Dodaj do ulubionych

Komunikacja - konsultacje społeczne

IP: *.centertel.pl 06.01.11, 11:44
Wiosną są przewidziane jakieś gruntowne zmiany w sieci komunikacji miejskiej. Czy nie uważacie, że celowym by było żądanie konsultacji społecznych w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • kuba_bed Re: Komunikacja - konsultacje społeczne 06.01.11, 12:26
      Skąd takie informacje - o zmianach w komunikacji miejskiej?
      • Gość: xyz Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: 78.8.201.* 06.01.11, 13:26
        Pewnie kolejny oszołom, który będzie ludziom wciskał kit, przedstawiając rzekomo planowane zmiany.
    • Gość: XYZ Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 14:32
      O gruntownej reformie linii autobusowych mówi się od dawna i jest ona konieczna. Jednak na razie nic się w tej sprawie nie dzieje, więc...
      • Gość: dr. paj-hi-wo Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 16:00
        Oj dzieje się i to więcej niż myślisz... To będzie taki atak banzai, zobaczymy tylko czy będzie skuteczny i przełamie opór moherów, kioskarek i innego oszołomstwa.
        • Gość: barnaba Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.lodz.msk.pl 06.01.11, 16:29
          Jest już po wyborach, więc bądźmy dobrej myśli.

Osobiście bardziej obawiam się, że "przy okazji" krasnoludki pomajstrują przy systemie tramwajowym...
          • Gość: dr. paj-hi-wo Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 16:53
            Niestety taka możliwość jest nie wykluczona... Krasnoludki lubią majstrować, szczególnie przy tym na czym się nie znają... Ale może przy okazji dostaną po "łapkach".
          • Gość: a Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 17:17
            Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Jest już po wyborach, więc bądźmy dobrej myśli.

E. U nas to jest tak:

- przed wyborami podejmuje sie durne decyzje pod publiczke
            - po wyborach nie robi sie nic
        • Gość: XYZ Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 07.01.11, 23:30
          Gość portalu: dr. paj-hi-wo napisał(a):

> Oj dzieje się i to więcej niż myślisz... To będzie taki atak banzai, zobaczymy
          > tylko czy będzie skuteczny i przełamie opór moherów, kioskarek i innego oszołom
          > stwa.

Chciałbym wierzyć. Jednak miło byłoby poznać wcześniej założenia reformy. Wprowadzanie czegoś po cichu, aby pasażerowie dowiedzieli się z komunikatu na przystanku dzień przed zmianami jest kpiną z nich. A trzeba pamiętać, że wszelkie zmiany są z założenia dla dobra właśnie pasażera, a nie urzędnika, któremu linie muszą ładnie wyglądać na schemacie.
    • Gość: obserwator_ka zarys zmian IP: *.smrw.lodz.pl 06.01.11, 17:36
      Skoro już poruszono temat, podam niektóre szczegóły. Na projekt będą składały się 3 punkty:

1. wyeliminowanie ruchu autobusów lub skrócenie ich trasy wzdłuż linii tramwajowych oraz skierowanie ich na ulice po których nie porusza się komunikacja miejska.
      2. likwidacja autobusowych linii bliźniaczych pokrywających się na 3/4 trasy.
      3. usunięcie z numeracji linii dziennych liter A, B oraz uruchomienie nowych linii nocnych obsługujących wybrane warianty(czytelniejszy rozkład).

Ponieważ są to informacje nieoficjalne, nie mogę napisać przykładów. Dodatkowo plany ciągle poddawane są modyfikacji. Swoją drogą gdyby konsultacje się odbyły, kolejny raz system budowaliby emeryci i krzykacze...
      • Gość: dr. paj-hi-wo Re: zarys zmian IP: *.toya.net.pl 06.01.11, 19:04
        Potwierdzam ten zarys zmian w komunikacji autobusowej. I broń Boże żadnych konsultacji z "narodem" który rozłoży tę reformę na łopatki... Oby się udało :)
        • Gość: barnaba Re: zarys zmian IP: *.lodz.msk.pl 06.01.11, 19:27
          Złośliwie przypomnę, że kilka lat temu wrzask "narodu" uratował linie na Kozinach i na ul. Łagiewnickiej. :)
          • Gość: abc Re: zarys zmian IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.01.11, 19:41
            To wyjątek. Na ogół wrzask narodu powoduje rozpieprzenie systemu transportowego, a priorytetem staje dowiezienie jakiejś starej kierdy na ryneczek po kartofle. Na głupotę nie pomaga nawet sprzeciw marionetkowego ZDiT, podobno będącego organizatorem, a w praktyce stanowiącego instytucję fasadową, która samodzielnie niewiele może. Przykład linii 62. Konsultacje społeczne to dla ludzi inteligentnych są, a nie dla tłuków, którzy nie widzą dalej niż czubek własnego nosa. W Łodzi się nie sprawdzają.
      • Gość: / Re: zarys zmian IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.01.11, 19:25
        A źródło tej reformy?
        • Gość: obserwator_ka Re: zarys zmian IP: *.smrw.lodz.pl 06.01.11, 19:43
          Znajomy z ZDiT. Niestety obiecałem, że nie zdradzę konkretów gdyż może on stracić pracę. O szczegółach przekonamy się wszyscy już niedługo. No chyba, że nowy dyr coś zmieni.
          • Gość: / Re: zarys zmian IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.01.11, 19:50
            Publikować fikcyjne doniesienia i powoływać się na fikcyjnych znajomych może każdy. Już na tym forum był mistrzuniu, który też wieszczył reformę, posuwając się nawet do fałszerstwa poprzez wykorzystanie nagłówka pisma urzędowego.
            • Gość: obserwator_ka Re: zarys zmian IP: *.smrw.lodz.pl 06.01.11, 20:09
              J nie będę nic publikował. Nie chce żebyście się na mnie powoływali. Był temat to odpisałem. Zresztą zapomnijcie co napisałem nt zmian. Jak pojawi się oficjalny komunikat, to każdy się dowie co i jak pojedzie.
              • Gość: Degestrades Re: zarys zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.11, 20:23
                To może chociaż jakiś termin bliższy? "Wiosna" to szerokie pojęcie ... a ja chcę być przygotowany psychicznie ;p
                • Gość: / Re: zarys zmian IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.01.11, 20:27
                  Pierwszego kwietnia.
      • Gość: magik Re: zarys zmian IP: *.retsat1.com.pl 07.01.11, 23:28
        > 1. wyeliminowanie ruchu autobusów lub skrócenie ich trasy wzdłuż linii tramwajowych
        > oraz skierowanie ich na ulice po których nie porusza się komunikacja miejska.

OK. Rozumiem, że w zamian wzrośnie częstotliwość linii tramwajowych, a może nawet ich uprzywilejowanie. Oby.

> 2. likwidacja autobusowych linii bliźniaczych pokrywających się na 3/4 trasy.
        > 3. usunięcie z numeracji linii dziennych liter A, B oraz uruchomienie nowych linii nocnych
        > obsługujących wybrane warianty(czytelniejszy rozkład).

Przeczuwam jednoczesną reformę numeracji linii autobusowych.
        Pojawią się zapewne oznaczenia 3 cyfrowe, o których marzą od dłuższego czasu niektórzy tutejsi forumowicze. Co wówczas w komunikacji tramwajowej z 16A i 43bis?

> Ponieważ są to informacje nieoficjalne, nie mogę napisać przykładów. Dodatkowo
        > plany ciągle poddawane są modyfikacji.

Pożyjemy zobaczymy.

> Swoją drogą gdyby konsultacje się odbyły, kolejny raz system budowaliby emeryci i krzykacze...

Konsultacje i tak będą. Może nie te "społeczne", ale nad powstającym systemem na pewno po pastwią się radni Rady Miejskiej, a wcześniej ulubione na tym forum Rady Osiedli.
        Mam nadzieję, że tym razem ZDiT sam nie da plamy i po 3-5 latach systemu tego sam nie rozmontuje. Z liniami tramwajowymi to im się udało :/
        • Gość: a Re: zarys zmian IP: *.toya.net.pl 07.01.11, 23:30
          > OK. Rozumiem, że w zamian wzrośnie częstotliwość linii tramwajowych, a może naw
          > et ich uprzywilejowanie. Oby.

Ha. Ha. Ha.
          • Gość: magik Re: zarys zmian IP: *.retsat1.com.pl 08.01.11, 23:15
            Czekałem na tą radość. :)
            Sam do końca w cuda nie wierzę.
            Będzie projekt, będziemy oceniać.
        • Gość: XYZ Re: zarys zmian IP: *.toya.net.pl 07.01.11, 23:37
          Gość portalu: magik napisał(a):
          > OK. Rozumiem, że w zamian wzrośnie częstotliwość linii tramwajowych, a może naw

Usłyszymy: "Miasto chciało, ale jest biedne i teraz nie ma pieniędzy. Musicie sobie radzić z tym co jest. Może kiedyś częstotliwość wzrośnie. Chcieliśmy dobrze, ale nie da się".

> > 2. likwidacja autobusowych linii bliźniaczych pokrywających się na 3/4 tr
          > asy.
          > > 3. usunięcie z numeracji linii dziennych liter A, B oraz uruchomienie now
          > ych linii nocnych
          > > obsługujących wybrane warianty(czytelniejszy rozkład).
          >
          > Przeczuwam jednoczesną reformę numeracji linii autobusowych.
          > Pojawią się zapewne oznaczenia 3 cyfrowe, o których marzą od dłuższego czasu ni
          > ektórzy tutejsi forumowicze. Co wówczas w komunikacji tramwajowej z 16A i 43bis
          > ?
          Raczej nic. To tylko 1 wariant, krótszej trasy. "A" może spokojnie pozostać. Problem robi się w momencie gdy 60, 69, 55 czy N6 jeździ w 150 różnych konfiguracjach.

> > Swoją drogą gdyby konsultacje się odbyły, kolejny raz system budowaliby e
          > meryci i krzykacze...
          >
          > Konsultacje i tak będą. Może nie te "społeczne", ale nad powstającym systemem n
          > a pewno po pastwią się radni Rady Miejskiej, a wcześniej ulubione na tym forum
          > Rady Osiedli.

Konsultacje muszą być, o tym mówi regulamin konsultacji społecznych uchwalony przez Radę Miejską. Z Radami Osiedli tym bardziej będą rozmowy, a to niestety głównie tam siedzą najgorsi "emeryci i krzykacze", którzy potrafią zniszczyć wszystko co odbiera im dojazd spod bloku po marchewkę. Kto był w ubiegłym roku na konsultacjach nt. komunikacji z udziałem przedstawicieli Rad Osiedli ten wie o czym mówię.
          • Gość: a Re: zarys zmian IP: *.toya.net.pl 08.01.11, 00:12
            > Konsultacje muszą być, o tym mówi regulamin konsultacji społecznych uchwalony p
            > rzez Radę Miejską. Z Radami Osiedli tym bardziej będą rozmowy, a to niestety gł
            > ównie tam siedzą najgorsi "emeryci i krzykacze", którzy potrafią zniszczyć wszy
            > stko co odbiera im dojazd spod bloku po marchewkę. Kto był w ubiegłym roku na k
            > onsultacjach nt. komunikacji z udziałem przedstawicieli Rad Osiedli ten wie o c
            > zym mówię.

No wiec ja wlasnie bylem i stwierdzam, ze dopuscil sie pan klamstwa, gdyz chodzilo o pietruszke.
          • Gość: magik Re: zarys zmian IP: *.retsat1.com.pl 09.01.11, 00:00
            > Raczej nic. To tylko 1 wariant, krótszej trasy. "A" może spokojnie pozostać. Problem robi się w momencie gdy 60, 69, 55 czy N6 jeździ w 150 różnych konfiguracjach.

Przypomnę przedmówce:
            > > > 3. usunięcie z numeracji linii dziennych liter A, B
            > > > oraz uruchomienie nowych linii nocnych
            > > > obsługujących wybrane warianty(czytelniejszy rozkład).

Mnie również nie przeszkadzało to dodatkowe "A", zwłaszcza jak by było jeszcze rozsądnie stosowane i nie mydliło rozkładów jazdy.
            Gdyby tylko 70<=>70A, 88<=>88A itd. O ile byłby czytelniejsze rozkład jazdy?

> Z Radami Osiedli tym bardziej będą rozmowy, a to niestety głównie tam siedzą najgorsi
            > "emeryci i krzykacze", którzy potrafią zniszczyć wszystko co odbiera im dojazd spod bloku
            > po marchewkę. Kto był w ubiegłym roku na konsultacjach nt. komunikacji z udziałem
            > przedstawicieli Rad Osiedli ten wie o czym mówię.

W mojej RO po ostatnich wyborach odczuwa się nadmiar młodzieży :D

A tak przy okazji. Ciekaw jestem ilu "znawców tematu" z tego forum zasiadło w RO, czy też tylko potrafią glosować na forum?
        • Gość: barnba Na razie bez paniki/nadmiernego entuzjazmu IP: *.lodz.msk.pl 08.01.11, 11:44

Najpierw trzeba opracować jakiś sensowny plan rozwoju komunikacji tramwajowej. Na razie cała polityka miasta to gaszenie pożaru (w rodzaju wprowadzenia linii "16" czy przedłużenia linii "46"), przypadkowe likwidacje odcinków torów i prowizoryczne łatanie stworzonych w ten sposób dziur komunikacyjnych.
          Aha, ten plan powinien jakoś współgrać z planami województwa dotyczącymi ŁKA, planami dotyczącymi terenów inwestycyjnych i możliwościami budżetowymi miasta (cholera, wiem, za dużo od władz wymagam).
          Inaczej za 10 lat obudzimy się z:
          - brakiem połączenia z terenami przemysłowymi wokół stacji Łódź-Olechów
          - brakiem połączenia z przystankami ŁKA (i z Dw. Chojny obsługiwanym jedną linią co 15 minut)
          - dwoma największymi szpitalami pozbawionymi dojazdu komunikacją miejską
          - osiedlami mieszkaniowymi, z których jedynym połączeniem z centrum będzie samochód.

> Przeczuwam jednoczesną reformę numeracji linii autobusowych.
          > Pojawią się zapewne oznaczenia 3 cyfrowe, o których marzą od dłuższego czasu ni
          > ektórzy tutejsi forumowicze.

Informacja jest na tyle niekonkretna, że jakiekolwiek spekulacje są przedwczesne.
          Jest to albo kompletna mistyfikacja, których na tym forum już trochę było, albo 'balon próbny" ze strony ZDiT, albo jego pracowników, albo też kogoś z władz miasta.
          Dyskutować będzie można, gdy będzie jakiś konkretny projekt.

> Konsultacje i tak będą. Może nie te "społeczne", ale nad powstającym systemem n
          > a pewno po pastwią się radni Rady Miejskiej, a wcześniej ulubione na tym forum
          > Rady Osiedli.

Na szczęście Rady Osiedli mają tylko głos doradczy.
    • Gość: / Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.01.11, 20:21
      Wiosną którego roku?
    • Gość: boards_of_warsaw Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.centertel.pl 06.01.11, 23:27
      Jako autor tego postu informuję, że wzmiankę o planach zmian zaczerpnąłem ze strony bip.uml.....
      • Gość: / Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.11, 07:10
        Podaj pełen adres. Też z chęcią poczytamy. Skoro rzekomo jest coś w internecie, to zapewne jest publiczne. Na razie doniesienia cały czas mają status opowiadania leżącego gdzieś pomiędzy baśniami Andersena.
        • Gość: barnaba Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.lodz.msk.pl 07.01.11, 12:44
          Informację potwierdzono w sumie z trzech adresów IP. :)

Ze swojej strony dodam wieści od znajomej "wiewiórki": generalnie wiadomo, że system autobusowy jest do bani i wymaga reformy. Mniej lub bardziej konkretne przymiarki do tej reformy istniały, ale nie wiem czy wyszły poza etap "chłopaki coś trzeba z tym burdelem zrobić".
          Zwłaszcza, że wśród 'krasnoludków" interesy komunikacyjne są rozbieżne- każdy chce mieć bezpośredni autobus do cioci, którą odwiedza raz na dwa miesiące.
          • Gość: / Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.11, 00:27
            Nikt nie podważa potrzeby reformy, ale termin jest mało wiarygodny. Za szybko. Poza tym w ZDiT nic o tym nie wiedzą, żeby już tej wiosny miało się coś drastycznie zmieniać. Cały ten wątek wygląda zatem na jedną wielką mistyfikację, jakich wiele już było forum.
            • Gość: a Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 08.01.11, 00:57
              No wlasnie, jeden taki byl co mistyfikowal, falszowal pisma ZDiT i jak skonczyl kazdy wie - rozwalil siebie i tramwaj na slupie.
            • Gość: barnaba Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.lodz.msk.pl 08.01.11, 11:32
              To jasne- wiosną 2011 żadnej rewolucji nie będzie. Co najwyżej kosmetyczna zmiana w postaci powstania kolejnej linii socjalnej.
              Odczytałem tę informację w taki sposób: wiosną może zostanie zaprezentowany projekt zmian.
              • Gość: boards_of_warsaw Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: 178.56.36.* 08.01.11, 19:27
                żadna mistyfikacja. Widziałem odpowiedź na interpelacje jakiegoś Radnego, który wnioskował o zmianę przebiegu jakiejś linii autobusowej.

A tak na marginesie; Ktoś z Forumowiczów cieszył się z powstania linii trzycyfrowych. Obawiam się, że zgodnie z jakąś Uchwałą Rady Miejskiej, którą widziałem naklejoną na oknie autobusu raczej nierealne. Tam o ile się nie mylę było dla autobusów zarezewowana numeracja od 21 do chyba 40 :)
                • slavekk Re: Komunikacja - konsultacje społeczne 08.01.11, 20:52
                  Gość portalu: boards_of_warsaw napisał(a):

> A tak na marginesie; Ktoś z Forumowiczów cieszył się z powstania linii trzycyfr
                  > owych. Obawiam się, że zgodnie z jakąś Uchwałą Rady Miejskiej, którą widziałem
                  > naklejoną na oknie autobusu raczej nierealne. Tam o ile się nie mylę było dla a
                  > utobusów zarezewowana numeracja od 21 do chyba 40 :)

Cos ci si pomerdało.
                  Do 40 to tramwaje miejskie i nikt nie chciał tego zmieniać
                  • Gość: obserwator_ka Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.smrw.lodz.pl 08.01.11, 21:06
                    Chyba Tobie się pomerdało...

Rozdział II – Zakres świadczonych usług i organizacja przewozu
                    § 5.
                    1. Linie komunikacyjne funkcjonujące w systemie lokalnego transportu zbiorowego, winny być oznakowane numerami:
                    1. linie dzienne:
                    - tramwajowe - od 1 do 20 oraz od 41 do 49,
                    - autobusowe - od 21 do 40 oraz od 50 do 99,
                    2. linie autobusowe nocne - od 1 do 15, poprzedzonymi dużą literą N.
                    2. Numeracja linii dziennych może uwzględniać dodatkowe oznaczenie literowe.
                    3. Linie o charakterze specjalnym oznacza się literami alfabetu.

www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=1092
                  • Gość: a Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 08.01.11, 21:26
                    > Cos ci si pomerdało.
                    > Do 40 to tramwaje miejskie i nikt nie chciał tego zmieniać

Zanim zaczniesz to swoje bucowanie to sprawdz czy aby na pewno masz racje.
                • Gość: / Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.11, 22:03
                  Jeden ma niby jakiegoś znajomego. Drugi widział jakąś tam informację na stronie UMŁ, ale jak się go prosi o podanie linku, to udaje, że prośby nie widział. Potem pojawia się nowy motyw: z interpelacją. Konkrety, jakiś link do tej publikacji internetowej, albo nie zawracajcie gitary. Za dużo na tym forum było szumnych zapowiedzi, które okazywały się literacką fikcją autora, żeby ot tak sobie wierzyć w kolejną twórczość jakiegoś wieszcza.
                  • Gość: barnaba Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.lodz.msk.pl 08.01.11, 23:12
                    Nie będzie konkretów. Potwierdzam jedynie, że plotka taka krąży i że o reformie gdzieniegdzie się przemyśliwa.
                    Konkrety niech podaje ten, co o konkretach pisał :)
                • Gość: magik Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.retsat1.com.pl 09.01.11, 00:15
                  > A tak na marginesie; Ktoś z Forumowiczów cieszył się z powstania linii trzycyfrowych.

Jeśli o mnie chodzi, bo coś czuję że wywołałem te "oznakowania trzycyfrowe", to wyjaśniam, że się nie cieszę lecz tylko przypuszczam.
                  Skoro mają ulec likwidacji literki A oraz B to w jakiś sposób trzeba oznaczyć potencjalne "nowe" linie.
                  No chyba, że ZDiT tak potnie system, że utworzy 4 linie na krzyż. To faktycznie, możemy zostać przy obecnym systemie numerowania.
                  • kszo.pany Re: Komunikacja - konsultacje społeczne 09.01.11, 09:19
                    Ale za likwidacja literek będzie miała znakomity wydźwięk medialny, oto bowiem w wyniku KONSULTACJI SPOŁECZNYCH utworzono 20 nowych linii! Linii, o które od dawna zabiegali mieszkańcy (naszego osiedla):)
                    • Gość: magik Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.retsat1.com.pl 09.01.11, 11:18
                      > Ale za likwidacja literek będzie miała znakomity wydźwięk medialny, oto bowiem
                      > w wyniku KONSULTACJI SPOŁECZNYCH utworzono 20 nowych linii!

I tu się z kolegą zgodzę.

> Linii, o które od dawna zabiegali mieszkańcy (naszego osiedla):)

Problem w tym, że mieszkańcy często wnioskują o korektę przebiegu całej linii (we wszystkich kursach) , a jedynie nadgorliwość urzędnicza, czy też chęć przypodobania się mieszkańcom pozbawionych tych kursów prowadzi do powstawania takich potworków.
                      • Gość: barnaba Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.lodz.msk.pl 09.01.11, 12:00
                        > Problem w tym, że mieszkańcy często wnioskują o korektę przebiegu całej linii (
                        > we wszystkich kursach) , a jedynie nadgorliwość urzędnicza, czy też chęć przypo
                        > dobania się mieszkańcom pozbawionych tych kursów prowadzi do powstawania takich
                        > potworków.

Niekoniecznie. Po propozycji pojawia się kontrpropozycja zostawienia linii na dotychczasowej trasie i kontr-kontrpropozycja wariantu kompromisowego w stosunku do dwóch pierwszych.
                        Przypomnijcie sobie awanturę wokół "59"- zgłaszane bzdury spowodowały powstanie trasy potworka, co natychmiast przełożyło się na spadek frekwencji pasażerów (ale pani kioskarka była zadowolona- i o to chodziło!).
                    • Gość: a Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.toya.net.pl 09.01.11, 11:49
                      Tak, szczegolnie warianty 60 - obawiam sie, ze to juz pojdzie w tysiace - np. 1060 do Strykowa przez Dobra z podjazdem pod Corning. Bedzie logicznie, czytelnie i tak dalej.
    • Gość: barnaba Dodam jeszcze jedno IP: *.lodz.msk.pl 09.01.11, 11:55
      Zgodnie ze 'Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Łodzi" (i ZTCP uchwałą Rady Miejskiej) w najbliższych miesiącach powinien powstać plan "modernizacji i kierunków rozbudowy układu tramwajowego".

Poza tym w marcu wchodzi w życie ustawa o publicznym transporcie zbiorowym. Zobowiązuje ona do opracowania i przyjęcia planu zrównoważonego rozwoju publicznego transportu zbiorowego, mającego rangę aktu prawa miejscowego.
      Ma on określić m.in.:
      - sieć komunikacyjną, na której jest planowane wykonywanie przewozów o charakterze użyteczności publicznej
      - ocenę i prognozy potrzeb przewozowych
      - przewidywane finansowanie usług przewozowych
      - preferencje dotyczące wyboru rodzaju środków transportu
      - zasady organizacji rynku przewozów
      - standard usług przewozowych w przewozach o charakterze użyteczności publicznej
      - sposób organizowania systemu informacji dla pasażera.
      www.rynek-kolejowy.pl/20720/Prezydent_podpisal_ustawe_o_publicznym_transporcie_zbiorowym.htm
      I teraz pytanie: czy rzeczywiście ktoś przejął się tymi dokumentami i rzeczywiście ich uchwalenie wykorzysta do przeprowadzenia reformy? Czy może ma je w d... i jedynym ich efektem będzie wysyp plotek?
      • Gość: boards_of_warsaw Re: Dodam jeszcze jedno IP: 178.56.48.* 09.01.11, 12:03
        Jeśli coś pisałem to pisałem a nie ściemniałem. Wiedziałem, że gdzieś na to natrafiłem jak analizowałem interpelacje naszych Radnych. Pół nocy przeszukiwałem aby udowaodnić i mam:
        bip.uml.lodz.pl/index.php?str=3421&id=3073
        Tam coś Prezydent Magin wspomina o zmianach na wiosnę.
        • Gość: kpt. Bomba Re: Dodam jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 09.01.11, 12:06
          Pusty formularz?
          • Gość: kpt. Bomba Re: Dodam jeszcze jedno IP: *.toya.net.pl 09.01.11, 12:07
            Mój błąd ;)
        • Gość: barnaba Re: Dodam jeszcze jedno IP: *.lodz.msk.pl 09.01.11, 12:16
          Czyli na wiosnę jedynie badanie potoków pasażerskich. (i to jeśli nic się nie zmieniło).
          Jakichkolwiek planów można spodziewać się najwcześniej jesienią. Jeśli reforma wejdzie w połowie 2012r., to będzie nieźle.
          • Gość: boards_of_warsaw Re: Dodam jeszcze jedno IP: 178.56.48.* 09.01.11, 12:44
            Jeśli nie w bieżącym roku to później, w tej kadencji się nie zdecydują. Kampania wyborcza etc...
        • Gość: a bzdura IP: *.toya.net.pl 09.01.11, 12:40
          > Tam coś Prezydent Magin wspomina o zmianach na wiosnę.

Bzdura. Wspomina tylko, ze na wiosne 2011 ma byc sporzadzona analiza potokow pasazerskich.
    • Gość: a Teraz to zaczyna miec sens IP: *.toya.net.pl 18.01.11, 21:37
      > 3. usunięcie z numeracji linii dziennych liter A, B oraz uruchomienie nowych linii nocnych obsługujących wybrane warianty(czytelniejszy rozkład).

W swietle zapowiadanej racjonalizacji polegajacej na wygaszaniu popytu to zaczyna nabierac sensu: wywali sie linie 99A, zostawi 99 kursujace 4 razy dziennie (czy cholera wie ile) i prosze jakie oszczednosci :>
      • Gość: obserwator_ka Reforma w lipcu IP: *.smrw.lodz.pl 18.01.11, 23:36
        Wiadomo już kiedy wejdzie w życie planowana reforma komunikacyjna. Będzie wprowadzona nieodwołalnie i zostanie to zrobione 1 lipca po zakończeniu roku szkolnego. Liczba linii autobusowych dziennych zostanie ograniczona do 50, uruchomione będą dwie nowe linie nocne. Powstaną autobusowe linie główne(takt 8min.) i linie wspomagające(częstotliwość zostanie ustalona na poziomie 15 min.) Głównym środkiem transportu będą tramwaje. Natomiast autobusy poza 10 wyjątkami(które będą obsługiwać główne ciągi pasażerskie ) będą pełniły funkcję dowozową do tramwajów. To uzupełnienie nie oznacza, że linie będą jeździły wzdłuż tras tramwajowych. Co do ewentualnej korekty linii tramwajowych trwa jeszcze dyskusja.
        • Gość: Pan Darek Re: Reforma w lipcu IP: *.toya.net.pl 18.01.11, 23:57
          Linii tramwajowych miejskich pozostanie docelowo 12, do wycięcia idą 5, 7, 16 i prawdopodobnie 1.
          • kuba_bed Re: Reforma w lipcu 19.01.11, 01:08
            A ja powiem tak: jeśli coś takiego wejdzie w życie to nazywa się to po prostu debilizmem. W tym momencie nazwę to objawami totalnego debilizmu ludzkiego, bo jeszcze nic nie jest oficjalnie potwierdzone. Osoba, która to zatwierdzi będzie dosłownie debilem, a osoba która wymyśliła także. Dlaczego? Bo gorzej niż jest być nie powinno, a chcą niestety obecny stan rzeczy pogorszyć - debilizm, sic!
        • Gość: a Nastepny mitoman? IP: *.toya.net.pl 19.01.11, 08:36
          Brakuje tylko sfalszowanego pisma ZDiT na "potwierdzenie" tych rewelacji.
          • Gość: d Re: Nastepny mitoman? IP: *.toya.net.pl 19.01.11, 11:28
            Pożyjemy zobaczymy z tą reformą.chociaż każda reforma to likwidacja iluś autobusów i tramwajów.Łódź ma i tak jedną z gorszych częstotliwości wśród dużych miast a chce się to jeszcze pogorszyć.Co tu obcinać skoro autobusy i tak rzadko kursują?
            • Gość: przemeqq Re: Nastepny mitoman? IP: *.toya.net.pl 20.01.11, 14:01
              Eee tam, żadnej reformy nie będzie. Bzdura nad bzdurami.
        • Gość: barnaba Re: Reforma w lipcu IP: *.lodz.msk.pl 19.01.11, 17:01
          > Wiadomo już kiedy wejdzie w życie planowana reforma komunikacyjna. Będzie wprow
          > adzona nieodwołalnie i zostanie to zrobione 1 lipca po zakończeniu roku szkolne
          > go. Liczba linii autobusowych dziennych zostanie ograniczona do 50, uruchomione
          > będą dwie nowe linie nocne. Powstaną autobusowe linie główne(takt 8min.) i li
          > nie wspomagające(częstotliwość zostanie ustalona na poziomie 15 min.) Głównym ś
          > rodkiem transportu będą tramwaje. Natomiast autobusy poza 10 wyjątkami(które bę
          > dą obsługiwać główne ciągi pasażerskie ) będą pełniły funkcję dowozową do tramw
          > ajów. To uzupełnienie nie oznacza, że linie będą jeździły wzdłuż tras tramwajow
          > ych. Co do ewentualnej korekty linii tramwajowych trwa jeszcze dyskusja.

Tyle teorii. Zobaczymy, co wyjdzie w praktyce.
          Generalnie wiadomo, że linie w rodzaju "96", "86", "80", "69" są nie do ruszenia (jak dobrze policzyć, to pewnie będzie ich 10) i co najwyżej skończy się drobnymi korektami trasy.
          Mało prawdopodobna jest też likwidacja wszystkich "wariantów"- zwłaszcza w postaci kilku wydłużonych kursów do podłódzkich wsi (wydłużenie wszystkich kursów jest absurdalne, skrócenie wszystkich również).

Co do linii tramwajowych- można spodziewać się "zamachu" na "16" (w co osobiście wątpię, chyba że "11" zacznie jeździć co 5 min) i tradycyjnie na "7". Likwidacja innych linii to pobożne życzenia grupy dinozaurów ze ZDiT, którym marzyłoby się usunięcie tramwaju wszędzie tam, gdzie przeszkadza samochodom. Być może coś zostanie zawieszone na czas budowy Dw. Fabrycznego (plotka!).

Co do daty lipcowej- nie potwierdzam.
          • Gość: hurr i durr Re: Reforma w lipcu IP: *.toya.net.pl 19.01.11, 18:41
            Szanowny barnaba trochę źle strzelił, chwilowo pierwsza do ścięcia jest akurat piątka.
            • Gość: barnaba Re: Reforma w lipcu IP: *.lodz.msk.pl 19.01.11, 22:28
              W ZDiTowskim totku padło dziś na linię "5". Jutro padnie pewnie na linię "1", potem może na "14", albo i "10".
              Ważne, że ten obrzydliwy tramwaj nie będzie przeszkadzał samochodom.

A poważnie- nie sądzę, by akurat ta informacja się potwierdziła. Źródłem plotki jest zapewne to, że na obecnej trasie linia wozi powietrze (bo powiedzmy szczerze, jak coś ma jeździć co 20 min na Warszawską, to równie dobrze może nie jeździć wcale). Ruch zwiększy się po wyremontowaniu torów na Limanowskiego.
              • Gość: hurr i durr Re: Reforma w lipcu IP: *.toya.net.pl 19.01.11, 22:56
                Przynajmniej do listopada potwierdzi się na pewno. Niech tylko barnaba poczeka do lutego.
                • Gość: hurr i durr Re: Reforma w lipcu IP: *.toya.net.pl 19.01.11, 22:57
                  Ach, i jeszcze jedno - możliwe, że po remoncie na Limanowskiego rolę 5 przejmie 3 - pod pretekstem remontu Łagiewnickiej. Ale to już tylko moje spekulacje, nic potwierdzonego.
                  • Gość: barnaba Re: Reforma w lipcu IP: *.lodz.msk.pl 20.01.11, 16:42
                    O tyle prawdopodobne, że gdzieś ją trzeba będzie skierować.
                    W sumie to nawet logiczne: na czas remontów robimy "piątko-jedynkę" na Doły, kierujemy "4" na Franciszkańską i "3" do Żabieńca. Na Chojny pojedzie coś zabranego z Kurczaków pod pretekstem skomunikowania dworca. Póki remonty się nie skończą mamy oszczędnosci.

Potem może ludzie zapomną i prowizorka stanie się wersją obowiązującą.
        • Gość: XYZ Re: Reforma w lipcu IP: *.toya.net.pl 19.01.11, 22:38
          Gość portalu: obserwator_ka napisał(a):

> Wiadomo już kiedy wejdzie w życie planowana reforma komunikacyjna. Będzie wprow
          > adzona nieodwołalnie i zostanie to zrobione 1 lipca po zakończeniu roku szkolne
          > go. Liczba linii autobusowych dziennych zostanie ograniczona do 50, uruchomione
          > będą dwie nowe linie nocne. Powstaną autobusowe linie główne(takt 8min.) i li
          > nie wspomagające(częstotliwość zostanie ustalona na poziomie 15 min.)

Takt 8 min.?
          Polecam brać wpisy użytkownika obserwator_ka bardzo przez palce ;)
          Chyba, że jesteś w stanie jakoś potwierdzić swoje rewelacje, wtedy jako pierwszy przeproszę za podważanie wiarygodności.
    • Gość: barnaba Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.lodz.msk.pl 24.01.11, 19:48
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,8997900,Czy_bedzie_autobusowa_rewolucja_.html
      <<<<<<<<<
      Tomasz Grzegorczyk, z-ca dyrektora ZDiT ds. transportu publicznego zapowiedział wielkie zmiany w trasach łódzkich autobusów. Chodzi o to, by nie jeździły po trasach [opuszczone słowo: tramwajów- prawdopodobnie chochlik drukarski]

Tomasz Grzegorczyk, z-ca dyrektora ZDiT ds. transportu publicznego, odpowiadał w poniedziałek na pytania radnych z komisji gospodarki mieszkaniowej i komunalnej. Kiedy debata zeszła na problem finansowania MPK i szukania ewentualnych oszczędności, zapowiedział, że w tym roku planowane jest przeprowadzenie badań, by uniknąć dublowania się transportu autobusowego i tramwajowego. - Autobusy w Łodzi przez trzy czwarte swoich tras jeżdżą wzdłuż linii tramwajowych. To jest niepotrzebne i rodzi dodatkowe koszty. Autobusy powinny poruszać się na znacznie krótszych odcinkach i tam gdzie tramwaje nie docierają - przekonywał Grzegorczyk.

Nie wszyscy radni się z dyrektorem zgadzali. - MPK trzeba poprawiać, a nie tylko na nim oszczędzać. Część problemów finansowych można rozwiązać dobrym zarządzaniem - przekonywała Bożena Jędrzejczak z PiS. - Wcale nie jest powiedziane, czy zlikwidowanie tras autobusowych tam gdzie jeżdżą już tramwaje rozwiąże problem. Nie wiadomo np. czy kiedy znikną autobusy, pojawi się więcej tramwajów - wtórowała jej Grażyna Gumińska z PO.

Dyrektor Grzegorczyk ripostował, że przy obecnych środkach przewidzianych w budżecie na transport publiczny MPK musi ograniczać koszty. Według niego sytuację może poprawić umieszczenie zobowiązania do finansowania MPK w wieloletniej prognozie finansowej. Dzięki podpisaniu umowy o świadczenie usług komunikacyjnych na 15 lat, spółka będzie miała dostęp do długoterminowych kredytów. - Z takich pożyczek można modernizować tabor. W Warszawie umowa jest na 25 lat, więc cały czas kupowane są nowe tramwaje. To sprawia, że pasażerowie są bardziej zadowoleni - dowodził Grzegorczyk. Zmiany w kursowaniu autobusów będą przejawem "racjonalizacji" i nie zaszkodzą pasażerom.
      />>>>>>>>>

Generalnie koncepcja dobra- likwidujemy dublowanie się tras. Kruczek tkwi gdzie indziej- bez powstania punktów przesiadkowych spowoduje takie działanie wydłużenie czasu podróży i dalszy odpływ pasażerów od komunikacji zbiorowej. A do tej pory konsekwentnie przystanki autobusowe oddalano od tramwajowych.
      • Gość: obserwator_ka Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.smrw.lodz.pl 24.01.11, 22:10
        I co nadal twierdzicie, że zmyślałem przekazując wcześniej zarys nadchodzących zmian? Nie potrzebowałem fałszować żadnych dokumentów, ponieważ wiedziałem iż sprawa prędzej czy później wyjdzie na jaw. Pozdro.
        • Gość: . Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.11, 23:13
          Tak, nadal twierdzimy.
      • Gość: gosc Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.xdsl.centertel.pl 25.01.11, 15:19
        Ma racje z tymi autobusami. Tylko wtedy się okaże że tych kursów do cięcia jest jeszcze więcej i trzeba będzie trochę niepotrzebnych osób w MPK pozwalniać.
        • Gość: barnaba Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.lodz.msk.pl 25.01.11, 16:34
          O likwidacji dublowania tras to się gada od co najmniej 20 lat. Tylko że jak przychodzi do likwidowania konkretnej linii, to odważnych nie ma (jedynym wyjątkiem "95"- teraz dubluje tramwaj tylko na Dąbrowskiego, wcześniej na niemal całej trasie. A ile wrzasku było.)
          • Gość: Życzliwy Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.11, 18:44
            E no, to jeśli dubluje z tramwajem to skróćmy do trasy między rondami na Broniewskiego. Przecież to marnowanie publicznych pieniędzy i zamach na tramwaje jeżdzące na Górnej!
            • Gość: WujekCiętaRiposta Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: 81.168.185.* 25.01.11, 19:23
              Ojezu, no teraz to żeś wszystkim tak przygadał, że normalnie Twoi koledzy z gimnazjum będą Ci nosić worek z kapciami.
              • Gość: Buczek Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.11, 19:50
                Ciągle wyjeżdzasz z tym gimnazjum, więc stąd doszukiwałbym się twoich kompleksów.
                • Gość: WujekCiętaRiposta Re: Komunikacja - konsultacje społeczne IP: 81.168.185.* 25.01.11, 19:52
                  A NIE BO TY!
                • pralat_na_wrotkach Re: Komunikacja - konsultacje społeczne 25.01.11, 21:07
                  > Ciągle wyjeżdzasz z tym gimnazjum, więc stąd doszukiwałbym się twoich kompleksó
                  > w.

Co to znaczy?
                  • Gość: obserwator_ka Projekt zmian w układzie komunikacyjnym miasta IP: *.smrw.lodz.pl 15.02.11, 22:52
                    Tak jak pisałem wcześniej władze miasta przymierzają się do reformy komunikacji miejskiej:
                    zdit.uml.lodz.pl/?str=46&id=949
                    • Gość: . Re: Projekt zmian w układzie komunikacyjnym miast IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.11, 23:29
                      Na wiosnę?
    • Gość: . Chcą wprowadzić zmiany w kursowaniu autobusów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.11, 10:33
      lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,9144070,Chca_wprowadzic_zmiany_w_kursowaniu_autobusow__Jakie_.html
      • Gość: . Re: Chcą wprowadzić zmiany w kursowaniu autobusów IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.02.11, 18:18
        I co? Wiosną będzie?
        • Gość: STUDI Re: Chcą wprowadzić zmiany w kursowaniu autobusów IP: *.pl 09.03.11, 10:10
          Biorąc pod uwagę "sukcesy" p Zdanowskiej to nic nie zrobią do jesiennych wyborów. Owszem gadania będzie wiele przed wyborami. A po wyborach skończy się na rozrzedzeniu kursów i ew. likwidacjach linii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka