Gość: Paul Poprawka - Wilde! IP: *.nwrknj.east.verizon.net 30.01.09, 11:41 "Patriotism is the virtue of the vicious". Co mozna przetlumaczyc: "Patriotyzm jest cnota dzikich" - nie nalezy tego tlumaczenia rozumiec 100% "as is" (jak napisane), ale glownie jako odnosik, nastepny quasi-paradox (quasi-prawda), wszystkie krotkie i dosadne sentencje "ksiecia paradoxu", maja w sobie wiecej ukrytych znaczen niz wydaje sie na 1 rzut oka. Pozdrawiam. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braganza Już nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 23:52 TW "Filozof" już nie jest moim biskupem. Pamietacie film "Wzgórze"? Oto jeden z więźniów-wojskowych mówi zdanie wręcz nieprawdopodobne w wojsku , do swego dowódcy i kierownika więzienia: " Filipie, wypisuję się z twojego chol...ego wojska". Ja też z Twego wojska mój były arcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relia Re: Już nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 12:14 najgorsza menda poparla biskupa wszystkich ub-kow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gore. Re: Już nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 16:17 Czy Ci nie wstyd> ? Na kolana-przeproś wiernych, może Ci darują i odpuszczą twe grzechy jako TW Filozof. Albo --jak Ks. Wł. Sedlak: DO KLASZTORU, modlic się, nie latac do GW , nie donosic więcej; może litościwy Bóg Ci wybaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gore Re: Już nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 12:04 Dopisek. X. Wł. Sedlak --jednoznacznie uściślam: nie był TW OCZYWISCIE; daję Go za przykład uczciwego, prawego, mądrego Księdza, który na emeryturze zamieszkał w klasztorze, gdzieś w Górach Świętokrzyskich. Mogł On to moze ten grzesznik TW "Filozof" zamieszkac w celi, bez foteli zŁoconych . A kuchnia skromna ma byc, razem z braciszkami jadac skromnie i podjąc wszystkie obowiązki zakonne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piper Re: Już nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 23:17 Ja do Obywatela Życińskiego słowami Smolenia: "A tam! Cicho byc". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Braganza Re: Już nie jest. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 20:34 Do zakonu--odcierpiec za grzechy. No i co drugi dzień obierac ziemniaki na obiad dla siebie i braciszków zakonnych. Co? rączki już odwykły od uczciwej roboty? Odpowiedz Link Zgłoś