aniolekfiolek 30.11.08, 21:07 Pani Gonet, prawda jest taka, ze widowisko uratowala glownie pani Woś i pan Bioniecki, co do Alfreda to chyba Pani cos sie ze sluchem zrobilo. a Globus tak sie nadaje na opere, jak siedziba Radia Lublin na lodowisko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
peka74 Megawidowisko"Traviata" 30.11.08, 21:40 To nie są zdjęcia z sobotniej opery (pewnie i z niedzielnej nie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaauuu Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.028.c86.petrotel.pl 01.12.08, 09:55 Z sobotniej opery to na pewno nie są zdjęcia-jest inna solistka, z niedzielnej też nie, bo to za wcześnie żeby już były zdjęcia po 20-tej. Odpowiedź jest prosta to zdjęcia z piątkowej próby generalnej-zresztą taka jest praktyka że wpuszcza się media na próbie generalnej żeby na premierze się nie kręcili za bardzo.. Traviata była jak na te warunki rewelacyjna. Solistka w sobotę-pani Woś - fantastyczna,no i oczywiście Boniecki z orkiestrą. Hala i tak była całkiem nieźle wygłuszona- trochę zrozumienia dla trudnych warunków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bea3 Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 10:24 zapewniam Cię że te zdjęcia są z niedzielnej opery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Autor pisze że widowisko sie sprzedało IP: *.lublin.mm.pl 30.11.08, 22:50 niech średnia cena biletu była 60 zł co daje 24 tysiące za przedstawienie. Nic się nie sprzedało, tylko znowu robole, piwosze oraz palacze zapłacili snobom by przesiedzieli na przedstawieniu. 8 euro za operę? Może zaczniemy sprzedawać wycieczki? Jak zwykle burżuazja urzędnicza, k z mediów i czarne w sukienkach dostały darmowe wejściówki na spektakl zapłacony z pieniędzy podatnika. Wstyd. Kiedyś widziałem ministrów, biskupów, dziennikarzyny na premierze w Narodowej w Warszawie. Siedziała hołota na najlepszych miejsca i jakże mordy mieli napuszone. Jak im nie wstyd brać darmowe bilety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: J2 naucz się i nie pisz głupot IP: *.186.13.020.vip-net.pl 01.12.08, 06:09 Aby krytykować należy coś umieć ale jeżeli liczyć 60x4000 =240 000 nie potrafisz to znaczy że jesteś kpem jak by powiedział Zagłoba. Widowisko jak na Lublin doskonałe do wprowadzenia grama kultury do tego środowiska. Bywając na spektaklach w teatrach można stwierdzić że jest stałe grono widzów. Opera daje przedsmak tego co można zrobić w Lublinie . Skomentować można " wypadało być bo byli inni a było dużo szczególnie władz których na zwykłych spektaklach nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: J2 naucz się i nie pisz głupot IP: *.lublin.mm.pl 01.12.08, 09:53 literówka nie zmieniająca tekstu, chcesz mi wmówić że 240 tysięcy na takie coś to wystarczy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: J2 naucz się i nie pisz głupot IP: *.028.c86.petrotel.pl 01.12.08, 10:00 Jasne że nie wystarczy... Pytanie ile rzucili tak zwani platynowy i złoty sponsor- Bogdanka i Puławy...?i oczywiście Ci trochę mniejsi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaRysa Re: Autor pisze że widowisko sie sprzedało IP: 80.50.61.* 01.12.08, 08:23 > Nic się nie sprzedało, tylko znowu robole, piwosze oraz palacze zapłacili snobom Nik nikogo nie zmusza do picia piwa i palenia papierosów. A robol też może być snobem. Zgadzam się z tylko w jednym, pula darmowych biletów jest iście zastraszająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: William Megawidowisko"Traviata" IP: *.zone6.bethere.co.uk 30.11.08, 23:00 Dajcie spokoj z ta totalna krytyka. Najwazniejsze ze cos sie zaczelo dziac w tym naszym miescie i nie oczekujcie tutaj od razu Mediolanu czy Wiednia. Powiem wam jedno: wracam niedlugo z Anglii i juz od dawna w kalendarzu mam zarezerwowany termin 31 stycznia na obejrzenie 'Traviaty' w Teatrze Muzycznym. Nie dlatego ze jest to najlepsze wykonanie, ale dlatego ze jest w Lublinie!! I mam nadzieje ze juz za kilka lat bedzie u nas opera z prawdziwego zdarzenia, bo bez tego to rzeczywiscie zascianek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 08:32 "Traviata" w Lublinie jak najbardziej. Orkiestra TM pokazała co potrafi. Chór zaśpiewał tak, że ciarki szły po plecach. Joanna Woś - fantastyczna. Tylko dlaczego wszystko to działo się w kompletnie bezsensownej dekoracji (zespół ginął na paskudnych, wielkich schodach) i w bladej scenografii. Trochę to przypominało spektakl w opuszczonej i nie do końca wyremontowanej fabryce nie wiadomo czego. Ale cóż - skoro pomysł i wykonanie przejmuje człowiek nie mający pojęcia co to piękno i sztuka efektów nie należy oczekiwać. (Przejmuje - bo wbrew megalomańskim stwierdzeniom nie pan K. był pomysłodawcą i ojcem chrzestnym "Traviaty") A na maleńkich telebimach to ogląda się mecze w knajpach. Odpowiedz Link Zgłoś
lamed1 Megawidowisko"Traviata" 01.12.08, 08:21 Wielka szkoda, że recenzji z megahitu nie napisał Miłosz Zieliński, który dał się poznać jako dziennikarz niezależny (co w lubelskich mediach nie rokuje pięknej kariery). Pani Dorota Gonet zajmuje się bardziej PR lubelskich instytucji kultury, o czym wiedzą dobrze filharmonicy: najpierw głosiła chwałę Teresy Księskiej-Falger, pisząc z zachwytem o najbardziej dennych produkcjach, teraz nawet (!) miewa zastrzeżenia do orkiestry. No, ale orkiestra podpadła pani dyrektor, więc obiektywna recenzentka natychmiast usłyszała usterki w grze muzyków. Ale do rzeczy. Jedynym wokalnym atutem Traviaty była Joanna Woś, która należy do czołówki polskich sopranów. Głosowo bez zarzutu, aktorsko doskonała. Może chciałoby się widzieć Violettę młodszą (według libretta ma osiemnaście lat), ale reżyser musiał dobrać partnerkę pod Janczaka. Ten z kolei w ogóle nie powinien śpiewać Alfreda (chyba Pani Gonet wie, że to była rola Pavarottiego i innych wielkich tenorów?). Pod względem głosowym tej partii nie podołał, na temat aktorstwa trudno mówić, bo nigdy go miał... Wizualnie przypominał raczej ojca Alfreda, niż młodego chłopca, dla którego Violetta jest pierwszą kobietą w życiu. Obsadzenie Zbigniewa Maciasa wynika zapewne z tego, że jest dyrektorem teatru muzycznego w łodzi i ktoś tam pewnie potrzebuje zadyrygować albo zaśpiewać. W rezultacie trzeba by zapytać, ile to wszystko kosztowało, bo jak wiadomo, dyrektor Kutarski już biegał do Urzędu po 250 tysięcy, bo mu się budżet nie domyka. Jeśli konieczne jest doangażowanie tylu osób z zewnątrz (rozumiem, że Teatr nie ma solistów ani realizatorów koniecznych do Traviaty), to może taniej byłoby sprowadzić na dwa wieczory jeden ze spektakli Mariusza Trelińskiego z Opery Narodowej? No, ale wtedy maestro Boniecki i koledzy Pana Janczaka nie zarobiliby kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megameloman Re: Megawidowisko"Traviata" IP: 91.200.92.* 01.12.08, 08:50 I o to chodzi, w tym sęk... Chłopaki wiedzą jak czesać kasiorę. Zapytać trzeba lubelskich wykonawców - balet, orkiestrę ile zarobili na tym przedsięwzięciu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.chello.pl 01.12.08, 09:20 Ile zarobiliśmy? jak się udało to dostaliśmy 2 kwiatki- jeden w sobote, drugi w niedzielę. Wstyd bo w niedzielę wyniesiono te same kosze na scenę trochę podwiędnięte i połamane. A Kwota za jeden spektakl nie składa się z trzech cyferek- trochę jej brakuje. Pozdrawiam. Grunt że Janczak szczęśliwy, Kutarski-ojciec chrzestny opery chodzi w Glorii- czekamy na wypłatę zysku. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Megawidowisko"Traviata" 01.12.08, 09:52 Rwamać! Fakt, że Teatr nasz wielki nadal w budowie, że Globus to hala sportowa, która pierwotnie miała być zadaszeniem osiedlowego lodowiska, ale 4 tysiące widzów o czymś świadczy. Ci ludzie przyszli na wielkie widowisko operowe, a nie po to, by zastanawiać się, kto na tym zarobił. Popierdułki jakieś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MalaRysa Re: Megawidowisko"Traviata" IP: 80.50.61.* 01.12.08, 10:47 Świadczy to w dobitny sposób, że "Teatr w Budowie" należy dokończyć jak najszybciej. Potrzebna jest tylko mądra ekipa zarządzająca miastem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Megawidowisko"Traviata" IP: *.chello.pl 01.12.08, 09:56 A teraz trzeba tylko poczekać na realizację nowego "pomysłu" Księskiej-Falger. Penderecki w hali Globus !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0-zika Megawidowisko"Traviata" 01.12.08, 09:56 Siedziałam w 12 sektorze-napisy na telebimie były nieczytelne, a mam już swoje lata i dobre okulary.Pani Woś rewelacyjna i lubelski balet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 10:37 Ja siedziałem w ostatnim rzędzie i napisy były czytelne. Mam swoje lata ale nie noszę okularów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Megawidowisko"Traviata" IP: *.sanpol.pl 01.12.08, 10:00 Przynajmniej raz proponuję zostawić wewnętrzne animozje za drzwiami. Warto przypomnieć sobie prawdę,że teatr tworzą ludzie. Ci ludzie to widzowie. Siedząc na sobotniej premierze pośród kilku tysięcy widzów widziałem wiele łez i bardzo głębokich wzruszeń.To właśnie po sobotniej premierze słyszałem wiele przyrzeczeń,że to nie była ostatnia wizyta w teatrze muzycznym mimo iż była to pierwsza wizyta w jakimkolwiek teatrze.I przecież o to chodzi,o edukację,o możliwość przeżycia czegoś pięknego i dlatego było warto tam być a wszystkim którzy mieli swój wkład w to przedstawienie/ od elektryka po dyrektora/ serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.chello.pl 01.12.08, 10:30 Dobrze powiedziane, że trzeba wychowywać- tylko że wychowywanie do muzyki klasycznej nie zaczyna się w wieku 30 lat, ale w wieku przedszkolnym. A jeżeli dyrektor mówi, że wystawiając bajki my nie wychowujemy młodego pokolenia do zainteresowania tego typu muzyką to jest on wielką pomyłką tej instytucji. Chodzenie w chwale, że Traviata poszła, że się udało- no pewnie gdyby nie pani Woś- to by Janczak został wygwizdany- ale tak to jest jak się uczy roli w samochodzie a nie na próbach. To jest jedna sprawa. Druga miejsce wystawienia opery- to nie jest hala sportowa- równie dobrze można było by to wystawić w hali Targów Lubelskich, albo w hali Daewoo, tam nasz manager pracował. Orkiestra pięknie brzmiała- oczywiście, tylko jakim kosztem- że pracownicy etatowi zapieprzali od września nad tym dziełem, a przyjechali doangażowani na tydzień przed premierą i zgarnęli większą kasę niż my przez miesiąc zarabiamy. Dobrze że słonko świeci to przynajmniej można się optymistycznie doładować- i odpocząć dwa miesiące przed następną Traviatą- tym razem w miejsu godnym jej wystawienia- w Naszym Teatrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Megawidowisko"Traviata" IP: *.resetnet.pl 01.12.08, 10:33 "a wszystko dzieje się na oczach widza, który ma wrażenie, że to wszystko dzieje się naprawdę." - pierwszy raz stwierdzam, że pani Dorota pisała to chyba po pijanemu."Premiera "Traviaty" kosztowała sporo: - brawo za precyzję, póltora miliona jako "sporo". "Pierwsza pojawia się już na początku, kiedy roztańczeni uczestnicy balu u Violetty niezauważalnie zastygają w swoich pozach wraz z pierwszymi dźwiękami arii "E strano!..". W tej inscenizacji sceny tańców służą jedynie chwilowemu odprężeniu widza; prawdziwie ważne dla akcji są drobne gesty, sposób stawiania kroków, ich tempo, rytm i siła" - to po cholerę było to grać na Globusie, skoro liczy się detal?! Poza tym koncepcja, że przez pół sztuki chór i balet obraca się pupami do widowni i udaje, że go na scenie nie ma to nie jest żadna choreografia, tylko lekceważenie smaku widza. "Rzeczywiście robią wrażenie, bo są nie tylko bajecznie piękne, bardzo oryginalne, w najlepszym gatunku, ale też wnoszą wiele w ogólną koncepcję spektaklu, polegającą na umiejętnym łączeniu współczesności z tradycją". - jest pani niewidoma? Kostiumy są zwyczajnie brzydkie, zwłaszcza męskie, bronią się tylko "ślubne" kiece z pierwszego aktu, te jednak są niefunkcjonalne - nie dość, że nie zmieściłyby się w kulisach Teatru, to jeszcze cały czas chórzystkom zjeżdżają z biustu, zaś Ela Janczak wygląda, jakby ją ktoś przebrał za doniczkę." Prawdziwej magii dokonują światła. To dzięki nim wszystko nabiera nie tylko barwy - żółtej, pomarańczowej, fioletowej czy błękitnej, ale również pewnego rodzaju realności w świecie stworzonym wyobraźnią." - co proszę?? Oświetleniowcy byli chyba przyjęci w ramach walki z nietolerancję dla sprawnych inaczej. Kiedy nie świecili widowni w oczy nie robili niemal nic, poza jednym zczerwienieniem sceny, a Tomek Janczak musiał biegać po scenie, żeby trafić w punktownik. "Wysokiej klasy nagłośnienie" - a, głucha też pani jest, jak to dziennikarz radiowy? Nagłośnienie było nierówne, w sobotę nagle zniknęły napisy, a zresztą przy kwartecie i tak nie było wiadomo którą postać tłumaczą. Broni się piękna muzyka, świetni soliści i chór, ale inscenizacyjnie to jest dramat. A jednego z poprzedników uprzejmie informuję, że w przeciwieństwie do innych Jacek Boniecki zrealizował "La Traviatę" i dyrygował nią w ramach pensji, a nie za ekstra kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak hmm 01.12.08, 18:23 no fajnie poczytać recenzję charta... szczególnie podoba mi sie fragment o walce z nietolerancją dla sprawnych inaczej - nie widziałem ale mogę sobie wyobraźić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Re: hmm IP: *.resetnet.pl 02.12.08, 23:46 A tak nawiasem mówiąc - najlepsze życzenia, Przemku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Megawidowisko"Traviata" IP: 91.200.94.* 01.12.08, 12:31 DOSYC!!! Wszyscy malkontenci i niezadowoleni pokazuja wlasnie dlaczego w lublinie nic sie wedlug wielu osob nie dzieje: jak sie ma dziac skoro wam sie WSZYSTKO nie podoba?? Zjezdzilam kawalek swiata, bylam na wielu koncertach i przedstawieniach - naszej Traviaty nie powstydzilby sie zaden szanujacy sie teatr europejski! Zgadza sie, ze pewne elementy zagraly lepiej niz inne, ale tak juz jest, a liczy sie efekt koncowy. Byl rewelacyjny i jako lublinianka jestem z niego dumna! Prosze o wiecej. A tym co sie nie podoba radze: siedzcie na drugi raz w domu albo - skoro i tak bedzie bez sensu - lepiej od razu jedzcie do tesco albo do plazy, tam przynajmniej jest fajnie prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flora Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.08, 12:51 efekt końcowy liczy się ,gdy wszystkie elementy zagrają jak należy, a tu było sporo improwizacji - począwszy od parkingu, przez szatnie , toalety itp.własnie te DROBIAZGI decydują o całosci, a p. Gonet chyba nie była w żdnej metropolii na widowisku ( mega),tam się siedzi wygodnie - nawet na dostawkach , że nie wspomnę o reszcie.Spektakl - mam mieszane odczucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mt Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.nplay.net.pl 01.12.08, 13:20 zgadzam sie co do Globusa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g w Megawidowisko"Traviata" IP: *.icpnet.pl 01.12.08, 15:01 Pogratulowac widowiskabrawo.Wcalej wypowiedzi zgadzam sie z[widz] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Top Megawidowisko"Traviata" IP: *.chello.pl 01.12.08, 16:54 Również byłem na Globusie i to dwa razy,różnica była znaczna,pani Woś jest po prostu boska.Tak czy inaczej oba przedstawienia bardzo mi się podobały i mam nadzieję,że w końcu w Lublinie coś się zacznie dziać.Moje jedyne "ale" skierowane jest do baletu męskiego.Nie zachwycają kunsztem,a to co pokazali w niedzielę woła o pomstę do nieba.Kto tych panów zatrudnił,masakra.Poza tym naprawdę warto było pójść. Odpowiedz Link Zgłoś
lord.dexter Megawidowisko "Traviata" 01.12.08, 18:21 Witam! Miało być super... Niby dobre miejsca (50zł/os) na płycie za VIP- ami a tu niestety WIELKA LIPA. Nie chodzi o sama operę ... Nic nie było praktycznie widać poza tym co działo sie na balkonie czy schodach na scenie ( za niska scena-albo brak spadku widowni/miejsc jak w twatrze/kinie/operze). Złe ustawienie samych twardych siedzisk (nienaprzemienne jak w teatrze). Szyję wyciagałem i wyginałem jak mogłem jak i osoby z którymi przybyłem a i tak niewiele zobaczyłem poza wąskim i nieczytelnym/mdłym obrazem na tylnoprojekcyjnych zabytkowych telebimach (obraz tylko na twarz osoby śpiewającej a nie na szeroki plan). Lepszy odbiór miałbym u siebie w domu na LCD i systemie nagłośnienia który posiadam. Prawie 4h siedzenia...tyłek boli, oczy bolą bo fige zobaczyły, kupa na maxa...no ale przecież to uczta dla ducha... Mam żal do organiazatorów, mogli informować/uprzedzać że widownia (na płycie) będzie na jednym poziomie, krzesełka w rządkach a scena nisko. Dla osób z kolejnych rzędów płyty (szczególnie jak średnio wyrośnięty siedział przed nami) g..no było widać. Swój konkretny jak sądze wzrost mam, osoby niższe chyba wogóle nic nie widziały poza telebimem. Aż takim masochistą operowym nie jestem aby zachwycać się wyłacznie orkiestrą (grała naprawe ładnie) i samym śpiewem. Następnym razem właczę sobie płytkę i nacieszę się tym co słyszę... wyjdzie taniej i przyjemniej. Sądze że nie tylko ja jestem tego zdania. BATY DLA ORGANIZATORÓW ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Megawidowisko"Traviata" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.08, 23:50 Ja siedziałam w 23 rzędzie i widziałam wszystko a wzrotu wielkiego nie mam. Było super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Megawidowisko"Traviata" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.08, 00:47 Pan Boniecki powinien dziękować na kolanach znienawidzonym przez grupkę włazidupców "maestra" Janczakom-w końcu zaistniał nie jako nałogowy alkoholik, który z przepicia nie przychodzi na próby, na które za ciężkie pieniądze przyjeżdżają muzycy z całego kraju!Wie o tym cały zespół teatru i jest to skandal!Dzięki ich odwadze i determinacji powstał spektakl, który przeszedł do historii Lublina- panie Rękas-CHart. Może pan kąsać, ale nie może pan i panu podobni znieść ich sukcesu-marketingowego i artystycznego. Traviata jest tak cudowna- wystarczy nie przeszkadzać-o jakim ratowaniu spektaklu mówicie!? To co oni zrobili to 99,99%. Boniecki 1%. On o tym wie i jego dwór też. Wyluzujcie w końcu, bo oni wygrali... Przegrał NOT i wóda. P.S. A jest za co pić- Boniecki bierze co miesiąc około 20.000 zł. Może by tak Bylica i Nowacka poszly z tym do marszałka Bratkowskiego!?. a Janczak jest be, chociaż dzięki niemu- o tym też wie cały zespół-dostał kierownika muzycznego. W ostatniej chwili- nikt w Polsce go nie chciał- taki genialny dyrygent!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzyk Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.08, 08:21 Tomek - przestań pić po nocach, to Ci wyraźnie szkodzi. Pisanie o sobie w osobie trzeciej to początek schizofrenii. A pani Krysi daj już spokój. Wystarczająco paskudnie jej ostatnio przy nas wszystkich naubliżałeś. To, że się wyłożyłeś na spektaklu jest wyłącznie Twoją winą. Nie mścij się na zespole;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janczakofob Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.vlan364.dengo.lubman.net.pl 02.12.08, 08:36 Panie J. Rzeczywiście pisanie po pijaku i po nocach może się skończyć niebezpiecznie. Co do nieprzychodzenia na próby, jako "Pełnomocnika" prosimy o wyjaśnienie: na ilu próbach był reżyser, który zainkasował 60 000 zł? Na ilu próbach była pańska żoneczka, która w czasie realizacji Traviaty odwalała chałturkę gdzie indziej? Na ilu próbach był pański przyjaciel Szostak, który pracuje na trzech stołkach (teraz o ile się nie mylę w Łodzi) tylko najmniej w Lublinie? Na ilu próbach była reszta ściągniętych przez pana kolesi-solistów? Bo z tego co widzieliśmy tylko zespół lubelski (ten z najdłuższym stażem pracy) za was zapieprzał! Mam nadzieję, że panowie marszałkowie tym razem dokładnie prześwietlą kto i ile zarabia w Teatrze. I to nie tylko przy okazji Traviaty. P.S. Brawo dla pana jako "Pełnomocnika Artystycznego" za szacunek dla ludzi. To, że nie podziękowaliście ze sceny kierowniczce chóru to zwyczajne chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brunetki blondynki Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.vlan364.dengo.lubman.net.pl 02.12.08, 09:34 O! Czyżby nasz tenor bardzo dramatyczny popadał w histerię? Nie martwcie się. Znajdzie pocieszycielkę. Jak nie przedstawicielka służby zdrowia, to nasza koleżanka artystka o owocowym imieniu go pocieszy:D. Jak nie wisienka czy jakoś tak podobnie to kolejna koleżanka - solistka tym razem. A matka Elżbieta będzie na to patrzeć przez palce, bo bo na nich zarobi. Zamiast złapać za kudły, każe im płacić za lekcje śpiewu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.resetnet.pl 02.12.08, 09:41 Sporu Janczak-Boniecki nie komentuję, bo uważam go za skrajnie szkodliwy, destrukcyjny i zwyczajnie zbędny. Co do "sukcesu" przedstawienia, to był on oczywisty od samego początku ze względu na megaskalę. "Traviata" nie tyle zachwyca, co przytłacza, a akurat w przypadku tego tytułu jest to mało sensowne. Błędy realizatorskie są oczywiste, zresztą "miłość do sztuki" nie tłumaczy niegospodarności, fałszowania dokumentów i marnowania pieniędzy, a to były największe "sukcesy" twórców przedstawienia. Teatr jest na skraju bankructwa ze względu na niefrasobliwość swego dyrektora, na którą przez palce patrzą jego współpracownicy. Bez żadnej satysfakcji powtarzam: źle się dzieci bawicie! Odpowiedz Link Zgłoś
nadzorca1 Megawidowisko"Traviata" 02.12.08, 07:57 Mam pytanie, czy ktos wie czy Traviata z soboty byla rejestrowana i bedzie wydana na DVD? Odpowiedz Link Zgłoś
tramta-drata Megawidowisko"Traviata" 02.12.08, 09:53 Drodzy Państwo,zaczynacie dyskusję o sprawach wewnętrznych Teatru i tym psujecie przynajmniej część pozytywów Waszej wspaniałej pracy.W każdym środowisku są animozje, ale czy czytacie w forumowych dyskusjach coś o premierach w Osterwie?A Przecież tam też kiepsko zarabiają i ręczę,że również tam są różne konflikty, ale ZŁY TO PTASZEK CO WŁASNE GNIAZDO KALA. Faktycznie w instytucjach kultury podległych Zarządowi Województwa pod względem finansowym ,źle się dzieje. Byle urzędnik w Departamencie kultury Urzędu Marszałkowskiego ma wyższą pensję niż np. muzyk w TM. A nie tylko "La Traviata" pokazała, że od kilku lat mamy świetną orkiestrę własnie tam.I nie można odebrać tego p. Bonieckiemu,że ten Zespół On stworzył.Jest katem dla muzyków,ale jak widac daje to słyszalne efekty. I naprawdę nie obchodzi mnie to czy pije wódkę czy wodę, ja słyszę efekty.A niechcący wiem jaką gażę ma muzyk orkiestrowy.W całej Polsce reżyserzy, dyrygenci, scenografowie i inne tzw "twórcze zawody"otrzymują wynagrodzenia "za dzieło" i wiem,że są one duzo wyższe niż te, które Państwo przytaczacie.Niestety, niskie gaże zespołów odtwarzających, powodują,że te wymieniane kwoty są dla Was astronomiczne.I to jest powód,aby PT Dyrekcja zadziałała. Nie potrafią tego zrozumieć zarządzający z Zarządu Województwa, bo dla nich, nie liczy się WYKSZTAŁCONY SPECJALISTA, tylko KTO MA POPARCIE JAKIEJ PARTII. Ten problem dotyczy wielu gałęzi w naszym województwie i dlatego jesteśmy na szarym końcu nie tylko w Polsce..... Dziękuję za kolejne, dzięki zespołowi TM wzruszenia (byłem w sobotę),choc trochę trudno tak do konca "utonąć" w odbiorze ,trzymając kurtkę na kolanach(prawa strona hali nie miała szatni), uważając ,żeby nie kopnąć pani siedzącej rząd nizej(przepraszam), a w trzecim akcie odczuwając duchotę. Poza tym - na scenie było cudownie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.resetnet.pl 02.12.08, 10:31 Sytuacja w "Osterwie" jest innego rodzaju. Instytucja ta jest ulubioną przez władze, bo zapewnia im tak ukochany "spokój". Nikt jednak nie zastanawia się, że jest to spokój cmentarny. Mimo dobrego zespołu Teatr od lat nie zrealizował niczego wartościowego. Zarządzania placówką też od lat jest przedmiotem żartów branży. Dyrektor naczelny jest stale nieobecny, zresztą zachowuje się, jakby się wstydził swego miejsca pracy. Rządzi zastępca administracyjny, łagodnie mówiąc metodami zupackimi. Komu się to nie podobało - już dawno wyleciał. Dyrektor artystyczny zajmuje się impresariatem własnych przedsięwzięć, jednak jako że przy okazji zespół czasem gdzieś pojedzie - więc siedzą cicho. Podobnie zresztą jak lubelscy "dziennikarze kulturalni" regularnie kupowani przez dyrekcję. Mimo to powoli recenzje zdają się gorsze z premiery na premierę, bo nawet kumple od kieliszka nie mogą jawnie klap ogłaszać sukcesami. Że zaś fora na temat Osterwy milczą - to dowodzi jedynie większego sterroryzowania tamtejszych pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
tramta-drata Megawidowisko"Traviata" 02.12.08, 18:23 A może swoje sprawy rozgryzają w swoim gronie?Ale przecież nie oto tu chodzi.Co do "redaktorów od kultury" to nie wiem czy są kolegami przekupionymi przy kieliszku,ale prawdą jest, ze w lubelskich gazetach nie ma już publicystyki kulturalnej.No bo kto ma pisać? Stażyści, którzy prześcigają się w tzw.newsach dotyczących spraw najczęściej "brudnych";kto jechał po pijaku, kto kogo pobił czy zabił, może dał, albo wziął. Do tego aby zajmować się publicystyką trzeba się na czymś znać i to dobrze. Wystarczy przeczytać w trzech lubelskich dziennikach recenzje z tego ostatniego wydarzenia kulturalnego. Nawet p. Gonet "zafarbowała". Stażyści są wygodniejsi. Mało kosztują.A że głupoty piszą? grunt, że się sprzedaje. I tu wracam do mojego poprzedniego stwierdzenia:SPECJALISTA CZY ZNAWCA to termin obcy dzisiejszym decydentom,to jakiś dziwak i nie wiadomo czy normalny.Poza tym po co pisać i narażać się jakimś ludziom. A W OGÓLE TO O CO CHODZI - prawda?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Megawidowisko"Traviata" IP: 84.201.210.* 03.12.08, 15:21 Jestem etatowym pracownikiem TM i przykro mi jest czytać takie komentarze na forum po tak spektakularnym wydarzeniu jak La Traviata na globusie.Drodzy Państwo-cóż to za publiczne obelgi i niesnaski. Mam nadzieje,że nie tylko w swoim imieniu dziękuje widzom za przybycie i współpracownikom za przygotowanie tego dzieła. Zdecydowanie warto było poświęcić cały ten czas,bez względu na ilość cyferek w wynagrodzeniu.To wydarzenie będę pamiętać na pewno do końca swojej kariery zawodowej.Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prcownik teatru Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.08, 18:47 Podzielam zdanie przedmówcy. To wspaniałe wydarzenie z którego powinnismy być dumni. A tu znowu trzeba się wstydzić za garstkę oszołomów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisia Megawidowisko"Traviata" - chapeau bas! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.08, 20:39 przed wszystkim, ktorzy przyczynili sie do wystawieniu Traviaty! Po raz pierwszy dostalismy w Lublinie widowisko na skale, jaka dla innych miast jest oczywista oczywistoscia. Niedostatki? Tak byly, ale przedsiewziecie jest jedyne w swoim rodzaju i kazdy, kto decydowal sie na spektakl w hali na Globusie powinien zdawac sobie sprawe z tego, ze zespol i artysci naprawde sie postarali, zeby wypasc jak najlepiej. Cenie sobie te wypowiedzi, ktorych autorzy mowia co im sie nie podobalo, potrafie zrozumiec tych, ktorzy chcieli czytac tekst libretta i narzekaja, ze byl nieczytelny (mimo, ze na opere idzie sie nie po to, zeby sylabizowac tekst z ekranu?), zupelnie nie pojmuje tych dyskusji o zakulisowych sprawach teatru i zupelnie nie rozumiem tych, ktorzy probuja dowiesc swego 'wyrobienia' dywagacjami o czyms, co dla odbioru spektaklu waznym nie bylo i nie jest. Artystom i wszystkim, ktorzy pracowali przy tej wystawie dziekuje, ze nie musialam jechac gdzies daleko, a poniewaz niejedna Traviate juz widzialam i slyszalam - gratuluje lubelskiego przedstawienia. klaniam ;-) wisia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dym Megawidowisko"Traviata" IP: *.chello.pl 04.12.08, 09:01 Wspaniały spektakl. Największe wydarzenie artystyczne w historii naszego miasta. Brawo Teatr Muzyczny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Megawidowisko"Traviata" IP: *.speed-net.pl 07.12.08, 20:11 Traviata wypadłą średnia. Mój znajomy wraz ze najomymi jezdza na opere do Warszawy za całe 62zł bilet + przejazd. A jakby nie patrzec opera w Warszawie a Globus w Lublinie nie ma zadnego porównania. I Cały wyjazd jest tańszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 21:07 Hmmmm - nie przypominam sobie jaskolki w Operze Narodowej... Kupuja wejsciowki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.resetnet.pl 07.12.08, 23:46 Mili moi, wszyscy, używający argumentów: "ach, nie czepiajcie się szczegółów!", "ach, było to pięknie!" - jeśli robią to szczerze - mają bez wątpienia swoją rację, bo wszak chodziło o wspaniałe wrażenia artystyczne widzów, a tych nie brakowało. Jednocześnie jednak proszę o chwilę refleksji - czy tak samo wołalibyście: "jaki piękny ten most! odczepcie się od inżynierów! co z tego, że ukradli połowę materiałów i zaraz się zawali! tak pięknie się nim jedzie przy zachodzie słońca"! - tak byście mówili? A dokładnie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.08, 11:30 Samoradku, ciagle kogos oskarzasz, jaki masz w tym cel? Sadzisz, ze sponsorzy dali pieniadze i... wolna reke w ich wydawaniu? Zastanow sie - w imie czego chcesz dezawuowac wszystko co nie nosi znaku 'copyright Rekas'????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chart Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.resetnet.pl 09.12.08, 00:19 "Sadzisz, ze sponsorzy dali pieniadze i... wolna reke w ich wydawaniu?" - no właśnie, tego można by się w końcu oficjalnie dowiedzieć, tymczasem fundusze instytucji publicznej, jaką jest Teatr... zostały utajnione przez dyrektora, co jest kuriozum, podobnie jak i oficjalne dane o pełnym koszcie przedsięwzięcia i jego rozliczeniu. Melomana może to nie obchodzić, ale już instytucje kontroli finansowej i organ prowadzący powinno - bo to są w lwiej części pieniądze z podatków. I na tym się trzeba skupić, a nie na tym kto go nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flora Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 07:09 no właśnie, teatr podlega ustawie o finansach publicznych, rachunkowosci i.... innym.Gadanie, że po rozliczeniu megawidowiska zysk zostanie sprawiedliwie podzielony ( konferencje prasowe dyrektora i jego pełnomocnika d/s artystycznych)sugeruje, ze spektakl zrobiono poza księgowoscią teatru - prywatna inicjatywa ????- chyba szykuje się megaprzekręt.Oby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Megawidowisko"Traviata" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 21:30 ble, ble, ble. Boli pewne osoby że wyszło pomyłodawcom, oj boli...Że Lublin ma szansę wyjść z zascianka...żenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młodzik Re: Megawidowisko"Traviata" IP: *.gprs.plus.pl 08.12.08, 00:30 To zależy co wyszło: opera czy widowisko operowe (czy jak oni je tam nazwali na plakatach) i tu nie chodzi jedynie o nazwę. Nie dziwię się, że niektórzy byli pod wrażeniem. I takie chyba było założenie twórców, oszołomić widzów światłem, skalą realizacji, dźwiękiem z głośniczków, które mijają się kompletnie z duchem opery. Do tego telebimy, które pokazywały czasami dziwne rzeczy. Napisy które znikały. Tak, napisy też są ważną rzeczą w operze mili państwo. Zwłaszcza, jeśli dialogi są tak inteligentne i zabawne jak w 'Trawiacie'. A co do przyjęcia u Flory, no cóż ja wiem, że to salon rozpusty był, ale można to było pokazać w bardziej inteligentny sposób. Pokazywanie gołego tyłka nie jest inteligentne, jeśli ktoś ma co do tego jakieś wątpliwości. Te wszystkie elementy musiały zwalać z nóg, ale w operze naprawdę nie to jest najważniejsze. Robić wrażenie ma tu nie scenografia i kostiumy, o których tak się rozpisują recenzenci. To co ważne to soliści, dyrygent, orkiestra, balet. Od tego może następnym razem niech zaczną twórcy. A ja im zostanie trochę funduszy, to wtedy mogą je przeznaczyć na te nazwijmy to "bajery". Violetta ma olśniewać wdziękiem, głosem i gracją. Widz musi wiedzieć, dlaczego w akcie I wszystko za nią szaleją. Dlaczego w akcie II Alfredo szaleje z zazdrości (wbrew temu co widzieliście, nie należy do AA - to była nadinterpretacja reżysera). To wszystko jest w libreccie i jest też w muzyce. Nic nie trzeba kombinować, bo jak zaczniemy poprawiać coś genialnego, to skazujemy się na klęskę. Jeśli dla kogoś z was była to pierwsze zetknięcie z Verdim, radzę się wybrać na operę z prawdziwego zdarzenia i poczuć różnicę. 'La Traviata' jest naprawdę tego warta. To, co widzieliście w sobotę i w niedzielę, było jedynie namiastką geniuszu Verdiego. Nie zrozumcie mnie źle. Ja nie jestem przeciwko kulturze wyższej w Lublinie, ale nie za wszelką cenę. Bo wtedy to wychodzi spęd, a nie "uczta dla ducha". Czyżby ktoś zapomniał, że kultura wyższa i kultura masowa to dwie różne sprawy? Jak się je próbuje połączyć wychodzi komercha i kicz (tudzież Rubik, Piotr). P.S. Dyskusje kto na tym zarobił albo kto z kim sypia są poniżej jakiejkolwiek krytyki. Ja wiem, że w necie wszyscy są anonimowi, ale chyba jednak jakaś przyzwoitość też obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś