Dodaj do ulubionych

Boże Ciało w Archikatedrze

IP: *.toya.net.pl 23.06.11, 17:16
Sądzę, że postawienie ołtarza przed kościołem ewangelickim św. Mateusza jest aroganckim zamierzonym nietaktem.
Obserwuj wątek
    • Gość: córka Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.smrw.lodz.pl 23.06.11, 17:19
      To jest mój Ojciec, a nie robię z tego błazenady. Po co?
      • Gość: synek Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.opera-mini.net 23.06.11, 19:46
        Ten motyl to Twój tatuś? A to sobie urządził Dzień Ojca!
    • artnow Re: Boże Ciało w Archikatedrze 23.06.11, 19:06
      A skąd wiesz, że nie było to uzgodnione?
    • artnow Boże Ciało w Archikatedrze 23.06.11, 19:07
      A dlaczego takiego pajaca nie można oskarżyć o obraze uczuć religijnych?
      Według mnie ktoś powinien złożyć zawiadomienie do prokuratury.
    • adude49 Boże Ciało w Archikatedrze 23.06.11, 19:34
      Jaka obraza uczuć religijnych? Wszyscy zawłaszczają bez pytania drogę publiczną a motylowi przejść nie wolno? Czy kościół zapłacił za zajęcie drogi publicznej?
    • wujek_samo_bro Re: Boże Ciało w Archikatedrze 23.06.11, 20:00
      To ja poproszę Makową Panienkę w MB Zielnej (15 sierpnia).
      • Gość: gość Fajny performance! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 20:57
        Gratulacje dla performera. :)
        W końcu dlaczego trzymać się tego samego od lat programu obchodów tego święta? Ta trasa procesji pamięta jeszcze czasów, gdy młody Szyc siadywał na balkonie domu róg Czerwonej i Wólczańskiej.
        • Gość: mer Re: Fajny performance! IP: *.lodz.mm.pl 23.06.11, 21:19
          Fajny. Koniecznie musi go powtórzyć podczas Marszu Ocalałych. Z pewnością wyborcza również zamieści wiele zdjęć i pozytywnych komentarzy.
    • Gość: XYZ Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.toya.net.pl 23.06.11, 22:10
      Co za idiota ten udający motyla. Po co to zrobił? Bo wiedział, że nic mu się za to nie stanie? że nie dostanie wpier*ol od katolików? Postawię mu piwo jak przebrany za motyla z napisem ŁKS/Legia na skrzydłach przyjdzie na trybunę Widzewa. Wtedy zobaczymy jaki z niego odważny performer i artysta.
    • Gość: DP Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.toya.net.pl 23.06.11, 22:28
      jeśli zamieszczacie tyle zdjęć tego "bałwana", to znaczy, że popieracie to co zrobił, a to jest obraza uczuć religijnych i ten koleś powinien za to odpowiedzieć... życzę Wam więcej rozsądku w pisaniu artykułów, szczególnie Panu "rd"... tak na przyszłość. Bo szukanie taniej sensacji nie służy... ale widocznie nie macie o czym pisać.
      • Gość: kejkrys Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 12:49
        Procesja jest obrazą moich ateistycznych poglądów religijnych ORAZ dezorganizacją mojego planu dnia. Blokowanie ulicy, zaśmiecanie chodnika... To mnie obraża!
    • Gość: open Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.play-internet.pl 23.06.11, 22:40
      nie mam nic przeciwko motylom, ale podzielam zdanie, że można by mniej agresywnie zaznaczać swoją wszechobecność katolicką.
      • Gość: łodzianin kościelny bełkot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.11, 08:43
        To znaczy co miał zrobić Twoim zdaniem? Cichutko wyszeptać, przykryty w domu pierzyną, "nie podoba mi się to, że katole wpie...ją się we wszystko i molestują religijnie otoczenie"? Czy to byłoby wystarczająco mało agresywne?

Kościół jak zwykle zajął się w tym dniu polityką. Tym razem księża zabełkotali idiotycznie na temat związków partnerskich - że trzeba "chronić małżeństwo". Niech może ktoś, kto jest z nimi bliżej (i nie boi się o własne dzieci) oraz ma trochę rozumu wytłumaczy tej bandzie, że ustawa o umowach związku partnerskiego nie znosi instytucji małżeństwa. Zapewne kler nie umie czytać.

Nigdy nie zrozumiem, jak to się dzieje, że klechy zawsze najbardziej są podnieceni tematami, które w ogóle nie powinny ich dotyczyć, tj. seksem, rozrodczością, życiem rodzinnym i polityką. Nigdy też pewnie nie zrozumiem, dlaczego Polacy od 1000 lat dają się tej bandzie w tak bezczelny sposób okradać...
    • Gość: Wardaks Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.11, 23:05
      > Sądzę, że postawienie ołtarza przed kościołem ewangelickim św. Mateusza jest ar
      > oganckim zamierzonym nietaktem.

Sądzę, że Twój post jest wyrazem niezamierzonej niewiedzy. W Łodzi nie ma wojny religijnej i duchowni mają ze sobą kontakt - rozmawiają, ustalają, dyskutują.
      Sądzę, że luteranie i katolicy na temat tej lokalizacji też ze sobą rozmawiali i to wiele lat temu.
      Sądzę zatem, że nie ma tu mowy ani o arogancji ani o nietakcie.

Ale w istocie w całej sprawie istnieje epizod, który nazwałbym "aroganckim zamierzonym nietaktem". Był nim podstarzały satyr w postaci motylka, który lekkim niczym ucho słonia krokiem wtoczył się między modlących się ludzi.
      • Gość: gość To był Wielki Motyl! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 23:27
        Ten motyl skłania do myślenia: jaka jest moja/twoja wiara, w co wierzysz i dlaczego?

Czy wierzysz w płótno noszone na 4 kijach pod którym gość w sukience niesie w złotym gadżecie kawałek wafelka? Czy chodzisz na procesję, bo tak było zawsze: dziadkowie chodzili, rodzice chodzili to i ja chodzę od lat tymi samymi ulicami.
        Czym się różnią te skrzydła motyla od kolorowej chorągwi obnoszonej ulicami?
        Bogu nie są potrzebne gadżety: złote kielichy, chorągwie sięgające 1 piętra,karykaturalne obrazy Jezusa i jego matki, białe bluzki bezzębnych babć fałszujących na topniejącym asfalcie ulicy Czerwonej. To święto Bożego Ciała od momentu jego ustanowienia w XIV w. ową procesją tworzy pop-religię jarmarczną, niewiele mającą wspólnego z Bogiem, niestety.
        • Gość: viola Re: To był Wielki Motyl! IP: *.toya.net.pl 24.06.11, 08:44
          @gość
          dotknąłeś SEDNA. Propagowanie kiczu, nadęcia, nadawanie temu wysokiej rangi przy powszechnie wiadomej obłudzie i powierzchowności "wiary" polskiej społeczności.Trochę luzu i dystansu przydałoby się tym święcie oburzonym. Niewinny żart, świetnie wpisujący się w tę naciąganą pompę, wymyśloną przez kościół, dla dodania sobie splendoru. Ubawił mnie pomysł z motylem.
          • Gość: popieram hajncla Re: To był Wielki Motyl! IP: *.ip.netia.com.pl 24.06.11, 11:12
            Dokładnie, nie wiem dlaczego w artykule przywołuje się tylko wystąpienie artysty w czasie beatyfikacji, dla mnie najlepszą jego akcja było przebranie się dwa czy trzy lata temu za "zakopiańskiego misia", również w czasie procesji. Co ciekawe, wtedy ludzie reagowali inaczej, większość robiła sobie z misiem zdjęcia, nie czując żadnego dysonansu w tym połączeniu sacrum i profanum. I to był najlepszy komentarz do religijności ludzi w naszym kraju - bezrefleksyniej, odpustno/jarmarcznej. Nigdy nie zrozumiem dlaczego nie urażają niczyich uczuć reklamy wykorzystujące wizerunek boga i świętych (proszków do prania, tabletek na potencję, napojów gazowanych) a święte oburzenie potrafi wywołać facet przebrany za motyla. BRAVO HAJNCEL, świetna akcja.
        • Gość: Znak zapytania Re: To był Wielki Motyl! IP: *.toya.net.pl 24.06.11, 08:54
          Dziękuję za ten komentarz!
      • Gość: mapi7 Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.toya.net.pl 24.06.11, 00:32
        wardaks,
        a skąd pochodzi Twoja wiedza o ustaleniach?
        Moja wiedza jest taka, że często kościół katolicki nie liczy się ze zdaniem innych kościołów, ośmiesza je lub nawet obraża.
    • gosiakz księża w "sukniach" 23.06.11, 23:20
      księża w "sukniach" wyglądają jak motyle, tylko jakby mniej barwne i przyciężkie
      • ordynat.uchleja Re: księża w "sukniach" 24.06.11, 08:02
        Mniej barwne ? Ejże...
        Koścół nie od dziś inspiruje artystów nie tylko paletą szat liturgicznych...
        Cóż, przyszedł widocznie czas na artystyczne inspiracje kalendarzem świąt i uroczystości kościelnych. Kużden artysta tworzy jak może ...
    • Gość: Rozsądny człowiek Fajny żart. Brawo, panie Pawle! IP: *.toya.net.pl 23.06.11, 23:47
      Nieźle zbulwersowany ten klecha w czerwonej sukience. Jaja jak berety! Więcej takich występów, a ośmieszymy podobne imprezy do cna. I o to chodzi!
    • papkin-72 Boże Ciało w Archikatedrze 24.06.11, 11:21
      Jestem wzruszony komentarzami tych którym podobał się ten motylek. tyle krzyczycie o braku tolerancji, a co to było. Nikt nie karze wam chodzić na procesje, ani do kościoła, spójrzcie jak jesteście nietolerancyjni wobec kościoła katolickiego. Naprawianie świata najlepiej zacząć od siebie. Mnie nie podobają się marsze homosi, ale dlatego nie chodzę ich oglądać. Kiedy są zakłócane te marsze równości, krzyczycie, że ciemnogród, że brak tolerancji, a sami pochwalacie podobne zachowania kierowane w procesję. Obłudnicy, właśnie takimi gównami się brzydzę.
      • Gość: ja gdzie to gó...? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.06.11, 12:30
        papkin-72 napisał:

> Obłudnicy, właśnie takimi gównami się brzydzę.
      • Gość: viola Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.toya.net.pl 24.06.11, 14:13
        @papkin-72
        i to właśnie jest ten język pełen miłości prawdziwych katolików. Bez inwektyw nie potrafią się wyrazić. Trochę luzu, uśmiechu człowieku. Czy przebrany za motyla performer kogoś krzywdził, molestował? Czy obrzędy katolickie muszą być naznaczone dętą powagą, napuszonością? Należy wreszcie ściągnąć na ziemię tych oderwanych od rzeczywistości, roztytych,pławiących się w dostatku, pysznych, narzucających przy każdej okazji swój punkt widzenia jako jedynie słuszny hierarchów, żeby wreszcie przywrócić normalne proporcje, bo już dość narzucania ich prawd życiowych, światopoglądu politycznego, bo o zwykłym życiu przeciętnego śmiertelnika nie mają bladego pojęcia.
    • Gość: myslacy Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.toya.net.pl 26.06.11, 12:35
      Trzeba było idiocie urwać skrzydełka ale nikt nie pomyślał. Szkoda że mnie tam nie było.
      • Gość: harnamek Re: Boże Ciało w Archikatedrze IP: *.pools.arcor-ip.net 02.07.11, 17:37
        Czy wyslaliscie tego motylka na otwarcie prezydencji i na slub z pompa w Monaco??? Promocja jak talala.
    • Gość: szymon To był Wielki Motyl... IP: *.ip.netia.com.pl 21.07.11, 21:28
      Katolicyzm się szerzy, nawet paliwo jest już chrzczone. Zatankowałem i po 20 kilometrach miałem juz pokutę, a po 16 zdrowaśkach przyjechała laweta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka