Gość: gość IP: *.xdsl.centertel.pl 17.11.11, 09:04 bzdura. Kto chce może takie informacje znaleść. Prasa najczęściej je znajduje od Łodzian na forach. A ci z ogólnodostępnych materiałów w sieci Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lekkaparanoja Urzędnicy decydują, łodzianin dowiaduje się ost... IP: 46.77.4.* 17.11.11, 09:30 jasne,że dotychczasowi mieszkancy planowanych do remontu kamienic powinni decydowac o wszystkim,zwłaszcza ci , którzy nie płacą czynszów od lat. W ten sposób miasto zaoszczedziłoby mnóstwo kasy, bo do żadnego remontu by nie doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
cambrone Dużo C2H5OH!!!!!! 17.11.11, 09:45 Mieszkańcy Włókienniczej mają decydować o kształcie miasta i przedstawiać swoje marzenia??Mają jedno - dużo i darmo C2H5OH!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slawek1406 Urzędnicy decydują, łodzianin dowiaduje się ost... 17.11.11, 09:49 Od blisko 30 lat działam w strukturach społecznego samorządu Łodzi i muszę się zgodzić z autorką artykułu że kolejne ekipy magistrackie Łodzi nie uwzględniają postulatów mieszkańców w swoich planach i pomysłach na Łódż. Narasta dominacja interesów partykularnych i politycznych nad interesami społeczności lokalnych a pojęcie samorządu terytorialnego zatraciło swoje znaczenie ! Ustawowe samorządy lokalne (Rady Osiedli ) są lekceważone zarówno przez urzędników jak i przez Polityczną Radę Miasta Łodzi. Organizacje polityczne coraz bardziej przypominają Sienkiewiczowskie ,,Partie" zbierane w czasach ,,Potopu Szwedzkiego" które swych interesów szukały w lasach i na gościncach naszych ziem. A takie ładne nazwy przyjmują !!! Czas na powołanie Partii ,,Obywatelskie Prawo i Sprawiedliwość Demokratyczna Samoobrony ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: center Re: Urzędnicy decydują, łodzianin dowiaduje się o IP: *.toya.net.pl 17.11.11, 13:58 > kolejne ekipy magistrackie Łodzi nie uwzględniają postulatów mieszkańców w swoich planach i pomysłach na Łódż Postulaty mieszkańców mogą być i de facto często są tak sprzeczne, że postulat uwzględniania ich, sam w sobie jest absurdalny. Tu chyba o coś innego chodzi. Co do artykułu, to jest klasyczny przykład fałszywie pojętej empatii społecznej. Pani Hac zamiennie operuje określeniami "mieszkańcy kamienic przewidzianych do remontów" i "Łodzianie". Formalnie nie ma tu sprzeczności, ale jest to rażąca manipulacja. Ja jestem Łodzianinem, nie mieszkam w zrujnowanej kamienicy w śródmieściu, ale jestem żywotnie zainteresowany ich remontem i uważam, że jestem dobrze informowany o planach tych remontów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Urzędnicy decydują, łodzianin dowiaduje się ost... IP: 212.191.195.* 17.11.11, 10:02 To bardzo dobry pomysł niech żule z Włókienniczej, Kilińskiego, Wschodniej decydują o planowanych remontach, niech wybierają jak mają przebiegać nowe ulice a najlepiej niech sami projektują i przesyłają dokumentację do realizacji. Brawo. Pamiętać należy, że w demokracji głos żula jest tak samo ważny jak głos profesora z tym, że tych drugich jest dużo mniej. Człowieki to takie dziwne stworzenia, że gdyby im dać za dużo władzy to dopiero byłby burdel. W Łodzi trzeba fachowców a nie debaty z mieszkańcami co gdzie i kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BT Zbywanie łodzian urzednicy opanowali do perfekcji IP: *.toya.net.pl 17.11.11, 10:25 A teraz szlifują wpisywanie się na forach aby bronić swojej władzy. "żule" nie będą decydować o remontach, ani nikt poza władzami miasta! To one podejmują decyzje to oczywiste. Chodzi o konsultacje. Spytanie o opinie o radę zainteresowanych łodzian, ekspertów, firm działających w mieście i instytucji. To umożliwi wychwycenie problemów zanim się one pojawią a także są elementem świadczącym o jawność działań samorządu. Czyli trudniejsze jest pole do "przekrętów". Ale komu ja to tłumaczę zatrudnionym do pisania na forach "trollom" z UMŁ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biris Urzędnicy decydują, łodzianin dowiaduje się ost... IP: *.toya.net.pl 17.11.11, 10:26 Brawo pani redaktor pozwolmy najemcom gminnych kamienic decydowac o losach lodzi zwazywszy ze wielu z nich nie placi za nic powiinni miec prawo glosu no BRAWO za takie myslenie . Moim zdaniem przebudowa , zabudowa i remontami miasta powiini zajmowac sie fachowcy ktorzy po to uczyli sie pol zycia zeby wdrazac znakomite projekty . Trudno zeby ktos kto nigdy nie posadzil nawet pol drzewka nagle zaproponowal nam pomysl na zielen miejska albo ktos bez wyobrazni przestrzennnej nagle zaprojektowal nam nowe centrum . Chyba nie o to w tym chodzi czasem do niektorych pomyslow nalzezy ciemny lud przekonac bo jak zaczniemy sluchac glosu lodzian to po Piotrkowskiej beda jezdzic ciezarowki a wlokiennicza przetnie dwupasmowka z widzewa na retkinie niestety tak wlasnie mysli gro lodzian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NCŁ Strona akcji na facebooku IP: *.toya.net.pl 17.11.11, 10:31 Żądamy prawdziwej debaty społecznej wokół Nowego Centrum Łodzi - Lubcie! :) www.facebook.com/#!/pages/%C5%BB%C4%85damy-prawdziwej-debaty-spo%C5%82ecznej-wok%C3%B3%C5%82-Nowego-Centrum-%C5%81odzi/299546736736026 Odpowiedz Link Zgłoś
jakub.hubert Mieszkaniec - element niechciany. 17.11.11, 12:59 Wczoraj, 16.11., probowalem sie dodzwonic do COM`u Widzew na tel. ze strony UML w okolicach godz 14. Przez ok 40 min NIKT nie odbieral (to samo z wydzialem z ktorym chcialem sie skontaktowac). A probowalem sie dodzwonic w sprawie wlasnie takiej ze urzad postanowil sobie cos sam. Dopiero telefon do sekretariatu kierownika pomogl i przelaczono mnie do dzialu z ktorym chcialem rozmawiac (ds. Rad Osiedli). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Tak jak Walczak ze Zdanowską pokazali masterplan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.11, 13:20 Pani Hac ma pani rację, ale niech pani napisze, że są naduzycia w SSS i kto za nie odpowiada, dlaczego Zdanowska to ukrywa? Niech pani poda przykład niezrozumiałego przez prezydent Łodzi przyjmowania prezentów od prywaciarza Walczaka w dniu Urodzin Miasta. No ale łodzinie sie ockna i 'pogonią' władzę i biznesmenów którzy narzucają swoja wole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak jestem żulem IP: 91.218.156.* 17.11.11, 13:23 mam wykształcenie wyższe. Mam pracę. Zarabiam trochę poniżej średniej krajowej. Mieszkam w gminnej kamienicy. Wychowuję dziecko. Płacę czynsz, płacę za ogrzewanie (3 złotych rocznie). Waszym zdaniem jestem żulem. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: jestem żulem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.11, 07:23 > Płacę czynsz, płacę za ogrzewanie (3 złotych rocznie) ??? I jest ci ciepło? Ja w bloku, przy zakręconych grzejnikach, płacę dużo więcej. Temperaturę mam odpowiednią. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolajjs Konsultacje społeczne są przereklamowane 17.11.11, 14:18 Nie jestem im całkiem przeciwny, ale to często będzie wyglądać jak dyskusja z karpiem o świętach Bożego Narodzenia. Konsultacje z mieszkańcami Włókienniczej? - ludzie będą narzekać zarówno na podwyżki czynszów jak i na brak remontów i udawać, że nie widzą związku między jednym a drugim. Zawsze warto rozmawiać, ale do dyskusji trzeba być dobrze merytorycznie przygotowanym, są też dyżury u radnych i zawsze można napisać pismo do UMŁ, do odpowiedniego wiceprezydenta, oni tam naprawdę czasem realizują sensowne pomysły. Nie widzę nic złego w tym, że ludzie o swoim losie dowiadują się z prasy - po to kupują gazety i za nie płacą. Ale rozmawiać warto. Mnie w łódzkiej Wyborczej brakuje rozmów (nawet krótkich opinii) ze specjalistami z danych dziedzin. Gdy piszecie o polityce mieszkaniowej i czynszowej - zróbcie choć krótką rozmowę z zarządcą nieruchomości, jak o rynku pracy czy polityce społecznej - porozmawiajcie z Elżbietą Kryńską z UŁ, z którą robią wywiady ogólnopolskie media, a w Łodzi mało kto z nią rozmawia, jak jest jakaś eksmisja - porozmawiajcie z prawnikiem. To wymaga pracy i wysiłku, ale warto, żeby rozmawianie nie było jałową rozrywką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Lewacki bełkot redaktorki Hac są bez wartosci IP: *.lodz.mm.pl 17.11.11, 17:45 Po co czytac te wypociny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus51 Urzędnicy decydują, łodzianin dowiaduje się ost... IP: *.toya.net.pl 17.11.11, 18:42 No właśnie tak jest, że najbardziej zainteresowani czyli płacący mieszkańcy dowiadują się na końcu i najwięcej tracą. Była niedawno w ŁWD TVP rozmowa z arch.Bilińskim (chyba nie pomyliłem nazwiska) i pytano jego jak widzi rewitalizację w Łodz, powiedział, że widzi to czarno już na przykładzie kwartału Nawrot-Sienkiewicza, ponieważ wcześniej nie rozmawia się z mieszkańcami. Jako pozytywny przykład podał Szczecin, gdzie w pierwszej kolejności pytano i. rozmawiano z mieszkańcami jak to widzą i jak to ma MAŁO BOLEĆ. A u nas na wariackich papierach aby do następnych wyborów sprawić wrażenie "dobrego gospodarza",a później dać długą do Warszawy. Zająć się tym powinni tacy ludzie jak w/w architekt fachowcy w pełnym tego słowa znaczeniu. Warto i trzeba rozmawiać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś