berger.m 06.03.04, 16:35 Jakiś cza temu jechałem wagonem nr 2232. Był tylko wyremontowany, ale wydawał podczas hamowania charakterystyczny elinopodobny wysoki dźwięk. Czy ktoś wie, co to jest? Pozdrawiam, berger.m Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin_pabianice Re: 2232 z głosem Elina IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 16:41 Hmmm... Nie wiem, ale na 99,99999% jest to 805 Na, a nie 805 N Elin... Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: 2232 z głosem Elina 06.03.04, 16:43 Gość portalu: marcin_pabianice napisał(a): > Hmmm... Nie wiem, ale na 99,99999% jest to 805 Na, a nie 805 N Elin... To to na 100% ;) problem w tym, skąd 805 Na ma głos Elina? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STUDI Re: 2232 z głosem Elina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.04, 19:53 Naped chopperowy tez bedzie wydawal dzwieki piszczace. Sek w tym ze te dzwieki to efekt uboczny elementow indukcyjnych w ukladzie sterowania, plus udary pradowe i przepiecia w samym silniku spowodo0wane impulsowym jego sterowaniem. I ma bradziej luzne rdzenie, im wieksze straty w rdzeniu magnetycznym tym wiekszy halas bedzie taki podzespol generowal. Czemu, otoz gorszej jakosci rdzen spowoduje wieksza rezystancje magnetyczna w trafie, dlawiku itd. Ponadto zwiekszy indukcyjnosci rozporoszenia (zazwyczaj szkodliwe a one tylko zwieksza przepiecia w stanach nieustalonych i podcza smoemnto przelaczeni pradu. Sek w tym ze mozna zwiekszyc czestotliwosc przelaczania wtedy nie bedzie slychac pisku. Ale to jest drogie - pomimo redukcj ilosci miedzi zuzywanej na elementy indukcyjne, ale wymaga lepszych materialow na rdzenie magnetyczne. No i same tranzystory sa ciut drozsze od tych o mniejszej szybkosci przelaczania. Tak wiec panie oszczednosci ... ;) Wyjasienie bardziej szczegolowe przekracza mozliwosci ttego forum :( Ale w klubie moge wytlumaczyc z pomoca kartki papieru i dlugopisu .... Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: 2232 z głosem Elina 06.03.04, 22:43 to jest (przynajmniej tak mi się wydaje) 805ML - Modyfikacja Łódź. Osprzęt elektryczny Woltana. Przy hamowaniu z bardzo niskich obrotów zamiast pisku można czasem usłusześ buczenie. Pozdrawiam, Krzyskup Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: 2232 z głosem Elina IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 06.03.04, 22:58 Jest tylko jeden sklad 805ML i jest to 1936+1937. J.S. Odpowiedz Link Zgłoś