Dodaj do ulubionych

List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi

09.11.11, 11:35
Niestety smutne ale prawdziwe !! To miasto z roku na rok przedstawia się coraz gorzej , przyszłości dla młodych ludzi nie ma , imprez artystycznych jest jak na lekarstwo , dziwnym trafem miasto stać na fundowanie bzdetnych prezentów , na podróże wszelkiej maści urzędników a nie stać na porządnego sylwestra , organizację imprez .
Obserwuj wątek
    • Gość: lodzianin List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 11:39
      Popieram, nieudolne władze spowodowały, ze jestesmy 100 lat za murzynami ... i to juz od wielu lat tak sie dzieje!!!
      • Gość: obserwator Tanie alkohole IP: *.as13285.net 10.11.11, 01:50
        Przybyło monopolowych, można pić całą dobę w każdej dzielnicy.
      • Gość: obserwator Powszechny Exodus IP: *.as13285.net 10.11.11, 01:54
        Tak wyjechałem i nie żałuje chociaż kocham to miasto bo się w nim wychowałem, wykształciłem itd.
        ale
        kiedy przyjeżdżam to mnie krew zalewa jak widzę powiększającą się przepaść między Łodzią i innymi miastami wojewódzkimi.
        Ostatnią rzeczą która trzyma to miasto przy życiu są szkoły wyższe, filmówka już nie ta sama- idzie w dół, reszta jeszcze się jako tako trzyma. Jak szkolnictwo wyższe upadnie to będzie to największa dziura w Polsce.
        Studenci nakręcają to miasto, bez nich to "robotniczy dom starców" Ludzi w wieku produkcyjnym ubywa w zastraszającym tempie. Magistrat przespał 20 ostatnich lat i obawiam się że jest już za późno cokolwiek by się chciało na ten temat powiedzieć.
        Perełki jak Manufaktura to kropelka w morzu biedy.
        Zaczęło się od skasowania Parady Techno- pierwszą taką imprezę w Polsce i tej części Europy , Potem był Camerimage, następnie Festiwal Czterech Kultur, (Kropiwnickiego powinni Łodzianie powiesić przed Urzędem Miasta na przestrogę dla następców)niedługo nie zostanie nic bo nie ma szerokiej koalicji na rzecz miasta.
        Dworzec Łódź Fabryczna będzie super miejscem na przesiadkę za 10lat (jak Bóg da), bo kto tu wysiądzie.
    • Gość: ja A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania ? IP: *.pl 09.11.11, 11:41
      A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania ?
      • pilot.pirx.2006 Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 11:44
        Co robię dla Łodzi? Pracuję, płacę podatki, nie śmiecę, nie parkuję byle jak i sprzątam kupy po psie. Po to wybieramy reprezentację, żeby zaspokajała potrzeby zbiorowe mieszkańców. Co, za swoją pensję mam zorganizować imprezę na Placu Wolności? Odrób lekcje z umowy społecznej i nie małpuj Kennedy'ego.
        • Gość: . Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 12:33
          > Co robię dla Łodzi? Pracuję, płacę podatki, nie śmiecę, nie parkuję byle jak i sprzątam kupy po psie.

No wiesz. Ja robię to samo, za wyjątkiem sprzątania po psie, ale tylko dlatego że go nie mam.

> Po to wybieramy reprezentację, żeby zaspokajała potrzeby zbiorowe mieszkańców.

No właśnie. Potrzeby zbiorowe mieszkańców. najlepiej bieżące a nie incydentalne.
          Mnie bardziej interesuje prosty chodnik, prawidłowo funkcjonująca komunikacja, przedszkola pracujące dłużej niż do 15:00 itp. Takie problemy mnie dotykają NA CO DZIEŃ.

> Co, za swoją pensję mam zorganizować imprezę na Placu Wolności?

Incydentalne imprezy typu święto jednej czy drugiej ulicy, sylwester itp jakoś nie kręcą wielu osób. Wydawanie kilku milionów, tylko po to, aby garstka ludzi przyszła, porozbijała butelki i zaśmieciła przy okazji okoliczne ulice, to lekka przesada.
          W pełni popieram decyzję władz miasta.
          • pilot.pirx.2006 Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 13:06
            Zgaduję, że twoje potrzeby w zakresie rozrywek w pełni zaspokajają seriale w TV. Jeżeli Twoje życie to tylko dom-praca i praca-dom to nic dziwnego, że najbardziej Twoją uwagę przykuł akurat chodnik. Miasto musi być żywe, żeby chciało się w nim żyć a nie tylko spać po pracy.
            • Gość: miejscowy a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? IP: 217.97.129.* 09.11.11, 13:10
              Muzeum, teatr, kino, filharmonia, opera, koncert?
              • pilot.pirx.2006 Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? 09.11.11, 13:56
                A może inaczej zapytam: Czy widziałeś kiedyś w Łodzi turystę?
                • Gość: . Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 14:44
                  Nie odpowiedziałeś na wcześniej zadane pytanie.
                  • pilot.pirx.2006 Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? 09.11.11, 14:47
                    Po co Ci ta wiedza?
                    • Gość: . Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 15:15
                      > Po co Ci ta wiedza?

Mnie akurat ta wiedza nie jest do niczego potrzebna. Nie ja pytałem, nie ja oczekuję na odpowiedź. Widzę jednak że sprawia ci to kłopot i uciekasz od odpowiedzi, a to o czymś świadczy.

Narzekasz, że w mieście nic się nie dzieje. Zatem pragnę Ciebie poinformować o pikniku:
                      wiadomosci.onet.pl/regionalne/lodz/w-piatek-odbedzie-sie-piknik-niepodleglosciowy,1,4902530,region-wiadomosc.html

Listy obecności co prawda nie będzie, ale jak sądzę stawisz się jako pierwszy i to z całą rodziną.
                      • pilot.pirx.2006 Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? 09.11.11, 15:20
                        Nie mam problemu z odpowiedzią w sensie treści merytorycznej. Nie odpowiedziałem dla zasady - bo pytanie mi się nie podobało.
                      • pilot.pirx.2006 Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? 09.11.11, 15:24
                        Nie bardzo mam ochotę poza tym pisać obcej osobie gdzie bywam i gdzie ewentualnie będę. Skąd mogę wiedzieć, że nie jesteś łysym małpoludem, który dostał piany czytając moje wypowiedzi o kibolach i kombinuje swoim gadzim móżdżkiem gdzie i jak rozwalić mi ryj pałką? Hę?
                • Gość: mike Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? IP: *.cm.p.lodz.pl 09.11.11, 16:09
                  Ja widziałem - nie raz. Przedewszystkim zagraniczni, ale polscy też się zdarzają. Śmiem też twierdzić, że wręcz przeciwnie: oferta kulturalna Łodzi z rok na rok jest coraz lepsza. Filharmonia ciągle podnosi swój poziom, pojawiają się nowe i ciekawe festiwale, Teatr Muzyczny też się rozwija, w każdym teatrze można znaleźć dla siebie coś ciekawego.

Co innego, to to czy miasto radzi sobie w organizacji masowych imprez kulturalnych - takich jak sylwestry, itp. Tutaj zgoda - nie radzi sobie. Ale pytanie jest czy musi? Teza postawiona w liście, że na całym świecie w każdym mieście są sylwestry miejskie i inne tego rodzaju imprezy jest w dość oczywisty sposób naciągana.

Raz już miasto podeszło do problemu organizacji dużego sylwestra? Duży sylwester był, poszedł w telewizji - i co? I nic. Nic to w zasadzie nie zmieniło, a kosztowało sporo. Krytycy (w tym zawsze gotowa Łódzka Gazeta Wyborcza) oczywiście byli niezadowoleni, bo kosztowne, bo Kościuszko w tubie, etc., etc.

Moja propozycja jest jedna: skoro mechanizm organizacji festiwali w Łodzi jako-tako działa i funduje nam takie atrakcje jak Soundedit czy Light Move Festival, to może zastanówmy się nad zorganizowaniem sylwestra właśnie jako jednodniowy festiwal? Niech nie organizuje go UMŁ, ale jakaś fundacja - a środki niech pochodzą tylko w częsci od miasta. Nie zapraszajmy gwiazd, tylko zróbmy jakiegoś "małego", niezależnego sylwestra. I tak większość będzie niezadowolona (bo "Dla kogo taki sylwester? Dla garstki dziwaków? A gdzie mają się bawić zwykli Łodzianie, o nich nikt nie pamięta!"), ale może chociaż wspomoże to jakoś promocję miasta.

Tylko potrzeba zawiązać fundację/stowarzyszenie. W tym roku to już za późno, ale może w przyszłym by już można?
                  • Gość: Obserwator Re: a ty jaki bilet ostatnio kupiłeś ? IP: *.as13285.net 10.11.11, 01:45
                    Przemawia przez Ciebie patriotyzm lokalny, pomieszkaj gdzie indziej to pogadamy.
            • pstryczek-elektryczek Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 13:35
              pilot.pirx.2006 napisał:
              > Zgaduję, że twoje potrzeby w zakresie rozrywek w pełni zaspokajają seriale w TV
              > . Jeżeli Twoje życie to tylko dom-praca i praca-dom to nic dziwnego, że najbard
              > ziej Twoją uwagę przykuł akurat chodnik. Miasto musi być żywe, żeby chciało się
              > w nim żyć a nie tylko spać po pracy.
              I jedna impreza noworoczna typu umpa-umpa zmieni miasto?
              • pilot.pirx.2006 Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 13:42
                Będzie jednym z elementów, które zmienią miasto. Jak nic się nie będzie działo - to w 2012 już we wrześniu więcej ludzi zarezerwuje sylwestra gdzieś indziej. Gdzieś indziej wydadzą pieniądze - w miejscach zarządzanych przez ludzi z biznesowym nosem.
                • pstryczek-elektryczek Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 14:08
                  pilot.pirx.2006 napisał:
                  > Będzie jednym z elementów, które zmienią miasto. Jak nic się nie będzie działo
                  > - to w 2012 już we wrześniu więcej ludzi zarezerwuje sylwestra gdzieś indziej.
                  > Gdzieś indziej wydadzą pieniądze - w miejscach zarządzanych przez ludzi z bizne
                  > sowym nosem.
                  A to od kiedy wejście na publicznego sylwestra jest płatne? Lepszą promocją dla miasta byłby kilkudniowy festyn pod jakimś ciekawym tytułem niż jedna nocna impreza.
                  • pilot.pirx.2006 Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 14:15
                    Wiadomo, że nie jest płatne - tak jak każda miejska, plenerowa impreza. Ale to trzyma ludzi na miejscu, zostaną w Łodzi, w Łodzi kupią żarcie, alkohol, fajerwerki, imprezowe gadżety, z imprezy wrócą łódzkimi taksówkami. Nawet plenerowy sylwester "za darmo" to wydatek. Niech tą kasę wydają w Łodzi, skoro i tak ją gdzieś wydadzą.
                    • pstryczek-elektryczek Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 14:22
                      pilot.pirx.2006 napisał:
                      > Wiadomo, że nie jest płatne - tak jak każda miejska, plenerowa impreza. Ale to
                      > trzyma ludzi na miejscu, zostaną w Łodzi, w Łodzi kupią żarcie, alkohol, fajerw
                      > erki, imprezowe gadżety, z imprezy wrócą łódzkimi taksówkami. Nawet plenerowy s
                      > ylwester "za darmo" to wydatek.
                      Własne fajerwerki są zakazane na takich imprezach, z alkoholem też jest różnie. Jedzenie chyba tylko na imprezach dla bezdomnych (z całym szacunkiem dla nich) jest za darmo, albo płacisz za restaurację, albo każdy coś przynosi ze sobą. Po za tym, ile więcej zjesz na sylwestra niż w normalny dzień? Taksówki w sylwestra? Chyba nigdy nie próbowałeś złapać albo chociaż dodzwonić się. W moim mniemaniu impreza sylwestrowa w domu czy na ulicy różni się tylko tym że w domu trzeba posprzątać.
                      • pilot.pirx.2006 Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 14:25
                        Teraz to już się czepiasz. Wróciłem z Sylwka kiedyś taksą - było to około 4.00. Nie mówię, że mają petardy odpalać w tłumie i tłuc butelki na głowach. Generalnie - kto się bawi w Łodzi na miejskim sylwestrze w Łodzi wyda na to kasę. Jak gdzieś pojedzie - wyda gdzieś indziej, no nie zaprzeczysz temu.
            • pilot.pirx.2006 Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 13:39
              Kupiłem.
              • Gość: miejscowy chyba na tramwaj IP: 217.97.129.* 09.11.11, 13:42
                i to przez pomyłkę
                • Gość: si Re: chyba na tramwaj IP: *.t-mobile.pl 09.11.11, 13:47
                  Od płacenia za komunikację miejską warto zacząć, bo głupie jeżdżenie na gapę to okradanie nas wszystkich...

• pilot.pirx.2006 Re: chyba na tramwaj 09.11.11, 13:51
                    Nie tylko na tramwaj kolego sympatyczny. Ale skoro tu jesteśmy: MPK za 2,40 zł funduje mi serial akcji p.t. "Nie wiemy czy dowieziemy cię z Centrum na Górną w czasie pozwalającym na odebranie dziecka przed 17.00 - rozkład jazdy to oczywiście teoria". Kanara w MPK nie widziałem już z rok, ale płacę, bo okradając MPK w Łodzi okradam siebie.
                    • Gość: Dr.Who Re: chyba na tramwaj IP: *.193.162.122.tvsat364.lodz.pl 09.11.11, 14:16
                      A ja niestety nie płacę. Mieszkam na Widziewie na Gorkiego, po 18 lub/i w weekendy nie ma szans żeby kupić gdzieś po drodze na tramwaj bilet, o motorniczym nie wspominając. Bez przesady, nie będę drałował po całym osiedlu w poszukiwaniu biletu, jak się szanownemu MPK nie chce o to zadbać.
                    • Gość: . A jednak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 14:56
                      > Nie tylko na tramwaj kolego sympatyczny. Ale skoro tu jesteśmy: MPK za 2,40 zł
                      > funduje mi serial akcji p.t. "Nie wiemy czy dowieziemy cię z Centrum na Górną w
                      > czasie pozwalającym na odebranie dziecka przed 17.00 - rozkład jazdy to oczywi
                      > ście teoria". Kanara w MPK nie widziałem już z rok, ale płacę, bo okradając MPK
                      > w Łodzi okradam siebie.

No widzisz pilot.pirx.2006. Jak się zastanowisz to dochodzisz do tego że bolączką miasta nie tylko jest brak imprez, ale również, dotykająca nas na co dzień, nieefektowna komunikacja...
                      • pilot.pirx.2006 Re: A jednak... 09.11.11, 15:06
                        To jest tylko kolejny dowód na schizofreniczną politykę władz miasta:
                        1. Przyciągnijmy młodych ludzi do miasta? Ale na kulturę i rozrywki szkoda nam kasy - niech się włóczą po osiedlach. Kto po studiach w Łodzi tu zostanie? - Taki jełop jak ja, który dał się nabrać na zaklęcia urzędników, że w końcu będzie lepiej, ciekawiej.
                        2. Zrównoważony transport. Zamknijmy dla samochodów Kilińskiego i inne ulice, żeby mieszkańcy swoimi autami nie korkowali miasta. Co w zamian: ograniczenie liczby kursów MPK i rozkład jazdy z sufitu.
            • Gość: . Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 14:42
              > Zgaduję, że twoje potrzeby w zakresie rozrywek w pełni zaspokajają seriale w TV.

PUDŁO. Seriale w TV mnie nie kręcą. Zresztą oferta tv jest na niszowym poziomie i już dawno przestała mnie interesować. Okazjonalne zerknięcie w to pudełko trudno nazwać oglądanie.

> Jeżeli Twoje życie to tylko dom-praca i praca-dom to nic dziwnego, że najbardziej Twoją uwagę przykuł akurat chodnik.

To akurat był przykład.
              Widocznie nie bywasz w domu, albo nie pracujesz skoro nie zauważasz codziennych bolączek mieszkańców tego miasta. Jeżeli ktoś żyje od balangi do balangi, to rzadko kiedy trzeźwieje a tym samym nie patrzy trzeźwo na to co go otacza.

> Miasto musi być żywe, żeby chciało się w nim żyć a nie tylko spać po pracy.

OK. Zgadza się. Ale nie za wszelką cenę. Nie ochłapami łapanymi na ostatnia chwilę.
              Sylwester ten sprzed 2 lat przygotowywany był już od czerwca.
              Co chcesz zaoferować ludziom podejmując temat praktycznie w połowie listopada?
              Jeżeli miasto ma wydać dość duże pieniądze, na prowizoryczne fajerwerki, to lepiej niech sobie odpuści i się nie ośmiesza.
              • pilot.pirx.2006 Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania 09.11.11, 14:45
                Brakuje logiki w Twoim rozumowaniu - jesteś za tym miejskim Sylwestrem czy nie?
      • Gość: pawel Re: A ty co zrobiłeś dla Łodzi oprócz narzekania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 20:56
        Co zrobiłem? Moje podatki idą na Ciebie, mistrzu z urzedu.
        133 komentarze czyli sprawa jest ważna.
        Podajcie mnie do sądu ale Łódź to III liga, marazm i ... Detroit :(
      • Gość: Super Łódź Zostać, pić i płakać IP: *.as13285.net 10.11.11, 01:42
        Tak wyjechałem i nie żałuje chociaż kocham to miasto bo się w nim wychowałem, wykształciłem itd.
        ale
        kiedy przyjeżdżam to mnie krew zalewa jak widzę powiększającą się przepaść między Łodzią i innymi miastami wojewódzkimi.
        Ostatnią rzeczą która trzyma to miasto przy życiu są szkoły wyższe, filmówka już nie ta sama- idzie w dół, reszta jeszcze się jako tako trzyma. Jak szkolnictwo wyższe upadnie to będzie to największa dziura w Polsce.
        Studenci nakręcają to miasto, bez nich to "robotniczy dom starców" Ludzi w wieku produkcyjnym ubywa w zastraszającym tempie. Magistrat przespał 20 ostatnich lat i obawiam się że jest już za późno cokolwiek by się chciało na ten temat powiedzieć.
        Perełki jak Manufaktura to kropelka w morzu biedy.
        Zaczęło się od skasowania Parady Techno- pierwszą taką imprezę w Polsce i tej części Europy , Potem był Camerimage, następnie Festiwal Czterech Kultur, (Kropiwnickiego powinni Łodzianie powiesić przed Urzędem Miasta na przestrogę dla następców)niedługo nie zostanie nic bo nie ma szerokiej koalicji na rzecz miasta.
        Dworzec Łódź Fabryczna będzie super miejscem na przesiadkę za 10lat (jak Bóg da), bo kto tu wysiądzie.

• pilot.pirx.2006 List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi 09.11.11, 11:41
      Władza nic nie robi, by zmienić wizerunek tego smutnego jak pupa miasta. Nowy dworzec? Super - ale obawiam, się, że będą tam sprzedawać bilety raczej w jedną stronę. Nic się tu po prostu nie dzieje. Nic - poza event'ami organizowanymi przez centra handlowe. Władze miasta powinny wiedzieć czego ludziom trzeba - "chleba i igrzysk". Z tym chlebem to wiadomo - trzeba ściągać inwestycje to chleb będzie, ale igrzyska - tutaj zdecydowanie brakuje fantazji, wizji, polotu.
      • Gość: marco Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.bajtkom.pl 09.11.11, 12:11
        Ale z tego co pamiętam w wakacje były igrzyska - koncert ESKI czy ZETki w Manufaturze. Byłem i było super! Później czytałem, że to wielka kupa była, że wyrzucone pieniądze itp. To do diaska, to dobrze cz ynie? Ja chcę takich koncertów więcej. Malkonteci wy
        • brucemajster Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 12:13
          I właśnie o to chodzi aby było więcej takich eventów aby ludzie mieli gdzie się bawić i spędzić wolny czas a na chwilę obecną spędza się czas w marketach włócząc się bez sensu !
          • Gość: gość Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.xdsl.centertel.pl 09.11.11, 12:30
            no ale ci pisze, że jak była impreza to też było źle, bo pieniądze niepotrzebnie miasto wydało. Pewnie jak by miasto chciało wydać na Dodę 2 mln to by te same osoby tutaj narzekały, że w MPK brudno, a miasto marnuje pieniądze na głupoty
    • Gość: xxxx Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.11, 11:45
      Dajcie spokój, to miasto jest już stracone, tutaj myśli się tylko jak sobie dać premię i utrzymać stołek a najlepiej jeszcze sobie znajomych powkręcać żeby było koło wzajemnej adoracji, w tym mieście nie da się nic zrobić bo nie ma pieniędzy i nie będzie bo są wydawane na bzdury więc skąd pieniądze na imprezy kulturalne ? najważniejsze rzeczy nam zabrano , pozostały zasrane chodniki, śmierdzące przejścia podziemne i dziurawe drogi. I jak tu się nie dziwić że ludzie stąd spieprzaja? Dzięki Bogu nie mieszczam w tym mieście.................
      • Gość: xxxx Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.11, 11:47
        dodam jeszcze że mamy nikomu niepotrzebną drogą na 200% budżetu halę sportową i mięśniaki z UM postawią jeszcze stadion dla za chwile drugoligowego klubu, BRAWO!!!!!
        • Gość: dyl Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 13:00
          > skąd pieniądze na imprezy kulturalne ?

Mógłbyś wymienić kilka rodzajów imprez kulturalnych, których ci brak, bo nie wiem jakie masz na myśli. Ja osobiście na brak imprez kulturalnych w Łodzi nie narzekam i nie rozumiem o co ci chodzi.
    • Gość: ldz List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 11:46
      Czy autor tego listu brał pod uwagę to że miasto to ogromna zbiorowość mieszkańców, służb, instytucji itp itd, a miejski sylwester to tylko jeden dzień w całym roku? Jeśli ma zabraknąć pieniędzy na dzieci w przedszkolu czy na remont kamienicy czy też na remont drogi (można by tak bez końca), ponieważ miasto wydało pieniądze na sylwestra to jestem za tym, aby takiego sylwestra nie było. Jestem tuż przed 30stką, w Łodzi się urodziłem, studiowałem, mam własną firmę i w żaden sposób sylwester miejski lub jego brak nie wpływa na moją ocenę miasta jako całość i nie sprawi że się spakuje i wyjadę, ponieważ miasto nie zorganizowało sylwestra... Pytanie moje: jaką wartość miał sylwester z prog. 2 na którym występowała Doda i Rodowicz? Czy miasto dzięki temu stało się atrakcyjniejsze? Nie sądzę. Czy to spowodowało że ktoś nie wyjechał z Łodzi? Nie sądzę.
      Czy mieszkańcy Łodzi jeżdżą codziennie do Wawy bo tam będzie sylwester? Nie, bo tam jest praca!
      Ważniejsze jest dla mnie to co się dzieje w mieście w pozostałe 365 dni w roku a nie czy miasto zorganizowało miejskiego sylwestra, ponieważ nie byłem nigdy na żadnym.
      • Gość: xxxx Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.11, 11:49
        czyli jest az tak dobrze? nie jest dobrze ani z sylwestrem ani z cala reszta, moze jakbys byl skazany na prace w fabrykach zyletek to bys inaczej podchodzil
        • Gość: si Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.t-mobile.pl 09.11.11, 13:06
          Prawomocnym wyrokiem sądu jesteś skazany na pracę w fabryce żyletek?
      • pilot.pirx.2006 Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 11:53
        Fabryki i miejsca pracy to nie wszystko. Jak nie będzie event'ów, stałych imprez i życia kulturalnego to to miasto wymrze. Miejsca pracy to nie wszystko jeśli po pracy nie ma co robić. Sylwester to tylko jestem z głównych przykładów niechciejstwa władzy. Nawet jeśli powstaną super miejsca pracy to co? Ludzie wyprowadzą się do małych miasteczek wokół gdzie nieruchomości są tańsze a do Łodzi będą jeździć tylko do pracy. Co trzyma łodzian pracujących w Warszawie w tym smutnym mieście? Tylko ceny nieruchomości, gdyby metr kwadratowy w stolicy staniał do 5000PLN to już by ich tu dawno nie było.
        • Gość: Łodzianin Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: 130.138.227.* 09.11.11, 16:02
          Co by było gdyby...tyle ze metr w stolicy kosztuje 9000zł:) a w Łodzi 4000zł.Ot różnica. Miałem propozycje pracy za 9000zł brutto ale zrezygnowałem;) Lepiej w Łodzi za 70% tej kwoty.
    • Gość: derik List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: 194.181.93.* 09.11.11, 11:48
      Świetny i tym samym niestety smutny mail przesłany do UMŁ. Niestety popieram, niestety nic się w tym mieście nie dzieje i niestety nic się nie będzie działo. Jedyną rozrywką dla mas (choć i to wydaje się wątpliwe) są albo wybory, albo otwarcie nowego marketu, albo ..... kogoś zastrzelą (wtedy głośno się mówi o Łodzi w caaaaałej Polsce - ale nie o taką promocje nam przecież chodzi). Pani Hanno - bardzo proszę coś zrobić i to natychmiast !!! W przeciwnym razie ludzie masowo będą popełniać samobójstwa - cyt. : "w tym smutnym, jak pi... mieście"...
    • Gość: nika_82 List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: 91.215.80.* 09.11.11, 11:48
      Zgadzam się całkowicie. Najłatwiej jest się tłumaczyć brakiem środków na wszelkie tego rodzaju przedsięwzięcia. Ale nie jest to tylko kwestia braku imprez masowych. W Łodzi młodzi ludzie nie mają absolutnie żadnych perspektyw. ŻADNYCH. Szczycimy się osiągnięciami naszych studentów UŁ i PŁ, którzy zaraz po ukończeniu edukacji wyjeżdżają do Wrocławia, Warszawy, Poznania i co gorsza za granicę. Ja wróciłam. I bardzo tego żałuję. Wierzyłam w moją Łódź. I spotkałam się z mega rozczarowaniem.
      Nie wiem czy jeszcze mi się uda. Czy może powinnam tak jak moi przyjaciele spakować się i wyjechać tam, gdzie bananowa młodzież bawi się do białego rana na imprezach zorganizowanych przez UM stolicy bez obaw o to, czy starczy jej do pierwszego?
    • Gość: anonim List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.home.aster.pl 09.11.11, 11:50
      wznieście hipermarket!
    • Gość: aloha List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: 217.153.164.* 09.11.11, 11:54
      Ohydne miasto, które nic nie oferuje. Kiedy o nim myślę mam depresję.
      Syf rządzi i układy - zero perspektyw - koszmarny zaścianek.
      Nienawidzę go choć mieszkam tu ponad 30 lat. - jak tylko będę miał sposobność to dam stąd nogę. Nastrój tego miejsca nadal przypomina mi szary przełom lat 80 i 90-tych
      • jolamarkiel Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 12:04
        Zgadzam się w 100%. Mieszkam ponad 50 lat w Łodzi i nie mogę tego miasta polubić. Myślę jednak, że nie pozwala na to polubienie przekrój społeczny. Naprawdę są tu dziwni ludzie. To właśnie spośród nich wybieramy rządzących. Tak było zawsze, w czasach PRL-u też nie mieliśmy szczęścia do gospodarza, ale wszyscy mieli pracę w tych "manufakturach" i niby było im dobrze.
        To bardzo smutne i żal mi jest tego miasta, które ma piękne budynki, sporo zieleni i nic poza tym
    • Gość: ~Witek List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: 81.168.254.* 09.11.11, 11:55
      KREATYWNE MIASTO I NIEKREATYWNE WŁADZE !!!
      Nie należę do osób, które narzekają. W zasadzie pierwszy raz zabieram głos w takiej sprawie. Całkowicie zgadzam się z autorem listu. Nie chcę zmieniać tematu i podawać kolejne przykłady nieudolności władz miasta, a które znam z autopsji, Przykłady, gdzie tematy, które służyć miały miastu i jego mieszkańcom, podawane na tacy zbywane były urzędniczą niemocą nawet, gdy zapewniane było ich finansowanie. Mocno liczyłem na obecne władze, a w szczególności na Panią Zdanowską. Ja mam swoje lata i niewiele potrzebują. Pewnie dlatego w strukturze mieszkańców Łodzi, procentowy udział takich jak ja ludzi jest coraz większy a procent ludzi młodych maleje. To nie jest odkrycie. Ale najbardziej denerwuje mnie reklamowanie Łodzi jako miasta KREATYWNEGO. Nie chodzi o słowo kreatywność. Chodzi o to, że ta reklama jest na ustach ludzi, władzach miasta, którzy postępują zupełnie inaczej.
      • Gość: mądra wypowiedź !! Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 14:19
        Gość portalu: ~Witek napisał(a):

> KREATYWNE MIASTO I NIEKREATYWNE WŁADZE !!!
        > Nie należę do osób, które narzekają. W zasadzie pierwszy raz zabieram głos w ta
        > kiej sprawie. Całkowicie zgadzam się z autorem listu. Nie chcę zmieniać tematu
        > i podawać kolejne przykłady nieudolności władz miasta, a które znam z autopsji,
        > Przykłady, gdzie tematy, które służyć miały miastu i jego mieszkańcom, podaw
        > ane na tacy zbywane były urzędniczą niemocą nawet, gdy zapewniane było ich fina
        > nsowanie. Mocno liczyłem na obecne władze, a w szczególności na Panią Zdanowską
        > . Ja mam swoje lata i niewiele potrzebują. Pewnie dlatego w strukturze mieszkań
        > ców Łodzi, procentowy udział takich jak ja ludzi jest coraz większy a procent l
        > udzi młodych maleje. To nie jest odkrycie. Ale najbardziej denerwuje mnie rekla
        > mowanie Łodzi jako miasta KREATYWNEGO. Nie chodzi o słowo kreatywność. Chodzi o
        > to, że ta reklama jest na ustach ludzi, władzach miasta, którzy postępują zupe
        > łnie inaczej.
    • Gość: Marian Koniuszko komu bije dzwon? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.11, 11:56
      List krótki, ale wiele w nim prawdy.

Proponuję, by Hania Z. oraz Iwona ŚK - uderzyły w kościelny dzwon. Na żałobę. I następnie się zwolniły i rozpoczęły pracę np. w McD's (mają dobre hasło "spotkajmy się" - w domyśle przy frytkach). Dzięki pracy za 600 na rękę oraz bezpośredniemu kontaktowi z klientem może nauczą się szacunku wobec ludzi?

Z rzeczy, które naprawdę są zabawne to fakt, że Iwona ŚK objęła patronat na łódzkimi targami książki jako Poseł RP, podczas, gdy jeszcze wybory się nie odbyły... Więc nie było takie pewne czy posłanką będzie.

Przypomnę: pani poseł zajmuje się kulturą tego miasta - więc może i Sylwestrem? Niestety, z kulturą ma tyle tylko do czynienia, ile obejrzy w tvn24 - czy było coś o niej.

Bo książek nie czyta. To pewne. Nawet nie wie skąd tytuł tego wpisu.

Może, by zrobić jakąś akcję
      ŁODZIANIE, OCKNIJCIE SIĘ!
      ?
    • old_lodzer jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią .... 09.11.11, 11:58
      zależy o zorganizowaniu tandetnej imprezy to wybacz, ale możesz spadać ... to miasto tonie, kasa jest pusta, zobowiązania i obietnice ogromne i jeśli tego nie widzisz toś głupi, albo głupia i niewiele pożytku miasto bedzie miało z ciebie .... zamiast do kieszeni Dody lub innej "artystki" i ich menagerów, te pieniadze powinny z większym pożytkiem iść np. na ogródek dla jakiegoś przedszkola ....
      • pilot.pirx.2006 Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią 09.11.11, 12:03
        Jest ochotnik do zgaszenia świtała. ;)
      • brucemajster Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią 09.11.11, 12:05
        Słusznie ludzie narzekają , sam poszedłem na wybory , miałem cichą nadzieje że P.Zdanowska coś zmieni w tym zasranym mieście ale jak widać dalej tkwimy w marazmie i szarości dnia codziennego . Ja wiem gdzie znaleźć kase w kieszeni urzędników obciąć im pensję to może wtedy dojrzeli by coś więcej zza biurka niż tylko czubek własnego nosa !!
        • pilot.pirx.2006 Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią 09.11.11, 12:06
          Kasa to jest - na stadiony dla przeciętnych drużyn, żeby kibole mieli gdzie wyzywać się od Zydów.
          • brucemajster Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią 09.11.11, 12:09
            Co do stadionu to uważam że takie miasto jak Łódź powinno mieć stadion z prawdziwego zdarzenia a nie Estadio De La Gruz , skoro inne miasta mają to Łódź też powinna mieć ale z drugiej strony dla kogo dla bandy debili i oszołomów którzy potrafią tylko i wyłącznie wyzywać się od żydów itp ??
            • pilot.pirx.2006 Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią 09.11.11, 12:14
              Niech już postawią ten stadion - ale nie dla chuliganów, niech tam się coś dzieje, żeby każdy chciał przyjść
            • pstryczek-elektryczek Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią 09.11.11, 12:19
              A po co następny stadion? W Łodzi stadionów wbrew pozorom jest dużo, są dostosowane poziomem do lokalnych drużyn i ich kibiców. Oprócz dwóch dużych stadionów piłkarskich mamy inne stadiony, np "Budowlanych" czy "Start", do tego są orliki, korty tenisowe, boiska do kosza etc. Duże imprezy typu koncerty można realizować w Atlas Arenie, a te gorszej klasy w Hali sportowej przy ulicy Skorupki. To że w mieście mamy na każdym osiedlu kościół nie znaczy że musi być też stadion i dworzec kolejowy. Szkoda wydawać pieniądze na zbędne inwestycje i później się tłumaczyć że jakaś tam inwestycja jest ważna ale brak kasy na jej realizację.
      • Gość: luk.pik Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią IP: *.wardynski.com.pl 09.11.11, 12:41
        Thumb up ;)
      • Gość: walczak walczak wa Re: jeśli twoja decyzja o związaniu się z Łodzią IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 14:26
        old_lodzer napisał:

> zależy o zorganizowaniu tandetnej imprezy to wybacz, ale możesz spadać ... to m
        > iasto tonie, kasa jest pusta, zobowiązania i obietnice ogromne i jeśli tego nie
        > widzisz toś głupi, albo głupia i niewiele pożytku miasto bedzie miało z ciebie
        > .... zamiast do kieszeni Dody lub innej "artystki" i ich menagerów, te pieniad
        > ze powinny z większym pożytkiem iść np. na ogródek dla jakiegoś przedszkola ...
        > .

Naiwniaku, one pójdą ale do kieszeni jakiegoś Candrowicza czy innego cwaniaka, a potem do podziału. Oszczędza sie na rozrywce i tym na co łodzianie czekaja okragły rok, a te oszczędnosci nie mają uzasadnienia jak sie patrzy na wydatki rzedu 37 mln. na coś co nigdy nie powstanie (sss, szklana rurka).
        Oszczędzać to powinni ci co rządzą i marnotrawią publiczna kasę- powinni na sobie oszczędzać, a nie na poszkodowanych przez ich nieudolność mieszkańcach!
        • old_lodzer pewnie masz rację ... 09.11.11, 14:31
    • Gość: xxxx List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.11, 11:59
      mamy nikomu niepotrzebną drogą na 200% budżetu halę sportową i mięśniaki z UM postawią jeszcze stadion dla za chwile drugoligowego klubu, BRAWO!!!!! a za chwile zrobia 30 drog remontow ktore sie rozwleka i znowu beda kosmiczne korki, wskazcie mi w europie miasto pow. 500tys. mieszkancow ktore nie ma obwodnicy a jest na przecieciu 2 waznych europejskich szlakow?? jakie byly przeboje z falą? komu to jest w ogole potrzebne?? niczego nie umieja porzadnie zrobic , sory! potrafia pieknie zbywac i sie tlumaczyc, z piotrkowskiej zrobili ulice jak kazda inna, miasto stracilo swoj czar , jeszcze 10lat temu to jakos wygladalo bo inne miasta byly przewaznie za nami, niestety od 10 lat sie nie zmienilo nic a cala reszta poszla do przodu i nasze miasto jest w ciemnej.......
      • Gość: xxxx Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.11.11, 12:03
        a zycie kulturalne toczy sie na manufakturze i w porcie - czyli w supermarketach
        • pilot.pirx.2006 Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 12:09
          A są to prywatne firmy. Opłaca im się wywalać kasę na imprezy - bo to im się później zwraca.
          • Gość: mike Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.cm.p.lodz.pl 09.11.11, 16:17
            Ale to źle, że prywatne firmy takie rzeczy organizują? Czy Ty myślisz, że to Ratusz Miasta Nowy Jork organizuje imprezę w NYC? Albo fajerwerki? Połowę imprez w Warszawie finansuje TPSA/Orange i jakoś Grokiewicz-Walc korona z głowy nie spada.
    • Gość: infected Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.11, 12:00
      zrobmy sylwestra na fabrycznym
      • brucemajster Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 12:07
        Ja proponuję powołać komisję śledczą oraz postawić krzyż przed UMŁ.
        • pilot.pirx.2006 Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 12:13
          A ja uważam, że my tu niesprawiedliwie naskakujemy na władze Łodzi, które ciężko pracują jeżdżąc wzorem opluwanego przez się Kropiwnickiego po świecie. Przecież to wina podatników, że za mało zarabiają i dlatego brakuje kasy. Chcecie imprezy - to zróbcie ją sami za swoje pieniądze, pani prezydent jest zajęta reklamą chińskich trampek na dworcu Chojny i nie ma czasu słuchać waszego narzekania.
    • Gość: M Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionami odb IP: *.net 09.11.11, 12:16
      Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionami odbije się potężną czkawką. Stadiony duuuużo kosztują, więc skądś trzeba wziąć kasę, a ta z nieba nie spadnie. Brak miejskiego sylwestra to dopiero początek stadionowych "oszczędności". Władza nie boi się normalnych ludzi, władza boi się kiboli, bo ci nie piszą durnych listów do Gazety, nie biją piany na forach internetowych itp, tylko idą z pikietą pod UM, drą mordę i straszą. Nie jestem wrogiem budowy nowoczesnego stadionu, bo takowy w dużym mieście być musi, ale na Boga, jeden wystarczy! Dlaczego kibolskie waśnie mają nas kosztować 2x200mln zamiast 1x200mln? 200 baniek to kupa kasy za którą wiele można zrobić...
      • Gość: dsdsds Re: Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionam IP: *.belchatow.vectranet.pl 09.11.11, 12:46
        masz racje za 200mln to ładny kawałek sródmiescia można zrobic ładnie.....ale coz czekamy na stadiony ktore beda za 3-5lat a frekwencja na Łksie 4tys na widzewie 6tys......masakra
      • wojcikmarcin Re: Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionam 09.11.11, 13:02
        Gość portalu: M napisał(a):
        > Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionami odbije się potężną czkawką. Stad
        > iony duuuużo kosztują, więc skądś trzeba wziąć kasę, a ta z nieba nie spadnie.
        > Brak miejskiego sylwestra to dopiero początek stadionowych "oszczędności". Wład
        > za nie boi się normalnych ludzi, władza boi się kiboli, bo ci nie piszą durnych
        > listów do Gazety, nie biją piany na forach internetowych itp, tylko idą z piki
        > etą pod UM, drą mordę i straszą. Nie jestem wrogiem budowy nowoczesnego stadion
        > u, bo takowy w dużym mieście być musi, ale na Boga, jeden wystarczy! Dlaczego k
        > ibolskie waśnie mają nas kosztować 2x200mln zamiast 1x200mln? 200 baniek to kup
        > a kasy za którą wiele można zrobić...

Jest zaledwie kilka miast gdzie dwie drużyny graja na jednym stadionie. Kilka na setki miast posiadających drużyny piłkarskie. Dodatkowo tam gdzie jest jeden stadion buduje się lub poważnie rozważa budowę drugiego. Można spojrzeć na przykład Turynu(Juve w tym roku wyprowadził się na własny stadion), Rzymu(Roma chce się wyprowadzić ze stadionu Olimpijskiego), Mediolan(Inter chce nowego stadionu) czy Monachium (TSV chce nowego stadionu) i wcale nie jest to dyktowane szowinizmem kibiców ale względami ekonomicznymi.
        Uczmy się na błędach innych!
        • wojcikmarcin Re: Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionam 09.11.11, 13:21
          wojcikmarcin napisał:

> Gość portalu: M napisał(a): Dlac
          > zego kibolskie waśnie mają nas kosztować 2x200mln zamiast 1x200mln? 200 baniek
          > to kup a kasy za którą wiele można zrobić...
          I jeszcze w tej kwestii.
          Miejski ma kosztować 200 MLN z kawałeczkiem z czego część (ok 20-30 mln choć tutaj mogę się mylić)to dodatkowa hala na 3000 miejsc! Oficjalnie będzie to hala rozgrzewkowa dla AA. Hala rozgrzewkowa na 3 tys miejsc. Właściciele ŁKS S.A. są również właścicielami ŁKS Koszykówka Męska - wnioski wyciągnijcie sobie sami.

W jednym miejscu będzie duża hala AA(10 tyś),mała (3 tyś) i stadion (16 tyś)
          już widzę jak policja wydaje zgodę na zorganizowanie jednocześnie koncertu w AA, meczu kopanej na MOSiR i koszykówki/siatkówki w małej hali
          No ale władza wie lepiej....
        • slowlywerot Re: Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionam 09.11.11, 14:07
          Spójrz teraz jakie drużyny wymieniłeś: JUVENTUS, ROMA, INTER, TSV,
          a o jakich rozmawiamy w dyskusji: Widzew, ŁKS....
          I miasta: Turyn, Rzym, Mediolan, Monachium
          A mówimy o Łodzi...teraz chyba pojmujesz dlaczego Łódź powinna mieć jeden stadion miejski?
          Pozdrawiam
        • old_lodzer a Łódź nie rózni sie przecież od Mediolanu .. 09.11.11, 14:30
          a przecież Łódź pod względem infrastruktury już niczym, poza oczywiście ilością stadionów nie różni się od Turynu, Mediolanu, Rzymu. Monachium, że o Londynie i Paryżu nie wspomnę .... durnyś ty, czy nas za durnych uważasz ?
          • pilot.pirx.2006 Re: a Łódź nie rózni sie przecież od Mediolanu .. 09.11.11, 14:42
            @old_lodzer - stójmy w miejscu w tej d....pie Polski i nie próbujmy niczego zmieniać, bo to kosztuje - o to Ci chodzi?
            • old_lodzer nie, nie stójmy w miejscu .... 09.11.11, 15:15
              idźmy do przodu, wykorzystujmy racjonalnie pieniądze, dla wszystkich Łodzian, poprawiajmy infrastrukturę, bezpieczeństwo , czystość , walczmy z szowinizmem i ksenofobią.... a wtedy opinia o Łodzi dobrze zarządzanej, czystej, bezpiecznej , z dobra komunikacją, przyjaznej dla mieszkańców i przyjezdnych, biznesmenów i turystów bardzo szybko przebije się do świadomości publicznej, bez Dody, Candrowiczów, kiepskich piłkarzy i ich kiboli, różnych kosztownych i bzdurnych strategii promowania marki .... a że będzie to opinia prawdziwa, więc będzie rzeczywistym powodem do dumy ....
          • slowlywerot Re: a Łódź nie rózni sie przecież od Mediolanu .. 09.11.11, 14:59
            old_lodzer napisał:

> a przecież Łódź pod względem infrastruktury już niczym, poza oczywiście ilością
            > stadionów nie różni się od Turynu, Mediolanu, Rzymu. Monachium, że o Londynie
            > i Paryżu nie wspomnę .... durnyś ty, czy nas za durnych uważasz ?

Ale drużyny reprezentują nieco inny poziom...i proszę bez inwektyw....
        • Gość: M Re: Wielokrotnie mówiłem, że pomysł z 2 stadionam IP: *.net 09.11.11, 14:56
          Człowieku nie porównuj biednej Łodzi do europejskich metropolii. Dwa stadiony, dla kogo? Dla klubu, którego nie stać na wypłaty dla zawodników(link)? sport.wp.pl/kat,53716,title,Problemy-w-Widzewie-Chca-zamrazac-pensje,wid,13915715,wiadomosc.html?ticaid=1d59f
          O ŁKS-ie nie będę wspominał, bo każdy wie, że im się również nie przelewa. Kto te stadiony utrzyma w przypadku jakiegoś kryzysu, gdy sponsorzy wypną się na kluby? Poza tym Łódź się sypie - nie widzisz tego? Centrum, które jest wizytówką wszystkich miast u nas wygląda jak slums. Brudne, zapyziałe z rozlatującymi się kamienicami. Czas na wielki remont miasta, a taki remont kosztuje. Wcześniej nikt nie protestował przeciwko dwóm stadionom bo ludzie z Widzewa twierdzili, że chcą od miasta jedynie grunty. Teraz chcą trybunę i remont ulicznej infrastruktury, czyli prawie 200 mln zł. Idę o zakład, że na tym się nie skończy i za jakiś czas zażądają kolejnej trybuny lub coś w tym stylu(link). gazetawyborcza.newspaperdirect.com/epaper/viewer.aspx
    • Gość: xxx Miejcie pretensje do siebie samych IP: *.toya.net.pl 09.11.11, 12:17
      To wy wybieraliście prezydentke i radnych. Znacie ich chyba, wiecie gdzie moznaich spotkać i z nimi porozmawiać. To nie są ludzie z kosmosu tylko tez mieszkańcy miasta. Głosowaliście na nich to teraz od nich wymagajcie zamiast użalać sie na forum.
      • pilot.pirx.2006 Re: Miejcie pretensje do siebie samych 09.11.11, 12:21
        No właśnie wywieramy werbalny nacisk na władzę. To forum skarg jest skierowane do nich, niech czytają i wyciągają wnioski - bo w następnej kadencji zastąpi ich ekipa Palikota.
        • Gość: MaXter Co to w ogóle za paszkwil publicystyczny? IP: 130.138.227.* 09.11.11, 12:26
          Kto w ogóle dopuszcza do publikacji taką papkę jakiegoś patałacha? To jest konstruktywna krytyka? To jakieś rzygowiny intelektualne chłystka złaknionego darmowych i prostych uciech....
          GW OBUDŹ SIĘ!!
          • Gość: si Re: Co to w ogóle za paszkwil publicystyczny? IP: *.t-mobile.pl 09.11.11, 13:39
            Wyborcza przecież od dawna trzyma taki poziom...
          • Gość: michał Re: Co to w ogóle za paszkwil publicystyczny? IP: 195.8.101.* 09.11.11, 14:08
            Nie to nie są wypociny chłystka. Napisał prawdę. Miasto aby żyć musi organizowac różne przedsięwzięcia integrujące. Chłystkiem to jesteś ty pisząc swoje wypocimy. Autor tego listu zwrócił uwagę na to, ze pod hasłem nie ma pieniedzy ogranicza się to maisto do pustego nie wypełnionego niczym zbiorowiska ludzi. TAkie maisto nie ma szans na istnienie. Autor zwrócił uwagę na szerszy problem bo nie tylko o sylwestra tu chodzi a chodzi o zasady i chęć robienia czefgokolwiek. Zanim kogoś wyzwiesz zastanó sie jak i co organizuje się w innych miastach świata i czy jest jezscze maisto na świecie wielkosci łodzi gdzie ludzie mówią mieszkańcą że nie ma pieniedzy na sylwestra.
      • pstryczek-elektryczek Re: Miejcie pretensje do siebie samych 09.11.11, 12:24
        Gość portalu: xxx napisał(a):
        > To wy wybieraliście prezydentke i radnych. Znacie ich chyba, wiecie gdzie mozna
        > ich spotkać i z nimi porozmawiać. To nie są ludzie z kosmosu tylko tez mieszkań
        > cy miasta. Głosowaliście na nich to teraz od nich wymagajcie zamiast użalać sie
        > na forum.
        Te osoby nie były wybierane na zasadzie pozytywnego wyboru, bo ma lepszy plan wyborczy, czy choćby lepiej wygląda. Kandydaci są szary i niewyróżniający, a od dłuższego czasu Polskie wybory ograniczają się do wyborów negatywnych, że skoro nie lubimy pana X to wybieramy jego przeciwnika.
        • wojcikmarcin Re: Miejcie pretensje do siebie samych 09.11.11, 13:23
          pstryczek-elektryczek napisał:

> Te osoby nie były wybierane na zasadzie pozytywnego wyboru, bo ma lepszy plan w
          > yborczy, czy choćby lepiej wygląda. Kandydaci są szary i niewyróżniający, a od
          > dłuższego czasu Polskie wybory ograniczają się do wyborów negatywnych, że skoro
          > nie lubimy pana X to wybieramy jego przeciwnika.

A co się dziwić skoro ordynacja wyborcza jest taka że zwykły człowiek nawet z super pomysłami nie ma szansy zaistnieć bo partie go zjedzą swoimi subwencjami z naszych podatków.
      • Gość: walczak walczak wa Re: Miejcie pretensje do siebie samych IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 14:20
        no chyba tylko za to, ze nie wywieźlismy ich jeszcze na taczkach :)
    • Gość: ssss Łodź idzie na dno i nikt tego nie zmieni IP: *.belchatow.vectranet.pl 09.11.11, 12:21
      bo nabrala juz tyle wody, ze sie tego nie odpompuje..za pozno...ale wrak zawsze mozna obrobic:)
    • Gość: gość Po co coś takiego publikować IP: *.xdsl.centertel.pl 09.11.11, 12:27
      Zwykły list podmiejskiego frustrata, który narzeka, że miasto mu imprezy nie zrobiło. Prawda jest taka, że większość Łodzian i tak bawi się na własnych imprezach a takie spędy po prostu się nie sprawdzały. Ani promocyjne, ani nie były alternatywą dla normalnej imprezy. A skoro ten studencina nie będzie miał się gdzie bawić w sylwestra i nie tylko, bo mu miasto tego nie załatwiło, to jego problem.
      • Gość: walczak walczak wa Re: Po co coś takiego publikować IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 14:16
        widać, że jesteś z tej nieudolnej ekipy, którą trzeba za wszelką cenę od Łodzi odsunąć
    • pilot.pirx.2006 List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi 09.11.11, 12:28
      Jest super, jest super, więc o co im chodzi?!
    • Gość: 6ik Nie narzekajcie! Przecież mamy od niedawna dzwon! IP: 212.191.132.* 09.11.11, 12:43
      "Porywa mnie entuzjazm dzisiejszych czasów!" (Jan Piszczyk).
    • spisu56 List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi 09.11.11, 12:54
      Wyobraźnia promocyjna Pana W. jak widać ogranicza się tylko do wybuchów i intelektualnych fajerwerków , którymi tym razem postanowił obdarzyć wszystkie dzielnice Łodzi , ale tak , żeby nie wszyscy zauważyli , że 100 tys. złotych z budżetu miasta uleci w powietrze ...
      Zamieszczam link udowadniający , że jego stwierdzenie o niemożliwości wybudowania jak to określił "porządnej estrady, za 100 tys.zł" ...
      www.przetargi.egospodarka.pl/144957_Zakup-przenosnej-estrady-plenerowej-z-zadaszeniem-oslaniajacym-scene_2008_2.html
      Jeśli tak merytorycznie przygotowani ludzi promują to miasto , to należałoby się zastanowić , czy nie taniej kosztowaliby nas wszystkich jako bezrobotni .
    • Gość: miejscowy eventy za moje pieniądze??? IP: 217.97.129.* 09.11.11, 13:02
      Sami sobie zróbcie "event" !!! Kasa na stół i "event" jest wasz! Mało koncertów? A za bilety płacicie, czy byście chcieli na krzywy ryj?
      Miasto ma wydawać pieniądze PODATNIKÓW na poprawę funkcjonowania miasta dla PODATNIKÓW !!! Hala niepotrzebna? To gdzie chcecie tych koncertów?

A może spójrzmy odwrotnie. Potomków lumpenproletariatu i wieśniackich "studentów" nie stać na bilet do kina, teatru, filharmonii, muzeum, na koncert! Łódź to miasto ubogich ludzi, to fakt. I fundowanie "eventów" tego nie zmieni, więc to marnowanie pieniędzy!

A mnie sylwester ze stadem pijanej hołoty nie jest potrzebny!
      • pilot.pirx.2006 Re: eventy za moje pieniądze??? 09.11.11, 13:12
        A eventy nie generują przychodów? Sponsoringu? Dodatkowej sprzedaży? Ludzie bawią się na miejscu i na miejscu wydają pieniądze zamiast gdziekolwiek indziej. Jeżeli centrom handlowym się opłaca to dlaczego miastu się ma nie opłacać? Jak się coś będzie działo, to będzie kasa na infrastrukturę itp., bo ludzie tu będą chcieli żyć i wydawać pieniądze.
        • Gość: miejscowy Re: eventy za moje pieniądze??? IP: 217.97.129.* 09.11.11, 13:41
          Od tego są odpowiednie firmy czy agencje! Miasto może się dołożyć zgodą, miejscem, autorytetem.
          UM ma tworzyć warunki dla funkcjonowania społeczności (fakt, że słabo mu to idzie).

W Łodzi jest tyle roboty dla urzędników i władz miejskich, że ja od nich nie wymagam organizowania mi rozrywki nawet raz w roku. A na dodatek jest tak biedne, że nie powinno trwonić kasy.
          • pilot.pirx.2006 Re: eventy za moje pieniądze??? 09.11.11, 13:46
            Miasto jest biedne - ale na dwa stadiony dla przeciętnych drużyn i chuliganów jest w stanie wyłożyć po 200 mln PLN za sztukę. Ściągalność czynszów w kamienicach komunalnych działa na zasadzie co łaska. Itd. itp. Jakoś Wrocław, Kraków, Wa-wa, ba nawet takie pipidówy jak Sieradz coś zorganizują - im się opłaca, ale Łodzi nie. Śmiech na sali.
            • Gość: si Re: eventy za moje pieniądze??? IP: *.t-mobile.pl 09.11.11, 13:49
              Premier nakładł takiej terminologii do głów i teraz każdy kto chodzi na mecze jest kibolem?

Proszę mnie nie obrażać, bo nie tylko chodzę na mecze, ale i pracuję, płącę podatki, kasuje bilety komunikacji miejskiej... a za miejskiego sylwestra serdecznie dziękuję.
              • pilot.pirx.2006 Re: eventy za moje pieniądze??? 09.11.11, 13:52
                Gratuluję odwagi - bo ja w dniu derbów mam cykora przed wsiadaniem do "wesołego tramwaju z radosnymi miłującymi sport i pokój kibicami".
                • Gość: si Re: eventy za moje pieniądze??? IP: *.t-mobile.pl 09.11.11, 13:56
                  W dniu derbów to ja nawet do sklepu nie wychodzę :)
        • Gość: pytacz A co to są te eventy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 13:43
          W słowniku języka polskiego tego nie znalazłem.

Pokolenie kopiuj-wklej używa nie znanego mi języka.

A my przecież mieszkamy w Polsce i mówimy po polsku.
          • pilot.pirx.2006 Re: A co to są te eventy? 09.11.11, 13:47
            Nie musisz uczestniczyć w dyskusji, której styl Ci nie odpowiada.
            • plantacja_sztuki Re: A co to są te eventy? 09.11.11, 23:41
              :)
          • pstryczek-elektryczek Re: A co to są te eventy? 09.11.11, 14:16
            Gość portalu: pytacz napisał(a):
            > W słowniku języka polskiego tego nie znalazłem.
            A słowo "krańcówka" też nie znajduje się w słowniku a wiesz o co chodzi.
      • Gość: walczak walczak wa Re: eventy za moje pieniądze??? IP: *.play-internet.pl 09.11.11, 14:32
        > A mnie sylwester ze stadem pijanej hołoty nie jest potrzebny!

ten wpis mówi sam za siebie, kto nami rządzi. Ci, którzy maja wszystko bezpłatne, wejsciówki na drogie koncerty do Areny, faschion week... itp. a o łodzianach wypowiadaja się z góry, mówiąc delikatnie !
    • Gość: GOŚĆ List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Łodzi IP: 195.178.88.* 09.11.11, 13:24
      BY ZOBACZYĆ CO SIĘ DZIEJE W MIEŚCIE TRZEBA WYJŚĆ POZA MURY MIESZKANIA, CZASEM PRZECZYTAĆ "CO JEST GRANE". W ŁODZI DZIEJE SIĘ BARDZO DUŻO, WARSIAWKA CZASEM NAM ZAZDROŚCI, SERIO. PRZESTAŃCIE PŁAKAĆ JEŚLI WASZA OBECNOŚĆ W CENTRUM KOŃCZY SIĘ NA POBYCIE W PRACY, A POTEM DOM, OBIAD I NARZEKANIE NA FORACH. LUDZIE! ZACZNIJCIE SIĘ CIESZYĆ Z TEGO CO MAMY BO JEST TEGO DUŻO. WIEM WIEM, ZARAZ KTOŚ POWIE, ZE JAK JEST ORGANIZOWANY DOBRY DUŻY KONCERT TO W ATLAS ARENIE NA 100 ZETA MINIMUM, CÓŻ, TAKIE CENY SĄ WSZĘDZIE I W WARSZAWIE, KTÓRA ZARABIA WIĘCEJ I W LUBLINIE, KTÓRY DO PIĘT NAM NIE DORASTA. UŚMIECHU WIĘCEJ ŻYCZĘ:)
      • pilot.pirx.2006 Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł 09.11.11, 15:17
        Podpisano: Asystent Prezydenta Miasta Łodzi
    • Gość: 3kkk Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 13:30
      a wystarczyłoby postawić powiedzmy ze 2-3 sceny na pietrynie, znaleźć paru sponsorów i zaprosić łódzkie zespoły których mamy całe mnóstwo a wcale źle nie grają i wielu fanów mają.. każda scena tematyczna, ewentualnie jakiś jeden znany zespół/artysta koło północy, do dobrej zabawy dużo nie potrzeba.
      • Gość: miejscowy Re: List: Nie dziwcie się, że ludzie uciekają z Ł IP: 217.97.129.* 09.11.11, 13:45
        To już lepszy pomysł, a nawet dobry! Może się te kapele skrzykną? Miałyby świetną promocję!

A jak było na Fabrycznym? Wyszło im to?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka