Dodaj do ulubionych

Dziwna rekrutacja

28.10.11, 21:41
Witam.
Dostałam odpowiedź na złożone cv : "W celu dalszej rekrutacji proszę o przesłanie skanu bądź zdjęć dowodu osobistego z dwóch stron". Byłam w szoku.
Spotkaliście się z czymś podobnym? Bo dla mnie to troszkę podejrzane, przecież dane i zdjęcie podane są w cv.
Obserwuj wątek
    • paliwoda Kombinuj, kombinuj. 29.10.11, 01:25
      Przed zaskanowaniem, czy sfotografowaniem dowodu zasłoń te dane, których nie chcesz ujawnić. Pożądane byłoby też, aby ustawić najgorszą rozdzielczość, aby taki kolekcjoner cudzych życiorysów nie przeczytał mikrodruku na dokumencie.
      Powodzenia!
    • Gość: Pogromca oszustów Re: Dziwna rekrutacja IP: *.27.rev.vline.pl 31.10.11, 13:56
      W żadnym wypadku nie wysyłaj nic!!! Żadna normalna firma nie prosi o coś takiego - to zwykłe wyłudzanie danych. Gdzieś czytałam, że wykorzystują to potem np. do oszukiwania ludzi w necie. Przejrzyj www.oszukany.pl chyba tam coś było.
    • Gość: x Re: Dziwna rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 07:44
      A ja się chyba spotkałam. Mąż jak składał papiery w instytucji państwowej to załączał skan dowodu.
      • Gość: bibi Re: Dziwna rekrutacja IP: 195.117.116.* 01.11.11, 08:10
        Pierwsze słyszę o czymś takim. Zależy jaka instytucja Cię o to prosi. Jeśli byłby to pracodawca prywatny, to skontaktowałabym się z nim. Co jak co dla mnie to bezczelne wyłudzanie danych. Takie dokumenty możesz okazać przy końcowej rekrutacji, albo już po niej gdy Cię wybiorą.
        • jolcia590 Re: Dziwna rekrutacja 01.11.11, 22:15
          Dzięki za odzew.
          Oczywiście dałam sobie spokój i nie wysłałam im żadnych danych z dowodu.
          Z czystej ciekawości napisałam do nich w jakim celu potrzebują zdjęcie z dwóch stron mojego dowodu, ale tak jak myślałam nie odezwali się. Także zwykli wyłudzacze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka