Dodaj do ulubionych

Nowa modernizacja 805 dla Łodzi

IP: *.bremultibank.com.pl 28.03.11, 16:37
Dziś na Telefonicznej przyuważyłem nowy typ modernizacji 805-tek
- troje drzwi zamiast
- drzwi odskokowe
- nieco inne malowanie
Miały znaki MPK wiec nie była to dla innego miasta

Znacie inne szczegóły?
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Nowa modernizacja 805 dla Łodzi IP: 78.133.191.* 28.03.11, 17:15
      > Dziś na Telefonicznej przyuważyłem nowy typ modernizacji 805-tek
      > - troje drzwi zamiast

Ja też widziałem, przy czym drzwi miał bardziej.
      • Gość: magik Re: Nowa modernizacja 805 dla Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 28.03.11, 19:31
        I pewnie miał nr taborowy 1013?

gtlodz.eu/img26446.search.htm
        gtlodz.eu/img26456.search.htm
        gtlodz.eu/img26429.search.htm
    • pradziad3 idiotyczna modernizacja 29.03.11, 01:40
      Jak maja robić coś takiego to ja już wolę by wzorem Poznania wstawiali człon niskopodłogowy do tych tramwajów i kosztem dwóch pudeł 805na robili jeden tramwaj przystosowany do potrzeb niepełnosprawnych. Zabawa w wymianę dekoracji jakości zbiorkomu w Łodzi nie poprawi!!!
      • sluzbowo Re: idiotyczna modernizacja 29.03.11, 09:47
        Zrobili raptem jeden, który był tak doskonały, ze teraz właśnie gnije w krzakach ...
      • Gość: gosc Re: idiotyczna modernizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 10:35
        > Zabawa w wymianę dekoracji jakości
        > zbiorkomu w Łodzi nie poprawi!!!

W tym akurat konkretnym przypadku MPK poszło o krok dalej - w wagonie mamy wreszcie szczelne drzwi i okna. To już krok do przodu względem tzw. bulw, przydałby sie jeszcze powrót do wymiany wózków i napędu.
        Z resztą dyskusja jest bezprzedmiotowa bo ta modernizacja to był wypadek przy pracy i więcej ich nie będzie.
      • Gość: barnaba Re: idiotyczna modernizacja IP: *.lodz.msk.pl 29.03.11, 12:27
        > Jak maja robić coś takiego to ja już wolę by wzorem Poznania wstawiali człon ni
        > skopodłogowy do tych tramwajów i kosztem dwóch pudeł 805na robili jeden tramwaj
        > przystosowany do potrzeb niepełnosprawnych.

Efekt był niestety drogi, zbyt krótki i mało pojemny, a do tego miał kłopoty z wytrzymałością konstrukcji.
        • slavekk Re: idiotyczna modernizacja 29.03.11, 12:50
          Gość portalu: barnaba napisał(a):

> > Jak maja robić coś takiego to ja już wolę by wzorem Poznania wstawiali
          > > człon ni skopodłogowy do tych tramwajów i kosztem dwóch pudeł 805na robili
          > > jeden tramwaj przystosowany do potrzeb niepełnosprawnych.
          >
          > Efekt był niestety drogi, zbyt krótki i mało pojemny, a do tego miał kłopoty z
          > wytrzymałością konstrukcji.

Mówisz o Moderusie ?
          Efekt był tak niezadowalajacy że własnie... wyprodukowali ulepszoną wersję - Moderus Beta
          www.rynek-kolejowy.pl/22795/Moderus_Beta_MF02AC_w_Poznaniu.htm
          Chyba się z tobą nie zgadzają...
          • Gość: barnaba Re: idiotyczna modernizacja IP: *.lodz.msk.pl 29.03.11, 13:08
            Jeśli wierzyć Wikipedii, to w Poznaniu mają go od połowy marca 2011 roku, więc trochę za wcześnie na ocenę, zwłaszcza ocenę wytrzymałości.

Miałem na myśli pomysł przecięcia 805N na pół i wstawienia w środek członu niskopodłogowego (przyznaję, nie wczytałem się dokładnie w post powyżej).
            Pomysł poznański rozwiązuje problem pojemności, pozostawiając do oceny koszty i wytrzymałość.
            • slavekk Re: idiotyczna modernizacja 29.03.11, 14:19
              Gość portalu: barnaba napisał(a):

> Jeśli wierzyć Wikipedii, to w Poznaniu mają go od połowy marca 2011 roku, więc
              > trochę za wcześnie na ocenę, zwłaszcza ocenę wytrzymałości.

ale gdyby wytrzymałość wersji Alfa była niedostateczna to nie byłoby po co robić bety

> Miałem na myśli pomysł przecięcia 805N na pół i wstawienia w środek członu nisk
              > opodłogowego

Takiego pomyłu jeszcze nikt nie miał, byłeś pierwszy :-)

> Pomysł poznański rozwiązuje problem pojemności, pozostawiając do oceny koszty i
              > wytrzymałość.

koszty to "niecałe 3mln" czyli pół nowego.
              Wytrzymałość - biorąc pod uwagę że dawcą organów jest 105N - hmmm...
              • Gość: barnaba Re: idiotyczna modernizacja IP: *.lodz.msk.pl 29.03.11, 14:42
                > ale gdyby wytrzymałość wersji Alfa była niedostateczna to nie byłoby po co robi
                > ć bety

ZTCP: Alfa to modernizacja bez wstawiania członu niskopodłogowego- a do wytrzymałości połączenia członów były największe wątpliwości.

> Takiego pomyłu jeszcze nikt nie miał, byłeś pierwszy :-)

Niestety, nie :(
                Coś takiego planowało w latach 90 łódzkie MPK i, jeśli dobrze pamiętam, również Tramwaje Śląskie.
          • Gość: M.E. Re: idiotyczna modernizacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 16:15
            slavekk napisał:

> Gość portalu: barnaba napisał(a):
            >
            > > > Jak maja robić coś takiego to ja już wolę by wzorem Poznania wstawi
            > ali
            > > > człon ni skopodłogowy do tych tramwajów i kosztem dwóch pudeł 805na
            > robili
            > > > jeden tramwaj przystosowany do potrzeb niepełnosprawnych.
            > >
            > > Efekt był niestety drogi, zbyt krótki i mało pojemny, a do tego miał kłop
            > oty z
            > > wytrzymałością konstrukcji.
            >
            > Mówisz o Moderusie ?

Tu chodzi o wagon numer 400 (typ 105N/2) na wózkach Jacobsa zrobiony w 1995r. Moderus Beta ma zupełnie inną konstrukcję z częścią niskopodłogową w postaci gondoli, czyli po prostu w innym miejscu obcięli te 105-ki.
            • Gość: Degestrades Re: idiotyczna modernizacja IP: *.rabex.com.pl 29.03.11, 17:34
              no dobra, ale co z tym 1013?
              • kuba_bed Re: idiotyczna modernizacja 29.03.11, 19:03
                Czeka sobie aż go zrobią i będzie mógł wyjechać na szyny.
                • Gość: xyz Re: idiotyczna modernizacja IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.11, 22:32
                  On już jest zrobiony, ale pewnie trzeba przeszkolić motorniczych, obsługę itd.
                  • kuba_bed Re: idiotyczna modernizacja 31.03.11, 01:24
                    To ciekawe, bo z tego co wiem to ten tramwaj nie był w stanie sam wyjechać z hali kilka dni temu o własnych siłach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka