Gość: amen_w_pacierzu IP: *.lodz.mm.pl 15.09.10, 22:22 ech, gadające głowy. już to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lodzermensh Zebranie leśnych dziadków. 15.09.10, 22:42 Zatrudnić menedżerów a nie jakiś leśnych dziadków. Ci ludzie na oczy nie widzieli ułamka kwot, jakie są potrzebne, by wprowadzić w życie ich pomysły. I żaden z nich nigdy niczym poważnym nie zarządzał. Przecież to jakiś absurd. Stado amatorów chce wydać na Pietrynę kilkaset milionów złotych (minimum, skoro ma być odnowiona nawierzchnia, kamienice, podwórka a po środku ma jeździć tramwaj). Skąd się wzięła ta kwota 25 mln? Dziennikarz się pomylił czy ci specjaliści wzięli ją z kapelusza, jak większość swoich pomysłów? Nowa nawierzchnia, nowe latarnie i tramwaj pośrodku i będzie cacy. Jak by taki pomysł wymyślił jakikolwiek menedżer w takiej Manufakturze, na drugi dzień musiałby się pakować. Tylko Manufakturą kierują menedżerowie a nie przypadkowi ludzie, którzy dostali stolik po znajomościach. Co jest potrzebne na Piotrkowskiej wiedzą wszyscy. I wielokrotnie było o tym pisane. A to, że obecny menadżer i jego świta nie potrafi naprawić nawierzchni po zimie, nie potrafi jej wyczyścić, nie potrafi zapewnić elementarnej czystości na ulicy, elementarnego bezpieczeństwa a marketing i promocja są dla niego równie tajemnicze, jak loty w kosmos nie jest powodem, by wydawać na nią kilkaset milionów złotych, by po paru latach stwierdzić, że Piotrkowska może i jest trochę ładniejsza niż była, ale nadal umiera, albo raczej już całkowicie umarła, dobita przez tramwaj, który "rozjechał" jej ostatnią atrakcję, czyli ogródki, które wciąż przyciągają ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Zebranie leśnych dziadków. 16.09.10, 00:05 lodzermensh napisał: > Zatrudnić menedżerów a nie jakiś leśnych dziadków. Napisał specjalista menadżer. > Ci ludzie na oczy nie widzieli ułamka kwot, jakie są potrzebne, by wprowadzić w życie ich > pomysły. I żaden z nich nigdy niczym poważnym nie zarządzał. Ty zarządzałeś. > Przecież to jakiś absurd. Stado amatorów chce wydać na Pietrynę kilkaset milionów złotych > (minimum, skoro ma być odnowiona nawierzchnia, kamienice, podwórka a po środku ma > jeździć tramwaj). No tak, skandal, że ktoś chce w Łodzi odnowić kamienic, nawierzchnię i podwórka oraz skomunikować z resztą miasta główną ulicę turystyczną. Czysty obłęd! Syfie, pozostań na wieki. > Skąd się wzięła ta kwota 25 mln? Dziennikarz się pomylił czy ci specjaliści wzięli > ją z kapelusza, jak większość swoich pomysłów? Wczoraj byłeś mądrzejszy od konserwatorów, opiekunów zabytków i architektów na temat zabytków, dzisiaj jesteś mądrzejszy od pracowników MPK, naukowców PŁ i członków KMST i IPT na temat kwot inwestycji tramwajowej. Koszt 26 mln PLN to wynik obliczeń MPK na prośbę Pełnomocnika ds. Piotrkowskiej. Okazało się, że wyjdzie to taniej aż 4 razy niż szacowano w ramach projektu ETK 2 lata temu. Nie podoba się i dlatego zmyślasz na ten temat różne hipotezy? Typowe dla anonimowych forumowiczów, którzy znają się na wszystkim lepiej od specjalistów. > Nowa nawierzchnia, nowe latarnie i tramwaj pośrodku i będzie cacy. A Ty wolisz starą nawierzchnię, stare latarnie i zasuwanie piechotą w deszczu i zimę. > Jak by taki pomysł wymyślił jakikolwiek menedżer w takiej Manufakturze Właśnie w Manufakturze jest tak fajnie, bo tam wszystko jest nowe i świetnie skomunikowane z miastem transportem publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: Zebranie leśnych dziadków. 16.09.10, 12:11 Kubusiu, ja się nie pcham ze swoimi dziecinnymi, nie przemyślanymi, nie mającymi jakichkolwiek podstaw merytorycznych pomysłami na afisze. Nie staram się ich wychodzić, bo wiem, że jak ty, geograf z wykształcenia, amator zabytków z umiłowania, nie znam się na tyle, by przygotować profesjonalną strategię dla Piotrkowskiej. Bo zęby ją stworzyć, trzeba mieć wiedzę, pieniądze i możliwości. Trzeba przeprowadzić badania itp. Ty upichciłes kilkadziesiąt stron śmiesznego opracowania, w którym nie ma prawie nic z wiedzy merytorycznej. Nie ma badań, nie ma profesjonalnego biznes planu. Poza paroma zdjęciami, życzenia mi nie ma tam nic. Nadałeś temu pretensjonalną nazwę, wykorzystującą to, że Łódź się stara być stolicą kultury (pewnie jak by Euro było w 2016 to by Kubuś nazwał ten tramwaj "Tramwajem Piłkarskim", argumentując to, że będzie on w czasie Euro wozić kibiców) i wykorzystując zwykłą niekompetencje urzędników takich jak np. Adamiak forsujesz ten swój niepoważny pomysł. Z przerażeniem widzę, że z pozytywnym dla siebie skutkiem. Więc nie wypominaj mi braku doświadczenia z zarządzania (choć w gruncie rzeczy nie wiesz czy takowe mam, czy nie mam). Bo do stwierdzenia oczywistego faktu, ze Piotrkowską powinien zarządzać profesjonalista z praktycznym doświadczeniem, któremu postawi się konkretne cele, zarówno krótko jak i długoterminowe i będzie się z nich go rozliczać nie jest potrzebna jakakolwiek wiedza. Co najwyżej odrobina inteligencji, doświadczenia i zdrowego rozsądku. Niestety każdej z tych rzeczy ci Kubusiu brakuje Więc nie pisz Kubusiu, że Piotrkowska nie jest skomunikowana z resztą miasta. Jeżeli chodzi o tramwaje i autobusy, jest ona lepiej skomunikowana od Manufaktury, co wbrew swoim zamierzeniom przez przypadek udowodnił Pradziad. Na tych śmiesznych zebraniach śmiesznego sztabu możesz krzyczeć, że nie jest skomunikowana, możesz wypisywać na forach. Nie zmieni to tego, ze ten, kto będzie chciał dojechać na Piotrkowską komunikacją miejską, bez problemu to zrobi. Problemem co najwyżej jest dojazd samochodem, bo po pierwsze korki, po drugie brak cywilizowanych miejsc na zostawienie samochodu. I to jest jeden z głównych powodów, że Piotrkowska umiera. jest ustawona d... do zmotoryzowanych, więc i zmotoryzowani mają ją coraz bardziej w d... Nie muszę być jakimś specjalistom, żeby stwierdzić, że 26 mln to za mało. Skoro jedna Pesa kosztuje choćby 10 mln a w ramach projektu mają być zakupione nowe wozy. Zatem nie świadczy to o mojej niewiedzy, co najwyżej ta kwota świadczy o tym, ze osoby przygotowujące ten projekt stworzyły gniota, albo co bardziej prawdopodobne manipulują tutaj, podając cenę 26 mln która nie zawiera wielu dodatkowych wydatków. Na połowie Piotrkowskiej nawierzchnia nie jest stara, latarnie też nie są i te nowe wcale nie będą lepsze. Wymaga ona jedynie naprawy po zimie i wyczyszczenia. Ale wiem, naprawić się nie da tej nawierzchni, bo takiej kostki się nie da zamówić. Tak samo nie da sie wyczyścić nawierzchni, go maszyna wypłukuje piasek spomiędzy kostek betonowych. Szkoda tylko że w przypadku kostki granitowej też ten piasek będzie wypłukiwany. Ale rozumiem że to będzie kolejny powód by Kubuś za 10 lat znowu żądał wymiany nawierzchni na nową, bo np. granit z Chin jest zbyt mało ekskluzywny jak na główną ulice w mieście. A latarnie można by dac jeszcze lepsze. Więc jeśli nawierzchnię wymieniać, to jedynie na odcinku Tuwima-Mickiewicza z zachowaniem pomnika łodzian. Kolejna sprawa to chodzenie pieszo po Piotrkowskiej. Nie przeszkadza mi chodzenie pieszo po deptaku. Może to dziwne, ze lubie spacerować po tej ulicy zamiast jechać tramwajem. Natomiast jak mi będą przy tym spacerze śmigały tramwaje, pewnie przestanę na nią chodzić, bo Piotrkowska już nie będzie deptakiem, tylko zwykłą ulicą, jaką jest jej południowy fragment. Dlatego to co tam jest potrzebne, to egzekwowanie od kierowców zakazu ruchu i stopniowe całkowite eliminowanie ruchu z Piotrkowskiej a nie tramwaje. W Manufakturze kostka jest betonowa, praktycznie taka sama jak na odcinku przed UM na Piotrkowskiej. Odległości od tramwaju są podobne do tych, jakie są od przystanków na Zachodniej i Kościuszki a Piotrkowską. I większe, niż od przystanków tramwajowych i autobusowych na ulicach przecinających Piotrkowską. I nie jest nowe, ale ma już chyba 5 lat. Niewiele mniej niż np. kostka przed UM. I o kilka lat mniej niż kostka na innych odcinkach Piotrkowskiej. Wiec z łaski swojej nie pisz głupot Kubusiu, bo tego czytać się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inżynier drogownic Polewski -pseudo menadżer IP: 83.238.15.* 16.09.10, 13:39 Kolego co Ty w życiu zrobiłeś że wypadasz jak Filip z konopii z pomysłem tramwaju? Pracowałeś kiedyś w jakiejś prywatnej firmie? Prowadziłeś działalność? Obawiam się, że szukasz niestety stołka w urzędzie... Jestem jak najbardziej za żeby wymienić kostke na granitową. Niezbędna jest jednak dobra podbudowa-wtedy się nie zapadnie kostka. Ale tramwaj na Piotrkowskiej- super genialny pomysł kogoś kto ma problemy z myśleniem. Zadbany deptak jak w cywilizowanych miastach np Wrocław... Zadbane kamienice bez żuli tak aby je prywatne osoby/firmy mogły remontować. O tym pomyślcie darmozjady - dlaczego darmozjady? Bo centrum jak sie zapadało tak się zapada a Wy cały czas bierzecie wynagrodzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Polewski -pseudo menadżer 16.09.10, 13:54 Gość portalu: Inżynier drogownic napisał(a): > Kolego co Ty w życiu zrobiłeś że wypadasz jak Filip z konopii z pomysłem tramwa > ju? Pracowałeś kiedyś w jakiejś prywatnej firmie? Prowadziłeś działalność? Obaw > iam się, że szukasz niestety stołka w urzędzie... No ja działam na własny rachunek i cholera mnie strzela za każdym razem jak muszę fikać do Zachodniej ruchem konika szachowego, jak mi wypadają spotkania w urzędach na Piotrkowskiej. > Ale tramwaj na Piotrkowskiej- super genialny pomysł kogoś kto ma problemy z myś > leniem. Tak? To sobie zrób trasę pl. Wolności 2, Piotrkowska 110, Piotrkowska 175/177 i Piotrkowska 104 (w takiej kolejności), ale wiesz, żeby zdążyć i nie tak spacerkiem, a przy okazji nie śmierdzieć jak koń (rower odpada). I co teraz mądralo? Samochodem nie wjadę, mam się teleportować? > Zadbany deptak jak w cywilizowanych miastach np Wrocław... Albo Stambuł. Albo Graz. Albo Fryburg. Wszystkie z tramwajem pośrodku, bo już dawno się połapali, że bez sprawnej komunikacji wewnątrz deptaka daleko nie zajadą - zupełnie jak Piotrkowska. > O tym pomyślcie darmozjady - dlaczego darmozjady? Bo centrum jak sie zapadało t > ak się zapada a Wy cały czas bierzecie wynagrodzenie... Darmozjadem siebie nazywaj. Ja ciężko pracuję na swój chleb i nie jestem żadnym urzędnikiem czy innym przydupasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Polewski -pseudo menadżer IP: 89.100.63.* 16.09.10, 18:53 Tak? To sobie zrób trasę pl. Wolności 2, Piotrkowska 110, Piotrkowska 175/177 i > Piotrkowska 104 (w takiej kolejności), ale wiesz, żeby zdążyć i nie tak spacer Przechodzisz z placu 100 metrow do Zachodniej, wsiadasz w tramwaj, wysiadasz przy Struga, zalatwiasz pod 110 i... poniewaz jestes strasznie leniwy to wracasz na Struga i wsiadasz w tramwaj, jedziesz wysiadasz przy Mickiewicza, a z tego miejsca masz 5(!) minut do numeru 175. Gdybys nie byl leniwy do z pod 110 do 175 jest moze 12 minut pieszo. Ze 175 wracasz na Kosciuszki, wsiadasz w tramwaj i wracasz do Struga na 104. A teraz cos Ci powiem. To co probujesz tu lansowac jest nie tylko glupie, ale i klamliwe. Do "Waszego" tramwaju trzeba dojsc do Nowomiejskiej. Zrobienie przystanku na pl. Wolnosci bedzie debilizmem. Zatamuje to ruch kolowy, utrudni dojazd do przystanku autobusow, ewentualnie wyrzuci taryfiarzy. Kolejna sprawa, to sprawa przystankow na Piotrkowskiej. Jesli tramwaj ma spelniac taka funkcje o jakiej sie tu mowi (zwiekszenie obrotow handlowych na Piotrkowskiej) to przystanki musza byc posiane gesto, prawdopodobnie odpowiadac rozkladowi przystankow na Kosciuszki/Zachodniej. W koncu jesli ktos juz ma sie wybrac tramwajem na zakupy na Piotrkowskiej to nie mozna zrobic przystanku przy Centralu, a nastepnego przy Zielonej... Wiec przystankow musi byc sporo. Do tego dochodzi sygnalizacja swietlna, na skrzyzowaniach przecinajacych Piotrkowska. Skrzyzowan takich jest 5. Na odcinku Kosciuszki/Zachodnie tez ich jest 5, ale ... tak , wiem ... to sie przeciez nie liczy prawda? A teraz najwazniejsze. Na szybkosc przejazdu tramwajow na Kosciuszki/Zachodniej wplyw maja: ilosc przystankow i sygnalizacja swietlna. Na Piotrkowskiej procz tych dwoch argumentow, dojdzie jeszcze jeden. Podobno Piotrkowska jest/bedzie deptakiem. Zatem jesli beda chodzic po niej piesi, jezdzic beda rowerzysci, i riksiarze( pomijam spory o stan i wyglad riksz - na te chwila sa ) to tramwaj taki bedzie osiagal duzo mniejsza predkosc niz tramwaj jadacy zaledwie 150-200 metrow dalej. Nie osiagnie predkosci rzedu 30-40 km/h. W zwiazku z tym naprawde idiotycznie brzmia niektore, podawane przez Ciebie i kolegow argumenty. Wychodzi na to, ze 26 milionow zlotych ma zostac wydane tylko dlatego, ze komus nie chce ruszyc sie dupy, i przejsc 150 metrow na Kosciuszki, i dlatego ze grupa ludzi chce cos udowodnic. Znalazlbym mnostwo mozliwosci na zagospodarowanie kwoty 26 milionow zlotych, z pozytkiem dla miasta. Jesli tramwaj ten powstanie, moze byc kandydatem do nagrody Najglupiej Zmarnowane Srodki z Budzetu Miasta w ostatnim 10-leciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: *.opera-mini.net 16.09.10, 20:22 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Przechodzisz z placu 100 metrow do Zachodniej, wsiadasz w tramwaj, wysiadasz pr > zy Struga, zalatwiasz pod 110 i... poniewaz jestes strasznie leniwy to wracasz > na Struga i wsiadasz w tramwaj, jedziesz wysiadasz przy Mickiewicza, a z tego m > iejsca masz 5(!) minut do numeru 175. Gdybys nie byl leniwy do z pod 110 do 175 > jest moze 12 minut pieszo. Ze 175 wracasz na Kosciuszki, wsiadasz w tramwaj i > wracasz do Struga na 104. Dobry dowcip! :D Właśnie DLATEGO ŁTR nie obsługuje transportu wzdłuż Piotrkowskiej! Lepiej bym tego nie pokazał :) A teraz cos Ci powiem. To co probujesz tu lansowac je > st nie tylko glupie, ale i klamliwe. Do "Waszego" tramwaju trzeba dojsc do Nowo > miejskiej. Zrobienie przystanku na pl. Wolnosci bedzie debilizmem. Zatamuje to > ruch kolowy, utrudni dojazd do przystanku autobusow, ewentualnie wyrzuci taryfi > arzy. No więc nie masz pojęcia, o czym piszesz, nawet nie znasz planów od dawna znanych dotyczących placu Wolności - więc przemyśl słowa o kłamstwie i debilizmie. Otóż plac Wolności po remoncie będzie strefą ruchu pieszego plus komunikacji miejskiej - i wiadomo to już od lat. I przystanki będą mogły być na samym placu. Przystanek ETK może zresztą spokojnie być na Piotrkowskiej koło ratusza. Kolejna sprawa, to sprawa przystankow na Piotrkowskiej. Jesli tramwaj ma > spelniac taka funkcje o jakiej sie tu mowi (zwiekszenie obrotow handlowych na P > iotrkowskiej) to przystanki musza byc posiane gesto, prawdopodobnie odpowiadac > rozkladowi przystankow na Kosciuszki/Zachodniej. W koncu jesli ktos juz ma sie > wybrac tramwajem na zakupy na Piotrkowskiej to nie mozna zrobic przystanku przy > Centralu, a nastepnego przy Zielonej... Wiec przystankow musi byc sporo. Wow, naprawdę?! A jak to sobie inaczej wyobrażałeś? To nie ma być szybki tramwaj, lecz tramwaj na deptaku! I ma mieć ok. 2 razy więcej przystanków, niż na ŁTR. Będzie miał np. przystanki przy Próchnika, 6 Sierpnia, Pasażu Schillera czy Roosevelta. Do te > go dochodzi sygnalizacja swietlna, na skrzyzowaniach przecinajacych Piotrkowska > . Skrzyzowan takich jest 5. Na odcinku Kosciuszki/Zachodnie tez ich jest 5, ale > ... tak , wiem ... to sie przeciez nie liczy prawda? A teraz najwazniejsze. Na > szybkosc przejazdu tramwajow na Kosciuszki/Zachodniej wplyw maja: ilosc przyst > ankow i sygnalizacja swietlna. Na Piotrkowskiej procz tych dwoch argumentow, do > jdzie jeszcze jeden. Podobno Piotrkowska jest/bedzie deptakiem. Zatem jesli bed > a chodzic po niej piesi, jezdzic beda rowerzysci, i riksiarze( pomijam spory o > stan i wyglad riksz - na te chwila sa ) to tramwaj taki bedzie osiagal duzo mni > ejsza predkosc niz tramwaj jadacy zaledwie 150-200 metrow dalej. Nie osiagnie p > redkosci rzedu 30-40 km/h. W zwiazku z tym naprawde idiotycznie brzmia niektore > , podawane przez Ciebie i kolegow argumenty. Że co niby jest idiotyczne? Czy Ty całą wiedzę o tym projekcie czerpiesz z tego artykuliku? Tramwaj na deptaku ma jechać WOLNIEJ NIŻ 20 KM/H! Tak jest wszędzie na deptakach z tramwajami! Jak inaczej wyobrażasz sobie połączenie ruchu pieszego z tramwajem? Uprzedzając Twoje zarzuty - oczywiście, że będzietn miało sens i będzie znacznie szybciej i wygodniej, niż pieszo czy wg Twojej arcyinteligentnej propozycji z dochodzeniem do Kościuszki. Wychodzi na to, ze 26 milionow > zlotych ma zostac wydane tylko dlatego, ze komus nie chce ruszyc sie dupy, > i przejsc 150 metrow na Kosciuszki, i dlatego ze grupa ludzi chce cos udowodnic > . Nie, nie wychodzi na to. Znalazlbym mnostwo mozliwosci na zagospodarowanie kwoty 26 milionow zlotych, > z pozytkiem dla miasta. Jesli tramwaj ten powstanie, moze byc kandydatem do na > grody Najglupiej Zmarnowane Srodki z Budzetu Miasta w ostatnim 10-leciu. Hehehe, słyszałeś o zakupie Brusa i planie budowy tunelu tramwajowego w miejscu wydzielonego torowiska na trasie W-Z? :D Powtarzam - nie wiesz, o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 16.09.10, 21:11 A jak to sobie inaczej wyobrażałeś? To nie ma być szybki tramwa > j, lecz tramwaj na deptaku! I ma mieć ok. 2 razy więcej przystanków, niż na ŁTR > . Będzie miał np. przystanki przy Próchnika, 6 Sierpnia, Pasażu Schillera czy R > oosevelta. Napisz zatem jaki jest sens dublowanie lini biegnacej przez Kosciuszki/Zachodnia, bo ja - idiota - nie potrafie tego zrozumiec. s i będzie znacznie szybciej i wygodniej, niż pieszo czy wg Twojej arcyintelige > ntnej propozycji z dochodzeniem do Kościuszki. Blagam. Udowodnij - wspierajac sie odpowiednimi wyliczeniami - ze bedzie szybciej niz dojscie tych paru krokow do rownoleglej linii tramwajowej. > Nie, nie wychodzi na to. Udowodnij, > Hehehe, słyszałeś o zakupie Brusa i planie budowy tunelu tramwajowego w miejscu > wydzielonego torowiska na trasie W-Z? :D Powtarzam - nie wiesz, o czym piszesz Jesli tylko te dwie rzeczy zaprzataja Twoja glowke, to chyba ja - nie mieszkajacy obecnie w Lodzi - mam wieksze pojecie o potrzebach miasta. Malo potrzeb ma o miasto? Malo? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... 16.09.10, 21:17 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Napisz zatem jaki jest sens dublowanie lini biegnacej przez Kosciuszki/Zachodni > a, bo ja - idiota - nie potrafie tego zrozumiec. Wcinając się -> budowa linii normalnej obsługującej śródmiejską strefę deptakową i reprezentacyjną nie dubluje linii szybkiego tramwaju obsługującego relację międzydzielnicową poprzez centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 16.09.10, 22:49 Przykro mi Panie Jakubie, ale zapewnienie transportu publicznego z punktu A do punktu B, gdzie z punktu A+150m do punktu B+150m prowadzi juz istniejacy ciag transportu publicznego, zawsze nazwe dublowaniem. to tak jakby w odleglosci 2-och kilometrow od istniejacej, bezplatnej autostrady, zbudowac kolejna, bezplatna autostrade. Tylko dlatego, ze po zbudowaniu nowej autostrady zjazd do wioski X bedzie mial dlugosc 1500 metrow, a nie 3500 metrow. Widzi Pan sens? Szczerze pytam. Nie pytam o linie tramwajowa, tylko o opisany przeze mnie przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... 16.09.10, 23:06 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Przykro mi Panie Jakubie, ale zapewnienie transportu publicznego z punktu A do > punktu B, gdzie z punktu A+150m do punktu B+150m prowadzi juz istniejacy ciag t > ransportu publicznego, zawsze nazwe dublowaniem. Ależ proszę uprzejmie, może Pan tak nazywać. Jest to natomiast z punktu widzenia wiedzy współczesnej w tym temacie kompletny nonsens i ilustruje ten nonsens m.in. sporządzony jeszcze w 2008 roku przez członka IPT plan: sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs445.snc3/25527_115864555105317_100000453191492_192779_825359_n.jpg > to tak jakby w odleglosci 2-och kilometrow od istniejacej, bezplatnej autostrady, zbudowac > kolejna, bezplatna autostrade. Nie, to nie jest analogia, gdyż nie jest analogią - jak już 2 razy pisałem, ale mogę powtórzyć - specyfika przemieszczeń po Piotrkowskiej w stosunku do tej z al. Kościuszki / ul. Zachodniej (że już o mieszaniu kompletnie nie związanych ze sobą środków transportu i dwóch różnych systemów spełniających kompletnie różne funkcje transportowe nie wspomnę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 21.09.10, 03:07 Panie Jakubie. Aby, nie byc posadzanym o bezpodstawne "bicie piany" pozwolilem zapoznac sie z projektem Europejskiego Tramwaju Kultury, stworzonego miedzy innymi przez Pana. Wiem, ze dosc pozno, ale chyba lepiej pozno niz wcale.Z calym szacunkiem dla Pana i osob,ktore wspoltworzyly ten projekt, oraz dla ogromu pracy jaka Panstwo wykonaliscie, uwazam co nastepuje: projekt zawiera kilka naduzyc, ktore powoduja ze jest dosc stronniczy. Rozumiem, ze ma on na celu przekonanie wladz Lodzi do wdrozenia pomyslu ETK, jednak stronniczosc ta, powinna go dyskwalifikowac. Zacznijmy zatem: - w pkt.2 zamieszczono takie slowa: "Swoistą cechą jest irracjonalne odsunięcie niemal wszystkich przystanków komunikacji publicznej od ulicy Piotrkowskiej (np. w obrębie Pl. Wolności lub na ul. Tuwima)". Odpowiadam: na pl.Wolnosci istnieje przystanek autobusowy, na ulicy Pomorskiej przystanek tramwajowy jest oddalony zaledwie kilkanascie metrow od placu Na ulicy Prochnika przystanek autobusowy jest oddalony max. 30 metrow od Piotrkowskiej. Na ulicy Jaracza przystanek autobusowy jest oddalony o 30 metrow od Piotrkowskiej. Na ulicy Zielonej przystanek tramwajowy jest oddalony o 10 metrow od Piotrkowskiej. Na ulicy Tuwima przystanek autobusowy jest oddalony o jakies 130 metrow ( twierdze, ze nie jest to odleglosc nie do pokonania). Na ulicy Zamenhofa przystanek autobusowy jest oddalony o jakies 60 metrow od Piotrkowskiej. Tak wiec slowa o odsunieciu przystankow sa naduzyciem. Tworcy raportu staraja sie wmowic, ze kilkadziesiat metrow to obszar nie do pokonania przez czlowieka. Nastepna niezrozumiala rzecza jest zdanie: "dojścia od nich do ulicy Piotrkowskiej pozostają przypadkowe i w dodatku o skrajnie niskiej jakości." Czym cechuje sie wspomniana tu "przypadkowosc"? Czy przystanki powinny byc rozmieszczone wg. jakiegos klucza? Np.: wszystkie o 1762 centymetrow od Piotrkowskiej? I co oznacza pojecie "skrajnie niskiej jakosci"? Jesli chodzi o nawierzchnie to wystarczy wymienic chodniki badz, kostke. Jesli chodzi o szerokosc, to chyba ze skargami nalezy udac sie na cmentarz, do osob, ktore nie zyja od blisko 200 lat. Czy moglby zatem Pan rozwinac to pojecie? "Skutkiem obecnego stanu systemu jest bardzo niska ocena w oczach potencjalnych pasażerów i postępujący od lat spadek ich liczby" Z demografii Lodzi: liczba mieszkancow Lodzi wynosila w roku 1984: 849 tysiecy. W roku 2009: 744 tysiace, co daje odplyw mieszkancow o ponad 100 tysiecy w ciagu 15 lat. W 2005 roku zarejestrowanych bylo w Lodzi ok. 250 tysiecy samochodow. W 2008 juz 333 tysiecy. Na rok 2012 przewidywana jest liczba ponad 450 tysiecy aut (cytujac pania dr Staniec z PL). W Lodzi (wg. przewidywan statystycznych) powinno zyc wowczas ok 730 tysiecy mieszkancow. Czy zatem mozna wysnuc wniosek, ze spadek liczby pasazerow MPK bierze sie, ze zmniejszajacej sie populacji miasta, oraz zwiekszajacej sie liczby samochodow, nie zas ze zlego rozmieszczenia przystankow czy braku tramwaju na Piotrkowskiej? Ja sklanialbym sie ku pierwszemu. "teoretycznie nie ma możliwości przejazdu rowerem ul. Piotrkowską przez al. Mickiewicza z południa na północ, albo dojazdu do Piotrkowskiej po ul. Zielonej i Narutowicza)." Ograniczenie przy Mickiewicza/Piotrkowska wynika z organizacji ruchu. Tu przyznam, ze moglaby istniec mozliwosc przejazdu przez Mickiewicza dla rowerow, skoro istnieje ruch od poludnia w MIckiewicza. Nie jest to rzecz nie do zrobienia. Czy wystepowali juz Panstwo z tym problemem do wladz? Przede wszystkim jednak, problemem w tym miejscu( rzeklbym, ze to wstyd) jest brak "szyn" na schodach do podziemia. takich, ktore umozliwialyby sprowadzenie wozka inwalidzkiego czy roweru. Mysle, ze to rowerzystom wystarczyloby (choc jak czytam po komentarzach, ze niektorym Lodzianom trudno jest przejsc z Piotrkowskiej do Kosciuszki na przystanek, to zaczynam miec watpliwosci). Jesli chodzi o Zielona i Narutowicza, to widze tu kolejne naduzycie slowne. Na tych ulicach nie ma mozliwosci umiejscowienia sciezek rowerowych. Zabudowa jest taka, a nie inna i ze skargami nalezaloby sie udac - jak juz nadmienilem - do osob dawno nie zyjacych. Dlaczego nie umiescili Panstwo ulicy Jaracza, Prochnika, Tuwima, Zamenhofa? Z tych ulic takze nie ma "teoretycznych" mozliwosci dojazdu. Praktyczne sa na kazdej wlasciwie z tych ulic, gdyz rowerzysta jest uczestnikiem ruchu, i jako taki ma prawo jechac rowerem po jezdni. Nie rozumiem zatem dokad mialo prowadzic to zdanie? "Dodatkowo nie zachęca do tego niska jakość przestrzeni publicznej (estetyka, zaburzenie architektoniczne, bezpieczeństwo) oraz brak przemyślanych ciągów pieszych łączących oba centra handlowe z otoczeniem." Panie Jakubie! Bardzo prosze o odniesienie sie do tych slow. Jezeli w projekcie, ktory Pan wspoltworzy padaja slowa, ze ludzie nie chca spacerowac po Piotrkowskiej bo, jest brudno, nudno i niebezpiecznie, a na forum pisze Pan, ze tramwaj ma nie tylko laczyc centra handlowe, ale przyciagnac ludzi na Piotrkowska, a co za tym idzie zwiekszyc obroty kupcow, to widze tutaj cos niezrozumialego. Czy chce Pan zatem mnie przekonac, ze po wprowadzeniu tramwaju na Piotrkowska, ludzie beda chetniej na nia przybywali, mimo ze nadal bedzie brudna, nudna i niebezpieczna? Tramwaj bedzie lekiem na cale zlo? "Transport publiczny również pozostaje niewydolny jako, że czas dojścia do przystanków i od przystanków wraz z czasem oczekiwania na pojazd i czasem przejazdu pozostaje na poziomie porównywalnym z przemieszczeniem pieszym." Przystanek przy Galerii Lodzkiej na rogu Pilsudskiego/Sienkiewicza jest usytowany na TYM SAMYM skrzyzowaniu co glowne wejscie do GL. Czy moze byc blizej? W dni robocze w godzinach od 9-22 kursuje tam od 9 do 23 skladow tramwajowych w ciagu godziny, w weekendy w analogicznych godzinach od 8 do 11 skladow na godzine. Przystanek na Mickiewicza/Kosciuszki znajduje sie prawie przy samym skrzyzowaniu, przystanki na Kosciuszki rowniez znajduja sie przy samym skrzyzowaniu. Z Kosciuszki do Manufaktury zas (w tych samych godzinach) jedzie w dni normalne od 11 do 22 skladow na godzine, w weekendy od 11 do 16 skladow na godzine. Przejazd tramwaju z Kosciuszki/Mickiewicza do przystanku na Zachodnia/Legionow lub do przystanku Zachodnia/Manufaktura to - wg. rozkladow jazdy MPK Lodz - od 9 do 17 minut. To co napisano zatem w projekcie nie jest naduzyciem, ale nawet przeklamianiem. Nie wierze, ze ETK dowiezie pasazerow szybciej, majac takie same ograniczenia wynikajace z sygnalizacji swietlnej oraz rozmieszczenia przystankow, a dodatkowo bedac ograniczonym poprzez ruch pieszych na Piotrkowskiej. "Transport samochodowy w obsłudze wspomnianych relacji również pozostaje niewydolny z racji konieczności dojścia do parkingów, poszukiwania miejsc parkingowych i narastających korków." Panie Jakubie. Transportu samochodowego nie wyelimnuje sie. Jesli ktos ma samochod, to nie zamieni go na transport publiczny. Wyobrazmy sobie, ze ktos mieszka na Teofilowie, Olechowie, Kurczakach, Nowym Zlotnie. Samo dotarcie transportem publicznym do centrum, z tych osrodkow to jakies 30-40 minut (nadal za rozkladem jazdy MPK). Do tego dochodzi dojscie do przystankow poczatkowych. Nie kazdy ma przystanek pod domem, i wielokrotnie dojscie do przystanku to kolejne 10-15 minut. W sporej czesci rejonow wiaze sie to rowniez z przesiadkami. Tak wiec, sama podroz do centrum to niejedokrotnie ponad godzina czasu. Jesli zas mowa o wymienonych centrach handlowych, to glownym celem udawania sie tam sa zakupy. W drodze powrotnej zatem dochodza, wszelakiego rodzaju torby itd. Jesli zatem ktos ma samochod, to napewno nie zrezygnuje z niego na rzecz transportu miejskiego. W sumie czemu mialby, skoro samochodem jest szybciej i wygodniej? Oba centra posiadaja parkingi, i nie ma absolutnie problemu ze znalezieniem miejsca. Dojscia do parkingow nie sa przeszkoda, bo w GL parking przylega bezposrednio do centrum, a w Manu jeden z parkingow usytuowany jest nawet na dachu budynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 21.09.10, 03:09 jest nawet na dachu budynku znajdujacego sie w obrebie centrum. Kolejne przeklamanie. Jedyny problem to korki, ale to problem szerszy niz tramwaj na Piotrkowskiej. "Następstwem słabości komunikacyjnej jest nikła spójność obszaru centralnego Łodzi i jego postępująca fragmentaryzacja. Proces ten w oczywisty sposób wywiera negatywny wpływ na funkcjonowanie obszaru. Spójność i ciągłość obszarów umożliwia ich racjonalne wykorzystanie bazujące na efekcie synergii. Istniejąca sytuacja doprowadza do niepotrzebnej konkurencji i wzajemnego osłabiania się poszczególnych podobszarów. Kontynuowanie polityki w kierunku izolacji „Pietryny”, czyli de facto zwiększania konkurencyjności strefowej z Manufakturą i południową pierzeją al. Piłsudskiego (Silver Screen, Galeria Łódzka) prawdopodobnie pogłębi zapaść funkcjonalną tej ulicy. " Panie Jakubie! Marginalizacja znaczenia Piotrkowskiej nastapila w wyniku wybudowania dwoch, zamykajacych ja centrow handlowych. Juz w chwili, gdy wiadome bylo ze powstanie Manufaktura bylo to oczywiste, i dosc glosno sie o tym mowilo. To bylo nieuniknione. Kupcy odeszli z Piotrkowskiej, gdyz: - centra handlowe daja mozliwosc skupienia handlu na obszarze nie tak rozleglym jak Piotrkowska, - centra handlowe maja wlasne kampanie marketingowe, czego nie ma Piotrkowska, - posiadaja MIEJSCA PARKINGOWE, ktorych centrum Lodzi posiada niewiele, a gdy juz je ma to pozwala wszelakiej masci "staczom" terroryzowac kierowcow (vide: pl.Komuny Paryskiej, gdzie sam tego doswiadczylem), - czynsze na Piotrkowskiej byly czestokroc wyzsze niz w centrach. Zanim powstaly centra, nie bylo wlasciwie konkurencji handlowej dla Piotrkowskiej, w zwiazku z czym czynsze windowane byly do szalonych rozmiarow. To sa przyczyny ucieczki kupcow z Piotrkowskiej, nie zas slabosc komunikacyjna. Czy bylby Pan laskaw mi przypomniec, o ile wiecej linii transportu miejskiego, oraz przystankow mielismy na Piotrkowskiej i jej okolicach przed 2000 rokiem? Z tego co bowiem pamietam, rozklad linii tramwajowych i autobusowych jest ten sam, a zmienila sie jedynie numeracja linii (ewentualnie jest troche mniej skladow, ale nie na tyle aby to wplywalo na transport). I przed 2000 rokiem Piotrkowska zyla, byla pelna sklepow, pubow i przede wszystkim - klientow. W kwestii transportu wlasciwie nic sie nie zmienilo, a ludzi na PIotrkowskiej nie ma. I bedzie ich jeszcze mniej po wybudowaniu Nowego Centrum Lodzi. Jest to normalny efekt. Prosze przypomniec sobie sprawe lodzkich kin, gdy wybudowano Silver Screen. Obecnie, mamy jeszcze multiplex w Manufakturze. Prosze sobie przypomniec ile bylo kin 15-20 lat temu w Lodzi, a ile mamy dzis. O tym takze sie kiedys mowilo. Prosze zatem nie naduzywac twierdzenia, ze niemoc Piotrkowskiej znajduje swoje zrodlo w slabej komunikacji. Zamkniecie Piotrkowskiej przez GL, Manufakture i NCL sprawi, ze nie pomoze jej nie tylko tramwaj, ale nawet prom kosmiczny. To sa fakty, panie Jakubie. "Zakończenie trasy znajdowałoby się na terenie CH Manufaktura, do którego tramwaj wjeżdżałby przez ulice Podrzeczną lub Lutomierską i Zachodnią (wspólny przystanek z ŁTR". Nie rozumiem, w jaki sposob tramwaj mialby wjezdzac ulica Lutomierska. Z kolei wjazd ulica Podrzeczna, wiaze sie ze zbudowaniem skrzyzowania Nowomiejska/Podrzeczna i skrzyzowania Zachodnia/Podrzeczna. Poniewaz istnieja juz skrzyzowania z Drewnowska i Lutomierska, wplyneloby to znaczaco na dalsze zakorkowanie Zachodniej. Trzy skrzyzowania z sygnalizacja swietlna na dlugosci 250 metrow. To wydaje sie byc jakims absurdem. Kolejna sprawa: czy zostaly przeprowadzone konsultacje z mieszkancami wymienionych w projekcie ulic? Czy beda oni zadowoleni z poprowadznia linii tramwajowej pod samymi oknami ich domow? Dodaje, ze zarowno Podrzeczna, Lutomierska czy Drewnowska to ulice bardzo waskie. Kolejny argument, ktory traca przesadnym wizjonerstwem. "odcinek od CH Manufaktura do al. Mickiewicza wraz z odnogą do Galerii łódzkiej prowadzoną po północnej stronie al. Piłsudskiego w miejscu obecnych parkingów powierzchniowych" Nie chcac byc niekulturalnym, nie napisze co tak naprawde przyszlo mi do glowy, gdy to przeczytalem. Panie Jakubie: prosze o odpowiedz, czy rzeczywiscie chca Panstwo zbudowania odnogi w polnocnej czesci Pilsudskiego? Przeplyw pojazdow na jednej z NAJWAZNIEJSZYCH i NAJRUCHLIWSZYCH ulic miasta, mialby zostac zaklocany przez zjezdzajacy ze skrzyzowania na bocznice tramwaj. Szczerze przyznam, ze nie spodziewalem sie, ze ktos moze wpasc na rownie niedorzeczny pomysl. Im dluzej czytam ow "projekt" tym bardziej dochodze do wniosku, ze ETK zamiast przyczyniac sie do usprawnienia transportu w miescie, wplynalby jedynie do zwiekszenia sie balaganu komunikacyjnego w miescie. "Wstępnie zakładać należy ich lokalizację przy ul. Mickiewicza/Piłsudskiego, Zamenhofa/Nawrot, Al. Schillera Struga/Tuwima, Rubinsteina/Moniuszki, Zielonej/Narutowicza, Więckowskiego/Jaracza, Rewolucji 1905 roku/Próchnika i na Pl. Wolności." Jest to tylko potwierdzeniem, ze tramwaj nie bylby szybszy niz obecny tramwaj na Kosciuszki/Zachodniej. "Przy powyższych założeniach czas przejazdu od Al. Mickiewicza do Placu Wolności wyniesie 10-11 minut," Biorac pod uwage, ze na trasie przejazdu znajdowac bedzie sie 8 przystankow (minimalny postoj tramwaju na przystanku to 1 minuta), oraz 6 skrzyzowan z sygnalizacja swietlna (wprowadzenie trawmaju wymusi powrot do istniejacej kilkadziesiat lat temu sygnalizacji Piotrkowska/6 sierpnia/Traugutta) to powyzsze zdanie nazwe nie przeklamaniem czy naduzyciem, ale - wybaczy Pan - klamstwem. Dodajac do powyzszych czynnikow, ruch pieszy i rowerowy na Piotrkowskiej, smiem z cala odpowiedzialnoscia twierdzic, ze czas 10-11 minut jest wielkoscia wzieta z sufitu. "Z wyjątkiem przystanków przy ul. Rubinsteina/Moniuszki i Al. Schillera występuje silna potrzeba integracji z istniejącym transportem publicznym." Czy jest to sugestia, aby rozklady kilkunastu linii autobusowych i tramwajowych DOSTOSOWAC do jednej linii tramwajowej? To juz jest nie niedorzeczne, ale najzwyczajniej smieszne. "Należy się jednak spodziewać, że liczba tych pojazdów będzie z czasem stopniowo maleć na skutek wymogu poprawy estetyki i spadającej ekonomicznej opłacalności tego typu pojazdów związanej z rosnącymi kosztami pracy." Panie Jakubie. W projekcie, ktory ma prowadzic do wielomilionowej inwestycji, nie ma miejsca na przypuszczenia. Jesli chodzi o wzgledy ekonomiczne, to przy obecnym bezrobociu jakie panuje w Lodzi, nalezy sie spodziewac ze zawsze znajda sie chetni, aby pracowac na rikszach. Jesli chodzi o sprawe estetyki: to prawda, ze riksze sa - lagodnie mowiac - obrzydliwe. Co jednak jesli, firma ktora je wynajmuje, wymieni swoj tabor, na taki ktory bedzie spelnial wymagania wzgledem walorow estetycznych? Jak wowczas beda sie mialy Panstwa przypuszczenia? " Podstawą, z której wychodzą twórcy projektu ETK są problemy ulicy Piotrkowskiej, będące w dużej mierze problemami natury komunikacyjnej. Istotą funkcji komunikacyjnej tramwaju jest aktywizacja zlokalizowanych na ul. Piotrkowskiej i możliwych do lokalizacji usług. Rozwój funkcji usługowej odbywać się może wyłącznie dzięki klientom. Zapewnienie odpowiedniej dostępności komunikacyjnej jest więc przeważnie stymulatorem rozwoju usług" Panie Jakubie. Jak juz nadmienilem, problemem Piotrkowskiej nie jest problem komunikacji, a konkurencja ze strony Galerii Lodzkiej i Manufaktury, brak spojnego marketingu, brak miejsc parkingowych w centrum oraz wysokie czynsze. O ile lokale w oficynach mozna wynajac juz za 3-4 tysiace zlotych, o tyle lokale frontowe to juz koszt kilkukrotnie wyzszy. Tak wiec jeszcze raz twierdze, ze to nie komunikacje nalezy obwiniac za postepujacy upadek Piotrkowskiej. "Chodzi o skierowanie usługi do tych, którzy z braku czasu, albo przyzwyczajeń zamiast na „Pietrynę” jadą samochodem do centrów handlowych (bo „szybciej”, „wygodniej” itp.), " Powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 21.09.10, 03:21 Powyzej napisalem, czemu kierowcy nie zrezygnuja z samochodow. Proponuje przeprowadzenie ankiety (na bardziej reprezentatywnej liczbie osob niz 50 czy 100) wsrod zmotoryzowanych mieszkancow Olechowa, Janowa, Chojen, Smulska, Teofilowa, Zlotna, Radogoszcza, Lagiewnik, Nowosolnej i podobnych rejonow, z pytaniem: "Czy jesli na Piotrkowskiej powstanie tramwaj, jestes w stanie przyjezdzac do centrum transportem publicznym, nie zas samochodem". Mysle, ze taka ankieta jest nawet konieczna. "Należy także spostrzec, że linia ta przebiegając między imperiami niemieckich i żydowskich „królów bawełny”, wzdłuż zamieszkałej przez zarówno elitę polską jak i samych robotników fabrycznych oraz rosyjskich urzędników Piotrkowską i przez dawne „Litzmannstadt Ghetto”, jest nawiązaniem do idei promocji Łodzi jako Miasta Czterech Kultur, " W ogolnym kontekscie tego projektu, uwazam te slowa za rownie piekne co i puste. Imperia krolow bawelny zamienily sie w budynki mieszkalne i centrum handlowe. Piotrkowskiej nie zamieszkuja juz elity, a teren dawnego "Litzmannstadt Ghetto" w obrebie, w ktorym proponuja Panstwo przejazd tramwaju, mozna wyroznic jedynie po pozostalosciach napisow na chodnikach, oznaczajacych granice getta. Nazywanie wiec tramwaju Europejskim Tramwajem Kultury, jest raczej naduzyciem zarowno w odniesieniu do kultury jak i Europy. "ETK łącząc niemal wszystkie najważniejsze elementy obszaru tożsamości miasta doskonale nadaje się do służenia jako element linearnej penetracji miasta przez turystów". Panie Jakubie, aby Lodz zaczela generowac ten upragniony ruch turystyczny musi wczesniej zostac spelnionych mnostwo warunkow. I tak: - musi zostac unowoczesniony Lublinek, i musi zwiekszyc sie liczba polaczen lotniczych z Lodzia, - w Polsce musza zostac dokonczone autostrady, - polskimi kolejami, musi sie podrozowac tanio, wygodnie, komfortowo i bezpiecznie, a dworce nie moga straszyc brudem, smrodem i bezdomnymi ( Lodz Kaliska i Lodz fabryczna). To tylko w kwestii dotarcia do Lodzi. Procz tego potrzebne sa: - odpowiedniej klasy baza hotelowa, - zapewnienie bezpieczenstwa w Lodzi (przede wszystkim w centrum, ale nie tylko), - inwestycje infrastrukturalne (chocby naprawienie stanu nawierzchni drog, czy wybudowanie parkingow), - zrewitalizowanie znacznej czesci budynkow w centrum - wystarczy odejsc kilkaset metrow od Piotrkowskiej, na Sienkiewicza, Narutowicza, Wschodnia czy Gdanska, i juz mamy obraz "prawdziwej" Lodzi, - zapewnienie w Lodzi jakichs atrakcji turystycznych ponad te, ktore obecnie sa. Trudno sie bowiem spodziewac, aby turysci przemierzali setki i tysiace kilometrow tylko po to, aby przejsc sie po Piotrkowskiej i zrobic zakupy w Manufakturze. - zapewnienie marketingu zewnetrznego w Lodzi na skale europejska, o wysokiej jakosci. Jest pewnie jeszcze kilka innych potrzeb, ale mysle ze te ktore opisalem, na razie wystarcza. "budowa torowiska ulicznego w ul. Piotrkowskiej na odcinku Pl. Wolności - al. Mickiewicza budowa torowiska w ul. Podrzecznej lub Lutomierskiej pomiędzy ul. Zgierską a ul. Zachodnią budowa torowiska po północnej stronie ul. Piłsudskiego na odcinku od ul. Piotrkowskiej do ul. Sienkiewicza wraz z zakończeniem trasy budowa torowiska między ul. Zachodnia a tzw. Rynkiem Manufaktury wraz z zakończeniem trasy modernizacje układów torowych Pl. Wolności, Pl. Kościelnego (lub Starego Rynku) skrzyżowania ulic Mickiewicza, Piłsudskiego i Piotrkowskiej, oraz ulic Zachodniej, Drewnowskiej, Lutomierskiej budowa i modernizacja układu sieci trakcyjnej na całej długości trasy wraz z zasilaniem towarzysząca linii infrastruktura komunikacyjna (wyposażenie przystanków, system sterowania ruchem) wymiana nawierzchni przypuszczalnie wraz z podbudową ul. Piotrkowskiej na nawierzchnię z materiałów szlachetnych meble miejskie, mała architektura oraz zieleń na ulicy Piotrkowskiej; zakup taboru niskopodłogowego o indywidualnej aranżacji (6 szt.) remont zabytkowych pojazdów tramwajowych wraz z zapewnieniem zaplecza technicznego do jego odpowiedniego serwisowania (6 szt.) zakup sprzętu do utrzymania wymaganych parametrów torowiska" W artykule GW padla kwota 26 milionow zlotych. W projekcie jest mowa o zakupie 6 skladow niskopodlogowych o indywidualnej aranzacji. Tymczasem jak donosi Dziennik Baltycki w artykule z dn. 16 sierpinia br., koszt jednego skladu tramwaju PES to 8,7 mln zlotych brutto (dla zamowienia zlozonego przez Gdansk). I mozna te cene uznac za wiarygodna, zwazywszy na to, ze oferta PESy dla Tramwajow Warszawskich zlozona w marcu 2009 roku byla dosc podobna - cena skladu brutto wyniosla wowczas 8,05 mln zlotych. Zatem zakup 6 nowoczesnych skladow to koszt ok. 51 milionow zlotych - nie wspominajac o indywidualnej aranzacji. Po dodaniu kosztow inwestycji wymienionych powyzej (w tym restauracji starodawnych skladow, budowy nowych torowisk, modernizacji istniejacych, przebudowie ulic), mozna smialo twierdzic ze koszt calosci opiewalby na przynajmniej 100 mln zlotych. Zrozumialym jest, ze czesc pieniedzy zdobyta zostanie z funduszy Unii Europejskiej, jednak nie mozna liczyc na to, ze bedzie to wysokosc rzedu 75% .W zwiazku z czym jasnym jest, ze podana kwota 26 mln jest albo blednie wyliczona, albo tez celowo zostala znacznie zanizona.. Reasumujac: projekt ow - jakkolwiek nie dopatrywac sie w nim szczytnego celu - jest pozbawiony wiarygodnosci. Nie tylko, nie niesie za soba zadnych widocznych korzysci, ale rowniez wplynalby na zdezorganizowanie plynnosci ruchu drogowego w obrebie centrum Lodzi. Zatrzymanie ruchu na ulicach Zachodnia, Sienkiewicza, Pilsudskiego a takze na skrzyzowaniach Piotrkowskiej z Mickiewicza, Zamenhofa, Tuwima/Struga, Zielona/Narutowicza, Jaracza i Prochnika spowodowane budowa linii (sama wymiana kostki na Piotrkowskiej nie wstrzyma ruchu na ulicach krzyzujacych sie z nia) spowodowaloby komplikacje komunikacyjne jakich Lodz nie zaznala od wielu lat. Procz wstrzymania ruchu samochodow, nalezaloby zmienic na pewien okres trasy kilkunastu linii komunikacji miejskiej, a to przelozyloby sie na utrudnienia w dojechaniu do miejsc pracy, urzedow oraz osrodkow handlowych dziesiatkow tysiecy Lodzian. Kolejny argument przeciwko temu projektowi, ma wymiar finansowy. Albowiem czy bylaby to kwota 26 mln (malo wiarygodna) czy 100 mln zlotych, to sa to pieniadze ogromne, szczegolnie dla Lodzi. Juz kwota 26 mln zlotych moglaby z powodzeniem wplynac na wizerunek Piotrkowskiej i okolic. Srodki te moglyby zostac przeznaczone na: - poprawe stanu bezpieczenstwa poprzez wprowadzenie wiekszej liczby patroli w centrum, oraz np.: zbudowanie 2-3 niewielkich posterunkow policji na Piotrkowskiej. Przypominam, ze istnialy kiedys tak owe na pl.Wolnosci i w rejonie kina Polonia. - zrewitalizowanie frontow kolejnych budynkow - nie tylko na Piotrkowskiej, ale np.: na Narutowicza czy Moniuszki. - wybudowanie ogolnodostepnych toalet, w liczbie odpowiadajacej zapotrzebowaniu, tak aby Piotrkowska nie tonela w urynie, - wymiana mebli i nawierzchni (jest to w planach), - zbudowanie w okolicach centum wiekszej ilosci parkingow, - stworzenie spojnej strategii marketingowej dla ulicy Piotrkowskiej, - i pewnie kilka innych rzeczy. Tak wiec srodki, ktore chca Panstwo przeznaczyc na tramwaj na Piotrkowskiej mozna wykorzystac znacznie rozsadniej. Rodzi sie zatem pytanie, czemu tak mocno lobbujecie Panstwo za ta koncepcja. Rodzi sie tez pytanie, co bedzie jesli po wprowadzeniu tramwaju, okaze sie ze nie bedzie on dostatecznie wykorzystywany, a jego obecnosc wplynie na zmniejszenie sie doplywu klientow do punktow handlowo - uslugowych na Piotrkowskiej (taka mozliwosc rowniez istnieje). Czy wowczas Lodz bedzie musiala wydac kolejne miliony na zrywanie niepotrzebnych torow tramwajowych, korkujac przy okazji ponownie ruch w centrum. I kto wowczas poniesie konsekwencje za blednie wydane finanse publiczne. Na zakonczenie. Panie Jakubie, mimo ze sie nie znamy, darze Pana, Panskie Kolezanki i Kolegow, oraz Panstw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 21.09.10, 03:22 oraz Panstwa dzialania szacunkiem, widac bowiem jak na dloni ze zalezy Wam na dobru tego miasta. Dlatego tez, moja opinie staralem sie wywazyc jak tylko moglem, zachowujac kulture wypowiedzi. Staram sie podejsc do tego tematu najbardziej rzeczowo, jak tylko moge. Nie jestem przeciwnikiem tramwajow, jestem ich wielkim zwolennikiem. Zarowno nowych jak i starych. Przez wiele lat tysiace razy bylem pasazerem tramwajow, i nie wyobrazam sobie zeby kiedys mialy z Lodzi zniknac. Jednak to co Panstwo proponuja uwazam za niepotrzebne, i bledne. Lodz potrzebuje naprawy, potrzebuje dobrych pomyslow i projektow. Panstwa projekt, tym razem niestety ani nie jest dobry ani konieczny. Pomijajac juz watpliwa zasadnosc wprowadzenia tramwaju na Piotrkowska, po raz kolejny trzeba powiedziec, ze Lodzi - przy calym ogromie koniecznej pracy do wykonania w miescie - najzwyczajniej nie stac na tego typu (przepraszam za wyrazenie) fanaberie. Wiem, ze zarzuci mnie Pan, i panscy zwolennicy mnostwem kontrodpowiedzi, podwazajac to co powyzej napisalem, jednak prosilbym Panstwa abyscie dokladnie przeanalizowali to co napisalem, i zastanowili sie nad tym co chcecie zrobic. Czy czasem przez przypadek nie wyrzadzicie Lodzi krzywdy. Pozdrawiam. Krzysztof. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... 30.09.10, 13:54 Szanowny Panie, bardzo się cieszymy, że tak interesuje się Pan tym projektem i bardzo chętnie odpowiadamy Panu na pytania, ale przy tak rozbudowanej dyskusji nie jesteśmy w stanie dyżurować w internecie i odpisywać na tak długie uwagi. Proponujemy natomiast znacznie efektywniejszą dyskusję na ten temat w realu, sądzę, że 2 - 3 godzinki wieczorem na mieście przy wykorzystaniu sprzętu unaoczniającego pewne sprawy (wystarczy jeden laptop i dostęp do netu oraz materiałów projektowych) powinien wyjaśnić większość spraw :) Tym samym serdecznie zapraszamy Pana na spotkanie, a szczegóły ustalimy już mailowo. W razie czego mail do mnie jest podany niżej, ja napisałem do Pana przez GW z propozycją takiego spotkania tematycznego. Może także Pan zaprosić oczywiście innych znajomych, którzy są zainteresowani omówieniem projektu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Zaproszenie na dyskusję :) 30.09.10, 13:58 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): [...] Przepraszam, niestety nie jest Pan zalogowany na forum, dlatego nie mogę Panu wysłać maila... proszę o kontakt zatem: jakub.polewski@gmail.com Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za tak szczegółowe zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 21.09.10, 03:28 dachu budynku znajdujacego sie w obrebie centrum. Kolejne przeklamanie. Jedyny problem to korki, ale to problem szerszy niz tramwaj na Piotrkowskiej. "Następstwem słabości komunikacyjnej jest nikła spójność obszaru centralnego Łodzi i jego postępująca fragmentaryzacja. Proces ten w oczywisty sposób wywiera negatywny wpływ na funkcjonowanie obszaru. Spójność i ciągłość obszarów umożliwia ich racjonalne wykorzystanie bazujące na efekcie synergii. Istniejąca sytuacja doprowadza do niepotrzebnej konkurencji i wzajemnego osłabiania się poszczególnych podobszarów. Kontynuowanie polityki w kierunku izolacji „Pietryny”, czyli de facto zwiększania konkurencyjności strefowej z Manufakturą i południową pierzeją al. Piłsudskiego (Silver Screen, Galeria Łódzka) prawdopodobnie pogłębi zapaść funkcjonalną tej ulicy. " Panie Jakubie! Marginalizacja znaczenia Piotrkowskiej nastapila w wyniku wybudowania dwoch, zamykajacych ja centrow handlowych. Juz w chwili, gdy wiadome bylo ze powstanie Manufaktura bylo to oczywiste, i dosc glosno sie o tym mowilo. To bylo nieuniknione. Kupcy odeszli z Piotrkowskiej, gdyz: - centra handlowe daja mozliwosc skupienia handlu na obszarze nie tak rozleglym jak Piotrkowska, - centra handlowe maja wlasne kampanie marketingowe, czego nie ma Piotrkowska, - posiadaja MIEJSCA PARKINGOWE, ktorych centrum Lodzi posiada niewiele, a gdy juz je ma to pozwala wszelakiej masci "staczom" terroryzowac kierowcow (vide: pl.Komuny Paryskiej, gdzie sam tego doswiadczylem), - czynsze na Piotrkowskiej byly czestokroc wyzsze niz w centrach. Zanim powstaly centra, nie bylo wlasciwie konkurencji handlowej dla Piotrkowskiej, w zwiazku z czym czynsze windowane byly do szalonych rozmiarow. To sa przyczyny ucieczki kupcow z Piotrkowskiej, nie zas slabosc komunikacyjna. Czy bylby Pan laskaw mi przypomniec, o ile wiecej linii transportu miejskiego, oraz przystankow mielismy na Piotrkowskiej i jej okolicach przed 2000 rokiem? Z tego co bowiem pamietam, rozklad linii tramwajowych i autobusowych jest ten sam, a zmienila sie jedynie numeracja linii (ewentualnie jest troche mniej skladow, ale nie na tyle aby to wplywalo na transport). I przed 2000 rokiem Piotrkowska zyla, byla pelna sklepow, pubow i przede wszystkim - klientow. W kwestii transportu wlasciwie nic sie nie zmienilo, a ludzi na PIotrkowskiej nie ma. I bedzie ich jeszcze mniej po wybudowaniu Nowego Centrum Lodzi. Jest to normalny efekt. Prosze przypomniec sobie sprawe lodzkich kin, gdy wybudowano Silver Screen. Obecnie, mamy jeszcze multiplex w Manufakturze. Prosze sobie przypomniec ile bylo kin 15-20 lat temu w Lodzi, a ile mamy dzis. O tym takze sie kiedys mowilo. Prosze zatem nie naduzywac twierdzenia, ze niemoc Piotrkowskiej znajduje swoje zrodlo w slabej komunikacji. Zamkniecie Piotrkowskiej przez GL, Manufakture i NCL sprawi, ze nie pomoze jej nie tylko tramwaj, ale nawet prom kosmiczny. To sa fakty, panie Jakubie. "Zakończenie trasy znajdowałoby się na terenie CH Manufaktura, do którego tramwaj wjeżdżałby przez ulice Podrzeczną lub Lutomierską i Zachodnią (wspólny przystanek z ŁTR". Nie rozumiem, w jaki sposob tramwaj mialby wjezdzac ulica Lutomierska. Z kolei wjazd ulica Podrzeczna, wiaze sie ze zbudowaniem skrzyzowania Nowomiejska/Podrzeczna i skrzyzowania Zachodnia/Podrzeczna. Poniewaz istnieja juz skrzyzowania z Drewnowska i Lutomierska, wplyneloby to znaczaco na dalsze zakorkowanie Zachodniej. Trzy skrzyzowania z sygnalizacja swietlna na dlugosci 250 metrow. To wydaje sie byc jakims absurdem. Kolejna sprawa: czy zostaly przeprowadzone konsultacje z mieszkancami wymienionych w projekcie ulic? Czy beda oni zadowoleni z poprowadznia linii tramwajowej pod samymi oknami ich domow? Dodaje, ze zarowno Podrzeczna, Lutomierska czy Drewnowska to ulice bardzo waskie. Kolejny argument, ktory traca przesadnym wizjonerstwem. "odcinek od CH Manufaktura do al. Mickiewicza wraz z odnogą do Galerii łódzkiej prowadzoną po północnej stronie al. Piłsudskiego w miejscu obecnych parkingów powierzchniowych" Nie chcac byc niekulturalnym, nie napisze co tak naprawde przyszlo mi do glowy, gdy to przeczytalem. Panie Jakubie: prosze o odpowiedz, czy rzeczywiscie chca Panstwo zbudowania odnogi w polnocnej czesci Pilsudskiego? Przeplyw pojazdow na jednej z NAJWAZNIEJSZYCH i NAJRUCHLIWSZYCH ulic miasta, mialby zostac zaklocany przez zjezdzajacy ze skrzyzowania na bocznice tramwaj. Szczerze przyznam, ze nie spodziewalem sie, ze ktos moze wpasc na rownie niedorzeczny pomysl. Im dluzej czytam ow "projekt" tym bardziej dochodze do wniosku, ze ETK zamiast przyczyniac sie do usprawnienia transportu w miescie, wplynalby jedynie do zwiekszenia sie balaganu komunikacyjnego w miescie. "Wstępnie zakładać należy ich lokalizację przy ul. Mickiewicza/Piłsudskiego, Zamenhofa/Nawrot, Al. Schillera Struga/Tuwima, Rubinsteina/Moniuszki, Zielonej/Narutowicza, Więckowskiego/Jaracza, Rewolucji 1905 roku/Próchnika i na Pl. Wolności." Jest to tylko potwierdzeniem, ze tramwaj nie bylby szybszy niz obecny tramwaj na Kosciuszki/Zachodniej. "Przy powyższych założeniach czas przejazdu od Al. Mickiewicza do Placu Wolności wyniesie 10-11 minut," Biorac pod uwage, ze na trasie przejazdu znajdowac bedzie sie 8 przystankow (minimalny postoj tramwaju na przystanku to 1 minuta), oraz 6 skrzyzowan z sygnalizacja swietlna (wprowadzenie trawmaju wymusi powrot do istniejacej kilkadziesiat lat temu sygnalizacji Piotrkowska/6 sierpnia/Traugutta) to powyzsze zdanie nazwe nie przeklamaniem czy naduzyciem, ale - wybaczy Pan - klamstwem. Dodajac do powyzszych czynnikow, ruch pieszy i rowerowy na Piotrkowskiej, smiem z cala odpowiedzialnoscia twierdzic, ze czas 10-11 minut jest wielkoscia wzieta z sufitu. "Z wyjątkiem przystanków przy ul. Rubinsteina/Moniuszki i Al. Schillera występuje silna potrzeba integracji z istniejącym transportem publicznym." Czy jest to sugestia, aby rozklady kilkunastu linii autobusowych i tramwajowych DOSTOSOWAC do jednej linii tramwajowej? To juz jest nie niedorzeczne, ale najzwyczajniej smieszne. "Należy się jednak spodziewać, że liczba tych pojazdów będzie z czasem stopniowo maleć na skutek wymogu poprawy estetyki i spadającej ekonomicznej opłacalności tego typu pojazdów związanej z rosnącymi kosztami pracy." Panie Jakubie. W projekcie, ktory ma prowadzic do wielomilionowej inwestycji, nie ma miejsca na przypuszczenia. Jesli chodzi o wzgledy ekonomiczne, to przy obecnym bezrobociu jakie panuje w Lodzi, nalezy sie spodziewac ze zawsze znajda sie chetni, aby pracowac na rikszach. Jesli chodzi o sprawe estetyki: to prawda, ze riksze sa - lagodnie mowiac - obrzydliwe. Co jednak jesli, firma ktora je wynajmuje, wymieni swoj tabor, na taki ktory bedzie spelnial wymagania wzgledem walorow estetycznych? Jak wowczas beda sie mialy Panstwa przypuszczenia? " Podstawą, z której wychodzą twórcy projektu ETK są problemy ulicy Piotrkowskiej, będące w dużej mierze problemami natury komunikacyjnej. Istotą funkcji komunikacyjnej tramwaju jest aktywizacja zlokalizowanych na ul. Piotrkowskiej i możliwych do lokalizacji usług. Rozwój funkcji usługowej odbywać się może wyłącznie dzięki klientom. Zapewnienie odpowiedniej dostępności komunikacyjnej jest więc przeważnie stymulatorem rozwoju usług" Panie Jakubie. Jak juz nadmienilem, problemem Piotrkowskiej nie jest problem komunikacji, a konkurencja ze strony Galerii Lodzkiej i Manufaktury, brak spojnego marketingu, brak miejsc parkingowych w centrum oraz wysokie czynsze. O ile lokale w oficynach mozna wynajac juz za 3-4 tysiace zlotych, o tyle lokale frontowe to juz koszt kilkukrotnie wyzszy. Tak wiec jeszcze raz twierdze, ze to nie komunikacje nalezy obwiniac za postepujacy upadek Piotrkowskiej. "Chodzi o skierowanie usługi do tych, którzy z braku czasu, albo przyzwyczajeń zamiast na „Pietrynę” jadą samochodem do centrów handlowych (bo „szybciej”, „wygodniej” itp.), " Powyzej napisalem, cze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Przepraszam za "dubla" IP: 89.100.63.* 21.09.10, 03:30 ale chyba forum nie bylo przygotowane na tak obszerna wypowiedz...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: *.opera-mini.net 16.09.10, 21:51 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > > Hehehe, słyszałeś o zakupie Brusa i planie budowy tunelu tramwajowego w m > iejscu > > wydzielonego torowiska na trasie W-Z? :D Powtarzam - nie wiesz, o czym pi > szesz > Jesli tylko te dwie rzeczy zaprzataja Twoja glowke, to chyba ja - nie mieszkaja > cy obecnie w Lodzi - mam wieksze pojecie o potrzebach miasta. Malo potrzeb ma o > miasto? Malo? Ale co, mnie próbujesz powiedzieć, że zakup Brusa był głupotą stulecia, a głupotą podobnej rangi jest plan budowy tunelu pod wydzielonym torowiskiem, gdzie i dziś tramwaj jeździ bardzo szybko? Nie musisz, ja to wiem :) Próbuję Ci uświadomić, że w planie inwestycyjnym, a także wśród spontanicznych inwestycji (zakup Brusa za kilkadziesiąt mln zł) roi się od głupot, zamiast których można rewitalizować miasto. ETK to właśnie projekt rewitalizacyjny. Skoro o Brusie nie słyszałeś, to Ci opowiem. Miasto kupiło kawałek lasu od wojska za bodajże 40 mln zł, przy czym umowa zobowiązuje do wykorzystania terenu tylko docelów rekreacyjnych - nie można sprzedać z zyskiem, nic z tych rzeczy :) Żeby było ciekawiej, pomysłodawcy chcieli kupić ten teren, by wybudować tam tor Formuły 1, czego zrobić tam nie wolno :D Ale cóż, przynajmniej można zrobić rezerwat, bo przyroda faktycznie jest tam cenna. Tylko, że równie dobrze można było lobbować na rzecz ochrony tego terenu przez ministra środowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Dygresja nt. Brusa 16.09.10, 22:19 A Brusem było jeszcze gorzej. Miasto kupiło (!) za 73 mln PLN (a nie za 40 mln PLN) zamiast opracować plan ochrony za kilkaset tysięcy PLN (!). Pomimo, że radni deklarowali, że tam będzie tylko ochrona przed deweloperką i po to rzekomo kupiono (zamiast ochronić 100 razy taniej), to w projekcie studium zagospodarowania przestrzennego teren ten jest w ramach strefy zurbanizowanej, a pomysłodawcy (politycy z wyższej półki) rzucali na lewo i prawo pomysły (bardzo ekologiczne przecież) jak właśnie tor formuły 1 (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... IP: 89.100.63.* 16.09.10, 22:24 Doskonale wiesz, ze mam swiadomosc o inwestycji na Brusie. Pod artykulami o powyzszym rowniez sie wypowiadam. Nie musisz mi przytaczac faktow, bo znam je. Pod tym artykulem dyskutuje o zasadnosci inwestycji opiewajacej na 26 milionow zlotych. Moim zdaniem to taki Brus bis, tylko w mniejszym wydaniu (finansowym). Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Poczytaj o projekcie, zanim się wypowiesz... 16.09.10, 23:09 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Doskonale wiesz, ze mam swiadomosc o inwestycji na Brusie. Pod artykulami o pow > yzszym rowniez sie wypowiadam. Nie musisz mi przytaczac faktow, bo znam je. Pod > tym artykulem dyskutuje o zasadnosci inwestycji opiewajacej na 26 milionow zlo > tych. Moim zdaniem to taki Brus bis, tylko w mniejszym wydaniu (finansowym). Brus był zmarnowaniem pieniędzy, gdyż z dwóch możliwości wybraną tę 100 razy droższą. W przypadku Piotrkowskiej nie ma tańszej formy skutecznej integracji Piotrkowskiej z obszarami odizolowanymi obecnie od niej (czy właśnie odwrotnie). Oczywiście jesteśmy otwarci na wszelkie propozycje takich alternatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Polewski -pseudo menadżer 16.09.10, 20:51 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > To co probujesz tu lansowac jest nie tylko glupie, ale i klamliwe. Jasne, europejski w tym kilka polskich miast to fikcja. Bo jak o czymś nie wiesz to to nie istnieje, prawda? > Do "Waszego" tramwaju trzeba dojsc do Nowomiejskiej. Albo do Zachodniej, albo do Manufaktury, albo do Tymienieckiego itd. A również dobrze to dojechać, a nie dojść. Może zapoznaj się najpierw z projektem, szczególnie z węzłami integracyjnymi, zanim zaczniesz pisać co Ci się wydaje, a nie jak naprawdę jest to zaproponowane? > Zrobienie przystanku na pl. Wolnosci bedzie debilizmem. Zatamuje to > ruch kolowy, utrudni dojazd do przystanku autobusow, ewentualnie wyrzuci taryfi > arzy. Jasne, szczególnie, że planach miasta jest całkowite uwolnienie pl. Wolności z ruchu kołowego. Nawet nie wiesz jakie są plany urzędu w Twoim własnym mieście donośnie poszczególnych obszarów. A stawianie tezy, że 6 taksówek stojących na placu jest ważniejsze niż setki osób jadących tramwajem to jakieś kuriozum. > Kolejna sprawa, to sprawa przystankow na Piotrkowskiej. Jesli tramwaj ma > spelniac taka funkcje o jakiej sie tu mowi (zwiekszenie obrotow handlowych na P > iotrkowskiej) to przystanki musza byc posiane gesto, prawdopodobnie odpowiadac > rozkladowi przystankow na Kosciuszki/Zachodniej. A co ma handel na Piotrkowskiej z przystankami na Kościuszki i Zachodniej? Wręcz przeciwnie. Dla zwiększenia dostępności strefy Piotrkowskiej przystanki mogą być na wysokości pomiędzy przystankami ŁTRu. To zagęszcza sieć przystanków po obu stronach kwartału. Co do gęstości przystanków - oczywiście, że powinny być dostatecznie częste. Przykład? Pasaż Rubinsteina. > W koncu jesli ktos juz ma sie wybrac tramwajem na zakupy na Piotrkowskiej to nie mozna > zrobic przystanku przy Centralu, a nastepnego przy Zielonej... Wiec przystankow musi byc > sporo. Jakbyś przeczytał ten projekt to byś wiedział, że ma być ich - jak to nazwałeś - sporo. > Do tego dochodzi sygnalizacja swietlna, na skrzyzowaniach przecinajacych Piotrkowska. Doprawdy? To fajnie, że uważasz, że nikt poza Tobą na to nie wpadł. Ale po co czytać projekt, przecież można a priori zarzucać, że czegoś w nim nie ma. Żeby porobić zamieszanie. > Skrzyzowan takich jest 5. Na odcinku Kosciuszki/Zachodnie tez ich jest 5, ale > ... tak , wiem ... to sie przeciez nie liczy prawda? Fajnie, że polemizujesz sam do siebie. To bardzo konstruktywne w dyskusji na temat konkretnego projektu, którego nawet nie chciało Ci się przed rozmową przeczytać. > A teraz najwazniejsze. Na szybkosc przejazdu tramwajow na Kosciuszki/Zachodniej wplyw > maja: ilosc przystankow i sygnalizacja swietlna. Na Piotrkowskiej procz tych dwoch > argumentow, dojdzie jeszcze jeden. Podobno Piotrkowska jest/bedzie deptakiem. Zatem > jesli beda chodzic po niej piesi, jezdzic beda rowerzysci, i riksiarze( pomijam spory o > stan i wyglad riksz - na te chwila sa ) to tramwaj taki bedzie osiagal duzo mni > ejsza predkosc niz tramwaj jadacy zaledwie 150-200 metrow dalej. Oczywiście, że tak. A po co ma jechać bardzo szybko? Od kiedy to jest warunek sprawnej obsługi terenów śródmiejskich? ŁTR powinien jechać szybko jako tramwaj szybki, obsługujący relacje międzydzielnicową. ETK to zupełnie inny typ elementu całego systemu. > Nie osiagnie predkosci rzedu 30-40 km/h. 30/40 km/h na deptaku? To dowcip miał być? Po deptaku tramwaj powinien nie przekraczać 20 km/h. I nie ma żadnej potrzeby, aby przekraczał. > W zwiazku z tym naprawde idiotycznie brzmia niektore > , podawane przez Ciebie i kolegow argumenty. Tzn. które? Bo na razie sam wymyślasz jakieś tezy i z nimi polemizujesz. O projekcie jak udowodniłeś tym wpisem nie wiesz nic. > Wychodzi na to, ze 26 milionow zlotych ma zostac wydane tylko dlatego, ze komus > nie chce ruszyc sie dupy, i przejsc 150 metrow na Kosciuszki Słyszałeś o czymś takim jak "badania potrzeb transportowych"? Z to nich wynikają pewne normy w transporcie zbiorowym, które się po prostu przyjmuje, bo na to składa się tryb życia, psychologia, ekonomia i wiele innych czynników. Rozumiem, że Ty to negujesz? To powodzenia. > i dlatego ze grupa ludzi chce cos udowodnic. A i owszem, udowodnić, że Łódź nie musi być zacofana cywilizacyjnie, również pod względem transportu. A dlaczego miała by zacofana być i nie korzystać z osiągnięć współczesnych na świecie m.in. w transporcie miejskim? > Znalazlbym mnostwo mozliwosci na zagospodarowanie kwoty 26 milionow zlotych, > z pozytkiem dla miasta. No i co z tego? Ale tu piszemy o konieczności rewitalizacji Piotrkowskiej, a bez sprawnej obsługi transportowej i likwidacji izolacji tej strefy rewitalizacja będzie mrzonką. > Jesli tramwaj ten powstanie, moze byc kandydatem do na grody Najglupiej Zmarnowane > Srodki z Budzetu Miasta w ostatnim 10-leciu. Którą Ty zorganizujesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Polewski -pseudo menadżer IP: 89.100.63.* 16.09.10, 21:52 >setki osób jadących tramwajem wnosisz po wynikach dotychczasowych badan, czy po wlasnym "widzi mi sie"? > A co ma handel na Piotrkowskiej z przystankami na Kościuszki i Zachodniej? Przepraszam, chyba komentuje pod nieodpowiednim artykulem. Do tej pory wydawalo mi sie, ze tramwaj ma za zadanie stymulowanie rozwoju handlu na Piotrkowskiej. Teraz juz mam pewnosc, ze caly ten tramwaj ma byc jedynie "osiagnieciem" grupy osob. To zagęszcza sieć przystanków po o > bu stronach kwartału. Co do gęstości przystanków - oczywiście, że powinny być d > ostatecznie częste. Przykład? Pasaż Rubinsteina. Rozumiem gdybysmy rozmawiali o kwartale, w obrebie Gdanska-Kilinskiego. Na razie rozmawiamy o przestrzeni o szerokosci max. 400 metrow. Moze dla ulatwienia wyburzyc czesc budynkow i puscic tramwaj POMIEDZY Piotrkowska a Kosciuszki? Byloby jeszcze latwiej. > Fajnie, że polemizujesz sam do siebie. To bardzo konstruktywne w dyskusji na te Polemizuje do zasadnosci tramwaju na Piotrkowskiej. A konkretniej - do argumentu ze tramwajem na Piotrkowskiej bedzie "szybciej i wygodniej". Tak inteligentna osoba jak Pan, powinien to zauwazyc. Oczywiście, że tak. A po co ma jechać bardzo szybko? Od kiedy to jest warunek s > prawnej obsługi terenów śródmiejskich? ŁTR powinien jechać szybko jako tramwaj > szybki, obsługujący relacje międzydzielnicową. ETK to zupełnie inny typ element > u całego systemu. Kolejny raz podwazam argument o "szybkosci i wygodzie". Skoro ten odpada, to pozostaje pytanie: jaka jest zasadnosc projektu za takie pieniadze? ETK to inny element systemu. Fakt. Wspomnial Pan (cytat z atykulu), ze tramwaj ma polaczyc klientow z Manu i GL. gdzie w tym kultura i interes Piotrkowskiej - pytam po raz kolejny. Niech sobie Pan daruje pojecie "window shoppingu" bo brzuch od smiechu boli mnie do tej pory. > 30/40 km/h na deptaku? To dowcip miał być? Po deptaku tramwaj powinien nie prze > kraczać 20 km/h. I nie ma żadnej potrzeby, aby przekraczał. Wiem, ze przynudzam. "Szybkosc i wygoda". > Słyszałeś o czymś takim jak "badania potrzeb transportowych"? Z to nich wynikaj > ą pewne normy w transporcie zbiorowym, które się po prostu przyjmuje, bo na to > składa się tryb życia, psychologia, ekonomia i wiele innych czynników. Rozumiem > , że Ty to negujesz? To powodzenia. Ma Pan racje. Ja nie operuje i nie rozumiem tak gornolotnych wyrazen. Moje zdanie opieram na rozmowach z rodzina i znajomymi (mieszkancami Lodzi). Gdzie tam jednak takim lodzkim szaraczkom umywac sie do "kwaitu lodzkiej inteligencji". bardzo prosilbym o wklejenie linkow do wynikow tychze badan. Co do przyjmowania norm: w latach 30-tych ubieglego wieku kilka panstw przyjelo normy hitlerowskiej III Rzeszy. Po prostu sie je przyjmowalo. > > Znalazlbym mnostwo mozliwosci na zagospodarowanie kwoty 26 milionow zloty > ch, > > z pozytkiem dla miasta. > > No i co z tego? ::D:D:D:D:D:D No nic z tego. Wlasnie zweryfikowalem moje pojecie o Panskich zamiarach. Pieprzyc dobro Lodzi. Wazny jest tramwaj i Panskie przekonania. Dobrem Lodzi mozna sobie dupe podetrzec, bo ono jest tu malo wazne. > Którą Ty zorganizujesz :) Prosze nie oceniac wedlug wlasnych mozliwosci. Zapewniam, ze zorganizowanie "gali" w dwugwiazdkowym lodzkim hotelu, i zapewnienie "nagrody" w postaci wymyslnej figurki mozna zmiescic w moich mozliwosciach finansowych. Nie widze jedynie celu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Polewski -pseudo menadżer 16.09.10, 22:13 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > wnosisz po wynikach dotychczasowych badan, czy po wlasnym "widzi mi sie"? A wg Ciebie ile osób w ciągu stania 6 taksówek na pl. Wolności przejeżdżało by tramwajem (tramwaj nawet przy nędzy na zakorkowanej Kilińskiego wiezie te 20 osób na wagon)? Masz jakieś wątpliwości, serio? > Przepraszam, chyba komentuje pod nieodpowiednim artykulem. Do tej pory wydawalo > mi sie, ze tramwaj ma za zadanie stymulowanie rozwoju handlu na Piotrkowskiej. Między innymi tak. Na Piotrkowskiej! Dlatego pytam jeszcze raz, co ma do tego układ przystanków na ŁTR, skoro piszemy o ETK? > Teraz juz mam pewnosc, ze caly ten tramwaj ma byc jedynie "osiagnieciem" grupy > osob. Twoja sprawa jakie wnioski i z czego wyciągasz. Ja ponownie się pytam, co ma ŁTR do ETK w kontekście handlu na Piotrkowskiej? > Rozumiem gdybysmy rozmawiali o kwartale, w obrebie Gdanska-Kilinskiego. Pokaż mi "kwartał" w obrębie Gdańskiej i Kilińskiego. Poza tym - o co chodzi? Przepraszam, ale piszesz jakieś zdania bez składu i ładu. Czy możesz ściśle i w sposób logiczny odnosić się do cytowanych wypowiedzi? > Na razie rozmawiamy o przestrzeni o szerokosci max. 400 metrow. Moze dla ulatwienia wy > burzyc czesc budynkow i puscic tramwaj POMIEDZY Piotrkowska a Kosciuszki? Bylob > y jeszcze latwiej. Tak, to świetny pomysł. Po co puszczać tramwaj Piotrkowską, skoro można wyburzyć kamienice i puścić go wnętrzem kwartału (sic!). > Polemizuje do zasadnosci tramwaju na Piotrkowskiej. A konkretniej - do argument > u ze tramwajem na Piotrkowskiej bedzie "szybciej i wygodniej". Ale w którym miejscu dowodzisz, że nie będzie szybciej i wygodniej niż na pieszo? > Tak inteligentna osoba jak Pan, powinien to zauwazyc. Tu nie chodzi o złośliwość, po prostu trochę pisze Pan w sposób nieczytelny. Np.: Co konkretnie zauważyć? Proszę o jakieś konkrety, np. zdanie: "Tramwajem na Piotrkowskiej nie będzie szybciej i wygodniej jechać z pkt. A do pkt. B niż idąc pieszo, gdyż...". Czy może Pan w ten sposób pisać? > Kolejny raz podwazam argument o "szybkosci i wygodzie". Ale w którym miejscu Pan podważa? Proszę wskazać. Bo na razie stawia Pan tezę, że Pan podważa zaraz po moim cytacie nie mającym związku z podważaniem tegoż. > Ma Pan racje. Ja nie operuje i nie rozumiem tak gornolotnych wyrazen. Od kiedy podstawowe pojęcia w tym temacie są "górnolotne"? No właśnie w tym problem, że ktoś nie bardzo zna temat, ale już wie, że osoby związane z tym tematem nie mają racji, a że Pan nie zna tematu do tego stopnia, że nie rozumie Pan - jak sam Pan przyznaje - podstawowych pojęć dot. transportu miejskiego, to przecież nic nie szkodzi... (sorki za ironię, ale lekko to męczące dyskutowanie w taki sposób). > Moje zdanie opieram na rozmowach z rodzina i znajomymi (mieszkancami Lodzi). I to jest podstawowy błąd. Bo "rozmowy z rodziną i znajomymi" nie tylko nie mają wartości dowodowej, ale także nie stanowią nawet próby statystycznej. > Gdzie tam jednak takim lodzkim szaraczkom umywac sie do "kwaitu lodzkiej inteligencji". b > ardzo prosilbym o wklejenie linkow do wynikow tychze badan. W epoce forum GW coś takiego jak źródło pisane już nie istnieje, prawda? Sądzi Pan, że zlecane m.in. przez UMŁ jeszcze w latach 90-tych i później (m.in. 1995) opracowania wyników badań potrzeb transportowych łodzian wiszą pod linkiem? No niestety, trzeba w tym celu udać się np. do jednej z łódzkich bibliotek, np. BUŁ, albo Powiatowa przy Gdańskiej. Że o pracach naukowych dotyczących miejskiego transportu szynowego (Kołoś, Dziadek, Suchorzewski, Wesołowski etc.) nie wspominam. > Co do przyjmowania > norm: w latach 30-tych ubieglego wieku kilka panstw przyjelo normy hitlerowskie > j III Rzeszy. Po prostu sie je przyjmowalo. No comment. > ::D:D:D:D:D:D No nic z tego. Wlasnie zweryfikowalem moje pojecie o Panskich zam > iarach. Pieprzyc dobro Lodzi. Wazny jest tramwaj i Panskie przekonania. Dobrem > Lodzi mozna sobie dupe podetrzec, bo ono jest tu malo wazne. Spytałem "co z tego" w tym sensie, że fakt, iż za 26 mln PLN każdy może zrobić 1500 różnych rzeczy nie dowodzi, że projekt ETK nie jest istotny z punktu widzenia potrzeby rewitalizacji strefy Piotrkowskiej. Dlatego jeszcze raz pytam: "Co z tego" [, że Pan wydałby na wiele sposób te 26 mln PLN?] ? > > Którą Ty zorganizujesz :) > Prosze nie oceniac wedlug wlasnych mozliwosci. Ale Pan to robi (m.in. akapit wyżej), co jest nieco nie na miejscu w dyskusji, którą chciałbym nazwać rzeczową i kulturalną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Polewski -pseudo menadżer 16.09.10, 20:32 Gość portalu: Inżynier drogownic napisał(a): > Kolego Naucz się kultury najpierw. > co Ty w życiu zrobiłeś Umiesz pisać na temat? > że wypadasz jak Filip z konopii z pomysłem tramwaju? Projekt ETK nie jest projektem nowym, ma już 2 lata, a przed nim wiele razy podnoszono tę kwestię przez najróżniejsze środowiska w Łodzi. Zespół autorski projektu liczy ok. 10 osób, w tym prof. Politechniki Łódzkiej, autorytet w dziedzinie transportu miejskiego, członków instytucji takich jak Klub Miłośników Starych Tramwajów, pracowników MPK, Stowarzyszenie na rzecz Przyjaznego Transportu IPT i wielu innych, w tym wszyscy są albo studentami, albo mają wykształcenie związane z transportem miejskim lub zarządzaniem przestrzenią miejską. Tyle w temacie o podstawy merytorycznej członków zespołu autorskiego. > Pracowałeś kiedyś w jakiejś prywatnej firmie? Spytaj mnie jeszcze o to co jem, z kim się spotykam i czy jestem gejem. Będzie to bardzo merytoryczne (jak reszta Twojej wypowiedzi). A skoro pytasz, tak. No i? > Prowadziłeś działalność? Obawiam się, że szukasz niestety stołka w urzędzie... A ja się obawiam, że jesteś trollem forumowym, bo atakujesz zamiast dyskutować. Twoja natomiast bezpodstawna teza jest sprzeczna z faktami, gdyż nie raz odmawiałem propozycji pracy w UMŁ (propozycje te padały publicznie, także na sesji Rady Miejskiej rok temu ze strony ówczesnych decydentów). Co teraz wymyślisz ciekawego, żeby deprecjonować projekt poprzez atakowanie autorów? > Jestem jak najbardziej za żeby wymienić kostke na granitową. Niezbędna jest jed > nak dobra podbudowa-wtedy się nie zapadnie kostka. A co to ma wspólnego z tematem ETK? > Ale tramwaj na Piotrkowskiej- super genialny pomysł kogoś kto ma problemy z myś > leniem. Na pewno Ty masz problemy z chamstwem i nie umiesz dyskutować rzeczowo. Jeżeli nawet jesteś drogowcem to tylko robisz obciach swojemu i tak mało popularnemu środowisku. > Zadbany deptak jak w cywilizowanych miastach np Wrocław... We Wrocławiu właśnie się buduje torowiska dla tramwajów na uliczkach w ścisłym śródmieściu. Zainteresuj się najpierw, potem pisz o Wrocławiu jako rzekomym kontrprzykładzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inżynier Re: Polewski -pseudo menadżer IP: 83.238.15.* 17.09.10, 09:44 Przedstawiasz sie imieniem i nazwiskiem publicznie - zrób sobei reklame i powiedz jakie masz doświadczenie w zarządzaniu czymś dużym. Ja mam doświadczenie w zarządzaniu prawie 200 mln kontraktem. Kreuje polityke firmy podczas realizacji jeszcze większych Kontraktów. Dlaczego nie dyskutuję? Bo muszę mieć z KIM. A jak widzę w opisie osoby jakieś społeczne funkcje wymyślone przez piszącego i później wielkie dyskusje to mi się nóż w kieszeni otwiera. We Wrocławiu tramwaj w rynku? Chyba się w własnym ptakiem na głowy pozamieniałeś. Masz pecha spędziłem we Wrocławiu ostatnie 3 tygodnie i zarezerwowałem sobie hotel w samym rynku :) Proponuje zamiast siedzieć przed internetem wybrać się gdzieś, przespacerować i zobaczyć jak inne miasta inwestują w siebie. Jak sie wraca do Łodzi z Wrocławia to chce się płakać... Dlatego ja również płaczę nad bezczynnością, niewiedzą i nieróbstwem większości osób zajmujących się Łodzią... Przedstawisz się? Pochwal sie dokonaniami! Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Polewski -pseudo menadżer 17.09.10, 13:06 Gość portalu: Inżynier napisał(a): > Przedstawiasz sie imieniem i nazwiskiem publicznie - zrób sobei reklame i powie > dz jakie masz doświadczenie w zarządzaniu czymś dużym. Ja mam doświadczenie w z > arządzaniu prawie 200 mln kontraktem. Kreuje polityke firmy podczas realizacji > jeszcze większych Kontraktów. Ja się naprawdę cieszę z Twojego szczęścia i gratuluję Ci wszelkich sukcesów w tematach, które Cię interesują (BTW - zgubiłeś "drogowca" w loginie), ale może pisz na temat, czyli o ETK, okej? Bo takie pitu pitu czym Ty tam nie zarządzasz - gdybyś miał wątpliwości - nie ma żadnego związku z tematem :) > We Wrocławiu tramwaj w rynku? Może naucz się czytać ze zrozumieniem? Gdzie ja napisałem coś o rynku? Polemizowanie ze swoimi wymysłami to co prawda się tu zdarza od czasu do czasu, ale nie jest zbyt zdrowe, wiesz? > Chyba się w własnym ptakiem na głowy pozamieniałeś. Mmm... na pewno takie teksty ułatwiają Ci zarządzanie wielkimi kontraktami :))) Ale w środowisku łódzkiego NGO liczy się wiedza, a nie prymitywne odzywki. Dalej nic nie napisałeś na temat zasadności lub bezzasadności projektu ETK. Ale grunt, że sobie kompleksy leczysz chamskim zachowaniem. > Masz pecha spędziłem we Wrocławiu ostatnie 3 tygodnie i zarezerwowałem sobie > hotel w samym rynku :) Cieszę się, tylko mi przytocz gdzie ja napisałem coś o rynku? > Proponuje zamiast siedzieć przed internetem wybrać się gdzieś, przespacerować i > zobaczyć jak inne miasta inwestują w siebie. No więc jeszcze raz, bardziej łopatologicznie -> 3 miesiące temu wróciłem ze spotkania z Wiceprezydentem Wrocławia i tam (uważaj, czytaj ze zrozumieniem): wyłącza się kolejne ulice (nie rynek!!!) z ruchu samochodowego, odtwarza przedwojenny bruk i kładzie torowiska tramwajowe w samym centrum zabytkowych dzielnic. Przeczytaj dwa razy, żebyś na pewno właściwie zrozumiał co napisałem. Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Zebranie leśnych dziadków. 16.09.10, 13:49 lodzermensh napisał: > > Więc nie pisz Kubusiu, że Piotrkowska nie jest skomunikowana z resztą miasta. J > eżeli chodzi o tramwaje i autobusy, jest ona lepiej skomunikowana od Manufaktur > y ROTFL > > Nie muszę być jakimś specjalistom, Om nom nom żeby stwierdzić, że 26 mln to za mało. Od ilu lat prowadzisz swoje przedsiębiorstwo robót torowych? Na pewno dłużej, niż działa MPK, emajrajt? Skoro > jedna Pesa kosztuje choćby 10 mln a w ramach projektu mają być zakupione nowe > wozy. Nie wiedziałem, że w koszt nawierzchni ulicy wlicza się nowe tramwaje :> > Na połowie Piotrkowskiej nawierzchnia nie jest stara, latarnie też nie są i te > nowe wcale nie będą lepsze. Wymaga ona jedynie naprawy po zimie i wyczyszczenia Oczywiście. Tak gdzieś od 12 lat. Jakbyś nie zauważył, nie ma jej czym uzupełnić (bo taka kostka już nie jest produkowana) i nie ma jej jak wyczyścić. Ale co to dla ciebie, ty byś na pewno potrafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Zebranie leśnych dziadków. IP: 89.100.63.* 16.09.10, 17:02 i zasuwanie piechotą w deszczu i > zimę. Panie Jakubie, czy nie od tego jest: Strefa piesza, deptak – ulica, skwer, aleja lub plac wyłączone całkowicie (lub prawie całkowicie) z ruchu kołowego. - ? >i świetnie skomunikowane z miastem transportem publicznym. Smiem twierdzic, ze odleglosci od wejsc Manufaktury przy Ogrodwej i Zachodniej do przystanku tramwajowego przy Legionow, a takze od wjazdu do Manufaktury przy Gdanskiej, do przystankuow na Legionow/Gdanska - sa takie same lub podobne jak odleglosci Piotrkowska do przystankow na Kosciuszki. Z calym szacunkiem dla Pana wiedzy, poczynan i pomyslow - nadal twierdze, ze tramwaj na Piotrkowskiej to brednia, wymysl czlonkow KMST, ktorzy nie widza szerszej perspektywy. I naprawde nie przekona mnie zasypywanie tutaj dziesiatkami zdjec z innych miast. Kazde miasto ma inna specyfike, i akurat Lodzi to raczej nie pomogloby. Przytaczane przez Pana zdjecia z innych miast (robil Pan to pod innymi nickami, co wiele mi dzis wyjasnia) nijak sie mialy do charakteru Piotrkowskiej. Jeszcze o jedno pozwole sobie zapytac, bo nie wiem czy tekst artykulu nie jest przekrecony. Czy moglby mi Pan w trzech zolnierskich zdaniach przyblizyc, jak sie ma nazwa Europejskiego Tramwaju Kultury do glownego zadania planowanego tramwaju, ktore - cytuje Pana - jest nastepujacy: "Europejski Tramwaj Kultury połączy Piotrkowską z centrami handlowymi. Żeby ludzie nie przejeżdżali do Galerii czy Manufaktury obok, ale Piotrkowską ". Zatem chcialbym wiedziec, coz wspolnego ma slowo "KULTURA" - i to w wymiarze europejskim - z radosnym szwendaniem sie nastolatkow po centrach handlowych? Czy zwolennicy tramwaju lansuja nowe pojecie czyli, "lodzka kulture zakupowa"? Przykro mi, ale jedyne co mi przychodzi do glowy, w zwiazku z tym pomyslem, to to ze czlonkowie KMST (przy calym szacunku dla ich dzialan) chca "cos po sobie zostawic", miec jakas "zasluge". To cos jak Leszek Miller, podkresla na kazdym kroku, ze to SLD wprowadzilo Polske do Unii (wiadomo kto byl premierem), czy jak ex-prezydent Tomaszewski wspominal bedzie do konca zycia, ze gdyby nie on, to Atlas Arena nie istnialaby w Lodzi. Takie wlasnie mam skojarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Zebranie leśnych dziadków. 16.09.10, 21:08 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Panie Jakubie, czy nie od tego jest: > Strefa piesza, deptak – ulica, skwer, aleja lub plac wyłączone cał > kowicie (lub prawie całkowicie) z ruchu kołowego. - ? Deptak z definicji to strefa wyłączona z ruchu kołowego lub o ruchu uspokojonym z dopuszczeniem transportu miękkiego. Że członek "sztabu" będący plastykiem po ASP tego nie wiedział, to nie ma co się obruszać. Nie musiał. Ale że będący na sali transportowcy ze ZDiT nie wiedzieli (nie chcę już wymieniać stanowisk!) to przyznam, że byłem w szoku. Nawet wyświetliłem definicję korzystając z chwili, ale nie wiem, czy przeczytali. Chodzi tu także - o czym mówiłem na prezentacji - o konkurencyjność CH. Ludzie po prostu się zawiną do CH pod zadaszenie. Skoro można zwiększyć konkurencyjność Piotrkowskiej dzięki transportowi publicznemu jako NORMIE w miastach Europy i niektórych w Polsce, to czemu nie? > Smiem twierdzic, ze odleglosci od wejsc Manufaktury przy Ogrodwej i Zachodniej > do przystanku tramwajowego przy Legionow, a takze od wjazdu do Manufaktury przy > Gdanskiej, do przystankuow na Legionow/Gdanska - [b]sa takie same lub podobne[ > /b] jak odleglosci Piotrkowska do przystankow na Kosciuszki. Z calym szacunkiem > dla Pana wiedzy, poczynan i pomyslow - nadal twierdze, ze tramwaj na Piotrkows > kiej to brednia, wymysl czlonkow KMST, ktorzy nie widza szerszej perspektywy. Otóż nie tylko członków KMST i był dyskutowany na milion sposobów w najróżniejszych środowiskach. Szersza perspektywa by się faktycznie przydała, ale na Sztabie Piotrkowska. Największym błędem zespołu w 2008 roku było kompletne zignorowanie problemu izolacji Pietryny. Od razu przyjęto taki model i na dodatek izolację tę pogłębiono w kolejnych założeniach. Tymczasem w celu ożywienia danego obszaru wymaga się jego zintegrowania w najróżniejszych kontekstach z pozostałymi obszarami miasta. Prosty przykład negatywnych skutków izolacji to drenaż funkcji z Pietryny przez centra handlowe, albo irytacja turystów, którzy muszą chodzić w jednej osi, bo jak skręcą to uciekną i już nie wrócą przerażeni stanem sąsiednich kwartałów. Inny przykład to jak zwiedzić skutecznie: Manufakturę - Stare Miasto - Piotrkowską i Księży Młyn? Zero infrastruktury obsługującej. Projekt ETK także rozwiązuje ten problem. > I naprawde nie przekona mnie zasypywanie tutaj dziesiatkami zdjec z innych miast > . Ale 71% ankietowanych przekonało. Podobnie zresztą wyszły ankiety samej Gazety Wyborczej (ponad 50% za projektem). > Kazde miasto ma inna specyfike, i akurat Lodzi to raczej nie pomogloby. I dlatego mamy to co mamy, a w innych miastach nie ma problemu z życiem handlowym i ogólnie danych ulic z takim rozwiązaniem. Oczywiście zaznaczam, że sam projekt ETK nie rozwiązuje z siebie jedynie całego problemu. To musi być część spójnej strategii. Ale w tej strategii zabrakło właśnie czynnika integrującego i ETK jest odpowiedzią. > Przytaczane przez Pana zdjecia z innych miast (robil Pan to pod innymi nickami Tu tylko sprostuję, że jeśli pod innymi "nickami" to nie ja. Ja mam oczywisty jak widać login zarejestrowany i korzystam z niego na wszystkich forach w sieci. > Czy moglby mi Pan w trzech zolnierskich zdaniach przyblizyc, jak sie ma nazwa > Europejskiego Tramwaju Kultury do glownego zadania planowanego tramwaju, ktore > - cytuje Pana - jest nastepujacy: "Europejski Tramwaj Kultury połączy Piotrkow > ską z centrami handlowymi. Żeby ludzie nie przejeżdżali do Galerii czy Manufakt > ury obok, ale Piotrkowską ". Oczywiście. Po pierwsze jeżeli przeczyta Pan projekt, dowie się Pan, że jest siedem funkcji, jakie spełnia projekt ETK. Między innymi chodzi o funkcję kulturalną (połączenie ważnych atrakcji turystycznych, np. muzeów znajdujących się wzdłuż trasy głównej oraz wykorzystanie częściowo taboru historycznego, np. replik lub oryginałów wagonów typu Lilpop czy Herbrand). Po drugie nazwa nawiązuje do aspektu promocyjnego miasta w ramach kampanii ŁESK 2016 (walor promocyjny dla miasta - projekt uzyskał pozytywną opinię w ramach procedury przygotowywania aplikacji ŁESK 2016). Po trzecie nazwa jest spójna z jednym z założeń w zakresie finansowania projektu, tj. pozyskania dotacji zewnętrznych. Może to być pomocne, ale nie musi. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . skodabodzio podpisalbys sie imieniem i nazwiskiem! IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 07:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzianin Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: *.wroclaw.mm.pl 15.09.10, 22:43 wybieram Piotkowska z zabytkowym tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 22:49 dwie wieże w pasażu Schillera: widokowa i ratuszowa to świetny pomysł o ile będzie się z nich strącać urzędników miejskich za nieudolność, nadaje się do tego cały ZDiT oraz p. Joński za pozorne działania na ulicach. Na Przędzalnianej przy Tymienieckiego na przystanku od roku straszą 3 wielkie dziury, ale nikt z tej instytucji ich dotychczas nie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 15.09.10, 23:31 Idea strącania urzędników z wieży, aczkolwiek niewątpliwie społecznie nośna i atrakcyjna, odbiega od rdzennie rodzimych tradycji. W jej miejsce proponuję wypróbowane wielokroć i utrwalone w tradycji zamurowywanie w wieży pięknych urzędniczek. Taka, dajmy na to, nieszczęsna Ilona, zamurowana w wieży widokowej byłaby niebywałą atrakcją jako kolejna legienda ziemi łódzkiej - obok diabła Boruty i Ślepego Maxa z Bałut... Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja suplemencik 15.09.10, 23:35 Piękna Ilona zamurowana w wieży widokowej straszyłaby jakoby owe trzy dziury w asfalcie ... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: suplemencik 16.09.10, 00:08 ordynat.uchleja napisał: > Piękna Ilona zamurowana w wieży widokowej straszyłaby jakoby owe trzy dziury w > asfalcie ... A co? Te wieże to pomysł dyr. Podwysockiej? Nie zdziwiłbym się, skoro jedną kamienicę poddała modernizacji za 10 baniek, to przepuszczanie kasy na bzdety bez sensu (punkt widokowy dla Pietryny przecież jest, na szczycie choćby Red Tower) bardzo by pasowało do tej Pani Dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
ordynat.uchleja Re: suplemencik 16.09.10, 16:48 jakub_polewski napisał: > ordynat.uchleja napisał: > > > Piękna Ilona zamurowana w wieży widokowej straszyłaby jakoby owe trzy dzi > ury w > > asfalcie ... > > A co? Te wieże to pomysł dyr. Podwysockiej? Nie mam pojęcia kto jest pomysłodawcą wybudowania tych wież. Ja tylko zauważam, że "oko się oderwało temu Misiu". Pomysłodawca Misia też nie był istotny. Istotne były okołomisiowe procedury. Co do p.Podwysockiej z Wydz.Bud. i Lok. UMŁ, to jest ona wskazana w artykule jako herold projektu wybudowania dwóch wież. Z artykułu wynika również,iż p.Podwysocka złożyła w tej sprawie prawdziwie elektryzującą deklarację, że NAJPIERW przewidziana jest dokumentacja, a w dwóch następnych latach REALIZACJA. Toż to niemal przewrót kopernikański - jeśli się uwzględni znane standardy Wydz.Bud.i Lok. UMŁ. Czyniąc w tym miejscu ukłon w stronę pewnej znakomitej łódzkiej cukierni mieszczącej się na ul. Pomorskiej, dawniej Nowotki, jeszcze dawniej Pomorskiej, a w przyszłości zapewne Budowniczych Kapitalizma lub Prawdomównych Inaczej, postuluję, ażeby p.Podwysocka rozwinęła swoje śmiałe wizje urbanistyczne i równocześnie z projektem budowy dwóch wież zaproponowała jakiś projekcik wzniesienia gustownego meczetu. Z łódzkim Manhatanem się skomponuje jak ta lala. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: suplemencik 16.09.10, 21:15 ordynat.uchleja napisał: > Nie mam pojęcia kto jest pomysłodawcą wybudowania tych wież. > Ja tylko zauważam, że "oko się oderwało temu Misiu". Pomysłodawca Misia też nie > był istotny. Istotne były okołomisiowe procedury. Trochę by była granda w takim razie, gdyby procedowano to na Sztabie (byłem wtedy poza salą, więc nie wiem), gdyż na poprzednim spotkaniu odrzucono ten punkt całkowicie ze Strategii Rozwoju Ulicy Piotrkowskiej (ów punkt widokowy). > Co do p.Podwysockiej z Wydz.Bud. i Lok. UMŁ, to jest ona wskazana w artykule ja > ko herold projektu wybudowania dwóch wież. Z artykułu wynika również,iż p.Podwy > socka złożyła w tej sprawie prawdziwie elektryzującą deklarację, że NAJPIERW pr > zewidziana jest dokumentacja, a w dwóch następnych latach REALIZACJA. Toż to ni > emal przewrót kopernikański - jeśli się uwzględni znane standardy Wydz.Bud.i L > ok. UMŁ. Fajnie. To ja tylko mam nadzieję, że ktoś w końcu zbada dokładnie sprawę kosztów modernizacji obu kamienic z Sienkiewicza i jakieś konsekwencje w końcu pewna osoba poniesie. Bo to się staje nudne. Nie po to było referendum, żeby nadal miasto zżerała zaraza "starych urzędników średniego szczebla". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh A i jeszcze jedno 15.09.10, 22:54 dr Wesołowski może zamiast jechać na koszt łódzkiego podatnika do Stambułu na wakacje, "by zobaczyć jak tam działa deptak z tramwajem" niech się po prostu przejdzie do władz Manufaktury, Galerii i innych centrów handlowych i zapyta ich, jak oni to robią, że mają klientów, mimo że w takiej Manufakturze kostka jest betonowa, zamiast tramwaju jest jego imitacja na gumowych kołach, a klientów i najemców mają całą masę. Dowie się, że te amatorskie pomysły nic nie dadzą, ba tramwaj jedynie zaszkodzi. Za to kosztować będą masę pieniędzy, które zostaną zabrane z innych ważnych inwestycji. Choćby takich, które mogłyby połączyć nowe centrum miasta z Piotrkowską. Bo na razie Piotrkowską z terenem wokół dworca Fabrycznego łączą zdewastowane ulice Moniuszki, Traugutta i Narutowicza. Tam zrobić tą kostkę, nawet z Chin, latarnie i inne wynalazki. A forsowanie tramwaju na Piotrkowskiej, który nie wiadomo co miałby obsługiwać, gdy mamy wciąż w Łodzi takie ulice jak Legionów czy Łagiewnicka mogło jedynie pojawić się w takiej głowie jak Kubuś Polewski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosk Re: A i jeszcze jedno IP: 95.175.3.* 15.09.10, 23:29 Nie rozumiem krytyki pomysłów na przywrócenie tramwaju. To bardzo dobre rozwiązanie, ale nie samo w sobie tylko jako element większej całości. Przecież każdy rozsądnie myślący człowiek doceni nową atrakcję Piotrkowskiej, służącą także skomunikowaniu dwóch krańców tej ulicy. Pomysł nie jest nowy, jest nawet na stonie UMŁ (uml.lodz.pl/_plik.php?plik=rozne/etk_2016.doc). Tramwiaj nie rozwiąze problemów Piotrkowskiej ale chyba warto wprowadzić taką atrkację skoro działa i dobrze sprawuje się w innych miastach europejsskich, choćby we wspomnianym Stambule czy wielu miastach i miasteczkach niemieckich. Jakub nie poddawaj się! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 12:21 Pomysł nie jest nowy. Został on już wcześniej w pewnej formie już zrealizowany. W postaci trambusa. Który jeździ pusty. Więc po co wchodzić do tej samej wody? Dopracować trambusa i tyle. 2 km Piotrkowskiej to raptem 30-40 minut spokojnego spaceru. Żaden problem. Tak jak w Krakowie nie jest problemem dojście do Rynku. Zajmuje ono podobną ilość czasu jak dojście do środka Piotrkowskiej. Tramwaj ten będzie się co chwila zatrzymywał i jechał zawrotną prędkością 20 km/h. Wiec do ruchu międzydzielnicowego będzie on do d... skoro 300 metrów z boku jest linia jadąca dwa, trzy razy szybciej. Dojechać do Piotrkowskiej dziś komunikacją miejską tez nie jest problemem. 300-400 metrów, a często mniej, jak wysiadasz na ulicy przecinającej Piotrkowską to jest tyle co nic. WIEC PO CO TEN TRAMWAJ? By zaspokoić ambicje Kubusia? By spróbować, bo może to coś da? A jak nie da to trudno? Mamy pustego trambusa, kiedyś mieliśmy pustego atrbusa, możemy mieć i puste tramwaje? Tyle, że te tramwaje będą kosztować co najmniej kilkadziesiąt melonów. A to już nie są małe kwoty Odpowiedz Link Zgłoś
sufler2006 Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 13:09 Jestem za tramwajem na Pietrynie.Ale nie za nowoczesną Pestką tylko za stylizowana replika Herbranda naprzykład. A ty jesteś zbyt skostniały w swoich wypowiedziach i patrzysz zbyt pragmatycznie i mało kreatywnie. Ponieważ tramwaj będzie miał charakter turystyczny a nie mający poprawić komunikace w śródmiesciu.Pukknij sie w głowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A i jeszcze jedno IP: *.lodz.msk.pl 16.09.10, 13:36 > Pomysł nie jest nowy. Został on już wcześniej w pewnej formie już zrealizowany. > W postaci trambusa. Który jeździ pusty. Co godzinę. Dziękuję. Pójdę pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 13:58 lodzermensh napisał: > Pomysł nie jest nowy. Został on już wcześniej w pewnej formie już zrealizowany. > W postaci trambusa. Który jeździ pusty. Więc po co wchodzić do tej samej wody ROTFL. Raz na godzinę. Dobre sobie. > 2 km Piotrkowskiej to raptem 30-40 minut spokojnego spaceru. Żaden problem. O ile przypadkiem nie śpieszysz się na spotkanie i pracujesz, a nie leziesz z piwskiem. Jak pójdziesz do pracy to zrozumiesz. > Tramwaj ten będzie się co chwila zatrzymywał i jechał zawrotną prędkością 20 km > /h. Wiec do ruchu międzydzielnicowego będzie on do d... skoro 300 metrów z boku > jest linia jadąca dwa, trzy razy szybciej. Bo on nie jest dla ruchu międzydzielnicowego, tylko dla ruchu w obrębie deptaka. Nie każdy ma tyle czasu co ty, bo nie każdy jest bezrobotnym, który ma kupę czasu na łażenie po ulicach. > Dojechać do Piotrkowskiej dziś komunikacją miejską tez nie jest problemem. 300- > 400 metrów, a często mniej, jak wysiadasz na ulicy przecinającej Piotrkowską to > jest tyle co nic. Bo patrz wyżej - W OBRĘBIE PIOTRKOWSKIEJ. > > WIEC PO CO TEN TRAMWAJ? Po to, żeby ludzie budujący PKB tego kraju (i dokładający się do budżetu tego miasta) mieli łatwiej poruszać się po głównej ulicy Łodzi i PRACOWAĆ. Bo dopóki Łodzią rządzi banda darmozjadów na bezrobotnym, co to chodzi środkiem Piotrkowskiej i wszystko jej przeszkadza, to to miasto dalej będzie zdychać. A ludzie tacy jak ja się wyprowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 14:16 Można dołożyć dodatkowy wóz by była większa częstotliwość, można. Jak ci się spieszy, można wziąć riksze, można. Dla ruchu w obrębie deptaka najlepsze są własne nogi, ewentualnie znajdujące się tam właśnie riksze, bo na Piotrkowską nie chodzi się pracować tylko spacerować, napić piwko, zjeść obiad. 2 km to nie odległość nie do pokonania na własnych nogach. Chyba że się jest skończonym leniem. Piotrkowska jest ulicą rozrywkową, historyczną a nie jakimś ciągiem, gdzie każdy musi się spieszyć. Za chwile się okaże, że i w parkach niektórzy będą chcieli tramwaju, bo będzie im za daleko do przejścia od Fali, Atlas areny do Zoo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A i jeszcze jedno IP: *.opera-mini.net 16.09.10, 15:12 lodzermensh napisał: > Można dołożyć dodatkowy wóz by była większa częstotliwość, można. Jeszcze więcej kiczu? Nie, dziękuję. Poza tym używasz liczby pojedynczej, czyli proponujesz dwa wozy, czyli częstotliwość 30 min. To wciąż przynajmniej 5-6 razy za rzadko, by było obłożenie. Jak ci się sp > ieszy, można wziąć riksze, można. Riksza jest za zimna i za droga, by cały rok nią codziennie jeździć. I nieestetyczna. Riksze w dzisiejszej formie to przypominają Indie, a nie spodek Europy. Mam nadzieję, że po przebudowie ich nie będzie. Tym bardziej, że są one znacznie bardziej niebezpieczne dla pieszych na deptaku, niż tramwaj, bo nie mają wyznaczonych torów, a i nie wiadomo, co strzeli do głowy rikszarzowi. Dla ruchu w obrębie deptaka najlepsze są włas > ne nogi, ewentualnie znajdujące się tam właśnie riksze, bo na Piotrkowską nie c > hodzi się pracować tylko spacerować, napić piwko, zjeść obiad. Kto powiedział, że tylko takie funkcje miałaby pełnić? Na szczęście nigdy tak nie będzie. Zawsze załatwiało się tam mnóstwo spraw i zawsze tak będzie, bo to główna ulica Łodzi. Co do riksz - jak wyżej. 2 km to nie odle > głość nie do pokonania na własnych nogach. Chyba że się jest skończonym leniem. Albo osobą, która nie ma dość siły. W cywilizowanym świecie nie buduje się miasta tylko dla silniejszej połowy. A poza tym, to żyjemy w wygodnych czasach i nawet silni ludzie są trochę leniwi. Rezultat jest taki, że wolą podjechać do galerii handlowej. Nie jesteśmy też miastem Włoch czy Hiszpanii i nasz klimat przynajmniej przez połowę roku do spacerów nie zachęca, a przynajmniej do długich spacerów. A Pietryna nie może sobie pozwolić na atrakcyjność jedynie sezonową, skoro centra handlowe atrakcyjnymi są przez cały rok. > Piotrkowska jest ulicą rozrywkową, historyczną a nie jakimś ciągiem, gdzie każ > dy musi się spieszyć. Za chwile się okaże, że i w parkach niektórzy będą chciel > i tramwaju, bo będzie im za daleko do przejścia od Fali, Atlas areny do Zoo. Fajnie, że napisałeś, że jest historycznym ciągiem, bo właśnie tramwaj był dla jej historii bardzo charakterystyczny i ważny. W parkach nie, ale tramwaj do Parku Helenów, o którym pięknie pisał Tuwim, można byłoby przywrócić. Tymczasem jednak kryzys przeżywa główne miejsce Łodzi i to o nim musimy myśleć. Hahaha, niezły "argument" z tą Falą, Atlas Areną i Zoo, bo akurat do wszystkich da się dobrze dojechać komunikacją miejską, w tym tramwajem :D Zoo ma nawet przystanek tramwajowy przy samej bramie :D Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 16:29 Żeby nie było kiczu, można wziąć klasyczny autobus komunikacji miejskiej. Na początek żeby nie było szaleństw mogą to być krótkie busy Jelcza, które jeżdżą na podmiejskich trasach. Trambus jeździ pusty, więc i pewnie taki mały autobusik wystarczy. By była odpowiednia częstotliwość można dać 2, 3 takie busy. Na czas jednego roku. I sprawdzić, czy to cokolwiek dało. A jeśli cokolwiek dało, to ile. Wiem że to zbyt skomplikowane dla osób mających klapki na oczach, ale o ile w ogóle powinno się coś robić z wprowadzaniem komunikacji masowej na Piotrkowską, to powinien to być ten sposób. Autobusy się sprawdzą, to można myśleć czym oryginalnym je zastąpić. Nie. To skończyć z fantazjowaniem, że na Piotrkowskiej jest potrzebny jakikolwiek środek do komunikacji wzdłuż samej ulicy. Co do Riksz, w Londynie można, u nas nie warto. Jakie to polskie. www.anglia.miecio.pl/index.php?start_from=0&ucat=18&subaction=showfull&id=1154441485&archive=1157061700& Problemem jest stan riksz a nie same riksze. Można dać licencje na poruszanie się rikszami, ba ogłosić przetarg na firmę, która będzie obsługiwać Piotrkowską. Wygrywa ta, która dostarczy estetycznych riksz, zapewniając odpowiednie ceny. Ale nie, lepiej je wyrzucić z Piotrkowskiej i zastąpić ideałem, czyli tramwajem. Co do Piotrkowskiej jako głównej ulicy od wszystkiego. Takie ulice od wszystkiego kończą jako ulice do niczego. Niestety sztabowcy tego nie pojmują, dlatego próbują z niej zrobić ulicę handlowo-biurowo-urzędowo-turystyczno-tramwajową. W efekcie ulicę od niczego. biura powinny być lokowane przy głównych ciągach komunikacyjnych. Mickiewicza, Piłsudskiego, Kopcińskiego, nowe centrum miasta a nie w ścisłym historycznym centrum. No chyba że będziemy umieszczać te biura na Piotrkowskiej a potem narzekać, że mamy korki. 2 km spacer, czyli 30-40 minut ruchu dziennie jest wskazany nawet leczniczo. Ruch jest zdrowy. Powie ci to każdy lekarz. A osoby rzeczywiście chore mogą korzystać z bardziej przyjaznych centrów handlowych, do których łatwiej jest dojechać specjalnym samochodem i mają mniejsze odległości do poruszania się. Poza tym miło, że zauważasz, że klimat do spacerów na Piotrkowskiej jest tylko przez pół roku. Szkoda tylko że snujesz absurdalną wizję, że tramwaj sunący środkiem rozwiąże ten problem. Bo niby jak ma rozwiązać. Dorożki, panowie w cylindrach i kapeluszach, końskie łajno tez kiedyś było. To nie znaczy, że to ma wrócić. Może jeszcze wróćmy do opalania węglem bez filtrów Łodzi, by był specyficzny, taki jak w XIX wieku smog łódzki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Usmialem sie teraz. Fajne jest to, ze wczoraj IP: 89.100.63.* 16.09.10, 19:33 w jednym z tematow, stalismy (i stoimy) po dwoch roznych stronach barykady, a dzis, w innym temacie, jestesmy po tej samej stronie, majac dokladnie takie same argumenty :D:D:D Dzis pozdrawiam gorecej niz wczoraj. p.s. Fakora nie powinna byc wyburzana :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 21:27 lodzermensh napisał: > Żeby nie było kiczu, można wziąć klasyczny autobus komunikacji miejskiej. Na po > czątek żeby nie było szaleństw mogą to być krótkie busy Jelcza, które jeżdżą na > podmiejskich trasach. Stwierdził "lodzermensh". A tymczasem w cywilizowanych krajach: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Istiklal_caddesi_2.jpg Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: A i jeszcze jedno IP: 89.100.63.* 16.09.10, 19:23 > ROTFL. > Raz na godzinę. Dobre sobie. Jego predkosc jest ograniczona ruchem pieszym na Piotrkowskiej. Moze nie zdajesz sobie z tego sprawy? Rozumiem ze tramwaj bedzie grzal, 60km/h? > Po to, żeby ludzie budujący PKB tego kraju (i dokładający się do budżetu tego m > iasta) mieli łatwiej poruszać się po głównej ulicy Łodzi i PRACOWAĆ A to moze najzwyczajnie puscic na probe kilka autobusow (tych malych, ktore jezdza na liniach podmiejskich - Jelcz M081) i sprawdzic jakie jest REALNE zapotrzebowanie na transport po Piotrkowskiej? To, ze Ty potrzebujesz to juz wiemy, ale co z pozostalymi kilkuset tysiacami lodzian? Jak na razie bowiem to Wasze pier...enie nie poparte jest zadnymi badaniami, a jedynie Waszym ubzduranym widzi mi sie. Puscic male autobusy co... no wlasnie co ile? Kilka miesiecy temu udowadnialem, ze tramwaje na Kosciuszki/Zachodniej jezdza w godzinach szczytu, srednio co 4 minuty. Wiec co ile na Piotrkowskiej? Ok. Co 10 minut. Puscic male autobusy co 10 minut, i sprawdzic jakim sie beda cieszyly powodzeniem. Najlatwiej przeciez przymusic wladze do wydanie 26 milionow zlotych, na cos co wcale nie daje gwarancji powodzenia. Doswiadczenia to sobie mozna robic w Studenckich Inkubatorach Przedsiebiorczosci, na mala skale i za kase sponsorow. Twierdze, wszem i wobec, ze wydanie 26 milionow zlotych na cos co raz nazywa sie rozwiazaniem komunikacyjnym (watpliwej zasadnosci), a raz atrakcja turystyczna (znow widze tlumy turystow przyjezdzajacych do Lodzi by tramwajem sie przejechac) jest najzwyczjaniej NIEGOSPODARNOSCIA ! ! ! Na takie zbytki moze pozwolic sobie miasto, ktore ma dodatni bilans wplywow i wydatkow, a Lodz takiego nie ma i dlugo miec nie bedzie. > . Nie każdy ma tyle czasu co ty, bo nie każdy jest bezrobotnym, który ma kupę c > zasu na łażenie po ulicach. Boze Moj Jedyny... Ciekaw jestem czy pan Wielki Polski "Byznesmen" zna pojecia : freelancer, praca zdalna, czy chocby inwestor forexowy, czy obrot domenami. Przykladow mozna mnozyc, ale i tak miliony nie potrafia uwierzyc, ze pracowac mozna w domu, a nie w biurze czy fabryce od 8 do 16 tej.... Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: A i jeszcze jedno 19.09.10, 00:01 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Jego predkosc jest ograniczona ruchem pieszym na Piotrkowskiej. Moze nie zdajes > z sobie z tego sprawy? Żeby uzasadnić taką częstotliwość prędkością, musiałby jechać z prędkością niecałych 4 km/h >Rozumiem ze tramwaj bedzie grzal, 60km/h? Nie, 20km/h. > A to moze najzwyczajnie puscic na probe kilka autobusow (tych malych, ktore jez > dza na liniach podmiejskich - Jelcz M081) i sprawdzic jakie jest REALNE > zapotrzebowanie na transport po Piotrkowskiej? Super, proszę bardzo. Tylko że paradoksalnie one zajmą więcej miejsca. To, ze Ty potrzebujesz to juz wi > emy, ale co z pozostalymi kilkuset tysiacami lodzian? Pytasz o tych, którzy olali Piotrkowską i wypoczywają w Manufakturze, Galerii albo prowadzą biznes gdzieś, gdzie mają dobry dojazd? Jak na razie bowiem to Wa > sze pier...enie nie poparte jest zadnymi badaniami, a jedynie Waszym ubzduranym > widzi mi sie. Jak na razie to ty ładnie tutaj to prezentujesz. > Kilka miesiecy temu udowadnialem, ze tramwaje na Kosciuszki/Zachodniej jezdza w godzinach szczytu, srednio co 4 minuty. 32 kursy na godzinę, czyli mniej niż co 2 minuty. No to udowodniłeś. > Boze Moj Jedyny... Ciekaw jestem czy pan Wielki Polski "Byznesmen" zna pojecia > : freelancer, praca zdalna, czy chocby inwestor forexowy, czy obrot domenami. Jak wiadomo Łódź jest zagłębiem takiej działalności. I jak wiadomo freelancer nigdy nie musi bywać w urzędzie, nigdy nie musi bywać na spotkaniach, bo wszystko moze załatwić z domu? No zabłysłeś teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: A i jeszcze jedno IP: 89.100.63.* 21.09.10, 04:20 32 kursy na godzinę, czyli mniej niż co 2 minuty. No to udowodniłeś. Wiec widocznie gdzies pominalem jedna linie. Fantastycznie obnarzyles moja niewiedze. Problem w tym, ze jeszcze czestsze przejazdy niz podane przeze mnie 4 minuty, akurat dzialaja na korzysc mojej wypowiedzi. No ale... dokopales mi. 2 punkty do lansu, i 4 do poziomu ""hero"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A i jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 21.09.10, 08:33 > Fantastycznie obnarzyles moja niewiedze. Ty sam ją obnażasz jeszcze bardziej spektakularnie. Na przykład w powyższym zdaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A i jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 19.09.10, 16:26 > Kilka miesiecy te > mu udowadnialem, ze tramwaje na Kosciuszki/Zachodniej jezdza w godzinach szczyt > u, srednio co 4 minuty. A ty juz niejedno tutaj "udowadniales". Na przyklad, ze cywilizowane kraje przechodza na czas 12-godzinny. Problem tylko w tym, ze to co ci sie wydaje niewiele ma wspolnego z jakimikolwiek dowodami, ale w przypadku forumowych ekspertow od wszystkiego to dosc znamienne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotu Re: A i jeszcze jedno IP: 89.100.63.* 21.09.10, 04:15 Udowadnialem, ze doba ma 24 godziny nie zas 25 i ze nie jest poprawny zapis godziny 24:10. Co do forumowych ekspertow od wszystkiego, to nikt nie jest w stanie przebic Ciebie. Co w sumie jest zrozumiale. Majac 25 - godzinna dobe, masz wiecej czasu na zdobywanie wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A i jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 21.09.10, 08:35 Gość portalu: lotu napisał(a): > Udowadnialem I to jest właśnie kluczowe: udowadniałeś, ale nie udowodniłeś. > Majac 25 - godzinna dobe, masz wiecej czasu na zdobywanie wiedzy. Co prawda można ci tłumaczyć jak krowie na granicy, że nikt o 25-godzinnej dobie nie mówił, ale ty wiesz swoje. Ale jak widać ty mając cywilizowaną dobę 12-godzinną miałeś tego czasu o wiele za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: A i jeszcze jedno IP: 89.100.63.* 21.09.10, 12:48 Napisales. No i swietnie. Ciesze sie niezmiernie. Po raz kolejny mnie zganiles. Extra. Czemu jednak nie odniosles sie do mojej riposty do "Projektu ETK"? O to albowiem dyskutujemy pod tym tematem. Wszedles, wypisales mi jakas bzdurke i tyle. Zapraszam do dyskusji o ETK, bo akurat takie przepychanki jakie sobie uprawiasz to po mnie w wiekszosci splywaja. W przedszkolu jak bylem maly, chlopcy z gilem po pas, tez mi tak dokuczali, i jakos to przezylem. Zapraszam zatem do dyskusji o Europejskim Tramwaju Kultury. Czy jest potrzebny czy nie, i dlaczego. Chyba, ze nie masz w tej kwestii nic do powiedzenia i wolisz troche po mnie pojezdzic. To smialo, jesli tylko dzieki temu czujesz sie lepiej, rosniesz w autoocenie. Przyzwyczailem sie juz do Twoich odzywek, wiec spokojnie mozesz kontynuowac. p.s. jak to jest jak sie tak komus "wrzuca" tylko po to, zeby wrzucac? Stajesz pozniej przed lustrem, i przestajac sie garbic, wypinasz dumnie piers? Moze jednoczesnie czujesz mile mrowienie w okolicy rozporka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dąb-Rozwadowski Re: A i jeszcze jedno IP: *.opera-mini.net 21.09.10, 21:14 > Moze jednoczesnie czujesz mile mrowienie w okolicy rozporka? Chłopie, ty to masz rozterki. Taka z ciebie krynica wszelkiego oświecenia, a słoma z butów i niewiedza w co drugim twoim poście wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosk Re: A i jeszcze jedno IP: 95.175.3.* 16.09.10, 15:16 różnica między stylizowanym tramwajem a trambusem jest mniej wiecej taka jak między atrapą pomocy drogowej a pomoca drogową w reklamie PZU. Więc nie dziwie się że trambus jest pusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: A i jeszcze jedno IP: 89.100.63.* 16.09.10, 19:38 Chcialbym zauwazyc, ze wyglad tramwaju nie zostal jeszcze ostatecznie okreslony. Sa dwie wersje - nowoczesna i starodawna - i nie ma zadnych decyzji jaka mialaby byc. Jak na razie rozwodzimy sie w temacie potrzeb i zasadnosci wprowadzenia transportu masowego na deptaku ulicy Piotrkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A i jeszcze jedno IP: *.opera-mini.net 16.09.10, 20:30 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Chcialbym zauwazyc, ze wyglad tramwaju nie zostal jeszcze ostatecznie okreslony > . Sa dwie wersje - nowoczesna i starodawna - i nie ma zadnych decyzji jaka mial > aby byc. No tak, jak całą wiedzę o projekcie czerpie się z takiego artykułu... ETK ma być obsługiwany w większości przez tabor niskopodłogowy, a jeden na kilka kursów, oznaczony w rozkładzie - zabytkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A i jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 02:56 Nie ma żadnych dwóch wersji. Jest jedna wersja. Funkcję historyczną, turystyczną i kulturotwórczą spełniać będą wagony zabytkowe. Funkcję ekonomiczną, ekologiczną i identyfikacji miasta spełniać będą wagony nowoczesne niskopodłogowe uzupełniające składy zabytkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 21:18 lodzermensh napisał: > Pomysł nie jest nowy. Został on już wcześniej w pewnej formie już zrealizowany. Błagam!!! Podpisz się z nazwiska a potem nikt nie będzie już miał pretensji, że piszesz tak nieprawdopodobne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 00:10 lodzermensh napisał: > dr Wesołowski może zamiast jechać na koszt łódzkiego podatnika do Stambułu na w > akacje, "by zobaczyć jak tam działa deptak z tramwajem" niech się po prostu prz > ejdzie do władz Manufaktury, Galerii i innych centrów handlowych i zapyta ich, > jak oni to robią, że mają klientów Jak to jak? Wszystko odremontowane, szczególnie zabytki, nawierzchnia i meble miejskie wysokiej jakości, bezpośredni dojazd transportem tramwajowym (ponad połowa klientów). Dokładnie wszystko to, co negujesz w próbach zmiany sytuacji Pietryny. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 12:40 Kubusiu, nie jesteś wiarygodnym źródłem informacji więc ci nie wierzę. Manufaktura wygrywa przede wszystkim dlatego, że kierowana jest przez profesjonalistów, a nie amatorów inspirowanych pomysłami Kubusia. A co do remontowania, w Manufakturze do remontu było kilkanaście budynków, na Piotrkowskiej i w okolicach jest ich conajmiej kilkaset. To robi kolosalną różnicę. Bo potrzeba kilka jak nie kilkanaście mld PLN, by te budynki odremontować. Jak dorośniesz, dowiesz się jaka jest różnica między milionem złotych a miliardem. Kredytu w banku Łódź nie dostanie. A i spłacić tego kredytu nie będzie miała z czego. Więc tu trzeba szukać innych rozwiązań. I naśladować Manufakturę w innych działaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 21:30 lodzermensh napisał: > Kubusiu, nie jesteś wiarygodnym źródłem informacji więc ci nie wierzę. Ponieważ znam Cię z innych loginów na innych forach na których już masz bana to Twoja wiara czy nie wiara mnie nie wzrusza. Natomiast warto zaznaczyć w tym miejscu, że wiarygodnym źródłem informacji jesteś Ty (lodzermsh vel skodabodzio vel Bartas 2004). Jakże ten tu teraz Twój wpis jest wiarygodny. Bardziej wiarygodnie niż pisać w kółko "Kubusiu" niezależnie od tematu dyskusji już nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A i jeszcze jedno 17.09.10, 08:34 Kubusiu, bardzo mi przykro, ale fora internetowe nie są moją pasją. W przeciwieństwie do ciebie, dziecko drogie nie siedzę po nocach i nie kłócę się z ludźmi pisującymi na forach, by siebie dowartościować. Więc nie mam gdzieś tam banów, skoro tam się nawet nie udzielam. Wystarczy mi tu jeden Kubuś Polewski. Nie jestem też jakimś fanem Skody czy Bartoszem. Już ci kiedyś pisałem, jak mam na imię. Na S. Nazwiska ci jednak nie podam, bo nie chcę mieć psychopaty na karku. To, że czasami coś napiszę pod artykułami w Wyborczej wynika tylko z mojej troski o miasto. W tym przypadku troski o kilkadziesiąt milionów złotych, które grupka ludzi chce wydać, by pokazać, że mają racje. Choć jej nie mają i nie potrafią podać nawet jednego mocnego argumentu za budową tego tramwaju. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A i jeszcze jedno 17.09.10, 13:09 lodzermensh napisał: > Kubusiu, bardzo mi przykro, ale fora internetowe nie są moją pasją. W przeciwie > ństwie do ciebie, dziecko drogie nie siedzę po nocach i nie kłócę się z ludźmi > pisującymi na forach, by siebie dowartościować. Tak, właśnie widzę. > Więc nie mam gdzieś tam banów, Owszem, masz. > skoro tam się nawet nie udzielam. Podobnie jak się tu nie udzielasz. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 00:12 lodzermensh napisał: > dr Wesołowski może zamiast jechać na koszt łódzkiego podatnika do Stambułu na w > akacje Żal ci, że ciebie nie stać? Jeździ za swoje. , niech się po prostu prz > ejdzie do władz Manufaktury, Galerii i innych centrów handlowych i zapyta ich, > jak oni to robią, że mają klientów, 70% tych klientów przyjeżdża tramwajem mądralo. A taka IKEA wywiesiła przy drzwiach wielki plakat "dlaczego tramwaj" w którym wyjaśnia, czemu chciała mieć tramwaj podciągnięty pod sam Port Łódź. No ale tobie się to w główce nie mieści. >Dowie się, że te amatorskie pomysły nic nie dadzą, ba t > ramwaj jedynie zaszkodzi. Jakoś Manufakturze, Galerii i IKEI nie zaszkodził. Gorzej - Manufaktura walczyła o przystanek przy wejściu na Rynek, a IKEA zapłaciła za przeniesienie pętli pod Port Łódź. Rozumiem, ze to też były amatorskie pomysły? Za to kosztować będą masę pieniędzy, które zostaną za > brane z innych ważnych inwestycji. Takich jak np rozbudowa zoo czy zagospodarowanie Brusa. No rzeczywiście. Choćby takich, które mogłyby połączyć nowe c > entrum miasta z Piotrkowską. Jest połączone kilkoma liniami tramwajowymi i autobusowymi. Czego chcesz jeszcze? Pewnie autostrady? Bo na razie Piotrkowską z terenem wokół dworca Fab > rycznego łączą zdewastowane ulice Moniuszki, Traugutta i Narutowicza. Tam zrobi > ć tą kostkę, nawet z Chin, latarnie i inne wynalazki. A Piotrkowska niech się rozsypie. Czy chcesz czy nie nawierzchnię trzeba wymienić, a koszt wbudowania torowiska jest niewielki przy koszcie wymiany całej nawierzchni. > > A forsowanie tramwaju na Piotrkowskiej, który nie wiadomo co miałby obsługiwać, Wiadomo co - ruch wzdłuż tej ulicy. Tak trudno to zrozumieć? > gdy mamy wciąż w Łodzi takie ulice jak Legionów czy Łagiewnicka mogło jedynie > pojawić się w takiej głowie jak Kubuś Polewski. Tak, jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skodabobas Re: A i jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 07:18 > lodzermensh napisał: > > > dr Wesołowski może zamiast jechać na koszt łódzkiego podatnika do Stambuł > u na w > > akacje > > Żal ci, że ciebie nie stać? Jak to nie stac, bobasa na wszystko stac, bo ma AUTO Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 12:37 Nie wiem za czyje jeździ dr Wesołowski. Ale ostatnio grupka turystów z UM zwiedzała Wiedeń, by zobaczyć jak wygląda spalarnia. I pewnie już nie za swoje. Ale rozumiem że chcesz się tam przejechać, stąd bronisz tego pomysłu. Co do plakatów i klientów, podobnie jak Kubuś twoja wiarygodność jest równa zeru. A IKEA wywiesza taki plakat, bo teraz bycie "eko" jest czymś modnym. Nie zmienia to tego, że taka IKEA zarabia głównie na nieekologicznych kierowcach. Zresztą podobnie jak Manufaktura. I inne centra handlowe. Rozumiem, ze skoro miasto wydało pieniądze na niepotrzebny Brus czy chce wydać na niepotrzebne ZOO, to należy kontynuować tą chlubną tradycję i wydawać je na niepotrzebny tramwaj, czy niepotrzebna wymianę nawierzchni i latarni przynajmniej na części Piotrkowskiej. W Manufakturze zatem jedzie przez środek rynku i galerii linia tramwajowa? Może się przyjrzysz bliżej temu pojazdowi, co tam jest. Ma on dużo więcej z trambusa niż tramwaju. Co do łączenia nowego centrum miasta z Piotrkowską, leży ono na tyle blisko, że nie widzę potrzeby, by dojeżdżać tramwajem czy autobusem. Chciałbym jedynie móc przejść z jednego do drugiego odnowioną elegancką ulicą. Co napisałem. Niestety dzięki głupim pomysłom zamiast odnawiać zapuszczoną Moniuszki, Traugutta, Narutowicza, będzie się odnawiać całkiem przyzwoitą tylko brudną Piotrkowską. I nie pisz mi, że trzeba wymienić. Kto tak twierdzi? Specjaliści, co nie potrafią nawet zamówić kostki na wymianę i postawić pachołków przy myciu maszyną nawierzchni, by świeżo oczyszczona nawierzchnia nie była brudzona przez auta. Litości. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: A i jeszcze jedno 16.09.10, 14:05 lodzermensh napisał: > Nie wiem za czyje jeździ dr Wesołowski. Więc się zamknij, skoro nie wiesz. Ale ostatnio grupka turystów z UM zwied > zała Wiedeń, by zobaczyć jak wygląda spalarnia. I pewnie już nie za swoje. Cry me a fuckin' river. Ale > rozumiem że chcesz się tam przejechać, stąd bronisz tego pomysłu. Ja już byłem, dziękuję. Chętnie tam wrócę, stać mnie na to. > Co do plakatów i klientów, podobnie jak Kubuś twoja wiarygodność jest równa zeru. O, ciekawe. To może sobie zweryfikuj w Manufakturze i w IKEI, a wcześniej się dobrze zastanów, czemu Manufaktura tak walczyła o przystanek pod samymi drzwiami. A IKEA wywiesza taki plakat, bo teraz bycie "eko" jest czymś modnym. Nie zmi > enia to tego, że taka IKEA zarabia głównie na nieekologicznych kierowcach. Zres > ztą podobnie jak Manufaktura. I inne centra handlowe. Bo ty tak mówisz? > Rozumiem, ze skoro miasto wydało pieniądze na niepotrzebny Brus czy chce wydać > na niepotrzebne ZOO, to należy kontynuować tą chlubną tradycję i wydawać je na > niepotrzebny tramwaj, czy niepotrzebna wymianę nawierzchni i latarni przynajmn > iej na części Piotrkowskiej. Fakt. Niech Piotrkowska zdycha w syfie i maraźmie, a takie darmozjady jak ty będą sobie nią spacerowały w towarzystwie żuli i uczniaków nawalonych po wizytach w smartshopie. > Co do łączenia nowego centrum miasta z Piotrkowską, leży ono na tyle blisko, że > nie widzę potrzeby, by dojeżdżać tramwajem czy autobusem. Ja wiem, wy bezrobotni macie dużo czasu na chodzenie i wam się nigdzie nie śpieszy, więc nie widzicie potrzeby. Ślepi też nie widzą. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A i jeszcze jedno 17.09.10, 00:36 lodzermensh napisał: > Nie wiem za czyje jeździ dr Wesołowski. Ty w ogóle mało wiesz, dlatego próbujesz kompensować chamskim zachowaniem na forach (za co wylatujesz swoją drogą, zostało Ci dlatego tylko niemoderowane forum GW). > Ale ostatnio grupka turystów z UM zwiedzała Wiedeń, by zobaczyć jak wygląda spalarnia. I > pewnie już nie za swoje. Ale rozumiem że chcesz się tam przejechać, stąd bronisz tego > pomysłu. I tak wyglądają najczęściej Twoje bardzo do rzeczy wpisy na forach. Tutaj na temat ETK. > Co do plakatów i klientów, podobnie jak Kubuś twoja wiarygodność jest równa zer > u. W Twoim mniemaniu tylko Twoja wiarygodność jest równa 1, Bartasku. I to również jedyna podstawa w dyskusji, która ma dowodzić, że Ty masz rację. > A IKEA wywiesza taki plakat, bo teraz bycie "eko" jest czymś modnym. Więc czemu nie poprosisz IKEI o dane, ilu klientów dojeżdża MPK a ilu samochodami, skoro nie wierzysz osobom, które już to zrobiły? > Nie zmienia to tego, że taka IKEA zarabia głównie na nieekologicznych kierowcach. Nie prawda. To jedynie Twoja pozbawiona źródeł fantazja. > Zresztą podobnie jak Manufaktura. I inne centra handlowe. Kolejna bzdura. Informacje na temat udziału klientów CH pod względem korzystania z celu dostania się tam z danego środka transportu są znane i możliwe do uzyskania. Kierowcy aut w przypadku CH to ok. 30%. Zresztą nie może być inaczej z czysto fizycznych powodów. Można to nawet policzyć a jeszcze łatwiej przeprowadzić badanie ankietowe. > Rozumiem, ze skoro miasto wydało pieniądze na niepotrzebny Brus czy chce wydać > na niepotrzebne ZOO, to należy kontynuować tą chlubną tradycję i wydawać je na > niepotrzebny tramwaj, czy niepotrzebna wymianę nawierzchni i latarni przynajmn > iej na części Piotrkowskiej. Powiedz to mieszkańcom Łodzi i turystom, że to niepotrzebne aby było czysto, estetycznie i wygodnie. To Twój bowiem sposób na Piotrkowską. > W Manufakturze zatem jedzie przez środek rynku i galerii linia tramwajowa? Nie, linia tramwajowa przebiega w bezpośrednim sąsiedztwie terenu Manufaktury, a nie 150 metrów od niej, jak również Manufaktura nie jest 2 km długości ulicą. > Może się przyjrzysz bliżej temu pojazdowi, co tam jest. Ma on dużo więcej z trambus > a niż tramwaju. I nie spełnia roli transportowej tak naprawdę. Dlatego liczący się udział klientów to tramwaje na trasie PP. > Co do łączenia nowego centrum miasta z Piotrkowską, leży ono na tyle blisko, że > nie widzę potrzeby, by dojeżdżać tramwajem czy autobusem. Ty nie, bo jak nie raz już się "chwaliłeś", Ty masz samochód i nim pchasz się gdzie popadnie. Osoby spieszące się natomiast potrzebują dostać się tam inaczej niż na pieszo i rowerze (którego np. ze względu na wyjazd nie można zostawić) i albo przepłacają za TAXI (zresztą stoją nie raz w korku na Traugutta) albo jadą na około z 2 przesiadkami: Kościuszki -> Zielona - Narutowicza -> Kilińskiego. > Chciałbym jedynie móc przejść z jednego do drugiego odnowioną elegancką ulicą. Jak to? Przecież betonowa kostka i zasyfiony stan substandardowych mebli miejskich nie przeszkadza, a naprawę tego stanu nazwałeś nieco wyżej "stratą pieniędzy" porónując do ZOO i Brusa. > Co napisałem. Nieste > ty dzięki głupim pomysłom zamiast odnawiać zapuszczoną Moniuszki, Traugutta, Na > rutowicza, będzie się odnawiać całkiem przyzwoitą tylko brudną Piotrkowską. No tak, bo jedno wyklucza drugie przecież. > I n > ie pisz mi, że trzeba wymienić. Kto tak twierdzi? Specjaliści, co nie potrafią > nawet zamówić kostki na wymianę i postawić pachołków przy myciu maszyną nawierz > chni, by świeżo oczyszczona nawierzchnia nie była brudzona przez auta. Litości. W Twoich postach można jedynie się dowiedzieć, że Ci co coś robią to są pozoranci, biedacy, obiboki, cwaniaki, dzieci, nieudacznicy itd. Czyli wszyscy są do bani, a Ty - forumowy cham nie umiejący pisać ani na temat ani odnosić się właściwie do rozmówców - wiesz lepiej z samego faktu, że Ty coś uważasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A i jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 18.09.10, 21:50 głupi jestes jak but i nie umiesz nawet napisac poprawnie nicka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: A i jeszcze jedno IP: 89.100.63.* 16.09.10, 20:09 > 70% tych klientów przyjeżdża tramwajem mądralo. To teraz juz sie nie dziwie, ze na zapelnionych parkingach tych centrow handlowych auta mialy na ogol rejestracje amerykanskie, brazylijskie, angielskie i katowickie. Lodzianie zostawiaja samochody pod Zgierzem, a stamtad mkna do Manu tramwajami. > Takich jak np rozbudowa zoo czy zagospodarowanie Brusa. No rzeczywiście. Zaszczane bramy, niebezpieczne centrum, dziury w ulicach, odrapane kamienice, nierowne chodniki etc, etc - 26 milionow w takim miescie jak Lodz, mozna wydac na setki sposobow. > Jest połączone kilkoma liniami tramwajowymi i autobusowymi. Czego chcesz jeszcz > e? Pewnie autostrady? Teraz zrozumialem idee wprowadzenia tramwaju na Piotrkowskiej. Wszak centrum Lodzi to pustynia komunikacyjna. > > Bo na razie Piotrkowską z terenem wokół dworca Fab > > rycznego łączą zdewastowane ulice Moniuszki, Traugutta i Narutowicza. Tam > zrobi > > ć tą kostkę, nawet z Chin, latarnie i inne wynalazki. > > A Piotrkowska niech się rozsypie Jakiez fantastyczne, prawdziwie lodzkie podejscie. Wyremontujmy front kamienicy, a w podworku nadal scieki plyna rynsztokiem. Nie raz, nie dwa i nie sto razy bylo to opisywane. Kamienice remontowalo sie od frontu, a podworka byly jak z XIX wieku. To samo wlasnie teraz lansujesz. Zrobic Piotrkowska, i miec w dupie reszte. Piotrkowska w XXi wieku, dojazdowki w XIX. W mojej osobistej opinii, Moniuszki i Narutowicza do Kilinskiego to jedne z najladniejszych odnog Piotrkowskiej. Od lat zaniedbane. Tramwaj jednak wazniejszy. > Tak, jasne. Fantastyczny argument w dyskusji. Jesli pozwolisz, to zapisze to sobie, i bede wykorzystywal w przyszlych dyskusjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A i jeszcze jedno IP: *.opera-mini.net 16.09.10, 20:44 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > > 70% tych klientów przyjeżdża tramwajem mądralo. > To teraz juz sie nie dziwie, ze na zapelnionych parkingach tych centrow handlow > ych auta mialy na ogol rejestracje amerykanskie, brazylijskie, angielskie i kat > owickie. Człowieku... Mam propozycję. Weź sobie policz samochody zaparkowane na parkingach Manufaktury, pomnóż przez przeciętną liczbę osób przyjeżdżających tam autem, następnie postój kilka godzin przy każdym z wejść do galerii handlowej, na tej podstawie oszacuj liczbę osób w Manufakturze i sobie porównaj :) Albo zapytaj Manufakturę, ale szczerze wątpię, by chętnie podzieliła się wynikami badań - a robiła takie. Manufaktura dobrze wie, jak wielka część jej klientów dojeżdża MPK i jak dużą część dochodów oni generują. Stąd też o nich tak bardzo zabiegała. Zresztą - spójrz sobie z 1 piętra galerii handlowej na sznur ludzi idącących z i do Zachodniej i spróbuj sobie wyobrazić, jaką powierzchnię musiałby mieć parking, by samochodami mogła tam przyjechać taka liczba ludzi, jaka z tego przystanku do Manufaktury dochodzi przez pół godziny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A i jeszcze jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 03:01 Tłumaczenie temu tumanowi tak podstawowych i łatwych do zbadania spraw to strata Twojego cennego czasu. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A i jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 18.09.10, 21:49 przestan juz trolowac na wszystkich mozliwych forach i klamac ze to cos dziwnego tramwaj na ulicy handlowej . nawet w polsce to normalne jak tu w chorzowie: photo.bikestats.eu/zdjecie,pelne,58575,chorzow-ul-wolnosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 23:00 Zwolennicy oponowali: - Tramwaj nie zjada dzieci ani kobiet z wózkami. Tylko idioci mogli coś takiego powiedzieć... Koszt powrotu tramwaju na Pietrynę oszacowano na 26 mln zł (w tej kwocie jest też cena nawierzchni). hahahahahahahahahahahahhahahah tabor, szyny, trakcja, dociągnięcie zasilania, szlachetna nawierzchnia i na 2,5 kilometrach. za 26 milionów! świetnie wyliczenia.... pogratulować autorom. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 16.09.10, 00:14 Gość portalu: jp napisał(a): > Zwolennicy oponowali: - Tramwaj nie zjada dzieci ani kobiet z wózkami. > > Tylko idioci mogli coś takiego powiedzieć... A co, zjada? > > Koszt powrotu tramwaju na Pietrynę oszacowano na 26 mln zł (w tej kwocie jes > t też cena nawierzchni). > > hahahahahahahahahahahahhahahah > tabor, szyny, trakcja, dociągnięcie zasilania, szlachetna nawierzchnia i na 2,5 > kilometrach. za 26 milionów! świetnie wyliczenia.... pogratulować autorom. To podaj swoje wyliczenia, tylko takie wiesz, realne. Bo te 26 milionów to wyliczenia MPK, czyli było nie było firmy, która trochę torowisk w ostatnich latach zbudowała. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 16.09.10, 00:14 Gość portalu: jp napisał(a): > Zwolennicy oponowali: - Tramwaj nie zjada dzieci ani kobiet z wózkami. > > Tylko idioci mogli coś takiego powiedzieć... Odwrotnie. To było zapewnienie w odpowiedzi na idiotyczne, choć niestety autentyczne (proponuję poszukać na Google na wątkach np. forum GW) obawy, iż właśnie "tramwaj zabije kobiety z dziećmi, rozjedzie staruszki itp." co nie ma żadnego pokrycia w danych dotyczących takich stref deptakowych w Europie. Po 10 razach takich kontrargumentów po prostu należy to jasno wyartykułować, aby uciąć ten wątek. > Koszt powrotu tramwaju na Pietrynę oszacowano na 26 mln zł (w tej kwocie jes > t też cena nawierzchni). > > hahahahahahahahahahahahhahahah > tabor, szyny, trakcja, dociągnięcie zasilania, szlachetna nawierzchnia i na 2,5 > kilometrach. za 26 milionów! świetnie wyliczenia.... pogratulować autorom. To wynik szacunków przeprowadzonych ostatnio przez MPK. Autorom wyszło 4 razy tyle (w euro). Więc gratulacje należą się MPK, że wyprowadziły nas z błędu na korzyść projektu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 23:18 Widzę, że przed wyborami trwa akcja licytacyjna. A grupa naiwnych "sztabowców" daje się na to złapać. Na szczęście wyborcy raczej nie. No, a jak w sztabie są tacy "fachowcy" jak niejaki Kubuś Poleski, to klapa całość gwarantowana. Wieże, tramwaj, granit ..... oj naiwni, naiwni jak dzieci we mgle. Jałowa dyskusja, puste obietnice, brak środków i pomysłów. Brak wizji Bo wybudowanie wież dwóch ( dlaczego nie czterech) świadczy o indolencji projektowej architektów i urbanistów. I to, że nienagrodzona praca konkursowa ma być realizowana jest tego najlepszym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 16.09.10, 00:18 Proszę o nie mieszanie mojej osoby z nieracjonalnymi pomysłami typu: "budowanie wież przy pasażu / Piotrkowskiej" albo "zadaszanie Piotrkowskiej". Ja odpowiadam za swoje wypowiedzi, działania, a nie za cudze. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Kubusiu, trochę skromności 16.09.10, 12:42 Nie znam żadnego racjonalnego twojego pomysłu, żadnego. A zadaszenie Piotrkowskiej jest równie głupie co ten tramwaj. Z tą różnicą, że zadaszenie, choć drogie, może coś dać, tramwaj co najwyżej zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor Proszę o konkrety ws. tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 23:18 "Natychmiast pojawiły się różnice zdań. Wpuścić tramwaj na Pietrynę, czy nie? Jedno - czy dwuszynowy? Stary czy nowy? Z jaką prędkością?" Nie widzę w tym artykuke różnicy zdań. Widzę konkretne kwestie. Bardzo proszę jakiegoś sensownego zwolennika tramwaju o spójną wizję jego funkcjonowania. Pytania pomocnicze już są: - Jedno - czy dwuszynowy? - Stary czy nowy? - Z jaką prędkością? Oczywiście spójna wizja oznacza odpowiedź na kilka innych pytań. Może pan Polewski (jako zwolennik tramwaju)? Mam nadzieję że czyta to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Re: Proszę o konkrety ws. tramwaju IP: *.net-partner.pl 15.09.10, 23:40 Czy osoba pisząca ten komentarz widziała kiedykolwiek w życiu jednoszynowy tramwaj? Z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor jednoszynowy tramwaj? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 20:29 Gość portalu: JG napisał(a): > Czy osoba pisząca ten komentarz widziała kiedykolwiek w życiu jednoszynowy tram > waj? Z ciekawości pytam. No fakt tramwaju jednoszynowego nie widziała. Ale osoba widziała kolej jednoszynową (np żyroskopową - cziekawa rzecz - na zdjęciu osoba widziała:). Więc skoro kolej jednoszynowa to dlaczego nie tramwaj? Ale OK. Oczywiście pytanie dotyczyło jednotorowości bądź dwutorowości. Po prostu osoba zacytowała (niezręcznie) część artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: jednoszynowy tramwaj? IP: *.147.73.28.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.05.11, 23:06 W Padwie są tramwaje jednoszynowe Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Proszę o konkrety ws. tramwaju 16.09.10, 00:19 Gość portalu: tor napisał(a): > "Natychmiast pojawiły się różnice zdań. Wpuścić tramwaj na Pietrynę, czy nie? J > edno - czy dwuszynowy? Stary czy nowy? Z jaką prędkością?" > > Nie widzę w tym artykuke różnicy zdań. Widzę konkretne kwestie. > > Bardzo proszę jakiegoś sensownego zwolennika tramwaju o spójną wizję jego funkc > jonowania. > > Pytania pomocnicze już są: > > - Jedno - czy dwuszynowy? > - Stary czy nowy? > - Z jaką prędkością? > > Oczywiście spójna wizja oznacza odpowiedź na kilka innych pytań. > > > Może pan Polewski (jako zwolennik tramwaju)? Mam nadzieję że czyta to forum? Owszem, czytam :) Otóż pod linkiem jest wiszący od 2 lat oryginalny projekt ETK 2016 pamiętający jeszcze wiceprezydenta M. Michalika ;) webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:onSANK6m2EkJ:uml.lodz.pl/_plik.php%3Fplik%3Drozne/etk_2016.doc+ETK+2016+FPW&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a Zapraszam do lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor Re: Proszę o konkrety ws. tramwaju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 20:50 jakub_polewski napisał: > > Może pan Polewski (jako zwolennik tramwaju)? Mam nadzieję że czyta to for > um? > > Owszem, czytam :) Otóż pod linkiem jest wiszący od 2 lat oryginalny projekt ET > K 2016 pamiętający jeszcze wiceprezydenta M. Michalika ;) Dzięki o to mi chodziło. Przeczytałem. Jedna drobna nieścisłość się chyba wkradła (a może różnice założeń). W opracowaniu jest mowa o czasie 10-11min od Mickiewicza do pl.Wolności. Podczas gdy odnoga do Galerii jest logiczna to żeby projekt był spójny to drugi koniec winien się mieścić dużo bliżej Manu a nie na placu Wolności (zresztą tak jest w opisówce). Od Mickiewicza do okolic Podrzecznej jest min. 2,5 km. Przy średniej prędkości 20km/h (a jaka może być maksymalna?) ten odcinek jest do zrobienia ciurkiem w 12min. Ale są przystanki. W tekście wymieniono 7 ale pewnie do na drodze do manu jeszcze ze trzy byłyby potrzebne. Ale przyjmując 7 i śr czas postoju 0,5 min to mamy dodatkowe 3,5 minuty na trasie. Ja wiem że to tylko minuty i półminuty ale ziarako do ziarka i robi się trasa stricte langsam-turystyczna a nie praktyczno-komunikacyjna. Dobrze myślę? I jeszcze. Czy Wy z wizją tego tramwaju moglibyście zrobić jakieś wizualki. Jak to ma wyglądać? Torowisko, trkacja, (jakieś bariery?). Czyli ta Piotrkowska z tramwajem. Zobaczyć nawet na wizualkach to więcej niż przeczytać opis. Poddaję pod rozwagę. Takie wizualki to chyba nie problem ani koszty? Z tego co widziałem to developerzy jeszcze ziemi nie kupują a już karmią szeroką opinię publiczną wizualkami. Stąd wnioskuję że to nie problem... I jeszcze raz dziękuję za poważne potraktowanie mojej prośby i podanie informacji o które chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Proszę o konkrety ws. tramwaju 16.09.10, 21:41 Gość portalu: tor napisał(a): > Dzięki o to mi chodziło. Przeczytałem. No to super :)) > Jedna drobna nieścisłość się chyba wkradła (a może różnice założeń). W opracowa > niu jest mowa o czasie 10-11min od Mickiewicza do pl.Wolności. Podczas gdy odno > ga do Galerii jest logiczna to żeby projekt był spójny to drugi koniec winien s > ię mieścić dużo bliżej Manu a nie na placu Wolności (zresztą tak jest w opisówc > e). Drugi koniec jest znacznie dalej niż przy pl. Wolności. Trasa biegnie przez pl. Wolności dalej Nowomiejską aż do okolic Placu Kościelnego i skręca w kierunku Zachodniej do Manufaktury kończąc najlepiej pod samym CH (przy braku współpracy z Apsysem kończy się przy granicy terenu Manufaktury). > Od Mickiewicza do okolic Podrzecznej jest min. 2,5 km. Przy średniej prędkości > 20km/h (a jaka może być maksymalna?) ten odcinek jest do zrobienia ciurkiem w 1 > 2min. Ale są przystanki. W tekście wymieniono 7 ale pewnie do na drodze do manu > jeszcze ze trzy byłyby potrzebne. Może być więcej, to nie są dane niezmienialne, ze względu na fakt, że od 2008 roku był ten projekt znacząco omawiany i pojawiły się nowe informacje. > Ale przyjmując 7 i śr czas postoju 0,5 min t > o mamy dodatkowe 3,5 minuty na trasie. Ja wiem że to tylko minuty i półminuty a > le ziarako do ziarka i robi się trasa stricte langsam-turystyczna a nie praktyc > zno-komunikacyjna. Dobrze myślę? Niet. Pomimo wątpliwości prof. Wesołowskiego, jednak obstajemy przy elemencie ogólnomiejskiego systemu transportowego, a więc praktyczno-komunikacyjna jak nazwałeś również (nawet w tym roku pojawił się wariant rozbudowany aż do Nowego Centrum Miasta z Księżego Młyna przez Nową Dzielnicę, np. ul. Wysoka lub Wodna, co umożliwić może plan przebudowy okolic Wodnego Rynku), a w celu skomunikowania Księżego Młyna także z Retkinią od południa osiedla jest także rekonstrukcja odcinka: Wróblewskiego -> Czerwona -> Milionowa / Piotrkowska -> Tymienieckiego. > I jeszcze. Czy Wy z wizją tego tramwaju moglibyście zrobić jakieś wizualki. Ależ są :) > Jak to ma wyglądać? Torowisko, trkacja, (jakieś bariery?). Chodzi Ci o modelowanie w 3D? Nie wolno mi wykorzystywać, ponieważ w tym zakresie wspierało projekt Stowarzyszenie Fabrykancka, a ja nie mogę korzystać z ich opracowania oczywiście bez zgody. Ale chodzi głównie o to, że te wizualizacje nie były nigdy dopracowane i po prostu autor niekoniecznie chce pokazywać nieskończone prace, a to zrozumiałe. Zapraszam bardziej prywatnie w tej sprawie (e-mailowo ;) ). > Takie wizualki to chyba nie problem ani koszty? Z tego co pamiętam to autorowi tych wizualizacji zajęło to jednak sporo pracy. To nie takie hop siup ;) > Z tego co widziałem to developerzy jeszcze ziemi nie kupują a już karmią szeroką opinię > publiczną wizualkami. No tak, ale to było w 2008 roku, my robiliśmy i robimy nadal za frajer (w Polsce już tak jest ;)) ), potem projekt umarł śmiercią wynikającą z niesubordynacji ówczesnego ZDiTu (Wiceprezydent M. Michalik dał polecenie ZDiTowi aby z nami się spotkał, ale to olano), więc kwestii wizualek nie udoskonalaliśmy. Ważniejsze było czekanie na okazję aby reaktywować ideę. > I jeszcze raz dziękuję za poważne potraktowanie mojej prośby i podanie informac > ji o które chodziło. Poważna prośba, poważne potraktowanie. Bardzo mi miło rozmawiać z osobą rzeczową i kulturalną :) Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Proszę o konkrety ws. tramwaju IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 07:20 Tramwaj po jednej szynie nie pojedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu A Parkingi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 23:19 A Parkingi? Nie ma się co oszukiwać. Jeśli chce się sprowadzić na Piotrkowską ludzi, to trzeba im dać możliwość do niej dojechać i zaparkować. Wyraźnie oznakowane parkingi aby nie kręcić się w kółko w poszukiwaniu miejsca. Wystarczy spojrzeć na inne miejsca: do manufaktury przybywa dużo osób także dlatego, iż mają jak tam dojechać i zaparkować. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: A Parkingi? 16.09.10, 00:16 Gość portalu: gosciu napisał(a): > Wystarczy spojrzeć na inne miejsca: do manufaktury przybywa dużo osób także dla > tego, iż mają jak tam dojechać i zaparkować. A jeszcze więcej (dokładniej 70%) przyjeżdża tam, bo można tam dojechać tramwajem i nie potrzebują parkingów. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A Parkingi? 16.09.10, 12:44 A tam 70%. Napisz 80%, będzie wyglądać jeszcze lepiej. A że jest wyssane z palca, co to za różnica. I jedno i drugie jest wyssane. Poza tym przyjechać a zostawić pieniądze to duża różnica. szczególnie dla sklepów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: A Parkingi? IP: *.lodz.msk.pl 16.09.10, 13:39 Możesz opublikować wyniki badania, na które najwyraźniej się powołujesz? A może wszystko zmyśliłeś, albo podpowiedziała ci to pani Czesia z warzywniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: A Parkingi? 16.09.10, 14:07 On to sobie wszystko wyssał z palucha, bo gdyby sprawdził u źródeł, to by się nie odzywał. Ale co tam, spinka w necie najważniejsza +10 do lansu na dzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A Parkingi? 16.09.10, 14:11 Nie ja chcę wydawać kilkadziesiąt milionów złotych na niepotrzebny tramwaj na Piotrkowskiej. Argumentując to, że 70% klientów Manufaktury, Galerii to klienci przyjeżdżający tramwajami i dzięki nim, te centra handlowe mogą istnieć, bo oni dla nich są najważniejsi, a klienci dojeżdżający samochodem to co najwyżej dodatek. To Kubuś w swoim opracowaniu powinien to zamieścić, skoro ma przekonać miasto do wydania kilkudziesięciu milionów na tramwaj. Ba, powinien też zamieścić dowody na to, że dziś odległości od tramwajów są na tyle duże, że ludzie rezygnują z tego powodu z zakupów na Piotrkowskiej i jadą do centrów handlowych, bo do Manufaktury mają od przystanku tylko 320 metrów a do Piotrkowskiej aż 340 metrów. Kubus powinien tez pokazać w swoim opracowaniu wyniki badań, że zrobienie tramwaju spowoduje powrót klientów z centrum handlowych na Piotrkowską. Powinien też zrobić symulacje, jak to wpłynie na obroty sklepów i inne rzeczy. Co Kubus zrobił? Wkleił parę zdjęć, okrasił to jakimiś pi....łami i nazwał to poważnym projektem. I tak miasto ma wydac na podstawie takiego czegoś kilkadziesiąt razy więcej niż Kubuś zarobi w swoim całym życiu. Więc nie pisz mi, że mam pokazywać jakieś wyniki. Kubuś ma to zrobić. A nie zrobi, bo takich badań nie robił, ba nie potrafi zrobić, nawet nie wiedziałby jak je zlecić, bo nawet nie wiedziałby jakie informacje zebrać. Bo to Kubuś na podstawie pani Czesi z warzywniaka sklecił projekt, który może kosztować miasto miliony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: A Parkingi? IP: *.opera-mini.net 16.09.10, 15:21 lodzermensh napisał: > To Kubuś [bla bla bla] Kubuś [bla bla bla] Kubuś [bla bla bla] Kubuś [bla bla bla] Zdrabniając czyjeś imię nie sprawisz, że będziesz miał mojszejszą rację, niż ta osoba :) Ale przyjmij do wiadomości, że Jakub Polewski prezentował projekt, ale pracował nad nim cały sztab ludzi, więc przestań wreszcie pisać dyrdymały, że wszystko jest wymysłem jakiegoś Twojego wyimaginowanego wroga "Kubusia". Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: A Parkingi? 16.09.10, 16:33 Tym gorzej dla tego sztabu. Świadczy to o tym, że nie tylko Kubuś nie ma pojęcia i poza zwykłym populizmem nic nie prezentuje, ale i spora część tego sztabu, przynajmniej ta część, która pracowała nad tym tramwajem. A używając zdrobnienia Kubuś wcale nie mam zamiaru podnieść swojej racji. Już samo to niestety, że wchodzę w polemikę z takim populistą jak on obniża wartość tego co piszę. Bo zaczynam być postrzegany jako jedna z osób mu podobnych. Zdrobnienie Kubuś ma jedynie na celu dopasowanie mojej wypowiedzi do poziomu merytorycznego tego, co pisze, mówi, postuluje Kubuś. I tylko tyle, a nawet aż tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sab Re: A Parkingi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 23:22 człowieku nie wiem skad sie wziales ale zasrywasz to forum od wielu juz miesiecy na najroznieszych watkach nie umiejac nic napisac w tematach w ktorych jedynie siejesz zamet ublizajac innym , moze ogarnij sie ,napraw swoje zycie i spraw zebym nie musiala wiecej bac sie wchodzic na gazete z obawy ze znowu bede czytala stosy nic nie wnoszacych uwag o kubusiach i innych twoich urojeniach . Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A Parkingi? 17.09.10, 13:52 lodzermensh napisał: > Tym gorzej dla tego sztabu. Świadczy to o tym, że nie tylko Kubuś nie ma pojęci > a i poza zwykłym populizmem nic nie prezentuje, ale i spora część tego sztabu, > przynajmniej ta część, która pracowała nad tym tramwajem. Jasne, osoby zajmujące się zawodowo lub naukowo tematem nie mają pojęcia, za to Ty masz, bo Ty tak przecież twierdzisz. Ciekawie też rozumiesz słowo populizm. Od kiedy populizm ma związek z zajmowaniem się zagadnieniami niepopularnymi, o których trzeba dopiero informować i nagłaśniać, jak ochrona dziedzictwa kulturowego, planowanie przestrzennego, urbanistyka, transport miejski? To przecież takie popularne. Wszyscy politycy się na takie tematy rzucają aż, a w szkołach uczą o tym w podstawówce. > A używając zdrobnienia Kubuś Ujawniasz swoje problemy z psychiką. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A Parkingi? 17.09.10, 13:48 lodzermensh napisał: > Nie ja chcę wydawać kilkadziesiąt milionów złotych na niepotrzebny tramwaj na P > iotrkowskiej. Argumentując to, że 70% klientów Manufaktury, Galerii to klienci > przyjeżdżający tramwajami i dzięki nim, te centra handlowe mogą istnieć, bo oni > dla nich są najważniejsi, a klienci dojeżdżający samochodem to co najwyżej dod > atek. Dziwne, gdybyś tak twierdził, bo jak już pokazałeś nie posiadasz wiedzy z zakresu obsługi transportowej obszarów zurbanizowanych i nadrabiasz karygodnym zachowaniem jako anonim forumowy. > Więc nie pisz mi, że mam pokazywać jakieś wyniki. Kubuś ma to zrobić. A nie zro > bi, bo takich badań nie robił, ba nie potrafi zrobić, nawet nie wiedziałby jak > je zlecić, bo nawet nie wiedziałby jakie informacje zebrać. Po pierwsze trzeba było mieć odwagę przyjść na spotkanie w UMŁ i tam zapytać o to samo, to byś dostał odpowiedź wraz ze źródłami podającymi te dane. To żadna nowość, wystarczy sprawdzić literaturę na ten temat. Ty nic nie czytasz w tematach, w których się próbujesz wypowiadać, dlatego nie wiesz, że te dane są stare bo z ostatnich 15 - 20 lat. A badania nad potrzebami transportowymi sięgają lat 60-tych XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh I widzisz Kubusiu, miałem racje 17.09.10, 17:03 Nawet nie wiesz czego szukać dziecko drogie, stąd piszesz jakieś banialuki o jakiejś literaturze. O tym, czy tramwaj pozwoli na powrót klientów z Manufaktury czy Galerii nie przeczytasz w żadnej książce, a już na pewno nie w tych, na które się powołujesz w tym swoim "projekciku". Bo nie na czytaniu książek polegają badania rynkowe niezbędne do prawidłowego wdrożenia profesjonalnego projektu. Równie dobrze mógłbyś przeczytać Zbigniewa Nienackiego i na niego się powoływać. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: I widzisz Kubusiu, miałem racje 18.09.10, 09:08 lodzermensh napisał: > Nawet nie wiesz czego szukać dziecko drogie, stąd piszesz jakieś banialuki o ja > kiejś literaturze. O tym, czy tramwaj pozwoli na powrót klientów z Manufaktury > czy Galerii nie przeczytasz w żadnej książce, a już na pewno nie w tych, na któ > re się powołujesz w tym swoim "projekciku". Bo nie na czytaniu książek polegają > badania rynkowe niezbędne do prawidłowego wdrożenia profesjonalnego projektu. > Równie dobrze mógłbyś przeczytać Zbigniewa Nienackiego i na niego się powoływać > . Negowanie źródeł wiedzy nie kwalifikuje się nawet do dyskutowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: I widzisz Kubusiu, miałem racje IP: *.toya.net.pl 18.09.10, 22:38 no no bodzio, masz ty tupet, a potem bedziesz twierdzil na innych forach, ze zwolennicy tramwaju nikogo do niego nie przekonali. owszem, masz racje: jestes nikim Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: A Parkingi? 17.09.10, 13:44 lodzermensh napisał: > A tam 70%. Napisz 80%, będzie wyglądać jeszcze lepiej. Ale on nie jest Tobą i nie zmyśla jak czegoś nie wie, dlatego napisał zgodnie z prawdą 70%. > A że jest wyssane z palca, co to za różnica. Podpisz się nazwiskiem skoro wiesz, że to nie prawda. Osoby, które znają tego typu dane będą wiedziały z kogo polewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: A Parkingi? IP: 89.100.63.* 16.09.10, 20:26 przestalbys pier..ic bzdury i podal jakies wyniki badan dotyczacych tego tematu. jak na razie to ja moge napisac, ze 87,8 % klientow Manufaktury to obywatele Kambodzy. W koncu "papier" wszystko przyjmuje, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loom idą wybory IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 23:24 takiego nagromadzenia głupoty w jednym miejscu dawno nie było. czy to pogoda , spadek ciśnienia czy co tam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: *.net-partner.pl 15.09.10, 23:38 Nie ma to jak powyrywać kilka zdań z kontekstu, wyjść w połowie spotkania (może nawet wcześniej) i napisać z niego relację. Gratulacje, Pani Redaktor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simple Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.10, 23:46 Mam wrażenie, że ci panowie bredzą w malignie. Pana Adamiaka należy zwolnić z posady ponieważ jego pomysły na Piotrkowską można zaliczyć do kategorii fantasy, a jego urząd zlikwidować, bo nie jest on do niczego potrzebny. To nie Piotrkowska jest problemem. To brak wizji urbanistycznej śródmieścia Łodzi uwzględniającej rolę zabytkowej ulicy w warunkach nowoczesnego miasta. Ponowne wprowadzenie tramwaju na Piotrkowską to bzdura. Wygoni on ostatecznie ludzi, którzy przeniosą się do Galerii Łódzkiej lub Manufaktury. Trzeba opracować kompleksowy plan zagospodarowania i ożywienia obszaru pomiędzy ulicami Tuwima - Struga od południa, ul. Ogrodową od północy, Wólczańską od zachodu i Wschodnią - Sienkiewicza od wschodu. I do tego obszaru ograniczyć intensywną działalność gastronomiczno - rozrywkową. Pozostała część Piotrkowskiej powinna mieć charakter rezydencjonalny. Trzeba wreszcie zabudować wschodnią stronę ul. Zachodniej, która straszy od 40 lat. Rozwiązaniem, które może przyciągnąć ludzi na Piotrkowską mogłyby być kryte pasaże handlowo - rozrywkowe w podwórzach, rzecz znana w Europie a nawet w niektórych miastach Polski od stuleci. Należy przebić kilka podziemnych przejazdów wschód - zachód pod śródmieściem eliminując z powierzchni tranzytowy ruch międzydzielnicowy. Z tras tych powinien być dojazd do pod- lub naziemnych parkingów położonych w wielkich podwórzach, których nie brak w centrum Łodzi. Ulica Piotrkowska w części rozrywkowej powinna być całkowicie wyłączona z ruchu samochodów i pozbawiona wydzielonej jezdni. "Ogródki" w obecnej formie muszą zniknąć. Powinny je zastąpić stoliki pod markizami rozpinanymi przy ścianach kamienic nad otwieranymi witrynami lokali. Ruch pieszy odbywał by się środkiem ulicy. Wjazd samochodów dostawczych i służb technicznych byłby dopuszczalny do godz. 12. Takie rozwiązania z powodzeniem funkcjonują w miastach niemieckich i nie widzę powodu, dla którego nie mogłyby sprawdzić się u nas. Dla ułatwienia komunikacji z ulicami równoległymi należy podwórza mające wyloty na obie strony zamienić w publiczne eleganckie pasaże. Komunikację publiczną powinny zapewnić tramwaje i autobusy w al. Kościuszki i autobusy na ul. Sienkiewicza i Wschodniej. ŁTR powinien wreszcie otrzymać pierwszeństwo w ruchu. To tylko niektóre propozycje, które mogłyby sprawić, że śródmieście Łodzi nie będzie slumsami w kontraście z nowymi okolicami Dworca Fabrycznego. A co wy o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JG Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: *.net-partner.pl 16.09.10, 00:07 O sporej części tych pomysłów Adamiak mówił już dawno - chociażby o likwidacji ogródków na rzecz markiz czy eliminacji / drastycznym ograniczeniu ruchu samochodowego na Piotrkowskiej (o tym było też dzisiaj - tylko Pani Dziennikarz nie dotrwała do tego momentu). Generalnie relacja do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 16.09.10, 00:32 Gość portalu: simple napisał(a): > Ponowne wprowadzenie tramwaju na Piotrkowską to bzdura. Wygoni on ostatecznie ludzi, > którzy przenio są się do Galerii Łódzkiej lub Manufaktury. Bzdury to jednak Ty piszesz. Większość deptaków nowoczesnych i zarazem zabytkowych centrów europejskich miast w tym ostatnio coraz więcej polskich jak Wrocław czy Chorzów wprowadza komunikację miejską na deptaki (zresztą zgodnie z definicją deptaka, tak tak), natomiast do Manufaktury i GŁ właśnie dlatego ludzie jeżdżą, bo mają przystanki bezpośrednio pod nimi (większość klientów CH to użytkownicy transportu miękkiego, a nie samochodowego). > Trzeba opracować kompleksowy plan zagospodarowania i ożywienia obszaru pomiędzy > ulicami Tuwima - Struga od południa, ul. Ogrodową od północy, Wólczańską od za > chodu i Wschodnią - Sienkiewicza od wschodu. To bełkot. Obszar ożywia się nie przez slogan, że "trzeba", lecz właśnie przez między innymi właściwe skomunikowanie z ogólnym systemem transportowym. To podstawa przy rewitalizacji upadłych obszarów. Może doczytaj coś na ten temat? > I do tego obszaru ograniczyć intensywną działalność gastronomiczno - rozrywkową. Co to w ogóle znaczy? Kolejny slogan. Na czym ma polegać bowiem owo "ograniczenie"? Bo ktoś komuś nakaże? Nie wiesz o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę IP: 89.100.63.* 16.09.10, 20:34 natomiast do Manufaktury i GŁ właśnie dlatego ludzie jeż > dżą, bo mają przystanki bezpośrednio pod nimi (większość klientów CH to użytkow > nicy transportu miękkiego, a nie samochodowego). Panie Jakubie, czy moglby mi Pan przytoczyc jaka jest roznica miedzy centrum handlowym, zamknietym na danym terenie, a ulica handlowa jaka jest Piotrkowska? Odnosze bowiem wrazenie, ze chce Pan sprowadzic Piotrkowska do statusu C.H. co jest najzwyczjaniej nieporozumieniem. > > Co to w ogóle znaczy? Kolejny slogan. Na czym ma polegać bowiem owo "ograniczen > ie"? Bo ktoś komuś nakaże? Nie wiesz o czym piszesz. Jak na razie to wlasnie Wy Panowie, poslugujecie sie sloganami, i chcecie Lodzi i Lodzianom narzucic swoja koncepcje. Smierdzi hipokryzja przy tej wypowiedzi na kilometry. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 17.09.10, 00:54 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Panie Jakubie, czy moglby mi Pan przytoczyc jaka jest roznica miedzy centrum ha > ndlowym, zamknietym na danym terenie, a ulica handlowa jaka jest Piotrkowska? Różnica jest taka, że centrum handlowe jest czyste, estetyczne i świetnie skomunikowane z miastem, natomiast Piotrkowska nie jest. No i ulicą handlową właśnie z tego powodu też nie jest. > O dnosze bowiem wrazenie, ze chce Pan sprowadzic Piotrkowska do statusu C.H. co j > est najzwyczjaniej nieporozumieniem. Zależy jakiego. Jeśli IV generacji jakim jest CH Manufaktura to nie jest to nieporozumienie. > Jak na razie to wlasnie Wy Panowie, poslugujecie sie sloganami, i chcecie Lodzi > i Lodzianom narzucic swoja koncepcje. W jaki sposób chcemy narzucić projekt oraz proszę o przytoczenie sloganu z naszej strony rzekomo wypowiedzianego / napisanego. > Smierdzi hipokryzja przy tej wypowiedzi na kilometry. Na razie Panu być może, bo Pan uważa, że my używamy sloganów, ale nie podał Pan na razie przykładu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Niby zwykły post IP: *.xdsl.centertel.pl 16.09.10, 08:49 A jest w nim więcej treści niż wszystko, co zostało powiedziane na tym spotkaniu sztabowców na Piotrkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujtommy Trzeba stworzyć wreszcie ładne połączenie IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 23:48 Piotrkowskiej z Manufakturą czyli skasować slumsy na Zachodniej i Nowomiejskiej.Od lat stoją tam wolne place i straszą zamieszkałe przez meneli rudery i ogólna urzędnicza niemożność nie pozwala na jakikolwiek ruch ku lepszemu.Po wyjściu z ładnie i kompleksowo zagospodarowanej Manufaktury trafia się na paskudne slumsy w samym centrum miasta i dalej nikomu się nie chce iść, bo nie wiadomo jak ominąć to paskudztwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta Zamiast tramwaju lepszy helikopter, bo ominie IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 23:49 slumsy po drodze z Manufaktury na Piotrkowską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JaGa To znakomity pomysł wyborczy, lepszy niż tor F1 IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 00:05 proponowany przez poprzednią ekipę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madragon Menedzera wybiera się by działał, a nie dyskutował IP: *.centertel.pl 16.09.10, 00:02 przynajmniej tak to się dzieje w biznesie. ten pan nic innego nie robi tylko się radzi, a efektów jakoś nie widać. po co komu menedzer bez własnych pomysłów, budżetu i wizji? może lepiej: ustalić budżet na piotrkowską, ogłosić konkurs dla firm i ngo, wybrać najlepsze pomysły i niech te instytucje je wdrażają? na zasadzie, jak to się dzieje z projektami unijnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Tylko wtedy nie byłoby sztabu IP: *.xdsl.centertel.pl 16.09.10, 08:46 I pewnie iluś tam stołków. Ileś tam osób nie mogłoby się wykazać. Przecież tu nie chodzi o Piotrkowską, bo wtedy byłoby jak piszesz. Chodzi jedynie dla jednych o zwykły lans a dla innych o stołki. Dla niektórych pewnie i o to i o to Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 16.09.10, 00:04 No brawo, wspaniały artykuł, nie ma co. Szkoda tylko, że co akapit, to jakaś banialuka, zdanie wyrwane z kontekstu i lżejsze lub cięższe pobredzanie (ja chcę zobaczyć ten jednoszynowy tramwaj, naprawdę!). Jeśli ktoś chce poczytać, jak to NAPRAWDĘ wyglądało, zapraszam tutaj: www.skyscrapercity.com/showthread.php?s=fb57358a6feaf005cb25f1119cef18d6&t=664540&page=183 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Niech jadą do Gdańska albo Krakowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 00:15 Będzie taniej i bliżej. Zobaczą wtedy, że nie trzeba ciągnąć żadnych linii tramwajowych żeby przyciągnąć ludzi na określone ulice. Wystarczy nie wpuszczać banków, lumpeksów, sklepów z chińskim badziewiem po 2 złote. No i do tego wyburzyć parę marketów. Niestety-to ostatnie nierealne... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa 16.09.10, 00:41 Gość portalu: gość napisał(a): > Będzie taniej i bliżej. Zobaczą wtedy, że nie trzeba ciągnąć żadnych linii tram > wajowych żeby przyciągnąć ludzi na określone ulice. Wystarczy nie wpuszczać ban > ków, lumpeksów, sklepów z chińskim badziewiem po 2 złote. No i do tego wyburzy > ć parę marketów. Niestety-to ostatnie nierealne... Ale jest problem w tym co napisałeś, bo w Krakowie właśnie ciągną te linie tramwajowe, a problem Pietryny różni się znacząco od sytuacji gdańskiej "nowo-starówki". Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa 16.09.10, 12:47 Czyli co Kubusiu? Puszczają w Krakowie tramwaj środkiem rynku? Bajki opowiadasz. Jeśli rzeczywiście tam przez środek rynku pójdzie kiedyś tramwaj to tylko zakopany w tunelu. Więc nie będzie to miało nic wspólnego z twoim dziecinnym pomysłem. Bo dla Krakusów deptak to deptak, a rynek i jego okolice to miejsce do spacerowania a nie jeżdżenia tramwajami Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa 16.09.10, 14:09 lodzermensh napisał: > Bo dla Krakusów deptak to deptak, a rynek i jego okolice to miejsce do spa > cerowania a nie jeżdżenia tramwajami A co mają w Stambule? A co mają we Fryburgu? A co mają w Grazu? Bo wiesz, oni to nazywają DEPTAKAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lotus2008 Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa IP: 89.100.63.* 16.09.10, 20:53 Mam tylko jedno pytanie: czy mowimy o Grazu, Stambule, Freiburgu czy - do ku..y nedzy o Lodzi - ??? Kazde miasto jest inne. Jak podobaja Ci sie wymieniane przez Ciebie miasta, to najzwyczajniej sie do nich przeprowadz ( w XXI wieku to mozliwe). Przestan pier..ic bzdury, tylko spojrz na to co jest w Lodzi . Lodz nie jest Stambulem, Friebergiem czy Grazem! Odjebalo Wam i to mocno. Dzis rozmawialem z kolega o Waszym pomysle. Facet byl mieszkancem podlodzkiej miejscowosci, zna Lodz bardzo dobrze. Jak mu opowiedzialem o tramwaju, to zapytal: Pipierd..lo ich?? A po co na Piotrkowskiej tramwaj??? Lodz nie ma innych wydatkow? Jednak oczywiscie, Wy bedziecie lansowac swoj chory pomysl. Ja mam tylko jedno pytanie: czy jesli okaze sie ze tramwaj nei spelni swoich funkcji, ani turystycznych ani komunikacyjnych (podzieli losy trambusu) to czy WY - TAK WY! - oddacie zainwestowane pieniadze???? Pytam sie! Czy po prostu wlozycie ryjki w piasek, i bedziecie udawali ze Was to nie dotyczylo??? Najlatwiej jest operowac kasa z budzetu - przypiminam tylko, ze na ta kase skladaja sie setki tysiecy ludzi, a nie tylko Wy. Pytam: oddacie kase, jesli pomysl nie wypali? Jesli nie , to kogo ciagac do sadu? Glupich politykow, dajacych sie omamic grupie pseudowizjonerow? Odwalilo Wam i to mocno. Szanuje to, ze kochacie Lodz, ale Wasze pomysly czasem sa tak szkodliwe, ze az trudno uwierzyc. Mowie wprost: dajcie mi 26 milionow zlotych, a wykorzystam je z wiekszym pozytkiem dla Lodzu niz tramwaj na Piotrkowskiej. Wszystko w czynie spolecznym - nie wezme nawet grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa 17.09.10, 13:59 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Mam tylko jedno pytanie: czy mowimy o Grazu, Stambule, Freiburgu czy - do ku..y > nedzy o Lodzi - ??? Między innymi o Łodzi. Z tego co mi wiadomo, Łódź: 1) jest dużym miastem europejskim, 2) obowiązują tu te same prawa fizyki, 3) obowiązują podobne jak w wymienionych miastach zasady ekonomiczne, 4) struktura zabudowy i funkcjonalna są podobne (jak w każdym mieście - nie mylić z modernistycznymi blokowiskami!). > Kazde miasto jest inne. Nie, są miasta o podobnych cechach morfologicznych do siebie i można co najwyżej stwierdzić, że występują pewne typu przestrzenne i funkcjonalne miast (pod względem chociażby struktury). Łódź można porównywać do miast jej podobnych. > Jak podobaja Ci sie wymieniane przez Ciebie miasta, to > najzwyczajniej sie do nich przeprowadz Czyli jak Tobie się nie podoba Łódź to się z niej wyprowadź? Co to za "argumenty"? > ( w XXI wieku to mozliwe). Przestan pierolic bzdury, tylko spojrz na to co jest w Lodzi . Współczuję Twojemu rozmówcy jakże wikwintnej argumentacji, widać wyraźnie jak nerwy Ci puściły w obliczu świetnych przykładów przez niego podanych, a odpowiadając na zalecenie patrzenia na Łódź - projekt ETK (można przeczytać) jest wynikiem analizy uwarunkowań niczego innego jak Łodzi właśnie. I jest do niej dostosowany. Przykłady podane przez Twojego rozmówcę natomiast były odpowiedzią na nieprawdziwe tezy, jakoby "się nie dało", albo "że to coś dziwnego". > Odjebalo Wam i to mocno. A Tobie co się stało w takim razie, że nie umiesz się zachować? > Dzis rozmawialem z kolega o Waszym pomysle. Facet byl mieszkancem podlodzkiej > miejscowosci, zna Lodz bardzo dobrze. Jak mu opowiedzialem o tramwaju, to zapytal: > Pipierd..lo ich?? Myślę, że zrobisz tym co tu napisałeś prawdziwą karierę naukową. Toż to nadaje się na habilitację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa IP: 194.78.35.* 17.09.10, 16:47 > Kazde miasto jest inne. Aaaaa no tak, trzeba bylo tak od razu! Lodz jest inna, bo w Lodzi sie nie da Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa 19.09.10, 00:10 Gość portalu: lotus2008 napisał(a): > Mam tylko jedno pytanie: czy mowimy o Grazu, Stambule, Freiburgu czy - do ku..y > nedzy o Lodzi - ??? Mówimy o definicji deptaka, którą usiłujesz zawęzić do ciągu wyłącznie pieszego. Mylnie. > Kazde miasto jest inne. Jak podobaja Ci sie wymieniane przez Ciebie miasta, to > najzwyczajniej sie do nich przeprowadz ( w XXI wieku to mozliwe). Nie, wolę zmieniać własne. Przestan pier > ..ic bzdury, tylko spojrz na to co jest w Lodzi Patrzę i zmieniam to. Ty tylko umiesz pluć zza klawiatury. . Lodz nie jest Stambulem, Frie > bergiem czy Grazem! Nie jest też hulajnogą, telefonem ani kawałkiem żółtego sera. Za to chce mieć deptak, a miastami z deptakami są również Stambuł, Fryburg i Graz. > Odjebalo Wam i to mocno. Pogratulować kultury osobistej. Dzis rozmawialem z kolega o Waszy > m pomysle. Facet byl mieszkancem podlodzkiej miejscowosci, zna Lodz bardzo dobr > ze. Jak mu opowiedzialem o tramwaju, to zapytal: Pipierd..lo ich?? A po co na P > iotrkowskiej tramwaj??? Lodz nie ma innych wydatkow? Tak, ma. Np Brus. Albo Falę. Ps - zdradzisz personalia twojego światłego kolegi, czy pozostanie on na wieki Anonimowym Mieszkańcem Podłódzkiej Miejscowości Na Którego Powołał Się Anonimowy Internetowy Troll? > Jednak oczywiscie, Wy bedziecie lansowac swoj chory pomysl. Ja mam tylko jedno > pytanie: czy jesli okaze sie ze tramwaj nei spelni swoich funkcji, ani turystyc > znych ani komunikacyjnych (podzieli losy trambusu) to czy WY - TAK WY! - oddaci > e zainwestowane pieniadze???? Pytam sie! Nie, każemy ci zapłacić z twojego zasiłku. Zabierzemy ci mieszkanie, komputer i kabel od internetu, a ciebie zlicytujemy na allegro. > Odwalilo Wam i to mocno. Szanuje to, ze kochacie Lodz, ale Wasze pomysly czasem > sa tak szkodliwe, ze az trudno uwierzyc. Podaj jakieś wyliczenia tych realnych szkód. Kłamco. Mowie wprost: dajcie mi 26 milionow z > lotych, a wykorzystam je z wiekszym pozytkiem dla Lodzu niz tramwaj na Piotrkow > skiej. Jasne. Klepiąc zza klawiatury. >Wszystko w czynie spolecznym - nie wezme nawet grosza. Przed chwilą chciałeś 26 milionów, więc jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a No, nareszcie pokazales, kochasiu, co masz we lbie IP: *.toya.net.pl 19.09.10, 16:18 Niedawno zaklinales rzeczywistosc twierdzac, ze cywilizowane kraje przyjely czas dwunastogodzinny, teraz zawracasz glowe bluzgami i rzekomymi wypowiedziami przyslowiowego anonimowego wiesniaka. Szkoda, ze taki znawca wszystkiego marnuje sie na forum. Powinienes zdecydowanie marnowac sie gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Niech jadą do Gdańska albo Krakowa 17.09.10, 00:23 lodzermensh napisał: > Puszczają w Krakowie tramwaj środkiem rynku? Nie, środkiem ulicy. Piotrkowska to ulica, nie rynek. > Bajki opowiadasz A nie, bo ty. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Sztabu ul. Piotrkowskiej pomysły na Pietrynę 16.09.10, 00:40 A dokładniej nieco dokładniejszy stenogramik jest tutaj: www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=63747213&postcount=3649 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrkows... IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 00:24 Normalnie ręce opadają. Najpierw warto posprzątać i zająć się żulernią, a później marzyć o tramwajach, kostkach i innych cudach. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko 16.09.10, 00:44 Gość portalu: poinformowany napisał(a): > Normalnie ręce opadają. Najpierw warto posprzątać i zająć się żulernią, a późni > ej marzyć o tramwajach, kostkach i innych cudach. A masz podstawę prawną, żeby żula aresztować i wywieść za fragment miasta? To poproszę. A jak nie masz to zostaje dobra wola żuli. Tak się śmiesznie składa, że żule sami rezygnują z przebywania w obszarach, w których "ciśnienie" psychologiczne powoduje, że czują się aż tak bardzo niestosowanie w zbyt ekskluzywnym miejscu. Pietryna dzisiaj nie wygląda ekskluzywnie, nic zatem dziwnego, że żule czują się jak u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko 16.09.10, 12:51 Manufaktura ma jednak sposób na żulernie. A północny odcinek Piotrkowskiej od Narutowiczado placu Wolności tuż po odnowieniu nawierzchni wcale nie był gorszy od rynku w Manufakturze. Mimo to żuli zawsze tam było więcej niż na odcinku, gdzie są tanie plastikowe latarnie. Granitowa nawierzchnia, eleganckie latarnie, tramwaje w niczym też nie pomogły Nowomiejskiej. Wydano miliony i nic się nie zmieniło. W kilka lat granitowa kostka się pozapadała i wygląda tragicznie. Najchętniej napisałbym ci "na Frasyniuka", ale powiem delikatniej. Nie pisz głupot Kubusiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko IP: *.lodz.msk.pl 16.09.10, 14:01 > Manufaktura ma jednak sposób na żulernie. Ma. Bardzo prosty. To teren prywatny. Z terenu prywatnego można wyprosić każdego, kto nie pasuje właścicielowi. Prywatyzacja Piotrkowskiej to jednak nie jest najlepszy pomysł, choć rzeczywiście problem żuli rozwiązałaby na wieki. > Granitowa nawierzchnia, eleganckie latarnie, tramwaje w niczym też nie pomogły > Nowomiejskiej. Wydano miliony i nic się nie zmieniło. W kilka lat granitowa kos > tka się pozapadała i wygląda tragicznie. Na Nowomiejskiej spieprzono wszystko, co było do spieprzenia. Pozostawiono wąskie chodniki, nie odnowiono kamienic, pozostawiono zaniedbany i pusty plac Wolności oraz zezwolono na ruch samochodowy i parkowanie. Aha, do tego jeszcze źle ją położono, oszczędzając m.in. na wytrzymałości nawierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko 16.09.10, 14:11 lodzermensh napisał: > Manufaktura ma jednak sposób na żulernie. Tak. Jest PRYWATNA. A północny odcinek Piotrkowskiej od N > arutowiczado placu Wolności tuż po odnowieniu nawierzchni wcale nie był gorszy > od rynku w Manufakturze. Mimo to żuli zawsze tam było więcej niż na odcinku, gd > zie są tanie plastikowe latarnie. Bo nie jest terenem prywatnym, na którym można wynająć ochronę i wywalać za drzwi każdego, kto się nie spodoba właścicielowi. > Granitowa nawierzchnia, eleganckie latarnie, tramwaje w niczym też nie pomogły > Nowomiejskiej. Wydano miliony i nic się nie zmieniło. W kilka lat granitowa kos > tka się pozapadała i wygląda tragicznie. Bo polecieli po kosztach (podbudowa), nie wyremontowali kamienic i nie usunęli parkujacych samochodów. A i tak jest tam więcej sklepów niż na odcinku pl. Wolności-Próchnika. > Najchętniej napisałbym ci "na Frasyniuka", Nie wycieraj sobie gęby Frasyniukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko 17.09.10, 00:38 lodzermensh napisał: > W kilka lat granitowa kostka się pozapadała i wygląda tragicznie. Że co proszę?!?! > Najchętniej napisałbym ci "na Frasyniuka", ale powiem delikatniej. Nie pisz głu > pot Kubusiu A Ty miałeś skorzystać z pomocy psychologa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 07:21 > Normalnie ręce opadają. Najpierw warto posprzątać i zająć się żulernią NIe nie. Najpierw to nalezy nakarmic glodne dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amator Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrkows... IP: 143.119.162.* 16.09.10, 01:42 Treba pamietac, ze na czesci Piotrkowskiej tramwaj przciez jezdzi wiec nie powinno byc trudnosci z wyobrazeniem sobie jednej czy dwoch linnii torow na pozostalej czesci Piotrkowskiej. Z mojego punktu widzenia tramwaj na kolach bylby znacznie bardziej funkcjonalny bo latwo moze sie mijac z drugim jadacym w przeciwnym kierunku.. Rowniez nie przeszkadzalo by to wielu innym rozwiazaniom jako, ze takim pojazdem jest znacznie latwiej manewrowac. Normalny tramwaj jest na ul. Kosciuszki wiec dojazd jest wystarczajaco wygodny tym srodkiem transporu. Sciezka rowerowa powinna by cod placu Niepodleglosci do pl. wolnosci i polaczona z innymi w miescie. Jesli chodzi o parkingi to oczywiscie mozna zorganizowac podziemne a takze zaplanowac wielopietrowe parkingi w kilkunastu miejscah wokol centrum a wolnych miejsc nie brakuje bo wiele starych budynkow jest wyburzanych. Szybko mozna takze zorganizowac dodatkowe miejsca parkingowe przez zwezenie szerokich chodnikow chocby przy al. Kosciuszki w okolicach Centralu. Problem jest oczywiscie z zapewnieniem bezpieczenstwa na takich parkingach bo jak na razie to starch jest zostawic samochod na obecnych parkingach. Piotrkowska potrzebuje innych rozwiazan i nie moze byc porownywana do Manufaktury bo przeciez tam wszystko jest pod jednym dachem. Nisprzyjajaca pogoda powoduje, ze wiecej ludzi jest chetnych na zakupy czy chocby spedzenie czasu pod dachem. I oczywiscie Manufaktura to jeden prywatny wlasciciel, ktory nie musi tolrowac osob, ktore mu nie odpowiadaja. Takze nikt nie bedzie tam zalatwial swoich fizjologicznych potrzeb tak jak to sie dzieje w bramach Piotrkowskiej. Rowniez bezpieczenstwo jest znacznie latwiej utrzymac w Manufakturze. Tak wiec rozwoj Piotrkowskiej musi zapewnic takie warunki i atrakcje, ktorych nie mozna osiagnac w Manufakturze, porcie Lodz czy innych centrach sklepowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko 17.09.10, 14:20 Gość portalu: Amator napisał(a): > Z mojego punktu widzenia tramwaj na kolach bylby znacznie bardziej funkcjonalny bo latwo > moze sie mijac z drugim jadacym w przeciwnym kierunku. A widziałeś kiedyś tramwaj bez kół? Oczywiście dwa tramwaje jadące po torach równoległych nie mają szans się wyminąć, prawda? (sic!) > Rowniez nie przeszkadzalo by to wielu innym rozwiazaniom jako, ze > takim pojazdem jest znacznie latwiej manewrowac. I właśnie dlatego wszelkie manewry dają możliwość w przeciwieństwie do torowiska spowodowania kolizji. To naprawdę takie trudne zauważyć ten prosty fakt? > Normalny tramwaj jest na ul. Kosciuszki wiec dojazd jest wystarczajaco wygodny tym > srodkiem transporu. Tak, wszyscy kochają na pewno kiedy się spieszą dobiegać najpierw do przecznicy z Piotrkowską a potem pokonywać pełen odcinek do wyznaczonego celu przy samej Pietrynie. Bo skoro jest możliwość dojechania bezpośrednio do celu to trzeba to odrzucić, będzie bardziej "do rzeczy" i "po łódzku". > Sciezka rowerowa powinna by cod placu Niepodleglosci do pl. wolnosci i polaczona z innymi > w miescie. Ścieżka rowerowa na pewno zagwarantuje dostępność dla kilkunastu tysięcy użytkowników Piotrkowskiej. Manufakturę przecież obsługuje ścieżka rowerowa. To takie oczywiste. > Jesli chodzi o parkingi to oczywiscie mozna zorganizowac podziemne a takze zapl > anowac wielopietrowe parkingi w kilkunastu miejscah wokol centrum Już dzisiaj jest w bezpośrednim sąsiedztwie Pietryny kilkadziesiąt (a nie tylko kilkanaście!) parkingów. Ależ to pomogło (jedynie oszpecić zabytkowe śródmieście). > a wolnych miejsc nie brakuje bo wiele starych budynkow jest wyburzanych. Widzę, że jesteś fanem tego: fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rb/gi/whds/3NYUqUjph3Gi4VClbX.jpg > Szybko mozna takze zorganizowac dodatkowe miejsca parkingowe przez zwezenie > szerokich chodnikow Oooo tak tak. W Łodzi cierpimy przecież na zbyt szerokie chodniki i zbyt wąskie jezdnie. > chocby przy al. Kosciuszki w okolicach Centralu. A w okolicach Centralu szczególnie jest mało miejsca dla aut. Koniecznie trzeba im dać jeszcze więcej. A ludzie pieszo niech się poruszają systemem tunelów, jak w Warszawie. Koniecznie pod groźbą kary aresztu za wychodzenie na powierzchnię i zajmowanie cennego miejsca samochodziarzom. > Problem jest oczywiscie z zapewnieniem bezpieczenstwa na takich parkingach E tam! Postawi się plastikowy kibel, starą budkę po kiosku Ruchu i mamy gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek do orzechó Komentarz do relacji pani redaktor IP: *.opera-mini.net 16.09.10, 01:57 Moje komentarze do artykułu: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrkowskiej? /Smakowała kropka, Pani Redaktor? ;)/ Chiński granit zamiast kostki i powrót tramwaju na Pietrynę - o tym dyskutował wczoraj Sztab Piotrkowskiej Sztab spotkał się w kilkudziesięcioosobowym gronie, żeby omówić o jakie pieniądze z budżetu na 2011 r. starać się dla Pietryny. Zamiast konkretów padły propozycje do rozpatrzenia. /Droga Pani, co oznacza "propozycje zamiast konkretów"? Propozycje nie mogą być konkretne? Zaproponowano bardzo konkretne inwestycje, które mają zostać przeprowadzone na Piotrkowskiej w najbliższych latach. Taki był cel tego spotkania./ A rozmawiano o: * Wymianie nawierzchni. - Podłoga Piotrkowskiej bardzo się zestarzała. Nie da się jej oczyścić nawet najlepszym światowym sprzętem. Musimy zrobić kompletny remont. Najpierw na wybranym fragmencie, żeby łodzianie otrzymali namiastkę tego, jak ulica będzie wyglądała w przyszłości. Na takim odcinku trzeba wymienić również słupy, latarnie, wyremontować budynki i podwórka - mówił Włodzimierz Adamiak, menedżer ulicy Piotrkowskiej. Pod uwagę brane są dwa fragmenty ulicy - od al. Mickiewicza/ Piłsudskiego do ul. Tuwima i Struga oraz od Tuwima i Struga do ul. Zielonej. /Jeśli "od Tuwima i Struga", to "do Narutowicza i Zielonej" :)/ - Zleciłem dyrektorowi Zarządu Dróg i Transportu wycenę. Znajdzie się na to kwota w budżecie - obiecał prezydent Sadzyński. Z czego będzie nawierzchnia? Adamiak: - Ze szlachetnego kamienia, a nie z betonowej kostki. Może zdecydujemy się na granit z Chin, jak warszawiacy przy remoncie Traktu Królewskiego. Bo najtańszy. Głos z sali: - Tylko czy to aby na pewno będzie granit? * Tramwaju. Ten temat powrócił jak bumerang przy okazji dyskusji o remoncie nawierzchni. Tym razem pod hasłem "Europejski Tramwaj Kultury". /Nie "tym razem", bo projekt nosi taką nazwę, od kiedy pojawił się pierwszy raz na Sztabie, jeszcze za czasów wiceprezydenta Michalika, ponad 2 lata temu. Gdyby była Pani łaskawa przygotować się do Sztabu, wiedziałaby Pani o tym - wystarczyło przejrzeć dokumenty z poprzednich sztabów lub trochę poszperać w sieci. Z przyjemnością jednak wyjaśnię, że Europejski Tramwaj Kultury to kompleksowy projekt związany z rewitalizacją i połączeniem jednych z najważniejszych dla Łodzi obszarów. Czytelnicy Gazety Wyborczej to nie czytelnicy Faktu czy Super Expressu i mogą być zdziwieni taką niedokładnością./ Adamiak: - Jeśli nie wybudujemy tramwaju na tym etapie, to w ciągu następnych 25 lat na pewno tego nie zrobimy. - Europejski Tramwaj Kultury połączy Piotrkowską z centrami handlowymi. Żeby ludzie nie przejeżdżali do Galerii czy Manufaktury obok, ale Piotrkowską - przekonywał Jakub Polewski ze Stowarzyszenia Łódzka Inicjatywa na Rzecz Przyjaznego Transportu. /Lekko zmieniła Pani sens wypowiedzi Jakuba Polewskiego. Rzecz nie polega na tym, by ludzie tylko przejeżdżali przez Piotrkowską, lecz by mogli na niej wysiąść i wsiąść./ Natychmiast pojawiły się różnice zdań. Wpuścić tramwaj na Pietrynę, czy nie? Jedno - czy dwuszynowy? /Jak tramwaj może jechać po jednej szynie? A może miała Pani na myśli jeden tor? Otóż jeden tor składa się z dwóch szyn, a dwa tory - z czterech./ Stary czy nowy? Z jaką prędkością? /A dlaczego nie dowiem się z artykułu, że wg projektu tabor zabytkowy ma stanowić mniejszą część, a większą - nowoczesny tabor o specjalnie zaprojektowanym dla Łodzi designie, a maksymalna prędkość na deptaku ma być mniejsza od 20 km/h?/ - Wiem, że tramwaj zabytkowy to utrudnienie dla niepełnosprawnych, ale nie widzę żadnego związku między nowoczesnym a Piotrkowską. Poza tym jak ludzie będą poruszać się między tramwajami? - zastanawiał się Wojciech Bednarek ze stowarzyszenia Neo. Zwolennicy oponowali: - Tramwaj nie zjada dzieci ani kobiet z wózkami. - Tramwaj nie jest panaceum na bolączki Piotrkowskiej. Zależy na nim głównie kupcom, bo umożliwia window shopping - mówił prof. Jacek Wesołowski z Politechniki Łódzkiej. I (ku ogólnej wesołości) proponował: - Pojedźmy do Stambułu, gdzie na głównej ulicy jeździ tramwaj i sprawdźmy, jak to funkcjonuje. /A moi rozmówcy nie zauważyli "ogólnej wesołości". Widocznie siedziała Pani w wesołym towarzystwie, to bardzo miło :)/ Koszt powrotu tramwaju na Pietrynę oszacowano na 26 mln zł (w tej kwocie jest też cena nawierzchni). /W tej kwocie nie ma ceny granitowej nawierzchni./ * Przebudowie Pasażu Schillera. - Pasaż ma być dla ludzi a nie samochodów. Dlatego zrobimy garaż podziemny. W ramach projektu europejskiego powstaną też dwie wieże: widokowa i ratuszowa. Chcielibyśmy zrealizować projekt do końca 2013 r. Przyszły rok przeznaczymy na dokumentację, a 2012 i 2013 na realizację - mówiła Ilona Podwysocka z Wydziału Budynków i Lokali UMŁ. Sztab oszacował cenę wymiany nawierzchni na jednym odcinku ulicy na od 6 do 9 mln zł (w zależności od standardu; do tego ewentualnie dochodzi tramwaj). Do tego trzeba dodać koszty m.in. małej architektury. Podwysocka: - Remont pasażu projektant wycenił na 10 mln 700 tys. zł. - Na wszystko pieniędzy nie wystarczy, może trzeba będzie wybierać: czy Piotrkowska i na jakim odcinku, czy pasaż - sugerował Adamiak. I zapowiedział dalsze konsultacje z fachowcami. - Na ustalenie, o jaką kwotę z budżetu miasta będziemy się ubiegać mamy czas do połowy października. Źródło: Gazeta Wyborcza Łódź /To smutne./ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halo Łódź Jak się powinno pisać relację! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 01:21 Tu porządna relacja z przebiegu sztabu: www.halolodz.pl/wiadomosci/artykul,2830,1,1.html?status=added#comments Odpowiedz Link Zgłoś
cannabee Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrkows... 16.09.10, 02:39 Zadamy zadaszenia Piotrkowskiej!!! www.facebook.com/group.php?gid=124717310896350 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko IP: *.lodz.msk.pl 16.09.10, 14:02 Dlaczego w Łodzi takie poparcie ma estetyka rodem z osiedlowego bazarku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolega Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrkows... IP: 143.119.162.* 16.09.10, 06:19 NABez watpienia odpowiedni rodzaj materialu pokrywajace odcinki chodnikow i ulic pozwala na kreowanie wyrazu miesca. W Paryzu konsekwentie od lat a moze i wiekow uzywa sie tych samych granitowych blokow na ulice i krawezninki. Kopenhaga uzywa granitu z Borholmu. Generalnie konieczny jest konsekwentny plan strategiczny dla wystroju wszystkich lodzkich ulic, podobny do tych jakie maja Paryz i Kopenhaga, Projektan projektujacy dana ulice uzywa tylko materialow uprzednio zatwierdzonych. Wyglad wszystkich lodzkich ulic musi uzyskac priorytet. W takich miastach jak Amsterdam czy Roterdam nawierzchnie wszystkich ulic sa zmienane co 10 lat. Ale zeby to osiagnac trzeba miec plan i go systematycznie realizaowac. Rowniez nalezy wprowadzic odpowiednie prawa dla uzytkownikow drog. Dla przykladu nie moze byc tak by ciezarowka opuszczajaca plac budowy wywozila na ulice na oponoach wszelkie bloto i brud budowlany. I nalezy zaczac od zaraz. Tak jak od zaraz nalezy zaczac dbac o lodzkie ulice, uczyc i wymagac od uzytkownikow od powiedniego zachowania. Zaden chinski czy inny granit nie zastapi zwyklej dbalosci o lad i porzadek. Nawet taki granit przesiaknie moczem, odoru ktorego nie bedzie mozna usunac. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzman1979 Pomysł jest jeden 16.09.10, 06:56 i oddaje cały sens istnienia tego "tworu" : "Pojedźmy do Stambułu, gdzie na głównej ulicy jeździ tramwaj i sprawdźmy, jak to funkcjonuje." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Pomysł jest jeden IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 07:23 Chlopcze, wez sie lepiej juz udzielaj w dyskusjach o dopalaczach Odpowiedz Link Zgłoś
grastep00 Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrkows... 16.09.10, 07:15 Czy pomysłodawcy uwzględnili w swych planach "Pomnik Łodzian"/kostki/? Czy chcecie to zniszczyć?Byłby to skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko IP: *.xdsl.centertel.pl 16.09.10, 08:40 Zadajesz głupie pytanie. Przeniesie się na jakieś podwórko i będzie cacy! A że jest skandalem, tym bardziej ze obecny menadżer ma korzenie z Fundacją Ulicy Piotrkowskiej, która była pomysłodawcą i głównym partnerem przy budowie tego pomnika to pełna zgoda. Jaki sztab, takie pomysły i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: Jakie pomysły na Pietrynę ma sztab ul Piotrko 16.09.10, 10:09 grastep00 napisała: > Czy pomysłodawcy uwzględnili w swych planach "Pomnik Łodzian"/kostki/? > Czy chcecie to zniszczyć?Byłby to skandal! Tak, uwzględnili. Będzie nadal tam, gdzie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ula.niziolek Do krytyków Sztabu 16.09.10, 07:28 Terminy spotkań Sztabu nie są tajne, zamiast więc pluć i wyśmiewać na forum ruszcie się sprzed klawiatur, przyjdźcie na spotkanie i powiedzcie co macie do powiedzenia. Łatwo się krytykuje samemu nic nie robiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe tramwaj???noo-pierwsza potrzeba Łodzi... IP: *.toya.net.pl 16.09.10, 07:47 ...kto to wymyslił? Kto widział deptak z tramwajem? Widać, że ten sztab nie ma żadnego pomysłu na Pietrynę. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: tramwaj???noo-pierwsza potrzeba Łodzi... 16.09.10, 10:10 Gość portalu: pepe napisał(a): > ...kto to wymyslił? Kto widział deptak z tramwajem? Widać, że ten sztab nie ma > żadnego pomysłu na Pietrynę. Szkoda. Jakbyś przyszedł nas sztab, to byś zobaczył co najmniej 20 zdjęć przeróżnych deptaków funkcjonujących z tramwajem pośrodku. Np w wymienionym Stambule. Albo Fryburgu. Albo Grazu. Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensh Re: tramwaj???noo-pierwsza potrzeba Łodzi... 16.09.10, 12:54 Ludzie nie mają co robić, tylko chodzić na sztaby by się kłócić z Polewskimi i jemu podobnymi. Niech będzie tych zdjęć i 200. I co z tego? To ja dam 300 zdjęć z "deptakami" pełnymi samochodów. I też udowodnię, że można. Zacznę od Świętojańskiej z Gdyni. Skończę na Polach Elizejskich z Paryża. I będziemy tak prowadzić ten akademicki spór o głupotach Odpowiedz Link Zgłoś
gothmucha Re: tramwaj???noo-pierwsza potrzeba Łodzi... 16.09.10, 14:13 lodzermensh napisał: > Ludzie nie mają co robić, tylko chodzić na sztaby by się kłócić z Polewskimi i > jemu podobnymi. Ale za to ty masz mnóstwo czasu na kłótnie w internecie. Niech będzie tych zdjęć i 200. I co z tego? Moja racja jest najmojszejsza. To ja dam 300 zdjęć > z "deptakami" pełnymi samochodów. I też udowodnię, że można. Zacznę od Świętoj > ańskiej z Gdyni. Skończę na Polach Elizejskich z Paryża. I się ośmieszysz, ale to dla ciebie nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: tramwaj???noo-pierwsza potrzeba Łodzi... IP: 194.78.35.* 16.09.10, 12:10 Durne pytania zadajesz. Ja widziałem. Wielu ludzi widziało. Nie każdy jest tak ograniczony. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_polewski Re: tramwaj???noo-pierwsza potrzeba Łodzi... 17.09.10, 00:17 Gość portalu: pepe napisał(a): > Kto widział deptak z tramwajem? Większość deptaków w Europie jest z tramwajem i to wynika zresztą z definicji deptaka (polecam się zapoznać, bo na chłopski rozum to bzdury wychodzą co można zauważyć po wpisach na forum GW). Odpowiedz Link Zgłoś