ronja 14.01.02, 14:04 Może sytaciki z ulubionych songów, Lucy? Wiesz, ile to mówi o drugim człowieku? Na życie patrzysz bez emocji, Na przekór czasom i ludziom wbrew, Gdziekolwiek jestes w dzień czy w nocy, Oczyma widza oglądasz grę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 14.01.02, 14:11 ronja napisał(a): > Może sytaciki z ulubionych songów, Lucy? > Wiesz, ile to mówi o drugim człowieku? > > Na życie patrzysz bez emocji, > Na przekór czasom i ludziom wbrew, > Gdziekolwiek jestes w dzień czy w nocy, > Oczyma widza oglądasz grę... Ronja:)))))) To jest świetne, świetny wątek!!!!!!! Jak będę miała ból duszy, też coś wpiszę:)))))) Przeżyj to sam........ przeżyj to sam.... świetne :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: 192.168.0.* 14.01.02, 14:12 ronja napisał(a): > Może sytaciki z ulubionych songów, Lucy? > Wiesz, ile to mówi o drugim człowieku? > > Na życie patrzysz bez emocji, > Na przekór czasom i ludziom wbrew, > Gdziekolwiek jestes w dzień czy w nocy, > Oczyma widza oglądasz grę... Ronja:)))))) To jest świetne, świetny wątek!!!!!!! Jak będę miała ból duszy, też coś wpiszę:)))))) Przeżyj to sam........ przeżyj to sam.... świetne :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: 192.168.0.* 14.01.02, 14:13 ronja napisał(a): > Może sytaciki z ulubionych songów, Lucy? > Wiesz, ile to mówi o drugim człowieku? > > Na życie patrzysz bez emocji, > Na przekór czasom i ludziom wbrew, > Gdziekolwiek jestes w dzień czy w nocy, > Oczyma widza oglądasz grę... Ronja:)))))) To jest świetne, świetny wątek!!!!!!! Jak będę miała ból duszy, też coś wpiszę:)))))) Przeżyj to sam........ przeżyj to sam.... świetne :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: 192.168.0.* 14.01.02, 14:15 ronja napisał(a): > Może sytaciki z ulubionych songów, Lucy? > Wiesz, ile to mówi o drugim człowieku? > > Na życie patrzysz bez emocji, > Na przekór czasom i ludziom wbrew, > Gdziekolwiek jestes w dzień czy w nocy, > Oczyma widza oglądasz grę... Ronja:)))))) To jest świetne, świetny wątek!!!!!!! Jak będę miała ból duszy, też coś wpiszę:)))))) Przeżyj to sam........ przeżyj to sam.... świetne :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 14.01.02, 15:13 Jestem mały miś, Własność lali tej, Co palec ssie, Kiedy zasypia, Jestem mały miś, Własność lali tej, Co mamy chce, gdy jej dotykam, pampararam.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: 192.168.0.* 14.01.02, 15:16 Coś się popsuło:((((((( Nie dawało się wysłać, czyżby tylko mnie:(((( Myślałam, że nie poszło ale poszło, dobre i to:))) Odpowiedz Link Zgłoś
eor COS ZA COS 14.01.02, 15:32 No, ale kochane - taki dobry watek i nie przeniesiony do Lublina??? No, prosze.... Ronjeczko, nie daj sie prosic. Przenies, co? A teraz moj fragment: Outside The storm clouds gathering, Moved silently along the dusty boulevard. Where flowers turning crane their fragile necks So they can in turn Reach up and kiss the sky. They are driven by a strange desire Unseen by the human eye Someone is calling. I remember when you held my hand In the park we would play when the circus came to town. Look! Over here. Odpowiedz Link Zgłoś
eor Suplement 14.01.02, 15:57 Ja naturalnie zobowiazuje sie do wyniesienia Swidnika na pozycje niekwestionowanego lidera w wojewodztwie. Wystarczy, ze dwa razy w tygodniu cos wpiszemy i nikt nie podskoczy...:))) A odnosnie do Lublina: pojawila sie calkiem niezla szansa na realizacje jednego z niegdysiejszych marzen Ronji. Zeby Lublin pod wzgledem postow przegonil Radom. Radom ostatnio chyba zwolnil, a my jesli utrzymamy tempo..... A jeszcze na dodatek jakies nowe osoby sie pojawiaja :))))))) Prosze Cie Ronju przenies ten watek, bo zakladane przeze mnie sa na tyle glupie, ze mnostwo osob na nie nie odpowie...... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: Suplement 14.01.02, 16:07 Eorku, ale ja nie lubię zakłądać wątków... A poza tym zobacz jak po świętach Kraków nas przegonił...:((( Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: COS ZA COS 14.01.02, 16:06 No, bo ja zaraz z jestudejem wyskoczę albo oljunidislowem!:) Gdzie ta keja, a przy niej ten jacht, Gdzie ta koja wymarzona w snach, Gdzie te wszystkie sznurki od tych szmat, Gdzie ta brama na szeroki świat... Walczy we mnie chęć dołożenia postów Lublinowi z chęcią dołożenia postów Świdnikowi...:( Odpowiedz Link Zgłoś
eor Re: COS ZA COS 14.01.02, 16:26 Alez Ronju moja droga, nie ma sprzecznosci miedzy nabijaniem tu i nabijaniem tam. Wystarczy przestrzegac proporcji :))) A z tym Krakowem cos jest nie tak. Nie wiem czy to tylko u mnie, ale wyswietlaja mi sie dwie rozne liczby ich postow, na stronie glownej forum maja 78cos tam, a na rozwinietej dla forum regionalnych, na ktorej jest tez Swidnik, maja o jakies 400 mniej. Nic to, zlapiemy ich. Wystarczy dobrej woli odrobina. A skoro nie lubisz zakladac watkow, to moze sprobuj Ronju poprosic Lucy zeby zalozyla...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: COS ZA COS IP: 192.168.0.* 14.01.02, 17:16 eor napisał(a): > Alez Ronju moja droga, > > nie ma sprzecznosci miedzy nabijaniem tu i nabijaniem tam. Wystarczy > przestrzegac proporcji :))) > > A z tym Krakowem cos jest nie tak. Nie wiem czy to tylko u mnie, ale > wyswietlaja mi sie dwie rozne liczby ich postow, na stronie glownej forum maja > 78cos tam, a na rozwinietej dla forum regionalnych, na ktorej jest tez Swidnik, > > maja o jakies 400 mniej. Nic to, zlapiemy ich. Wystarczy dobrej woli odrobina. > > A skoro nie lubisz zakladac watkow, to moze sprobuj Ronju poprosic Lucy zeby > zalozyla...:)))) Ja też nie lubię zakładać wątków:)) Świetnie, że Ronja założyła; Tak mi to było potrzebne, Ronja wstrzeliłaś się na szóstkę !!!!!!!!!! Ja dalej ten sam stary, ale jary repertuar, trudno dzisiaj gra mi ta nuta;)))) Groszki i róże Masz takie oczy zielone Zielone jak letni wiatr Zaczarowanych lasów I zaczarowanych malw Dla ciebie mały ogrodnik Zasadził groszków tysiąc W kapocie stracha na wróble Pragnął ci miłość przysiąc Więc z koszem groszków mały strach Pierwszy raz spojrzał ci w oczy O tysiąc więcej znalazł barw Niż wyśnił sobie w nocy I odtąd pod oknem twoim Zaczarowany kamienny Z bukietem groszków stoi Strach romantyczny wierny Masz takie usta czerwone Czerwone jak pożar zórz Zaczarowanych ranków I zaczarowanych róż Dla ciebie mały ogrodnik Posadził pnące róże Że tobą był urzeczony Pragnął cię nimi urzec I z róż naręczem przyszedł raz Prosić o jedno twe słowo Oślepił go twych oczu blask Milczałaś kolorowo I odtąd pod oknem twoim I groszki kwitną i róże Na modłę wiotkich powoi Pną się i pną po murze Masz takie usta czerwone Czerwone jak pożar zórz Zaczarowanych ranków I zaczarowanych róż Masz takie oczy zielone Zielone jak letni wiatr Zaczarowanych lasów I zaczarowanych malw Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: COS ZA COS 15.01.02, 07:29 Za smutek mój i pani wdzięk Podarowałem pani pek czerwonych melancholii I lekkomyslnie dałem słowo, Że kwiat ów kwitnie księżycowo, A liście mrą srebrzyście... Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: COS ZA COS 07.03.03, 08:43 ronja napisał(a): > Za smutek mój i pani wdzięk > Podarowałem pani pek czerwonych melancholii > I lekkomyslnie dałem słowo, > Że kwiat ów kwitnie księżycowo, > A liście mrą srebrzyście... Ronju, za ten cytat wielkie buzi i ajlowju :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: COS ZA COS IP: *.proxy.aol.com 09.03.03, 01:50 eor napisał(a): > No, ale kochane - taki dobry watek i nie przeniesiony do Lublina??? No, > prosze.... Ronjeczko, nie daj sie prosic. Przenies, co? > > A teraz moj fragment: > > Outside > The storm clouds gathering, > Moved silently along the dusty boulevard. > Where flowers turning crane their fragile necks > So they can in turn > Reach up and kiss the sky. > > They are driven by a strange desire > Unseen by the human eye > Someone is calling. > > I remember when you held my hand > In the park we would play when the circus came to town. > Look! Over here. > > > Jestem zaskoczony ze Eor trafil do Swidnika.........;)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 15.01.02, 10:34 Dlaczego nie mówimy o tym co nas boli-otwarcie, Budować ściany wokół siebie marna sztuka, Wrażliwe słowo, czuły dotyk Wystarczą, Czasami tylko tego pragnę, tego szukam. Na miły Bóg, Życie nie tylko po to jest by brać, Życie nie po to by bezczynnie trwać, I aby żyć siebie samego trzeba dać. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 15.01.02, 11:05 Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi, Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni, Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis-a-vis, Zapachniało, za... (???), wiosna, ach, to ty... Odpowiedz Link Zgłoś
eor Skoro wiosna.... 15.01.02, 11:30 ....to piosnka na wiosne: Niech powie ktos komu sie zdarzy Napotkac wiosna me spojrzenie Co ja mam w twarzy, no co ja mam w twarzy Cierpienie, cierpienie, bezdenne ciepienie. Lecz przy ksiezyca bladym sierpie W noce kwietniowe i majowe Nie sam przeciez cierpie, nie sam przeciez cierpie A zatem a zatem spiewajmy Panowie Dziewczyny!!!! Badzcie dla nas dobre na wiosne Spiewal lyrycznie, zasmucony Wasza nieobecnoscia w Lublinie Eor Dziewczyny!! Lubcie Wy nas wiosna, oj lubcie Krzywdy biednym chlopcom nie robcie.............. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Skoro wiosna.... 15.01.02, 18:51 eor napisał(a): Dziewczyny!! Lubcie Wy nas wiosna, oj lubcie > Krzywdy biednym chlopcom nie robcie.............. Wiersz tym razem, Tuwima - do wykorzystania;))))) Warto, warto żyć, Wtedy pachniałaś bzami, Dziś znowu kupiłem flakonik, Roztarłem kroplę na dłoni I przeszłość wieje nad nami Bzami. Warto, warto żyć. Mgławo jest za oknami, Zaraz listonosz zadzwoni, Ustami przypadam do dłoni, Całuje cień twojej woni... Przyjdziesz - będziemy sami, Jedyni i zakochani, Chłonąc z czułością perfumy W miłym uśmiechy intymnej zadumy: "To my? Ja - i ty?" Wiesz? Wzdycham... I przez łzy Powtarzam: warto, warto żyć... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Smutek nie do ukojenia 16.01.02, 12:44 Kochać i tracić, pragnąć, żałować, Padać boleśnie i znów sie podnosić, Krzyczeć tęsknocie: Precz i błagać: Prowadź, Oto jest życie. Nic. A jakże dosyć. Zbiegać za jednym klejnotem pustynie, I w toń za perłą o cudu urodzie, Ażeby po nas zostały jedynie, Ślady na piasku i kręgi na wodzie... Staff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łucy_z Re: Smutek nie do ukojenia IP: 192.168.0.* 16.01.02, 14:34 Ronju:))) Piękne to co napisałaś:))))) A to dla Ciebie, chandra minie już w Lublinie;))))) Przyjechałam taka smutna - sam rozumiesz, co i jak. Lecz z pamięci mojej płótna, Lato zmyło smutku szlak. -Już do ciebie serca nie mam, w dziką jabłoń cię zaklęłam, a wspomnienia, czy pan słyszy - zamieniłam w polne myszy... Zatrzasnęły się w żołędziach na dwa spusty - stare łzy. Odfrunęło z motylami słowo "czekam", słowo - "ty". W cierpkim smaku dzikich jagód już nie szukam twoich ust, już nie słucham cię w szelestach, gdy zaskrzypi leśny chrust. Lato zbiera się do drogi, Już w dziewannach zima śpi, ja tej zimy się nie boję - niech zapuka do mych drzwi... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: Smutek nie do ukojenia 17.01.02, 12:22 Szczęśliwej drogi już czas, Mapę życia w sercu masz, Jesteś jak młody ptak... Wytrwale głuchy jest los, Nadaremnie wzywasz go, Bo Twój głos niknie w dali... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Smutek trzeba ukoić ;)))))) 17.01.02, 13:20 Zmęczony burz szaleństwem, jak statek pijany, Już niczego nie pragnę, jeno wielkiej ciszy I kogoś, kto zrozumie mój żal nienazwany, Kogoś, kto mą bezsłowną tęsknotę usłyszy; Kogoś, kto jasną duszą życie mi przepoi, Iżbym w spokoju bożym wypoczął po męce, Kogoś, kto rozszalałe serce uspokoi, Kładąc na moje oczy miłosierne ręce. Idę po szczęście swoje. Po ciszę. Do kogo? Którędy? Ach, jak ślepiec! Zwyczajnie - przed siebie. I wiem, że zawsze trafię, którą pójdę drogą, Bo wszystkie moje drogi prowadzą do Ciebie. To Tuwim !!!!! Ronju:))))) Dość już smutku, wracaj do nas:))))) Ja też bywam krótko czasami bo nie mam czasu ale jednak jestem w doskoku;) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 18.01.02, 08:13 gdy cię w życiu zawód spotka, Nie smuć się, nie złość sie, broń Boże! Dzień zwątpienia znieś w pokorze, Wiedz - nadejdzie chwila słodka. Sercu jutrem żyć jedynie: Dziś - jednako smutno wszędzie. Wszystko przejdzie, wszystko minie, Co przeminie - miłe będzie. Puszkin... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 18.01.02, 09:56 A jeżeli nic? A jeżeli nie? Trułem ja się myślą złudną, Tobą jasną, tobą cudną, I zatruty śnię: A jeżeli nie? No to ... trudno. A jeżeli coś? A jeżeli tak? Rozgołębią mi się zorze, Ogniem cały świat zagorze Jak czerwony mak, Bo jeżeli tak, No to... - Boże!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 18.01.02, 14:36 Dopóki ziemia kręci się, Dopóki jest tak czy siak, Panie, ofiaruj każdemu z nas, Czego mu w życiu brak. Mędrcowi darować głowę racz, Tchórzowi dac konia chciej, Sypnij grosza szczęściarzom I mnie w opiece swej miej. Dopóki ziemiakręci się, O, Panie, daj nam znak. Władzy spragnionym uczyń, By władza im poszła w smak. Hojnych puść między żebraków, Niech sie poczują lżej. Daj Kainowi skruchę I mnie w opiece swej miej. Ja wiem, że Ty wszystko możesz, Wierzę w Twą moc i gest, Jak wierzy żołnierz zabity, Że w siódmym niebie jest, Jak zmysł każdy chłonie z wiarą Twój ledwie słyszalny głos, Jak wszyscy wierzymy w Ciebie Nie wiedząc, co niesie los. Panie zielonooki, Mój Boże jedyny, spraw, Dopóki nam ziemia kręci się Zdumiona obrotem spraw, Dopóki czasu i prochu Wciąż jeszcze wystarczy jej, Dajże nam wszystkim po trochu I mnie w opiece swej miej. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 19.01.02, 19:57 Ty Panie tyle czasu masz, mieszkanie w chmurach i błękicie A ja na głowie mnóstwo spraw i na to wszystko jedno życie. A skoro wszystko lepiej wiesz, bo patrzysz na nas z lotu ptaka To powiedz czemu tak mi jest, że czasem tylko siąść i płakać. Ja się nie skarżę na swój los Potulna jestem jak baranek I tylko mam nadzieję że Że chyba wiesz co robisz Panie Ile mam grzechów, któż to wie, a do liczenia nie mam głowy Wszystkie darujesz mi i tak, nie jesteś przecież drobiazgowy Lecz czemu mnie do raju bram prowadzisz drogą taką krętą I czemu wciąż doświadczasz tak, jak gdybyś chciał uczynić świętą Nie chcę się skarżyć na swój los Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam wrażenie że Że chyba wiesz co robisz Boże To życie minie jak zły sen, jak tragifarsa, komediodramat A gdy się zbudzę, westchnę -cóż, to wszystko było chyba zamiast Lecz póki co w zamęcie trwam, liczę na palcach lata szare I tylko czasem przemknie myśl, przecie nie jestem tu za karę Dziś czuję się jak mrówka, gdy Czyjś but tratuje jej mrowisko Czemu mi dałeś wiarę w cud A potem odebrałeś wszystko. Nie chcę się skarżyć na swój los Choć wiem, jak będzie jutro rano. Tyle powiedzieć chciałam ci Zamiast pacierza - na dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 21.01.02, 12:16 Ze swiata czterech stron, Z jarzębinowych dróg, Gdzie las spalony, wiatr zmęczony, Noc i front. Gdzie niezebrany plon, Gdzie poczerniały głóg, Wstaje dzień. Słońce przytuli nas do swych rąk I spójrz, ziemia cięższa od krwi Znowu urodzi nam zboża łan, Złoty kurz.. Przyjmą kobiety nas pod swój dach I spójrz, będą śmiać się przez łzy, Znowu do tańća ktoś zagra nam, Może już... Za dzień, za dwa, Za noc, za trzy, Choć nie dziś. Za noc, za dzień Doczekasz się, Wstanie świt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: 192.168.0.* 21.01.02, 13:54 Braterski splećmy krąg, W wieczornej ciszy w świetle gwiazd Ostatni uścisk rąk. Kto raz przyjaźni poznał moc, Nie będzie trwonił słów. Przy innym ogniu, w inną noc Do zobaczenia znów. Nie gaśnie tej przyjaźni żar, Co połączyła nas, Nie pozwolimy, by ją skradł Nieubłagany czas. Za nami jasnych godzin moc I moc młodzieńczych snów, Przy innym ogniu, w inną noc Do zobaczenia znów. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 22.01.02, 09:10 Ronju, to dla Ciebie:))))) Słońce nad stadniną W końską grzywę chowa twarz. Wstęgą nad łąkami Jeszcze się unosi mgła. Stoją napięte Jak strzała, gdy drży, Nim cięciwy świst Znów do lotu ją poderwie. Konie, dumne konie Zasłuchane w szumy traw. Lekkie i swobodne Jak na czystym niebie ptak. Kiedy tak patrzę - Do biegu się rwą. Chciałbym uciec stąd, Chciałbym gnać za swą tęsknotą Tam, gdzie lśni horyzont, Drga niebieską linią Wprost w otwarte wrota chmur, Siwych chmur. Tam, gdzie w kuźni słońca Dzień powstaje nowy, Gdzie wytycza drogi rytm, Serca rytm. Konie, dumne konie W blasku wstającego dnia. Czułe i szalone - Czemu was uwielbiam tak? Nieraz poniosą, Poniosą jak wiatr. Czasem bywa tak Jak z dziewczyną, jak z dziewczyną ... Tam, gdzie lśni horyzont, Drga niebieską linią Wprost w otwarte wrota chmur, Siwych chmur. Tam, gdzie w kuźni słońca Dzień powstaje nowy, Gdzie wytycza drogi rytm, Serca rytm. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Wschód słońca nad stadniną koni w Janowie... 22.01.02, 11:15 ... Podlaskim - taki tytuł tej piosenki... Ach, ach, moja ulubiona piosenka, az mi się śpiewac zachciało. Nikogo nie ma w poblizu? Uwaga: Słońce nas stadnina w końską grzywe chowa twarz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thorgal Re: Wschód słońca nad stadniną koni w Janowie... IP: *.ltk.com.pl 24.01.02, 12:20 ech...... właśnie się zastanawiamy gdzie leży janów... mnie janów przypomina wakacje ... ech a tu jeszcze mnie dwie sesje odzielają...... a co do cytatów... ty masz 20 lat ja mam 20 lat przed nami 7 niebo cały świat piękny świat ma dziś 20 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: Wschód słońca nad stadniną koni w Janowie... 24.01.02, 14:43 No przeciez, ty nie byłes w Janowie, co nie? A moze się mylę?????:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 22.01.02, 11:21 Gdzie nikt nie chodzi, Gdzie nic się nie rodzi, Gdzie tylko białe jabłonie, Stoi przy drodze na jednej nodze Browar, a wnim cztery konie. Jeden koń czarny jest tak jak Murzyn, Tak jak aksamit, jak góra duży, Drugi koń biały jest tak jak mleko, Jak śnieg ten koń, biega tak lekko, A trzeci koń to k oń ze stali, Chrapy chrapliwe, oko się pali, A czwarty koń to koń czerwony, A wszystkie spętane są, I skrępowane są, I powiązane są. I warkoczyki maja te cztery ogony. Gdy mnie kto goni I pyta o konie, Co stoją w starym browarze, Mówię, że nie wiem, zreszta się dowiem, Może się jeszcze okaze, że... Jeden koń czarny jest.. Pewnego razu Może od gazu Zatruły się wszystkie konie, Pijane piwem leżą nieżywe Jak spadłe płaki j abłoni. I powstał strach, i wielki wstyd, Może te konie zabiłem ja, a może ty, A moze ta czarnowłosa, co w uszach ma klipsy, Bo konie te konie Jeźdźców Apokalipsy. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 22.01.02, 13:11 Ronju:) A to była moja ulubiona piosenka. Chyba słowa Osieckiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 23.01.02, 10:29 Po słonecznej stronie życia, którą dobrze razem iść Po słonecznej stronie życia, jest mój dom i jesteś ty Tak daleko i tak blisko, tam gdzie lat dziecinnych dom Po słonecznej stronie życia, serca bicie, ciepło rąk. na na na... naj słońca blask razem zaśpiewajmy 2x na, na, naj zakochani w słońcu w sobie zakochani w taki czas razem zaśpiewajmy na na na ...naj po słonecznej stronie życia gdzie dojrzewa wina smak po słonecznej stronie życia jesteś ty i mówisz tak tak daleko i tak blisko gdzie na miłość zawsze czas po słonecznej stronie życia, kiedy przyjdziesz spotkasz nas. na na na... naj słońca blask razem zaśpiewajmy 2x na, na, naj zakochani w słońcu w sobie zakochani w taki czas razem zaśpiewajmy na na na ...naj Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 25.01.02, 09:46 Miejcie nadzieje, nie te licha, marna, Co w rdzeń spróchniały wątły kwiat uwiera, Lecz te niezłomną, która tkwi jak zaiarno, W przyszłych poświęceń duszy bohatera. Miejcie odwage, nie tę jednodniową, Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska, Lecz tę, co zawsze z podniesiona głową, Nie da się zepchnąć z swego stanowiska... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 25.01.02, 09:50 Woda schodzi w dół ścieżkami, Wiatr gałęziom strąca krople, Kłapie błoto pod butami, Wszystko jest zupełnie mokre. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 25.01.02, 11:56 Jedni wolą morza i jeziora, wody, Wożą ich po kraju piekne samochodzy, A my mamy groszy parę, plecak, trampki i gitarę, W góry! Nie z Orbisem, ale w góry, Gdzie góralki i górale pędzą żywot swój, A owce na hali: Me, me, me, me, me, me... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: 192.168.0.* 27.01.02, 11:15 Czy te oczy mogą kłamać ?Chyba nie. Czy ja mógłbym serce złamać itp. ? Gdy się farsa zmienia w dramat, nie gnam w kąt. Czy te oczy mogą kłamać - ależ skąd. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 29.01.02, 14:35 Chorałem dzwonków dzień rozkwita, Jeszcze od rosy rzęsy ciężkie, We mgle turkoce pierwsza bryka, Słońce wyrusza na włóczęgę. Drogą pylistą, droga polną, Jak kolorowa panny krajka, Słońce się wznosi nad stodołą, Będzie tańczyć walca. A ja mam swoją gitarę, spodnie wytarte i buty stare, Wiatry niosa mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 08.02.02, 13:53 To Wysockiego w przekładzie Agnieszki Osieckiej: Czarne konie, czarne wichry dwa, unoszą mnie, unoszą. Nie chcą wody pić, o jadło mnie nie proszą. Czy powietrza tak mi mało, czy mnie piekło zawołało, że pomykam jak na skrzydłach wilki płosząc? Dajcie pożyć konie, dajcie. Dajcie dożyć konie. Na cóż bracia nam ten wieczny los ? Cóż mi za konie los nadarzył, jakby mnie palił ktoś. A ja żyłam nie dość i śpiewałam nie dość. Koniom wody by dać, śpiew dośpiewać i trwać. Jeszcze dzień, jeszcze noc, na wichurze by stać. Będzie tak, że gdzieś w pół drogi, byle wiatr mnie w końcu zmiecie i zataszczą mnie na saniach, i dopala mnie jak świecę. Ech, ty psie o diablej twarzy, nie poganiaj moich koni. Daj chwilę, by pomarzyć, dorzuć drugą, żeby zmądrzeć. Dajcie pożyć konie, dajcie. Dajcie dożyć, konie. Na cóż , bracia , nam ten wieczny los ? Koniom wody by dać, śpiew dośpiewać i trwać. Jeszcze dzień, jeszcze noc, na wichurze by stać. Jestem w porę, chwała Bogu, kto by śmiał się spóźniać w raju ? Czy to anioły słychać już, jak bezradośnie mi śpiewają ? Czy to może dzwonek dzwoni, pół się śmieje i pół szlocha ? Czy to ja się drę i klnę, ten zaprzęg mój, te bestie dwie. Dajcie pożyć konie, dajcie. Dajcie dożyć, konie. Na cóż, bracia, nam ten wieczny los ? Koniom wody by dać, śpiew dośpiewać i trwać. Jeszcze dzień, jeszcze noc, na wichurze by stać. Koniom wody by dać, śpiew dośpiewać i trwać. Jeszcze dzień, jeszcze noc, na wichurze by stać. Na wichurze by stać. Na wichurze stać. Na wichurze............................. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 09.02.02, 20:14 Będziesz zbierać kwiaty, będziesz się uśmiechać Będziesz liczyć gwiazdy, będziesz na mnie czekać I ty właśnie ty, będziesz moją damą I ty tylko ty, będziesz moją panią Będę z tobą tańczyć, bajki opowiadać Słońce z pomarańczy, w twoje dłonie składać I ty właśnie ty, będziesz moją damą I ty tylko ty, będziesz moją panią Będą ci grały nocą sierpniową Wiatry strojone barwą słońca Będą śpiewały, śpiewały bez końca Będziesz miała imię, jak wiosenna róża Będziesz miała miłość jak jesienna burza Odpowiedz Link Zgłoś
ulv Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 09.02.02, 22:17 W splątanym gaju rąk i nóg szepczemy słowa święte, jak szeptał kiedyś Młody Bóg bogini niepojętej. Ole, ole, ole, ola, oli, bogini niepojętej. Ole, ole, ole, ola, oli, bogini niepojętej. W czerwonym żarze rzewnych żądz płoniemy jak pochodnie i opadamy w niebo, śniąc niewinnie i łagodnie. Cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, niewinnie i łagodnie. Cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, cyt, niewinnie i łagodnie. W żałobnym chłodzie znanych ust szukamy pocieszenia, słuchając, jak nam stygnie puls i mylą się znaczenia. To nic, to nic, to nic, to nic, to nic, to mylą się znaczenia. To nic, to nic, to nic, to nic, to nic, to mylą się znaczenia. Dopóki demon smutku śpi, niech żyją młode żądze. Dopóki życie w nas się tli, dopóki są pieniądze. To nic, to nic, to nic, to nic, to nic, niech żyją młode żądze. To nic, to nic, to nic, to nic, to nic dopóki są pieniądze. Ole, ole, ole, ola, oli, niech żyją młode żądze Ole, ole, ole, ola, oli, dopóki są pieniądze. Ole, ole, ole, ola, oli, dopóki są pieniądze. Ole, ole, ole, ola, oli, dopóki są pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 11.02.02, 14:08 Ulv:))))))) Jaka miła niespodzianka:)))))))))))))))))))) Hmmmmm A jak nas znalazłeś?????? Właściwie nie powinnam pytać, Ty jesteś wszędzie ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 11.02.02, 14:15 Bryll Cóż, mężczyzna nie płacze. Tego się nauczyłem Od samego dzieciństwa. Coraz bardziej sucho Miałem pod powiekami. I wzrok był ostrzejszy I oddech spokojniejszy i świat jakby mniejszy I mój głos w świecie nie brzęczał tak krucho Cóż, mężczyzna nie płacze - bo zna swoją bezsiłę Uczy się milknąć i w ciemność odchodzić Przyjaciół nie mieć z wrogami się godzić I tęsknić za łzą jedną co by z bożą łaską Popłynęła mu z oczu zamiast ziaren piasku Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 07.03.03, 08:47 ronja napisał(a): > Chorałem dzwonków dzień rozkwita, > Jeszcze od rosy rzęsy ciężkie, > We mgle turkoce pierwsza bryka, > Słońce wyrusza na włóczęgę. > > Drogą pylistą, droga polną, > Jak kolorowa panny krajka, > Słońce się wznosi nad stodołą, > Będzie tańczyć walca. > > A ja mam swoją gitarę, spodnie wytarte i buty stare, > Wiatry niosa mnie... Ech.. przyominasz stare, najlepsze czasy... aż taka żałośc za gardło chwyta... Krajka to jedna z najpiekniejszych piosenek z tamtych czasów... Dzięki za odkurzenie śmietnika mojej pamięci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Zaciekawiło mnie, czy nas przeniesie na I str... 12.02.02, 14:09 Bo mamy tyle co Łomża bodajże... Gdzie strumyk płynie z wolna, Rozsiewa zioła maj, Stokrotka rosła polna, A nad nią szumiał gaj... Wtem harcerz idzie z wolna, Stokrotk, witam Cie, Twój urok mnie zachwyca, Czy chcesz być mą czy nie... A ona się zgodziła, I poszli w ciemny las, A harcerz taki gapa, Że aż w pokrzywy wlazł... A ona, ona, ona, Cóż biedna robić ma, Nad gapą pochylona, I śmieje się: Ha, ha... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: Jesteście małostkowi n/t 13.02.02, 09:38 Cóż, nikt nie jest doskonały:) Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 14.02.02, 09:36 O, Ela straciłaś przyjaciela, Musisz sie wreszcie nauczyć, Że miłosci nie wolno odrzucić, Że miłosci nie wolno odrzucić... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 05.03.02, 12:03 Dawno nie śpiewałam tu:))))) Jest w oczach Twych kolor nieba z moich stron Jest uśmiech dnia, cienie liści, które drżą Jest w głosie Twym echo naszych słów sprzed lat Są szepty traw, które giął letni wiatr Więc zabierz mnie do tamtych miejsc Gdzie pędził czas w rytm naszych serc A każdą z chwil chciał oddać nam Tę dla mnie dla Ciebie, tę dla mnie dla Ciebie Więc zabierz mnie pod tamten dach Gdzie pachnie chleb, gdzie cisza gra A każdą z nut gra tylko nam Tę dla mnie, dla Ciebie, tę dla mnie, dla Ciebie, nam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Z gupich przebojów kolonijnych:) IP: 212.244.252.* 06.03.02, 09:53 My dziewczyny zgrana paka, My zniszczymy chłopski ród, Upokorzymy chłopaka, Jak podskoczy, damy w dziób. Nie będziemy się narzucać, Choćby nie wiem, co i jak, Wychowamy naszych chłopców, Będą doceniali nas. Ale bez nich życie nudne, Bez nudny byłby świat, A więc chłopcy trudna rada, My musimy kochać was... Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Takie sobie śpiewanie.....:) 11.03.02, 13:27 Byłeś serca biciem Wiosną, zimą, życiem Marzeń moich echem Winem, wiatrem, śmiechem Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Jeszcze głupszy przebój kolonijny 12.03.02, 09:35 O mój szatynie wiesz jak bardzo cię kocham Wiesz jak kocham szatynów, a z nich najbardziej cię! Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Tak lubię Koftę:))))))) 12.03.02, 12:06 To może przypadek Że znów się widzimy Patrzymy na siebie W spokojnej udręce Wspomnienia spłowiały Przez lata i zimy Już tylko się znamy... ...Nic więcej... Ty jesteś ta sama Tak piekna jak wtedy Gdy było do siebie Nam bliżej niż blisko To było niedawno A mówi się: kiedyś Już tylko się znamy... ...To wszystko... Dzielimy złą ciszę Obcymi słowami Ty serce masz chłodne I chłodne masz ręce Czy mą poufałość Wybaczy mi Pani? Bo przecież się znamy... ...Nic wiecej... (Z Wertyńskiego) -------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Cofam się do przedszkola! 12.03.02, 12:43 Marzec, marzec, pięknie się ustroił... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 27.03.02, 09:29 Żal, żal za dziewczyną (???), Za zieloną Ukrainą, Żal, żal, serce płacze, Już jej więcej nie zobaczę, Hej, hej, hej, sokoły, Omijajcie góry, lasy, pola, doły, Dzwoń, dzwoń, dzwoń, dzwoneczku, Mój ... (jaki???) skowroneczku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: *.proxy.aol.com 27.03.02, 20:54 Kiedy ma sie juz to, czego sie pragnelo, to okazuje sie, ze nie jest to wcale to, czego sie pragnelo. Gertruda Stein Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kd Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: *.proxy.aol.com 27.03.02, 20:57 *Bywaja straty, ktore w przyszlosciokaza sie nieoceniona korzyscia. Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 05.04.02, 14:01 Znów przyjdzie maj, A z majem bzy, Znów czekać mam na lepsze dni... Znów przyjdzie mi nosić przykrótkie sny, Do lata, do lata, do lata Piechota będę szła... "do Świdnikaaaa, oh yeah!":))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: 212.244.252.* 26.04.02, 11:26 Wojenko, wojenko, Cóżeś ty za pani, że za toba ida ,że za toba idą, Chłopcy malowani!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: *.proxy.aol.com 27.04.02, 06:31 Gość portalu: Ronja napisał(a): > Wojenko, wojenko, > Cóżeś ty za pani, że za toba ida ,że za toba idą, > Chłopcy malowani!:) Gdy na wychowaniu fizycznym zaspiewalismy " Hej wy konie rumaki stalowe" nasz wychowawca od gimnastyki(byly oficer na emeryturze 5-go pulku ulanow)z piana na ustach, mogl tylko wykrztusic "wy skurwysyny kurpie)Tak nienawidzil komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
ziedrzec Sielanka o domu 07.03.03, 08:55 SIELANKA O DOMU A jeśli dom będę miał, to będzie bukowy koniecznie Pachnący i słoneczny, wieczorem usiądę - wiatr gra A zegar na ścianie gwarzy Dobrze się idzie panie zegarze, tik tak, tik tak, tik tak, Świeca skwierczy i mruga przewrotnie Wiec puszczam oko do niej Dobry humor dziś pani ma, dobry humor dziś pani ma. Szukam, szukania mi trzeba Domu gitarą i piórem A góry nade mną jak niebo A niebo nade mną jak góry. Gdy głosy usłyszę u drzwi czyjekolwiek, wejdźcie, poproszę Jestem zbieraczem głosów, a dom mój bardzo lubi gdy śmiech ściany mu rozjaśnia I gędźby lubi pieśni, wpadnijcie na parę chwil Kiedy los was zawiedzie w te strony Bo dom mój otworem stoi Dla takich jak wy, dla takich jak wy. Zaproszę dzień i noc, zaproszę cztery wiatry Dla wszystkich drzwi otwarte, ktoś poda pierwszy ton Zagramy na góry koncert Buków porą pachnącą nasiąkną ściany grą A zmęczonym wędrownikom Odpocząć pozwolą muzyką Bo taki będzie mój dom, bo taki będzie mój dom Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Lato pachnące miętą... 07.03.03, 09:53 Lucy kochana, dlaczego ja wcześniej nie wpadłam do tego "waszego" Świdnika, nikt mnie tu nie zaprosił;))) i dzięki Ziedrcowi (ech te odmiany;)) przybyłam tu dzisiaj i dopisuję się w tym lirycznym wątku... Od razu przypomniał mi się wątek z cafe trójmiasto "kraina łagodności" i oczywiście nie omieszkam zaśpiewać piosenki sprzed lat, którą to i tam nuciłam... tu jest też coś o koniach... dla ronjii. Pozdrowionka z północy niezbyt dalekiej;)) Lato Konie zielone przebiegły galopem I spod ich kopyt wytrysnęły kwiaty Żeby w sadzawce rozpaliły ogień na niebie księżyc pozapalał gwiazdy Nad brzegiem stawu, wsłuchany w krzyk czajek Owiany mocną wonią tataraku Patrzyłeś w gwiazdy na samym dnie stawu mówiłeś do mnie, że przemija lato Lato pachnące miętą Lato koloru malin Lato zielonych lasów Lato kukułek i czajek Konie zielone przebiegły galopem Pod kopytami zwiędły letnie kwiaty Żeby w sadzawce wygasiły ogień I ciemne chmury przysłoniły gwiazdy Znad brzegu stawu daleki wracałeś I staw zamierał w woni tataraku Mówiłeś do mnie daleki i obcy Że przeminęło chyba nasze lato. Lato pachnące... A tak poza tym a propos lata, to podobno do końca marca ma być zimno, a w kwietniu 20 stopni ciepła... tęsknimy trochę już za nim, prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Re: Lato pachnące miętą... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.03, 09:55 Dziękuje, Renka:))))) Ja kiedyś spisałam do pamiętnika piekny wiersz o koniach, jak go znajdę, to tu przepiszę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Lato pachnące miętą... 07.03.03, 10:48 Reniu, my tu sobie z Ronją pisujemy i czasami o tym co nam w sercu gra:)) Ronju: Jeden kon szary.....lalalala;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Wiosna.... lalala 07.03.03, 11:32 Nie wiem czy to już było... ale mi to w duszy gra dzisiaj, mimo że zimno acz słonecznie... Wiosna Wiosna - cieplejszy wieje wiatr Wiosna - znów nam ubyło lat Wiosna - wiosna wkoło, Rozkwitły bzy Śpiewa skowronek nad nami Drzewa strzeliły pąkami Wszystko kwitnie wkoło, I ja, i ty. Ktoś na niebie owce wypasa, hej! Popatrz, zakwitł już twój parasol, hej! Nawet w bramie pan Walenty, stróż Puszcza wiosną pierwsze pęki już Portret dziadzia rankiem wyszedł z ram I na spacer poszedł sobie sam. Nie przeszkadza tytuł, wiek i płeć By zieloną wiosnę w głowie mieć No i ciągle mam zielono... lalalallala i cieszy mnie to laalalalalala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Bułaaaaaaane i deresze pstre! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.03, 15:51 Bułane i deresze, kasztany, siwki, gniade Brygada kawalerii szła stępa opłotkami, Dzwoniły podkówkami wśród pól zielonych, sennych, Koniki podrzucając łby jak panieneczki zgrabne. Autor dziwne znał wprawdzie panieneczki zgrabne, co to nie dość że łby mają, to jeszcze nimi podrzucają, ale tradycja tradycja, a to się u mnie na ogniskach spiewało... Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izis Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: *.resetnet.pl 07.03.03, 18:43 Jedyne co mam to złudzenia Że mogę mieć własne pragnienia Jedyne co mam to złudzenia że mogę je mieć Miałam siebie na własność Ktoś zabrał mi prywatność Co mam zrobić? Bez siebie jak żyć? Bez siebie jak żyć? Miałam słowa własne Ktoś stwierdził, że zbyt ciasne Co mam zrobić? Bez słów jak żyć? Bez słów jak żyć? Miałam serce dla wszystkich Ktoś klucz do niego obmyślił Co mam zrobić? Bez serca jak żyć? Bez serca jak żyć? Miałam myśli spokojne Lecz ktoś wywołał w nich wojnę Co mam zrobić? Teraz jak żyć? Jak teraz żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Casey Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: *.proxy.aol.com 09.03.03, 01:55 A ja was czytam i tra la la la;)))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rena_gd Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 09.03.03, 03:43 Gość portalu: Casey napisał(a): > A ja was czytam i tra la la la;)))))))))))) a gdzie akompaniament?? brzdęk brzdęk brzdęk;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izis To może i Wojna Domowa IP: *.resetnet.pl 09.03.03, 19:59 Tak mi źle, tak mi źle, tak mi szaro Każdy dzień ciągnie się jak makaron Wtedy był deszcz i mgła, porcja mżawki Zmokłaś ty, zmokłem ja, Zmokły na drzewach kawki Zmokły pończochy dwie typu "ye ye" I mój cud "beatles" but się rozkleił No a najgorsze chyba, że Starzy nie puszczą więcej cię Tak mi źle, tak mi źle, tak mi źle Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: To może Osiecka 19.03.03, 14:38 Nie kupujmy marzeń jak mebli, nie bądźmy zanadto przebiegli, nie wstydźmy się własnej nagości, tylko dajmy, dajmy, dajmy się zaskoczyć miłości. Nie paktujmy z panem Bogiem, z panem diabłem, nie mówmy, że jest głupie, to co nagłe, zamknijmy stare życie na klucz, na dwa, wystarczy spuścić ze smyczy to słowo "ja", "ja", "ja"... Nie kupujmy nieba na kredyt, nie planujmy szczęścia ni biedy, nie grajmy w dwa życia jak w kości, tylko dajmy, dajmy, dajmy się zaskoczyć miłości. Niech przyjdzie zbyt nagle zdyszana, niech nie da dotrwać do rana, niech przyjdzie nie na czas, nie w porę, niech krzyknie: "Gore... gore, gore, gore..." Zamknijmy stare życie na klucz, na dwa, na trzy, wystarczy spuścić ze smyczy to słowo, jedno słowo: "my", "my", "my"... Niech przyjdzie znienacka zdyszana, niech nie da doczekać do rana, niech przyjdzie nie na czas, nie w porę, niech krzyknie: "Gore, gore, gore, gore!..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziedrzec PRZEŻYJ TO SAM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.03, 10:51 Jeszcze ciągle wątek się ciągnie??? To miłe, bardzo miłe. HEY! Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM 20.03.03, 12:57 Jędruś, a gdzie Cię tam wygnało, co??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM 20.03.03, 13:05 Kto nas rozesłał w świat jak listy, Na długa drogę,los nieznany Duszy kawałek kartki czystej Dał nam by został zapisany A życie zapisuje różnie Niebieskim swym wiecznym piórem Jednym donosy, drugim wiersze Lub też określić coś niektórym Niejeden kryje swoje wnętrze Nigdy nikomu się nie otwiera Głęboko chowa się w kopercie Z zewnątrz w pieczątki się ubiera Kto nas jak listy w świat rozesłał I docelowy adres zatarł Wędrówki nie możemy przerwać Nim nie znajdziemy adresata Kto nas rozesłał w świat jak listy Na długa drogę, los nieznany Duszy kawałek kartki czystej Dał nam by został zapisany Wędrówki nie możemy przerwać Nim nie znajdziemy adresata...... lucy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronja Obiecany Rence wiersz o koniach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.03, 10:13 W okólniku pod parkanem rżą tęskniące klacze śnią im się łąki wonne i wesołe źrebce gdy wiatr w uszy stulone o swobodzie szepce i w nozdrza bije wiosną i krwią w sercu skacze lśni sierść na karych kłębach a grzywa w galopie rozwiewa się proporcem od karku na wietrze wzięły ostro parskając w pełną pierś powietrze a ogier pianę toczy ziemię rwie i kopie już go popręg nie ściśnie uzda nie usidła bo biczem krwi podcięty wzbił przednie kopyta i podniósł się jak pomnik i wiatr w chrapy chwyta aż na grzbiecie sprężonym rozpiął nagle skrzydła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Obiecany Rence wiersz o koniach IP: *.lublin.mm.pl 04.04.03, 22:44 A może Chet Baker? Ach,jaki on był romantyczny....:-( I`m falling love too easy I`m falling love too fast I`m fallingo love to terribly...(?) \My heart should be cool `cos i`ve been fool in a past but i `m falling love too easy I`m fallingo looove tooo fast.... jaka jest do tego pięęekna muzyka...ach Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Czerwony Tulipan 08.04.03, 10:30 Szczęście ty moje nieustające, nadziejo moja śniona. W rozkładzie zdarzeń na rok bieżący nikt nie pomyślał o nas. Na czas najbliższy, miła ma, w centralnej kuźni losu, zaplanowano miejsca dla następujących osób: pogrążonych w dziedziczonej niemocy. Posiadaczy nieprawdziwych cnót. Nieustannie wzywających pomocy. I wytrwałych w czekaniu na cud. Ktoś, kto wymyślił to wszystko wokół, ustalił taki schemat, według którego w bieżącym roku ludzi wrażliwych nie ma. Więc nie ma ciebie, nie ma mnie, naszych przyjaciół kilku. Ktoś kto układał myślał, że zostali jeszcze tylko: Pogrążonych w dziedziczonej niemocy. Posiadacze nieprawdziwych cnót. Nieustannie wzywający pomocy. I wytrwali w czekaniu na cud. Pogrążeni.... Wypijmy kawę moja kochana, z szafy wyjmijmy ochraniacze. I przeczekajmy czas nie dla nas, czas dla wrażliwych inaczej. sł. Artur Andrus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze obcy Re: Czerwony Tulipan IP: *.it-net.pl 08.04.03, 19:03 podoba mi się ten wątek, więc dołożę : "..... Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd ( z tamtąd ?) przyszliście......." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izis Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! IP: *.resetnet.pl 08.04.03, 22:44 Specjalista od wzruszeń Ja nie jestem dogłębnie zielony Ani rozkojarzony Jak polny konik staruszek specjalista od wzruszeń Na początek mi rzekła pamiętaj bądź szarmancki nie tylko od święta nie zapominaj o urodzinach I że czekam na syna Posadziłem więc drzewko w ogrodzie dom buduję a w samochodzie na fotelu fotelik niewielki peryferie kolejki Ja nie jestem dogłębnie zielony... Świat poznaję języków się uczę Coś zarobię do domu coś wrzucę Nawet czasem ekstra sukienkę Poprowadzę pod rękę Ja nie jestem dogłębnie zielony... Lecz jednego wciąż pojąć nie umiem Czoć już prawie mam miliard w rozumie Wszystko wokół się kręci jak trzeba Pod dostatkiem i miodu i chleba Czemuż ona przemierzoną aleją Wraca tam, gdzie beztrosko się śmieją Tam gdzie świerszcze liryczną zgrają Z nocnych przygód się żabom zwierzają Ja nie jestem dogłębnie zielony... Kiedy jednak spod rzęs zasłony Wyjrzy do mnie dogłębnie zielony Mokry smutek zielonej żaby To przedziwnie staję się słaby Jakiś taki dogłębnie zielony Całkiem rozkojarzony Jak polny konik staruszek Specjalista od wzruszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
izis_2003 Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 05.05.03, 22:55 Puste kieszenie i torba pełna snów Oto malarz dziwny, który bywał tu Wszyscy go znali, wiedzieli o tym, że Duszę swą zaprzedał światu pędzli stu Nie wierzył ludziom i sobie chyba też Zbyt wiele bólu doznał, za dużo wylał łez Karmiony pogardą i rzuconym groszem Często tu siedział, obrazy sprzedać chciał Kto choć jeden kupi dziś? Nie wiedziałeś skręcasz w lewo, chcesz już iść A być może, gdy zobaczysz właśnie je Znajdziesz słabość swą i marzenia blask Kto wie? Życie swe zamienił w deliryczny sen Gubiąc gdzieś po drodze prawdę swą i sens By w końcu się odważyć i zapukać tam Gdzie teraz białą farbą maluje wieczny czas Kto choć jeden kupi dziś Nie widziałeś, skręcasz w lewo chcesz już iść, A być może, gdy zobaczysz właśnie je Znajdziesz słabość swą i marzenia blask Kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
izis_2003 Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 07.05.03, 22:59 Znowu ktoś mnie podgląda Lekko skrobie do drzwi Straszy okiem cyklopa Radzi, gromi i drwi Ref.: Mój jest ten kawałek podłogi Nie mówcie mi co mam robić Meble już połamałem Nowy ład zrobić chcę Tynk ze ścian już zdrapałem Zamurować czas drzwi Ref. Wielkie dzieło skończyłem Chłód do wyjścia mnie pcha Prężę się i napinam Lecz mur stoi jak stał Ref. Odpowiedz Link Zgłoś
izis_2003 Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 17.05.03, 10:41 Mam tylko kilka próśb Nim przekroczysz próg Nie przynoś ładnych słów Bo jeśli tak ma być To wolę żebyś nie przychodził tu Czyję że w takich słowach Anioły śpią Lecz ciągle nie ma w nich mnie Nie potrzebna wcale mi TAka miłość do krwi Wyje w duszy każdy kant Wśród 4 ścian Nic nie powiem Domysl się Czemu mi z Tobą źle... Odpowiedz Link Zgłoś
ronja Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 22.05.03, 20:09 Śpiewac nie będę, albowiem nie chce mi się sięgać do śpiewników dla zacytowania szerszego tekstu, więc zarecytuje jedną zwrotkę wiersza, który recytowałam na III etapie olimpiady z jęz. rosyjskiego w 7 klasie: W liesu murawki, murawji, Żywut swaim trudom, U nich abyciai swai, I murawiejnyj dom. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: PRZEŻYJ TO SAM!!!!! 10.06.03, 14:58 W mieście jak ryby tramwaje A miasto jak studnia bez dna A niebo jak żuraw a niebo jak żuraw Schyla się nocą i świtem powstaje Nad rybną studnią bez dna Zaułków lipcem sparzonych Wyciszyć nie może zmrok Zasiedli na ławkach Zasiedli na ławkach Ludzie co twarze dniem umęczone Pod lipiec kładą i zmrok Nie śpię bo spotkać chcę w mieście Tę ciszę co gęsta jak noc Rozmawiać z krokami swoimi krokami I oto idę nocy na przeciw Bo wokół cisza i noc Czekam aż neon przytłumi Rozmyta latarnia dnia Odnajdą się cienie Odnajdą się cienie I ludźmi ulice zatłumią Czekam na przyjście dnia Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Jesień i...mgła 08.11.03, 21:17 Dosyć długo to już trwa, Że tylko mgła, mgła, mgła... Stoję na wachcie już wieczność całą, A jeszcze nic się nie stało. Mgła, mgła, mgła, Niepewny rejs dalej trwa. Na zimnym mostku, pod łysą czupryną, Nieuczesane myśli płyną. Prześlicznie grają ciszę Nienaciśnięte klawisze I struny niedotknięte Też ciszę grają pięknie. A dzwonią tylko dzwony, Ton ich w mgłę otulony. W szarych komórach ze szkła Po prostu gra, gra mgła. To Ty, co śledzisz losy gwiazd I tony słyszysz wszelkie Powiedz, czy białe morze mgły Zawsze jest takie wielkie? Gdzieś tam niebo nade mną, Pode mną wody szmat, Dwie szkliste półkule, A w środku cały świat. Pozornie nic się nie dzieje, A przecież wszystko, wszystko się chwieje. Od szczytów aż do dna Wszystko pokryła mgła. Tylko mgła, mgła, mgła, Niepewny rejs dalej trwa. Na zimnym mostku, pod łysą czupryną, Nieuczesane myśli płyną... Odpowiedz Link Zgłoś