Dodaj do ulubionych

MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego m...

IP: 212.160.172.* 12.04.11, 10:26
Ach ten nasz MOPS.
Pieniędzy nie ma na wypłatę świadczeń, a tu taki przetarg:
www.mops.lodz.pl/przetargi.html
Hmmm. Do jakich celów służbowych potrzebne jest auto z napędem na 4 koła?
Proponuję by jakiś normalny dziennikarz podjął temat w MOPS.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego m... IP: *.toya.net.pl 12.04.11, 10:29
      Miasto syfu i biedy. Niedlugo sam uciekam.
    • Gość: podatnik Z czego masz żyć? Z pracy, jak większosć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 10:36
      Bezrobocie jest wtedy, jak nie ma ŻADNEJ pracy, a nie takiej jaka mi pasuje.

Państwo nie jest od rozdawania wspólnych pieniędzy.

Państwo ma tylko nie przeszkadzać w ich zarabianiu.

Wystarczy chcieć pracować.

Łódź jest brudna zapuszczona, a nie ma komu sprzątać.

MOPS-y powinny zostać zlikwidowane. Od pomagania są organizacje pozarządowe.
      • Gość: nika Re: Z czego masz żyć? Z pracy, jak większosć. IP: *.4web.pl 13.06.11, 10:23
        >Od pomagania są organizacje pozarządowe...

Nie masz pojecia o czym mówisz. Zielonego pojęcia.
        • Gość: Mariette Re: Z czego masz żyć? Z pracy, jak większosć. IP: *.205.178.154.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.09.14, 15:40
          Napewno ma ciepłą posadkę 2,5koła na ręke lub sam pracuje w mopsie jako pracownik socjalny. Nic tylko kawka,herbatka i ciasteczko do tego komputerek i nic ich nie interesuje. Śmieją się w twarz żeby składać skargi jeżeli są jakieś zażalenia co do wykonywania ich obowiązków , no tak bo jak się idzie już koniec końców tę skargę składać to okazuje się że pani kierownik jest zupełnie tak samo kompetentna i w dupe uprzejma jak ci pod nią :)
      • Gość: ludek Re: Z czego masz żyć? Z pracy, jak większosć. IP: *.toya.net.pl 13.07.11, 01:23
        Tytuł odnosi się dwóch poprzedników, bo takiej odpowiedzi można się spodziewać po jakimś rządowym pasożycie, któremu jeszcze mało, albo udaje, że nie rozumie sytuacji .
        Pokażcie mi inny kraj w EUROPIE , który zamyka i niszczy zakłady pracy i zmusza ludzi do życia na własną rękę i szukania pracy - G D Z I E ? Tysiące tkaczek, prządek i zawodów potrzebnych w przemysłe lekkim . Kto i ile skorzystał na kursach, które nie zapewniały pracy nikomu nie potrzebnej
        A jeśli już to za ile ? Czy wystarczy na komorne ( które ostatnio podniósł kropa, bo łodziak musi pokryć 5 mil. na architekta widmo, a obecni latają i szukają I G L Y w .... Za pieniądze biedy - bogaty nie da, a swoich im szkoda - BIEDA CICHA, GŁODNA i musi być pokorna ), prąd
        i gaz (najdroższy EU, bo cwane darmozjady utworzyły kolesiowskie spółki ), gdzie inne wydatki : Komunikacja, ubranie i najdroższe jedzenie to wszystko za najniższą krajową !
        To U N I A ma więcej LITOŚCI i H O N O R U od tych, którzy tworzą prawo, ustawy i dzielą ,,SOLIDARNIE " z założenia sprawiedliwie i równo Oni prawie wszystko reszta G,,,,,
        Wszystko zaczyna wywracać się tak, że bezrobotna bieda musi mieć poczucie winy za stan
        finansów i dochodów.
        Rozejrzyj się po ŁODZI I POMYŚL przy ruinach dużych Zakładów Przemysłowych, że to były tysiące miejsc pracy, miliony wpływów z podatków i miliony na wynagrodzenia, które dawały ludziom poczucie wartość . Od 20 lat zmienia sie w demokratyczne bezrobocie, bezdomność i biedę i nowy styl architektury rozpaczy i żalu nad którym trudno uronić łzę, bo podróż wytrzęsie wszystko.
        Można przewidzieć trasę, jaką przeleci P O- ciąg z kieszeni do DNA i zobaczyć tą większość nie na etatach, ale potrzebnych.
        ,, Państwo nie jest od rozdawanie wspólnych pieniedzy''
        Ale w drodze do wspólnego każdy idzie po swoje tak rozumie twoją wypowiedz, że jesteś gdzieś na czele tego pościgu, bo kto pierwszy - przejdz do początku odp w tekscie.
    • Gość: adm Re: MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.11, 10:45
      "Zdaję sobie sprawę, że nadchodzą święta i każdy chciałby je jakoś przeżyć."

w zwiazku z tym ze ida sieta wiele osob chetnie zleci innym umycie okien, trzepanie dywanow, drobne prace porzadkowe w ogrodku, wyniesienie gratow z piwnicy.
      trzeba tylko chciec
      • Gość: Taa Re: MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego IP: *.4web.pl 12.04.11, 14:11
        Jasne. Ale wyobraź sobie, że zdarzają się przypadki, kiedy ktoś pracować naprawdę nie może. A renty mu nie przyznano. Porusza się o kulach, ma zaburzenia równowagi itd.itp. Ma myć okna? Trzepać dywany? Wynosić graty z piwnicy?... Trochę empatii, nie wszyscy są cwaniakami i naciągaczami!
      • Gość: nika Re: MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego IP: *.4web.pl 17.04.11, 09:54
        >iazku z tym ze ida sieta wiele osob chetnie zleci innym umycie okien, trzep
        > anie dywanow, drobne prace porzadkowe w ogrodku,

Zleć to samotnej matce dwójki dzieci w wieku 4 lata i 2 lata...
    • awersja Potrzebna pilna kontrola MOPS... 12.04.11, 10:58

Dyrekcja MOPS od wielu lat lekceważy sobie wszystkie obowiązki i uregulowania prawne. Wielokrotnie pisałem o tym, choćby TUTAJ, TUTAJ oraz choćby <a href="awersja.salon24.pl/165590,kpr-prisziwiejew-czyli-jak-m-lodz-okrada-niepelnosprawnych target="_blank">TUTAJ</a>.

Od wielu lat nikt nie reaguje na zgłaszane nieprawidłowości. Od wielu lat łódzki MOPS jest pod lupą różnych prokuratur, CBA, CBŚ czy też innych FBI. Niestety, "opieka" UMŁ, WŁ oraz RM Łodzi sprawia, że MOPS jest nie do ruszenia.

W końcu - kłamstwem jest, że brak jest pieniędzy na wykonywanie świadczeń ustawowych przez MOPS! Pieniądze są, tylko MOPS jakoś nie potrafi sprawić, aby trafiły one do świadczeniobiorców. Dlaczego...? - a o to zapytajcie Państwo kier. mgr. reh. Henryka B., dyr. Jolantę P. oraz Przewodniczącego Komisji w Radzie Miasta Andrzeja K. (byłego dyrektora MOPS). W odpowiedzi możecie jednak usłyszeć to, co niedawno mgr reh. Henryk B. odpowiedział petentowi: "to nie jest g... w mojej d...".

Pozdrawiam
      • Gość: dlaŁodzi Re: Potrzebna pilna kontrola MOPS... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.11, 09:13
        awersja napisał:

> że MOPS jest nie do ruszenia.

ani MOPS ani żadna inna jednostka miejska

> Pieniądze są, tylko MOPS jakoś nie potrafi sprawić, aby trafi
        > ły one do świadczeniobiorców. Dlaczego...? - a o to zapytajcie Państwo kier. mg
        > r. reh. Henryka B., dyr. Jolantę P. oraz Przewodniczącego Komisji w Radzie Mias
        > ta Andrzeja K. (byłego dyrektora MOPS). W odpowiedzi możecie jednak usłyszeć to
        > , co niedawno mgr reh. Henryk B. odpowiedział petentowi: "to nie jest g... w mo
        > jej d...".

Henryk B., Jolanta P., Andrzej K to osoby publiczne, ich nazwiska są jawne !!!!!!!!!!!!!
    • hal_gravity Z czego mam żyć? 12.04.11, 10:58
      Proponuje popracować. Podobno działa i się zarabia pieniądze.
    • ggrdl 14 tysięcy osób i ta sama śpiewka 12.04.11, 13:05
      Ileż można stosować tę samą wyświechtaną socjotechnikę!
      Czy naprawdę każdy klient MOPS opiekował się chorym na raka, albo samotnie wychowuje czwórkę dzieci?

Może poprosimy o statystyki - w ilu rodzinach jest "problem alkoholowy", ile "samotnych mam" co jakiś czas dorabia się dziecka z nowym tatusiem, ilu tatusiów "bezskutecznie szuka pracy", itd.

W mieście SĄ OFERTY PRACY. Nic ciekawego, ale są.

A dane pokazane na koniec artykułu to jakaś lipa. Albo się panu redaktorowi pomieszało, albo w MOPSie stosują własną arytmetykę.
      • Gość: ... Re: 14 tysięcy osób i ta sama śpiewka IP: *.4web.pl 17.04.11, 10:07
        >Nic ciekawego, ale są.

Idz zatem sprzatać za 700 zł miesiecznie, będac samotną matką z trójką dzieci. Powodzenia!
        • Gość: Wicekomornik Samotne matki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 12:16
          ... to mit! Owszem, bywają takie, ale to naprawdę wyjątki. Większość z nich ma rodziców albo co najmniej matki (patologia jest dziedziczna niestety) które siedzą im z dziećmi w tym czasie, gdy one idą pracować na czarno. Zresztą opiekunki z MOPS wiedzą że te "samotne" i "biedne" matki pracują na czarno, bo przecież chodzą na wizyty domowe i widzą co jest w domu, i wiedzą że o pewnych porach (godziny pracy w firmach prywatnych) nie można podopiecznych zastać w domu. No ale nie ma jak tego udowodnić, że "biedna" pracuje na czarno, skoro jest zarejestrowana w PUP jako bezrobotna.
          • Gość: nika Re: Samotne matki... IP: *.4web.pl 18.04.11, 14:13
            A moze pomysl DLACZEGO pracują na czarno? Dlatego , ze za 800 zł, nie utrzymasz siebie, dzieci i mieszkania.
            • Gość: gość Re: Samotne matki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.11, 19:51
              Szuka się najpierw pracy takiej, jaka jest, nawet za 800,-zł. Jak już ją się ma, to się negocjuje podwyżkę, a jak nie da rady- to szuka się następnej pracy, za więcej.

Nigdy nie szukałem pracy dłużej, niż miesiąc, a byłem 3 razy bezrobotnym w tym mieście w ciągu 20 lat.
              • Gość: Pracująca Re: Samotne matki... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 09:43
                W pełni się zgadzam z przedmówcą. Trzeba od czegoś zacząć. Nie można siedzieć w domu bezczynnie kilka lat i bez doświadczenia zawodowego oczekiwać pracy na umowę o pracę z wynagrodzenie 3000 na rękę. Sorry, ale tak jest (i mam nadzieję, że tak pozostanie), że w zamian za dobrą pensję trzeba dać pracodawcy własne kompetencje. Więc jeśli nie ma się znajomych lub rodziny na stanowiskach to trzeba podwijać rękawy i zapierdzielać do roboty, a nie użalać się, że MOPS nie dał i za co teraz żyć!!! Nie można całe życie prześlizgnąć się na cudzych pieniądzach jeśli jest się w stanie pójść do pracy. Nie generalizuję wszystkich klientów MOPS ale zdecydowaną większość, tak zwanych pasożytów.
    • Gość: Falcon Do pracy! IP: *.36.rev.vline.pl 12.04.11, 15:46
      Proponuję (jak zresztą wiele innych wypowiadających się na tym forum) zacząć pracować. Rzetelnie, uczciwie pracować. Nie życzę sobie, żeby pieniądze z moich podatków szły na utrzymywanie nierobów, którzy tylko co chwila wysuwają nowe roszczenia, że im się niby coś należy. Nic im się nie należy, za sam fakt życia czy spłodzenia dzieci pieniędzy się nie powinno dostawać.
      Praca jest, może nie jakaś wspaniała czy ogromnie płatna, ale jest. Ale oni oczywiście nie chcą pracować, lepiej i wygodniej jest pasożytować na uczciwych pracujących, płacących podatki.
      Jedna przytoczonych w artykule kobiet za każdym razem po okresie próbnym nie była dalej zatrudniana - czy tak trudno się zorientować, że w takim razie ona tak naprawdę nie chce pracować i pracodawca szybko się o tym przekonał. A w najlepszym wypadku jest tak niezaradna, że nie umie wykonywać nawet najprostszych czynności potrzebnych w prostej pracy. Jeśli już naprawdę do żadnej pracy się nie nadaje to płacić jej chociaż za zamiatanie chodników (bo chyba to potrafi), a nie za nic.
      Brytyjczycy już w czasie wielkiego kryzysu domyślili się, że płacenie za nic tylko szkodzi gospodarce i bezrobotnym. Rząd płacił masie byłych robotników pieniądze - ale nie za nic. Codziennie przez kilka godzin zakopywali w ziemi, a następnie wykopywali buteki. Na pozór bezsensowne zajęcie, ale miało głęboki sens:
      1. Byli zajęci więc nie przychodziły im do głowy głupie pomysły typu wandalizmy czy picie alkoholu całymi dniami
      2. Wiedzieli, że nie otrzymają pieniędzy za nic, musieli coś robić by dostać pieniądze
      3. Nie rozleniwiali się, tylko utrzymywali w drygu, dzięki czemu po zakończeniu Wielkiego Kryzysu bez problemu wrócili do pracy w fabrykach i pracowali normalnie.

Czas by państwo polskie wreszcie się nauczyło tego co zachód już dawno temu się nauczył!
    • Gość: e Re: MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego IP: *.4web.pl 12.04.11, 19:02
      Jest napisane, "do jazdy w trudnym terenie wiejskim". Poza tym dofinansowanie z miasta można dostać na konkretny cel a nie na rozdawanie pieniędzy.
    • Gość: sterylizacja MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego m... IP: *.toya.net.pl 12.04.11, 21:53
      A Pani Elżbieta niech zrobi sobie jeszcze czwórkę dzieci. A co! nie wolno?
      • Gość: Wicekomornik Jak wyciągnąć kasę z MOPS-miniporadnik! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 00:17
        1. Na chorobę alkoholową.
        Renty z ZUS nie dostają często inwalidzi mający problem z poruszaniem się, ciężko chorzy na raka. Te same osoby mają problem z uzyskaniem renty socjalnej z MOPS. Ale nie alkoholicy! Choroba alkoholowa jest najlepszą z możliwych do uzyskania stałej renty socjalnej z MOPS, w wys. obecnie 444zł netto. Jest już za co pić, co najmniej przez tydzień!

2. Na pożar
        Ryzykowne, ale niezłe, można przy tym nowe mieszkanko od miasta dostać plus wyposażenie i pieniążki na zagospodarowanie (czytaj: miesiąc picia). Wystarczy zimą sfajczyć swoją melinę na poddaszu, w suterenie czy gdzie tam. Oczywiście w porę z meliny uciec. Pisze o nas prasa, prezydent obiecuje mieszkanko z puli miejskiej, a na początek mamy zakwaterowanie w hotelu. Później jest lokal wyremontowany, kasa na picie przez miesiąc.

3. Na dziecko-zasadniczo tylko dla kobiet (chyba, że wariant B)

Wariant A:
        Zachodzimy w ciążę z nie wiadomo kim(ewentualnie z mężem nierobem).
        Kasa: becikowe plus zasiłek okresowy z MOPS, plus dodatek na dożywianie plus rodzinne.
        Do tego: idziemy do sądu aby sąd zasądził alimenty od ojca dziecka. Dalej do komornika, niech rozpocznie egzekucję. Po 2 miesiącach bezskutecznej egzekucji idziemy do MOPS po świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego, max to jest 500 zł. Przy 3 dzieci mamy przeciętną pensję netto z alimentów: 1500,-zł plus rodzinne ok 200zł plus zasiłek okresowy ok 200,-zł. Do tego można się starać o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Do tego dzieci w przedszkole i szkole mogą dostać dodatek na posiłki. Łącznie mamy niezłą pensję, nawet do 2.500,-zł miesięcznie ZA DARMO! No, niezupełnie...Chodzenie po urzędach i udawanie biednej zajmuje takiej matce sporo czasu, ona naprawdę nie ma jak pracować,nawet jakby się nauczyła czegoś poza rozkładaniem nóg aby te dzieci narobić.

Wariant B:
        Wysyłamy córkę i syna za granicę na saksy, niech zarabiają na budowę domu i na starość. Zajmujemy się wnuczkami które dzieci pozostawiły w kraju, załatwiamy odebranie praw rodzicielskich wobec wnuków swoim dzieciom, i ustanowienie dla wnuków jako rodziny zastępczej dziadków. Oczywiście na lipę. Nasze dzieci co miesiąc i tak przylecą w odwiedziny przecież, w rodzinie nic się nie zmieni.Ale babcia jako "normalna" babcia od państwa nie dostaje nic. Jako rodzina zastępcza ma kasę jak etatowa opiekunka, ok 2.500zł. Żyć nie umierać. Ewentualnie można jeszcze pokombinować żeby z dzieciaka zrobić znerwicowanego/alergika/debila, żeby była renta. Wtedy renta dziecka plus kasa dla opiekuna- to już niezłe pieniążki.

Powyższe przypadki nie są wyssane z palca, to są przypadki prawdziwe, z tymi ludźmi zetknąłem się pracując przez kilka lat w kancelariach komorniczych.
        • Gość: Pracująca Re: Jak wyciągnąć kasę z MOPS-miniporadnik! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 10:14
          Wicekomornik - powątpiewam w Twoje kompetencje, chociażby z tego względu, że babcia opiekująca się własnymi wnukami nie otrzymuje wynagrodzenie 2500 zł. Zanim weszła nowa ustawa (od 01.2012) to na każde dziecka przypadało kilka stówek i zasad była taka, że im starsze tym mniej było tych stówek. Nie pamiętam dokładnie ale chyba na dziecko do 7 roku życia to było ok. 970 zł miesięcznie, a na dziecko powyżej 7 roku życia to już 608 zł, po kilku latach niecałe 500 zł. Tak więc babcia opiekująca się trójką wnuków powyżej 7 roku życia mogła liczyć miesięcznie na 1824 zł co nie jest zawrotną kwotą, tym bardziej biorąc pod uwagę etyczne strony zarobkowania w ten sposób.

Na dzieci w rodzinach zastępczych nie pobiera się alimentów. Od 01.2012 na dziecko w spokrewnionej rodzinie zastępczej otrzymuje się 660 zł. Ale jeśli jest się rodziną zastępczą niespokrewnioną to jedna osoba ma 2500 miesięcznie plus na każde dziecko (zazwyczaj troje) po 1000zł, a jeśli niepełnosprawne to 1200zł. Czyli: 2500 + 1000 + 1000 + 1000 = 5500 zł miesięcznie. Dodatkowo zawodowa rodzina zastępcza może wnioskować do MOPS o zwrot za wczasy, za czynsz, za remonty .... prawie za wszystko. Ale uwaga! Koszty jakie ponosi MOPS na dziecko umieszczone w rodzinie zastępczej są ściągane z rodziców dziecka.
      • Gość: Wicekomornik Niech miasto tym biednym... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 00:29
        ...spróbuje zaproponować, że w zamian za sprzątanie parków/ulic/skwerów itd. dostaną wyższy zasiłek z MOPS. Założę się, że nie znajdzie się ani jeden chętny.
        • Gość: Ludek Re: Niech miasto tym biednym... IP: *.toya.net.pl 29.07.12, 17:50
          Tu widać mądrych wielu do zakładanie, likwidowania i tacy płytko myślący .
          Może są wśród potrzebujących cwaniacy, ale TYCH i tych ktoś do tego zmusił likwidując przemysł. Cwaniakom drogę do bogacenia i dodatkowych dochodów za nic robienie pokazała elita darmozjadów z górnych półek.
          Nie każdy jest zaradny i przygotowany na nieprzewidywalność urzędników, którzy stworzyli bezrobocie, bezdomność i biedę likwidując miejsca pracy. Teraz pokazują troskę, litość i opiekę sterowaną MOPS ami - Ochłap z państwowego stołu. Ponoć mamy jednakowe brzuchy, które nie lubią być głodne. Chęć brania wysokich podatków nie może zaspokoić zachcianek elit to również obowiązek opieki i pomocy ludziom potrzebującym.
          Zachowajmy się jak ludzie - Nie masz, nie dasz, ale komentarze ,, zlikwidować, do pracy "
          świadczą o człowieku..
          Nie wszyscy to nygusy - Ktoś zajmuje się zbieractwem i nie jest aż tak brudno więc ktoś sprząta za grosze na czarno nawet pod urzędem miasta.
          Zanim ocenisz zastanów się - Kto się do tego przyczynił ?????///////
    • Gość: gość MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego m... IP: *.166-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 13.06.11, 10:16
      a to samotna matka z dwójką dzieci nie może trzepać dywanów itp.? a kto za nią dom prowadzi?
    • Gość: matka MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego m... IP: *.166-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 13.06.11, 10:19
      Lepiej mieć 700 zł niż nic, ja pracowałam za najniższą krajową, mając dwójkę dzieci
    • Gość: Pracująca MOPS nie wypłaca zasiłków. Łodzianka: Z czego m... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.12, 09:33
      Wypłaca, wypłaca....... Tylko trzeba wiedzieć jak je wyciągnąć. Wiele osób wręcz pobiera "wynagrodzenie" z MOPS, tylko za co? za nieróbstwo!!!!!! Moja ciotka, młoda kobieta przed 40-tką z dwojgiem dzieciaków (podstawówka i gimnazjum), rozwódka - wzięła właśnie z MOPS 1000 zł, a w sierpniu dostanie jeszcze jakieś wyrównanie 500 zł, ma dodatek mieszkaniowy, świadczenie na "niby-rentę" dla swojego dziecka i inne gratyfikacje. Za pracą niekoniecznie się rozgląda, a jeżeli już to bez rejestracji co jest nieco trudne, więc nie pracuje. Jeździ z dzieciakami po galeriach handlowych, na karaoke, na festyny, nad wodę - a to wszystko kosztuje. Ostatnio kupiła sobie buty, w których może wyjść tylko na specjalne okazje - szkoda kasy tym bardziej, że podobno jej się nie ma. I non stop siedzi u mnie w portfelu!!!! Stówa tu, stówa tam i nie zawsze oddaje bo płacze jak jest jej ciężko. Teraz też dostałam sms-a, żebym pożyczyła jej 200 zł do końca sierpnia! Nie bardzo mogę odmówić, tym bardziej, że jej córka jest moją chrześnicą. A teraz muszę pracować dwa dni aby pożyczyć jej te 200 zł i nie mam gwarancji, że odda mi w sierpniu i czy w ogóle odda w tym roku. Kilka razy odmówiłam. Mówiłam jej, że nie mam na tyle pieniędzy aby rozdawać. Nie zrozumiała :((( Jestem wkurzona porządnie, nie lubię szantażu emocjonalnego w stylu "moje dzieci zdechną z głodu" albo "znowu nie mam nawet kromki chleba dla dzieci". Proponowałam, że będę jej robić zakupy jak nie będzie miała co jeść ale zamiast tego woli pożyczyć kasę. Nie zazdroszczę jej tego, że ma darmową kasę, bo ja wolę pracować. Wkurza mnie pasożytniczy tryb życia wielu ludzi. Nie dość, że moje podatki zasilają kieszeń pijaków i udawaczy, ZUS nas wszystkich okrada i to legalnie, to jeszcze z tego co mi zostaje muszę się dzielić z innymi tylko dlatego, że to rodzina i jak nie pożyczę to się na mnie odbije. Chciałabym po prostu żyć spokojnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka