leniak 25.12.08, 21:46 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6099478,Maciej_Kuron_nie_zyje.html ... [*] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: j2 Re: Maciej (*) IP: *.lublin.mm.pl 25.12.08, 22:32 wszyscy robią tragedię a przecież on najwyraźniej miał dość i nie chciał już żyć. Gdyby było inaczej walczyłby, chociażby tak jak John Candy, któremu prawie się udało... Niech będzie przestrogą dla tych co nie są w stanie zaprzestać obżarstwa... Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Maciej (*) 25.12.08, 23:00 J2 - brutalne te spostrzeżenie i chyba w dużej części prawdopodobne. Jednakże pomijasz fakt, że takie są meandry ludzkiej psychiki. Że zdarzenia, sytuacje, wstrząsy, urazy i wszystko to, co przeżyliśmy i przeżywamy, mogą bezwzględnie wpychać człowieka w różne zachowania mające "stanowić obronę lub rekompensatę", z których to większość niestety nie prowadzi do zdrowia. Wprost przeciwnie. Skąd biorą się obżarstwo, anoreksja, bulimia, bezsen, wszelkie uzależnienia - alkoholizm, narkomania, seksoholizm, pracoholizm, albo też tzw. fobie? Każdy przypadek ma indywidualne podłoże. Nie masz podstaw tak kategorycznie oceniać nie rozumiejąc źródła i nie znając okoliczności. Sympatyczny był to gość i szkoda, że dał się pokonać. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Maciej (*) 25.12.08, 23:12 Maciej Kuroń brał też czynny udział w życiu społeczności etnicznej, do której należał: edit.diapozytyw.pl/en/site/temat/singer_program www.shalom.org.pl/eng/index.php?mid=86 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: Maciej (*) IP: *.lublin.mm.pl 25.12.08, 23:13 miał pos..ane życie i wielkiego ojca. Ciężko się żyje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Maciej (*) IP: *.111.245.210.static.crowley.pl 26.12.08, 09:56 Nic do człowieka nie mam/ nie miałem (*)... Zdaje się, że kucharzył trochę czy jakoś tak. Wyrazy współczucia dla żony i dzieci. Zastanawia mnie jednak dlaczego 25 grudnia wieczorem wiadomość o jego śmierci kilka najbardziej popularnych portali w Polsce uznało zgodnie za najważniejsze wydarzenie, absolutny news numer 1. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Maciej (*) 26.12.08, 10:01 No właśnie. Dzisiaj znowu o jakimś pożarze supermarketu na Śląsku i to jako jakiś absolutny news. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 miałem to napisać ale już nie chciałem się czepiać IP: *.lublin.mm.pl 26.12.08, 12:37 Na onecie wczoraj nie było żadnej wiadomości że są święta bożego narodzenia ale za to były trzy wiadomości o kuroniu) Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Maciej (*) 26.12.08, 13:57 Gość portalu: Ursus napisał(a): > Zastanawia mnie jednak dlaczego 25 grudnia wieczorem wiadomość o jego śmierci > kilka najbardziej popularnych portali w Polsce uznało zgodnie za najważniejsze > wydarzenie, absolutny news numer 1. > Pozdrawiam. Sądzisz Ursusie, że Kuroń popełnił fopasa umierając w święta stając się tym samym niusem dnia? Nic innego godnego uwagi się nie wydazyło. Reszta czyli - narodziny w stajence uswietnione obżarstwem i opilstwem a następnie ułańską fantazją za kierownicą, odbyły się jak co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Maciej (*) IP: *.111.245.210.static.crowley.pl 26.12.08, 21:51 "...Sądzisz Ursusie, że Kuroń popełnił fopasa umierając w święta stając się tym samym niusem dnia?..." Faux-pax..? Cóż... Doprawdy nie pojmuję skąd u Ciebie tego rodzaju skojarzenia i interpretacje, ale skoro podjęłaś próbę skierowanie dyskusji w tę stronę to odpowiadam: nie mniejsze i nie większe niż dotychczasowe 77 ofiar śmiertelnych wypadków na polskich drogach (onet, 26.12.2008 g. 20:55; wiadomosci.onet.pl/1887013,11,item.html) w okresie przedświąteczno-świątecznym. Nie mniejsze i nie większe niż 13 śmiertelnych ofiar pożarów w Polsce w tym samym okresie... Nie mniejsze i nie większe niż setki ludzi zmarłych w ostatnich dniach z przyczyn naturalnych... Dobrych i złych... Lekarzy, hydraulików, nauczycieli, urzędników, budowlańców, stomatologów i kucharzy. Ale żaden z nich nie dostąpił "zaszczytu zaistnienia" w ogólnopolskich mediach, choćby gdzieś z tyłu... Czy Maciej Kuroń był dobrym kucharzem? Zapewne tak. Czy był najlepszym kucharzem w Polsce? Zapewne nie. Czemu więc zawdzięczam fakt iż w Boże Narodzenie, podczas "wieczornego przeglądu" portali: onet, wp, interia i gazeta, wszędzie na pierwszym miejscu jest wiadomość o śmierci dobrego kucharza Macieja Kuronia? Nie na niektórych portalach, nie jako trzecia, piąta czy siódma wiadomość dnia, ale WSZĘDZIE jako najważniejsza. "...narodziny w stajence uswietnione obżarstwem i opilstwem a następnie ułańską fantazją za kierownicą, odbyły się jak co roku..." Cóż, najwidoczniej wychowanie religijne jakie odebrałaś, a co za tym idzie sposób przeżywania tego najważniejszego wydarzenia w dziejach świata, znacznie odbiega od tego czego ja doświadczyłem i nieustannie doświadczam. Przebija to zresztą z wielu Twoich postów. Współczuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Maciej (*) 26.12.08, 22:28 W świetle powyższego rozumiem, że w tak ważnych dla prawych Polaków - rzymskich katolików dniach nie powinno się wspominać o niczym, co mogłoby zaburzyć przeżywanie oraz błogostan. Po obowiązkowej mszy niech żrą, chleją, leżą do góry jajami i oglądają w telewizji "Klan" i "Plebanię", a wszystko co poza tym jest wrogą propagandą, za którą stoi wiadomo kto.:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Maciej (*) IP: *.111.245.210.static.crowley.pl 26.12.08, 22:58 "...niech żrą, chleją, leżą do góry jajami i oglądają w telewizji "Klan" i "Plebanię..." Dostrzegam zdumiewające podobieństwo lansowanego przez Ciebie sposobu zachowania w dniu 25 grudnia do tego co proponuje _aaa_ (za wyjątkiem rzecz jasna tego leżenia do góry...:)): "...narodziny w stajence uswietnione obżarstwem i opilstwem a następnie ułańską fantazją za kierownicą..." Myślę, że możecie być prekursorami nowej, świeckiej tradycji. Jak sądzę, znajdzie się jeszcze na forum kilka osób otwartych na tego rodzaju doznania. Ja nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Maciej (*) 27.12.08, 01:39 Gość portalu: Ursus napisał(a): > Dostrzegam zdumiewające podobieństwo lansowanego przez Ciebie sposobu zachowania > w dniu 25 grudnia do tego co proponuje _aaa_ (za wyjątkiem rzecz jasna tego leżenia do góry...:)) Ursusie, to co napisałeś, to nadinterpretacja mojej wypowiedzi. ja niczego nie proponuję, ja tylko stwierdzam pewne fakty. Zaprzeczysz, że tak się powszechnie świętuje boże narodzenie? Jesli masz za mało danych na ten temat, to na pewno znajdziesz gdzieś statystyli policyjne i medyczne o ilości i przyczynach interwencji w tym czasie...swoja droga cały czas mam wrażenie, że pozostał Ci z dzieciństwa zwyczaj - zakryję rękoma oczy i swiat zniknie, a przynajmniej potwory, które po nim chodzą. > "...narodziny w stajence uswietnione obżarstwem i opilstwem a następnie ułańską > fantazją za kierownicą..." > Myślę, że możecie być prekursorami nowej, świeckiej tradycji. Jak sądzę, > znajdzie się jeszcze na forum kilka osób otwartych na tego rodzaju doznania. Ja > nie jestem zainteresowany. j.w. > Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Maciej (*) 26.12.08, 22:30 Gość portalu: Ursus napisał(a): Ale żaden z nich nie dostąpił "zaszczytu zaistnienia" w ogólnopolskich mediach, choćby gdzieś z tyłu... Czy Maciej Kuroń był dobrym kucharzem? Zapewne tak. Czy był najlepszym kucharzem w Polsce? Zapewne nie. Czemu więc zawdzięczam fakt iż w Boże Narodzenie, podczas "wieczornego przeglądu" portali: onet, wp, interia i gazeta, wszędzie na pierwszym miejscu jest wiadomość o śmierci dobrego kucharza Macieja Kuronia? Nie na niektórych portalach, nie jako trzecia, piąta czy siódma wiadomość dnia, ale WSZĘDZIE jako najważniejsza. No to skoro idziemy w tę stronę Ursusie, to cofnijmy się w czasie. Dlaczego pan prezydent ogłasza załobe narodową z powodu śmierci patników, którzy to hurtem poszli wprost do nieba? Dokładnie w tym samym czasie zginęło, umarło śmiercią naturalną, zostało zamordowanych, odeszło smiercia samobojczą, zostało poronionych kilka setek polskich obywateli...czymże sobie zasłuzyli ludzie w autokarze, że Polska przywdziała urzędowy kir? Albo inny, trochę na wyrost, ale w niedlugim czasie aktualny temat. Zmarła Jadwiga Kaczyńska. Wszystkie środki masowego przekazu podadzą to do wiadomości. Czymże ta pani sobie na to zasłuzyła, tylko tym, że ma dwóch synów, wg jednych mężów stanu, wg innych skrajne miernoty...o tacie Kaczyńskim wstydliwie milczano, bo za bardzo wpisał się w poprzedni ustroj... Jacek Kuroń, poza tym, że był synem swojego ojca, był kucharzem oraz osobą medialną, w szerokim gronie Polaków rozpoznawalną. Dlatego są te doniesienia. > Cóż, najwidoczniej wychowanie religijne jakie odebrałaś, a co za tym idzie spos > ób przeżywania tego najważniejszego wydarzenia w dziejach świata, znacznie odbi > ega od tego czego ja doświadczyłem i nieustannie doświadczam. Przebija to zresz > tą z wielu Twoich postów. Współczuję i pozdrawiam. Nie rozumiem skąd Twoje współczucie i pewność w jakim duchu zostałam wychowana. Przypominam Ursusie, że na świecie jest jeszcze kilka innych wielkich religii, których to wyznawców mamy i w Polsce. Jest też spora grupa ludzi, wierzących, że Jezus był postacią historyczną, człowiekiem obdarzonym charyzmą, ale jak najbardziej CZŁOWIEKIEM, a niepokalane poczęcie jest z medycznego punktu widzenia jak najbardziej mozliwe, o czym wówczas nie miano pojęcia, stąd zakrawało na cud. Człowiek to takie zwierze, że jeśli czegos nie rozumie, szuka w tym zaraz ręki boga. Kwestią czasu jest tylko, kiedy ta ręka zostanie odtrącona przez naukę...czy wyobrażasz sobie, by obecnie ktokolwiek zdrowy na umyśle podzielał poglad, że epidemie to kara za grzechy? Chyba, że chodzi o grzech braku higieny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Maciej (*) IP: *.111.245.210.static.crowley.pl 26.12.08, 23:46 "...Przypominam Ursusie, że na świecie jest jeszcze kilka innych wielkich religii..." etc. A cóż to ma do rzeczy? Narodziny Jezusa Chrystusa to najważniejsze wydarzenie w dziejach świata i takim pozostanie niezależnie od tego czy ktoś w nie wierzy czy nim gardzi, albo czy go to śmieszy, czy jest wyznawcą takiej bądź innej religii czy wręcz żadnej. "...o tacie Kaczyńskim wstydliwie milczano, bo za bardzo wpisał się w poprzedni ustroj..." Nie wiem czym się wpisał ojciec braci Kaczyńskich w poprzedni ustrój (bądź tak dobra i zechciej mnie oświecić za pomocą linka do wiarygodnego źródła), ale jakkolwiek by się starał, to z całą pewnością nie dorównał w tym względzie ojcu Macieja Kuronia...:) "...Dlaczego pan prezydent ogłasza załobe narodową z powodu śmierci patników, którzy to hurtem poszli wprost do nieba..." Ano dlatego, że w naszym kręgu kulturowym to uświęcony zwyczaj niezależnie od tego kto jest prezydentem i z jakiej opcji politycznej się wywodzi, i niezależnie od tego czy ofiarami są pielgrzymi czy zakładowa wycieczka na grzyby. Jeżeli takich rzeczy nie rozumiesz to sygnał, że czas zakończyć "świeckie świętowanie" i przed snem postawić przy łóżku butelkę kefirku. Twoich wynurzeń na temat Marii Kaczyńskiej aż żal komentować-gratuluję "wrażliwości" i przypominam: dziś jest pierwszy dzień z tych które nam zostały... Dotyczy to w równym stopniu mnie, Marii Kaczyńskiej i Ciebie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Maciej (*) 27.12.08, 01:57 Gość portalu: Ursus napisał(a): > A cóż to ma do rzeczy? Narodziny Jezusa Chrystusa to najważniejsze wydarzenie w > dziejach świata i takim pozostanie niezależnie od tego czy ktoś w nie wierzy cz > y > nim gardzi, albo czy go to śmieszy, czy jest wyznawcą takiej bądź innej religii > czy wręcz żadnej. Narodziny Buddy to też "najważniejsze wydarzenie w dziejach świata" wg jego wyznawców. Które "najważniejsze" jest zatem bardziej ważne? > "...o tacie Kaczyńskim wstydliwie milczano, bo za bardzo wpisał się w poprzedni > ustroj..." > Nie wiem czym się wpisał ojciec braci Kaczyńskich w poprzedni ustrój (bądź tak > dobra i zechciej mnie oświecić za pomocą linka do wiarygodnego źródła), ale > jakkolwiek by się starał, to z całą pewnością nie dorównał w tym względzie ojcu > Macieja Kuronia...:) Jest taki sympatyczny artykuł w archiwach Polityki: www.polityka.pl/polityka/print2.jsp?place=Text03&news_cat_id=&news_id=212483&layout=18&page=text Piękny lukrowany pierniczek, jak to było dobrze w PRLu:)))...np. mieszkania rozdawali i wysyłali na zagraniczne saksy...(elan twierdził, że tylko kapusiom i "swoim", ale nie wiedział o kim mowa. Jak padło nazwisko państwa K. to trochę zaczął kręcić:) > "...Dlaczego pan prezydent ogłasza załobe narodową z powodu śmierci patników, > którzy to hurtem poszli wprost do nieba..." > Ano dlatego, że w naszym kręgu kulturowym to uświęcony zwyczaj niezależnie od > tego kto jest prezydentem i z jakiej opcji politycznej się wywodzi, i > niezależnie od tego czy ofiarami są pielgrzymi czy zakładowa wycieczka na > grzyby. Jeżeli takich rzeczy nie rozumiesz to sygnał, że czas zakończyć > "świeckie świętowanie" i przed snem postawić przy łóżku butelkę kefirku. Twoich > wynurzeń na temat Marii Kaczyńskiej aż żal komentować-gratuluję "wrażliwości" i > przypominam: dziś jest pierwszy dzień z tych które nam zostały... Dotyczy to w > równym stopniu mnie, Marii Kaczyńskiej i Ciebie... > Pozdrawiam. Egzaltacja odbiera Ci rozum? Strach się bać. ps. ten kefirek to z własnych doświadczeń? Doktorzy twierdzą, że to placebo, zarówno na kaca jak i na przegrzaną słońcem skórę. Na to pierwsze najlepsza jest kroplówka z glukozy i witamin, na drugie panthenol. Na obydwa przypadki - wstrzemięźliwość:) Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Maciej (*) 27.12.08, 09:51 Chrześcijaninie mentorze, załóz konto, zaloguj się i otwórz nowy wątek poswięcomy temu problemowi, dyskutuj. Tak nakazywałaby prawdziwa wrażliwość i troska o pryncypia. Ktoś założył wątek poswięcony pamięci Zmarłego Ty zaś w nim sikasz po katach. Szanuj pamięć i wspomnienia innych. Szanuj ich prawo do tego. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 [...] 27.12.08, 22:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Dzięki, Elan IP: *.111.245.210.static.crowley.pl 27.12.08, 23:49 Przynajmniej próbowałeś... Nerwowe reakcje moderatora są najlepszym dowodem na to, że warto było...:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus [...] IP: *.111.245.210.static.crowley.pl 29.12.08, 00:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Maciej (*) 29.12.08, 07:30 Czy naprawdę nie mógłbyś - DUPKU, dawać dowody Twego chrześcijańskiego miłosierdzia i pokory przy innych okazjach? Ten wątek naprawdę nie po to został założony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus [...] IP: *.111.245.210.static.crowley.pl 29.12.08, 09:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi netykieta 29.12.08, 09:57 Ten sam temat zgodnie z deklarowaną przez ciebie wrażliwością kontynuuj w osobnym wątku. Nie ubliżaj. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Maciej (*) 26.12.08, 23:10 Gość portalu: Ursus napisał(a): >Czemu więc zawdzięczam fakt iż w Boże Narodzenie, >podczas "wieczornego przeglądu" portali: onet, wp, interia i >gazeta, wszędzie na pierwszym miejscu jest wiadomość o śmierci >dobrego kucharza Macieja Kuronia? Nie na niektórych portalach, nie >jako trzecia, piąta czy siódma wiadomość dnia, ale WSZĘDZIE jako >najważniejsza. Zaryzykuję twierdzenie, że wiadomość o śmierci Macieja Kuronia nie byłaby nawet w niewielkim procencie wyeksponowana tak jak się to stało, gdyby nie fakt, że zmarły był synem rabbiego Jacka Kuronia. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Maciej (*) 28.12.08, 22:03 zapewne w przypadku Macieja miało spory wpływ to że był synem Jacka... nie mniej po prostu fajny ciekawy człowiek zmarł... szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Maciej syn rabina 29.12.08, 18:51 Ale za to porządniejszy od wiele katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski [...] 26.12.08, 09:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 [...] IP: *.lublin.mm.pl 26.12.08, 11:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 to był sprawdzian IP: *.lublin.mm.pl 26.12.08, 12:35 czy można na elana powiedzieć że jego matka i ojciec to meliniarze ale temu co to napisał takiego pochodzenia zasugerować nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Myślę, że zabił Go cholesterol. 26.12.08, 15:05 Szkoda, bo był w koleś w porzo. Świetnie i "smacznie" gotował, ale ta pasja mogła przyczynić się do Jego śmierci. Z nadwagą żartów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: Myślę, że zabił Go cholesterol. IP: *.lublin.mm.pl 26.12.08, 17:52 cholesterol nie zabija, jest niezbędny do życia i bez niego byśmy umarli. Jego nadmiar też nie zabija co nawet przebija się powoli do wiadomości ludzi pomimo skorumpowanych lekarzy biorących odsyp za sprzedaż statyn Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.be Re: Maciej (*) 26.12.08, 17:43 Stanowczo za mlody na umieranie,ale chyba wiedzial co robi i mowi zaczynajac swoje programy zwrotem: "Prooosze pani,prooosze pana,a co ja zrobie,ze znowu jestem glodny..." ♥♥♥♥♥ Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Maciej (*) 27.12.08, 01:59 R.I.P (*) (*) (*) Szkoda gościa...Strasznie go lubiłam:( Odpowiedz Link Zgłoś