Dodaj do ulubionych

Astronom poleca: Zobacz Atlantis i stację kosmi...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 12:06
Stacja Kosmiczna jest w tej chwili niewidoczna z Łodzi:

www.heavens-above.com/PassSummary.aspx?satid=25544&lat=51.750&lng=19.467&loc=Lodz&alt=198&tz=CET
Chyba, że wybitny "specjalista" z Planetarium mówi o jakiejś innej stacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: z_Marsa Re: Astronom poleca: Zobacz Atlantis i stację kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 12:08
      Popularyzacją astronomii i astronautyki powinien zająć się ktoś, kto chociaż trochę się na tym zna.

W przeciwnym razie będziemy mieli do czynienia ze zniechęcaniem do nauki. Ale na tym chyba panu Borkowskiemu zależy. Chce mieć ciszę i spokój w swoim ciepłym gniazdku, w którym nie robi nic, z czego mieszkańcy Łodzi i okolic mieliby jakikolwiek pożytek.
    • Gość: SceptyQ Jakie miasto - taki astronom ;) IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 12:26
      A tak BTW - wczoraj, ok. północy, na wschodnim niebie, jakieś 70st nad horyzontem(?),
      obserwowałem bardzo jasny nieruchomy PUNKT...
      Może to rzeczona stacja ISS?
      (Zastrzegam, że byłem trzeźwy, jak niemowlę zrodzone z matki-abstynentki).
      • Gość: z_Marsa Re: Jakie miasto - taki astronom ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 12:37
        Skoro był nieruchomy, to nie był Stacją Kosmiczną:)

70 stopni nad wschodnim horyzontem? Deneb w Łabędziu? Może Wega w Lutni?... Chociaż o tej porze to ona już raczej nad południowym horyzontem:)
        • Gość: SceptyQ Deneb, Wega? IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 13:34
          To był najjaśniejszy punkt na całym niebie (oprócz Księżyca...),
          obserwowany przez kwadrans, gołym okiem - wydawał się nieruchomy :P
          • Gość: jan ek Nieruchomy czyli nie UFO IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 22:53
            Jako że UFO z definicji lato a toto nie latało, jednak U czyli może UUO?
    • Gość: Włodek Re: Astronom poleca: Zobacz Atlantis i stację kos IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 12:30
      I znowu popis Pana Borkowskiego!
      Wielu się wypowiadało pod materiałami w których nie raz ten człowiek wypowiada brednie lub trudne do realizacji obserwacje. Może Gazeta tego nie czyta - to może się zbierzemy i napiszemy oficjalny list jako miłośnicy nauki?
      Jeśli zechcecie się oficjalnie podpisać to ja chętnie napiszę takie coś i podam maila do siebie by wiedzieć kto popiera?
      A Panu Borkowskiemu polecam uczyć się od Torunia i Bukowca - byłem ostatnio w obu miejscach tj. w planetarium w Toruniu i Obserwatorium w Bukowcu. POLECAM

Włodek
      • Gość: Włodek Re: Astronom poleca: Zobacz Atlantis i stację kos IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 12:32
        I jeszcze jedno - ten człowiek nie jest astronomem ale z tego co mi wiadomo matematykiem!
        Włodek, nauczyciel fizyki - miłośnik astronomii
        • Gość: z_Marsa Re: Astronom poleca: Zobacz Atlantis i stację kos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 12:41
          Przy czym bycie nie-astronomem to nie jest wada.

ś.p. Pan Andrzej Owczarek był plastykiem. A stworzył planetarium w Potarzycy i z tego co wiem wszyscy go chwalili za profesjonalizm.

www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/andrzej-owczarek-nie-zyje.html
          • Gość: Włodek Re: Astronom poleca: Zobacz Atlantis i stację kos IP: *.toya.net.pl 19.07.11, 22:09

Jasne Owczarek był wieli - byłem u niego w Potarzycy. Nie mniej chodzi o to by szanować słowo "astronom" bo tych w Polsce jest niewielu i są elitą wśród ludzi o wykształceniu przyrodniczym. Dlatego nazywanie kogoś na siłę astronomem by lepiej brzmiało to w gazecie uważam za nadużycie. Pamiętajmy, że astronom musi opanować matematykę co najmniej w takim stopniu jak matematyk, fizykę co najmniej tak dobrze jak fizyk a i większość z astronomów z chemii i filozofii zagięło by nie jednego, który kończył te kierunki. A do tego jeszcze wiedza typowo kierunkowa... dlatego ja protestuje by matematyka nazywać astronomem a tym bardziej matematyka, który wygaduje rzeczy oderwane od rzeczywistości!

Włodek, skromny fizyk
        • Gość: jan ek Ale bym chcial wiedzieć, w które miejsce nieba IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 22:55
          patrzyć mam, żeby zjawiska dojrzeć.
          I tego oczekiwałbym pytania od dziennikarza.
    • Gość: Kosmodrom Artykuły są przygotowaniem łodzian do budowy IP: *.toya.net.pl 17.07.11, 07:34
      kosmodromu na Lublinku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka