reszta to "wille",sześciany ze szkiełkami na elewacji z lat 70.
        Lokalizacja obwodnicy nastąpiła w 1988r,więc na tym terenie NIKT nie powinien był wydać pozwolenia na jakiekolwiek budowy.
    • monteverdi Mieli wille, wystarczy im na mieszkania 03.04.08, 22:43
      Zgadzam sie z opinia internautow. Za 700 tys zlotych mozna kupic ladny dom w KAZDEJ czesci Europy. Niedawno wrocilem z Austrii, mnostwo pieknych domow w Alpach na sprzedaz: w Tyrolu, Steiermarku, Karyntii. Nie mowie juz o jakosci wykonania....
      • Gość: Ha ha Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.08, 09:19
        Może i można w każdej części Europy ale na pewno nie w Warszawie i najbliższych
        okolicach. Tu tyle chcą za 500-600m działki. A taka działka z domem to już
        powyżej miliona, dwóch, trzech.... Niestety jesteśmy jak widać luksusowym,
        bogatym państwem
      • Gość: aron Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.lublin.enterpol.pl 04.04.08, 15:30
        >Zgadzam sie z opinia internautow. Za 700 tys zlotych mozna kupic
        >ladny dom w KAZDEJ czesci Europy.

chyba za 700 000 euro
    • Gość: jacek oczywiście te sumy są za małe IP: *.lublin.mm.pl 03.04.08, 22:45
      a wypowiedzi niektórych z was trącą komunizmem.
      działka 10000m2. Facet ma dom. Ile czasu trwa teraz budowanie domu? Skąd wziąć
      dobrych robotników, gdzie mieszkać przez ten czas? To nie tylko kwestia wartości
      domu, to też odszkodowanie za stracony czas, nerwy i problemy z budową nowego
      miejsca. Uważam że 700 tysięcy to jest śmieszna cena za posiadłość pod Lublinem.
      • Gość: kazio Re: oczywiście te sumy są za małe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 23:17
        Ależ tych 700.000 zł nie otrzymuje KAŻDY i za każdą nieruchomość.To zapewne ktoś,kto nie ma pojęcia o wartości swojej chałupy,a żąda jak za pałac.Takich pieniaczy jest wielu,super na materiał do nieobiektywnego artykułu.Jeśli pisze się o takiej "willi",to trzeba ją pokazać jako przykład niewłaściwej wyceny.
        Wątpię w nierzetelność rzeczoznawcy,mając świadomość konsekwencji.
        Trochę więcej wyobraźni dla wszystkich.
    • micra Pomysł - co począć z tym fantem 04.04.08, 07:15
      Pewna partia ma następujący pomysł:

- wprowadzenie niskiego podatku katastralnego - niższego niż od tego planowanego
      przez kolejne rządy;

- od właściciela nieruchomości zależy deklaracja wartości nieruchomości, nie ma
      górnej granicy deklaracji tejże wartości; większa wartość = wyższy podatek
      katastralny, dolnej granicy też nie ma(!);

- w razie potrzeby wywłaszczenia ludzi brana jest średnia deklarowana wartość z
      ostatnich 5-10 lat i wypłacane odszkodowanie w wysokości 150% deklarowanej
      wartości (np. przy obowiązkowych ubezpieczeniach OC w razie szkody
      komunikacyjnej nie dostanę więcej niż oceniona wartość szkody, żadna firma nie
      zgodzi się na naprawę 20 letniego Poloneza by przywrócić mu świetność - dają
      pieniądze i mówią - rób co chcesz);

- Państwo, mając wykaz gruntów wraz z deklarowaną ich wartością ma możliwość
      planowania przebiegu, zna koszt wykupu tych gruntów; utrudniona jest możliwość
      spekulacji gruntami - trzeba od nich płacić wyższy podatek katastralny - przy
      przewlekłości budów w Polsce niektórzy musieli by trzymać ziemię przez 20-30
      lat, by doszło do budowy i płacić podatek.

• Gość: jacek Re: Pomysł - co począć z tym fantem IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 10:50
        ja myślę że najlepiej po prostu zabrać wszystkim własność, kto sie nie zgodzi to
        rozstrzelać, wprowadzić tak jak chce unia 4 razy więcej stanowisk urzędniczych.
        Przedsiębiorców zamknąć do więzień a ich rodziny do kopalni.
    • Gość: gosc Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: 213.17.230.* 04.04.08, 08:46
      Naiwni są ci ludzie co teraz płaczą przecież o obwodnicy było wiadomo od dawna a
      większość domów do wyburzenia ma mniej niż 10 lat.
      Tylko każdy miał nadzieje, że jego nikt nie ruszy.
      • Gość: mieszkaniec LU Jeżeli te domy są 10-cio letnie IP: *.chello.pl 04.04.08, 08:52
        to kto wydał tam pozwolenie na budowę?
        • Gość: gosc Re: Jeżeli te domy są 10-cio letnie IP: 213.17.230.* 04.04.08, 09:47
          Konopnica nie ma planów zagospodarowania przestrzennego.
          Decyzję o warunkach zabudowy w danym miejscu decyduje gmina, w której urzędnicy widocznie się tym nie przejmowali.
          • Gość: jacek Re: Jeżeli te domy są 10-cio letnie IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 10:51
            wszystkiego nie było wiadomo bo w zależności od politruków u władzy mieli
            zmieniać trasę by była dalej od willi niektórych świń u żłobu...
    • Gość: zarys Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.08, 08:58
      Czegoś nie rozumiem wydawało mi się że obwodnica Konopnica-Dąbrowica
      miała być pierwsza a z artykułu wychodzi że gotowa będzie na 2013.
      Wiem oczywiście że dla ludzi jadących na Ukrainę ważniejszy jest
      odcinek Felin-Elizówka-Warszawskie ale nie można by całości zbudować
      w 4 lata przecież cała dokumentacja jest już gotowa.
    • Gość: ja Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 10:08
      "Pan Andrzej pod koniec lat 70. w gminie Jastków kupił gospodarstwo rolne. Wtedy
      nikt nie planował budowy obwodnicy miasta. Na początku lat 90. rozbudował
      niewielki dom, dwukrotnie zwiększając jego powierzchnię. W zeszłym roku zapukali
      tam wynajęci przez drogowców rzeczoznawcy, którzy zaproponowali mu za dom i
      działkę o powierzchni blisko jednego hektara 700 tys. zł. - Zdębiałem. Ale nie z
      powodu tego, że będę się musiał stamtąd wyprowadzić, bo o planach budowy
      obwodnicy słyszałem od kilku lat. Kompletnie zaskoczyła mnie cena. Według moich
      szacunków nieruchomości są dziś warte nawet trzy razy więcej. Przecież ostatnio
      ziemia drożeje w bardzo szybkim tempie - opowiada zdenerwowany mężczyzna."

Plany obodnicy były już na przełomie lat 60 i 70
      • Gość: jacek Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 10:53
        jasne, wtedy to były plany że będziemy potęgą światową i mocarstwem, a Lublin
        metropolią.
    • Gość: kashka Teraz zapłacą słono!!! IP: 193.93.68.* 04.04.08, 12:11
      Pomysł powstania obwodnicy i przedłużenie trasy W-Z powstał już pod koniec lat
      60-tych. Pewien mądry urzędnik wpadł na taki genialny pomysł, potem wpisał do
      planu przestrzenneg rozwoju Lublina, wziął za to należne wynagrodzenia... i
      przestał. Przez te prawie pół wieku nikt we władzach miasta specjalnie nie
      przejmował sie tym, że decyzją tą ograbia się ludzi z ich podstawowego prawa -
      swobodnego dysponowania swoją własnością - nie można był budować, media pojawiły
      się dopiero kilka lat temu, droga dojazdowa nadal jest bita, nikt działki
      przeznaczonej pod drogę nie chciał kupić itd. Stan ten trwał przez 40
      lat...powtarzam 40 lat!!. Teraz kiedy pomysł, dzięki unijnym dotacjom stał się
      realny drogowcy chcą wywłaszczyć ziemię za mierne grosze - tłumacząc " że
      przecież już od dawna wiedzieliście, że tu będzie obwodnica". Odpowiedz jest
      prosta - To było wywłaszczyć ją 40 lat temu!. Wtedy była tania. Teraz trzeba
      PŁACIĆ. NIESTETY - SŁONO!
      • Gość: mis Re: Teraz zapłacą słono!!! IP: *.lublin.mm.pl 04.04.08, 12:36
        zgadzam sie
        • Gość: mieszkaniec LU Re: Teraz zapłacą słono!!! IP: *.chello.pl 04.04.08, 12:49
          A który to już raz my płacimy za opieszałość urzędników? Nie mogę
          się jakoś doliczyć. A zapłacić trzeba będzie.
    • Gość: agnes Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.08, 13:35
      700 tys to dużo? spróbujcie za tę kwotę kupić działkę pod Lublinem i odbudować
      na niej 180 metrowy dom nierealne!
    • Gość: TGRYU567487 Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: 212.106.25.* 04.04.08, 14:27
      PATRZĄC JAK GGDKiA ODDZIAŁ ZAPYZIAŁY LUBLIN, PODCHODZI DO BUDOWY
      OBWODNICY JAK ŁYSY DO GRZEBIENIA TO MAM BARDZO MAŁE NADZIEJE,ŻE
      DOŻYJĘ OBOWDNICY LUBLINA, A MAM 35 LAT!!!SZOPKA POD NAZWĄ DROGI W
      LUBLINIE I OKOLICACH BYŁA BY DOBRĄ KANWĄ NA KOMEDIĘ ODCINKOWĄ, POD
      TYTUŁEM: MIAŁEM ZAMIAR A WYSZŁO JAK ZAWSZE, BYLE JAK PO
      LUBELSKU!!"...LUBELSKIE I LUBLIN BYŁO I BĘDZIE ZĄSCIANKIEM..KTÓRY MA
      TAK DENNYCH PRZEDSTAWICIELI,ZE NAWET NIE POTRAFI WYKORZYSTAC SZANSY
      JAKĄ DAJE UNIA EUROPEJSKA!!
    • Gość: szarotka Zdzierstwo IP: 212.106.24.* 04.04.08, 14:54
      Ciekawe, skąd ci "rzeczoznawcy" brali kwoty do oszacowań...
      Działka hektarowa pewnie nie jest w całości budowlana, ale nawet
      licząc 50 PLN/m (a to jest raczej niska cena) mamy już 500 000 za
      samą ziemię. Plus nowy dom w wysokim standardzie... Developerzy
      stany surowe oferują po 600 000, i są to zwykle bliźniaki na małych
      działkach. Przy dzisiejszych cenach 600 000 wystarczyłoby na budowę
      i wykończenie domu 180m bez szaleństw i wodotrysków, ale co - dom ma
      się unosić nad ziemią? 100 000 wystarczyłoby na niedużą działkę w
      okolicach Lublina - tak około 1000 m. Jest drobna różnica w
      porównaniu z działką hektarową. Do interesu przypuszczalnie by
      trzeba troszkę dołożyć. Gotowego domu o takim standardzie i
      wielkości posesji za proponowaną cenę nie odkupią.
      To nie jest rekompensata, tylko janosikowanie czyimś kosztem.
      Osobom deklarującym zakup dobrze położonej działki, budowę
      sensownego domu i jeszcze zarobek za 700 000 proponuję spółkę od
      zaraz ;-)))
    • Gość: lol Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.08, 15:41
      a moze mial hektar ale kupili od niego tylko np. 1/3
      • Gość: witaminkab Luksusowy dom (180m)za... IP: 62.233.132.* 04.04.08, 19:49
        500 tys 12 km od centrum lublina na ładnie zagospodarowanej
        działce.Mnóstwo jest takich ogłoszeń- aktualnych!
        Za 700 tys można naprawdę kupic super dom.Ja moge znależć panu
        Andrzejowi( który teraz w jednym domu mieszka z inna rodziną i
        chciałby, aby im dać w ramach rozliczenia dwie osobne wille).I
        każdemu, kto tak żałuje tych biedaków, co to im za mało dają.No
        problem.
    • Gość: dyzio Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 20:32
      Do Szarotki(między innymi):
      Trudno w kilku zdaniach opiasać,jak i skąd ci "rzeczoznawcy" biorą te kwoty.Napewno nie z sufitu,za to odpowiadają.Różne są wielkości działek(nie całe)i różne wielkości,stan,wiek itp budowli.Niestety,jeśli ktoś musi sprzedać pod obwodnicę jakąś lepiankę i kilkaset m2 ziemi,reszta na przykład zostaje,to nie jest możliwe zapewnienie mu kwoty,za którą kupi lub wybuduje sobie willę.No nie przesadzajmy!To jest uproszczony i skrajny przykład.
      • Gość: szarotka Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: 212.106.24.* 04.04.08, 20:56
        Taak, przykład który podałeś rzeczywiście jest uproszczony. Co nieco
        wiem o operatach itd ;-). Do obliczenia wartości bierze się średnią
        cenę transakcyjną podobnych nieruchomości z okresu roku w danej
        okolicy (wg specustawy ponoć niekoniecznie, jak pisali przedmówcy,
        ale tego nie wiem), ustala się wagi poszczególnych cech
        nieruchomości opisujących jej atrakcyjność i wstawia do wzorku ;-)).
        To też oczywiście jest uproszczenie.
        A dlaczego piszę o zdzierstwie? Wyobraź sobie, że jesteś
        właścicielem tej hektarowej działki, z której no załóżmy połowa
        idzie pod obwodnicę. Reszta w bezpośrednim jej sąsiedztwie się nie
        nadaje do niczego specjalnie, ale jest TWOJA, nikt niczego nie
        ukradł. Możesz sobie przyjechać, malinki zasiać, poodpoczywać -
        własność pozostaje twoja... Nikt nie ma obowiązku tego od ciebie
        kupić, tzw względy ludzkie się nie liczą, i tak inwestycja wyjdzie
        dużo drożej niż by chcieli urzędnicy.
        Wycena domu - hmm, są domy i domy. Średnia z willi za milion i
        wspomnianej lepianki wyjdzie ... średnia. Wystarczy użyć
        odpowiednich wag. A inne są stosowane przy operatach bankowych (ma
        być dużo), a na pewno inne przy takich wycenach (wręcz przeciwnie).
        Poza tym właściciel może się odwołać, pójść do sądu, wywalczyć co
        jego. Do odbioru po ... całkowitym rozliczeniu inwestycji.
        Witamy w Sprawiedliwym Kraju. Wszystko jest fajnie, jak nie dotyczy
        to waszych domów. A ten kto kiedyś budował swój dom, wie, jaki ma
        się do niego stosunek.
        Poprosiłabym o te oferty nieruchomości 12 km od L-na za 500K. Czyżby
        nie do końca wykończone, może tak do tynków????
        • Gość: dyzio Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 21:15
          Tak,coś wiesz o operatch,zapewne jakiś dla banku czytałaś,a to trochę inna rzecz.
          Nie jest to forum,mna którym padają rzeczowe argumenty,fakty.Jedynie zasłyszane plotki,mity,półprawdy,żale itp.Więc nie można racjonalnie dyskutować,nie ma sensu wchodzić w szczegóły,bo i tak nikogo nie przekona się.
          • Gość: szarotka Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: 212.106.24.* 04.04.08, 21:18
            To po co język strzępić ;-)))
            Jak wiesz coś więcej, napisz. Choćby schematycznie jak ja ;-))
            • Gość: dyzio Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 21:40
              Język "strzępi"się,bo trudno czasem przejść obojętnie obok plotek i niewiedzy,którą ludzie i dziennikarze(chyba też ludzie;-))wypisują.Natomiast,jak już powiedziałem nie warto wchodzić w szczegóły,bo i tak kazdy wie swoje i ma swoje racje.Znamy to z autopsji,nieprawdaż?
              • Gość: szarotka Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: 212.106.24.* 04.04.08, 21:51
                Nie wiem o co ci chodzi szczerze mówiąc. Albo coś wiesz - to się
                podziel, albo przestań udawać eksperta jeśli nim nie jesteś.
                Nikt tu nie wymaga szczegółów i wykładni, ale napisanie kilku
                konkretów nie zajmuje dużo czasu. Jeśli się je zna, a nie sugeruje
                taką możliwość ;-)))
                • Gość: dyzio Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 22:15
                  Strasznie Cię ciekawi,czy "się zna",czy "sugeruje możliwość".Wydaje mi się,że dość oględnie to wypowiedziałem.Przepraszam,ale nie mogę wchodzić w szczegóły.
                  • Gość: electro Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.eth0.raptor-cl-renicom-lwowska.lubman.net.pl 05.04.08, 11:05
                    jak dla mnie nie ma o czym wogole dyskutowac, wlasciciel ma w ramach
                    rekompensaty dostac to
                    samo , na takiej samej dzialce w rownowaznej lokalizacji, to jest JEGO wlasnosc,
                    panstwo ma nie KRASC tak jak okradalo ludzi przez kilkadziesiat lat poprzedniego
                    ustroju, dla golodupcow ktorzy w wiekszosci tutaj pisza 700 tysi to
                    niewyobrazalna kwota, dla kogos kto buduje sredniej wielkosci dom na dzialce
                    sredniej wielkosci to czesto tylko polowa wydatkow...
    • Gość: electro Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.eth0.raptor-cl-renicom-lwowska.lubman.net.pl 05.04.08, 11:04
      nie ma o czym wogole dyskutowac, wlasciciel ma w ramach rekompensaty dostac to
      samo , na takiej samej dzialce w rownowaznej lokalizacji, to jest JEGO wlasnosc,
      panstwo ma nie KRASC tak jak okradalo ludzi przez kilkadziesiat lat poprzedniego
      ustroju, dla golodupcow ktorzy w wiekszosci tutaj pisza 700 tysi to
      niewyobrazalna kwota, dla kogos kto buduje sredniej wielkosci dom na dzialce
      sredniej wielkosci to czesto tylko polowa wydatkow...
    • Gość: Polak Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.debica140.tnp.pl 16.06.08, 10:01
      Proponuję wprowadzic podatek katastralny ,a później przystapic do wykupu gruntów pod drogi,wówczas ceny będą normalne,a nie wymyslone
      Jeżel własciciel bedzie żadał krocie za kawałek ziemi , wówczas będzie płacił od podobnej wartości co roku podatek i otrzewieje
    • Gość: poszkodowany. Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 12:11
      Ja mam dzialke za ktora oferowano mi dzisiaj 250 zl za 1 m2
      sprzedarz kilkakrotnie byla ustalana. Tymczasem drogowcy oferuje za
      to samo po 13 zl 64 gr za 1 m2 w dniu 30.09.2003r zaciagnalem
      poozyczke na sume 295.000 zl Zrobil sie horror suma nie wystarczy mi
      na splacenie dlugu .StarostwonPowiatowe w Koninie sygn akt WG.7221-4)
      05 z 12 maja 2005r.
    • Gość: wywlaszczony. Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.09, 09:30
      szanowni panstwo rodzice tzn ojce i matki tych urzednikow nieprawidlowom
      wykonywali ruchy frykcyjne stad porobili mgrow i mozgami z wody h20 ale w
      lepusiu maja haselko pecunka pecunka non olet ja ruchy frykcyjne wykonywalem na
      swoim bez obawy ze ktos podpatrzy moj nagi ntylek migotajacy w swietle lojowki
      bo na prad mnie nie stac. za 700.000 zl sie nie wybuduje.
      • empi netykieta 08.04.09, 11:54
        Nie pisz w jednym wątku pod różnymi nickami. Zdecyduj się czy
        piszesz pod nickiem "wywłaszczony" albo "poszkodowany".:)
        pzdr.
        • Gość: Benek złodziejstwo państwowe. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.09, 14:28
          Dla mnie sprawa jasna: chce ktoś odkupic--uzgadniamy cenę. Moze to
          byc panstwo lub władze miasta: "wsio ryba" PŁACIC bo się cwaniaki
          rozzuchwalicie i będzie jak za komuny. Moje- to won od mego. Chcecie
          obwodnice: PŁACIC. Chcecie autostrade --PŁACIC. Jestem pochodzenia
          robotniczego, nic nie mam: ale mam poczucie prawa i własności. No
          chyba, że to jakiś zakichany hrabia chce odzyskac to, co wypracowane
          było przez ciezką prace rolników na pańszczyźnie. (vide Kozłówka i
          inne).
    • skonana Re: Mieli wille, wystarczy im na mieszkania 21.04.09, 21:45
      tak se czytam i czytam i wiecie co czuję się okradziona, w tamtym roku sprzedałam siedlisko- dom 90m2 z lat 60tych, stodoła 200m2, obora 200m2, 1,5ha ziemi rolnej z przeznaczeniem budowlanym przy drodze asfaltowej, 10km od centrum za 1 800000zł. i wtedy wydawała mi się to rozsądna suma zanim się nie rozejrzałam za ziemią, teraz się buduję na reszcie pola i jestem zmęczona bo to niby dużo kasy ale kupienie ziemi rolno budowlanej w tak atrakcyjnym punkcie jest niemożliwe za 650tys jak mnie wycenili i zwątpiłam . został mi jeszcze kawałek ziemi w tym w części już nie budowlany bo nie można z uwagi na pas zabezpieczający 90m - zamiast domu mogę se kwiatki sadzić bez odszkodowania.jeszcze bardziej wkurza mnie fakt ze sąsiad za 6arów działki budowlanej dostał 130tys. i gdzie tu sprawiedliwość niech mi ktoś wytłumaczy, ziemia to ziemia obie miały być pod zabudowę!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka