murina 25.04.08, 12:54 Ciekawostka...brak reelekcji i to z taką różnicą głosów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: byly pracownik Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.lublin.mm.pl 25.04.08, 13:00 ufff, co za ulga, moze to bedzie znowu normalny uniwersytet z normalą ekipą :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZygZag Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.gprs.plus.pl 25.04.08, 19:54 Co rozumiesz pod pojęciem: normalny? Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 UMCS powinien się bardziej wyróżniać... 25.04.08, 22:02 Ktoś słusznie dostrzega, że o ile KUL jest jakoś rozpoznawany, a w przypadku UMCS jest z tym gorzej. Sam Lublin mógłby stanowić o jakiejś swoistości, ale miasto zmienia się na gorsze: coraz więcej śmieciarstwa, powiatowych "reklam", brudu i udawanej nowoczesności na niskim poziomie (niskim - bo bieda, ale też umysłowa, związana z niską samooceną). Ładne zakątki Lublina są niszczone wg rozkazów p. Mącik, która od wieków wodzi za nos wszyskich, a nowe przedsięwzięcia są często obrzydliwe (np. Plaza). Chce się wszędzie upychać wozy spalinowe, choć duże miasta uniwersyteckie często są w śródmieściu bardzo piesze i "rowerowe"... Również nie służy i Lublinowi, i UMCS wyraźne skojarzenie z ludowością wiejską. Ona mogłaby się pojawić w obrębie szerszej całości - "wielokulturowości", która łączyłaby np. Polaków z Ukraińcami czy Ormianami; chrześcijan obrządku zachodniego i wschodniego z chasydami; lubelską tradycję katolików z lubelską tradycją protestantów itd. (Niestety "wpadka" z zamknięciem wystawy była rażącym - choć też i przesadnie odczytanym - znakiem jakby przeciw otwartości UMCS i Lublina.) Wydaje się, że właśnie UMCS powinien w sposób naturalny przejąć po KUL hasła otwartości na wielość (bo KUL jest jednak podporządkowany katolicyzmowi, a KK w RP już inaczej odnosi się do haseł wolności niż w czasach PRL). W dodatku wielokulturowość łatwo połączyć z miłymi UE hasłami, a Lublin nie powinien zapominać o zwrocie "Od Unii Lubelskiej do Unii Europejskiej". Jednak oprócz "wielokulturowości" z Lublinem łączy się też coś istotnego dla polskości - początki piśmiennictwa polskiego. Mamy tu też najstarszy w Polsce (z zachowanych bez zasadniczych przeróbek) teatr. To by wypadało wykorzystać... związki z Biernatem, Rejem, Kochanowskim, w końcu - Czechowiczem. Powiązania z tradycją Wieniawskiego jakieś są, ale trzeba by je pielęgnować od dziecka. Zdaje się, że skłonności do muzyki u dzieci niezbyt się rozwija w Lublinie... Więc i potem jakby nie dostaje niejakiej "subtelności" i świadomości uniwersyteckiej w tym względzie. Zaś w naukach ścisłych: informatyka i biologia z genetyką na czele. W informatyce można względnie łatwo (o ile nakłoni się studentów do pracy) osiągać widoczne wyniki (UW daje sobie radę w studenckich zawodach światowych, a do tego wielkich nakładów środków nie trzeba). W każdym razie na upodobnieniu UMCS do KUL i KUL do UMCS ani obie uczelnie, ani Lublin nie zyskają. Trzeba umieć ładnie różnić się (choćby miejscowy naczelnik duchowy i niewybierany oraz nieusuwalny acz nieurzędowy przywódca tego zakazywał). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownikUMCS Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.chello.pl 25.04.08, 13:18 Rewolucji pewnie nie bedzie, ale kto wie... W kazdym razie stalo sie dobrze (chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS 25.04.08, 13:23 Ciekawostka?!! Raczej, zasłużona i wstydliwa przegrana. Pierwszy raz chyba w historii UMCS-u urzędujący Rektor nie został wybrany na drugą kadencję i to już w pierwszym głosowaniu oraz przy takim stosunku głosów. To zdecydowanie nie jest "promocja do kolejnej klasy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: 80.51.181.* 25.04.08, 14:26 Prof. Kamiński był nieodpowiednim człowiekiem na tym stanowisku. Udowodnił to już na początku kadencji łamiąc niezależność uniwersytetu od kościoła kat. Zamknięcie wystawy wystawy "T Shirt dla wolności" odbiło się echem w Europie a UMCS nie dodało chwały gdyż zaczęto go mylić z KUL, na którym panuje jawna cenzura. Do tego nie potrafił sobie poradzić z zarządzaniem tak dużą instytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 14:21 Ciekawe. Czuję tę samą ulgę na wieść, że nowym rektorem będzie prof. Dąbrowski, jaka mnie ogarnęła po ogłoszeniu, że PiS przegrał wybory. Rektor Kamiński zrobił wszystko, by przez trzy lata doprowadzić uniwersytet na krawędź bankructwa. Życzę powodzenia nowemu rektorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 14:23 Gratulacje dla prof. dr hab. Andrzeja Dąbrowskiego JM Rektora UMCS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VV Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.pix-umcs.lubman.net.pl 25.04.08, 15:12 Nie popadajmy w przesadę - prof. Kamiński jest człowiekiem reprezentacyjnym i o wysokiej kulturze osobistej, chociaż rzeczywiście niewiele to ma wspólnego z zarządzaniem. Ale trzeba pamiętać - rektor jest trochę jak prezydent. Nowemu Rektorowi życzę powodzenia, można się spodziewać porządku i uregulowania najważniejszych spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 18:26 Rektor jak prezydent- troche tak... o ile by to było formalnie zapisane w przepisach- i kierownikiem jednostki nadal pozostaje jednak Rektor- i w jaki sposób on to zorganizuje lub nie- to w taki sposób jednostka działa sprawnie lub troche tak jak obecnie UMCS. Kamiński był lepszy w reprezentowaniu- ale na pewno nie w zarządzaniu Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS 25.04.08, 17:51 Sam nie wiem, czy się cieszyć. Do Kamińskiego miałem szereg zastrzeżeń, niejeden raz pisaliśmy o jego błędach (i cenzorskich zapędach). Ale z drugiej strony jego wady i zalety były znane, natomiast pan Dąbrowski... Osoba kompletnie mi obca. No i mam nadzieję, że nie ma uprzedzeń wobec humanistów. Niemniej - życzę powodzenia JM Rektorowi UMCS! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 18:14 UMCS prowincjonalna uczelnia Polski B. Mało kto w Polsce o niej słyszał, a co tu mówic dopiero o Europie. Pozdrawiam was buraki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 18:26 Nie uważam się za buraka i proszę nas nie obrażać.Jest nas razem 35000 osób (studentów i pracowników)i o Panu Marcinie nikt z nas do tej pory nie myślał jako o buraku. Zapewne nowemu rektorowi uda się, chociaż częściowo, zmienić jego opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
devon07 Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS 25.04.08, 18:46 zdaje się, że lepiej być świadomym swoich niedostatków burakiem niż ignorantem obnoszącym się własną niewiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikonlak Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 19:02 co do jednego trzeba sie zgodzić że umcs nie jest znaną uczelnią w Polsce, bardziej rozpoznawalny z pewnością jest KUL. Nad tym trzeba pracować i przydałoby się w końcu aby uczelnia była otwarta na studentów. Każdy dobrze wie jak z łaską traktują strasznie panie w dziekanacie interesantów a w końcu to ich praca. Większość szczyci się że to największa uczelnia po prawej stronie Wisły, przydałby się krok naprzód i walka o to aby być w 5 piątce uczelni w Polsce. Myślę, że jest to możliwe jeśli tylko będą takie chęci Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS 25.04.08, 19:32 U mnie w dziekanacie jest jedna Pani...Pani Jolanta i jest bardzo miła i uczynna, od czasu do czasu góry przenosi i przestawia budynki wydziałowe, ale wzorowo zajmuje się swoją pracą. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Pierwsza piątka uczelni? Obecnie nierealne... 25.04.08, 20:31 Jeśli liczyć same uniwersytety (nieprzymiotnikowe), to można się starać (choć tu też zależy jak się wymyśli zasady "rankingu"). Jeśli zaś idzie o sprawy "organizacyjne" i otwartość, to chyba p. Kamiński (pomijając raczej omyłkę w związku ze sprawą znanej wystawy) to robi. Brał udział w comiesięcznych chats w sieci i zwiększył dostępność do niej w DSach, przygotowuje różne stanowiska "info", nawet ludziom owładniętym dość powszechnym pędem do wozów spalinowych narobił miejsc na ich pojazdy (bardzo nie niszcząc otoczenia, choć sporo przestrzeni zielonej ubyło)... Dziekanaty to bardziej sprawa dziekana (jak sama nazwa wskazuje) i chyba bardzo nie liczą się przy rozpatrywaniu, gdzie chce się studiować... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEO Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.bilgoraj.mm.pl 25.04.08, 21:52 Dawniej UMCS cieszył się dobrą opinią i wysokim poziomem. Były to czasy, gdy trzeba było wykazać się wiedzą. Wprowadzenie czesnego i urządzanie łapanek rekrutacyjnych, to wszystko ma odzwierciedlenie w obecnym stanie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Powinni zagarnąć Targońskiego 25.04.08, 19:30 Powinni zgarnąć do siebie Prof. Zdzisława Targońskiego, z pobliskiego UP... za jego kadencji naprawdę AR wybił się w UP i dalej inwestuje! UMCS...kiepsko przędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: 217.17.40.* 25.04.08, 20:07 Ważna uwaga - zmienił sie system wyboru rektora (jak również i dziekanów) - dlatego niemożliwa była już "grzecznościowa" reelekcja. Nowym władzom życzę wszystkiego najlepszego, inwestycji w wizerunek Uniwersytetu i promowania, wbrew temu co piszą obecni na forum sceptycy, dość silnej marki, jaką jest UMCS. Profesor Kamiński chyba nie do końca potrafił się odnaleźć w roli zarządzającego tak dużym przedsiębiorstwem - choć nie należy oceniać jego kadencji wyłącznie krytycznie (np. pojawiły się wreszcie miejsca parkingowe na wiecznie "rozjeżdżanych" trawnikach w okolicach rektoratu) - ale trzy lata nie wystarczyło, by uporządkować wszystkie sprawy uczelniane, co wynikało z ospałości władz uczelnianych, ale i z oporu materii biurokratycznej. Profesor Dąbrowski otrzymał bardzo silny mandat do wprowadzenia zmian - oby nie zmarnował go jak ustępujący rektor. Pozdrawiam PT studentów i pracowników UMCS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciach Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.08, 20:39 No cóż, łatwiej stwarzać pozory i puszyć się niż rzeczywiście coś zrobić. Mam nadzieję, że nowy rektor nie będzie takim picownikiem i skutecznie zmieni uniwesytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stud umcs Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.08, 23:29 szkoda, że prof. Kamiński nie wygrał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamiętliwy Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 27.04.08, 23:03 Prof. Kamiński był internowany,kiedy działaczem PZPR był prof.Dąbrowski Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwamm Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS 27.04.08, 23:16 To tylko dowód na to, że istotne są zdolności menadżerskie (lub ich brak), a nie dawna przynależność do takiej czy innej organizacji partyjnej. Zresztą prof. Kamiński pokazał gdzie ma poszanowanie swobód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 10:08 Kiedy prof. Kamiński kierował 3-osobowym zakładem, prof. Dąbrowski kierował przez 12 lat 300 osobowym wydziałem (nie zapominając o 1500 studentach). Kogo dzisiaj obchodzi lustracja, jak ktoś nie był świnią, to może być rektorem mimo PZPR, niech ktoś zapyta o moją pensję jako pracownika UMCS - 1200 brutto- to nie obchodzi nawet "Solidarności" na uczelni, wolą lustrację i głosowanie na szefa żony przewodniczącego "Solidarności" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pron Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.08, 00:10 Lepszy brak reelekcji niż brak erekcji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lordP Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.pronet.lublin.pl 26.04.08, 01:02 Nie znam prof. Dąbrowskiego ale jestem dogłębnie przekonany, że będzie on lepszym rektorem niż prof. Kamiński. Niestety, ale może i prof. Kamiński jest dobrym specjalistą w swojej dziedzinie (też tego nie wiem) jednak jako rektor - mówiąc kolokwialnie - nie popisał się zbytnio... No nic, pożyjom, uwidim:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: champ Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.vip-net.pl 26.04.08, 01:16 Mając jakiś czas temu okazję do poznania prof. Kamińskiego, muszę przyznać, że nigdy wcześniej w życiu nie widziałem narcystycznej osobowości takiego kalibru. Przy normalnym podejściu, on po prostu nie mógł wygrać. Nie miał żadnych narzędzi poza samouwielbieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Krzyżyk na drogę... 26.04.08, 09:33 dobrze, że UMCS pozbył się Cenzora... odszedł w niesławie i to dobrze, że tak sie stało, bo sobie na taki los zapracował... 46 głosów za Cenzorem i jego inkwizycyjnymi metodami pokazuje jednak, że koteria trzyma się na uczelni mocno... mam nadzieję, że i ten kolesiowski układ odejdzie w niesławie... Kamiński był zarazem Cenzorem UMCS-u i politykiem PO - ta partia lubi metody totalitarne: wiadomosci.onet.pl/1460590,2677,kioskart.html kolesiostwo - sprawa niekompetentnego narcyza Łątki na stanowisku sekretarza miasta... dobrze, że zaczyna się proces demokratycznego odsuwania cieniasów od władzy - to niesie jakieś nadzieje na przyzwoitość w polityce... wreszcie był Kamiński nagradzany za niegodziwość przez papieża i dekorowany przez posługującego się jawnym kłamstwem arcybiskupa... dobrze, że sukienkowe "autorytety" "moralne" przestały mieć wpływ na ocenę władzy... że przestały móc skutecznie chronić podłe kreatury... słowem jednym dobrze się stało... -- Przemek Leniak leniak.blox.pl www.mmlublin.pl/blog/10/BezRobotnik+Lubelski.html Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Krzyżyk na drogę... 26.04.08, 11:09 Nie wplataj polityki w sprawy uniwersyteckie! Mam nadzieję, że uda się usamodzielnić Wydziały finansowo, tak jak Prof. Kamiński zapowiadał, że każda jednostka będzie miała własny budżet, sadzę, że doprowadzi to do oszczędności. Licze, że nie zostanie ten proces zahamowany. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak jakie sprawy uniwesyteckie? 26.04.08, 16:38 Cenzor to nie rektor... Cenzor to Cenzor i tyle nie ma go już i dobrze... koniec tematu i wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Krzyżyk na drogę... 26.04.08, 22:49 Nie musisz sądzić, że doprowadzi to do oszczędności, bo oszczędności zostały już odgórnie zadekretowane. :) Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Krzyżyk na drogę... 26.04.08, 22:53 Trochę przesadzasz, Leniak. Cenzorskie zapędy Kamińskiego mi również się bardzo nie podobają (pisałem o tym kiedyś, zanim stałem się nieczułą na krzywdę ludzką świnią), ale stosunek do wolności słowa jest tylko małym wycinkiem umiejętności koniecznych dla rektora uniwersytetu. Nie sądzę, by tym się kierowali elektorzy, może poza studentami (i chwała im za zauważanie takich rzeczy). Bardziej na klęskę rektora złożyły się chyba kiepskie wyniki finansowe uniwersytetu (choć zadłużenie zmniejszył - to trzeba mu oddać) i dość brutalnie prowadzone cięcia. Dwie wykluczające się rzeczy, ale jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pikuś Re: Krzyżyk na drogę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.08, 07:36 Wcale nie zmniejszył zadłużenia! Skąd taka informacja? Z 30 milionów długu, jakie UMCS miał po zakończeniu kadencji poprzedniej ekipy, teraz mamy 60 milionów. Kamiński powiększył go więc dwukrotnie. I jeszcze takie działania jak zaciągnięcie kredytu pod hipotekę budynku Wydziału Pedagogiki, nie tylko bez zgody senatu, ale i bez wiedzy władz Wydziału - nie potrzeba komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Krzyżyk na drogę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 10:18 Za zastawienie budynków bez zgody senatu Kamiński powinien dostać votum nieufności, ale senat zna się na przepisach tak jak Kamiński, więc nikt nie zareaguje i w spokoju zakończy kadencję. Pewnie też nikt na uczelni nie wie, że pracownik funkcyjny (rektor, kwestor, dziekani itd.)odpowiada za swoje postępowanie jeszcze przez trzy lata po zakończeniu sprawowania funkcji. A było by za co odpowiadać, oj było ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczoland atakuje Re: troche wiecej obiektywizmu - prosze! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 27.04.08, 06:16 Panie "leniak"... A czy politycy rodem z PiSuaru nie kochaja metod totalitarnych bardziej nizli ktokolwiek z PO? P.S. Obawiam sie, iz obecnie wybrany rektor UMCS-u bedzie tak samo popieral uczelniany "beton" jak i poprzedni. To jest choroba, na ktora cierpi caly (wciaz mocno feudalny) system szkolnictwa wyzszego w Polsce! Odpowiedz Link Zgłoś
leniak a cóz ma do tego partia oszołomów? 27.04.08, 09:46 obiektywizm nie polega na porównywaniu jednych śmieci z drugimi... a nawet z trzecimi... wracajac do Kamińskiego to facet był przede wszystkim politycznie dyspozycyjnym figurantem - czas jego cenzorowania był czasem regresu UMCS i to nie dziwi bo gostek był skupiony nie na uczelni a na promowaniu swojego oszołomstwa... co do przyszłości... gdy sobie czytam że nowym prorektorem ma być Michałowski - mam przekonanie że tym razem dydaktyka osiągnie poziom undergroudowy... za to na pewno doczekamy się wizyt ambasadorów Korei Północnej, Chin i Wietnamu na UMCS - oczywiscie jako wspaniałych dydaktyków... kto wie moze i sam Chavez przybędzie? Szymon się chyba rozpłynie w ekstazie... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: a cóz ma do tego partia oszołomów? 27.04.08, 10:49 leniak napisał: > co do przyszłości... > gdy sobie czytam że nowym prorektorem ma być Michałowski - mam > przekonanie że tym razem dydaktyka osiągnie poziom undergroudowy... > za to na pewno doczekamy się wizyt ambasadorów Korei Północnej, Chin > i Wietnamu na UMCS - oczywiscie jako wspaniałych dydaktyków... > kto wie moze i sam Chavez przybędzie? > Szymon się chyba rozpłynie w ekstazie... Nie czepiaj się słońca przed jego wschodem. Faktem jednak, że uczelnia to strupieszała, feudalna struktura posklejana układzikami i nepotyzmem. I wg deklaracji elekta: "... rewolucji nie lubi". Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: a cóz ma do tego partia oszołomów? 27.04.08, 13:22 Pewnie. Razem z profesorem Michałowskim będziemy starali się załatwić na uczelni posadę dla Roberta Mugabe. Dałbyś spokój, Przemku. Obrzucanie błotem porządnych ludzi Ci nie przystoi. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Prawdę powiedziawszy... 27.04.08, 19:30 Michałowski kilka razy mi podpadł - z tym chińskim ambasadorem to tylko dokładka do wcześniejszego bigosu... mniej istotna od tego że sie dla przykładu nie przygotowuje merytorycznie na spotkania naukowe (że to tak oglednie ujmę)... z drugiej strony jako naukowiec Michałowski jest mi akurat bliski - bliska mi jest materia którą się niegdyś zajmował (a może i nadal się od przypadku zajmuje?) tak czy siak nie jestem najwyższego zdania o dydaktycznych predyspozycjach profesora... ... nie mniej póki co faktycznie może nie ma co narzekać? trzeba dać nowej ekipie czas... ... zobaczymy za powiedzmy rok czy UMCS się od termokliny odbije czy sięgnie jednak dna... ja tam nie życzę nowej ekipie źle wcale... ps. w jednym masz Szymonie rację pisząc: "będziemy starali się załatwić na uczelni posadę" to dosyć znany proceder na Wydziale Politologii to załatwianie posad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdede UMCS wymaga dobrego zarządcy menedzera, a nie IP: *.eranet.pl 27.04.08, 11:33 kolejnego wybitnego naukowca!!! I tak w sprawach finasowych od lat de facto rządzi ten sam Kanclerz!! Prawdą jest jednak, że wszystkim zależy na utrzymaniu status quo i to jest problem. Potrzeba koniecznie ograniczenia pracowników administracyjnych!!! Chwalenie że jest się największym pracodawcą w Lublinie jest - zważywszy stawki ZUS - chore, to tak jakbym się chwalił, że jestem najgrubszym człowiekiem z największą nadwagą w Lublinie!! Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: UMCS wymaga dobrego zarządcy menedzera, a nie 27.04.08, 13:16 No i właśnie tu jest sedno sprawy... Z całym szacunkiem dla panów kanclerza i kwestora - najlepszą decyzją nowego rektora byłaby wymiana administracyjnej części swojej ekipy. Że się tak delikatnie wyrażę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: UMCS wymaga dobrego zarządcy menedzera, a nie IP: *.186.21.202.vip-net.pl 27.04.08, 14:41 No ale przecież Kwestora niedawno wymienili, to po co kolejne zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dragon Re: UMCS wymaga dobrego zarządcy menedzera, a nie IP: *.gprs.plus.pl 27.04.08, 20:39 ... no właśnie po co, skoro rektor znalazł już kozła ofiarnego za 12 milionowy deficyt w roku 2006, a uznane za wielki "sukces" sztuczne zmniejszenie deficytu w roku 2007 przypisał tylko sobie? Tylko co to za sukces? Prof. Dąbrowski wykazał to wyraźnie podczas debaty 21 kwietnia. Czy nie sądzicie, że w tej dyskusji gubimy sedno sprawy ślizgając się ciągle po powierzchni zjawisk? A co może prof. Dąbrowski, wystarczy pójść na wydział Chemii i zobaczyć jakim jest gospodarzem jako dziekan. To budzi nadzieję. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kości Re: UMCS wymaga dobrego zarządcy menedzera, a nie IP: *.186.21.202.vip-net.pl 27.04.08, 23:04 Czy ktos co robi na uczelni stary kwestor? jestem pewna, że kasę ma nie mniejszą jak wcześniej, a znany jest z tego z każdej czynności musiał mieć obryw dla siebie. Może w końcu Dąbrowski oczyści UMCS z chwastów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik UMCS Re: UMCS wymaga dobrego zarządcy menedzera, a nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 10:23 Podoba mi się odpowiedź na pytanie: jaka jest różnica między Kamińskim, a Dąbrowskim. Taka jak między drzwiami na małą chemię i starą fizykę. Warto zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownikUMCS' Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.chello.pl 27.04.08, 21:31 "nowym prorektorem ma być Michałowski" - Bosze... chron. Facet sie nie nadaje do zarzadzenia czymkolwiek, moze poza jakims PGR-em, a i to gdzies daleko... O osiagnieciach naukowych nie wspomne... Ktos wyzej wspomnial, ze przyjada - ambasadorowie Chin i Korei Polnocnej. Tylko ciekawe, w jakim jezyku z nimi porozmawia? Znajomosc jezykow - zero, kompletne zero... Bedzie kiwal lbem na tak albo na nie, i to pewnie w nieodpowiednim momencie. Obycie - jak wyzej... Troche kiepsko, ze jednym z prorektorow prof. Dabrowskiego ma byc Michalowski... Kiepsko sie zaczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość pracownik UMC Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.umcs.lublin.pl 28.04.08, 12:02 Kamiński zapłacił za reformy, które zaczął wprowadzać: odpowiedzialność zafinanse na poziomie wydziałów/bo to one beztrosko generowały długi/, likwidacja "kominowych" godzin nadliczbowych, które często realizowano tylko na papierze, brak zgody na obniżanie standardów naukowych i dydaktycznych/np. wstrzymanie niektórych profesur, czy krytyka promotorów mających po kilkudziesięciu magistrantówitd. Poza tym za jego kadencji skończyły się zakrapiane alkoholem bibki w rektoracie i administracji. A Dądrowski i jego ekipa? No cóż wraca stare -czyli byli komuńiści.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownikMCS Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.chello.pl 28.04.08, 14:09 Tak? Sprobuj sie dowiedziec, jak wygladaja standardy na politologii; nie tylko mgr, ale i habilitacji... Tyle tylko, ze dziekan z politologii ma byc prorektorem Dabrowskiego, a wiec... kanal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ratio Re: Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.08, 00:52 Przekazuje wyrazy szacunku dla Magnificencji Rektora W.Kaminskiego: za Jego cenzurę (tak , za CENZURĘ!!!!) głupawej wystawy glupich studentow. Ja bym zrobil to samo na Jego miejscu. Długi "odziedziczył" po Harasimiuku i Geblu-zmniejszył je; miał zacnych, szanowanych Prorektorow. Dlaczego - nie znajac tajnikow pracy Rektoratu , szydzicie i krytykujecie? Dla mnie- członkostwo obecnego-elekta w pzpr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł UMCS będzie zacofany dopóki nie znajdzie się taki IP: *.lublin.mm.pl 29.04.08, 10:27 rektor, który zacznie myśleć o dobru całego uniwersytetu a nie o interesach swoich i swoich kumpli, czyli marnotrawieniu pieniędzy. Podobno Kamiński zmniejszył dług starając się utrzymać poziom nauczania. Zatem robił to co do niego należało, więc czemu nie wygrał? Czyżby naruszył interesy "betonu"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Profesor Dąbrowski nowym rektorem UMCS IP: *.umcs.lublin.pl 29.04.08, 14:12 Kamiński dobrym rektorem Jest Odpowiedz Link Zgłoś