Dodaj do ulubionych

Czy będzie autobusowa rewolucja?

IP: *.toya.net.pl 24.01.11, 19:26
Im więcej przesiadek tym mniej pasażerów w MPK. Dziwne, ze oni jeszcze tego nie zrozumieli.
Obserwuj wątek
    • Gość: mamadoo Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 19:29
      Superpomysł! A do tego zapowiadane obniżenie częstotliwości tramwajów. Tylko tak dalej - nowa władza w Łodzi rozwiązuje problemy transportu miejskiego poprzez jego likwidację.
      • Gość: jawar wyzwanie dla urzedasow zdanowskiej: ... IP: 87.204.176.* 25.01.11, 12:45
        zanim zaczna gadac glupoty, lub wypowiadac na jakis temat, niech sami w praktyce sprawdza, o czym mowia. chca gadac o autobusach, niech przez miesiac woza swoje urzednicze du... wylacznie autobusami.

zamiast podrozy jednym autobusem, ci "geniusze" od komunikacji zafunduja nam trase trojetapowa:
        1. podroz autobusem do tramwaju,
        2. tramawej do kolejnego atobusu,
        3. autobusem na miejsce.

no i rozwiaza przy tym fiansnowe problemy mpk, bo zamiast jednego bilety polgodzinnego, bedziesz potrzebowal dwóch.
        • jedyny.kkk Re: wyzwanie dla urzedasow zdanowskiej: ... 25.01.11, 22:09
          Znając umiejętności urzędników miejskich nie pozwoliłbym na eksperymenty bo spieprzą do reszty to co jakoś jeszcze funkcjonuje. Może niech pograją w sim city i sprawdzą jak to działa zamiast nam ulepszać życie.
      • przemo_pomoze Potrzebna jest zatem rewolucja tramwajowa 25.01.11, 18:52

Gość portalu: mamadoo napisał(a):

> Superpomysł! A do tego zapowiadane obniżenie częstotliwości tramwajów. Tylko ta
        > k dalej - nowa władza w Łodzi rozwiązuje problemy transportu miejskiego poprzez
        > jego likwidację.

www.facebook.com/event.php?eid=126987143990527&num_event_invites=15
    • robakandrzej zostawić tylko 11 i kupić trolejbusy !!!!!!!!!!!!! 24.01.11, 19:36
      zapomnijcie o torowiskach !
      mamy XXI wiek !
      • Gość: Właściciel jachtu Re: zostawić tylko 11 i kupić trolejbusy !!!!!!!! IP: 78.133.191.* 24.01.11, 19:43
        robakandrzej napisał:

> zapomnijcie o torowiskach !
        > mamy XXI wiek !

My to moze mamy, ale ty jeszcze siedzisz w latach 1960.
        • robakandrzej sprzedaj jacht i idź do lekarza.... 24.01.11, 19:51
          • Gość: Właściciel jachtu Re: sprzedaj jacht i idź do lekarza.... IP: 78.133.191.* 24.01.11, 19:59
            Ale po co? To ty masz problem z percepcja, nie ja.
      • kuba_bed Re: zostawić tylko 11 i kupić trolejbusy !!!!!!!! 25.01.11, 00:48
        robakandrzej napisał:

> zapomnijcie o torowiskach !
        > mamy XXI wiek !
        No właśnie... mamy XXI wiek, więc nie rozumiem dlaczego chcesz sie pozbywać tramwajów. Dziś to one są przyszłością :)
        • Gość: Trolejbus szynowy Re: zostawić tylko 11 i kupić trolejbusy !!!!!!!! IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 01:59
          Nie trać czasu na "dyskusję" z tym histerykiem.
    • Gość: axn Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 19:42
      Dokładnie tak. Wg mnie autobusy powinny generalnie obsługiwać połączenia na zewnętrznych częściach miasta tzn. poza śródmieściem oraz tam gdzie poprowadzenie linii tramwajowej jest niemożliwe np na osiedlach mieszkaniowych. Natomiast w ścisłym centrum powinny kursować tylko tramwaje, gdyż nie stoją w korkach. Oczywiście przydałoby się zastanowić nad poprowadzeniem nowych tras tramwajowych i np ich modyfikacji, ponieważ nie rozumiem dlaczego jest tylko jedna linia łączące miasto płn-płd(11), a gdy zdarzy się awaria np superluksusowych tramwajów linii 46 to zostaje sparaliżowany cały ruch tramwajowy, a tramwaj trzeba holować albo do jakiegoś rozwidlenia albo aż do krańcówki(a można by wybudować bocznice właśnie na wypadek takich zdarzeń np taką jaka była na Julianowie ale z niewiadomych względów ją usunięto). Oczywiście ktoś kto będzie bronić autobusów powie, że normalnym posunięciem w cywilizowanym świecie jest wyznaczenie buspasów. Jednak wg mnie przy obecnym stanie naszej infrastruktury drogowej (tj. niewydolnej sieci dróg, bardzo niskiej jakości nawierzchni i masy skrzyżowań z sygnalizacją świetlną) wprowadzenie tego typu rozwiązania sparaliżowałoby całkowicie ruch w centrum, gdzie już tworzą się gigantyczne korki. Dlatego ZA rozbudową infrastruktury tramwajowej przemawia jej szybkość(nie stoją w korkach), niższa podatność na awarię(tzn. tramwaj nie urwie koła albo podwozia na dziurawej drodze, ani nie ma aż takiego prawdopodobieństwa wypadku z autami jak w przypadku autobusów), jej ekonomiczność(zużywa mniej energii do poruszania się niż autobus) oraz w przypadku bardziej dalekosiężnej perspektywy jej ekologiczność, czyli zerowa emisja spalin.
      • Gość: xyz Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.kpn.net 24.01.11, 19:59
        zgadzam się z opinią
      • robakandrzej zrozumcie że tramwaj to przeżytek !!!!!! 24.01.11, 20:00
        nowoczesne trolejbusy np. solaris rozwiązują problem paliwowy ....
        regulowanie linii sprowadza się do prowadzenia trakcji
        i właśnie dlatego są elastyczniejsze i tańsze
        TOROWISKA TO blizny nie do zagojenia !

nasze miasto to tylko 700tys. ludzi a ile korzysta z MPK ? polowa ?
        • Gość: Właściciel jachtu Re: zrozumcie że tramwaj to przeżytek !!!!!! IP: 78.133.191.* 24.01.11, 20:12
          robakandrzej napisał:

> nowoczesne trolejbusy np. solaris rozwiązują problem paliwowy ....

Ja postawilbym jednak na transport morski.
          • robakandrzej koniecznie idź do lekarza 24.01.11, 20:15
            • Gość: Wyposażenie kuchni Re: koniecznie idź do lekarza IP: 212.191.195.* 24.01.11, 21:09
              Chłopczyku, przestań delegować ludzi do lekarza, bo to ty zachowujesz sie jak kopnięty histeryk.

Serdecznie pozdrawiam,
              Wyposażenie łazienki
        • Gość: Nagano Sytuacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 20:14
          Wyobraź sobie sytuację - Śpieszysz się rano do pracy/szkoły bo masz ważną konferencję/egzamin, od którego zależy dalsza egzystencja na twoim stanowisku. Jedziesz sobie tramwajem a tu nagle awaria, kradzież trakcji lub zamarznięcie zwrotnicy. Motorniczy oznajmia, że dalej nie jedzie. Wysiadasz i biegniesz na autobus. Uświadamiasz sobie jednak, że w ramach oszczędności zlikwidowano na tej trasie autobusy, bo pokrywały się z trasą tramwajów. Zanim podstawią zastępcze autobusy minie 40-60 minut, a Ty tracisz pracę lub masz egzamin poprawkowy...
          • robakandrzej od tego są taksówki 24.01.11, 20:17
            • Gość: :] oraz helikoptery IP: *.retsat1.com.pl 24.01.11, 22:32
              oraz helikoptery
              • Gość: drozdze w proszku lub czasopisma IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 00:33
                lub czasopisma
              • Gość: NeonZamachowiec Re: oraz helikoptery IP: 109.255.0.* 25.01.11, 13:40
                Kazimierz Staszewski spiewal onegdaj: "Gdy mnie powodz zaleje, to przyplyne tu lodka...". To idealne wprost rozwiazanie dla naszego fana trolejbusow. Trojebusy nie sa takie zle i swoj urok maja, ale nasz fan nie dokladnie czyta co stoi w innych wypowiedziach: a chocby i to, ze te jego szyny-blizny powoduja, ze tramwaj nie stoi w korkach. A trojebus juz i owszem. Poza tym, skoro w Lodzi dziala od ponad stu lat infrastruktura tramwajowa, to jaki jest sens teraz jej likwidowania, i wydawania pieniedzy na nowa - trojebusowa?
            • Gość: gość Re: od tego są taksówki IP: *.wup.lodz.pl 25.01.11, 09:33
              Wiesz co, to może się wszyscy na taksówki przesiądziemy a zarówno tramwaje i autobusy zlikwidujemy bo w twojej opinii są chyba niepotrzebne. A wiesz co? Ja tam zamiast taksówką wolę własnym autem. Zlikwidujmy taksówki. Wiesz co, sam idź do lekarza - najlepiej psychiatry.
          • Gość: przemeqq Re: Sytuacja IP: *.toya.net.pl 24.01.11, 20:20
            Od tego są rezerwy ulokowane na mieście. I tak wszyscy do autobusu jadącego wzdłuż tramwaju się nie pomieszczą (np. 59 na Zgierskiej, czy kiedyś 95 na Kościuszki).
          • Gość: axn Re: Sytuacja IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 20:35
            nie przesadzajmy, to są sytuacje ekstremalne, ja mówiłem o normalnym/codziennym funkcjonowaniu komunikacji. Nie ma sensu pokrywania się linii, chyba że są wyjątkowo obciążone. Poza tym nie rozumiem po co kupuje się pojazdy różnych marek np w przypadku tramwajów to PESY i BOMBARDIERy. Zamiast rozpisać jeden przetarg na większą ilość taboru. Wtedy oszczędzilibyśmy(bo zapewne koszt jednego pojazdu byłby mniejszy przy większej ilości zamówienia oraz nie trzeba by tworzyć kilku baz serwisowych, innych dla różnych marek pojazdów). Dlatego powinniśmy już trzymać się jednego z tych dwóch producentów, ponieważ mamy po 10 tramwajów każdego z nich. Nie wyobrażam sobie teraz np. rozpisania przetargu, w którym wygrywa Solaris ze swoimi TRAMINO np na 10 sztuk. To jest marnotrawstwo. A co do trolejbusów to jasne, nie wymagają potężnych nakładów na torowiska ale tworzą problemy, tzn tworzenia linii trakcyjnych i całej infrastruktury z tym związanych(na bank byłyby protesty mieszańców, którzy nie chcieliby mieć obok siebie siatki trakcji z każdej strony) oraz ten sam problem czyli buspasy(albo stałyby w korkach). Nie rozumiem też dlaczego np rodzą się takie rewolucyjne pomysły w głowach zarządu MPK jak np tunele, które generują gigantyczne koszty, zamiast np inwestować w coś co się przełoży na konkretne polepszenie jakości funkcjonowania MPK np. centrum zarządzania ruchem - ale nie tworzone i prowadzone przez pracowników MPK(nawet wyspecjalizowanych) ale zewnętrzną profesjonalną(skuteczną tym samym) firmę, której płaciłoby miasto(bo jest właścicielem MPK).
            • Gość: gregory Re: Sytuacja IP: *.smrw.lodz.pl 24.01.11, 21:43
              > nie przesadzajmy, to są sytuacje ekstremalne
              No właśnie sęk w tym że tym stwierdzeniem mijasz się z rzeczywistością. Gdyby faktycznie awaria tramwajów była sytuacją ekstremalną, to bym sie z wszystkim zgodził: autobusy na przedmieścia, tramwaje w centrum. Ale niestety tak nie jest.
              Sam byłem kiedyś wielkim zwolennikiem komunikacji miejskiej (i nadal jestem, od strony teoretycznej, bo rzeczywistość mi niestety nie pozwala). Jeździłem cudownym ŁTR z Radogoszcza do centrum. Ale zaczałem liczyć jak często tramwaj przyjeżdża punktualnie (i w ogóle przyjeżdża). Po kilku miesiącach okazało się że nie było ANI JEDNEGO tygodnia w którym by nie bylo jakiejś awarii, stłuczki, wykolejenia, że nie dotarłem na czas do pracy lub wracałem do domu godzinę lub dłużej. Bo właśnie tak jest z tramwajami: jeden ma stłuczkę, awarię, cokolwiek, i cała linia stoi przez pół godziny albo i dłużej. Więc zacząłem jeździć samochodem. Koszt wyższy, ale czas dojazdu skrócił mi się o 10 minut (!), i zrobił się w koncu przewidywalny. Spóźniałem się odtąd raz na miesiąc, a nie raz na tydzień. I nie musiałem wysłuchiwać wrzasków i przekleństw pijaków, złotej młodzieży itd.
              Polecam wszystkim studiowanie strony MPK, tam od niedawna na bieżąco publikowane sa informacje o awariach itd. Przygnębiająca lektura. KAZDEGO dnia jest KILKA lub KILKANASCIE awarii. Co ciekawe, 90% przypadków to tramwaje, a tylko 10% autobusy. Nie wiem czemu tak jest, ale w tym miescie tramwaje mają jakiś pęd do stłuczek, awarii itd.
              Więc jak nastąpi taki tydzień, w którym nie zobaczę żadnego komunikatu o awarii tramwajów, to zgodzę się z opinią, że w centrum powinny jeżdżić same tramwaje.
              A póki co, mój wniosek dla Łodzi jest taki: zlikwidować tramwaje, a torowiska zamienić na wydzielone pasy dla autobusów. Może w naszych warunkach to by się lepiej sprawdziło.
              • Gość: Życzliwy Re: Sytuacja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.11, 23:59
                Bo właśnie tak jest z tramwajami: jeden ma stłuczkę, awarię, cokolwiek, i c
                > ała linia stoi przez pół godziny albo i dłużej.

Błąd: tak jest z zapuszczonymi tramwajami w dzikich miastach azjatyckich. W miastach cywilizowanych:
                1. spycha się zawalidrogę na ślepy tor odstawczy/awaryjna pętlę/do zajezdni i/lub
                2. Kieruje się inne pojazdy na najbliższe trasy objazdowe i/lub
                3. Objeżdża się zawalidrogę sąsiednim torem i/lub
                4. Zawraca się pojazdy na jednej z pętli awaryjnych a na odcięty odcinek wysyła autobus

> KAZDEGO dnia jest KILKA lub KILKANASCIE awarii.

W zeszłym miesiącu, to były to głównie zatrzymania spowodowane zaparkowanymi na torach samochodami.

> Nie wiem czemu tak jest, ale w tym miescie tramwaje mają jakiś pęd do s
                > tłuczek, awarii itd.

A ja wiem. Od 20 lat w tramwaje się nie inwestuje, bo "jakoś to będzie".

> A póki co, mój wniosek dla Łodzi jest taki: zlikwidować tramwaje, a torowiska z
                > amienić na wydzielone pasy dla autobusów.

Świetny wniosek. Co prawda:
                1. Koszt takiej operacji to kilka miliardów PLN
                2. Znaczna część torowisk nie pomieści normatywnych pasów autobusowych
                3. Autobusy nie pomieszczą wszystkich pasażerów,
                ale co tam. To tylko "póki co". Za dwa lata się te zlikwidowane tramwaje odbuduje.
                • Gość: NeonZamachowiec Re: Sytuacja IP: 109.255.0.* 25.01.11, 13:58
                  I tu pol na pol Twoja wypowiedz jest sluszna. Likwidacja tramwajow nic nie da, bo czesto nie ma mozliwosci zamienienia torowiska na buspas. Za malo miejsca. Poza tym, na niektorych ulicach wstawienie autobusow zapchaloby juz ulice totalnie.
                  Nie za bardzo jednak wyobrazam sobie pierwsza czesc Twojej wypowiedzi. Jak to wyglada w tych "cywilizowanych" miastach, i jak Ty to widzisz w Lodzi. Gdzie i jak chcesz robic slepe tory i petle awaryjne, np.: na odcinku Kosciuszki/Zachodnia, Na Legionow, Na Zielonej, na Kopernika, na Wojska Polskiego, na Narutowicza i wielu innych. Przy tak scislej zabudowie Srodmiescia, Starego Polesia i Balut, to nie bardzo jest miejsce na slepe tory. Rozwiazania sa dwa: albo cos trzeba byloby wyburzac, albo zabrac kazdy skrawek wolnej powierzchni na takie slepe tory. A to troche zbyt duze wymagania, tylko po to aby tramwajom "zylo sie lepiej".
                  • Gość: Myśliwy Re: Sytuacja IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 14:24
                    Gość portalu: NeonZamachowiec napisał(a):

> Nie za bardzo jednak wyobrazam sobie pierwsza czesc Twojej wypowiedzi. Jak to w
                    > yglada w tych "cywilizowanych" miastach, i jak Ty to widzisz w Lodzi. Gdzie i j
                    > ak chcesz robic slepe tory i petle awaryjne

Ślepe tory można robić poza centrum, w samym centrum wystarczą co jakiś czas zjazdy międzytorowe, pozwalające na poruszanie się jednym torem na zablokowanym odcinku. Dodatkowego miejsca nie zajmują wcale.
                    Z kolei pętle awaryjne można umieszczać w kryteriach ulicznych, można też budować łączniki pomiędzy równoległymi liniami, które nie muszą być wykorzystywane liniowo (jak Czerwona przed likwidacją, a kiedyś np Skargi). I tak dalej i tak dalej.
                  • Gość: Życzliwy Re: Sytuacja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 18:18
                    Jak to w
                    > yglada w tych "cywilizowanych" miastach, i jak Ty to widzisz w Lodzi.

Wygląda to tak, że z zakresu rozwiązań stosuje się i wybiera to, co akurat daje się zrobić w danym miejscu

Gdzie i j
                    > ak chcesz robic slepe tory i petle awaryjne, np.: na odcinku Kosciuszki/Zachodn
                    > ia, Na Legionow, Na Zielonej, na Kopernika, na Wojska Polskiego, na Narutowicza
                    > i wielu innych.

Sprawę oczywiscie trzeba przemyśleć, ale np. na trasie wz pas trawy wzdłuż torów jest na tyle duży, że można by wybudować "żeberka" na których można by odstawić grata w razie awarii. Pętle awaryjne w zabudowie śródmiejskiej buduje się w dowolnym kwartale ulicznym, albo na placach. Niekiedy można taką uzyskać budując więcej łuków na skrzyżowaniach (np. za pętlę mógłby służyć trójkąt ulic Zachodnia - Zgierska - Limanowskiego.
                    Zjazdy międzytorowe można zbudować dokładnie w każdym miejscu, wskazane jest jednak, aby było to w pobliżu przystanków (żeby tramwaje nie zwalniały na zwrotnicach).
                    Do tego jeszcze komplety zwrotnic i łuków na skrzyżowaniach.
                    I do tego okazyjnie trasy zapasowe jak np. zlikwidowana na Czerwonej-Wróblewskiego (ktoś postulował tu np. Andrzeja od Gdańskiej do Kościuszki)
          • Gość: Jadłospis miłości Re: Sytuacja IP: 212.191.195.* 24.01.11, 21:16
            > . Uświadamiasz sobie jednak, że w ramach oszczędności zlikwidowano na tej trasi
            > e autobusy, bo pokrywały się z trasą tramwajów. Zanim podstawią zastępcze autob
            > usy minie 40-60 minut

No to sam widzisz w czym problemem - należy zadbać o sprawne funkcjonowanie komunikacji zastępczej, co jest o wiele tańsze niż utrzymywanie linii autobusowej na wszelki wypadek.
            • Gość: axn Re: Sytuacja IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 21:22
              dokładnie tak
          • Gość: sas Re: Sytuacja IP: *.toya.net.pl 24.01.11, 23:19
            I najlepiej w ramach ... na wszelki wypadek, zbudować obok drugą drogę, drugie tory, niech wszystko bedzie razy 2 albo lepeij 3 ... i obok drugą ŁÓDŹ, bo jak ta upadnie, to zawsze będzie gdzie mieszkać. A co będzie jak będą tam mieszkac zapasowi mieszkańcy ?
          • Gość: Życzliwy Re: Sytuacja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.11, 23:52
            > Wyobraź sobie sytuację - Śpieszysz się rano do pracy/szkoły bo masz ważną konfe
            > rencję/egzamin, od którego zależy dalsza egzystencja na twoim stanowisku. Jedzi
            > esz sobie tramwajem a tu nagle awaria, kradzież trakcji lub zamarznięcie zwrotn
            > icy. Motorniczy oznajmia, że dalej nie jedzie.

Wyobraź sobie sytuację: spieszysz się rano do pracy/szkoły bo masz ważną konferencję/egzamin, od którego zależy dalsza egzystencja na twoim stanowisku. Jedziesz sobie autobusem, a tu nagle awaria, korek lub przewrócony tir. Kierowca oznajmia, że dalej nie jedzie. Wysiadasz i możesz przysłowiowego misia w d* pocałować, bo nawet taksówka nie przejedzie.
          • kuba_bed Re: Sytuacja 25.01.11, 01:05
            Gość portalu: Nagano napisał(a):

> Wyobraź sobie sytuację - Śpieszysz się rano do pracy/szkoły bo masz ważną konfe
            > rencję/egzamin, od którego zależy dalsza egzystencja na twoim stanowisku. Jedzi
            > esz sobie tramwajem a tu nagle awaria, kradzież trakcji lub zamarznięcie zwrotn
            > icy.
            1. Awaria może się zdarzyć, ale jeśli przewoźnik dba o tabor, bo ma na to pieniądze to będą to rzadkie przypadki.
            2. Kradzież sieci trakcyjnej może się zdarzyć, ale nigdy na "monitorowanym" odcinku. I nie jest dziwne, ze akurat kradli już 4 razy na liniach w stronę Lutormierska i Ozorkowa, one nie są monitorowane, jak to nazwałem. Co innego linia pabianicka i wszystkie w Łodzi, które podlegają MPK.
            3. Zwrotnica podczas remontu powinna zostac wymieniona na taką, która będzie działała bezproblemowo nawet w temperaturach dochodzących do -20-30 st. C. Wystarczy porządne podgrzewanie i nie wciskanie śniegu tam przez samochody. Czyli ruch indywidualny trzeba ograniczyć :)

Motorniczy oznajmia, że dalej nie jedzie. Wysiadasz i biegniesz na autobus
            > . Uświadamiasz sobie jednak, że w ramach oszczędności zlikwidowano na tej trasi
            > e autobusy, bo pokrywały się z trasą tramwajów. Zanim podstawią zastępcze autob
            > usy minie 40-60 minut, a Ty tracisz pracę lub masz egzamin poprawkowy...
            1. Akurat z tym o autobusach się zgodze, ze to beznadziejny pomysł.
            2. W normalnych miastach podstawianie KZ trwa kilka minut, bo zajezdnie są mniej więcej tak usytuowane, żeby było z nich wszędzie w miarę blisko. No albo jakieś rezerwy. Tutaj też tak się da, ale... Trzeba zadbać o kierowców, którzy mogliby jeźdzć na KZ i mieć w ogóle wystarczającą ilość taboru, aby zapewnić taką komunikację, co w Łodzi tez jest niemożliwe, bo MPK nie ma kasy na zakup nowych autobusów już nie wspominając w ogóle o tramwajach, ale do nich potrzeba najpierw nowych torowisk.
      • Gość: przemeqq Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 24.01.11, 20:22
        Krańcówka na Julianowie zniknęła, gdyż ktoś oddał teren leżącemu obok zakonowi.
        • Gość: :] Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.retsat1.com.pl 24.01.11, 22:33
          > oddał
          czyli wcześniej zabrał
          • Gość: złośliwe bydlę Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.lodz.msk.pl 24.01.11, 23:09
            > > oddał
            > czyli wcześniej zabrał

Coś w tym stylu. Zabrali co prawda Niemcy w 1940r., ale to nie przeszkadzało oddać, zamiast zaproponować rekompensatę
            • Gość: Życzliwy Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 00:02
              > Coś w tym stylu. Zabrali co prawda Niemcy w 1940r., ale to nie przeszkadzało od
              > dać, zamiast zaproponować rekompensatę

Najzabawniejsze, że zakon wcale się o tę krańcówkę nie prosił. To była spontaniczna inicjatywa ówczesnego wc-prezydenta. A zapasową krańcówkę można było wybudować w kilkunastu innych miejscach.
      • Gość: bombel_F1 Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.01.11, 20:47
        Najpierw opisujesz katastrofę tramwaju linii 46 i jej skutki a potem pleciesz androny o niezawodności tramwajów jako rozwiązania komunikacyjnego...troszkę to dziwnie brzmi. Masz kilka ciekawych spostrzeżeń ale:
        - tramwaje stoją w korkach bo to one je powodują : ul Pomorska, przejazd samochodem przez rondo Solidarności to istna makabra jeśli na zielonym świetle, krótkim dla ul Pomorskiej nadciągnie tramwaj.
        - każda ulica z torowiskiem w naszym mieście to masakra. Nie ważne czy to technologia czerwonych czyli betonowa płyta+asfalt, żwirek czy jakieś mega węgierskie systemy szyn. Wszystko zawiodło.
        - zapominasz, że 1 autobus polegnie w wypadku ale następne przejmą jego pasażerów ominą go i pojadą dalej. Tramwaj mówi dobranoc w takim przypadku

Reasumując w tym mieście wszytko jest na opak, MPK nie działa -więc wybieram własny samochód albo pieszą wędrówkę - z pl. Dąbrowskiego do Galerii Łódzkiej osiągam taki sam czas jak MPK. Ulice to jedna wielka masakra, chodniki to porażka - tak samo dziurawe i do tego zażygane i zasrane do pierwszej lepszej ulewy bo nikt o to miasto nie dba.
        • Gość: axn Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 21:05
          Doskonale Cię rozumiem. Ja również nie korzystam z MPK chyba, że nie ma innego wyjścia np jakas impreza etc.. Zgadza się, chodniki to syf. Ale przykład linii 46 miał być przejaskrawieniem sytuacji. Te tramwaje są stare i już dawno powinny przestać jeździć(a na ich miejsce np wprowadzić autobus regionalny). Co do ronda Solidarności(które w gruncie rzeczy nie jest rondem ale to inna kwestia xD) całkowicie się zgadzam. Z tego co wiem, ma być przebudowywane tak aby z Al. Palki przebić się BEZ ŚWIATEŁ!!! do ul. Kopcińskiego(chyba). Sam remont ul. Pomorskiej i Kilińskiego oceniam na plus, ale katastrofą było zwężanie jezdni na rzecz megaszerokich chodników. Powinno się to tak zaplanować aby spokojnie mógł przejechać i tramwaj i samochód(którym się poruszam po mieście). Dlatego też we wcześniejszym poście napisałem o modernizacji infrastruktury(czyli m.in. poszerzaniu jezdni w niektórych miejscach, wydzielaniu torowisk, które są węższe niż cały autobus oraz np budowy bocznic, które właśnie na wypadek czegoś takiego były by wykorzystywane). A temat estetyki miasta to jest zupełnie inna kwestia. Mówiąc delikatnie mam 'zastrzeżenia' do estetyki i czystości naszego miasta.
          • Gość: gm Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.cdma.centertel.pl 24.01.11, 22:42
            Chyba zapomniałeś ,że Kilińskiego specjalnie zwezili ,żeby zniechecic kierowców.A linia 46 powinna sie kończyć na Helenówku , najdalej na Pl. Wolnosci.Po jednej określonej trasie powinna jeździc tylko jedna linia tramwajowa . Wtedy mozna by uniknac jeżdżenia stadnego i oczekiwań przed przystankami. A i automatyka moze by wtedy dobrze działała.
            • Gość: a Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 24.01.11, 23:20
              Ja to bym puscil jeden tramwaj raz na godzine, to wtedy bedzie dopiero plynny ruch.
              • Gość: gm Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.cdma.centertel.pl 25.01.11, 08:15
                Jeżeli na określonym odcinky torów zaplanowanych jest kilka linii tramwajowych (podobnie z autobusami) to praktycznie nie ma mozliwosci zaplanować rozkładu tak aby gdzieś sie nie spotkały dwa a nawet trzy.Powoduje to ,że ze statystycznej duzej częstotliwości wychodzi faktycznie mała.Tramwaje jeżdżą puste a ludzie czekaja na przystankach.Moim zdanie powinno sie ustalić główne kierunki , szkielet komunkacji tramwajowej i tam zaplanować jedna linię na jednym kierunku , tak aby sie nie pokrywały.Niestety skutkowałoby to koniecznościa przesiadek ale i tak nie da sie dopasować linii do potrzeb każdego pasażera.Puste miejsca na mapie linii tramwajowych powinny byc wypełnione liniami autobusowymi.
                > Ja to bym puscil jeden tramwaj raz na godzine, to wtedy bedzie dopiero plynny r
                > uch.
                • Gość: gosc Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:09
                  > Jeżeli na określonym odcinky torów zaplanowanych jest kilka linii tramwajowych
                  > (podobnie z autobusami) to praktycznie nie ma mozliwosci zaplanować rozkładu ta
                  > k aby gdzieś sie nie spotkały dwa a nawet trzy

Praktycznie taki rozkład zaplanować się da i tak to funkcjonuje na całym świecie. metoda jest z resztą banalnie prosta - częstotliwości poszczególnych tramwajów muszą być identyczne lub stanowić swoje wielokrotności. Więcej - po reformie w 2001 na wielu trasach mieliśmy częstotliwość 2-3 minut. Rozwaliły to dopiero późniejsze "oszczędności", ale i tak wciąż mamy to np. na Kościuszki mimo istnienia "aż 5 linii"

Tramwaje jeżdżą puste a ludzie c
                  > zekaja na przystankach.

Kamień się osadza i pralka zepsuta.

> Moim zdanie powinno sie ustalić główne kierunki , szkiel
                  > et komunkacji tramwajowej i tam zaplanować jedna linię na jednym kierunku

Świetna rada wuju. Nie uwzględnia ona jednak takiego drobiazgu, jak różne ilości pasażerów na różnych odcinkach, ale co tam - ludziom się powie, żeby zamiast do centrum jeździli na Stoki, bo tam są wolne miejsca.

Niestety skutkowałoby to koniecznościa przesiadek ale i
                  > tak nie da sie dopasować linii do potrzeb każdego pasażera

Dlatego zróbmy tak, żeby nie dopasować ich do potrzeb żadnego z pasażerów.

Puste miejsca na map
                  > ie linii tramwajowych powinny byc wypełnione liniami autobusowymi.

Koniecznie trolejbus linowy.
            • Gość: Życzliwy Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 00:03
              Prostą receptą na stada tramwajów jest nie puszczać ich stadami.
            • Gość: Życzliwy Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 00:22
              > Chyba zapomniałeś ,że Kilińskiego specjalnie zwezili ,żeby zniechecic kierowców

Kilińskiego zwęzili, bo ten dodatkowy metr szerokości i tak niczego nikomu nie dawał, a tak chociaż jest więcej miejsca na chodniku. Ulica miała być zamknięta dla ruchu samochodowego, ale jak to w Łodzi rakiem się z tego wycofano.
        • Gość: Koło Zapasowe Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: 212.191.195.* 24.01.11, 21:13
          > - tramwaje stoją w korkach bo to one je powodują

Samochody stoją w korkach bo to one je powodują.

> - każda ulica z torowiskiem w naszym mieście to masakra. Nie ważne czy to techn
          > ologia czerwonych czyli betonowa płyta+asfalt, żwirek czy jakieś mega węgierski
          > e systemy szyn. Wszystko zawiodło.

A która to ulica z "mega węgierskim systemem szyn" jest tak pokiereszowana przez tramwaje, bobasku?
        • Gość: 8 Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 02:20
          > tramwaje stoją w korkach bo to one je powodują : ul Pomorska, przejazd samochodem przez rondo Solidarności to istna makabra jeśli na zielonym świetle, krótkim dla ul Pomorskiej nadciągnie tramwaj.

Na razie to pokazales, ze to samochod stoi w korku, a nie tramwaj.

> - każda ulica z torowiskiem w naszym mieście to masakra.

Bredzisz. Ulice z torowiskiem wegierskim sa czesto w lepszym stanie niz ulice po ktorych tramwaj nie jezdzi albo ma torowisko wydzielone.

> Reasumując

Spokojnie. Na razie to nie masz czego reasumowac, bos popisal dyrdymaly.
      • Gość: S.Rzeszot Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 20:56
        >a można by wybudować bocznice
        > właśnie na wypadek takich zdarzeń np taką jaka była na Julianowie

idealną odnogą/objazdem awaryjnym była ul Czerwona, barbarzynsko i pospiesznie zlikwidowana. tak samo przdydaloby sie odtworzyc taki awaryjny lacznik na Andrzeja (Kosciuszki-Gdanska)
      • Gość: Życzliwy Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.11, 23:50
        a można by wybudować bocznice
        > właśnie na wypadek takich zdarzeń np taką jaka była na Julianowie ale z niewiad
        > omych względów ją usunięto)

Ależ względy są bardzo wiadome - Michalik chciał sobie wykupić bilet do nieba i zgłosił na ochotnika w imieniu miasta chęć oddania terenu pętli pobliskiemu zakonowi. po dziś dzień są tam tylko chaszcze.

Ale spokojnie - ZDiT właśnie planuje nam remont kolejnej trasy (teraz Widzew - Retkinia) bez pętli awaryjnych i infrastruktury na okoliczność awarii tramwaju/przerw w ruchu.
    • Gość: axn Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 20:44
      I jeszcze jedna uwaga. W tym mieście jest tak naprawdę jeden bardzo poważny problem. Narzekamy na stan dróg(i słusznie), na jakość MPK -czystość, punktualność etc.(i słusznie), na małą ilość inwestycji, na brak wydarzeń, na fatalny wniosek na EURO2012 i generalnie PR miasta(i słusznie). A narzekamy dlatego, że w tym mieście nikt nie wie co to jest odpowiedzialność i kontrola. NIKT nie jest rozliczany za swoje decyzje, od nikogo nie wyciąga się konsekwencji za źle wykonywane zadania. Najzwyczajniej w świecie takie osoby albo powinny być karane albo zwalniane. Jeśli nie będzie odpowiedzialności i kontroli wszystkich działań nie tylko MPK ale i UMŁ(i nie mówię tu o kontroli społecznej i medialnej ale o kontroli i wyciąganiu konsekwencji wewnątrz urzędów) to słabo wróżę przyszłość tego pięknego(lecz zaniedbanego) miasta. Na koniec dodam, że pojawiają się pewne znaki, od nowej władzy, że może coś jednak się zacznie pomału zmieniać. Pomału dlatego, że trochę ciężko odkręcić całe bagno, które powstało przez te lata, w tak krótkim czasie.
    • Gość: Adam Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. IP: 80.216.63.* 24.01.11, 20:50
      Jest to bardzo zły pomysł. Jakie będą tego skutki widać na starym odcinku Piotrkowskie pomiędzy ulicami Żwirki i Przybyszewskiego. Na tym odcinku kiedyś poruszał się autobus 95. Obecnie jeżdżą tamtędy wyłącznie tramwaje. Tramwaje mają tą wadę, że w przypadku awarii, wypadku itp pierwszego z nich wszystkie kolejne na tej trasie są zablokowane. Tramwaj nie jest w stanie objechać zawalidrogi. Wielokrotnie spotkała mnie sytuacja kiedy na wysokości np ulicy Radwańskiej oczekiwałem na tramwaj, który nie przyjeżdżał. Ze względu na moje miejsce zamieszkania najbliższy transport znajduje się na wysokości Górniaka. Taka sytuacja spotkała mnie kilkukrotnie. Np na wysokości ur Radwańskiej nie ma tablicy informacyjnej. Jeżeli tramwaj nie przyjeżdża przez dłuższą chwilę to nie wiadomo czy to tylko małe opóźnienie czy poważna awaria i z tego powodu tramwaje jeżdżą zmienioną trasą. Innym razem potrzebowałem dojechać do przychodni lekarskiej na ul Milionowej. Niestety ze względu na awarię ulicą Piotrkowską nie jeździły tramwaje na odcinku Mickiewicza - Przybyszewskiego. Problem polegał na tym, że miałem umówioną wizytę na konkretną godzinę. Musiałem specjalnie zwolnić się z pracy i nie miałem tego luksusu aby wyjść wcześniej. Moja przygoda skończyła się tym, że musiałem biec aby się nie spóźnić. Proszę sobie wyobrazić uśmiechniętą minę lekarza badającego pacjenta ociekającego potem.
      Za starych dobrych czasów w przypadku awarii tramwajów wystarczyło iść na niezbyt oddalony przystanek autobusu 95. Dziś takiej szansy nie ma. Dlatego uważam, że proponowana rewolucja jest błędem. Prawdopodobnie zaproponowanym, przez kogoś kto jeździ samochodem. Równie frustrujące jest kiedy niedoszły pasażer zdecyduje się na przejście niesamowicie długiego odcinka pomiędzy kościołem św Mateusza a Górniakiem będąc w połowie drogi jest minięty przez stado tramwajów na które wcześniej czekał 20 min. Pozdrawiam i życzę miłego oczekiwania na przystanku.
      • Gość: axn Re: Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.11, 21:20
        To jest jakaś merytoryczna uwaga. Ale tak jak powiedziałem wg mnie jest to najlepszy system(można się z tym zgadzać lub nie), który posiada swoje wady, jedną z nich właśnie wymieniłeś. I np do łatania tych wad wykorzystywano by autobusy(jak ktoś wcześniej trafnie zauważył z rezerw MPK). Ale generalnie powinno inwestować się w siatkę połączeń tramwajowych w centrum(Śródmieściu). Autobusy wszędzie, oprócz ścisłego centrum. I żeby nie było, również przez wiele lat podróżowałem naszym zacnym MPK(teraz autem, lub jeśli jest pogoda to rower).
        • Gość: NeonZamachowiec Re: Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. IP: 109.255.0.* 25.01.11, 14:14
          Troszke przesadziles... On nie wymienil jedenj z wad, on wymienil GLOWNA wade. Zadaniem MPK glownym i jedynym, jest przewozenie mieszkancow miasta. Nie kolekcjonowanie tramwajow, nie sponsorowanie widowisk sportowych, nie wypowiadanie sie prezesow w mediach, i nie milion innych rzeczy. PRZEWOZENIE MIESZKANCOW. Tylko tyle, i az tyle. Wiec to co napisal Twoj przedmowca, to glowny i jedyny problem.
      • Gość: Życzliwy Re: Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 00:27
        Tramwaje mają tą
        > wadę, że w przypadku awarii, wypadku itp pierwszego z nich wszystkie kolejne n
        > a tej trasie są zablokowane.

Tramwaje W ŁODZI maja tę wadą. W normalnych miastach ten problem obchodzi się na dziesiątki sposobów.

> Za starych dobrych czasów w przypadku awarii tramwajów wystarczyło iść na niezb
        > yt oddalony przystanek autobusu 95.

Tak. I ten jeden autobus 95 w cudowny sposób mieścił wszystkich pasażerów dziesięciu tramwajów, bo można go było jak u pana Kleksa napompować do dowolnych rozmiarów.

> Prawdopodobnie zaproponowanym, przez kogoś kto jeździ samochodem.

A może po prostu przez kogoś kto ma nieco większe pojęcie o transporcie od Ciebie, jak również nieco szersze spojrzenie na sprawę?
        • Gość: ylk Re: Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. IP: *.4web.pl 25.01.11, 08:12
          Widzę już któregoś z kolei posta twojego autorstwa... W każdym jednym bredzisz.
          Jakie że to są niby metody radzenia sobie z tramwajem-zawalidrogą w innych miastach? Nie słyszałem jeszcze o latających tramwajach :)

Chcą wycofać jedyną alternatywę dla zawalidróg, a ty jeszcze ich bronisz? Prawdopodobnie ostatni raz MPK jechałeś 10 lat temu... To musi być naprawde rozkoszna sytuacja, kiedy widzisz sznur stojących tramwajów a wiesz, że nic nie możesz na to poradzić, bo jedyny alternatywny autobus raczyli wycofać...

"A może po prostu przez kogoś kto ma nieco większe pojęcie o transporcie od Ciebie, jak również nieco szersze spojrzenie na sprawę?"

Tego aż żal komentować. Przykro mi, że nie masz w tej sprawie własnego zdania.
          • Gość: ☼ Re: Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 08:23
            > Widzę już któregoś z kolei posta twojego autorstwa...

Gratuluję.

> Jakie że to są niby metody radzenia sobie z tramwajem-zawalidrogą w innych mias
            > tach?

Zjazdy międzytorowe, pętle awaryjne, elastyczna sieć umożliwiająca sprawne prowadzenie objazdów.

> Chcą wycofać jedyną alternatywę dla zawalidróg, a ty jeszcze ich bronisz?

Jedyną alternatywą jest sprawna komunikacja zastępcza, a nie linie autobusowe trzymane na wszelki wypadek.

> Nie słyszałem jeszcze o latających tramwajach :)

To idź usłysz i nie zawracaj gitary.

> Tego aż żal komentować.

I właśnie dlatego skomentowałeś

> Przykro mi, że nie masz w tej sprawie własnego zdania.

Tak, to strasznie przykre. Ty, jak każdy polak lub polak-katolik masz zdanie na każdy temat jako urodzony ekspert od wszystkiego.

To już lepiej nie mieć żadnego, niż mieć zdanie tak głupie jak ty.
          • pralat_na_wrotkach Re: Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. 25.01.11, 08:44
            > Nie słyszałem jeszcze o latających tramwajach :)

I? To ma dowodzić, że jesteś normalny, czy o co chodzi?

> Tego aż żal komentować. Przykro mi, że nie masz w tej sprawie własnego zdania.

Iście polskie wyżyny merytoryki. Napisze ci taki, że "żal komentować", "tego to nawet nie będę komentował", albo tajemnicze "bez komentarza" czy też modne "EOT" po czym w najlepsze wypisuje to czego przed chwilą obiecywał nie wypisywać.

Co zaś do własnego zdania, to jak widać na twoim przykładzie nie zawsze się to sprawdza - ty na przykład je masz, a jest kompletnie bezwartościowe i jeszcze robisz z siebie obiekt kpin głosząc je publicznie.

> Widzę już któregoś z kolei posta twojego autorstwa...

Ja zaś twój widzę po raz pierwszy i mam nadzieję, że ostatni.
          • Gość: Życzliwy Re: Autobusowa rewolucja - złe rozwiązanie. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.11, 18:20
            > Jakie że to są niby metody radzenia sobie z tramwajem-zawalidrogą w innych mias
            > tach?

Wymieniłem je w jednym z postów powyżej. Aż dziw, że tego nie dostrzegłeś, skoro "widzisz już któregoś z kolei posta mojego autorstwa".

Prawd
            > opodobnie ostatni raz MPK jechałeś 10 lat temu...

Tak, tak. I prawdopodobnie podobno być może nawet biję Murzynów.
    • login-ka będą piętrowe tramwaje? 24.01.11, 21:55
      Rozumiem, że w takim razie pojawią się tramwaje piętrowe?
      Albo lepiej - z obecnych wagonow wymontujmy krzesełka - więcej ludzi się zmieści na stojąco...
      • Gość: kapusta Re: będą piętrowe tramwaje? IP: *.toya.net.pl 24.01.11, 22:38
        login-ka napisała:

> Rozumiem, że w takim razie pojawią się tramwaje piętrowe?

Nie rozumiesz.
    • Gość: Łodzianin Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.146.127.231.nat.umts.dynamic.eranet.pl 24.01.11, 23:01
      Najlepsza oszczędność dla miasta to zlikwidować MPK....."Wszyscy jesteśmy nienormalni!"
    • Gość: sas Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 24.01.11, 23:14
      Rano była dyskusja o likwidacji tramwaju linii 5. Jak inne były głosy.
      A teraz, autobus jest cacy.
      To chyba oczywista oczywistość, że nie ma sensu aby tramwaj ....
      Jeden wniosek - posadzić panów od tramwajów i autobusów razem i niech podadzą rozwiązanie.
      Jeżeli autobusy będą sobie i tramwaje sobie to będzie ... lepiej nie mówić.
      Czyli nie wie lewica co czyni prawica.
      Na zdrowie
    • petera73 Rower + polucja = rewolucja 24.01.11, 23:17
      Autobusy na tory!!!!!!!!!!!! Zdanowska do zaprzęgu z Sadzyńskim. Joński jest za cherlawy mógłby pociagnąć tylko sadzyńskiemu
      LEPSZY MARTWY NIŻ CZERWONY
      • pralat_na_wrotkach Re: Rower + polucja = rewolucja 25.01.11, 08:45
        Cicho, bobasie.
        • petera73 Re: Rower + polucja = rewolucja 25.01.11, 20:42
          pralat_na_wrotkach napisał:

> Cicho, bobasie.
          possij mi
          • pralat_na_wrotkach Re: Rower + polucja = rewolucja 25.01.11, 21:10
            petera73 napisał:

> pralat_na_wrotkach napisał:
            >
            > > Cicho, bobasie.
            > possij mi

Kciuk, bobasie?
            • petera73 Re: Rower + polucja = rewolucja 28.01.11, 20:53
              pralat_na_wrotkach napisał:

> petera73 napisał:
              >
              > > pralat_na_wrotkach napisał:
              > >
              > > > Cicho, bobasie.
              > > possij mi
              >
              > Kciuk, bobasie?

A ty byś chciał od razu prącie??? Zbok. jak to prałat
    • Gość: Życzliwy Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.11, 23:41
      > MPK trzeba poprawiać, a nie tylko na nim oszczędzać. Część problemów finansowych można
      > rozwiązać dobrym zarządzaniem - przekonywała Bożena Jędrzejczak z PiS. - Wcale nie jest powiedziane, czy zlikwidowanie tras autobusowych tam gdzie jeżdżą już tramwaje rozwiąże problem. Nie wiadomo np. czy kiedy znikną autobusy, pojawi się więcej tramwajów - wtórowała jej Grażyna Gumińska z PO.

Skoro obie panie takie mądre i z taką troską myślą o transporcie publicznym (z którego zapewne nie korzystają), to nie omieszkam sprawdzić czy zagłosują za przyjęciem projektu budżetu na rok 2011. Będę też pilnie obserwował ich działania na rzecz skierowania w budżecie dodatkowych pieniędzy na komunikację miejską i ograniczenie rozdętych inwestycji drogowych. Skończyły się, drogie panie, czasy słodkiej bezczelności i obłudy.
      • Gość: uojejku Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 00:15
        No teraz to je na pewno przeraziłeś. Nie będą mogły spać ze strachu, hue hue
        • Gość: Zielona Rodzina Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 00:30
          > hue hue

Tak jest, wlasnie chodzilo nam o odglos paszcza.
    • Gość: oi czyli moze jednak konkurencja ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 02:39
      to zamiast tworzyc monopol na 15 czy 25 lat jednak dobrze bylo przestac wspierac jedna firme i pozwolic na wolny rynek, co prawda z torami bedzie problem to tory to jest w ogole bardzo slaby pomysl, w razie awarii totalna blokada.
      można by to rozebrać i na złom oddać. .. większość i tak jest krzywa.
      albo wystawić torowiska na licytacje jakieś .. może ktoś ma pomysł na niektóre linie.
      i nawet się nie obejrzymy jak autobusy będą kursować wszędzie tam gdzie na prawdę są potrzebne.
      na zadupiach można przecież płacić jakiś abonament żeby o konkretnych godzinach bus podjechał gdyby już faktycznie nie było pewności ze coś przyjedzie
      a tam gdzie mieszka 5 osób to i tak mpk traci ... i tracił by każdy .... czasami trzeba sobie pochodzić, ja też mam 10 minut spacerkiem do przystanku a mieszkam 30 minut spacerkiem od śródmieścia i szczerze mówiąc wole się przespacerować, zamiast otrzymywać mpk lepiej drogi otrzymywać ... mpk i tak po czymś musi jeździć.
    • Gość: ylk Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.4web.pl 25.01.11, 07:55
      "Tomasz Grzegorczyk, z-ca dyrektora ZDiT ds. transportu publicznego zapowiedział wielkie zmiany w trasach łódzkich autobusów. Chodzi o to, by nie jeździły po trasach"

Panie Jacusiu, czy pan czasem myśli? :)
    • Gość: REWOLUCJA.... Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.146.26.233.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.01.11, 09:16
      Mozna tez, co poddaję pod rozwagę władz miasta, wycofać tramwaje, bo jeżdżą po tych samych trasach, co autobusy, a w zamian za to, zbudowac nowe linie tramwajowe, tam, gdzie ich jeszcze nie ma..... Może nowy tramwaj regionalny ?
      • Gość: Dworzec dostępowy Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 10:38
        > Mozna tez, co poddaję pod rozwagę władz miasta, wycofać tramwaje, bo jeżdżą po
        > tych samych trasach, co autobusy

Przy czym tramwaje jezdza po wydzielonych torowiskach i sa bardziej pojemne, ale zapewne zdobycie sie na taki wysilek umyslowy zaowocowaloby u ciebie krwotokiem wewnetrznym.

> Może nowy tramwaj regionalny ?

Nie nie. W mysl twojego wybujalego dowcipu AUTOBUS regionalny. Ha ha.
    • Gość: =mikołaj= Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.pai.net.pl 25.01.11, 09:29
      A co się stanie, jeśli będzie przerwa w dostawie energii elektrycznej? Tramwaje stoją, autobusów nie będzie. Zanim podstawią komunikację zastępczą, będzie po herbacie.
      • Gość: =fajny podpis= Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 10:25
        Zadbanie o to zeby komunikacja zastepcza byla sprawna jest tansze niz utrzymywanie linii autobusowych na wszelki wypadek.
    • grastep00 Bezmózgowcy u władzy w......... 25.01.11, 10:55
      Niedawno były wybory i znowu do władzy dorwali się bezmózgowcy. Dlaczego Łódź nie może doczekać się mądrych ludzi w Radzie Miasta.? Kiedy czytam,że urzednicy nie "widzą" dziur w jezdniach i domagają się ,aby mieszkańcy im je wskazali to ........ Takich urzędników powinno się NATYCHMIAST wywalić z zajmowanego stanowiska na PYSK.
      Czy w ogóle osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie zycia w mieście, czytają wpisy mieszkańców?! Młodzież ucieka z Łodzi i....słusznie. Miasto staje się pośmiewiskiem !
    • Gość: apokalipsa ojej beda linie autobusowe od 100do199 IP: *.pai.net.pl 25.01.11, 11:57
      Jak zwykle pasazer nie ucierpi na zmianie tylko ze z roku na rok tna te rozklady jazdy ze ho ho oni sie chwala ze maja wiekszosc autobusow niskopodlogowych no ok tylko ze kieds 52 69 jezdzilo co 5min 57,76,78,80,83,85,95,96 jezdzilo co 5-8min.
    • Gość: MAKS Rzygać się chce IP: *.vline.pl 25.01.11, 12:35
      Mamy niby wolną Polskę no i państwo prawa
      Jest zapewne jakiś postęp i spora poprawa
      Fura, rura i komura, fiołki w toalecie
      Kostka Bauma na podwórach, pod dywanem śmiecie

Więc dlaczego, jak wieść niesie, pyta ludzi wielu
      Rzygać chce się, rzygać chce się tak jak w PRL-u

Rząd udaje że pracuje, bijąc tylko pianę
      A autostrad jak nie było tak i nie ma dalej
      Upadają wielkie stocznie zakłady małe
      Bezrobocie ciągle rośnie, telewizja kłamie

Mamy niby wolną Polskę, a nie wiedzieć czemu

W Sejmie radzi gnój Palikot nad przyjaznym państwem
      A w terenie grożne kliki wyczyniają draństwa
      Hazardziści trzęsą krajem zblatowani z władzą
      Kręcą lody gdzie się daje, nawet na cmentarzu

Mamy niby wolną Polskę, cel pokoleń wielu

Solidarność to dla rządu tylko zadymiarze
      Których trzeba brać za mordę i traktować gazem
      Wichrzyciele i warchoły co Tuskowi szkodzą
      Który piękny jest, wesoły i gra w piłkę nożną

Mamy niby wolną Polskę, w Piszu i na Helu

Skasowało Kasy Chorych, woli Fundusz Zdrowych
      A w nim kumpli od dojenia budżetowej krowy
      Na szpitalnych korytarzach pojękuje bieda
      Karaluchy głodne łażą, gniją pety w zlewach

Mamy niby wolną Polskę, cel pokoleń wielu

JAN PIETRZAK.

• Gość: emer27 Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 14:06
      Kolejny poroniony pomysl...O takiej rewolucji to mozna by pomyslec w momencie, kiedy odbudowalibysmy system tramwajowy z lat 80...Na przykladzie wspanialego LTR na ktory niestety jestem skazany: Wczesniej istniala krancowka Julianow i byly plany dociagniecia torow z Łagiewnickiej na Radogoszcz z polaczeniem ze Zgierska, no ale oczywiscie ktos zapragnal autostrady przez srodek osiedla domkow i jak zwykle z sensownych planow nic nie wyszlo, a krancowke zlikwidowano. Na dalszym odcinku istniala mozliwosc skretu z Zachodniej w Limanowskiego i petla awaryjna na Baluckim Rynku - oczywiscie zlikwidowano. Dalej linia biegnie rownolegle do Gdanskiej i az sie prosi aby byl lacznik przez Struga, no ale po co - zlikwidowano. To samo z lacznikiem Politechniki z Piotrkowska przez Radwanska - zlikwidowano. No i przy samej budowie LTR zlikwidowano Czerwona, a trzeba tu wspomniec, ze w chwilowym przyplywie madrosci planowano nawet dodanie brakujacych lukow...Takze zawodnosc tramwajow w Lodzi nie wynika z wad samych tramwajow, ale z bezgranicznej glupoty lodzkich pseudofachowcow od komunikacji i to od kilku pokolen...
      Potwierdzam fakt na ktory ktos juz zwrocil uwage w innych postach, odkad pracuje na Chocianowicach a bedzie juz ponad rok, NIE BYLO TYGODNIA abym nie mial problemow z dojechaniem do pracy i/lub powrotem do domu. Dodatkowo frustrujacy jest fakt, ze zamiast jechac krucej jak to szumnie zapowiadano, jade dluzej, bo jakis totalny skonczony debil wymyslil sobie pojedyncze przystanki za skrzyzowaniem, przez co trace mase swojego cennego czasu stojac najpierw przed swiatlami, by za skrzyzowaniem stac na przystanku.
      Musze tu nadmienic, ze tez bylem zwolennikiem komunikacji tramwajowej, ale po doswiadczeniach z ostatniego roku, powaznie mysle o zakupie samochodu... Coz, moze bede stal w korkach jak inni, bo wszystko do tego zmierza w tym miescie, ale bede w swoim samochodzie, gdzie bedzie cieplo i nie bedzie padac na glowe, a nie przemarzal na przystanku lub wachal pot wspolpasazerow, bo masze miasto nie stac na klime do cityranerow...(nie wspominajac o fakcie, ze zeby sie przesiasc z 11 na 83 musze przejsc dwie ulice, bo oczywiscie NIE DA SIE zrobic przystanku na Andrzeja przy Kosciuszki - poprostu rece opadaja...)
      A biorac pod uwage plany na najblizsza przyszlosc tj. np ograniczenia kursow i pozostanie przy dwoch peryferyjnych zajezdniach, bedzie juz tylko coraz gorzej...
      Pozdrawiam wszystkich oszolomow:)
    • Gość: Kadur Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: *.lodz.mm.pl 25.01.11, 18:32
      Juz byl taki jeden Prezio z Krakowa co to polikwidowal linie tramwajowe a teraz znow znalazl sie kolejny koles od likwidacji autobusow. Boze miej w opiece LODZ.
      • Gość: Likwidator Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? IP: 81.168.185.* 25.01.11, 19:25
        > Juz byl taki jeden Prezio z Krakowa co to polikwidowal linie tramwajowe

Tak, tak. Była też inwazja ufoludków i złoża ropy naftowej w Łagiewnikach.
        • Gość: sloven Nie rewolucja a likwidacja IP: *.toya.net.pl 25.01.11, 21:56
          Moim skromnym zdaniem to bardzo dobry pomysł, by zlikwidować linie autobusowe dublujące tramwaj. Problem tylko w motywacji. Bo uzyskane w ten sposób środki powinny w całości zostać przekazane na zwiększenie częstotliwości tramwajów + ustalenie bazy co najmniej kilku autobusów dyżurujących na wypadek awarii tramwajów.

Jak taką akcję widziałbym tak:
          1) Likwidacja takich linii jak 98,
          2) Zmiana tras takich linii jak 57 - po co mają jeździć np. po Piotrkowskiej i Kilińskiego jeśli nic nie jeździ np. na Tramwajowej - Wysokiej.
          3) Zwiększenie częstotliwości kursów tramwajów na liniach dublowanych (np. na trasie W-Z za 98)
          4) Przygotowanie 10 autobusów i umieszczenie ich w centralnym miejscu z łatwym dojazdem (dw. Fabryczna? dw. Kaliska? hipermarket Real Piłsudskiego?). Niech wszyscy widzą, że MPK jest gotowe na ewentualną awarię czy wypadek tramwaju.

Obawiam się jednak, że kluczem zmian jest nie poprawa jakości a szukanie na siłę oszczędności. A zatem będzie tak:
          1) Likwidujemy co się da pod pretekstem dublowania się linii
          2) Może i dodamy na chwilę jeden skład tramwaju na godzinę, by ludziska nie gadali
          3) Za chwilkę zmniejszymy częstotliwość tramwaju do stanu pierwotnego albo i jeszcze troszkę
          4) Przy okazji zmian tras autobusów dostosujemy częstotliwość do potrzeb, czyli zmniejszymy częstotliwość do 2 kursów na godzinę

Ot i cała Łódź!
      • pralat_na_wrotkach Re: Czy będzie autobusowa rewolucja? 25.01.11, 21:13
        ość portalu: Kadur napisał(a):

> Juz byl taki jeden Prezio z Krakowa co to polikwidowal linie tramwajowe

Które konkretnie zlikwidował i kiedy?
    • marzyciel45 Pani Prezydent wychodzi z założenia: 25.01.11, 23:40
      jak nie można czegoś poprawić, to trzeba coś zmienić. Nie może być lepiej, to będzie chociaż weselej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka