Dodaj do ulubionych

Tramwaje do CZMP

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 21:10
Czy ktoś kiedyś słyszał o planach wydłużenia tramwajów do osiedla za szpitalem
CZMP?
Miejsce na Rzgowskiej jest, a troche ludzi tam mieszka. Mogłyby powstac
dodatkowe przysatnki: Kosyniwrów, Carrefour (paradna), Szpital i ze dwa (wraz z
petlą ) na osiedlu

Obserwuj wątek
    • Gość: geograf Re: Tramwaje do CZMP IP: *.toya.net.pl 20.02.02, 21:38
      Właściwie to nad tym pomysłem zastanawiałem się odkad panowie z MPK powiedzieli, że będa rozbudowywac siec tramwajowa, nie tylko na Olechów. Ale zobaczmy jakie sa realia:
      Na Rzgowskiej nie ma już miejsca, bo wysepka została okrojona w celach drogowych (więc gdzie miałyby teraz jechac tramwaje?). Miejsca na krańcówkę na tamtym osiedlu też teoretycznie nie ma, no chya, że przed spzitalem. A poza tym, czy nie wystarcza te linie autobusowe, które tam sa? Do Kurczaków nie daleko...
      • Gość: Mario Re: Tramwaje do CZMP IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 21:51
        Po prostu dobrze by było gdyby tramwaje docierały do wszystkich większych
        osiedli

A co do miejsca to sie nie sprzeczam bo dawno nie bywałem w tamtych okolicach.

• Gość: geograf Re: Tramwaje do CZMP IP: *.toya.net.pl 20.02.02, 22:00
          ja też tak sadze, tylko niestety tak jak osiedle przy CZMP nie zostawiono miejsca na tramwaje, ale może....
        • Gość: geograf Re: Tramwaje do CZMP IP: *.toya.net.pl 20.02.02, 22:16
          ja też tak sadze, tylko niestety tak jak osiedle przy CZMP nie zostawiono miejsca na tramwaje, ale może....
      • zamek Tramwaje do cmentarza na Kurczakach? 21.02.02, 01:12
        Może nie bez sensu byłoby raczej pociągnięcie tramwaju Kurczakami do Szumnej. O
        ile dobrze pamiętam grunt po północnej stronie Kurczaków zastawiają tylko
        jakieś nieliczne budki, które chyba możnaby z łatwością przemieścić. A takie ze
        2 przystanki i pętla w osiedlu to chyba nienajgorszy pomysł :)
        Pozdrawiam i pod rozwagę.
      • zamek Tramwaje do cmentarza na Kurczakach? 21.02.02, 01:31
        Może nie bez sensu byłoby raczej pociągnięcie tramwaju Kurczakami do Szumnej. O
        ile dobrze pamiętam grunt po północnej stronie Kurczaków zastawiają tylko
        jakieś nieliczne budki, które chyba możnaby z łatwością przemieścić. A takie ze
        2 przystanki i pętla w osiedlu to chyba nienajgorszy pomysł :)
        Pozdrawiam i pod rozwagę.
        • Gość: geograf Re: Tramwaje do cmentarza na Kurczakach? IP: *.toya.net.pl 21.02.02, 14:04
          oj zamku widac, że chybga jednak dawno nie byłeś na Kurczakach. Po północnej stronie Kurczaków, do ulicy Zamkniętej rosna piękne rozłozyste drzewa, dalej- parking i trawa, a przy cmentarzu wybudowali teraz bloki na tym pustym placu....

Ja bym raczej proponował to co kiedys prawqdopodobnie planowano: przebicie ulicy Arego Szternfelda do ul. Niższej i przedłużenie tramwajów z ulicy Szumnej na Chojny....
      • Gość: Jote Re: Tramwaje do CZMP IP: 212.191.37.* 21.02.02, 14:37
        Gość portalu: geograf napisał(a):

> Właściwie to nad tym pomysłem zastanawiałem się odkad panowie z MPK powiedzieli

Odkad... To znaczy od kiedy? Kiedy tak mowiono?

> , że będa rozbudowywac siec tramwajowa, nie tylko na Olechów. Ale zobaczmy jaki
        > e sa realia [...]

Jan Szulew
        KMST
        • Gość: geograf Re: Tramwaje do CZMP IP: *.toya.net.pl 21.02.02, 16:07
          hmmmm.... niech sobie przypomnę...mówiono o tym w radiu, badź w TV,
          na pewno ktoś powiedział tak, przy okazji ostatecznego poinformowania, że budowa torów na Olechów zacznie się w przeciagu kilku lat... było to jakieś 4-5 lat temu...
          A dlaczego się pytasz?
          • Gość: Jote Re: Tramwaje do CZMP IP: 212.191.37.* 21.02.02, 16:27

> hmmmm.... niech sobie przypomnę...mówiono o tym w radiu, badź w TV,
            > na pewno ktoś powiedział tak, przy okazji ostatecznego poinformowania, że budow
            > a torów na Olechów zacznie się w przeciagu kilku lat... było to jakieś 4-5 lat
            > temu...
            > A dlaczego się pytasz?

A sie pytam, bom ciekaw. Mi o zadnych innych planach nic nie wiadomo (oprocz
            przebicia al. Kosciuszki, ktore nie jest mozliwe) - znam za to duzo planow (ok.
            20) rozwoju sieci tramwajowej w Lodzi, ktore nie doczekaly sie (i prawdopodobnie
            nie doczekaja sie) realizacji.

Jan Szulew
            "Pantograf" (red. nacz.)
            Klub Milosnikow Starych Tramwajow
            • Gość: geograf Re: Tramwaje do CZMP IP: *.toya.net.pl 21.02.02, 21:30
              a czy bedzie może kiedyś umieszczony taki, choc jeden plan rozwoju sieci tramwajowej w Łodzi, w Pantografie?
              • yarro_ Re: Tramwaje do CZMP 23.02.02, 20:19
                Zupełnie z innej beczki. Czy pantograf ma jeszcze swoją stronę www?
              • Gość: Jote Re: Tramwaje do CZMP IP: 212.191.37.* 25.02.02, 11:45

> a czy bedzie może kiedyś umieszczony taki, choc jeden plan rozwoju sieci tramwa
                > jowej w Łodzi, w Pantografie?

W przyszlosci bedzie cykl artykulow "Niezrealizowane plany MPK" mojego autorstwa.
                Ale to dopiero, gdy zglebie temat - na dzien dzisiejszy moglbym wlasciwie tylko
                zamiescic schemat.

Jan Szulew,
                KMST

• yarro_ Re: Tramwaje do CZMP 25.02.02, 13:38
                  No to dawaj ten schemat, bracie!
                  • Gość: Jote Re: Tramwaje do CZMP IP: 212.191.37.* 25.02.02, 13:42
                    yarro_ napisał(a):

> No to dawaj ten schemat, bracie!

Jeszcze nie istnieje :) Poza tym pare linii musze jeszcze zweryfikowac.

Jan Szulew,
                    KMST

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka