tppiotr 05.06.08, 16:15 "... a od 1 stycznia powstanie Agencja Uzbrojenia, której zadaniem będzie wyposażenie armii w najnowocześniejszy sprzęt wojskowy." - oby nie z amerykańskiego demobilu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darkraj Ciekawe... 05.06.08, 16:21 ================================== bo ta historyjke slyszymy conajmniej od 30 lat, a od 20 jest to pewnik powtarzany kilka razy do roku przez wszelkiej masci politykierow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenio Re: Ciekawe... IP: *.acn.waw.pl 05.06.08, 16:51 Tylko ze tu nie mówi politykier a Minister Obrony Narodowej :P Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Ciekawe... 05.06.08, 21:38 Bardzo dobra decyzja. W końcu będzie koniec z przymusowym uczenia zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Co z falą? Zatrzyma się? IP: *.eranet.pl 05.06.08, 16:29 Chyba tylko najwięksi frajerzy będą iść falowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ripper751 Re: Co z falą? Zatrzyma się? 05.06.08, 18:29 Nic... zupelnie nic. WP heh ala.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 16:43 >Agencję Mienia Wojskowego, a jej własność przekaże za darmo samorządom >lokalnym JA też chcę!!!! Ale będzie lodów do zrobienia, ja pitole... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_wojs_patriota Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 17:05 ty się nie patrz na lody do zrobienia tylko na dobro publiczne człowieku. przez takich jak ty ten naród jest ciągle zacofany gospodarczo. a co do zniesienia poboru to świetna sprawa. w końcu będzie można zająć się, zamiast kombinowaniem jakby tu uniknąć służby, zakładaniem firmy, pracą i rodziną.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panienka z Konopni Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 17:29 Jeśli chodzi o r o b i e n i e lodów, to uważaj g.r.a.f.z.e.r.o bo ci facjatę otłukę. Nie lubię konkurencji. Chyba żeby ci chodziło o k r ę c e n i e lodów. A to proszę bardzo to nie moja konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.teleton.pl 06.06.08, 01:06 Akurat "robienie lodow" to sie skończy albo przynajmniej zostanie ograniczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goj [...] IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 17:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scyzor Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 17:07 "Minister wizytując 3 Brygadę Zmechanizowaną oznajmił, że rząd chce, aby pobór do wojska w grudniu tego roku był ostatnim." Ostatni pobór to zakończył się w kwietniu, a to co wojsko chce zrobić po raz ostatni w grudniu, to się nazywa WCIELENIE. "Kolejną zmianą byłoby skrócenie okresu służby zasadniczej, który uprawniałby do wstąpienia do służby nadterminowej. Według ministra odpowiedni czas to zaledwie 3 miesiące, a nie aż 9 miesięcy, jak obecnie." Dlaczego byłoby??? Przecież od 15 maja tak właśnie jest. Nasuwa się jedno pytanie: Czy te słowa, świadczące o totalnym braku profesjonalizmu, pochodzą od Pana Ministra, czy od Pana Redaktora??? Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Trzymam za słowo 05.06.08, 17:21 To najlepsza wiadomość jaką usłyszałem od dłuuuuugiego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
pocalujta_wujta Polska ma i tak najlepsza... 05.06.08, 17:22 Przeciez wiadomo od dawna ze Polska ma najlepsza i najbardziej zwarta kawalerie swiata ;-) Znaczy sie ze teraz "fala" bedzie na ochotnika? To beda brac zwyrodnialych ochotnikow rodem z pierdla? W sumie to moze dobrze bo sami sobie beda "falowac". Byc moze w czasie sluzby bedzie wiecej "wypadkow" "eliminujacych" najglupszych i najbardziej sadystycznych czlonkow "fali". Ot po prostu czasm bron niechcay wypali w plecy albo w kolano takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
szakal51 Re: Polska ma i tak najlepsza... 06.06.08, 20:40 Fala to sie wzięła stąd że pewnym kategoriom ludzi pomyliło się przeznaczenie wojska. Armia ma chronić kraj a nie dawać zatrudnienie psycholom. Wraz z uzawodowieniem wojska powinno sie dobrze sprawdzać kandydatów na żołnierzy zawodowych. Wiadomo że w 100% tego sie nie wyeliminuje ale jest szansa na spore ograniczenie tego zjawiska. Jesteśmy w końcu członkiem NATO a to do czegoś chyba zobowiązuje, nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
afore1 No, mam nadzieje, że tak się stanie 05.06.08, 17:25 Nie chcę tracić czasu wśród pijaków i ćpunów. Odpowiedz Link Zgłoś
ripper751 Re: No, mam nadzieje, że tak się stanie 05.06.08, 18:27 W wojsku nie tylko cpuny i pijacy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieno Re: No, mam nadzieje, że tak się stanie IP: *.chello.pl 05.06.08, 18:37 Nie tylko.Jeszcze pedały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donki Re: No, mam nadzieje, że tak się stanie IP: *.korbank.pl 05.06.08, 19:09 bo każdy pijak to złodziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaskaduuu Re: No, mam nadzieje, że tak się stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.08, 00:00 czuczu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cbl Re: No, mam nadzieje, że tak się stanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 20:19 sam jestes pedalcw..u jeden.Pewnie dlatego nie wzieli cie do wojska,tchorzu. Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: No, mam nadzieje, że tak się stanie 05.06.08, 21:04 no co ty, kolega ma rację... podobno największy odsetek homoseksualistów jest wśród księży i żołnierzy. Dlatego ja do woja nie poszedłem. A ty byłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: No, mam nadzieje, że tak się stanie IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 19:59 skoro niebyłes to po co sie wypowiadasz ze sa same ćpuny i alkoholicy debilu!poprostu sie boisz i jestes PI..!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 17:30 Gość portalu: goj napisał(a): > To tylko dalszy ciąg prywatyzacji/rozkradania/ Jeśłio dla Ciebie prywatyzacja jest rozkradaniem, to świadczy wyłącznie o TWOJEJ moralności i etyce. > a także podnoszenie poziomu > patriotyzmu./najemnicy za kase/ Patriotyzm wymaga, żeby armia stojąca na straży ojczyzny była sprawna, skuteczna i możliwie najlepiej spełniała swoje zadanie. A wiadomo, że armia zawodowa jest skuteczniejsza sprawniejsza. Jeden zawodowy żołnierz wart jest dziesięciu poborowych. A jeśli dla Ciebie człowie, który poświęca całe życie działąniu na rzecz obronności kraju jest "najemnikiem", to kim jest dla Ciebie nauczyciel czy lekarz? W końcu oni też robią to zawodowo i biorą za to pensję. Mówienie o "najemnikach" - jak wyżej - świadczy o TWOIM poczuciu patriotyzmu. > Bronić nas będą amerykanie ucząc miłości do > żydków Używanie słowa "żydek" - zwłaszcza pisanego małą literą - świadczy o TWOIM buractwie i braku jakiejkolwiek kultury. Oczywiście dyby ktoś napisał tu o "polaczkach", to pierwszy byś się darł że to "obrażanie Narodu Polskiego". Czy naprawdę wydaje Ci się, że patriotyzm polega na pluciu na innych i pokazywaniu, że się jest "lepszym"? Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 21:09 "A wiadomo, że armia zawodowa jest skuteczniejsza sprawniejsza. Jeden zawodowy żołnierz wart jest dziesięciu poborowych." To ile jest wart jeden żołnierz zawodowy, dobrze wyposażony, umiejący wykorzystywać swój sprzęt pokazał konfilkt w Mogadiszu, na 18 amerykańskich żołnierzy poległych w walce zginęło ok. 1500 - 2000 "żołnierzy" z poboru po stronie milicji Aidida. Odpowiedz Link Zgłoś
ripper751 Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 18:26 Pewnie znow nic z tego nie będzie, jak zawsze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student w końcu IP: 213.199.198.* 05.06.08, 19:06 Jutro po raz kolejny/ostatni? jadę do swojego WKU do Grójca napisać kolejne/ostatnie? podanie o odroczenie służby. Swoją drogą "yntelygenci" zarządzają tym całym wojem. Mam WKU w Grójcu a mieszkam pod Warszawą w której jest 6 takich bud. Bezsens totalny. Armia dla ochotników! Odpowiedz Link Zgłoś
belzebub666666 Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 19:06 Tylko debil idzie do wojska. Wojsko jest dla ludzi o ograniczonym ilorazie inteligencji, którzy swoje kompleksy chcą wyładować na innych ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cbl Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 20:27 tylko debil wypowiada sie na temat spraw,o ktorych nie ma pojecia.na dodatek cuchniesz strachem na odleglosc.Chlopcze,siedzialem w wojsku przy takim sprzecie teleinformatycznym,nazwijmy to z grubsza,ze monitora bys nie umial wlaczyc.Jestes tchorzem,probujacym pokryc swoj strach oklepanymi haslami.Dobrze,ze poki co nie grozi nam wojna na naszym terytorium,bo spier...albys ile sil w nogach eunuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Exclusive-Jakub Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.multimo.gtsenergis.pl 05.06.08, 20:41 Ja byłem w Wojsku. Moje iq jest powyżej 130... Więc twoje ględzenie niczym niepoparte - nic nie znaczy. Widać że wypowiadają się w większości Ci którzy boją się przeżyć jakąś przygodę. Jesteście pipami które mają kompleksy. Zresztą żeby w życiu dupą nie być trzeba najpierw wojsko przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szef Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.08, 21:19 ales nagadal armia z poboru to naprawde czysty idiotyzm. Jesli ktos chce isc jego sprawa, jesli jednak godzi sie na niwolnictwo to jest najzwyklejsza ciamajda i nieudacznik. Oczywisci mowie o ostatniej dekadzie, wczesniej biedacy nie mieli zbytniego wyboru. Przygode i wojsko (polskie) bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 21:37 Slogany, które głosisz mocno nadwątlają moją opinię o twoim rzekomym ilorazie inteligencji. Wojsko to nie jest żadna przygoda, tylko przebijanie tabliczki z jednego słupa na drugi, chlanie jak kadra idzie do domu. Jeśli tobie się wydaje, że wojsko czyni z ciebie prawdziwego mężczyznę, to sobie egzystuj w tym dobrym samopoczuciu. Według mnie prawdziwy mężczyzna zawsze coś wykombinuje żeby się nie dać sfrajerzyć i nie wsadzic na 9 miechów na jakieś zadupie z bandą innych frajerów w imie patriotyzmu i zaszczytnego obowiązku i tyle. Tobie się to akurat nie udało, więc leczysz kompleksy na tych, którym się powiodło. Żeby w życiu nie być dupkiem, trzeba wojsko minąć łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wymiatator1 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 21:38 hahahahahaha! Toś mnie rozbawił cieciu. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 21:47 > Zresztą żeby w życiu dupą nie być trzeba najpierw wojsko przeżyć. Znam co najmniej kilkanaście przypadków, które przeczą tej tezie (zarówno dupowatych rezerwistów jak i świetnie poukładanych facetów, którzy z wojskiem nie mieli niczego wspólnego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pabitan Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.chello.pl 05.06.08, 20:52 tak samo jak w Policji ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemekx18 Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.chello.pl 05.06.08, 21:16 pewnie nie byłeś nawet w wojsku debilu więc nie wiesz co mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
protoplex Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 21:42 w więzieniu też nie byłem, co nie znaczy że nie mam prawa twierdzić, że to nie jest miejsce dobre dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszek Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.0.fullrate.dk 05.06.08, 21:33 Wojna – powiada Sunzi – ma potężne znaczeniu dla narodu; jest ona sprawą życia i śmierci, decyduje o jego istnieniu; tak więc zgłębianie wiedzy na jej temat jest absolutną koniecznością. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 21:54 Na przykład dla kilku tysięcy studentów/absolwentów (o ile wiem kierunków technicznych i medycznych), którzy trafiają na przeszkolenia podoficerskie. Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 19:11 3jka na początku w rubryczce wiek. Rodzina na utrzymaniu; praca, studia a te debile z WKU co pół roku mnie zapraszają do siebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? IP: 82.139.47.* 05.06.08, 19:37 Czyli jeśli pobór jest do grudnia, to jeśli nie odbiorę poleconego do grudnia z WKU, to jestem "uratowany"? Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? 05.06.08, 19:44 Gość portalu: adek napisał(a): > Czyli jeśli pobór jest do grudnia, to jeśli nie odbiorę poleconego > do grudnia z WKU, to jestem "uratowany"? wszytsko roztrzygnie ustawa, ale zapewne pojda wg zasady, ze jesli Cie "upoluja" to zmiana ustawy nie pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adek Re: A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? IP: 82.139.47.* 05.06.08, 19:58 "ze jesli Cie "upoluja"" Ale jeśli "upoluje" mnie Żandarmeria Wojskowa, czy listonosz? Bo nie bardzo jestem biegły w tych sprawach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? IP: *.chello.pl 05.06.08, 21:15 wymelduj się "do nikąd". Jak ustawa wejdzie w życie zamelduj się ponownie w swym miejscu zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janekww Re: A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 21:46 a da się z takim "wymeldowaniem" podpisac umowe o prace lub zarejestrowac w powiatowym urzedzie pracy by miec ubezpieczenie - np. na 1-2 miesiace - podajac swoj stary adres? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enon Re: A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? IP: *.chello.pl 05.06.08, 22:00 "Gubisz" dowód osobisty przed wymeldowaniem i wyrabiasz nowy. Wymeldowujesz się i masz "zagubiony" dowód". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lou Re: A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 19:48 nie Odpowiedz Link Zgłoś
szakal51 Re: A jeśli nie odbiorę poleconego z WKU? 06.06.08, 20:35 Podobno WKU mają przekształcić w punkty rekrutacyjne a to oznacza zmianę ich statusu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 19:44 drastycznie zmniejszy sie ilosc mezczyzn rejestrujacych sie na studia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lou Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 19:49 I dobrze, poziom na uczelniach pójdzie w górę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.08, 20:38 I laseczek będzie więcej przypadało na jednego chłopa na uczelni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
leniak koniec z poborem do wojska 05.06.08, 20:59 hmm... proszę wreszcie jakaś dobra wieść... znaczy zaczniemy mieć armię a nie pospolite ruszenie może doczekamy się również Obrony Cywilnej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgrm Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 21:15 Mnie nie razi to kto jest w wojsku ani co się tam dzieje. Mam swoje zdanie na ten temat ale zachowam je dla siebie. Natomiast razi mnie i nie przebierając w słowach bezgranicznie wku.... fakt, że przez to gdzie się urodziłem na co nie miałem najmniejszego wpływu, istnieje możliwość, że zostanę zmuszony do pójścia do wojska (czy tam gdziekolwiek indziej w zastępstwie). To jest największa paranoja i absurd. A te wszystkie gadki supersamców, którzy już w wojsku byli i nazywają pipami tych, którzy nie byli, bo przecież oni tylko wiedzą co to przygoda, wysiłek, cechy prawdziwego mężczyzny i cała reszta tych pierdół które tylko i wyłącznie w wojsku można przecież zdobyć, którą to opinie wyrobiono im starannie, są warte dokładnie tyle samo, co opinie tych, którzy w wojsku nie byli a krytykują po całości. Wojsko jakie jest takie jest, a jakie będzie zobaczymy. Ale to czy ktoś tam będzie czy nie powinno być tylko i wyłącznie uzależnione od decyzji tegoż ktosia. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 23:03 pgrm: > Wojsko jakie jest takie jest, a jakie będzie zobaczymy. Ale to czy > ktoś tam będzie czy nie powinno być tylko i wyłącznie uzależnione > od decyzji tegoż ktosia. Ale również to, jaką część swoich zarobków ktoś ma oddawać na utrzymanie tych agresywnych darmozjadów, powinno zależeć od decyzji tego ktosia. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgrm Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 23:24 Czasów kiedy będziemy w pełni decydowali na co idą konkretnie nasze pieniądze nie dożyję ani ja, ani Ty ani nasze wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Nareszcie! 05.06.08, 21:17 Co ja się namęczyłem żeby mnie nie wzięli. Niech idą ochotnicy, tak będzie po prostu normalnie. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrrr.... Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.chello.pl 05.06.08, 21:27 większość biednych gmin żyje z podatku który płaci wojsko za ziemie na terenie tych gmin. Samorządy zbiednieją a w przypadku budynków trzeba będzie je utrzymać. A poboru raczej nie zlikwidują bez niego nie było by polskiej armii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Klich: kłamie jak każdy od Tuska IP: *.chello.pl 05.06.08, 21:42 nie wierze mu w żadne słowo, kłamie jak każdy z tych komunistów z PO, zresztą i nie tylko z PO. W grudniu wyjdzie na mównice nasze słoneczko wieczny premier, umiłowany Donald Tusk i powie: "Drodzy obywatele! My chcieliśmy! ale wicie rozumicie, nie możemy!" czyli będzie jak zwykle! DONALD PODDAJ SIE DO DYMISJI A NAJLEPIEJ DO EUTANAZJI!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 21:43 Ja też nie wierzę w likwidację poboru. Nie dla tego, że bez niego nie byłoby polskiej armii. Bo ta jako taka, w mojej skromnej opinii, nie jest temu krajowi potrzebna w swojej obecnej formie. Gdyby całą tą instytucję zreorganizować, czyt. zaorać i stworzyć od nowa tak, aby żołnierzy było najwyżej kilka tysięcy ale takich, którzy chcą nimi być, są do tej roli bardzo dobrze wyszkoleni, mają nowoczesny sprzęt i liczą się na krajowej i światowej arenie nie dla tego że jest ich wielu ale dla tego, że są specjalistami z najwyższej półki w swojej dziedzinie, byłoby o niebo lepiej dla wszystkich. Martwi mnie jedynie fakt, że jeżeli pobór zostanie zlikwidowany, to całe tysiące nastolatków, którzy powylatywali z liceów, zawodówek itd. (nie chcę uogólniać ale statystyki nie biorą się znikąd) zacznie łazić po ulicach i się nudzić... W wojsku może nie staną się z miejsca kwiatem narodu ale jeżeli chociaż jednemu z nich zaiskrzy podczas musztry wojskowej w głowie złota myśl o tym, żeby po wojsku zrobić może coś dobrego ze swoim życiem, a nie iść i poświęcić się przygodzie poszukiwań środków na wódkę, to ja się ucieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiadam_wiec Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 21:48 nie mierz wszystkich nastolatkow jedna miara. a pobor zlikwiduja tak jak w innych, normalniejszych i madrzejszych panstwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 21:56 Nie mierzę. Ale tak jak mówię, statystyki są takie jakie są. Większość tych, którzy powylatywali ze szkół albo w ogóle się do nich nie dostali to materiał na co najmniej chuliganów. A argument, że coś się w Polsce stanie bo tak się dzieje w innych normalnych, mądrzejszych państwach pozostawię bez komentarza bo tego nie wymaga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpowiadam_wiec Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 22:09 > Nie mierzę. Ale tak jak mówię, statystyki są takie jakie są. Większość tych, > którzy powylatywali ze szkół albo w ogóle się do nich nie dostali to materiał n > a > co najmniej chuliganów. 1) niesamowite... poważnie... podaj proszę odnośnik do tych statystyk - z ciekawością je przeanalizuję. 2) to, że część młodzieży nie wie co z sobą zrobić nie oznacza, że pokutować za nich mają wszyscy. gdyby pobór został to skończyłoby się na tym, że ci najbardziej przedsiębiorczy wyjechaliby po prostu do Niemiec(już w 2011 otwierają swój rynek pracy) lub UK. > A argument, że coś się w Polsce stanie bo tak się dzieje w innych normalnych, > mądrzejszych państwach pozostawię bez komentarza bo tego nie wymaga... no tak - przecież to nie polacy byli pionerami wolnego rynku, demokracji, członkostwa w UE itd. wcześniej, przed nami, powyższe rozwiązania zaadaptowano w państwach, gdzie obywatele i elity polityczne używają swojego mózgu jakby "intensywniej". Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 21:52 > Martwi mnie jedynie fakt, że jeżeli pobór zostanie zlikwidowany, to > całe tysiące nastolatków, którzy powylatywali z liceów, zawodówek > [...] zacznie łazić po ulicach i się nudzić... Obecnie w wojsku jest ok. 70 tysięcy poborowych. Ilu z nich to odpady z liceów i zawodówek? > jeżeli chociaż jednemu z nich zaiskrzy podczas musztry wojskowej w > głowie złota myśl o tym, żeby po wojsku zrobić może coś dobrego ze > swoim życiem Sorry i w imię tego powoływać 70-80 tysięcy ludzi rocznie? Bo może kogoś oświeci podczas stania na baczność? Nie po to płacę podatki na obronność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 22:09 A na co płacisz podatki na obronność? Na F-16 z których mamy tylko hałas w Krzesinach i nad Poznaniem i które chronią nasze i sąsiadów, którzy nie mają swoich Jastrzębi, drogocenne niebo przed nieistniejącym od dekad wrogiem? Na misje zagraniczne, na których w sporej części jesteśmy dla kasy, wirtualnego prestiżu i po to żeby jeszcze troszkę głębiej zakopać się w tyłku USA, które tak nas potrzebują jak pies papieru toaletowego? Przykra prawda jest taka, że nic nie masz z ogromnej większości podatków które płacisz. I ja też nic nie mam z większości podatków które ja płacę. To jest temat na osobną dyskusję. I nie twierdze, że po to żeby nawrócić jednego czy dwóch niesfornych, brać do wojska rok rocznie 70 tys. Wskazuje jedynie problem jaki się pojawi po zniesieniu poboru. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 22:54 Z pierwszymi trzema akapitami się zgadzam. Co do problemów po zniesieniu poboru - sądzę, że troszkę przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Klich: koniec z poborem do wojska 06.06.08, 01:02 Wskazujesz problem, który sam wymysliłeś. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMTe Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.chomiczowka.waw.pl 06.06.08, 00:27 Prostuję. Dane kolegi są nieaktualne. Ale to dobrze, to znaczy że profesjonalizacja armii przebiega szybciej niż nadąży przeciętny człowiek. Ogółem około 125 400. - generałowie: ok. 127 - oficerowie: ok. 23 230 - podoficerowie zawodowi: ok. 41 550 - szeregowi zawodowi: ok. 12 400 - żołnierze niezawodowi: ok. 48 200 Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 06.06.08, 11:02 Musieli zrobić aktualizację na stronie MONu ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jastrzab84 Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.adsl.inetia.pl 05.06.08, 21:59 myslenie typu: "wiekszosc mlodych ludzi to odpadki spoleczne i na pewno beda stwarzac problemy" jest myleniem typu: "wiekszosc zolnierzy to glupki i frajerzy". rozumiesz analogie? mlodzi ludzie w zadnym wypadku nie powinni isc do wojska na sile - trzeba im dac kredyt zaufania a ich wychowaniem powinni zajac sie rodzice i szkola. na koniec pytanie: sadzisz, ze glodnemu lepiej dac rybe czy wedke? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 22:01 Ano właśnie. Sądzę, że jeśli rodzice zmarnowali 18 lat jakie mieli na wychowanie człowieka, to raczej żadne wojsko mu nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 22:21 Nie podaję wojska jako rozwiązanie problemu wychowania - osobna kwestia. Daleki jestem od koncepcji kredytów zaufania dla kogokolwiek. Jasne że wędkę. Ale dawać wędkę i wychowywać trzeba od najmłodszych lat. Skoro się nie udało, to trzeba niestety stosować środki tymczasowe - a nóż pomogą. Powtarzam, statystyki (chociaż nigdy nie lubiłem statystyki...) mówią same za siebie. Nie znam zbyt wielu żołnierzy zawodowych ale wiem co widzę chodząc po ulicach, jeżdżąc pociągiem. Gro umundurowanych to agresywni, niewychowani, wyrośnięci gó..arze, których w ryzach trzyma tylko świadomość konsekwencji jakie ich czekają po powrocie do jednostki jeżeli coś by przeskrobali. Mieszkam w dużym mieście, przez którego dworzec PKP przewijają się często spore grupy wypuszczanych na przepustki. I za każdym razem, kiedy takie zwolnienia mają miejsce, na dworcu krążą dziesiątki policjantów bo oczywiste jest dla nich, że tych niewyżytych gnojków trzeba pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 22:46 Gość portalu: jam napisał(a): > Nie podaję wojska jako rozwiązanie problemu wychowania - osobna kwestia. skoro wojsko nie ma być rozwiązaniem problemu to dlaczego jesteś przeciw zniesieniu poboru??? > > Daleki jestem od koncepcji kredytów zaufania dla kogokolwiek. gdyby większość ludzi była "daleka od udzielania" owych kredytów to świat wyglądałby inaczej niż dziś wygląda i z pewnością nie mógłbyś przedstawiać mi teraz swojego punktu widzenia na tym forum. > > Jasne że wędkę. brawo!!:) Ale dawać wędkę i wychowywać trzeba od najmłodszych lat. Skoro > się nie udało, to trzeba niestety stosować środki tymczasowe - a nóż pomogą. "a może tak...? a może nie...? aaa sam już nie wiem - zrobimy nie - a jak się nie uda to tak..." - pracujesz w polityce czy co? nie ma "a nóż" - albo jest skutek albo go nie ma i stosujemy coś innego - armia z poboru to nie precedens i błahostka żeby sobie gdybać. > > Powtarzam, statystyki (chociaż nigdy nie lubiłem statystyki...) mówią same za > siebie. również nie lubię statystyki ale jeśli się na coś powołuję to z reguły podaję źródło - tak przynajmniej robią poważni dyskutanci. Nie znam zbyt wielu żołnierzy zawodowych ale wiem co widzę chodząc po > ulicach, jeżdżąc pociągiem. Gro umundurowanych to agresywni, niewychowani, > wyrośnięci gó..arze, których w ryzach trzyma tylko świadomość konsekwencji > jakie ich czekają po powrocie do jednostki jeżeli coś by przeskrobali. > > Mieszkam w dużym mieście, przez którego dworzec PKP przewijają się często spore > grupy wypuszczanych na przepustki. I za każdym razem, kiedy takie zwolnienia > mają miejsce, na dworcu krążą dziesiątki policjantów bo oczywiste jest dla nich > , > że tych niewyżytych gnojków trzeba pilnować. nic dodać nic ująć. zgadzam się z Tobą oczywiście. ale po pierwsze: czy Ty myślisz, że ~665000 młodych ludzi w wieku 18-19 lat(źródło: www.stat.gov.pl/gus/45_654_PLK_HTML.htm) zasługuje na karę w postaci kontaktu z elementem społecznym, który powyżej opisałeś?... po drugie: czy wierzysz w mit resocjalizacji? w to, że ktoś źle wychowany zmądrzeje w wojsku pośród przedstawianej przez Ciebie nędznej hołoty i po wyjściu z koszar będzie porządnym i uczciwym obywatelem? bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 23:16 Nie jestem przeciw zniesieniu poboru. Ale niestety nie mogę być całkowicie za jego zniesieniem. Pytam co z problemami, które to wywoła? A wywoła niejeden. I nie dwa. Może wystarczy zmienić kryteria poboru? A zacząć od dania świętego spokoju magistrom. Tak na początek... Oszczędności jakie by dało ograniczenie liczby żołnierzy z pewnością wystarczą z nawiązką na zreorganizowanie zasad poboru obowiązkowego, zatrudnienie paru psychologów itd. W polityce też nie pracuje. Dlatego nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania. Z tym wpływem kredytu zaufania na kształt dzisiejszego świata bym polemizował... Jak powiedział pewien facet w czarnym garniturze - cwane bywają osoby, ludzie to durne, płochliwe, niebezpieczne zwierzęta. Danie każdemu od tak kredytu zaufania - "niech sobie idzie do domu, pewnie to przypadek że wyleciał ze szkoły, a ten obrobiony kiosk to przecież mała rzecz, inni robią gorsze rzeczy" to trochę zbyt utopijne podejście. Może od razu darujmy sobie spisywanie i egzekucję praw i zdajmy się na sumienie każdego.. Wojsko to nie ma być ośrodek resocjalizacji. W takową nie wierze i szczerze mówiąc chętnie podpisałbym się pod ustawą o obcinaniu rąk za kradzież, kastracji za gwałt i paleniu na stosie za zabójstwo. Ale wojsko jakie by nie było uczy tej podstawowej dyscypliny. Czy przez poniżenie, czy przez groźby ale uczy. I jakoś mam wrażenie że takie metody lepiej działają niż miła pani psycholog z poradni, która będzie mówiła dzieciakowi z blokowiska, że to super jest dostać 5 z klasówki i że nikt go nie będzie lubił jak będzie mówił brzydkie wyrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 23:23 > Ale wojsko jakie by nie było uczy tej podstawowej dyscypliny. Ośmielam się twierdzić, że wiek 18 lat to na rozpoczęcie takiej nauki to za późno. Uważam, że dyscyplina to cecha charakteru, a nie chwilowe zachowanie pod wpływem strachu/presji. Ktoś (chyba nawet Ty) pisał w tym wątku o tym jak to policja pilnuje dworców przy przyjazdach żołnierzy na przepustki. Jak to się ma do dyscypliny? Ano tak, że gdy stoi "ryczący" (pod)oficer to każdy go słucha. A gdy trzeba samemu sobie ustawić poprzeczkę... no cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 23:40 zanim zacznę odpisywać to muszę Cię ostrzec: zbyt stereotypowo spoglądasz na omawiane przez nas sprawy. wyobrażasz sobie coś nie w pełni prawdziwego a później podpinasz pod to słuszne argumenty i rozwiązania - to są właśnie wojskowe metody, gra na emocjach, metoda dyktatora, tzw. "feel good propaganda". Gość portalu: jam napisał(a): > Nie jestem przeciw zniesieniu poboru. Ale niestety nie mogę być całkowicie za > jego zniesieniem. Pytam co z problemami, które to wywoła? wszystko ma swoje konsekwencje. trzeba wybrać mniejsze zło biorąc pod uwagę większą skalę czasową zjawiska(tzn. by decyzja została podjęta na podstawie prognoz długoterminowych). A wywoła niejeden. I > nie dwa. Może wystarczy zmienić kryteria poboru? A zacząć od dania świętego > spokoju magistrom. a jak ktoś ma lic. to już się nie kwalifikuje;)?? albo ktoś po maturze tylko chce założyć firmę a nie iść na studia to też odpada? Tak na początek... Oszczędności jakie by dało ograniczenie > liczby żołnierzy z pewnością wystarczą z nawiązką na zreorganizowanie zasad > poboru obowiązkowego, zatrudnienie paru psychologów itd. > > W polityce też nie pracuje. Dlatego nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania. nawet ci co pracują w polityce to ich nie znają:). > > Z tym wpływem kredytu zaufania na kształt dzisiejszego świata bym polemizował.. > . > Jak powiedział pewien facet w czarnym garniturze - cwane bywają osoby, ludzie t > o > durne, płochliwe, niebezpieczne zwierzęta. masz problem z tym uogólnianiem stary:). świat jest prostszy jeżeli generalizujesz ale nie tędy droga... hitler też ogólniał, stalin też i komuna też. jesteś człowiekiem więc rozważaj każdy przypadek oddzielnie - trudne to, wiem ale jak chcesz być dobrym, wartościowym człowiekiem to innej drogi nie ma:) Danie każdemu od tak kredytu zaufani > a > - "niech sobie idzie do domu, pewnie to przypadek że wyleciał ze szkoły, a ten > obrobiony kiosk to przecież mała rzecz, inni robią gorsze rzeczy" to trochę zby > t > utopijne podejście. Może od razu darujmy sobie spisywanie i egzekucję praw i > zdajmy się na sumienie każdego.. > > Wojsko to nie ma być ośrodek resocjalizacji. W takową nie wierze i szczerze > mówiąc chętnie podpisałbym się pod ustawą o obcinaniu rąk za kradzież, kastracj > i > za gwałt i paleniu na stosie za zabójstwo. Ale wojsko jakie by nie było uczy te > j > podstawowej dyscypliny. dowaliłeś do pieca:). resocjalizacja nie skutkuje ale póki co nie wynaleziono nic lepszego(z "obcinaniem rąk" i "paleniem na stosie" włącznie). a co do młodych ludzi to po co poddawać ich przymusowej "resocjalizacji" skoro są na tyle młodzi, że można nad nimi popracować w inny sposób. np. kapitalizmem:)... Czy przez poniżenie, czy przez groźby ale uczy. I jakoś > mam wrażenie że takie metody lepiej działają niż miła pani psycholog z poradni, > która będzie mówiła dzieciakowi z blokowiska, że to super jest dostać 5 z > klasówki i że nikt go nie będzie lubił jak będzie mówił brzydkie wyrazy. > i znowu uogólniasz. słuchaj, ja nie chcę Cię oceniać ani krytykować - jestem dla Ciebie tylko "głosem z internetu". chcę Ci tylko dobrze poradzić, byś patrząc się na prostytutkę stojącą przy drodze, młodzieńca sączącego piwo czy kierowcę łamiącego przepisy nie myślał od razu - oni są winni. bo jeśli nie są, jeśli tylko coś w życiu im nie wyszło i potrzebują TYLKO pomocnej dłoni by to coś naprawić to Ty skreślając tego kogoś pogrążasz go jeszcze bardziej. lepiej uratować jedną, dwie osoby swoim marnym kosztem, dobrym słowem, uśmiechem niż liczyć na to, że przymus ich "zresocjalizuje" - bo to się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 22:59 > Mieszkam w dużym mieście, przez którego dworzec PKP przewijają się > często spore grupy wypuszczanych na przepustki. To są poborowi a nie zawodowcy. Zresztą zjawisko to jest bardzo mocnym argumentem przeciw twierdzeniom o cudownej wychowawczej roli wojska. > I za każdym razem, kiedy takie zwolnienia > mają miejsce, na dworcu krążą dziesiątki policjantów bo oczywiste > jest dla nich, że tych niewyżytych gnojków trzeba pilnować. Tylko jak to jest, że gdy kręcą się masy cywilów w wieku tym samym co ci hałasujący/pijący/cokolwiek poborowi wypuszczeni na przepustki to problemu nie ma? Zresztą też nie ma co generalizować. Kiedyś jechałem pociągiem z Warszawy do Katowic w wagonie w którym większość pasażerów to byli wypuszczeni na przepustkę żołnierze służby zasadniczej. Zachowywali się spokojnie, grzecznie i kulturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 23:31 > To są poborowi a nie zawodowcy. Zresztą zjawisko to jest bardzo mocnym > argumentem przeciw twierdzeniom o cudownej wychowawczej roli wojska. Przecież że poborowi. > Tylko jak to jest, że gdy kręcą się masy cywilów w wieku tym samym co ci > hałasujący/pijący/cokolwiek poborowi wypuszczeni na przepustki to problemu nie > ma? > Przyjdź kiedyś na dworzec PKP w Poznaniu w dzień meczu Lecha z Legia. Zobaczysz, jak to problemu nie ma. > Zresztą też nie ma co generalizować. Kiedyś jechałem pociągiem z Warszawy do > Katowic w wagonie w którym większość pasażerów to byli wypuszczeni na przepustk > ę > żołnierze służby zasadniczej. Zachowywali się spokojnie, grzecznie i kulturalni > e. wyjątek potwierdza regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 23:33 > Przyjdź kiedyś na dworzec PKP w Poznaniu w dzień meczu Lecha z > Legia. Zobaczysz, jak to problemu nie ma. Dobrze, jak często odbywają się takie mecze? Nawiasem mówiąc zastanawia mnie jaki procent kiboli ma w życiorysie ZSW. > wyjątek potwierdza regułę. Niewykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 23:44 Takich na których jest ryzyko walk między "kibicami"? Hmm, w Polsce w jednym sezonie takich meczy jest mniej więcej 100 z tego jakieś 70 wymaga nadzoru szczególnie dużej ilości służb porządkowych. Wybaczcie brak linka do GUSu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Klich: koniec z poborem do wojska 06.06.08, 01:15 To jest "argument" za zlikwidowaniem czy ucywilizowaniem rozgrywek piłkarsich, jaki związek z poborem? Masz jakieś dane ilu z tych "kibiców" odbyło wychowawczą ZSW a ilu nie? Przydałoby się, nieprawdaż? A. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 23:50 > Przyjdź kiedyś na dworzec PKP w Poznaniu w dzień meczu Lecha z Legia. Zobaczysz > , oczywiście, kibole to powinni pierwsi iść do armii - ale co to by była za armia? ponadto jeśli ktoś jest kibolem lub huliganem i został złapany oraz osądzony to ma wyrok w zawieszeniu(lub nie) a takich wojsko nie bierze. > wyjątek potwierdza regułę. w luźnych dyskusjach jest tak, że ile wyjątków tyle reguł - wszystko zależy od argumentacji. trzeba by do problemu podejść naukowo:). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 22:55 jam: > Martwi mnie jedynie fakt, że jeżeli pobór zostanie zlikwidowany, to > całe tysiące nastolatków, którzy powylatywali z liceów, zawodówek > itd. [...] zacznie łazić po ulicach i się nudzić... Lepiej, żeby się nudzili na ulicach, niż żeby trepy wojskowe robiły z nich agresywnych chuliganów. Nie wiesz, jak zachowuje się wojsko na dworcach? Ci sami młodzi ludzie zachowywaliby się tam zwyczajnie, gdyby nie przeszli przez falę i ogólnowojskowe pranie mózgów. Po opuszczeniu tej bandy większość dochodzi do siebie i jakoś chroni się przed grubszym konfliktem z prawem. Ale część przyjmuje wojskowy kult pięści, wódy, dziwek i dekownictwa za swój. Gdyby nie wojsko, to ta część mogłaby nie wejść na drogę przestępstwa. jam: > W wojsku może nie staną się z miejsca kwiatem narodu Na pewno nie. jam: > ale jeżeli chociaż jednemu z nich zaiskrzy podczas musztry > wojskowej w głowie złota myśl o tym, żeby po wojsku zrobić może coś > dobrego ze swoim życiem, a nie iść i poświęcić się > przygodzie poszukiwań środków na wódkę, to ja się ucieszę. Musztra wojskowa jako sposób na to, żeby iskrzyło w głowie?! Trudno o zajęcie bardziej przeciwne myśleniu. JEDYNYM celem musztry jest spowodowanie, żeby żołnierz nie myślał. Co do wódki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.eastwest.com.pl 05.06.08, 23:21 Masz sporo racji. Ale ja mówię, żeby wojsko najpierw kompletnie zreorganizować. Zgadzam się, że teraz wysyłanie tam dzieciaków to jak wrzucanie zgniłego jabłka to wiadra jeszcze bardziej zgniłymi jabłkami. A co do wódki to był tylko przykład. Równie dobrze film może się urwać pierwszy raz na pierwszej imprezie na studiach. Ale to nie przeszkadza w poniedziałek wrócić do zajęć i zachowywać się normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tosyu Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 22:18 "Według ministra odpowiedni czas to zaledwie 3 miesiące, a nie aż 9 miesięcy, jak obecnie." No to sie ocknął Odpowiedz Link Zgłoś
moszczan25 Klich: koniec z poborem do wojska 05.06.08, 22:24 ejjjjj belzebub ty nie pier*** takich rzeczy bo sam pewnie nie lepszy a w wojsku to ludzie tylko na poziomie.Idz do 6 brygady powietrzno desantowej to i dostaniesz tak po dupie ze ci sie odechce tak mowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aby_ Re: Klich: koniec z poborem do wojska IP: *.jsn.osi.pl 05.06.08, 23:21 właśnie poparłeś przedmówcę swoim chorym, bezsensownym i prostackim atakiem Odpowiedz Link Zgłoś