Dodaj do ulubionych

mam kilka pytań...

IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 04.03.04, 19:38
1. czy rzeczywiscie juz wkrotce zniknal tory na polnocnej i srebrzynskiej??
2. i co za tym idzie zniknie linia 7 ??
3. czy juz wkrotce i linia 46 zostanie przejęta przez mpk??
4. i kto mi wytlumaczy o co chodzi z elinami jakie to modele?? czym one sie
róznią od 805n

prosilbym o powazne odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • teufel Re: mam kilka pytań... 04.03.04, 20:07
      1,2 - tego nikt nie wie
      3 - tego też nie wiemy, choć prawdopodobnie tak(kiedy ew. nie pytaj)
      4.W Łodzi już nie ma 805N - są 805Na. Podstawową różnicą jest to, że Elin ma
      nową elektronikę i pantografy: Stemman
      • krzyskup Re: mam kilka pytań... 04.03.04, 20:49
        Eliny mają pantografy połówkowe, nowe fotele, ciche napędy drzwi, silniki prądu
        zmiennego zdaje się i możliwość oddawania energii hamowania do trakcji

Pozdrawiam,
        Krzyskup

PS. eliny "piszczą"
        • Gość: Bart Re: mam kilka pytań... IP: *.tpnets.com 04.03.04, 21:19
          Rozpisałeś się i dopiero na końcu podałeś cechy główne.
          Sama nazwa "elin" wzieła się od firmy Elin, która oprzyrządowała modernizowane
          wagony. Eliny piszczą hamując oddają prąd do sieci. Miękkie fotele i ciche
          napędy drzwi są tez w innych nie-elinowych remontach. W razie wątpliwości
          odsyłam do tabliczki znamionowej (między środkowymi drzwiami).
          • krzyskup Re: mam kilka pytań... 04.03.04, 21:21
            Niby tam, ale 805ML też troszkę piszczy przuy rozruchu. Więc to nie jest cechą
            rozpoznawczą.

Pozdrawiam,
            Krzyskup
            • Gość: Bart Re: mam kilka pytań... IP: *.tpnets.com 05.03.04, 14:29
              Woltan to prawie taki elin i mniej piszczy (ciszej).
    • Gość: STUDI Re: mam kilka pytań... IP: *.prokom.pl 05.03.04, 09:47
      ad 1. - Calkiem prawdpopodobne. Inwesto manufaktury zada szerokiego dojazdu wiec tory tramajowe muprzszkadzaja. Moze ta wladza tego nie zrobi ale jej kadencja kiedys sie skonczy. Teoretycznie najpierw musza przebudowac skrzyzowanie Pomorska/Kilinkiego. Ale byc moze nowe wladze po lapowkach stwierdza ze 6 moze jechac Kilinkiego i Narutowicza....

ad 7. Wczesniej czy pozniej zniknie. Wiedac ze dubluje linie 13. Ew. moze sie odrodzic jako numer dla linii 43 i 43 bis. Nawet jak nie beda chcieli specjalnie jej zlikwidowac to stan torow na Srebrzynskiej i cmentarnej sam zalatwi liwidacje linii 7.

ad 3. MPK by chcialo, ale nie moze. Z powodow specyfiki tej linii. Tabork MPK-Lodz nie bedzie w stanie jezdzic po tej trasie z racji malej mocy stacji zasilajacych oraz duzych spadkow napiecia. Ponadto MPK-Lodz nie ma taboru do obslugi tej trasy. Musialoby wiec przejac MKT a raczej ich tabor. Innej drogi nie ma. Sek w tym ze MPK-Lodz nie stac na wydanie kasy aby dorpowadzic czesc tego taboru do dodobrago stanu techniczne. A co z reszta? Jest w fatalnym stanie, wozki, permanentny brtak hamulcow, przegnite ramy .... Tma potrzebny jest nowy (chcby uzywany) tabor, ale gmina Lodz zablokowala zakup Tatr.

4. Elin to nazwa koncenru elektrotechnicznego od ktorego pochodzi glowna czescx napedu. Istota tego napedu jest falownik pradu zmiennego co zapewnia plynna jazde przy malych obrotach sionikow, male straty energii a na dodatek dodatkowa cecha jest odzysk energii podczas hamowania wagonu. Inne cechy tej modernizacji nie sa czyms szczegolnym. Druga istnotna cecha sa nowe systemy hamulcowe, wyjatkowo skuteczne (az za bardzo bo po zablokowaniu hamulcow nie ma mozliwosci zepchniecia wagonu). Ponadto niektore elementy napedu pochodza od lodzkiej firmy Woltan. Inna rzecz ze pomimo wielu nowoczesnych cech tej modernizacji ten wagon ma tez kilka wad uzytkowych. Jest OK jak jedzie i nic sie niepokojacego nei dzieje. Ale jak tylko sa jakiekolwiek problemy techniczne to bezlitoscie wychodza na wierzch wady rozwiazan technicznych.
      • Gość: barnaba Re: mam kilka pytań... IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 05.03.04, 19:14
        > ad 7. Wczesniej czy pozniej zniknie. Wiedac ze dubluje linie 13. Ew. moze sie
        o
        > drodzic jako numer dla linii 43 i 43 bis. Nawet jak nie beda chcieli
        specjalnie
        > jej zlikwidowac to stan torow na Srebrzynskiej i cmentarnej sam zalatwi liwida
        > cje linii 7.

Albo pojedzie na Bałuty, ale najprawdopodobniej na Zdrowie. Likwidacja- wątpię-
        bo trzeba by wtedy zwiększyć ilość kursów na Kopcińskiego/Rydza Chyba że władza
        wyleczy tramwajofobię i wycofa się z likwidacji linii na Koziny.
        Czy Manufaktura upiera się przy likwidacji tramwaju- nie wiem. Poszerzenie
        Srebrzyńskiej raczej nie zrobi jej różnicy, przynajmniej dopóki nie zostanie
        udrożnione skrzyżowanie Srebrzyńska/Włókniarzy. Ale kto ich tam wie...

pozdrawiam
        • Gość: STUDI Re: mam kilka pytań... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.04, 21:33
          Predzej 13 wzmocnia wieksza liczba kursow. rozklad jest taki ze parami jezdzi
          13 i 7 z Dabrowy. 7 na Zdrowie OK tylko po co? dla kogo, jeli tam wygodniejszy
          jest autobus bo tramwaj nie zabardfzo gdziekolwiek dowozi.

Co do tramwajofobii - niestety stan torow to jeden problem. Drugi problem to to
          ze to miejsce ktore tory zajmuja jest tak mile widzine przez inwestora
          Manufaktury...... (somochod panie bo to kasiaste ludzie a tlyko takie dadza
          zarobic no nie?)....

Gdyby byl skret torow w Al. Wlokniarzy a 7 jezdzilaby z Zabienca to co innego.
          Tyle ze po co znowu dublowanie sie dwoch linii przy tak ubogiej liczbi linii w
          Lodzi?

• Gość: Aleksej Re: mam kilka pytań... IP: *.lodz.dialog.net.pl 06.03.04, 11:00
            STUDI wcale nie bylbym takie pewien ze Apsys chce likwidacji "7". Zreszta
            znajac niechec Kropki do Apsysu to jak by ten drugi zaproponowal likwidacje "7"
            to Kropa by napewno tego nie zrobil. Moim osobistym zdaniem Apsys nic nie ma do
            powiedzenia.

Pozdrawiam,
            Aleksej
          • Gość: barnaba Re: mam kilka pytań... IP: *.lodz.msk.pl / 62.233.147.* 06.03.04, 19:49
            > Predzej 13 wzmocnia wieksza liczba kursow. rozklad jest taki ze parami jezdzi
            > 13 i 7 z Dabrowy. 7 na Zdrowie OK tylko po co? dla kogo, jeli tam
            wygodniejszy
            > jest autobus bo tramwaj nie zabardfzo gdziekolwiek dowozi.

Jeśli "7" pojedzie na Zdrowie, wtedy zlikwidują "czerwone 43bis".
            A na "7" mam własny pomysł. Ambitny- bo przedłużenie estakadą na Złotno. :)

pozdrawiam
        • teufel Re: mam kilka pytań... 08.03.04, 08:13
          Na Zdrowie?? Przecież 7 by się jeszcze bardziej pokrywała z 13(tylko 4
          przystanki bez niej) oraz pokrywałaby się w dużym stopniu z 9.
    • Gość: Ja Re: mam kilka pytań... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.04, 12:25
      Eliny:
      wizualnie: niebiesko - żółta kolorystyka wnętrza, pantograf połówkowy (z
      wyjątkiem składu 3368+69), skrzynki (skrzynka) na dachu wagonu, tuż za
      pantografem
      na słuch: paskudne piszczenie przy rozruchu i hamowaniu; cisza podczas postoju
      na przystanku i dużo cichsza praca silnika w czasie jazdy; lepiej wyciszone
      wózki
      techniczne: oddawanie pradu do sieci podczas hamowania, silniki pradu
      zmiennego, lepiej resorowane wózki;
      zdjęcia i opisy: strona Łukasza Stefańczyka,
      www.komunikacja.krakow.pl/lodzkietramwaje/
      dział "ciekawostki => modernizacje łódzkich osiemsetpiątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka