Dodaj do ulubionych

galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refleksje

IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 15:45
najciekawsza fotografia www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/
zdiecie nr 4 tramwaj linii 26 jadacy ulica radwanska
jest to zdiecie o tyle ciekawe i bezczenne gdyz juz nie ma torow na tej ulicy
objazd linii 26 byl podyktowany budowa estakady na skrzyzowaniu mickiewicza-
zeromskiego dlatego tez tramwaj linii 26 z rudy pabianickiej dojedzal do
skrzywania politechniki-radwanska nastepnie radwanska piotrkowska kosciuszki -
na innym zdieciu widac tramwaj linii 27 skrecajacy z zielonej w kosciuszki
trasa objazdu podobna do trasy linii 26

innym ciekawszym zdieciem jest zdiecie nr 5- linia 7 skreca z włókniarzy w
srebrzynska -niestety tego skretu tez juz nie ma choc tory w odriznieniu od
radwanskiej -sa jeszcze pod asfaltem

nastepnym najciekawszym zdiecie jest zdiecie nr 6 -stare i nowe torowisko na
pilsudkiesgo na podstawie tego zdiecia widac przesuniecie torowska na polnoc
od istniejacego
Obserwuj wątek
    • Gość: luki Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 16:36
      > innym ciekawszym zdieciem jest zdiecie nr 5- linia 7 skreca z włókniarzy w
      > srebrzynska -niestety tego skretu tez juz nie ma choc tory w odriznieniu od
      > radwanskiej -sa jeszcze pod asfaltem

Na Radwańskiej też są tory pod asfaltem.
      • Gość: bombardier Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 19:28
        BOMBARDIER NAPISAL:niestety tego skretu tez juz nie ma choc tory w odriznieniu
        od
        > radwanskiej -sa jeszcze pod asfaltem

przepraszam wkradl sie chochlik drukarski:)

• Gość: Zgierzanin Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 30.05.04, 20:19
          Kolejna piękna porcja wspomnień...Mnie szczególnie wzrusza kostka na Zgierskiej-
          bo jeszcze ją w miarę dobrze pamiętam.Szybkowce już jak przez mgłę,a torowiska
          na Radwańskiej i skrętu Włókniarzy/Srebrzyńska uzywanego liniowo już niestety
          nie.
          A co do pudła lilpopa na Bazylijskiej to nawet nie wiem kiedy go zlikwidowano-
          jeszcze w Wielkanoc był...(jak ten czas szybko leci:-)
          • Gość: luki Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.toya.net.pl 30.05.04, 20:50
            Niestety został pocięty wręcz na dniach. :( Cena złomu podskoczyła i wagony-
            altanki znikają w szybkim tempie. Jeśli macie namiary na takie wagony -
            piszcie, może jeszcze coś się da uratować!

pzdr,
            luki
            • pawel-strzalka Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle 30.05.04, 20:56
              jedno takie coś stało jeszcze rok temu w Stróży ale czy stoi nadal to już nie
              wiem...
            • Gość: Ja Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.04, 19:48
              Gość portalu: luki napisał(a):

> Niestety został pocięty wręcz na dniach. :( Cena złomu podskoczyła i wagony-
              > altanki znikają w szybkim tempie. Jeśli macie namiary na takie wagony -
              > piszcie, może jeszcze coś się da uratować!

Wiem, że w Wiśniowej Górze, gdzieś tak w połowie wsi (okolica cukierni), po
              zachodniej stronie drogi z Andrespola (bodajże ul. Tuszyńska) stoi pudło
              Lilpopa. Jesli dobrze pamiętam, to nie ma go w Twoim spisie na "Łódzkie
              Tramwaje...". Dość dobrze widać je z drogi.
              • Gość: luki Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.toya.net.pl 04.06.04, 19:54
                Jest:

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/altanki9.jpg

Chyba, że coś innego masz na myśli?

pzdr,
                luki
                • Gość: Ja Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.04, 13:53
                  Aha. Nie zauważyłem. Prawdopodobnie ten.
      • Gość: SzK Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.pabianice.pl 31.05.04, 19:30
        Stety - niestety nie ma już ich przy skrzyżowaniu z Politechniki :(
        Ale łuki przy Piotrkowskiej widać bardzo dobrze.

Szkoda, bo to połączenie było całkiem dobre i wydaje mi się iż brakuje takiej
        łącznicy (mimo Wróblewkiego i Czerwonej).
        • studi001 Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle 01.06.04, 12:11
          No co tory na Radwanskiej i Wroblewskiego razem to juz raczej nierealne. ale ja sie dopominam o:

skret z Piotrkowskiej w Czerwona w relacji N-W. Skret z Wroblewskiego w AL. Politechniki w relacji E-S. Czemu - ano np.w sytuacjach awarii....

A zreszta gdyby tory na Radwanskiej zostaly w calosci to np. taka obecna 15 moglaby z Al. Politechniki dostac sie na Piotrkowska i i Al Kosciuszki. Lepsze placzenie z centrum okolic polibudy ....
          A i wtedy druga linia tramajowa jadaca Zeromskeigo - Al. Politechniki i skrecajaca we Wroblewskiego.
      • Gość: SzK Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.pabianice.pl 31.05.04, 19:34
        Co do Al. Włókniarzy i Srebrzyńskiej - aż się prosi aby przywrócić to
        połączenie.
        (I siódemką na Teofilów...)
        No cóż, było to już wałkowanie ne forum...
        • studi001 Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle 01.06.04, 12:20
          Wystarczy Zabieniec - Limanowskiego - Al. Wlokniarzy - Srebrzynska - Cmentarna - Legionow - Zachodnia - Al. Kosciuszki - Al. Mickiewicza - Al. Pilsudskiego - Al. Smiglego-Rydza - Przybyszewskiego - Lodowa.

Ale ponoc wedlug plotek bedzie dziwaczniej z linie 7....
          Teofilow - Aleksandrowska - Limanowskiego - Al. Wlokniarzy - AL.MICKIEWICZA - AL. KOSCIUSZKI - Zwirki - Piotrkowska - Przybyszewskiego - Lodowa...

A to dlatego ze z braku taboru skrocenia chca linii 5 aby ominela Pl. niepodleglosci i pojechala Kilinskieog i Dabrowksiego do Rzgowskiej , a obecnal linie 8 chce MPK zlikwidowac.

Ale super byloby to ze np. 10 jadaca na Widzew zatrzymywalaby sie dwukrotnie przy Al. Kosciuszki....
          • Gość: Aleksej Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.06.04, 13:45
            STUDI likwidacja "8"??? Popatrz ile osob ta linia jezdzi. A po drugie to MPK
            nie ma nic do powiedzienia w tej sprawie, musi byc odpowiednia uchwala radnych
            i decyzja nalezy do UML a konkretnie do ZDiT.

Nawet "7" nie zlikwiduja tak predko

Pozdrawiam,
            Aleksej
          • sluzbowo Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle 01.06.04, 15:58
            Czy w związku z tym wybuduje się nowy przystanek na Al. Mickiewicza między
            Wólczańską a Al. Kościuszki w kierunku Widzewa?

pzdr

sluzbowo
          • zielak820 Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle 01.06.04, 17:31
            studi001 napisał:

a obecnal linie 8
            > chce MPK zlikwidowac.

Mpk nie zlikwiduje linii 8
    • Gość: bebzun Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 14:43
      Małe pytanko z Gorzowa: w jakich latach torowisko na Radwańskiej było
      wykorzystywane w komunikacji regularnej i trasy których linii tamtędy
      przebiegały?
      • kmst120 Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle 04.06.04, 15:05
        Tutaj to raczej niech się wypowie Studi, gdyż ja nie chcę przed szereg
        wychodzić, a i tak mam pewnie złe informacje
      • piotrekmk Radwańska 04.06.04, 15:40
        Regularnie było torowisko wykorzystywane do listopada, bodajże, 1968, a pod
        koniec lat 80 przykryto je asfaltem.
        Linie przebiegające tamtędy to 14 przez cały czas istnienia i 15 do połowy lat
        60.

pzdr
        • Gość: bebzun Re: Radwańska IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 15:57
          Dzieki za info. Sprawdzając na stronce cyf.edu... zapomniałem, że Radwańska
          nosiła wtedy "zaszczytne" miano Świerczewskiego.
          • Gość: Bart Re: Radwańska IP: *.tpnets.com 04.06.04, 16:27
            co do linii: 14 tam jeździła od 45 do 68 roku. W latach 50 jeździła 20. Także
            15. Później było luźniej, bo nic nie jeździło, z wyjątkiem krótkiego epizodu w
            latach 70. Radwańska na odcinku od al. Politechniki do Piotrkowskiej była
            przezdna do 1988. Odcinek od Politechniki do rzeźni skasowano wcześniej (1968),
            zersztą nigdy nie miał szczęścia.
            • Gość: bebzun Re: Radwańska IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 16:47
              Jak mawiał Pawlak: "Mądrego i przyjemnie posłuchać"
              • camelot Re: Radwańska 04.06.04, 19:09
                O torowisku na Radwańskiej można powiedzieć pewna dziwna ciekawostkę. To
                zdjęcie zostało zrobione w czasie jakiegoś objazdu sobotnio niedzielnego nie w
                związku z budową estakady. Ciekawostką jest to, że torowisko na Radwńskiej
                nigdy nie było rozsunięte w związku z wprowadzaniem do Łodzi przegubów które
                pudła miały szersze niż stare łodzkie tramwaje (tramwaje budowane na szerokie
                torowiska pod którymi zamontowano łódzkie wąskie wózki). Ponieważ pudła wagonów
                były szerokie dlatego gdy dwa przeguby sie mijały to ocierały się o siebie. Tak
                było na Radwańskiej. Reliktem tych zmian jest do dzisiaj skrzyżowanie
                Kilińskiego i Przybyszewskiego gdzie do tej chwili nie miną się dwa tramwaje.
                poobserwujcie tam ruch. Pozdrawiam autor tych zdjęć.
                • Gość: Bart Re: Radwańska IP: *.tpnets.com 04.06.04, 20:14
                  Najsampierw chciałem podgratulować tych zdjęć. Naprawdę super dokumentacja.

Co do mijania się na Radwańskiej: One się tam co prawda mijały, ale nikt nie
                  chciał ryzykować, że się zderzą i rozbiją. Z tego powodu zarządzono, że
                  tramwaje jadące w jednym kierunku mają stać i przepuszczać jadące te w drugim.
                  Niestety nie pamiętam, czy chodziło o te jadące w dół, czy w górę.

Pozdrawiam!
                  • Gość: J.S. Re: Radwańska IP: *.pai.net.pl 04.06.04, 20:35
                    Gość portalu: Bart napisał(a):

> Najsampierw chciałem podgratulować tych zdjęć. Naprawdę super dokumentacja.

Przylaczam sie! Jest wiecej? :)
                    • Gość: luki Re: Radwańska IP: *.toya.net.pl 04.06.04, 22:40
                      Jest jeszcze trochę, już niedługo na:

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje

pzdr,
                      luki
                  • camelot Re: Radwańska 05.06.04, 23:26
                    dzięki za gratulacje. Chyba jeszcze ukażą się również moje zdjęcia z ulicy
                    Głównej pomiedzy Kilińskiego a Targową z czasów rozbiórki domów, powinny się
                    też ukazać zdjęcia z Zgierskiej w okolicach Julianowskiej z czasów przebudowy
                    ulicy na dwie jezdnie oraz z budowy wiaduktu na Żabieńcu. odkurzyłem troche
                    archiwum. Pozdrowienia.
                    • studi001 Re: Radwańska 06.06.04, 00:14
                      camelot napisał:

> dzięki za gratulacje. Chyba jeszcze ukażą się również moje zdjęcia z ulicy
                      > Głównej pomiedzy Kilińskiego a Targową z czasów rozbiórki domów, powinny się
                      > też ukazać zdjęcia z Zgierskiej w okolicach Julianowskiej z czasów przebudowy
                      > ulicy na dwie jezdnie oraz z budowy wiaduktu na Żabieńcu. odkurzyłem troche
                      > archiwum. Pozdrowienia.

Zgierska przed przebudowa.... Malo kto pamieta, ale ja taki drobny szczegol.
                      zanim zbudowano nowa druga (zachodnia) jezdnie, to pomiedzy Pojezierska a
                      Kniaziewicza byla druga jedznia wybrukowana kocimi lbami na zachod od
                      torowiska....
                      • camelot Re: Radwańska 06.06.04, 18:16
                        Nie tylko te kocie łby były w tym miejscu ale wdł€uż całej zgierskiej od
                        Kniaziewicza do Dolnej. Była to druga jezdnia wąska na jeden wóz, nieużywana.
                        Przystanek był zaś na wprost kościoła a na przystanku potężna drewniana wiata z
                        kioskiem w którym kupowałem rarytas jakim były Marlboro (nigdy nie paliłem i
                        nie pale).
                      • Gość: M.E. Re: Radwańska IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 15:17
                        A pamiętasz zachodnią jezdnię Pabianickiej na pd. od Ronda Titowa też wąską i
                        wybrukowaną kocimi łbami i krańcówkę przy kolei obwodowej?.
                        • camelot Re: Radwańska 07.06.04, 15:59
                          Pamiętam, zaraz po zjeździe z ronda przejeżdżało się na drugą strone torów. Po
                          zachodniej pozostała ta wąska brukowana jezdnia która końzcyła się przy
                          Dobrzyńskiej bo dalej była pętla Kolej Obwodowa. Co ciekawe to ta jezdnia była
                          chyba aż do Rudzkiej tylko buła zasypana ziemia i innymi brudami. Można było ją
                          zobaczyc podczas budowy Pabianickiej gdzie na wielu fragmentach były krawężniki
                          i co ciekawsze w wielu miejscach studzienki śicekowe dla deszczu.
                • Gość: bebzun Re: Radwańska IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 22:20
                  Co Łódź to Łódź. Każdy kawałek sieci ma swoją historię, legendę nawet.
                  Pozdrowienia z miasta z 12 km torowisk
                  • Gość: Bart Re: Radwańska IP: *.tpnets.com 04.06.04, 22:36
                    Nie traćcie wiary. U nas też było kiedyś 12km torów.
                    • Gość: bebzun Re: Radwańska IP: *.gorzow.mm.pl 04.06.04, 22:45
                      Kiedy? 100 lat temu, czy coś koło tego?Nie dożyję
                • Gość: M.E. Re: Radwańska IP: *.visp.energis.pl 04.06.04, 23:31
                  camelot napisał:

Ciekawostką jest to, że torowisko na Radwńskiej
                  > nigdy nie było rozsunięte w związku z wprowadzaniem do Łodzi przegubów które
                  > pudła miały szersze niż stare łodzkie tramwaje (tramwaje budowane na
                  szerokie
                  > torowiska pod którymi zamontowano łódzkie wąskie wózki).

Nie ma bezpośredniego związku między rozstawem kół(szyn), a szerokością wagonu.
                  Po prostu starsze tramwaje były węższe i to zarówno w wersjach wąskotorowych,
                  jak i w normalnotorowych. Przecież N-ki miały taką samą szerokość wszędzie
                  niezależnie od rozstawu kół (2200), a przeguby mają szerokość 2400.
                  • Gość: luki Re: Radwańska IP: *.toya.net.pl 04.06.04, 23:38
                    Jak od każdej reguły tu też były wyjątki: 802N - 2200 mm, 102N - 2400 mm. :P

pzdr,
                    luki
                    • Gość: M.E. Re: Radwańska IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.04, 11:47
                      Zgadza się. Ale 802N można potraktować bardziej jak prototyp (raptem 5 szt.).
                      Kto wie, czy gdyby jego konstrukcja się nie rozwinęła, to nie było by też
                      wersji normalnotorowej.
                      Czy w miastach "normalnotorowych" i "szerokotorowych" (W-wa - ach ta tęsknota
                      za Wschodem!) nie musiano rozsuwać torów? Przecież tam też kursowały wagony o
                      mniejszej szerokości niż 102N. Kiedyś szukałem czegoś na temat Tatr (oczywiście
                      tramwajów a nie gór) i znalazłem w jakimś niemieckim mieście wagony o
                      szerokości 2200 na torze normalnym i w Bratysławie 2500 na torze metrowym.
                      Chodzi mi o to, że szerokość wagonu nie jest uwarunkowana rozstawem szyn, a
                      raczej rozstawem torów (jest na to jakieś fachowe określenie).
                • studi001 Re: Radwańska 06.06.04, 00:12
                  camelot napisał:

> O torowisku na Radwańskiej można powiedzieć pewna dziwna ciekawostkę. To
                  > zdjęcie zostało zrobione w czasie jakiegoś objazdu sobotnio niedzielnego nie
                  w
                  > związku z budową estakady. Ciekawostką jest to, że torowisko na Radwńskiej
                  > nigdy nie było rozsunięte w związku z wprowadzaniem do Łodzi przegubów które
                  > pudła miały szersze niż stare łodzkie tramwaje (tramwaje budowane na szerokie
                  > torowiska pod którymi zamontowano łódzkie wąskie wózki). Ponieważ pudła
                  wagonów
                  >
                  > były szerokie dlatego gdy dwa przeguby sie mijały to ocierały się o siebie.
                  Tak
                  >
                  > było na Radwańskiej. Reliktem tych zmian jest do dzisiaj skrzyżowanie
                  > Kilińskiego i Przybyszewskiego gdzie do tej chwili nie miną się dwa tramwaje.
                  > poobserwujcie tam ruch. Pozdrawiam autor tych zdjęć.

Dodam torowisko na ulicy Lagienickiej - rozsuniete pod nowe tramaje w latach 80-
                  tych.
                  O ile przeguby na styk lekko szorujac to tupane juz si enie minely.
                • Gość: bombardier Re: Radwańska IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 14:46
                  przepraszam za moja kolejna wpadkę ( chodzi o objazd )ale logcznei rozumujac w
                  tych latach budowano estakade na zeromskiego -dlatego tez skojarzylem ten
                  objazd wlasnie z ta budowa .
                  mam oytanie do camelota--kiedy byl objazd tego skrzyzowania podczas budowy
                  estakady ?? w jakich dniach i mieisacach oraz kotrym roku dokladniej
            • yat Re: Radwańska 04.06.04, 19:04

> zersztą nigdy nie miał szczęścia.
              --
              Rozwiń myśl :) ?
              • Gość: Bart Re: Radwańska IP: *.tpnets.com 04.06.04, 20:19
                Dla tych, co nie wiedzą:
                bocznicę do rzeźni zbudowano w 1918, podziałała parę lat i w sumie przez
                następne 10-15 lat na odcinku al. Politechniki - Inżynierska był tor martwy. W
                latach trzydziestych troszkę tam zainwestowano i tramwaje zaczęły jeździć
                reguralnie. Po wojnie było jasne, że linia ta jest przestarzała (1 tor z
                mijanką na końcu) i postanowiono ulepszyć. W 1962 dobudowano drugi tor, a po 6
                latach odcinek zamknięto.

Jeszcze słowo co do genezy: w 1918 nie wożono tamtędy specjalnie ludzi, broń
                Boże, tylko mięso (do fabr konserw).
                • ukalo Re: Radwańska 04.06.04, 20:28
                  Gość portalu: Bart napisał:

> Jeszcze słowo co do genezy: w 1918 nie wożono tamtędy specjalnie ludzi, broń
                  > Boże, tylko mięso (do fabr konserw).

Tej na Rewolucji?

Pozdrawiam,
                  Łukasz
                  • Gość: J.S. Re: Radwańska IP: *.pai.net.pl 04.06.04, 20:37
                    > Tej na Rewolucji?

Owszem. "Podowczas nosila ona miano Poludniowej" (ta ulica)
                    • ukalo Re: Radwańska 04.06.04, 20:47
                      Gość portalu: J.S. napisał:

> > Tej na Rewolucji?
                      >
                      > Owszem. "Podowczas nosila ona miano Poludniowej" (ta ulica)

No fakt.

Pozdrawiam, Łukasz
                      • yarro Re: Radwańska 05.06.04, 00:35
                        Ale bajernie :)
                        • ukalo Re: Radwańska 05.06.04, 07:46
                          yarro napisał:

> Ale bajernie :)

Chyba nie rozumiem...?

Pozdrawiam,
                          Łukasz
                          • yarro Re: Radwańska 05.06.04, 12:29
                            No chodzi mi o ten transport mięska z rzeźni do farbyki konserw tramwajami :)
                            • Gość: Bart Re: Radwańska IP: *.tpnets.com 05.06.04, 12:48
                              Jak kiedyś powiedziałem: W tym czasie oprócz pasażerów wożono mięso z rzeźni do
                              fabryki konserw oraz mięso armatnie z dworców do szpitali. Były to smutne czasy
                              I wojny i rannych nie brakowało.
                              • camelot Re: Radwańska 05.06.04, 23:30
                                Do nie dawna jeszczce były szyny tramwajowe w bramie szpitala na Żeromskiego.
                                • Gość: Właśnie Re: Radwańska IP: *.tpnets.com 05.06.04, 23:38
                                  Do którego niedawna?
                                • Gość: luki Re: Radwańska IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 00:17
                                  Przyłączam się do pytania, kiedy zlikwidowali te tory?
                                  Kiedyś już pisałeś, ale nie pamiętam wątku, więc mam do Ciebie camelot prośbę,
                                  czy mógłbyś opisać manewrowanie na pl. 9. Maja (obecnie pl. Hallera)?

pzdr,
                                  luki
                                  • camelot Re: Radwańska 06.06.04, 16:39
                                    Gość portalu: luki napisał(a):

> Przyłączam się do pytania, kiedy zlikwidowali te tory?
                                    > Kiedyś już pisałeś, ale nie pamiętam wątku, więc mam do Ciebie camelot
                                    prośbę,
                                    > czy mógłbyś opisać manewrowanie na pl. 9. Maja (obecnie pl. Hallera)?
                                    >
                                    > pzdr,

Przeczytaj poniżej jeden z moich postów jest tam odpowiedź!!!!!!!!!!
                                    > luki
                                • yarro Szpital przy Żeromskiego...? 06.06.04, 00:21
                                  Gdzie? Po co? Do kiedy?
                                  • Gość: luki Re: Szpital przy Żeromskiego...? IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 00:35
                                    Bocznica do dzisiejszego szpitala UM (do niedawna WAM). Do transportu rannych
                                    żołnierzy. Zbudowana w 1940 r.

pzdr,
                                    luki
                                    • Gość: bombardier linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska............ IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 15:20
                                      takie byly plany wydluzenia linii 14 ( w roku 1933 zaznaczony jest projektowany
                                      odcinek miedzy zerosmkiego a dworcem kaliskim .dzisjesza aleja mickiewicza to
                                      danwij teren parku ponatowskiego -kotry zostal w duzej czesci wykarczowany pod
                                      budowe alei mickieiwcza jako trasy w-z .w dawniejszych planach polaczenia
                                      polduniowej lodzi z dworcem kaliskim planowano przez uwczesna parkowa .byc moze
                                      wtedy byc moze linia z retkini na widzew wlasnie przebiegalaby przez parkowa (
                                      mam na mysli linie 10 ........ale to tylko moje przypuszczenia. po wybudowaniu
                                      alei mickieicza nie bylo sensu przedluzac linii z radwanskiej choc mozna byloby
                                      puscic tym odcinkiem linię nr 20 i 26........
                                      • camelot Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 16:38
                                        Dzisiejsz plac Hallera wtedy nie istniał. Ulica Zielona kończyła się na obecnej
                                        Żeligowskiego. Tramwaj dojeżdżał do niej prosto po aktualnej jezdni w stronę
                                        Zdrowia. Przed Żeligowskiego był przystanek wysiadkowy, następnie skręcął z
                                        lewo z Żeligowskiego, po tym do tyłu by po przejechaniu Zielonej skręcić z
                                        Żeligowskiego z lewo w Zieloną i tam był przystanej do wsiadania. Oczywiście
                                        nie było wtedy jezdni z stronę Zdrowia a na Żeligowskiego na wprost Zielonej
                                        stały jakieś dwa małe domki z stylu dla tkaczy. Bloki wtedy nazywane wojskowymi
                                        Żeligowskiego, Więckowskiego już były. Był to typowy weksel. Jak wybudowano
                                        dalszy ciąg Zielonej to ten weksel zniknął. Podobny weksel był na
                                        Świerczewskiego (obecnie Radwańskiej) przyz rzeżni oraz na Wróblewskiego -
                                        Proletariackiej.
                                        Inną ciekawostką ulicy Zielonej był skręt w prawo w ulicę Gdańską w kierunku
                                        Obr. Stalingradu (obecnie Legionów). Skręcała tam chyba 9 jadąca na Zdrowie
                                        gdyż wtedy ulica Zielona była ślepa właśnie przy Żeligowskiego. Ponieważ
                                        skrzyżowanie Zielonej Gdańskiej w prawo (patrząc od Piotrkowskiej) było dość
                                        wąskie tramwaj jadący od strony Piotrkowskiej przed Gdańską zjeżdżał na lewy
                                        tor by skręcić również na lewy tor w ulicy Gdańskiej po czym zjężdżał na prawy
                                        czyli właściwy tor i jechał juz właściwie ku obecnej ulicy Legionów. W kierunku
                                        odwrtonym skręcał z Gdańskiej w lewo bez dodatkowych manewrów po tym samym
                                        torze. Było to dość skomplikowane skrzyżowanie gdyż oprócz tego lewoskrętu był
                                        również skrę w prawo w Gdańską (jak obecnie) oraz jazda na wprost Zieloną i
                                        Gdańską. Pamiętam też że kiedyś zdarzył się dość poważny wypadek tramwajowy na
                                        tym skrzyżowaniu w efekcie tego zderzenia jeden z wagonów przewrócił się na bok.
                                        Pozdrowienia camelot.
                                        • Gość: luki Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 17:27
                                          > Dzisiejsz plac Hallera wtedy nie istniał. Ulica Zielona kończyła się na
                                          obecnej
                                          >
                                          > Żeligowskiego. Tramwaj dojeżdżał do niej prosto po aktualnej jezdni w stronę
                                          > Zdrowia. Przed Żeligowskiego był przystanek wysiadkowy, następnie skręcął z
                                          > lewo z Żeligowskiego, po tym do tyłu by po przejechaniu Zielonej skręcić z
                                          > Żeligowskiego z lewo w Zieloną i tam był przystanej do wsiadania. Oczywiście
                                          > nie było wtedy jezdni z stronę Zdrowia a na Żeligowskiego na wprost Zielonej
                                          > stały jakieś dwa małe domki z stylu dla tkaczy. Bloki wtedy nazywane
                                          wojskowymi
                                          >
                                          > Żeligowskiego, Więckowskiego już były. Był to typowy weksel. Jak wybudowano
                                          > dalszy ciąg Zielonej to ten weksel zniknął. Podobny weksel był na
                                          > Świerczewskiego (obecnie Radwańskiej) przyz rzeżni oraz na Wróblewskiego -
                                          > Proletariackiej.

Z tego co opisujesz, to był to typowy trójkąt manewrowy, a nie weksel. Czyli
                                          jak w końcu?

> Żeligowskiego, Więckowskiego już były. Był to typowy weksel. Jak wybudowano
                                          > dalszy ciąg Zielonej to ten weksel zniknął. Podobny weksel był na
                                          > Świerczewskiego (obecnie Radwańskiej) przyz rzeżni oraz na Wróblewskiego -
                                          > Proletariackiej.
                                          > Inną ciekawostką ulicy Zielonej był skręt w prawo w ulicę Gdańską w kierunku
                                          > Obr. Stalingradu (obecnie Legionów). Skręcała tam chyba 9 jadąca na Zdrowie
                                          > gdyż wtedy ulica Zielona była ślepa właśnie przy Żeligowskiego. Ponieważ
                                          > skrzyżowanie Zielonej Gdańskiej w prawo (patrząc od Piotrkowskiej) było dość
                                          > wąskie tramwaj jadący od strony Piotrkowskiej przed Gdańską zjeżdżał na lewy
                                          > tor by skręcić również na lewy tor w ulicy Gdańskiej po czym zjężdżał na
                                          prawy
                                          > czyli właściwy tor i jechał juz właściwie ku obecnej ulicy Legionów. W
                                          kierunku
                                          >
                                          > odwrtonym skręcał z Gdańskiej w lewo bez dodatkowych manewrów po tym samym
                                          > torze. Było to dość skomplikowane skrzyżowanie gdyż oprócz tego lewoskrętu
                                          był
                                          > również skrę w prawo w Gdańską (jak obecnie) oraz jazda na wprost Zieloną i
                                          > Gdańską.

Tak, to był ten sam patent, co na załaczonym w innym wątku obrazku skrzyżowania
                                          Kilińskiego/Przybyszewskiego. Zresztą dawniej sporo skrzyzowań miało takie
                                          rozwiązanie. Gdzieś mam skan zdjęcia skrzyżowania Gdańska/Zielona z tym
                                          dziwacznym torem, ale teraz nie mogę znaleźć. :(

> Pamiętam też że kiedyś zdarzył się dość poważny wypadek tramwajowy na
                                          > tym skrzyżowaniu w efekcie tego zderzenia jeden z wagonów przewrócił się na
                                          bok.

Słyszałem o tym wypadku od ojca. Opowidał, że jako młody chłopak szedł
                                          Piotrkowską i słyszał jak ludzie głośno dyskutowali o tym wypadku, więc pobiegł
                                          zobaczyć co się stało. Aż muszę dokładnie wypytać co pamięta. :P

pzdr,
                                          luki
                                          • Gość: Bart OT bocznica KOLEJOWA IP: *.tpnets.com 06.06.04, 17:42
                                            Skoto już jesteśmy w tych okolicach, to czy ktoś pamięta bocznice kolejową,
                                            której fragment zachował się na posesji Kopernika 58 (bodajże), która to leci
                                            od Kopernika na południowy zachód, przez jakiś magazyn, koło rampy....
                                          • camelot Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 18:04
                                            Przepraszam pomyliłem się oczywiście były to trójkąty manewrowe a nie wekslem.
                                            Moja wina.
                                      • Gość: Bart Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.tpnets.com 06.06.04, 16:39
                                        Może mówimy o różnych planach, ale ja linię tramwajową widziałem podciągniętą
                                        jednynie do dworca Łódź-Karolew.

Ciekawe te Twoje gdybania. Jednakże wystarczy popatrzyć na plany - dużo było
                                        projektowane. np al. Wółkniarzy ok 1914, lata 30 - Konstytucyjna.

Także ulicy Żwirki byćmoże przypisanoby rolę arterii (też jest na jakimś planie)
                                        • camelot Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 17:03
                                          Mój dziadek był kolejarzem i pracował w nastawni na stacji Karolew. Dojeżdżąłem
                                          tam z moją mamą 6 do Wróblewskiego - Proletariacka a następnie piechotą do
                                          torów kolejowych.
                                          Faktycznie kiedyś był odcinek torów tramwajowych z Kopernika w Towarową
                                          (dzisiaj mniej więcej zachodnia jezdnia al. włókniarzy) w kierunku Legionów.
                                          Nigdy nie wiedziałem po co??????
                                          • Gość: Bart Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.tpnets.com 06.06.04, 17:38
                                            Zastanówmy się: na początku istnienia linii pod dworzec Kaliski tory 9podwójne
                                            torowisko) wypadało z Kopernika, skręcało na północ, a następnie na zachód
                                            zgodnie z przebiegiem ul Karolewskiej. Może to pozostałość po tym? A może
                                            zupełnie co innego?
                                            • camelot Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 17:59
                                              Przyjmujemy pewnik jest rok 1963 bo mam taki plan Łodzi przed sobą. Napewno nie
                                              ma aleji Włókniarzy!!!!!Jedziemy od strony miasta tramwajem linii 8, 12, 19,
                                              20, 24 lub w nocy 101 ulicą Kopernika. Przystanek przed wytwórnią papierosów.
                                              Linia dwutorowa. Dojeżdżamy do skrzyżowania w Towarową ulica brukowana. Tramwaj
                                              skręca lekuchno w prawo. W prawo napewno krótki odcinek torów tramwajowych w
                                              Towarowej. Z której strony skręt na nie niestety nie pamiętam. Ale chyba od
                                              strony miasta i od strony dworca. Po paru metrach ulica odnoga do Towarowej.
                                              Tworzy się taka trójkątna wysepka. Następnie tramwaj skręca lekuchno w lewo po
                                              parunastu metrach wjazd pod pierwszy wiadukt kolejowy. 8, 12,24 i 101 skręcają
                                              w prawo na plac przed dworcem. zaraz po skręcie przystanek wysiadkowy po
                                              przeciwnej stronie placu wsiadakowy. Na przystanku wysiadkowym chyba dwa tory,
                                              na łuku przed dworcem jeden. Dalej jedziemy pod drugi wiadukt troszkę w lewo i
                                              dość stromo na Retkinię. Tak to pamiętam. Na planie też jest tak.
                                              • Gość: Bart Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.tpnets.com 06.06.04, 18:06
                                                Te tory były podłączone? Poproszę skan tego fragmentu, zafrapowało mnie to.
                                                • camelot Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 18:11
                                                  Może to trochę potrwać gdyż muszę to poskanować. A tory były podłaczone ale
                                                  nigdy nie widziałem aby coś na nich było.
                                                  • Gość: Bart Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.tpnets.com 06.06.04, 18:28
                                                    Znaczy się - kolejna ciekawostka.
                                                  • camelot Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 20:14
                                                    Zapomniałem napisać że było to w roku 1974 1976
                                                  • Gość: Bart Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.tpnets.com 06.06.04, 20:21
                                                    Tak czy owak ciekawe
                                                  • camelot Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 20:23
                                                    A czy ktoś pamięta linię 24 na Tuwima przejazd przez tory kolejowe w okolicy
                                                    Targowej i piekarnię przy tych torach do której motormani wyskakiwali rano po
                                                    bułeczki czy chlebek zatrzymując swój tramwaj pomiędzy przystankami.
                                                  • Gość: Bart Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.tpnets.com 06.06.04, 22:08
                                                    przez tory kolejowe?
                                                  • jasam Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... 06.06.04, 23:33

> przez tory kolejowe?

do Gazowni
                                                    pozdr.
                                                  • Gość: Bart Re: linia 14 -dw.kaliski-parkowa-radwanska....... IP: *.tpnets.com 07.06.04, 00:20
                                                    Dzięki
                                    • yarro Re: Szpital przy Żeromskiego...? 06.06.04, 17:57
                                      Od której strony?
                                      • camelot Re: Szpital przy Żeromskiego...? 06.06.04, 18:00
                                        W bramie głownej od strony Żeromskiego
                                        • Gość: Zgierzanin Czy na 21 były przeguby? IP: *.lodz.msk.pl / 81.219.192.* 06.06.04, 21:38
                                          Mam pytanie do autora zdjęć-kiedyś już zadałem to pytanie na forum,ale na 100%
                                          nie ustaliliśmy-czy na linii 21 jeżdziły przeguby?(Bo osobiście stawiam,że
                                          jeżdziły-tak przynajmniej pamiętam).
                                          Przy okazji oczywiście gratuluję pięknych zdjęć i niecierpliwie czekam na resztę
                                          (zwłaszcza że mają być ze Zgierskiej :)
                                          Pozdro-KJ
                                          • camelot Re: Czy na 21 były przeguby? 06.06.04, 21:49
                                            Powiem prawdę nie wiem i nie pamietam. Ale postaram się to sprawdzić.
                                          • Gość: luki Re: Czy na 21 były przeguby? IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 22:12
                                            Mało i rzadko, ale bywały, nawet na początku lat 90. Helenówek miał co najmniej
                                            jedną brygadę.

pzdr,
                                            luki
    • Gość: Bart Koziny IP: *.tpnets.com 06.06.04, 23:03
      kto pamięta co się stało z tymi rozjazdami po 9.1.1978?
      • pawel-strzalka Re: Koziny 06.06.04, 23:22
        czy ja dobrze widzę na zdjęciu, że przez włókniarzy przebiegał tylko jeden tor?
        • Gość: Bart Re: Koziny IP: *.tpnets.com 06.06.04, 23:25
          Dobrze widzisz.
          • pawel-strzalka Re: Koziny 06.06.04, 23:36
            a z czego to wynikało? z tego że jeden tor jest tanszy niż dwa, czy na
            srebrzyńskiej też był jeden?
            • Gość: luki Re: Koziny IP: *.toya.net.pl 06.06.04, 23:41
              E tam, jeden w jedną stronę, drugi w drugą. A, że przejazd był przez pętlę, to
              były znacznie oddalone od siebie. Zresztą oba można jeszcze dziś odnaleźć:

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/torowisko74.jpg

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/torowisko75.jpg

www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/torowisko76.jpg
              • pawel-strzalka Re: Koziny 06.06.04, 23:48
                thx, moja ciekawosc została zaspokojona w 100%
                • Gość: luki Re: Koziny IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 00:01
                  :)

Przy okazji mam pytanie, może camelot będzie wiedział. Czy nie było czasem
                  podobnego przejazdu przez pętlę Włókniarzy/Legionów?

pzdr,
                  luki
                  • Gość: STUDI Re: Koziny IP: *.prokom.pl 07.06.04, 14:00
                    luki - w zasadzie nie. Tor z AL. Wlokniarzy wjezdzajacyna ta petle biegl blisko skretu z Legionow w Al. Wlokkniarzy i na dodatek w obrebie skrzyzowania.

Obenca petle jest cofnieta w skierunku wschodnim. Po stamy torzez sa slady, i takie mozna odnalezc po tym wjezdzi na petle.

O ile dobrze kojarze to na ta petle dojezdzala linia 7 a linie 9 jezdizla dalej na Zdrowie. To ze 7 to logiczne bowiem wszesniej konczyla trase przy Zeligowskiego.

• zielak820 Re: Koziny 08.06.04, 10:23
                      Gość portalu: STUDI napisał(a):

> O ile dobrze kojarze to na ta petle dojezdzala linia 7 a linie 9 jezdizla
                      dalej
                      > na Zdrowie. To ze 7 to logiczne bowiem wszesniej konczyla trase przy
                      Zeligowsk
                      > iego.
                      >
                      Racja, "7" jeździła do pętli TOWAROWA, czyli dzisiejsza: Legionów/Włókniarzy
                  • camelot Re: Koziny 07.06.04, 15:50
                    Do momentu wybudowania tramwaju w aleji Włokniarzy pętla przy Legionów
                    wygładała inaczej. Układ torów był taki jak dzisiaj. Ale należy pamietać że pod
                    wiaduktem była osobna trasa dla tramwajów i osobna dla samochodów. Jak się
                    jechało ze zdrowia mniej więcej na dzisiejszym środku aleji włokniarzy był
                    rozjazd prosto w Legionów tak jak dzisiaj ale w prawo pod lekkim kątem tak aby
                    był prosty wjazd na te tory co dzisaij idą z pętli w kierunku Zielonej. Wtedy 9
                    jechała tymi torami do centrum. Ciekawostką był fakt linii jednotorowej na
                    odcinku Zielonej od skrętu do Legionów. Teraz są tam dwa tory i 9 jedzie po
                    nich do centrum.
      • Gość: S.N. Re: Koziny IP: *.zdnet.com.pl 07.06.04, 00:53

> kto pamięta co się stało z tymi rozjazdami po 9.1.1978?

Skręt z Teofilowa przez pętle do miasta dosyć szybko był odłączony (sieć i
        zwrotnice).
        Łuk ze srebrzyńskiej w Al. Włókniarzy (na Teofilów)jeszcze w latach 80 tych był
        w pełni przejezdny i czasem (choć bardzo rzadko) używany. Widziałem czasem N-kę
        techniczną, a czasem tylko ślady wyżłobionego piasku z rowka szyny po "użyciu".
        Przejezdność ww skończyła się, gdy kierowca wywrotki przejechał Al. Włókniarzy
        na północ z podniesioną skrzynią i zerwał sieć trakcyjną na skręcie. MPK nie
        naprawiło przewodów tylko je zwinęło. Potem zdemontowano zwrotnice. Dokładnych
        dat niestety nie pamiętam.
        Pozdrawiam
        S.N.
        • Gość: Bart Re: Koziny IP: *.tpnets.com 07.06.04, 01:05
          Superowo, dzięki!
        • yarro Re: Koziny 07.06.04, 09:33
          Gość portalu: S.N. napisał(a):

> Przejezdność ww skończyła się, gdy kierowca wywrotki przejechał Al. Włókniarzy
          > na północ z podniesioną skrzynią i zerwał sieć trakcyjną na skręcie. MPK nie
          > naprawiło przewodów tylko je zwinęło.
          --
          ROTFL Buhahahahahaha :)))))
          • Gość: STUDI Re: Koziny IP: *.prokom.pl 07.06.04, 09:56
            To byl wtedy czarny dzien komunikacji tramajowej w Lodzi. Ten kierowca jadac z podniesiona skrzynia wywrotki scial trakcje tramwajowa jadac przez cala praktycznie Lodz.
            Byl niezly paraliz - tramwaje praktycznie w ogole nie jezdzily a autobusy nie bylyl w stanie zastapic niefunkcjonujacych linii tramajowych.

Kierowca sie glupio tlumaczyl ze mu sie sama szkrynia podczas jazdy podniosla, a to ponoc bylo technicnznie niemozliwe. Wywrotki miely blokade zaplonu silnika gdy bylyl podniesiona szkrynia.

Pomyslcie sobie ze praktycznie kazda linia tramajowa miejska byla nie przejezdzna na swojej trasie.

Polnocna czesc miasta - obslugiwana przez Hleenowek i Tramajowa stanowila jedna wyspe, druga - obslugiwana przez Chocianowice i Dabrowskiego - stanowila druga wyspe, i trzecia mala samodzienlna enklawe obslugiwal Brus.

• yarro Re: Koziny 07.06.04, 09:59

> To byl wtedy czarny dzien komunikacji tramajowej w Lodzi. Ten kierowca jadac z
              > podniesiona skrzynia wywrotki scial trakcje tramwajowa jadac przez cala
              > praktycznie Lodz.
              --
              Jezu... Szkoda, że go nie zabiło. No ale precież nie mogło - wiem wiem.

Ale czemu palant się nie skapnął, że tnie druty??
              • Gość: STUDI Re: Koziny IP: *.prokom.pl 07.06.04, 13:56
                Chcial jak najszybciej zwiac.
                Po prostu bal sie ze jak sie zatrzyma to raczej na dobre.

• Gość: luki Re: Koziny IP: *.toya.net.pl 07.06.04, 14:41
                  Z tego co ja pamiętam, to chodziło o to, że był pijany jak bela i nawet nie
                  docierało do jego łepetynki, że zrywa druciki. :)
                  • Gość: STUDI Re: Koziny IP: *.prokom.pl 07.06.04, 15:21
                    Tlye ze nie interesowano sie w mediach, tfuj pulbikatorach ( ;) ) samym kierowca. Problemem do nalgosnienia byl paraliz miasta.
                    Ludzie nie mogacy dojechac do pracy itd.
                    Wiec w sumie malo o kierowcy w wiele szumu bylo o tym ze nic nie jezdzi....

Inny paraliz komunikacyjny to ostatnia z ciezkich moroznych zim:. 1986-1987. Wtedy zdaje sie mowino pulbicznie o nowych liniach i na stale przestawionych zwrotnicach. Tak aby przekladania zamarznietych zwrotnic ograniczyc do minimum.
                    Autobusy jezdzily ... tak sobie raz na godizne, lub poltorej....

Co do tej zimy , to wtedy na Strykowskiej utknely dwa plugi zasypujac sie nawzajem a i jedyny w tedy wirnikowy tez utknal.
                    Powtorzyla sie sytuacja z 1978/1979 roku kiedy to na Lupkowej i Krysztalowej byl intensywny ruch smaochodow bezskutecznie probujacych sie wydostac ze sniezje pulapki.
            • Gość: M.E. Re: Koziny IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 15:40

> Kierowca sie glupio tlumaczyl ze mu sie sama szkrynia podczas jazdy
              podniosla,
              > a to ponoc bylo technicnznie niemozliwe. Wywrotki miely blokade zaplonu
              silnika
              > gdy bylyl podniesiona szkrynia.

Nie widziałeś nigdy wywrotki jadącej z podniesioną skrzynią? Normalna praktyka,
              to odjazd z miejsca wyładunku z podniesioną skrzynią (na dobrą sprawę jedyny
              sposób całkowitego jej opróżnienia) i opuszczanie jej w czasie jazdy. Widocznie
              zapomniał opuścić. Dziwne, tylko, że nie widział w lusterku wstecznym, że
              skrzynia jest podniesiona.
              • Gość: STUDI Re: Koziny IP: *.prokom.pl 07.06.04, 15:47
                To mowil ojciec kumpla z podstawowki co byl pozniej dyrektorem lodzkiego PKS'u. Bo oficjalne komunikaty mowily ze skzrynia sama mu sie podniosla podczas jazdy..... Wracajac do watku - Ponoc w tedy te ciezarowki mialy zabezpieczenia przed podniesieniem sie skrzyni podczas jazdy. Zabezpieczenie dosc proste mechaniczne.
                • Gość: M.E. Re: Koziny IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 17:44
                  Jakiś zwykły zatrzask. Nie miały natomiast układu unieruchamiającego silnik
                  przy podniesionej skrzyni. To zupełnie co innego.
        • zielak820 Re: Koziny 08.06.04, 10:28
          skręt ten zlikwidowana z powodu dużej ilości kolizji tramwaj-samochód
          • Gość: Bart Re: Koziny IP: *.tpnets.com 08.06.04, 11:36
            Racja, racja. To nam uświadamia, jak duży był rch na al. Włókniarzy juz wtedy.
            A co dzisiaj się dzieje...
    • Gość: Paweł Re: galeria historyczna 27-łódzkie tramwaje-refle IP: 217.153.198.* 08.06.05, 12:17
      przy obecnym dołku na forum warto przypomnieć moim zdaniem najciekawszą
      dyskusje jaką znam na forum i niech tak szybko jej nie archiwizują

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka