Dodaj do ulubionych

Wasilewski bez absolutorium

01.05.09, 17:56
Szczerze mówiąc, mimo iż od lat głosuję na Platformę, ode mnie też
nie dostałby Pan absolutorium. Myślałem, że nic gorszego niż
Pruszkowski nie może nam się przydarzyć - myliłem się.
Obserwuj wątek
    • Gość: bosso i kaczo Re: Wasilewski bez absolutorium! IP: *.natpool2.outside.ucf.edu 01.05.09, 20:57
      Niestety... Lublin jakos nigdy nie mial szczescia do dobrych
      gospodarzy!
      • Gość: mały Wprowadzić osobistą odpowiedzialność majątkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 21:13
        Powinna być wprowadzona odpowiedzialność majątkowa za rażącą niezborność i nieudolność urzedników na tak ważnych stanowiskach.
        W przeciwnym razie taki gość nafantazjuje naobiecuje nakłamie żeby tylko go wybrać bo przeceiż "dum se radę" potem porzundzi sobie cztery lata jak potrafi pouśmiecha tajemniczo do kamery pojedzie tu i tam podpisze coś tam coś tam a potem hop na ciepłą posadkę bo po takiej funkcji posadka musi być absolutnie cieplutka!
        I nie było sprawy!
    • Gość: Zaloguj się Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 21:52
      Piaskowy dziadek nie kontroluje tego co dzieje się w urzędzie. Zwalił wszystko
      co było do zwalenia. Zawiodła go wiara w azjatycką filozofię zarządzania, że
      znaczna część problemów rozwiązuje się sama. Jego zadaniem było przez pierwsze
      100 dni nadanie tonu i kierunków rozwoju miasta. Nie zrobił tego.
      To samo jest dotyczy Grabczuka, który także zaprzepaścił szanse rozwojowe.
      To samo dotyczy Tuska
      Za chwilę, wyborcy zaponą, że coś takiego jak PO w ogóle istniała. Jak AWS
      zostanie wymazana ze społecznej świadomości.
    • jerzy_miszczuk Wasilewski to zeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrroooooooo o!! 01.05.09, 22:11
      Już myślałem że nic gorszego niż pruszon nie może Lublina spotkać.
      Okazało się, że byłem w błędzie. Po tworzeniu podstrefy Mielec w
      Lublinie następne wybory powinny odbyć się na wójta a nie na
      prezydenta. Rzeszów a nawet Kielce to potęgi! Oczywiście w zamian
      wirtualne projekty Placu Litewskiego, teatru w budowie,starego
      miasta, obwodnicy, i ostatnio expresu do stolycy. Ostatni który coś
      zrobił dla miasta to Bryłowski. Bryłowski wróć!!!!
      • Gość: Vegan Re: Wasilewski to zeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrroooooo IP: *.chello.pl 02.05.09, 06:51
        W pełni popieram ani Pruszkowski ani ten obecny nie dorastają Bryłowskiemu do
        pięt.Niewykluczone ,że Pruszon przez 10 lat tak zabagnił miasto że trudno się z
        tego teraz wykaraskać
      • Gość: nar Re: Wasilewski to zeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrroooooo IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 16:55
        Tak , rzeczywiście, Bryłowski wybrukował deptak a Pruszkowski
        wyremontował muszlę koncertową i to by było na tyle.
      • Gość: eSeLDowiec Re: Wasilewski to zeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrroooooo IP: *.chello.pl 03.05.09, 11:08
        Pan Radny Sadowski niech nie będzie taki cwany, bo być radnym bezradnym jest
        łatwo, być przeciwko czemuś jest łatwo a być za czymś to sztuka.
        PS. Wiewiórki z miasta doniosły, że Grupka radnych niezależnych od poniedziałku
        ma spotkania z Panem Prezydentem i jego Pryncypałem ws.poparcia w zamian za
        dobre miejsce na listach samorządowych PO za rok.
    • Gość: autorka Wasilewski bez absolutorium IP: *.vlan365.dengo.lubman.net.pl 02.05.09, 00:13
      no i co??? obietnice były piękne tylko z wykonaniem jakoś tak słabo. aż przykro
      patrzeć jak władza nie wykorzystuje swojej szansy. jednocześnie najbardziej
      drażni fakt, że radni PiSu dopiero teraz widzą braki i uchybienia co za ich
      prezydenta było nie do pomyślenia
      • Gość: mały Co to ma do rzeczy czy on z PiSu czy z PO???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 00:36
        Gość portalu: autorka napisał(a):radni PiSu dopiero teraz widzą braki i uchybienia co za ich
        > prezydenta było nie do pomyślenia

Przynależność partyjna nie ma tu żadnego znaczenia i przypisywanie nieudolnosi walce partyjnej jeszcze bardziej obu pogrąża.
        Jeden fircyk drugi sfinks,jakie to ma znaczenie czy z lewicy, prawicy czy innej icy kiedy i jeden i drugi ma do roboty dwie lewe ręce??? Tu jest potrzebny G O S P O D A R Z a nie partyjny wataszka!!!!!!!!!!
        • Gość: J-k Re: Co to ma do rzeczy czy on z PiSu czy z PO???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 08:29
          Masz w 100% rację. Problem w tym, że to my wybieramy. A w przypadku akurat tych
          wyborów "partyjność" kandydata ma mniejsze znaczenie niż w wyborach do
          parlamentu. Dość przypomnieć przykład Rzeszowa. Mimo wszystko obecnego
          prezydenta Lublina, oceniam lepiej od poprzednika.
      • Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 16:57
        Dobra kobieto, chyba oczu nie masz. Włącz myślenie.
      • Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 17:02
        Dobra kobieto, chyba oczu nie masz ,włącz myślenie.
    • lublin.com.pl "Nie" dla prezydenta 02.05.09, 01:02
      Interesująca wypowiedź P. Drehera
      lublin.com.pl/artykuly/pokaz/835/lublin,rada,miasta,wasilewski,bez,absolutorium,pis,straci,wiekszosc,w,radzie,miasta/#tekst
    • 12.12a1 Wasilewski bez absolutorium i co z tego? 02.05.09, 07:12
      Moze byc spokojny,nikt go nie ruszy a referendum nie dojdzie do skutku bo Rada
      Miejska tez by sobie mogla zaszkodzic,a chlopcy i dziewczyny nie sa chetni
      pozbywac sie diet.Mnie dziwi jedynie zachowanie managera,bo zamiast prowadzic
      wojne na wielu frontach powinien zadbac o to,zeby Wasilewski otrzymal absolutorium.
    • politiko1976 "Nie" dla prezydenta 02.05.09, 07:58
      Lublin jest w stagnacji i jest to poniekąd ''zasługa'' Wasilewskiego
      z drugiej strony w Radzie Miasta panuje pat nie ma pomysłu na
      wykorzystaniu potencjału Lublina,a przecież uważam że są szanse na
      rozwój Lublina choćby bliskość granicy wschodniej
    • Gość: OP. bv Nie chcemy prezydenta z PO Wasilewskiego-Palikota. IP: *.nplay.net.pl 02.05.09, 08:20
      Nie chcemy w Lublinie prezydenta z PO czyli Wasilewskiego-Palikota.
      Pogonić jednego i drugiego do Biłgoraja.
      prezydent Wasilewski-Palikot to najgorszy prezydent Lublina.
      Tak zły jak zła jest PO.
      • Gość: nar Re: Nie chcemy prezydenta z PO Wasilewskiego-Pali IP: *.static.vip-net.pl 07.05.09, 13:41
        Mów za siebie. Ja mówię za siebie i ten prezydent bardzo mi
        odpowiada.
    • 12.12a1 Wasilewski bez absolutorium 02.05.09, 10:48
      Miasto postanowilo odchamic mieszkanców Lublina i nawet wystawilo "Straszny
      Dwór" w ramach tej akcji,ale wydaje mi sie,ze pieniadze wyrzucono w bloto
      bo,zeby Straszny Dwór obejrzec to wystarczy pójsc we czwartek na posiedzenie
      Rady Miasta.
      • Gość: chochlik5 Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.lublin.mm.pl 02.05.09, 12:48
        Należę do pokolenia, które z uwagą śledziło proces odbudowy i
        rozbudowy Lublina rozpoczetej po zakończeniu wojny i niemieckiej
        okupacji i uważam, że w tym okresie wyróżnili się jako gospdarze
        miasta panowie Ujma i Bryłowski.
        • Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 16:47
          Tak, rzeczywiście Bryłowski wybrukował deptak. I to by było na tyle.
    • Gość: nar Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 11:01
      PIS atakuje na rozkaz z góry.Pretekstem jest nie zakończenie kilku
      remontów i nie wykupienie kilku gruntów. Walimy w A. Wasilewskego,
      to uderzymy też w szalejącego Palikota.Nie ważne jest to co robi
      się w Lublinie; strefa ekonomiczna, rozwoj kultury, wymiana
      autobusów, budowa i rozbudowa dróg,niebawem wymiana sieci wodno-
      kanalizacyjnej w całym mieście.PO uzyskaniu środków europejskich-
      budowa stadionu, a już teraz ogromne przedsięwzięcie -rozbudowa
      Centrum Kultury i odbudowa Teatru Starego.NIe ważne są nagrody i
      osiągnięcia w promocji miasta. Jesteśmy najlepsi w Polsce. NIe liczą
      się też dokonania usprawniające pracę administracji /BOM-y/,nie
      ważne są baseny i ścieżki rowerowe, nie ważne są też imprezy dla
      mieszkańców ; Noce Kultury ,Jarmarki Jagiellońskie ,festiwale
      muzyczne i inne działania.Ważne dla PIS-u jest to, że nie wywiązano
      się w terminie z kilku remontów.No cóż za chwilę wybory do
      europarlamentu a za rok samorządowe, trzeba być czujnym.Obrzucanie
      błotem zawsze jest korzystne , zawsze się coś przyklei.
      • politiko1976 Re: Wasilewski bez absolutorium 02.05.09, 11:32
        Naprawdę to wszystko wina Kaczynskich a mówi się że tylko ludzie
        Pisu wietrzą wszedzie spiski wez się zastanów jak dla Ciebie to nic
        że nie ma remontów drogi są dziurawe ,strefa ekonomiczna to fikcja
        jedna wiekja to rzeczywiście dalej popieraj p.Wasilewskiego rzeczą
        normalną w państwie demokratycznym jest od tego rzeby oceniać
        rządących i rozliczać ich z tego co robią,ale oczywiście to wina
        Kaczyńskich hihihi pozdrawiam
        • Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 12:40
          To nie spisek - TO RZECZYWISTOŚĆ.
      • Gość: malpairnia Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 11:34
        a dopiero co byles majem
        przestan truc , idz na dworzec PKS i tam milej spedzisz czas
      • Gość: Kain No nie zdzierżę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 15:16
        Na początek żeby była jasność: głosowałem na Wasilewskiego. W chwili obecnej
        żałuję i rozważam nie pójście na kolejne wybory, bo nie widzę żadnego kandydata
        który rzeczywiście chciałby coś dla Lublina zrobić.

Niemniej jednak większość tego, co piszesz, to bzdury.

> to uderzymy też w szalejącego Palikota.Nie ważne jest to co robi
        > się w Lublinie; strefa ekonomiczna, rozwoj kultury, wymiana
        > autobusów,

Do rzeczy: jaki rozwój kultury? Na czym on polega? Strefa ekonomiczna to klapa
        (po co ulokowano Ikea przy wyjeździe na Lubartów zamiast na Felinie? Przecież to
        komunikacyjnie chybione). Nie sądzę też, żeby wymiana autobusów była osobistym
        sukcesem prezydenta. Poza tym autobusami tymi nie da się jeździć, bo miesięczny
        jest ponad półtora raza (!) droższy niż w Warszawie - tyle, że tam miesięczny
        obejmuje jescze SKM i metro (o autobusach
        pospiesznych nie wspomnę).

> kanalizacyjnej w całym mieście.PO uzyskaniu środków europejskich-
        > budowa stadionu, a już teraz ogromne przedsięwzięcie -rozbudowa
        > Centrum Kultury i odbudowa Teatru Starego.

Teatr stary jak stoi tak stał. Jest słoneczko, polecam spacer. Na z achodzie
        taki teatr by zrobili od fundamentów po dach w ciągu roku - półtora. U nas
        wlecze się to juz ile lat?

> Centrum Kultury i odbudowa Teatru Starego.NIe ważne są nagrody i
        > osiągnięcia w promocji miasta.

jakie osiągnięcia? Konkretnie? co osiągnęliśmy promocją? Nasza promocja jest tak
        do kitu, że bardziej być nie może. Po drugie co my mamy promować, jak w tym
        mieście nawet bazy hotelowej nie ma. Nie wspominając już o takim standardzie,
        jak brakt toalet dla niepełnosprawnym na calutkim starym mieście. To jest
        dosłownie wstyd :/

I co Ty niby chcesz promować? Obdrapane stare miasto? Lubartowską, gdzie od lat
        mieszkają żule i nikt nie widzi w tym problemu? Wysiedlenie ich spowodowodałoby
        i spadek przestępczości i możliwość zrobienia kapitalnego deptaka (świetne
        kamienice, zobacz te na przeciw bazaru). Tyle, że to jest tak zaniedbane, że
        ręce opadają.

> Jesteśmy najlepsi w Polsce.

Najlepsi w czym? Ale konkretnie.

NIe liczą
        > się też dokonania usprawniające pracę administracji /BOM-y/,

Och, liczą się, i to bardzo. POdobnie jak się liczą niekompetentni urzędnicy
        którzy w nich pracują. Urzędnicy albo są zatrudniani z klucza partyjnego (patrz
        casus Łątki) albo pozwala im się kręcić lody na całego - zobacz aferad z
        podwójnymi planami i Mącikową. I co się stało? Nic. Wszyscy dalej, szczęśliwie
        sobie pracują. Ale może z tymi planami to był po prostu sposób na rozwinięcie
        przedsiębiorczości w Lublinie?

W każdym normalnym kraju za coś takiego Łatka, Mącikowa i reszta która brała w
        tym udział zostałaby natychmiast dyscyplinarnie zwolniona a potem poszłaby
        siedzieć. Oczywiście prezydent ma nie wyręczać prokuratora, ale jego bierność w
        kwestii zatrudnienia poraża.

> ścieżki rowerowe,

LOL
        Jakie ścieżki rowerowe? O czym ty mówisz? Mamy z 15 km JEDNEJ ścieżki. I tyle.
        Weź Ty wyjdź z domu może, co? Przejedź się tą ścieżką nad zalew i zobacz jak się
        w pewnym momencie urywa i jadący wpadają w wertepy. A potem pojedź sobie do
        Gdańska choćby i zobacz jak wyglądają ścieżki. O krajach zachodnich czy
        skandynawskich już wspominał nie będę.

> nie ważne są też imprezy dla
        > mieszkańców ; Noce Kultury ,Jarmarki Jagiellońskie ,festiwale
        > muzyczne i inne działania.

Masz JEDEN jarmark jagielloński. Takich jarmarków przez całe lato powinno być
        kilkanaście. Jak my chcemy być stolicą kultury to od maja do września w każdy
        weekend powinna być impreza o której jest głośno w Polsce. Trzy - cztery imprezy
        na krzyż tego nie załatwią. Jesteśmy największym miastem po tej stronie wisły,
        tu się powinno dziać coś non stop, tak żeby turysta mógł przyjechać w ciemno a i
        tak na coś trafić. Tymczasem w ciemno trafi na nudę i marazm, o ile nie wpadnie
        w depresję jak wejdzie w boczne uliczki starego miasta.

Zresztą co ja się spodziewam - wybraliśmy sobie akustyka (chyba) na prezydenta.
        Co on ma niby wiedzieć o zarządzaniu?? Wasilewski jest profesorem politechniki -
        ok, tylko jakie ma osiągnięcia poza tym, że się "naukowo wykazał", znaczy jest
        teoretykiem? Fakt, że pozostawił cały personel UM w stanie niezmienionym, mówi o
        wszystkim. A ekipa obsadzana przez Pruszona metodami koleżeńsko - partyjnymi nie
        nadaje się merytorycznie do niczego.

Lajf is brutal. Jak będzie referendum ja idę głosować za odwołaniem. I to moje
        ostatnie wybory, potem to chrzanię. I tak nie ma na kogo głosować.
        • Gość: nar Re: No nie zdzierżę... IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 16:37
          Twoja niewiedza, zła wola i kompletna indolencja sprawia ,że
          dyskutować z tobą sie nie da mimo szczerych chęci. Jeżeli ktoś
          celowo rzeczywistość przedstawia w krzywym zwierciadle to do niego
          fakty i racjonalne argumenty i tak nie dotrą.Uważaj,żeby ktoś w
          stosunku do ciebie nie użył tej broni demagogicznej ,którą ty
          używasz. Kto mieczem wojuje to i od miecza zginie, bo los czasami
          lubi się odwracać. Myślę, że zrozumiałeś, polecam chwilę refleksji.
          • Gość: Kain Re: No nie zdzierżę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 17:01
            Argumentum ad personam stosuje się jak się wie, że się nie ma racji (i
            argumentów). Gratuluję.

Ale może się jednak pokuś i rzuć garść FAKTÓW które potwierdzają to, co
            napisałeś. Bo że lubisz prezydenta, to widać. Ale nie wymagaj żebym na Twoje
            słowo przyjmował to wszystko, o czym napisałeś. Tym bardziej, że np. ze ścieżki
            rowerowej wróciłem dzisiaj koło 14, więc wiem ile tego jest i w jakim stanie.
            • Gość: nar Re: No nie zdzierżę... IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 20:57
              Jesteś w swoich wypowiedziach ogromnie subiektywny i stronniczy więc
              nie mam zamiaru kopać się z kimś ,kto faktów ,które widać gołym
              okiem a o których wspomniałem nie przyjmuje do wiadomości.Nie chcesz
              widzieć zmian to twoja sprawa ale nie udawaj,że jesteś obiektywny.
              ty po prostu nie zaakceptujesz żadnych faktów mówiących o
              dokonaniach PO.
              • Gość: Kain Re: No nie zdzierżę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.09, 23:35
                Po pierwsze, to nikt nie jest obiektywny. Na pewno mieszkaniec lublina odnośnie
                jego spraw zawsze będzie subiektywny. Ty też jesteś subiektywny i to żaden argument.

Ad rem:
                > nie mam zamiaru kopać się z kimś ,kto faktów ,które widać gołym
                > okiem a o których wspomniałem nie przyjmuje do wiadomości.

i drugi cytat:

> ty po prostu nie zaakceptujesz żadnych faktów mówiących o
                > dokonaniach PO.

Tylko jedno pytanie. Jakich faktów? Bo to co napisałeś to była laurka. Jeżeli
                już chodzi o ścisłość to ja Ci podałem konkretne fakty przeczące Twoim, nie
                podpartym faktami, tezom.

Powiem zupełnie szczerze: mało mnie obchodzi czy dokonania na rzecz Lublina będą
                autorstwa PO czy nie. Chciałbym, żeby były. A Ty się obrażasz na świat, bo nie
                podzielam Twojej różowej wizji rzeczywistości i jeszcze chcę wiedzieć dlaczego
                tak a nie inaczej myślisz.
                • Gość: bosman może i nar napisał laurkę.... IP: *.lublin.mm.pl 03.05.09, 09:43
                  ale ty paszkwil na pewno.
                  • Gość: Kain Re: może i nar napisał laurkę.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.09, 12:43
                    O tak,w końcu nawet uzasadniona krytyka naszych ulubieńców to paszkwil, bo
                    przecież wiadomo że ulubieńcy wszystko robią świetnie i błędów nie popełniają.

Czy ten styl retoryki nie przypomina Ci nieco zwolenników ojca R. z radia M.?
        • Gość: chart Re: No nie zdzierżę... IP: *.resetnet.pl 03.05.09, 12:59
          O, i to jest w miarę rzeczowa krytyka.

Co do "rozwoju kultury" - również uważam, że jest źle ukierunkowany, tzn. idzie
          w stronę zwiększenia budżetów prywatnych kumpli Palikota i Wysockiego, jest
          chaotyczny (nagłe zwiększenie planu kazało pisać jednostkom dziwaczne projekty),
          nie obejmuje współfinansowania przez miasto służących mieszkańcom Lublina
          jednostek wojewódzkich.

"Strefa ekonomiczna to klapa
          > (po co ulokowano Ikea przy wyjeździe na Lubartów zamiast na Felinie? Przecież t
          > o
          > komunikacyjnie chybione)."

Strefa ekonomiczna to s t w o r z e n i e m o ż l i w o ś c i, przecież
          prezydent tu inwestorów nie przyniesie. Nie zmusi także Ikei, żeby ulokowała się
          tam, gdzie Ci wygodnie, a nie tam, gdzie sama chce.

MPK jest rzeczywiście źle zarządzane.

Teatr Stary jest zaniedbaniem poprzedniej ekipy, teraz wreszcie odkręcanym.

O promocji można powiedzieć, że wreszcie jest. I to nie najgorsza. Ale cóż,
          kwestia, gustu.

Cały szereg rzeczy, które Ci się w Lublinie nie podobają nie zależy od
          prezydenta - ma budować hotele, udostępniać toalety w prywatnych knajpach,
          remontować prywatne kamienice, przekonywać obywateli, żeby tyle nie pili?
          Wybacz, ale tak można zdezawuować każdego samorządowca, nie tylko w Polsce.

Niezmienienie kadr po Pruszkowskim - to rzeczywiście poważny problem.

Dynamika pracy Ratusza jest jednak większa, niż w czasach poprzednika.
          • Gość: Kain Re: No nie zdzierżę... IP: *.resetnet.pl 03.05.09, 14:37
            > Strefa ekonomiczna to s t w o r z e n i e m o ż l i w o ś c i, przecież
            > prezydent tu inwestorów nie przyniesie. Nie zmusi także Ikei, żeby ulokowała si
            > ę
            > tam, gdzie Ci wygodnie, a nie tam, gdzie sama chce.

Przecież ja nie mówię, żeby z inwestorem rozmawiać z poziomu "albo Felin albo
            nigdzie w Lublinie nie dostaniecie pozwolenia na budowę". Inwestycja Ikei
            powinna być maksymalnie korzystna i dla Lublina (rozumianego jako mieszkańcy,
            nie ratusz) i dla Ikei. Miejsce powinno być starannie wynegocjowane po
            rozważeniu zmian w ruchu ulicznym jakie ta inwestycja spowoduje. Tutaj czegoś
            takiego nie było, bo ani analiz ruchu nikt nie robił, ani specjalistów od
            negocjacji w UM nie stało :/

> Teatr Stary jest zaniedbaniem poprzedniej ekipy, teraz wreszcie odkręcanym.

Zgadza sie, że jest zaniedbaniem poprzeniej ekipy. Ten argument można było
            jednak podnosić w pierwszym roku rządzenia. Miasto kompletnie nie ma pojęcia co
            z tym fantem zrobić, więc wlecze sprawę w nadziei, że samo się rozwiąże.
            Uprzedzając kontrargument: prezydent nie musi się zajmować wszystkim sam, bo od
            tego ma pracowników. Tyle, że jak widzi, że pracownicy się nie znają, to trzeba
            ich zmienić na kogoś z konkretną, jasną wizją. Tyle, że na taki ruch Wasilewski
            się nie zdecyduje, bo posadami jak widać opłacone jest (było) poparcie PiS (nie
            zdjęto poprzedniej ekipy) i PO (Łątka).

> O promocji można powiedzieć, że wreszcie jest. I to nie najgorsza. Ale cóż,
            > kwestia, gustu.

Powiem tak - za te pieniądze, które idą, promocja mogłaby być lepsza. Argumentu
            "było gorzej" nie uznaję, bo równać trzeba do góry.

> Cały szereg rzeczy, które Ci się w Lublinie nie podobają nie zależy od
            > prezydenta - ma budować hotele, udostępniać toalety w prywatnych knajpach,
            > remontować prywatne kamienice, przekonywać obywateli, żeby tyle nie pili?

Nie chcę remontu prywatnych kamienic (choć na to miasto też miałoby wpływ) -
            chcę remontu kamienic publicznych. Tych też nie można wyremontować, wyrzucając z
            nich demolujących je żuli? Chcesz powiedzieć, że wszystkie, co do jednej,
            kamienice na Lubartowskiej czy Starówce są prywatne? Zobacz, jak wygląda
            Trybunał. To powinna być wizytówka naszego miasta :(

Toalety: owszem, można męczyć restauratorów, żeby likwidowali bariery. Ale na
            początek bym chciał aby MIEJSKIE toalety (na placu litewskim na przykład) były
            dostosowane dla potrzeb osób niepełnosprawnych na wózkach.

Tak samo rzecz się ma z autobusami niskopodłogowymi, bo obecnie osoba na wózku
            nie ma szans na kurs, ale w temacie MPK juz się zgodziliśmy.

> Wybacz, ale tak można zdezawuować każdego samorządowca, nie tylko w Polsce.

Ja wiem, ze zawsze będzie coś do zrobienia i nie wymagam ideału. Chciałbym żeby
            urzędnicy robili dużo, a jeśli nie potrafią, to niech odejdą i zrobią miejsce
            dla innych.

> Dynamika pracy Ratusza jest jednak większa, niż w czasach poprzednika.

Zgadza się, że jest większa. Tyle, że po kampanii wyborczej ja spodziewałem się
            dużo więcej. Niestety, ewidentnie widać, że Wasilewski jest tylko człowiekiem,
            który musiał zastąpić Palikota i wejść w jego buty (bo kampania była ewidentnie
            pod P. prowadzona). Sęk w tym, że Lublinowi po latach marazmu potrzeba naprawdę
            silnej osobowości z wizją.
            • Gość: chart Re: No nie zdzierżę... IP: *.resetnet.pl 04.05.09, 10:37
              "Inwestycja Ikei
              > powinna być maksymalnie korzystna i dla Lublina (rozumianego jako mieszkańcy,
              > nie ratusz) i dla Ikei. Miejsce powinno być starannie wynegocjowane po
              > rozważeniu zmian w ruchu ulicznym jakie ta inwestycja spowoduje. Tutaj czegoś
              > takiego nie było, bo ani analiz ruchu nikt nie robił, ani specjalistów od
              > negocjacji w UM nie stało :/"

Takie procedury możliwe są w przypadkach takich jak Górki, gdzie sprzedano grunt
              miejski i negocjuje się zmianę planów. W innych przypadkach manipulowanie np.
              wydawaniem zezwoleniem byle coś wymusić na inwestorach byłoby właśnie działaniem
              odstraszającym od Lublina. Na tym forum dyskutowaliśmy o tym a'propos planów
              budowy centrum na Podzamczu.

"Miasto kompletnie nie ma pojęcia co
              > z tym fantem zrobić, więc wlecze sprawę w nadziei, że samo się rozwiąże."

Nie, to po prostu był brak pieniędzy (czy subiektywny, czy rzeczywisty - to inna
              sprawa). Mimo to zabezpieczono przynajmniej obiekt i rozpoczęto starania o
              dotację oraz środki unijne. Kluczowe jest oczekiwanie na te ostatnie, a termin
              naboru nie zależy przecież od władz miasta.

"Sęk w tym, że Lublinowi po latach marazmu potrzeba naprawdę
              > silnej osobowości z wizją."

Widzisz, jak sam napisałeś w poprzednim poście - akurat startując na prezydenta
              Wasilewski miał wizję (inna rzecz, że mniej swoją, a bardziej Pailikota). Nie
              miał za to rzetelnych informacji na temat sytuacji finansowej miasta, struktury
              własnościowej szeregu terenów itd. To nie "wizji" mu zabrakło, tej było aż za
              wiele, do skłania nierealnych obietnic począwszy. Z tego właśnie bierze się
              wrażenie marazmu i pewien zawód, nawet ze strony niektórych wyborców PO.
              Z drugiej jednak strony sondaże (i to te zamawiane przez konkurentów) są
              bezlitosne - większości lublinian podoba się ten spokojny sposób sprawowania
              prezydentury, a Wasilewski nie ma w chwili obecnej żadnego liczącego się
              konkurenta (no, chyba, że we własnej partii :))
      • Gość: GOŚĆ [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 08:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • empi netykieta 04.05.09, 08:13
          Nie pisz wielkimi literami. Nie krzycz w necie. Pisany post w ten
          sposób jest mniej czytelny.
          pzdr.
    • Gość: chart Wasilewski bez absolutorium IP: *.resetnet.pl 02.05.09, 11:56
      Podejdźmy do sprawy bez nadmiernych emocji.
      Po pierwsze PiS znakomicie wiedział, że zeszłoroczny budżet był niemożliwy do
      wykonania i celowo jeszcze go rozdymał. Inna sprawa, że taka sama praktyka była
      za Pruszkowskiego (tzn. pod tymi samymi rządami pani nadprezydent Szumlak) -
      wpisywano wszystko, co uważano za potrzebne, a potem skreślano to, co wydawało
      się mnie ważne. Sęk w tym, że tamtych czasach tego skreślonego było więcej niż
      tego zrealizowanego.
      Po drugie PiS działał świadomie, chcąc mieć bat na prezydenta, z którego
      planował skorzystać przy okazji sprawozdania z wykonania budżetu. Jest to
      normalna praktyka takich rozgrywek, oparta na tzw. teście cykora, a więc
      założeniu, że ten jadący z naprzeciwka skręci pierwszy. Tym razem prezydent nie
      skręcił, PiS postawił żądania z górnej półki i znalazł się w pułapce. Dla
      utrzymania twarzy musiał zagłosować przeciw udzieleniu absolutorium.
      Po trzecie sytuacja ta tylko pozornie jest całkiem patowa. Oczywiście, prezydent
      mógłby pogonić PiS-owców z Ratusza i spółek, a rada w odwecie zaryzykować
      procedurę referendalną (co wymagałoby jednak współdziałania z lewicą).
      Racjonalniejsze rozwiązanie to jednak powrót do stołu rozmów, przy którym PiS
      będzie musiał nieco spuścić z tonu, natomiast prezydent ustalić w końcu z
      większościowym (?) klubem jakieś stałe normy działania.
      Na razie bowiem sytuacja jest dla Wasilewskiego o tyle mało komfortowa, że PiS
      kreuje się na partię rządzącą miastem, tylko, że całą odpowiedzialność zrzuca na
      prezydenta. Jeśli przez następne półtora roku ma dać jakieś wymierne efekty -
      wewnętrzne relacje tej dziwacznej "koalicji" muszą zostać zmienione.
      • Gość: malpiarnia Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 12:45
        a Wasilewski ma 7 klas? mowi tylko po Ukrainsku?
        nie wiedzial co mu proponuje PIS?
        a u Masonow do ktorych nalezy jakos biznes rozumie?
        Prezydent ma byc dla miasta a nie dla partii
        a jak ktos tego nie chce to nie musi kandydowac
        NIKT NIC NIE MUSI!
        poza smiercia
        • Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 16:45
          Z tego co widzę na forum to ciebie paskudny trolu wszyscy na forum
          mają serdecznie dość i co chwilę ktoś chce kopać się w d... za
          wredne insynuacje i sianie nienawiści. Ludzie już się na tobie
          poznali. Spadaj!
          • Gość: mały Nie obrażaj ludzi paskudny wazeliniarzu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 18:14
            Pisz o faktach, jeśli nie potrafisz to nie pisz wcale
            ale nie obrażaj ludzi.
            To forum dyskusyjne, nie wazeliniarskie.
            • Gość: GCxz Wasilewski jest, tak jak PO, do niczego, do kitu ! IP: *.nplay.net.pl 02.05.09, 18:48
              Wasilewski jest, tak jak PO, do niczego, do kitu !
              Kupa popaprańców okupuje Polskę, ważne stanowiskka w kraju (także w
              Lublinie).
              Pożytek z tego żaden a czas leci, czas leci.
              Stracony czas rządów popaprańców z PO (którzy udają i wmawiają
              Narodowi, że coś potrafią).
              Precz z PO, precz z popaprańcami.
            • Gość: nar Re: Nie obrażaj ludzi paskudny wazeliniarzu. IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 18:55
              O faktach ja piszę cały czas, ale ty faktów nie przyjmujesz do
              wiadomości .Dlaczego nie wypowiadasz się na temat uhonorowania
              Lublina najwyższą nagrodą w Polsce za najlepszą kampanię promocyjną?
              Mowę ci odjęło? Dyskutować można tylko z ludżmi , którzy potrafią
              wznieść się na wyżyny obiektywizmu a ty nidgy tam nie byłeś. Dlatego
              nie chcę z tobą dyskutować bo w swej nienawiści nie przyswajasz
              prawd oczywistych. Kiedy jest za co krytykować -krytykujemy, kiedy
              są sukcesy jasne jak słońce -chwalimy. A przede wszystkim nie
              kierujemy się sympatiami politycznymi. Doceniamy też ludzi z
              opozycji tak samo jak rządzących jeśli widzimy ,że kierują się
              dobrem publicznym a nie partyjnymi interesikami.
              • Gość: mały Re:Kampania co mowę odbiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 19:54
                .Dlaczego nie wypowiadasz się na temat uhonorowania
                > Lublina najwyższą nagrodą w Polsce za najlepszą kampanię promocyjną?
                > Mowę ci odjęło?

Odjęło! Nie mogę uwierzyć w szczęście jakie nas spotkało, niegodnych, to już TEN C U D ???!!!!!!, albo umarłem i jestem już w Raju a tu Najlepsza Kampania Promocyjna na każdym obłoku!!!!!
                Warto było dożyć!
                No i masz! Popłakałem się ze szczęścia!!!!
                • Gość: mały Jeśli prezydent odchodzi to ma nadzieję ze z ekipą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 20:17
                  Czy odwołanie prezydenta oznacza automatyczne odejście jego calej ekipy a w tym konkretnym przypadku zwłaszcza duetu: Fic & Wnuk???
                  Lecę dać na tacę w tej intencji!
                  • Gość: nar Re: Jeśli prezydent odchodzi to ma nadzieję ze z IP: *.static.vip-net.pl 02.05.09, 21:02
                    I znów jesteś żałosny i niereformowalny. Cóż, i takich ludzi matka
                    ziemia nosi.
      • dapo10 Re: Wasilewski bez absolutorium 14.05.09, 15:20
        To kompletna bzdura; zajrzyj do wypowiedzi radngo Widomskiego z
        absolutoryjnej sesji RAdy Miasta (np. na www.akcjalublin.pl). Facet
        wykonał sporo pracy i rzetelnie to omawia. Pzdr

> Podejdźmy do sprawy bez nadmiernych emocji.
        > Po pierwsze PiS znakomicie wiedział, że zeszłoroczny budżet był
        niemożliwy do
        > wykonania i celowo jeszcze go rozdymał. Inna sprawa, że taka sama
        praktyka była
        > za Pruszkowskiego (tzn. pod tymi samymi rządami pani nadprezydent
        Szumlak) -
        > wpisywano wszystko, co uważano za potrzebne, a potem skreślano to,
        co wydawało
        > się mnie ważne. Sęk w tym, że tamtych czasach tego skreślonego
        było więcej niż
        > tego zrealizowanego.
        > Po drugie PiS działał świadomie, chcąc mieć bat na prezydenta, z
        którego
        > planował skorzystać przy okazji sprawozdania z wykonania budżetu.
        Jest to
        > normalna praktyka takich rozgrywek, oparta na tzw. teście cykora,
        a więc
        > założeniu, że ten jadący z naprzeciwka skręci pierwszy. Tym razem
        prezydent nie
        > skręcił, PiS postawił żądania z górnej półki i znalazł się w
        pułapce. Dla
        > utrzymania twarzy musiał zagłosować przeciw udzieleniu
        absolutorium.
        > Po trzecie sytuacja ta tylko pozornie jest całkiem patowa.
        Oczywiście, prezyden
        > t
        > mógłby pogonić PiS-owców z Ratusza i spółek, a rada w odwecie
        zaryzykować
        > procedurę referendalną (co wymagałoby jednak współdziałania z
        lewicą).
        > Racjonalniejsze rozwiązanie to jednak powrót do stołu rozmów, przy
        którym PiS
        > będzie musiał nieco spuścić z tonu, natomiast prezydent ustalić w
        końcu z
        > większościowym (?) klubem jakieś stałe normy działania.
        > Na razie bowiem sytuacja jest dla Wasilewskiego o tyle mało
        komfortowa, że PiS
        > kreuje się na partię rządzącą miastem, tylko, że całą
        odpowiedzialność zrzuca n
        > a
        > prezydenta. Jeśli przez następne półtora roku ma dać jakieś
        wymierne efekty -
        > wewnętrzne relacje tej dziwacznej "koalicji" muszą zostać
        zmienione.
    • Gość: g osc z wlkp Wasilewski bez absolutorium IP: *.icpnet.pl 02.05.09, 22:04
      Lublin jest tak zaniedbanym miastem ,tyle jest do zrobienia ze przy
      tym podziale politycznym PIS- PO i tak malych finansach nie pomoze
      wam prezydend Wroclawia ani Poznania z tymi radnymi to tak jak
      opluwanie Po na PIs dokopac zamiast zgody tylko podjazdy Radni
      zrozumcie to jest wasze i mieszkancow miasto sami jestescie bez
      taleci a krytykowc mozna szczegolnie 1 .-prezydenta wszyscy dobrzy
      madrzy tylko nie Wasilewski -ktory jest lepszy od poprzednika ktory
      rzdzil 10 lat.
      • Gość: er-ka Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 23:54
        Przecież Wasilewski jest marionetką w ratuszu i wszyscy to wiedzą.Owszem jest
        grzeczny, spokojny ma pewne zalety ale na prezydenta miasta -nie nadaje się.Zbyt
        dużo miał "ojców chrzestnych" którzy finansowali jego kampanię i musiał tańczyć
        jak mu zagrają. Byłem kiedyś załatwić ważną społeczną sprawę.Wysłuchał,przyznał
        mi rację ale zachował się tak by nie narazić się swoim sponsorom z PO.
        Mięczak!
    • Gość: no nie Wasilewski bez absolutorium IP: 217.113.144.* 03.05.09, 05:44
      Protestuję przeciwko ględzeniu, że bliskość granicy wschodniej to
      szansa dla Lublina! Obecnie na Ukrainie jest bieda jeszcze większa
      niż w Polsce. Tam w gazetach ukazują się porady dietetyków jak
      zastąpić drogie mięso - roślinami. Tyle w tym temacie!
      Z Lublina wszędzie jest daleko czy do Warszawy czy do Krakowa
      czy do zachodniej granicy!
      LUBLIN JEST SKAZANY NA KLĘSKĘ! A W REFERENDUM BĘDĘ GLOSOWAŁ ZA
      ODWOLANIEM PANA WASILEWSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Hubert Odwołać Wasilewskiego i Palikota. IP: *.nplay.net.pl 03.05.09, 08:25
        Odwołać Wasilewskiego i Palikota.
        Odwołać tych popaprańców z PO co nic nie potrafią i nic nie robią.
        Za co oni biorą pieniądze (my ich utrzymujemy z naszych podatków)?
        Dość tej papraniny w wykonaniu popaprańców z PO.
        • Gość: bosman jasne!!! IP: *.lublin.mm.pl 03.05.09, 09:50
          i znów dopuścić PiSdzielców do koryta. Załapiesz się?
          Lublinowi trzeba gospodarza (vide: Rzeszów, Wrocław, gdzie prezydenci wygrywają
          wybory w cuglach od wielu lat) a nie partyjnych tfu!pomazańców z bożej łaski.
          Przecież tym popapranym i sPiSdziałym rajcom chodzi tylko o koryto. Dopóki gnoje
          nie dogadają się w interesie miasta - będzie tak jak jest, czyli dno i 5m mułu.
        • Gość: nar Re: Odwołać Wasilewskiego i Palikota. IP: *.static.vip-net.pl 07.05.09, 13:38
          Oprócz plucia nie masz nic do powiedzenia? A ty w ogóle płacisz
          jakiekolwiek podatki? Bo wyglądasz na takiego co to nie załapał się
          na żadną konkretną robotę i teraz wyciera swoje żale o władzę, która
          go "nie doceniła".
    • Gość: andrew95 Wasilewski bez absolutorium IP: *.chello.pl 03.05.09, 09:45
      Myślę, że u podłoża stagnacji tego miasta leży małość jego
      reprezentantów i ich wschodnia mentalność. Nie ma tu żadnej pracy u
      podstaw. Zadnego ustalenia priorytetów potrzeb miasta i ludzi.
      Żadnej konsekwencji w realizacji logicznie łączących się zadań.
      Cieszę się jedynie, że będzie port lotniczy i mam nadzieję, że okaże
      się głównie towarowy. Że wykorzysta jego istnienie giełda rolna z
      Elizówki. Wkurzam się strasznie gdy wracam do domu w godzinach
      szczytu i Miasto staje sie nieprzejezdne. Lublin korkuje brak
      drożnych przejazdów z północy na południe. Było tyle paplaniny i
      gigantomanii i skończyło się na wykreśleniu projektu 'Poniatowskiego-
      Sowińskiego-Filaretów' z planu finansowanych inwestycji. Moim
      zdaniem to grzech pierworodny względem mieszkańców. Następnym jest
      brak obwodnicy. Podobnym grzechem, tyle że wobec perspektyw
      rozwojowych Lublina jest jego odcięcie od głównych arterii
      transportowych kraju. Lublin, by nie powiedzieć dosadniej, okazuje
      się być ślepą kiszką organizmu Polski. Przy takim zarządzaniu, przy
      wewnętrznym skłóceniu, przy braku specjalistów i służby cywilnej,
      braku wpływu na podejmowane w Warszawie decyzje grozi mu powolnie
      postępująca martwica lub amputacja.
      • Gość: Lilis Miernoty z PO u władzy. IP: *.nplay.net.pl 03.05.09, 12:17
        Przykład ?
        proszę: niejaki Wasilewski - tzw. prezydent Lublina.
        Tusk - nijaki premier, miernota na stolcu premiera RP.
        Palikot - tzw. poseł, a w rzeczywistości błazen i trefnis.
        Komorowski - nadęty balon z PO, usiłuje sprawować funkcję marszałka
        Sejmu.
        Sikorski, nazcyz, nadęty bufon, miernota - tzw. minister w rządzie
        niejakiego Tuska.
      • Gość: dociek Odsunąć od władzy ciemniaków z PO. IP: *.nplay.net.pl 03.05.09, 12:22
        Odsunąć od władzy ciemniaków z PO.
        My mieszkańcy Lublina mozemy odwołac Wasilewskiego z ratusza.
        Możemy odwołac Palikota z funkcji posła (co on w ogóle robi w sejmie
        dla Lubelszczyzny i Lublina ? - Kompletnie nic !).
        • Gość: malpiarnia Re: Odsunąć od władzy ciemniaków z PO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.09, 13:02
          ja naprawde duzo jezdze po swiecie i kiedy np. po roku wracam do
          miejsc w ktorych rozpoczeto inwestycje a potem widze jak to moze byc
          sprawnie realizowane - to mysle sobie, a moze trzeba fachowcow brac
          z zagranicy
          realizacje nie zaleza tylko od pieniedzy, musi byc:
          1.profesjonalizm
          2.super organizacja
          3.dusza i duma z sukcesu
          4.odpowiedzialnosc prawno- majatkowa
          ten Prezydent Wasilewski zmarnowal:
          pieniadze
          czas
          nadzieje mieszkancow
    • Gość: saslaw Wasilewski bez absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 08:39
      Polska to przedziwny kraj. W sejmie najważniejsza jest polityka, w
      województwie polityka, w powiecie i gminie podobnie. A ja się pytam:
      a gdzie interes Polski przebrzydłe urzędasy, dla was kłótnie,
      podwyżki i wojaże a my naród co z tego mamy? Kiedy my Polacy
      przejrzymy na oczy i nie damy się nabrać na obiecanki przedwyborcze.
      Czy do realizacji b-tu miasta za I półrocze 2008 uwag niebyło, co
      wtedy robili przeciwnicy ano nic, czekali końca roku po to tylko by
      go stracić. Ot i cała prawda o polskim i wojewódzkim piekiełku.
      Pozdrawiam, też samorządowiec.
      • folkatka Re: Wasilewski bez absolutorium 04.05.09, 15:16
        Witam serdecznie
        nie znam się na niuansach polityki, więc wobec niektórych wypowiadających sie
        tutaj czuję sie laikiem. W czasie kampanii prezydenckiej popierałam gorąco
        Wasilewskiego, o czym pewnie co niektórzy pamiętają. Nie mnie sie wypowiadac na
        tematy ekonomiczne, inwestycji i strefy, bo się na tym zwyczajnie nie znam. Nie
        wiem, czy zrobił za dużo czy za mało. Chciałabym wszakże odnieśc sie do
        wypowiedzi Kaina, ponieważ uważam, że jest on skrajnie nieobiektywny i
        stronniczy. I żeby nie było, że piszę Wasilewskiemu laurkę, bo nie mam w tym
        żadnego interesu. PO tez juz dawno przestałam popierać. Chodzi mi tylko o to, by
        nie przesadzać z czarnowidztwem.
        ============================================
        Kain:
        Do rzeczy: jaki rozwój kultury? Na czym on polega?
        =================================================
        Przede wszystkim, najbardziej symptomatyczny jest bardzo duży wzrost miejskich
        nakładów na kulturę. Ja w tym momencie nie pamietam dokładnych danych
        liczbowych, ale mogę z całą odpowiedzialnością napisać, że jest to wzrost bardzo
        znaczący. Nawet jeżeli mamy do tego zastrzeżenia w takim typie o których
        wspomniał powyżej Chart - to nie sposób zauwazyć że jednak nastąpił dzięki temu
        bardzo istotny wzrost rozwój. Na zwiększeniu funduszy skorzystało bardzo wiele
        osób. Bardzo istotne jest również kandydowanie naszego miasta do tytułu ESK. W
        tym momencie został uruchomiony potencjal wielu osób z róznych kręgów i
        środowisk, które dostrzegają ogromna szansę dla naszego miasta w samym fakcie
        rywalizacji i chca ze sobą współpracować. Dlatego też funkcjonują comiesieczne
        zebrania odbywające sie pod hasłem Enter2016
        ==================================
        Kain:
        Teatr stary jak stoi tak stał. Jest słoneczko, polecam spacer. Na z achodzie
        taki teatr by zrobili od fundamentów po dach w ciągu roku - półtora. U nas
        wlecze się to juz ile lat?
        =======================================
        Tu się mylisz bardzo. Teatrowi groziła realna zagłada, m.in. wskutek totalnej
        niezgrabności Pruszona, i złego zarządzania przez pewną fundację (niech jej
        ziemia lekką będzie). W ciągu ostatniego półtora roku zostało zrobione naprawdę
        dużo, i nie ma co tu powoływać się na Zachód, bo na Zachodzie wiele innych
        rzeczy robi sie szybciej i lepiej.
        ==========================================
        Kain:
        jakie osiągnięcia? Konkretnie? co osiągnęliśmy promocją?
        ==========================================
        - Ktoś juz tam wspomniał o nagrodzie. Myslę że ma ona jakies znaczenie.
        ================================
        Kain:
        Po drugie co my mamy promować, jak w tym
        mieście nawet bazy hotelowej nie ma.
        =================================
        - Jest, tylko ze jest to oferta skierowana raczej do zamożniejszych turystów,
        podczas gdy na całym swiecie podstawą oferty są hotele niższej kategorii lub
        hostele. Ale to nie tylko Lublin ma ten problem, wiele innych polskich miast
        również.
        ==============================
        Kain:
        I co Ty niby chcesz promować? Obdrapane stare miasto?
        ===========================
        - NIe udawaj że nie wiesz. W Lublinie jest naprawdę co promować. kaplica św.
        trójcy, autentyczne zachowane Stare Miasto, renesans lubelski etc.
        ============================
        Kain:
        zobacz aferad z podwójnymi planami i Mącikową. I co się stało? Nic. Wszyscy
        dalej, szczęśliwie sobie pracują
        ==========================
        Chyba jedyna rzecz z którą się zgadzam. niestety - to element większej
        układanki, która dusi i zabija Lublin.
        Kain:
        Masz JEDEN jarmark jagielloński. Takich jarmarków przez całe lato powinno być
        kilkanaście.
        =================================
        - Gdybys wiedział ile kosztuje zorganizowanie JEDNEGO takiego jarmarku to byś
        tak nie pisał. I nie chodzi mi tu tylko o kasę, lecz również o kwestie
        organizacyjne. PO za tym Jarmark został pomyślany własnie jako główna impreza
        letnia na Starym MIeście i myślę że spełnia on swoje zadanie.
        Kain:
        Jak my chcemy być stolicą kultury to od maja do września w każdy
        weekend powinna być impreza o której jest głośno w Polsce.
        - Może nie w kazdy weekend, ale w minione lato odbywały się imprezy które warte
        były nagłośnienia. Prosze bardzo: festiwal "Sąsiedzi", Festiwal Sztukmistrzów,
        Noc Świetojańska, Festiwal Inne Brzmienia, Festiwal "Słowo daję", Miedzynarodowy
        Festiwal Organowy, Festiwal Ogrody Piosenek etc. Uwierz mi - każde z nch
        zasługuje na to żeby byc nagłośnione w mediach ogólnopolskich. Śledze to co
        dzieje sie w innych miastach i niestety - muszę to napisać: to że nie ma w
        mediach ogólnopolskiich nic o naszym zyciu kulturalnym to nie wynik tego że u
        nas nic nie ma. To wynik tego, że jesteśmy pomijani przez dzoienikarzy z
        zewnatrz, którzy z chęcią napiszą o byle g...wyprodukowanym przez artystów z
        Poznania czy Wrocławia. Oni mają centralnie w rzyci to ze u nas dzieją sie
        często ciekawsze rzeczy, im lepiej u nas - tym gorzej. To wielki problem dla
        naszego miasta i jego kultury.
        ==========================
        Kain:

Trzy - cztery imprezy
        na krzyż tego nie załatwią.
        - Alez oczywiście że nie. Kultura w naszym miescie to o wiele więcej:))
        =============================
        Kain:
        Tymczasem w ciemno trafi na nudę i marazm, o ile nie wpadnie
        w depresję jak wejdzie w boczne uliczki starego miasta.
        =====================
        Lublinianom brak godnosci a Ty jestes tego najlepszym przykładem.
        Jeśli myślisz że przyjeżdzając gdzie indziej w ciemno natrafisz na
        megahiperwydzraznie w rodzaju darmowego koncertu inkarnacji Elvisa Presleya to
        się mylisz. Wszędzie są jakies problemy i minusy. Rzecz tylko w tym, ze obok
        minusów sa też i plusy, a tych wielu Lublinian nie chce dostrzec.
        Na tym kończę.
        Nie pisz prosze nic o laurkach. Oczekuje od Ciebie inteligentnej polemiki.
        POzdrawiam
        • Gość: mały Re:Pruszon niezgrabny????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 16:36
          folkatka napisała: ...wskutek totalnej niezgrabności Pruszona

Ależ folkatko droga, Pruszon był całkiem zgrabny,taki rzekłbym nawet wsamraśny!!!! Gdyby się nie odzywał to prawdziwy podlubelski Adonis!
          Ale wiadomo,dziewczyny się nie znają i wolą brutali! A feee!
          • Gość: folkatka Re:Pruszon niezgrabny????? IP: *.vlan246.dengo.lubman.net.pl 04.05.09, 17:31
            Alez oczywiście. I dzentelmen był zeń pierwsza klasa.
        • Gość: smartak Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.09, 17:38
          Lublin z obecnymi władzami przypomina mi plac budowy na który wpadła
          ekipa budowlańców z których każdy myśli że zna się na czym innym a
          właściwie to nie są nawet budowlańcy bo na żadnej budowie wcześniej
          nie byli. Wszyscy chcą coś zbudować bo wydaje im się ze mają
          pieniądze. Jeden cos muruje drugi próbuje montować okna trzeci
          kombinuje coś przy dachu. Na to wszystko z dystansu spogląda ich
          szef który podobno zna się na akustyce. Obawiam się że jeżeli nie
          zatrudnią architekta albo chocby majstra czy kogokolwiek kto coś
          kiedyś dobrze zbudował to z tej budowy nic nie będzie. Zastanawiam
          się tylko czy lepiej żeby ci fachowcy sobie już poszli zostawiając
          bałagan czy może niechby chociaż posprzątali. Smutne jest to że za
          parę lat kiedy nie bedzie już nawet nadziei na jakieś fundusze
          bedziemy patrzeć z żalem na zmarnowane pieniądze i czas. Mamy we
          władzach miasta uczelnianych inżynierów różnych specjalności którzy
          nie mają nad sobą nikogo kto miałby jakąś wizję tego co robi i do
          czego zmierza. Ale czy istnieje w tym mieście ktoś kto jest w stanie
          spełnić to zadanie?
          • Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 04.05.09, 18:40
            O jakich zmarnowanych pieniądzach mówisz? Miasto cały czas czeka na
            przyznane pieniądze europejskie żeby zacząć budowy. Nie było jeszcze
            przekazania funduszy na żadne wieksze inwestycje.Czekają na
            pieniądze na Centrum Kultury, stadion i na wymianę sieci wodno-
            kanalizacyjnej Lublina. Opóżnia się nie Ratusz tylko ministerstwo
            i Urząd Marszłkowski. Póki co to Grabczuk daje wszędze pieniądze ale
            nie dla Lublina. NIe piszcie o opóżnienach w rozpoczęciu budowy tych
            obiektów bo dopóki nie ma realnych pieniędzy nikt nie wpuści się w
            kanał obietnic,że te pienądze kiedyś nadejdą. Miasto ma brać
            100milionowy kredyt, który też jest konieczny na wkład własny. Tylko
            demadod liczący na niewiedzę ludzką będzie pytał o realizację
            inwestycji, które cierpliwie muszą czekać na tak szumnie
            rozkrzyczane fundusze europejskie. Po za tym wszyscy szarpią te
            miejski pieniądze w swoje strony:radni dla dzielnic by się
            przypodobać wyborcom, artyści by się realizować twórczo/Każdy z nich
            uważa,że jest najważniejszy/ i prasa,która mieni się Bogiem i
            wyrocznią i szantażuje miasto swymi "wizjami" ale już nie mówi skąd
            wzią na to pieniądze- oni fakt braku funduszy "nie przyjmują do
            wiadomości i już".Zarzucanie prezydentowi, że jest akustykiem jes
            śmieszne i żenujące. Każdemu można"zarzucić, że ma jakiś zawód, a
            ten nie jest żły. Sądżcie go poznianach jakie zaszły w mieście a
            nie przez pryzmat nagonki pisowskiej.
            • Gość: smartak Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 18:51
              Do nara:
              Jeżeli w mieście zainstalowane zostaną ekrany akustyczne (np wzdłuż
              ul. Sikorskiego) za sprawą Prezydenta Akustyka to nie będzie to
              śmieszne i żenujące tylko tragiczne a jeżeli pójdziemy na ul.
              Kunickiego to możemy się przekonać do czego jest zdolny szalony
              drogowiec. A można było zrobić dwukierunkową ulicę z poszerzonymi
              chodnikami, zielenią i miejscami parkingowymi tak jak się to robi na
              zachodzie. Takie są skutki działania inżynierów różnych branż którzy
              nie wiedzą co czynią. Na plus tej ekipy muszę jednak zaliczyć
              przepędzenie Mącikowej i za to im chwała szkoda tylko że nie mają
              nikogo na jej miejsce i jeżeli mie bedą mieli to strach pomyśleć co
              ci inżynierowie są w stanie wymyśleć.
              • Gość: mały Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 20:02
                Gość portalu: smartak napisał(a):
                > Do nara:
                > Jeżeli w mieście zainstalowane zostaną ekrany akustyczne (np wzdłuż
                > ul. Sikorskiego) za sprawą Prezydenta Akustyka to nie będzie to
                > śmieszne i żenujące tylko tragiczne a jeżeli pójdziemy na ul.
                > Kunickiego to możemy się przekonać do czego jest zdolny szalony
                > drogowiec. A można było zrobić dwukierunkową ulicę z poszerzonymi
                > chodnikami, zielenią i miejscami parkingowymi tak jak się to robi na
                > zachodzie. Takie są skutki działania inżynierów różnych branż którzy
                > nie wiedzą co czynią. Na plus tej ekipy muszę jednak zaliczyć
                > przepędzenie Mącikowej i za to im chwała szkoda tylko że nie mają
                > nikogo na jej miejsce i jeżeli mie bedą mieli to strach pomyśleć co ci inżynierowie są w stanie wymyśleć.

Masz rację! Lubię cię chłopie! :-)))))
                Muszę cię jednak zmartwić:
                Mącikowej nikt nie przepędził, ma się całkiem dobrze, pobiera tę sama dyrektorską pensję i ma dużo czasu na prowadzenie swych prywatnych pracowni projektowych w których oczywiście absolutnie nie posiada udziałów :-)
                Mącikową odsunieto bo miała za dużo władzy nie dawała pola do popisu takim tuzom lubelskiej inżynierii jak Wnuk albo Fic!!!
                Na wszelki wypadek wysłali na emeryturę resztę Miejskiej Pracowni Urbanistycznej i zatrudnili Super Architekta Miejskiego, nomen omen kumpla Mącikowej, prowadzącego wcześniej jedną z jej pracowni(sic!) który albo jest nieobecny albo nic o niczym nie wie!!!
                Teraz już nikt im nie przeszkadza i mogą sobie planować Lublin jak im sie żywnie spodoba, wszak to inżyniery najwyższych lotów a w dodatku prezydenty! Kto im teraz zabroni?!

• Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 06.05.09, 09:16
                  Mącikową odsunięto do remontów bo nic więcej nie można było zrobić w
                  tej sprawie. Sprawa jest w prokuraturze a Mącikowa jest w okresie
                  ochronnym/ Kodeks pracy się kłania- jest mianowanym urzędnikiem/ i
                  nikt nie może jej całkowicie zwolnić .Konsekwencją usuniecia
                  całkowitego Mącikowej był by sąd pracy i natychmiastowe przywrócenie
                  jej na stanowisko oraz odszkodowanie wypłacone jej z kasy
                  miasta..Mącikowa w niczym nie ma nic wspólnego z Ficem ani Kołodziej
                  Wnuk, wszyscy chętnie pozbyli by się tego balastu epoki
                  Pruszkowskiego ale z punktu prawa jest to niemożliwe. Jak mi nie
                  wierzysz to spytaj jakiegokolwiek prawnika, który cokolwiek wie o
                  prawie pracy. To była za cwana osoba, żeby za sobą zostawiać ślady
                  mogące jej w przyszłości zaszkodzić więc problem nie jest taki
                  prosty jak by ci się wydawało.Po za tym znajdż dobrych architektów
                  wyspejalizowanych w tworzeniu przestrzeni miejskich. Ci co byli a
                  odeszli na emerytury wcale nie pod przymusem, niestety nie
                  wykszałcili /prawdobodobnie bali się przechwytwania zleceń/ swoich
                  następców, zaś młodzi muszą praktykować kilka lat, zdobyć
                  uprawnienia żeby mogli coś sensownego robić. cieszmy się , że
                  Gurbiel zgodził się przyjść na miejską pensję .
                  • dapo10 Re: Wasilewski bez absolutorium 14.05.09, 15:17
                    Mącikowa to nie "relikt epoki Pruszkowskiego" tylko dziedzictwo
                    jeszcze po Bryłowskim. Trzymajmy się faktów
        • levi-levi Do Folkatki: 05.05.09, 18:00
          Zwracam uwagę, że samorząd jest od rozwiązywania problemów, a nie od organizowania igrzysk. Władze miasta powinno się oceniać według kryterium skuteczności rozwiązywania tych problemów, a nie po tym, czy potrafią wydać więcej pieniędzy na występy piosenkarzy i aktorów. Ten twój "wzrost bardzo znaczący" w dziedzinie kultury to zwykłe wyrzucanie pieniędzy w błoto. Festiwalami nie załata się dziór w drogach, nie sprawi, że dworzec PKS przestanie wyglądać, jakby został przed chwilą przniesiony z Burkina Faso itd. Uważam, że miasto po prostu nie ma prawa marnować pieniędzy biednego lubelskiego podatnika tylko po to, żeby potem powiedzieć, że w Lublinie się coś "dzieje".
          • Gość: chart Re: Do Folkatki: IP: *.resetnet.pl 05.05.09, 18:14
            Levi-levi, zgadzam się co do zasady, tylko zachowajmy jakieś proporcje - nie
            może być takiego podejścia do zadań samorządu, że w jednym roku robi się tylko
            drogi, w drugim tylko rewitalizuje Podzamcze, a w trzecim jak coś wyjdzie z
            poprzednich - to się da na kulturę. Po pierwsze - bo tak się nie robi, trzeba
            jakoś ogarnąć całość. I to akurat Wasilewskiemu wychodzi. Po drugie - po można
            by dramatycznie zwiększyć pulę środków na dany cel. Ba, tak właśnie zrobili
            radni PiS rozdymając budżet inwestycyjny. Tylko, że tego się zwyczajnie nie dało
            przerobić. Zgodziliśmy się z Folkatką, że akurat fundusze na kulturę można było
            wydać mądrzej. Ale jakoś dziwnie mnie nie martwi, że jednak te pieniądze się
            znalazły. Głównym bowiem problemem jest opór psychiczny decydentów: "kryzys, nie
            ma!" Spoko, są, tylko trzeba je dzielić bez presji demagogów i "wizjonerów z Gazet".
            • levi-levi Re: Do Folkatki: 05.05.09, 18:22
              Nie mam nic przeciwko wydawaniu pieniędzy na kulturę. Chodziło mi o to, że znaczący rozwój kultury nie może być głownym, a już na pewno nie jedynym "sukcesem" władz miasta. Samorząd nie jest przecież wyłącznie po to, żeby dostarczać mieszkańcom rozrywki.
              • Gość: mały Wydać jak najszybciej całą kasę !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 18:42
                Cały wysiłek obecnego zarządu miasta identycznie jak w czasie rządów poprzednika idzie na to by jaknajszybciej, najlepiej hurtowo opróżnić kasę miasta, czyli zrealizować budżet, czytaj: wydać na byle co najlepiej dużo i szybko.
                Wspomniany wyżej remont Teatru Starego jest tu świetnym przykładem: dwa "nieudane" przetargi przygotowane tak by zostały zbojkotowane przez ogół architektów pozwoliły zamówić projekt remontu "z wolnej ręki" za półtora miliona złotych
                Szybko, superdrogo ale przecież na jakże "zbożny cel"! Genialne!!!
                • Gość: nar Re: Wydać jak najszybciej całą kasę !!!! IP: *.static.vip-net.pl 06.05.09, 13:29
                  Architekci zbojkotowali przetargi bo tak zawyżyli stawki,że miasto
                  nie chciało z nimi rozmawiać. Wyceny były takie ,ze miasto po ich
                  zaakceptowaniu mogło by odpowiadać za niegospodarność, i terminy
                  realizacji były nie do przyjęcia. Architektów można było podejrzewać
                  o zmowę. Teraz niech nie mają pretensji, chytry dwa razy traci.
                  • Gość: mały Chciwi architekci lubelscy nie chcieli 1,5mln !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 18:47
                    Gość portalu: nar napisał(a):

> Architekci zbojkotowali przetargi bo tak zawyżyli stawki,że miasto
                    > nie chciało z nimi rozmawiać. Wyceny były takie ,ze miasto po ich
                    > zaakceptowaniu mogło by odpowiadać za niegospodarność, i terminy
                    > realizacji były nie do przyjęcia. Architektów można było podejrzewać o zmowę. Teraz niech nie mają pretensji, chytry dwa razy traci.

Dlaczego zatem nikt nie podał podejrzanych o zmowe, chciwych architektów do prokuratury? Może dlatego że dwa "nieudane" przetargi oznaczała możliwość zlecenia projektu remontu Teatru Starego "z wolnej ręki" czyli temu komu się zechce za drobną sumkę póltora miliona złotych??? Drugi przetarg ogłoszono kiedy trwał już bojkot i wiadomo było ze nikt nie wystaruje,bo trafi pod sąd dyscyplinarny a wiec przetarg będzie na 100% "nieudany"!
                    Sądzę że za marne półtora miliona złotych to żaden chciwus architekt nie kiwnąłby palcem , wiadomo ze architekci w Lublinie w związku z rozkwitem licznych inwestycji zarabiają po kilkanascie milionów za projekt domku więc marne półtora miliona to dla nich tyle co splunąć!
                    Ale znalazłem taki stary wpis na tym forum według którego było trochę inaczej niż piszesz, kłamczuszku:
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=49245099&a=49272689
                    • Gość: mały Re: Chciwi architekci lubelscy nie chcieli 1,5mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 20:30
                      Znalazłem ci jeszcze ładniejszy kawałek z archiwum na temat rzekomo chciwych architektów i wyższości urzędników dbających o budżet miasta. :-)))))))))))))))
                      Więcej kwiatków znajdziesz pod adresem:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=49245099&v=2

Smródkorupcji snujesię pourzędzie gęstymobłokiem!
                      Autor: Gość: stop korupcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.06, 19:23
                      Dodaj do ulubionych zarchiwizowany
                      Za najniższą cenę i w najkrótszym terminie to można wybrać firmę do
                      deratyzacji, a nie do rewitalizacji cennego zabytku! Ludzie, co tu jeszcze
                      tłumaczyć! Czy wy naprawdę myślicie że w przetargach wybierana jest najniższa
                      cena najkrótszy termin??? Czy skandal z projektem Cenrtrum Kultury za 400 000
                      złotych robionym dwa lata zamiast 5 miesięcy albo projekt tunelu za
                      2 200 000 !!!!! albo lodowisko za dwukrotność ceny takiego samego jak w
                      Zamościu niczego wam nie podpowiadają! Przetarg zamiast wymaganego konkursu
                      robi sie wtedy gdy trzeba dobrać się do kasy publicznej i dać zarobić kolesiom
                      więc nie może być tani bo przecież kolesie odwdzięczają się proporcjonalnie do
                      swego zarobku. A cała sztuka polega na tym by tak opracować warunki tego
                      przetargu żeby przypadkiem nie wygrał go nikt inny. I tak by pod obłudnym
                      hasłem najniższej ceny zrobić to za cenę najwyższą!!!! Czy nikt nie zauważył że
                      w przetargu na projekt Centrum Kultury o wartości zamówienia do 60 000 euro
                      czyli do 240 000 złotych !!!! Urząd Miasta Lublin wybrał mimo
                      protestów ,bojkotu i wyroku sądowego nieznanego architekta bez uprawnień
                      projektowych Piotra Czecha i jego firmę CZEGEKO bez dorobku, doświadczenia i
                      referencji ale za to z sumą prawie 400 000 złotych czyli o 160 000 ZŁOTYCH
                      WIĘCEJ NIŻ WYNIKAJĄCY Z PRZYJĘTEJ FORMUŁY PRZETARGU I ZAPISÓW PRAWA
                      PRZETARGOWEGO, NIEPRZEKRACZALNY LIMIT WARTOŚCI TEGO ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO!!!!!
                      Dyletanci z CZEGEKO zamiast 5 miesięcy robili ten projekt przez dwa lata
                      bezkarni pod skrzydłami bezwstydnie osłaniających ich poczynania urzędników
                      miejskich, co więcej,mimo protestów środowisk teatralnych pozwolno im
                      zrezygnować z najważnejszej najtrudniejszej częśći projektu tj. zadaszenia
                      dużego wirydarza w celu stworzenia tak potrzebnej dużej sali widowiskowej na
                      około 600 osób chociaż Urząd Miasta posiadał gotowy projekt lubelskiej pracowni
                      IDEA wykonany jeszcze w czasie rządów prezydenta Bryłowskiego i zatwierdzony
                      przez Konserwatora Zabytków. Wykonanie projektu tej sali było głównym punktem
                      treści przetargu w którym wybrano ofertę CZEGEKO. Bezczelność i poczucie pełnej
                      bezkarności Piotra Czecha było tak duże ze zatrudnił do wykonania częśći
                      powierzonych prac miejskich urzędników w tym nawet kierownika z Wydziału
                      Architektury!!! Za całośc tego skandalu odpowiada dyrekcja Wydziału Strategii i
                      Rozwoju Urzędu Miasta Lublin ta sama która obecnie przygotowała przetarg na
                      remont Teatru Starego!
                      Wbrew tytułowi artykułu tą sprawą nie powinni zająć sie architekci! Tą sprawą
                      powinna zająć się Prokuratura a raczej Cenrtalny Urząd Antykorupcyjny!!!
                      • Gość: nar Re: Chciwi architekci lubelscy nie chcieli 1,5mln IP: *.static.vip-net.pl 07.05.09, 13:48
                        Prasa kłamie i manipuluje a redaktorka mająca przyjacól wśród
                        architektów wierzy im bezkrytycznie. Więcej nie powiem.
    • Gość: bosman choćby "zatrudnić" na ratuszowym stolcu..... IP: *.centertel.pl 05.05.09, 15:17
      kogoś rzutkiego, z wizją(w pozytywnym tego słowa znaczeniu), dobrego
      organizatora, niezależnego politycznie to i tak GOOWNO ZDZIAŁA bo go zajeżdżą
      partyjniacy ze wszystkich band politycznych - zjednoczą się przeciw niemu i
      zniszczą (zgodnie z literą prawa chłechłechłe) gdy nie będzie dawał synekurek,
      nie wejdzie w układziki. Ci nasi, pożal się Boże, radni myślą WYŁĄCZNIE o
      własnym zysku, o ustawieniu siebie, familiantów i kolesi, teraz i na
      przyszłość, wykonują polecenia polityczne swoich watażków ze stolicy nie licząc
      się z dobrem miasta ZUPEŁNIE!. Jednym słowem mają nas, mieszkańców, w
      zadzie - przychodzą, nachapią się i odchodzą. Dlatego biadolenie nic nie
      pomoże, dopóki nie będzie Rady Miejskiej z prawdziwego zdarzenia, a Radę
      wybieramy my - dlaczego nie w JOW?. I nad tym trzeba się zastanowić.
      Dlaczego w Lublinie nie ma, niezależnego od partyjniaków, komitetu
      obywatelskiego który potrafiłby wyłonić kandydatów i rajców którzy rzeczywiście
      chcą coś dla naszego miasta zrobić, coś naprawdę potrafią, coś w życiu osiągnęli
      i nie muszą "dorabiać się" sprawując władzę, rządy? Czy już nie ma takich
      obywateli w Lublinie???
      Kolejny temat to klasa próżniacza czyli urzędasy - rozrośnięty, niedouczony,
      leniwy, nieprzyjazny aparat będący na usługach partyjniaków. Nie piszę o szarych
      myszkach, chociaż wśród nich też są różniste egzemplarze, ale o tych na stołkach
      kierowniczych - niezmienni, nietykalni, zadufani w sobie, wchodzący w każde
      układy, byle tylko pozostać przy żłobie. Który z ostatnich prezydentów zrobił
      czystkę - nie polityczna tylko kompetencyjną? ŻADEN!!! Dobierają sobie tylko
      kolesi partyjnych i, murwa kać, KUMBATANTÓW z NZS, KUL itp. Dziwne, że do tej
      pory nie ma w ratuszu Koła Młodych ZBoWiD-owców z lat `80.
      • Gość: nar Re: choćby "zatrudnić" na ratuszowym stolcu..... IP: *.static.vip-net.pl 05.05.09, 15:57
        Bosmanie , wszystko co tu piszesz to święta prawda. Mam tylko jedną
        uwagę, wbrew pozorom trudno dziś o ludzi z dobrymi kompetencjami,
        odpowiednią praktyką i doświadzceniem , jeśli się znajdą to nie chcą
        pracować za niewielkie miejskie pieniądze. Natomiast chętnych na
        posady,z reguły niekompetentnych jest moc, tylko jaki z nich
        pożytek? Oni może nawet by chcieli coś dobrze zrobić ale nie umieją.
        Problemem jest także i to,że starsi , doświadczeni urzędnicy wcale
        nie chcą tych młodych uczyć i błedne koło zamyka się. Światełkiem w
        tunelu może być jednak wąska grupa młodych, którzy jednak osiągają
        znaczące sukcesy/ np. biuro promocji miasta/. To co piszesz o
        radnych i roli w polityce i w mieście to szczera prawda .Nic dodać ,
        nic ująć.Ale jak w czasie wyborów odróżnić ziarno od plew. Na
        aktualnych radnych już się poznaliśmy!!!! Z ich grona co najwyżej 5
        czy sześciu dałbym mandat w przyszłej kadencji.
        • Gość: mały Re: choćby "zatrudnić" na ratuszowym stolcu..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.09, 16:08
          Pozostaje forum :-))))
        • Gość: bosman jak pisze mały, pozostaje forum.... IP: *.centertel.pl 06.05.09, 10:09
          nie jest ono wprawdzie miejscem wypowiedzi decydującej liczby mieszkańców, ale
          pewien obraz o np. przyszłych kandydatach może dać. Pewnie w okresie kampanii
          wyborczej było by to zakazane przez Gazetę jako prowadzenie kampanii na jej
          łamach, ale może mogło by powstać np, "Forum Wyborcze". Co na to empi?
          • empi Re: jak pisze mały, pozostaje forum.... 06.05.09, 10:35
            Swego czasu na potrzeby okresu przedwyborczego i toczącej się
            kampanii wyborczej powstało podforum
            Kto nami rządzi?
            . Tam powinna być kierowana wszelka przedwyborcza dyskusja.
            Można pomysł reaktywować. Obawiam się jednak protestów gdyż wszyscy
            z naprawdę nieraz byle czym mają parcie na forum główne.:)
            pzdr.
            • Gość: bosman chyba nie masz watpliwości empi IP: *.centertel.pl 06.05.09, 10:55
              że główne jest najbardziej, nazwijmy to, nośne?
              • empi Re: chyba nie masz watpliwości empi 06.05.09, 11:30
                Bosmanie, przenieś się na podforum, ja będę przerzucał tam stosowne
                wątki. Ty je zaś uatrakcyjnisz. Wtedy tam będzie "parcie". Na
                głównym zostawimy małego z jego problemami Lublina, np.
                architektonicznymi.:)
                pzdr.
                • Gość: bosman ależ empi....... IP: *.centertel.pl 06.05.09, 12:23
                  czyżby to było zakamuflowane "paszoł won?" NIE RÓB MI TEGO :-(
                  PS: I tak się nie dam ,chłechłechłe.....Pozdro.
                • Gość: malpiarnia Re: chyba nie masz watpliwości empi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 16:09
                  aleś sie empi wysilił
                  tam to ci mozemy co najwyzej fryzjera poszukac i meski lifting jak u
                  Olejniczaka
                  pomysl bosmana dobry (pierwszy raz)
                  !!!!zglaszam MAłEGO na kandydata nr 1 !!!!!
                  ps.widzisz bosmanie, przebywanie w naszym towarzystie cos cie
                  nauczylo, wiec nie mysl narazie o wyjezdzie do Putina
                  • empi Re: chyba nie masz watpliwości empi 06.05.09, 16:55
                    Fryzjera szukaj na "po godzinach". Portal gazeta.pl swego czasu na
                    wybory utworzył podforum "kto nami rządzi". Ty dalej
                    niezorientowany. Pisząc o towarzystwie na poważnie użyłeś zwrotu "w
                    naszym" ?. O ile pamięć mnie nie myli bosman już na forum był zanim
                    ośmieliłeś się tu odezwać. :) Wkupnego nie było, otrzęsin itp.
                    pzdr.
                    • malpiarnia Re: chyba nie masz watpliwości empi 06.05.09, 17:32
                      a tu sie zgadzam
                      nadrobię i moze te Gorki Czechowskie wykupie , chyba , ze pierwszy
                      Prezydent ruszy z kopyta
                  • Gość: bosman małpiarnio - synku IP: *.lublin.mm.pl 06.05.09, 19:44
                    o mnie ty się nie martw. Raczej bacz by cię lech-niedzielski na bęben nie
                    przeflancował na pochodzie 8-9 maja z okazji tryumfu nad faszyzmem.
    • Gość: Prot Wasilewski bez absolutorium IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.09, 13:59
      Działania radnych PiS, pomimo że prezydent A. Wasilewski, to najgorszy prezydent
      Lublina (oczywiście Palikot tego nie powie nigdy, bo to jego człowiek) są bardzo
      wyważone. Rzeczywiście to kulawa koalicja, ale głównie z powodu tego, że
      Platforma w Radzie jest rozbita na 3-4 frakcje i gryzą się między sobą. PiS
      wspierał Wasilewskiego jak mógł, ale dosyć dawania szansy ludziom, którzy nie
      mają pojęcia o rządzeniu miastem. Czas na lepszego prezydenta dla Lublina, a
      wybory 2010 roku mogą takiego przynieść.
      • malpiarnia Re: Wasilewski bez jaj! 06.05.09, 17:34
        jakos lepiej brzmi
      • Gość: nar Re: Wasilewski bez absolutorium IP: *.static.vip-net.pl 07.05.09, 13:55
        Lubelski PIS wspierał Wasilewskiego do momentu, kiedy dostał rozkaz
        z Warszawy,żeby z Palikotem i PO walczyć wszelkimi metodami Walić w
        prezydenta to i osłabi się Palikota .Odpłacają się Palikotowi
        pięknym za nadobne.Zapewne dużą rolę w tym odgrywa Elka Butelka.
    • Gość: panopt Wasilewski bez absolutorium IP: *.chello.pl 16.05.09, 00:18
      tylko nie Fijałkowski, jedyny kompetentny ... a głosowałem na PO:)
    • Gość: chart Wasilewski bez absolutorium IP: *.resetnet.pl 18.05.09, 09:12
      Wróćmy jeszcze na chwilę do problemu systemowego - sygnalizowanego już podczas
      dyskusji nad uchwalaniem w zeszłym roku budżetu miasta. Po raz kolejny mści się
      niefrasobliwość rządzących, którzy demagogicznymi reformami zepsuli ustrój
      samorządowy. Chodzi o wprowadzenie bezpośrednich wyborów prezydentów miast oraz
      o zmniejszenie wielkości rad. Wyłączając prezydenta spod skutecznej kontroli
      ciach uchwałodawczych zachwiano równowagą w samorządów wręcz zachęcając radnych
      do działań destabilizacyjnych. Uchwalanie budżetów oraz kwitowanie ich wykonania
      to bowiem nieomal jedyne momenty, kiedy prezydenci muszą się liczyć z radami. Te
      zaś wykorzystują to swoje pięć minut na całego. Z kolei zmniejszenie liczby
      radnych dało zupełnie śladowe oszczędności, za to spowodowało, że niemal każdy
      radny stał się samodzielną siłą polityczną, mogącą wywracać i tworzyć lokalne
      koalicje, często powodowany chęcią uzyskania korzyści osobistych. Co zabawne,
      obie zmiany wprowadzono jako postulaty (poparte populistyczną propagandą)...
      Platformy Obywatelskiej. Patrząc na dzisiejsze problemy PO w lubelskim Ratuszu
      wypada powtórzyć za Hamletem "bo w tym zabawa, by machinator od własnej zginął
      machiny..."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka