ggrdl 3 strony medalu 23.07.10, 11:20 1. Właścicielka. Jej problemy są faktycznie niezasłużone, ALE doskonale wiedziała w co się pakuje. A jeżeli nie wiedziała, to jest kosmitką. Zwrócę uwagę, że oprócz takich NOWYCH właścicieli są STARZY - tacy co np. odziedziczyli kamienicę, do której przez lata ich rodzice nie mieli często nawet wstępu i żadnych praw. Ci ODZIEDZICZYLI PO KOMUNIE cały ten syf. 2. Miasto. Gdyby urzędy zachowywały się normalnie, to by nie było slumsów w centrum Łodzi, a taka kamienica już dawno była wyremontowana, lub wyburzona i zastąpiona nowym budynkiem. Oczywiście pani z Krakowa nie kupiła by jej za grosze. Czyż to nie piękne, że cena nieruchomości zależy od poziomu niekompetencji i złej woli urzędasów? 3. Lokatorzy. Im mieszkanie trzeba DAĆ. BO IM SIĘ NALEŻY. I TO W CENTRUM, BLISKO MANUFAKTURY MA BYĆ. Tak im się wydaje. A w praktyce powinni dostać NAKAZ: mamy dla ciebie mieszkanie tu i tu, albo sam sobie znajdź chatę. Płacenie czynszu niewiele tu zmienia - właściciel ma prawo wypowiedzieć umowę najmu, bo to jego lokal. Bonus 4. KWATERUNEK. Miało to sens w czasie wojny i w latach powojennych. Dzięki socjalistycznej gospodarce wiecznych niedoborów kwaterunek przetrwał wszystkie systemy kartkowe, talony, pańszczyznę (tzn. obowiązkowe dostawy realizowane przez chłopów). Kwaterunek naruszał prawo własności w imię celów które już dawno zostały zrealizowane. Obecnie kwaterunek jest sposobem na utrzymywanie nor zwanych mieszkaniami dla meneli zwanych lokatorami - często na koszt bezradnego właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Miasto łamie prawo IP: *.mnc.pl 23.07.10, 11:23 Jeśli jest decyzja o wyłączeniu, ponieważ budynek zagraża życiu mieszkańców to na pewno ma rygor natychmiastowej wykonalności.Miasto może się odwoływać nawet 100 lat ale ma ustawowy obowiązek zabrania ludzi natychmiast. Miasto nie respektuje KPA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ap no tak znow te pseudodziennikareczki:)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.10, 11:31 auuuu jaki inwestor:))) panienki udajace dziennikareczki wiedza wogole co znaczy slowo inwestor? ale by sie miasto na tej cwanej blondyneczce wzbogacilo hehe i jak rozwinelo,hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: no tak znow te pseudodziennikareczki:)))) IP: *.mnc.pl 23.07.10, 11:54 Nie lepiej żeby kamienice miała blondyneczka która chce tam włożyć trochę grosza niż żeby została w rekach miasta i się zawaliła? Może jedna blondyneczka miasta nie odnowi ale jakby ich było 100 i każda kupiła po kamienicy to byś już zauważył różnicę. W większości miast budynki odnawiają mniejsi inwestorzy. Koncerny polują na większe tematy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafcik Re: no tak znow te pseudodziennikareczki:)))) IP: 94.254.199.* 23.07.10, 12:12 Droga Aniu, czy możesz sprecyzować jakie to koncerny polują na większe tematy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: no tak znow te pseudodziennikareczki:)))) IP: *.mnc.pl 23.07.10, 12:25 Jasne, GTC, Bre Lokum, Plaza Centers, Multi Dewelopment, Scanska, Radewko itp. mogę tak jeszcze przez godzinę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: no tak znow te pseudodziennikareczki:)))) IP: *.mnc.pl 23.07.10, 12:42 No nie, Radevco tutaj nie zainwestuje. Jesteśmy zbyt biednym miastem na butiki z najwyższej pułki. Przyglądali się Łodzi ale odpuścili. Szkoda, po potrafią wyremontować całe kwartały ulic. Byłem na targach nieruchomości w Cannes(największe targi w Europie) gdzie Polska była przedstawiana jako jedno z najciekawszych miejsc do inwestycji. Wszystkie duże miasta z wyjątkiem Łodzi. Jakby to miasto na mapie nie istniało a wręcz cieszyło się złą marką. Jestem Łodzianinem i boleje z tego powodu że Łódź to nie jest żadna Ziemia Obiecana dla inwestorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafcik Re: no tak znow te pseudodziennikareczki:)))) IP: 94.254.199.* 23.07.10, 12:45 ok, zdałaś egzamin;) możemy się poznać, co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacko mieszaknie w centrum dla ludzi z marginesu IP: *.nokia.com 23.07.10, 11:39 Normalni ludzie wynajmuja lub kupuja mieszkania za ciezkie pieniadze ale jest kasta ludzi zajmujaca mieszkania w centrach miast ktorym 'sie nalezy' i ktorych wysielenie jest 'nieetyczne'. To jest chore. Ci menele nie robia nic w kierunku zeby poprawic swoj los bo wiedza ze 'im sie nalezy'. Miasto sprzedaje kamienice za poldarmo zeby pozybc sie problemu, zamiast wypracowac jakas spojna polityke. Dlaczego nie mozna wybudowac jakiegos kontenerowego osiedla za miastem a potem sprzedac tych kamienic za rynkowe stawki? Kontenerowe osiedle bedzie slamsem ale teraz mamy slamsy w centrum miasta ktore w dodatku groza zawaleniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paf Łódzka recepta na skuteczne zniechęcanie inwestora IP: 94.254.199.* 23.07.10, 12:05 Hehe,Pani się sfrustrowała bo: 1) wyczerpał się jej fundusz reprezentacyjny, zostało tylko na sesję zdjęciową w GW lub 2) pomimo "genialnego" planu coś poszło nie tak, to znaczy pewni urzędnicy okazali się nieprzekupni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Naiwny jesteś:) IP: *.mnc.pl 23.07.10, 12:17 Myślę, że gdyby ta pani zapłaciła komu trzeba nie miałaby w ogóle problemów. Jeszcze trochę ją pomęczą i może pęknie i się z kimś dogada. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Naiwny jesteś:) 23.07.10, 12:28 Jakos swoje lody moga krecic panowie, ktorzy maja kamienice na rogu Zachodniej i Ogrodowej, pasozyty ktore mieszkaly w ich kamienicy, jakos dostaly lokale zastepcze. Ba pozwolono im wyciac drzewa, aby ich baner reklamowy byl lepiej widoczny...Zal tylko, ze nasze wladze z pozostalym po drzewach klepiskiem nic nie robia, ot reklama Lodzi tuz przy palacu Poznanskiego, a droga do Biedronki, heheheheheheh, tylko do szokujacych fotek sie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Naiwny jesteś:) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.07.10, 15:56 > Myślę, że gdyby ta pani zapłaciła komu trzeba nie miałaby w ogóle > problemów Dokładnie tak i prawdopodobnie w tym tak naprawdę tkwi sedno problemu. Urzędnik dał tej pani do zrozumienia, że jak nie posmaruje, to nie pojedzie, a pani się postawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Łódzka recepta na skuteczne zniechęcanie inwe IP: *.mnc.pl 23.07.10, 13:11 Wolę żeby kasę wzięła blondynka niż Gmina. Tam przepadają grube miliony i ślad po nich ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stoltz Łódzka recepta na skuteczne zniechęcanie inwestora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.10, 13:14 Tak, tak macie racje a ta Pania powinna sie zajac Inspekcja Robotniczo- Chlopska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Łódzka recepta na skuteczne zniechęcanie inwe IP: *.mnc.pl 23.07.10, 13:15 Wolę żeby kasę wzięła blondynka niż Gmina. Tam przepadają grube miliony i ślad po nich ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Między młotem a kowadłem IP: *.mnc.pl 23.07.10, 13:30 Blondynka znalazła się miedzy młotem a kowadłem. Z jednej strony jedna instytucja nakłada na nią obowiązek dbania o bezpieczeństwo lokatorów pod groźbą więzienia a inna w tym czasie odmawia współpracy. Oczywiście mogłaby przenieść na swój koszt mieszkańców ale skoro lokatorzy wiedzą, że należą im się mieszkania od miasta to w życiu nie skorzystają z jej mieszkań. Będą tam siedzieć dopóki nie dostaną mieszkań od miasta albo kogoś nie zabije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Między młotem a kowadłem IP: *.toya.net.pl 23.07.10, 13:47 Witam wszystkich chciałbym też coś dodać od siebie. Dlaczego sprzedaje się mieszkania/kamienice z lokatorami? Te grube miliony mogłoby miasto zarobić albo przynajmniej wyjść na zero. Problem rozwiązałby się sam. Mamy chore prawo, dlaczego zrzuca się problem mieszkań dla "wysiedlonych" na miasto a nie na osobę która kupuję kamienice. Moim zdaniem problem rozwiązany, może się mylę mam tylko maturę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Między młotem a kowadłem IP: *.mnc.pl 23.07.10, 14:41 Dlaczego uważasz, że prywatne osoby powinny obcym sobie ludziom zapewniać lokum na swój koszt? A skąd pewność, że ta kobieta kupiła budynek od miasta? To z tekstu nie wynika, mógł w ciągu paru lat kilka razy zmienić właściciela. Po rynku chodzą budynki z lokatorami a pustych prawie nie ma. Prawie każdy właściciel kamienicy ma problem z ludźmi których nigdy do budynku nie zapraszał. Miasto realizuje politykę mieszkaniową przerzucając koszty na prywatnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamienicznik Jestem w podobnej sytuacji IP: *.mnc.pl 23.07.10, 13:55 Może zgłoszę się do Pań to i o mnie napiszą. Mój budynek też jest wyłączony z użytkowania i czekam na lokale zamienne z gminy. Gmina się odwołuje. To nie takie proste z przeprowadzeniem ludzi w inne miejsce na mój koszt. Proponowałem im już nie jedno mieszkanie ale tylko dwie rodziny z moich ofert skorzystały. Reszta czeka na mieszkania od miasta bo doskonale są poinformowani o tym że takie mieszkania im się należą. Do tego czasu(czyli nie wiadomo ile)jak kogoś w budynku zabije to mam problem do spółki z urzędem. Jak ktoś zostanie okaleczony to może dochodzić u mnie renty do końca życia i to ma gwarantowane jak w banku, że wygra. Nie chce myśleć co by było jakbym spalił sąsiada. Ludziom się nie dziwie, że czekają na mieszkanie od miasta bo albo sobie je kupią ze zniżką 95% albo będą mieli niskie czynsze miesięczne. Warto się pomęczyć. Ja po wyprowadzeniu ludzi chce wybudować plombę. Puki co to jak pani z Krakowa modlę się żeby budynek jeszcze chwile postał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doświadczony To nie wiesz, że lepiej się podzielić ? :))) IP: *.mnc.pl 23.07.10, 14:30 Dziewczyna młoda jest to jeszcze nie wie jak się załatwia sprawy:) Moja droga, urzędników boli, że może coś zarobisz. Też by coś z tego chcieli łapnąć. Jak ktoś Ci robi wyjątkowo pod górkę to na pewno nie dlatego, że dba o dobro społeczne. Przecież nie dają ze swojego to co im zależy? Więcej nie napisze bo będzie, że Cie podżegam. A takie wojowanie w gazetach to może Ci napytać jeszcze więcej biedy bo jak się na Ciebie zatną to się tych mieszkań w życiu nie doczekasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator kamienicy A może teraz z drugiej strony IP: *.mnc.pl 23.07.10, 14:56 Jestem lokatorem w kamienicy która się wali. Moi rodzice dostali przydział na to mieszkanie w 87 roku. Kamienica jest prywatna. Czekamy na mieszkanie zastępcze z miasta. Miastu się nie spieszy. To nie jest tak, że wszyscy jesteśmy nierobami i pijawkami. Ja jestem jeszcze w liceum. Mam młodszą siostrę. Rodziców nie stać na to, żeby kupić mieszkanie albo wynająć na wolnym rynku. Rodzice maja niewielkie dochody ale czynsz zawsze płacili. Właścicielka proponuje nam mieszkania w kamienicach prywatnych. tam nie chcemy iść bo za chwile znowu nas będą przepędzać. Rodzice mieli pecha, że dostali przydział w kamienicy prywatnej a nie bloku. Inaczej już dawno by mieszkanie wykupili. Teraz wymagać od nich żeby zaczęli zarabiać na tyle żeby dostać kredyt to jest nierealistyczne! Wiec czekamy na lokale od miasta. Ja na pewno skończę studia i nie będę na czyimś garnuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega lokatorze kamienicy IP: *.mnc.pl 23.07.10, 16:15 Wyglądasz na bystrego to może zorganizuj jakąś pikietę lokatorów pod UMŁ. Pomóżcie kobiecie bo tutaj większe przebicie mają lokatorzy niż kamienicznicy. Nie czekajcie aż ktoś znowu za was coś załatwi. To wy też macie najwięcej do stracenia. Zdrowie i życie! Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: A może teraz z drugiej strony 23.07.10, 16:19 Gość portalu: Lokator kamienicy napisał(a): > Jestem lokatorem w kamienicy która się wali. Moi rodzice dostali > przydział na to mieszkanie w 87 roku. Kamienica jest prywatna. > Czekamy na mieszkanie zastępcze z miasta. Miastu się nie spieszy. Może kupcie, wynajmijcie, lub wybudujcie? > To nie jest tak, że wszyscy jesteśmy nierobami i pijawkami. > Ja jestem jeszcze w liceum. Bycie porządnym jest OK, ale ordery za to nie przysługują. > Rodziców nie stać na to, > żeby kupić mieszkanie albo wynająć na wolnym rynku. Bzdura. To kwestia wielkości i jakości mieszkania. To również kwestia kredytu i zwykłej ludzkiej zaradności. Podejrzewam, że twoi rodzice mają TV, DVD i być może jakiś samochód, może palą papierosy i że tego typu konsumpcja była po prostu na pierwszym miejscu. > Rodzice mieli pecha, że dostali > przydział w kamienicy prywatnej a nie bloku. NIE! Żeby dostać mieszkanie nawet za komuny trzeba było na nie WPŁACAĆ. Czekało się latami i się PŁACIŁO. Albo nie płaciło i dostawało w kamienicy. To pokazuje niefrasobliwość twoich rodziców. > Teraz wymagać od nich żeby zaczęli zarabiać na > tyle żeby dostać kredyt to jest nierealistyczne! Co proponujesz? Żeby reszta podatników zrzuciła się na wasz lokal? > Ja na pewno skończę studia i nie będę na czyimś > garnuszku. Życzę ci sukcesów i wytrwania w postanowieniu. Naprawdę. Odnośnie rodziców: obserwuję od lat faceta, który buduje dom. Mały domek za miastem. WSZYSTKO ROBI SAM. Bardzo powoli, widać że nie ma forsy. Samochód ma chyba zabytkowy ;-) i tą osobówką zwiózł chyba większość materiałów. Wprowadzali się do gołych ścian, nawet nieotynkowanych - było widać przez używane okna, które wstawił. Teraz już chyba cały dom jest zamieszkały, są tynki, farba. Po latach wychodzi na prostą. I NIE CZEKA NA NIC JAK TWOI RODZICE. CO ONI ZROBILI, ABY ZMIENIĆ SWÓJ LOS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: A może teraz z drugiej strony IP: *.toya.net.pl 23.07.10, 16:38 A ty nie mieszkasz aby w słuzbowym mieszkanku tatki? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: A może teraz z drugiej strony 23.07.10, 16:48 Gość portalu: hehe napisał(a): > A ty nie mieszkasz aby w słuzbowym mieszkanku tatki? Nie. A czemu pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: A może teraz z drugiej strony IP: *.toya.net.pl 23.07.10, 18:24 Bo jakos takim nie mówisz że powinni sie dorobić i spadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator kamienicy Re: A może teraz z drugiej strony IP: *.mnc.pl 23.07.10, 18:19 Nie wszyscy równo przystosowywali się do nowego systemu.Rodzice może nie są przebojowi ale zawsze byli porządnymi i uczciwymi ludźmi. Każde dodatkowo zarobione przez tatę pieniądze nie były ani przepijane ani przepalane ale inwestowane we mnie i siostrę. Nauczyli nas, że nie ma nic za darmo, obydwoje z siostrą nieźle znamy angielski bo w zamian za korepetycje od kilku lat sprzątamy nauczycielkom mieszkania. Ja zaczynam już sam dawać korepetycje z matematyki. Siostra dalej sprząta. Rozumiem, że wyciągamy ręce po pomoc starając się o mieszkania z miasta ale na dziś nie mamy wyjścia. Któregoś dnia zabiorę rodziców do własnego domu. Dochody jakie mamy naprawdę są za niskie na kredyt mieszkaniowy. Rodzice nie byli wychowywani do życia w czasach jakie nastały. A co do pikiety to właścicielką kamienicy w której mieszkamy jest inna pani niż ta z artykułu. Nie wiem czy ten pomysł by jej się spodobał. Odpowiedz Link Zgłoś
jedyny.kkk Re: A może teraz z drugiej strony 23.07.10, 20:13 Nie wiem po co się tłumaczysz. Po to kamienicznicy maja kamienice żeby w nich wynajmować mieszkania i mieć z tego dochód. Podobnie może być z lokalami będacymi własnością miasta. Taka jest logika ale jakoś mało kto to rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Re: A może teraz z drugiej strony 24.07.10, 16:33 jedyny.kkk napisała: > Nie wiem po co się tłumaczysz. Na szczęście on wie czemu. > Po to kamienicznicy maja kamienice żeby > w nich wynajmować mieszkania i mieć z tego dochód. W ten sam sposób można opisać np. działanie sklepu spożywczego, tylko że w sklepie nikt nie narzuca cen i klientów. Są prywatne kamienice pozbawione lokatorów z kwaterunku - łatwo je rozpoznasz, bo są ładne, odnowione i zadbane. I tam też mieszkają lokatorzy. Płacą czynsz, a jego wysokość została uzgodniona między stronami. Kwaterunkowi płacą w/g stawek które wymyśla państwo. O ile oczywiście w ogóle coś płacą. > Podobnie może być z lokalami będacymi własnością miasta. > Taka jest logika ale jakoś mało kto to rozumie. Faktycznie, nie dostrzegam logiki w twojej wypowiedzi ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal_powolny12 Re: A może teraz z drugiej strony IP: *.iwacom.net.pl 24.07.10, 23:06 Nie klam. Wystarczy wynajac na wolnym rynku. Po rezygnacji z TV, telefonow i internetu napewno pieniedzy w waszym domowym budzecie na nowe miesykanie nie zabraknie-na jakies male lokum-na poczatek jakies 15-20 metrow. Da sie przezyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caly_na_bialo kto prezydentem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.10, 17:22 Gorąco polecam wywiad znaleziony na www.polisfera...cles.aspx? id=57 o tym kto i dlaczego powinien być kandydatem Platformersów na prezydenta Łodzi. Trochę o problemach Łodzi, trochę o niczym. Całkiem ciekawy wywiad. pozdrawiam caly_na_bialo Odpowiedz Link Zgłoś
caly_na_bialo Przyrowski o inwestorach, demokracji itp. 23.07.10, 17:31 Gorąco polecam wywiad znaleziony na www.polisfera...cles.aspx? id=57 o tym kto i dlaczego powinien być kandydatem Platformersów na prezydenta Łodzi. Trochę o problemach Łodzi, trochę o niczym. Całkiem ciekawy wywiad. pozdrawiam caly_na_bialo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Do Trybunału Kons. znalazłam przypadkiem w interne IP: *.mnc.pl 23.07.10, 18:38 Trybunał Konstytucyjny Al. Jana Christiana Szucha 12a 00-918 Warszawa Wysoki Trybunale, pismo to proszę traktować jak skargę na niekonstytucyjne prawo uchwalane przez Parlament w Polsce oraz jako pytanie o wykładnię ważności praw. Uważam, iż jako właścicielka niedużej kamienicy, zostałam przez ostatnio uchwaloną Ustawę o Ochronie Lokatorów pozbawiona większości, jeśli nie bez mała wszystkich, praw właścicielskich do swojej nieruchomości, a jest to niezgodne z zagwarantowanym i chronionym przez Konstytucję prawem własności. Obecne prawo uniemożliwia utrzymywanie prywatnej kamienicy w niepogorszonym stanie technicznym, gdyż określone w przedmiotowej ustawie wielkości podwyżek czynszów absolutnie nie gwarantują środków na niezbędne naprawy i remonty bieżące posesji. O jakimkolwiek podnoszeniu standardu lub remoncie generalnym absolutnie nie można myśleć nawet w najdalszej perspektywie, mając do dyspozycji tylko wpływy z deklarowanego czynszu. W tej sytuacji właściciel domu albo musi patrzeć jak jego nieruchomość niszczeje, czyli traci na wartości, albo musi dopłacić z pieniędzy pochodzących z innych źródeł niż wynajem mieszkań w kamienicy. W jednym i drugim przypadku pewni ludzie korzystają z czyjegoś dobra nie ponosząc pełnych związanych z tym ciężarów i kosztów, a inni muszą na to łożyć gotówkę lub ponosić straty w postaci szybkiej dekapitalizacji własnego majątku. Patrząc na to zjawisko można je porównać jedynie do niewolnictwa, gdyż mamy tu do czynienia z nieodpłatnym i przymusowym świadczeniem jednego człowieka na rzecz drugiego. Co więcej, stanu takiego nie można praktycznie w żaden sposób zmienić. Nie można umowy najmu wypowiedzieć choćby z powodu braku środków na utrzymanie kamienicy. Nie można jej wypowiedzieć gdy ktoś dewastuje mieszkanie, nie można jej wypowiedzieć gdy ktoś nie płaci czynszu, a ma np. małe dziecko. Oczywiście wypowiedzieć można, ale skutku w postaci opróżnienia lokalu to nie przyniesie, bo nawet gdy sąd orzeknie eksmisję do lokalu socjalnego to gmina stwierdzi iż takich lokali nie ma i nadal lokator będzie mieszkał w prywatnej kamienicy. Należy się tylko zastanowić, czy przewidziana w obecnym prawie umowa najmu jest nadal umową cywilno-prawną, czy raczej cyrografem na zniewolenie właściciela budynku. Tu pojawia się drugi problem łamania Konstytucji przez wprowadzaną Ustawę o Ochronie Lokatorów. Otóż oprócz łamania konstytucyjnych praw obywatelskich łamie ona też prawa właściciela jako wolnego człowieka - stawiając go w roli niewolnika lub przynajmniej chłopa pańszczyźnianego wobec lokatora, który staje się ustawowym, a jednocześnie nieuprawnionym beneficjentem. Dalszą kwestią jest konieczność przestrzegania przez właściciela kamienicy obowiązującego prawa, w tym i prawa budowlanego. Właściciel zobowiązany jest do przeprowadzania okresowych kontroli i ekspertyz budynku wraz z instalacjami. To oczywiście kosztuje, co więcej - w starych i nieremontowanych od lat z braku środków kamienicach instalacje często również są stare i wymagają naprawy co pociąga konieczność wyasygnowania znacznych środków na naprawy. I tu pojawia się pytanie: skąd brać na te naprawy środki? A może po prostu nie naprawiać? A może pozostawić nieszczelną instalację gazową? A może pozostawić dach grożący zawaleniem? Z jednej strony prawo określa i limituje bardzo ściśle wpływy z czynszów, z drugiej określa konieczne naprawy i obliguje właściciela do ich wykonania. Tylko, że to wszystko razem nijak się nie bilansuje. To którego prawa słuchać, które przepisy wykonywać? Oczywiście jest to pytanie retoryczne, bowiem na bezpieczeństwie nie można oszczędzać, ale znowu stawia się tu właściciela w pozycji zakładnika przepisów i lokatorów. A dlaczego, jeśli właściciel nie ma pieniędzy na konieczne remonty, państwo nie zapewni lokatorom posiadającym decyzję administracyjną przydziału lokalu innego lokum? Czy tu już lokatorów się nie chroni, bo to mogłoby kosztować jakieś pieniądze z budżetu? Gminy posiadające wiele kamienic i mieszkań komunalnych mają przynajmniej możliwość przekazania środków z innych przychodów na dofinansowanie utrzymania zasobów mieszkaniowych – są to niejako dotacje do mieszkalnictwa. Prywatny właściciel nie otrzyma żadnych środków, on tylko otrzyma nierealne i niekonstytucyjne przepisy. Wydaje się, że hierarchia prawa powinna być zdefiniowana następująco: -prawem naczelnym, a jednocześnie źródłowym, z założenia jest Konstytucja – jako ustawa zasadnicza; -prawa wywodzące się z Konstytucji o charakterze precyzującym uprawnienia i obowiązki obywateli w poszczególnych obszarach życia zorganizowanego w strukturach społecznych – powinny mieć charakter praktycznej wykładni wdrażającej Konstytucję lub recepcji Konstytucji na grunt społeczny; -prawa i przepisy szczegółowe będące wynikiem wdrożenia przepisów z wyższej grupy; w tym miejscu powstają skutki ekonomiczne uprawnień i obowiązków obywateli (np. lokatorów kamienic prywatnych); –na tym poziomie powinny znaleźć się przepisy dystrybuujące strumienie przepływów pieniężnych w postaci zadekretowanych obowiązków (np. dla właścicieli nieruchomości), które są osadzone na dobrach utworzonych w wyniku stosowania przepisów wyższej grupy. W przypadku braku środków wynikającego z nierównego traktowania obywateli przez przepisy wyższej grupy, prawa na danym poziomie hierarchii pozostają martwe, co zresztą wynika z możliwości ekonomicznych nawet gdyby intencje twórców przepisów miały charakter nie uznający realiów. Podsumowując, oczekuję od Trybunału Konstytucyjnego udzielenia odpowiedzi, a przede wszystkim podjęcia zdecydowanych działań. Należy jak najszybciej uchylić w trybie natychmiastowym obowiązującą Ustawę o Ochronie Lokatorów jako niekonstytucyjną i dyskryminująca właścicieli kamienic jako równoprawnych obywateli Polski. Należy w trybie niezwłocznym przywrócić wcześniejsze orzeczenie Trybunału mówiące o możliwości podnoszenia czynszów do 4,5% wartości odtworzeniowej od lipca 2001r. jako wyjścia kompromisowego: chroniącego lokatorów jak również dającego właścicielom kamienic szansę utrzymania swoich nieruchomości w stanie niepogorszonym. Co więcej, należy zobligować gminy do wyrównywania właścicielom kamienic strat jakie ponoszą, wtedy gdy mimo decyzji sądu o eksmisji lokatora z zasobów prywatnych do mieszkania socjalnego gmina nie przydziela takiego lokalu. Uważam też, iż należy zmienić termin wejścia w życie zasad uwalniających czynsze z roku 2004 na datę wcześniejszą, bowiem należy się spodziewać, iż Parlament także i w tym wypadku będzie patrzył na doraźny rezultat wyborczy zamiast na interes Polski i zachowa się podobnie jak teraz uchwalając Ustawę o Ochronie Lokatorów. Jednocześnie informuję iż w przypadku braku działań mających na celu doprowadzenia prawa dotyczącego właścicieli kamienic do zgodności z polską Konstytucją zamierzam, wraz z innymi właścicielami złożyć pozew do Trybunału w Strasbourgu przeciwko państwu polskiemu jako krajowi łamiącemu prawa właścicielskie i ludzkie posiadaczy kamienic mieszkalnych w Polsce. Łódź 12-07-2001r. Z poważaniem Do wiadomości: Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Marszałek Sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Do Trybunału Kons. znalazłam przypadkiem w in IP: *.mnc.pl 23.07.10, 18:40 Warto przeczytać. Znalazłam to na stronie Stowarzyszenia właścicieli kamienic Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Kup kamienicę dostaniesz celę. IP: *.mnc.pl 23.07.10, 19:24 To trzeba być blondynką żeby w coś takiego się władować! Nie lepiej było kupić jakiś lokal pod bank albo aptekę? No tłumaczy Panią tylko to, że jest Pani nietutejsza. Jak się nie zna ludzi tu i tam to od kamienic w tym mieście lepiej trzymać się z daleka. Hehe ale to chyba już się Pani nauczyła. Najlepiej się uczyć na własnym tyłku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: Kup kamienicę dostaniesz celę. IP: *.mnc.pl 23.07.10, 19:30 A o tym, jakoś już nasi politycy podczas debaty nie wspominali. Mówią chcemy ściągać inwestorów ale nie ostrzegli, że później chcą ich załatwić na szaro. Zła jestem na to wszystko. Pracuje w branży budowlanej i cieszyłabym się jakby tu przyjeżdżali ludzie żeby budować i remontować. Zresztą jak budownictwo dobrze się ma to pozostałe branże też się ruszają. Jak tak dalej pójdzie będzie trzeba myśleć o przeprowadzce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kup kamienicę dostaniesz celę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 13:12 Są inwestorzy ,którzy cieszą się wyjątkowymi względami władz Łodzi ,np. pozwala się rozbierac obiekty ,które są zabytkami ,oczywiście bez konsekwencji . A innych inwestorów traktuje się jak intruzów ,nie wydaje się WZlub pozwoleń na budowę i to po kilka lat . Powody niewydania są często absudalne,ale zanim człowiek odwoła się do jakieś instutucji i wygra ,mija wile czasu . Dlatego chciałabym wiedziec ile będą naprawdę kosztowały Łódż pozwy sądowe niezadowolonych inwestorów i dlaczego żaden urzędas nie poniesie za to konsekwecji ? My wszyscy zapłacimy za ,,wspaniałe ,, rządy Tomaszewskiego i Kropy . Więc Panie obecny Prezydencie chcę znac prawdziwy stan finansów Łodzi . Skończcie z tym ukrywanie prawdy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś