hubar 08.04.04, 19:02 BRAWO!!! Jestem ZA! Cokolwiek powstanie w pofabrycznych halach, a służyć będzie uratowaniu tych zabytkowych pomieszczeń i niedopuści do czegoś takiego: www.hubar.friko.pl/lodz/uniontex , jestem całym sercem za. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MarcinK Re: Inwestycje w dawnym Unionteksie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.04, 19:30 Suuuuuuuuper!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Inwestycje w dawnym Unionteksie IP: *.retsat1.com.pl 08.04.04, 19:39 Jupi!! Już dawno nie ucieszyłem się tak z zapowiedzi powstania obiektu handlowego :) Oby tym samym śladem poszły inne firmy, a zatrzymana zostanie dewastacja Księżego Młyna! Super!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Ja, malkontent... 08.04.04, 22:04 Z jednej strony dobrze, bo chociaż nie będzie niszczało... Ale z drugiej - po jaką cholerę znowu handel w fabryce?! Wiem, że na innych inwestycjach wolniej i mniej się zarabia, ale... Przecież na zagospodarowenie tych budynków jest milion innych pomysłów. Poza tym, czy Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ja, malkontent... 08.04.04, 22:06 yarro napisał: > Poza tym, czy... ... czy rzeczywiście jest nam potrzebny wielki market środków czystości? Aha, a co będzie w takim razie z wpisaniem Księzego MŁyna na listę UNESCO? Heh... Może marudzę... Grynt że coś się dzieje. Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Ja, malkontent... 08.04.04, 22:13 Również mam mieszane uczucia co do lokowania w TAKIM obiekcie swoistego centrum handlowego. Ale cóż. Przynajmniej odnowią okna,zabezpiecza budynek i jak ewentyualnie upadnie firma (tfu tfu)-to chociaż będzie po remoncie... Czy jest nam potrzebne takie coś?życie pokaże. Trzeba czekać. Szkoda,że nie wypaliło Muzeum Sztuki w tamtym miejscu...albo mieszkania...oj tak. Takie życie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Ja, malkontent... IP: *.retsat1.com.pl 08.04.04, 22:27 geograf napisał: > Również mam mieszane uczucia co do lokowania w TAKIM obiekcie swoistego centrum > handlowego. > Ale cóż. Przynajmniej odnowią okna,zabezpiecza budynek i jak ewentyualnie upadn > ie firma (tfu tfu)-to chociaż będzie po remoncie... Nie ma co narzekać. Wolę handel niż nieużytkowany budynek, bo tego jak brak właściciela i użytkownika wpływa na stan obiektów poprzemysłowych mamy przykładów w Łodzi aż nadto. > Szkoda,że nie wypaliło Muzeum Sztuki w tamtym miejscu...albo mieszkania...oj tak. Muzeum Sztuki - można żałować. To jednak zagości w Manufakturze. A mieszkania... Nie wiem czy akurat ten budynek by się nadawał na taką funkcję. Prawdę powiedziawszy szczerze w to wątpię. Heh, a największa szkoda, że po wojnie nie postanowiono na Księżym Młynie ulokować uniwerku. Byśmy teraz mieli najfantastyczniejsze miasteczko akademickie w Polsce. No ale cóż..., wówczas maksymalnie chciano wykorzystać powierzchnię produkcyjną. Budynkowi, o którym mowa w artykule dobudowali nawet piętro (grrrrrrrrr) niszcząc kapitalną, warowną linię dachu, ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ja, malkontent... 08.04.04, 22:46 Gość portalu: łażej napisał(a): > Heh, a największa szkoda, że po wojnie nie postanowiono na Księżym Młynie > ulokować uniwerku. Byśmy teraz mieli najfantastyczniejsze miasteczko > akademickie w Polsce. -- Albo raczej przebudowane na socreal... Zobacz jak niewiele zachowało się z fabryki Rosenblatta, w której ulokowano polibudę. Jeżeli w ogole można mówić, ze tam cos z tej fabryki poważnego zostało.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Ja, malkontent... IP: *.retsat1.com.pl 08.04.04, 23:05 yarro napisał: > Albo raczej przebudowane na socreal... > > Zobacz jak niewiele zachowało się z fabryki Rosenblatta, w której ulokowano > polibudę. Jeżeli w ogole można mówić, ze tam cos z tej fabryki poważnego zostało To prawda. Kiedy byłaby możliwość ulokowania uniwerku w zakładach, pewnie skończyłoby to się ich zniszczeniem. Z drugiej strony, teraz gdy obiekty byłyby chronione, nie ma możliwości przeniesienia tam głównej łódzkiej uczelni. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Ja, malkontent... IP: *.retsat1.com.pl 08.04.04, 22:21 yarro napisał: > yarro napisał: > > > Poza tym, czy... > ... czy rzeczywiście jest nam potrzebny wielki market środków czystości? Pytanie - czy potrzebna jest nam wielka hala, która stojąc nieużytkowana spokojnie by sobie zniszczała i została rozkradziona. Bo na jej zagospodarowanie jest milion pomysłów, ale na ich zrealizowanie nie ma milionów złociszy. Marketu środków czystości do tej pory nie było, w związku z czym nowo powstały zapełni lukę. > > Aha, a co będzie w takim razie z wpisaniem Księzego MŁyna na listę UNESCO? A co ma piernik do wiatraka?? Na listę UNESCO nie jest wpisywana funkcja, lecz obiekty jako takie. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Ja, malkontent... 08.04.04, 22:43 Gość portalu: łażej napisał(a): > A co ma piernik do wiatraka?? Na listę UNESCO nie jest wpisywana funkcja, lecz > obiekty jako takie. -- Tak, ale muszą być w stanie możliwie nienaruszonym i niezmienionym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Ja, malkontent... IP: *.retsat1.com.pl 08.04.04, 22:54 yarro napisał: > Gość portalu: łażej napisał(a): > > > A co ma piernik do wiatraka?? Na listę UNESCO nie jest wpisywana funkcja, > lecz > > obiekty jako takie. > -- > Tak, ale muszą być w stanie możliwie nienaruszonym i niezmienionym. I funkcja handlowa chyba nie niesie za sobą zagrożenia poważnej przebudowy gmachu. Odwrotnie niż pozostawienie budynku samemu sobie. A co do nienaruszenia i nie zmienienia, to zastanawiające jest dlaczego na liście UNESCO znajduje się warszawskie i gdańskie stare miasto, które to przecież musiały być niemal całkowicie rekonstruowane po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator marudzisz strasznie ... :))) IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 16:17 a tu trzeba się cieszyć ! wszystko jest lepsze od ruiny - która z roku na rok staje się większą ruiną ! poza tym PRZEZNACZENIE budunku kiedyś się może zmienić - ale będzie zachowany w dobrym stanie. Co innego gdyby inwestor chcicła przerobić pofabryczne budynki na metalowe hale ! więcej optymizmu - wszystko jest dobre co wlewa życie w nasze miasto ! Odpowiedz Link Zgłoś