Dodaj do ulubionych

Unikatowe fotografie Lublina z 1944 roku

28.11.08, 20:15
No ale gdzie te zdjęcia, skrybo???
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawy Re: Unikatowe fotografie Lublina z 1944 roku IP: *.adsl.inetia.pl 28.11.08, 20:31
      przeczytałem calego newsa i nieznalazłem gdzie te zdjęcia mozna zobaczyć... ;/
      • Gość: gość Re: Unikatowe fotografie Lublina z 1944 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 21:43
        kilka wrzucili... szkoda że w takiej marnej rozdzielczości...
        • rilian Re: Unikatowe fotografie Lublina z 1944 roku 28.11.08, 22:55
          marnej, nie marnej - czechów wygląda zarąbiście!
          • Gość: mały Zielone rozległe Błonia wzdłuż rzek..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 23:11
            Miasto wpisane w naturalny krajobraz

• Gość: Piper Do Pana Redaktora Autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 23:25
              Prośba: jeśli siedzi Pan przy komputerze to prosze, odezwij sie albo
              pod nazwiskiem albo z pseudonimem i napisz nam gdzie ta wystawa?????
              Jak znam życie to napewno w Warszawie a Lublin to tylko tak
              przypadkowo "wypłynął, bo ktos z GW-L był w Warszawie. Co to za
              grono uprzywilejowane na kolorowym foto?
              Jak sie nie odezwiesz to bedzie to brak profesjonalizmu.
              • Gość: Bywalec Re: Do Pana Redaktora Autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 00:02
                Skoko, spoko. Za tydzien lub dwa beda beda ogolniedostepne w sieci. Chwilowo sa u mnie w komputerze i jak mogie przypuszczac u parudziesieciu osob ktore byly na prezentacji.

Bywalec.
                • Gość: Piper Re: Do Pana Redaktora Autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 10:01
                  Nigdzie i do niczego sie nie spiesze, zatem:spoko. Ale nawet nie
                  napisał Pan, gdzie do jasnej ch...ry ta prezentacja sie odbyla. Dzis
                  to samo w "Kurierze"-jeszcze sie nie wczytalem dokladnie i tez autor
                  kurierowy ..... nie pisze gdzie to dziwowisko bylo ogladane, kto byl
                  zaproszony na "prezentacje" i sobie mysle: dlaczego mnie nie
                  zaproszono. Co to za prominenty siedza przy stolikach na kolorowym
                  foto? Ostatecznie-omijasz facet sedno mego pytania.
                  • Gość: mieszkaniec LU Re: Do Pana Redaktora Autora IP: *.chello.pl 29.11.08, 12:19
                    Spotkanie było w ratuszu o godzinie 14-tej w sali nr 24. Pan
                    Krzysztof Mucha bardzo sprawnie i rzeczowo prowadził dyskusję a Pan
                    Zygmunt Walkowski opowiedział jak zdobył te zdjęcia w amerykańskim
                    Archiwum College Park (Maryland).
                    http://file4u.pl/download/1198236/img570.jpg
                    http://file4u.pl/download/1198230/img569.jpg
                    http://file4u.pl/download/1198225/img568.jpg
                    http://file4u.pl/download/1198220/img060.tif
                    http://file4u.pl/download/1198241/img571.jpg
                    • Gość: Piper Re: Do Pana Redaktora Autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 16:08
                      Takie adresy foto to ja tez moge wymyslac "na poczekaniu" ale co z
                      tego jak one nie "wchodza" Zdrowka zycze i powodzenia w poezji.
                      • Gość: Bywalec Re: Do Pana Redaktora Autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 16:52
                        Marudzisz Pajper jak stara ciota.
                        Masz i nie mow ze wujek zly.
                        www.frl.org.pl/inne/Lublin-Zdjecia_Lotnicze_1944.rar
                        Bywalec
                      • Gość: Mózg Re: Do Pana Redaktora Autora IP: *.chello.pl 30.11.08, 16:27
                        adresy działają tylko trzeba umieć się posługiwać mózgownicą i internetem
    • awicz Dolina Czechówki - foto img571.jpg 30.11.08, 13:40
      Jeśli ktoś rozpoznaje okolicę Czechówki, proszę o wypowiedź.
      Wg mnie na zdjęciu img571.jpg przeprawa przez Czechówkę to dzisiejsze ulice: Dolna 3-go Maja oraz Wodopojna /lewy dół zdjęcia/.
      To tylko moje podejrzenia. Jeśli ktoś jest pewien czegokolwiek proszę o wypowiedź.
      Jeśli jest jakiekolwiek forum identyfikujące szczegóły na zdjęciach to proszę o linki. Z góry dzięki.
      • rilian Re: Dolina Czechówki - foto img571.jpg 30.11.08, 14:20
        ależ wodzu, co wódz...

to górki czechowskie - w centrum stary czechów, osiedle wojskowe. doskonale
        widoczne wąwozy poligonu i okopy, tudzież strzelnica, z piasków której
        wydłubywałem z kolegami jeszcze w latach 80. pociski karabinowe. po prawej, przy
        krawędzi zdjęcia ul. drobna, mniej więcej w miejscu obecnej ul. paganiniego +
        cegielnia tamże.
        • awicz Re: Dolina Czechówki - foto img571.jpg 30.11.08, 18:42
          Dzięki, dzięki.
          Nie znałem historii osiedla wojskowego i nie zauważyłem strzelnicy. Teraz ją odnalazłem. Również miałem tam swoją wojnę. Musieliśmy szybko zużyć ogromne zapasy amunicji UW więc rozstrzeliwalismy tarcze strzelnicy ogniem ciągłym, takie to były miłe czasy pierwszej połowy lat 80.
          Błędnie wpisałem, że przeprawy przez Czechówkę są po lewej u dołu, oczywiście są po prawej. Ale to nie są ulice, które podejrzewałem. Strzelam dalej: czy ta przeprawa blisko prawej krawędzi u dołu to może ulica Snopkowska ? Po lewej od mostu to tzw glinianki czyli kąpielisko po kolana dla wagarowiczów, w których miałem szczęście zażyć kąpieli. Tylko nie pasuje mi skręt Czechówki lekko w prawo za mostem. Porównuję zdjęcie z hybrydą w zumi.pl i rzeczka trochę w inna stronę wykręca. Jak coś wiesz więcej to podaj.Cegielni i ul.Drobnej nie znałem. Dzięki za info i za cierpliwość. Pozdrawiam.
          • rilian Re: Dolina Czechówki - foto img571.jpg 30.11.08, 19:08
            czechówka dziś została uregulowana aż do bólu...
    • awicz Unikatowe fotografie Lublina z 1944 roku 05.02.09, 11:19
      Poświęciłem trochę czasu tym fotkom i warto było. Aby odnależć obiekty, czy też ich lokalizacje na współczesnej mapie proponuję przyrównać fotki niemieckiego lotnika do hybrydy w Zumi, umiejętnie sterując zbliżeniami na porównywanych mapach. Ale przedtem stare fotki należy odpowiednio obrobić. Proponuję:
      1. Zmniejszyć rozmiary zdjęć do ok 1 MB /resize 25% w FastStone Image Viewer/.
      2. Obrócić w prawo:
      img060 o 28 stopni
      img568 o 29 stopni
      img599 o 39 stopni
      img570 o 59 stopni
      img571 o 66 stopni

Na fotce img571 w prawym dolnym rogu jest szpital Wojskowy, wieża ciśnień i kawałek Al.Racławickich. Przeprawy przez Czechówkę to most na ul.Puławskiej i nieistniejący już na ul.Snopkowskiej.
      Można "odkryć" wiele ciekawych rzeczy. Brakuje tylko zdjęcia śródmieścia i zachodniej części miasta.
      Jeśli ktoś ma własne spostrzeżenia to proszę się nimi podzielić.
      Może znacie jakieś fora, źródła zdjęć dostępnych w sieci itp., proszę o linki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka