Dodaj do ulubionych

Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws...

IP: *.bremultibank.com.pl 27.12.11, 09:14
Powiedzmy sobie szczerze. Manta nie produkuje tych telewizorów tylko je składa. Nie wnosi żadnego know-how oprócz przykręcania śrubek. Do tej pory produkowała wszystko w Chinach, a własciwie zlecała produkcję. Teraz wyszło jej w kalkulacji, że w Chinach ludzie zarabiają coraz więcej (nawet 20% rocznie), a w Łodzi cały czas marne grosze (bez szans na szybki wzrost wynagrodzeń).
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosc Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: 193.222.161.* 27.12.11, 09:22
      Wielkie uznanie Szanowny Panie Redatkorze za ten tekst. Jest on wazny w edukacji spoleczenstwa i powinno byc podobnych tekstow wiecej. Jestesmy na koncu jesli chodzi o dbanie o wlasne interesy. Jak Pan sluszenie zauwazyl Francuzi, Niemcy, Amerykanie sa zdeterminowani by popierac wlasny wyrob bo wiedza, ze pieniadze zostana na ich podworku. Jakis czas temu bylem w Teksasie. Znajomy Amerykanin zaprosil mnie do sklepu kowbojskiego i pokazywal kapelusze, buty, spodnie itd. Kiedy probojac uciac jego namowy stwierdzilem, ze jednak nie kupie bo to nie moj styl, byl mocno rozczarowany i skwitowal, ze powinienem wspomoc gospodarke amerykanska w kryzysie (do mnie Polaka!). Nacjonalizm gospodarczy Francozow jest chyba znany az nadto, Niemcy sa bardziej subtelni ale w sumie najwiecej wygrywaja. Wlosi wlasnie przeniesli Pande do Neapolu. Mamy sie wiec od kogo uczyc ...
      • Gość: mikolas Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.11, 09:37
        No cóż. Manta sama sobie zapracowała na złą opinię wysyłając na rynek DVD nagminnie się psujące i nienaprawialne. Nie ważne że inne produkty pod tym znakiem są znośne, fama poszła i marka Manta jest pa se.
        • Gość: Gosc Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.11, 10:17
          Passe ( passé ).
    • Gość: no_pis_no_cry Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.4web.pl 27.12.11, 09:40
      Otóż to. W tej chwili można sobie zamówić z Chin dowolną ilość urządzeń, dowolnego typu, dowolnej jakości i z dowolnym logo. I tak właśnie działa manta. To, o czym wspomina autor to żadna fabryka, tylko montownia. I nie ma tu nic do rzeczy kredyt zaufania i środki na rozwój, bo i tak wszyskie bebechy są produkowane w Chinach.
      Jak zwykle GW popisała się brakiem znajomości tematu, na który pisze.
      • Gość: ... Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.toya.net.pl 27.12.11, 10:09
        a myslita ze inne fabryki w Polsce działają inaczej?
        • Gość: no_pis_no_cry Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.4web.pl 27.12.11, 11:11
          Fabryki działają jak fabryki, a montownie jak montownie. Nazywanie montowni fabryką to tak jak nazwanie rzemieślnika artystą.
          • resident_troll Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad 27.12.11, 12:26
            Gość portalu: no_pis_no_cry napisał(a):

> Fabryki działają jak fabryki, a montownie jak montownie. Nazywanie montowni fab
            > ryką to tak jak nazwanie rzemieślnika artystą.

Jesli przyjąć, że "fabryka", to przedsiębiorstwo, w którym od podstaw wytwarza się dany produkt, zas "montownia", to zakład, w którym składa się produkt z podzespołów przysłanych z zewnątrz, wyprodukowanych przez inne podmioty, to miejsce, o którym mowa w artykule jest raczej montonią, niż fabryką. Z tym, że nie jest to jakiś przytyk - generalnie chyba cała branża elektroniki konsumpcyjnej działa na zasadzie montowni i dotyczy to tak samo Manty, jak Sony czy Funai. Firma projektuje urządzenie (ew. firmuje projekt, za który płaci zewnętrznemu projentantowi) zaś części składowe - w całości lub znacznej części - kupuje na zewnątrz. Panel u wyspecjalizowanego dostawcy w rodzaju AU Optronics czy innego LG, zasilacz u jakiejś innej firmy, podobnie z obudową, pilotem, kablami, etc. W zasadzie jedynym "własnym" elementem w takiej układance jest firmware, czyli oprogramowanie odpowiadające za funkcjonowanie całości (choć zapewne i ten "produkt" może być kupiony od wyspecjalizowanej firmy). Oczywiście im firma większa, tym więcej podzespołów może być "własnych"; w przypadku marek takich, jak Manta - całość (lub prawie) pochodzi jednak od dostawców zewnętrznych.
            Podobnie jest w innych branżach, np. w motoryzacji - firma (dajmy na to Ford) projektuje określony pojazd, po czym zleca produkcję poszczególnych elementów firmom specjalizującym się w tego typu rzeczach, takim jak Bosch, Valeo czy inne Brembo, względnie wykorzystuje podzespoły dostępne u takich dostawców off-the-shelf (np. nowoczesne układy wtryskowe, hamulcowe, etc.).
            Globalizacja i specjalizacja.
            • przekorny_lodzianin Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad 08.02.12, 13:10
              Dokładnie, jak piszesz. :) obecnie niemal każde przedsiębiorstwo produkcyjne opiera się na współpracy z podwykonawcami. I nie dotyczy to tylko tej Manty, ale wielu innych i bardziej znanych marek. Taki model jest wygodny z biznesowego punktu widzenia, bowiem tworzy wiele relacji biznesowych i wiele możliwości współpracy między różnymi firmami.
              Zresztą jest to po prostu kolejny jakby etap dziejów biznesu. Wiadomo, że facet, który pracuje w danej firmie i jest wysokiej klasy specjalistą w zakresie produkcji układów scalonych, a i ma kontakty, prędzej czy później założy własną firmę-podwykonawcę. i tak to się zaczęło. Plusem obecnego kształtu tego wszystkiego jest to, że np. podwykonawca może z powodzeniem znaleźć dojścia do tańszych surowców, niż jakiś potentat, który zajmuje się wszystkim na raz.

A wracając do artykułu... popieram tekst pana Krywko. Niestety produkty firmowane przez Mantę nie są najwyższej jakości. Owszem, chętnie kupię (lub raczej kupiłbym) telewizor Manty, tym bardziej, że jeden z telewizorów wczoraj mi się spalił. Problem polega na tym, że nie stać mnie, by co dwa lata kupować nowy telewizor. Wolę kupić nawet droższy, a lepszy, lepszej marki i mieć go na kilkanaście lat.
          • Gość: kk Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.toya.net.pl 29.12.11, 00:08
            nie wiesz co piszesz...
            nie ma juz fabryk...
            teraz wszedzie sa montownie i nie wazne czy to Polska czy Japonia...
    • Gość: taki jeden Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: *.toya.net.pl 27.12.11, 09:47
      Oj ale bełkot pana redaktora setki ludzi ma prace . Byłem widziałem stały skład pracowników flextronics + 20-30 pracowników agencyjnych za 8.3 pln netto za godzinę. Prawda jest taka ,że televizory sa tam montowane .Linie produkcyjne takie sobie ale za to dział serwisu pełna profesja sami ińżynierowie.
      • Gość: yuyuyu Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.171.73.226.static.crowley.pl 27.12.11, 11:10
        Lepiej mieć pracę za 8,30 zł /h niż chodzić po śmietnikach i zbierać puszki
        • Gość: kk Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.toya.net.pl 29.12.11, 00:08
          tez jestem tego zdania!

> Lepiej mieć pracę za 8,30 zł /h niż chodzić po śmietnikach i zbierać puszki
    • Gość: LOL Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: 163.244.62.* 27.12.11, 12:12
      Ubawiłam się. Znam tę montownię. Pracuje tam około 30 osób .... Nie wiem, gdzie te Wasze setki.
      Te TV to masakryczne buble. Matryca zamiast 2 godzin, wypalana jest 15 minut. Manta robi ok sprzęt (sama posiadam DVD, z którego jestem bardzo zadowolona), ale w Chinach [sic!], nie w PL.
    • Gość: iujyhgtr Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.11, 12:21
      Niestety mam doświadczenie ze sprzętami made in Poland oraz nawet z łódzkimi laptopami. Dziękuję, odradzam każdemu. Chociaż kilka lat temu byłem innego zdania.
      • Gość: kk Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: *.toya.net.pl 29.12.11, 00:06
        bzdury wypisujesz... akurat w Polsce jest wzglednie najlepsza jakosc montażu i najnowsze linie produkcyjne... dlatego VW najlepsze silniki robi w Polowicach, najlepsze Fiaty są z Tych itd...
    • Gość: gosc Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: *.opera-mini.net 27.12.11, 12:28
      Czy to kolejny z serii artykułów sponsorowanych po "nadwarciańskim grodzie" i "milionach na Piłsudskiego"?
      • Gość: Michał jest kilka plusów praca dla Polaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.11, 12:55
        podatki płacone w Polsce nie w Chinach, i na tym chyba koniec mam jeden produkt Manty który już trzykrotnie lądował w serwisie niestety nigdy nie wrócił z niego naprawiony fakt wymienili całe bebechy ale dalej działał na pół gwizdka :(:( i właśnie wylądował ponownie w serwisie.

Powiem tak mnie 3D nie kręci ale Manta daje 5-letnią gwarancją to zawsze coś, choć cena nie powala 1999 PLN (37”) i 2299 PLN (42”) nie wiem jakoś mnie nie przekonuje przykład i wolał bym kupić coś od pewnego producenta np:
        TV 3D LG 50PW450 tyle że plazma cena 2276 zł ???
        TV 3D LG 42LW4500 LED - 2500 zł

różnice nie duże ale jakoś kupił bym telewizor z Korei
        • Gość: czytacz Re: jest kilka plusów praca dla Polaków IP: *.nettelinwestycje.pl 27.12.11, 13:52
          Do Michała: Fajną reklamę robisz telewizorom LG, pewnie je sprzedajesz...
        • Gość: kk Re: jest kilka plusów praca dla Polaków IP: *.toya.net.pl 29.12.11, 00:04
          ceny Many z normalnego sklepu a porownujesz do cen Szajsunga nie wiadomo skad, pewnie z przemytu...

Manta kosztuje 30% taniej niz konkrencja, co przy 5 letniej gwarancji ogromny plus. wiesz ile kosztuje standardowe wydluzenie gwaranacji na elektronike z 2 lat na 5 lat? Około 20% ceny produktu. Wiec w sumie wyjdzie ze Manta jest nawet 40-50% tansza niz konkurencja...
    • Gość: Jadowity Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: *.skomur.pl 27.12.11, 13:04
      Ja natomiast, nigdy już nie kupię niczego, z logo Manty. Dwa razy się zawiodłem, trzeciego nie będzie. Natomiast firma z Korei, jest tą, która zawsze będe wybierać, zwłaszcza że na kilka produktów, które mam kilka lat, żaden jeszcze nie odmówił posłuszeństwa.
    • Gość: łodzianin Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: *.toya.net.pl 27.12.11, 13:54
      Niech Manta zacznie mieć serwis i jakoś. Na razie kojarzy się z jednorazowymi bublami. I nic nie robi by to zmienić . Nie wystarczy posmarować facetowi z Wybiórczej by zmienić te przykre doświadczenie wielu. Funajowi się udało też była to tandeta a podniosła swój poziom choć jej wiele brakuje do Sony.
      • Gość: gosc Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad IP: 95.83.247.* 27.12.11, 20:23
        funai to nie tandeta mój 19 letni tv 20 dalej sobie gra i ma sie dobrze
    • Gość: zapluty Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad ws... IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.11, 22:31
      Kupiłem 5 czy 6 lat temu odtwarzacz dvd Manty (Basic2) w Media Markcie na promocji za 79 zł, byłem przekonany że kupuję byle co, ale ponieważ wcześniej nie miałem doświadczenia z tego typu sprzętem i nie wiedziałem na co zwrócić uwagę, więc wybrałem najtańsze co było. O dziwo, ów sprzęt działa mi do dzisiaj bez zarzutu i jestem na tyle zadowolony że nie przewiduję zakupu nowszego modelu.
      Gorzej z czajnikiem Manty - podziałał mi tylko jakieś pół roku, ale przyjęli mi reklamację w sklepie (to było chyba 6 lat temu, nie wiem jak jest teraz z ich czajnikami).
      Co do bubli - przyrzekłem sobie że nigdy więcej nie kupię nagrywarki dvd Samsunga - jedna jaką kupiłem nie czyta płyt które sama nagrywa, druga (też Samsunga) miała problem z czytaniem płyt cd, aż po roku przestała czytać cokolwiek, a tania nie była. Od tamtej pory unikam Samsunga z daleka, wybrałem teraz nagrywarkę Sony i jestem na razie zadowolony.
      Takie są akurat moje doświadczenia.
      • drzejms-buond Re: Telewizor z Łodzi? Regionalne produkty ponad 28.12.11, 09:54
        To MANTA jest już polską firmą? Ooo!Pogratulować czy współczuć? Miałem dwie przygody z tą firmą i trzeci raz nie dam się nabrać...DVD działał przez 3 miesiące( nadal działa tylko trzeba go czasem stuknąć, no i nie zawsze płyta wyjdzie, ale wystarczy wtedy tylko rozkręcić śrubki i mamy płytę, więc działa!) telewizorek działał aż 3 godziny! ( 7 cali-jaka wielkość taka żywotność?) Oczywiście naprawy, gwarancje, wymiany,kolejne naprawy... całe to zamieszanie trwające kilka miesięcy...zmarnowany czas i energia.
        Zasada jest cały czas ta sama: albo tanio albo dobrze...
        Co do artykułu...Chciałbym chwalić polskie produkty, naprawdę...niestety SIĘ NIE DA!
        Jesteśmy dobrzy w produktach rolnych i sztuce ludowej. To wszystko.
        Mieliśmy kiedyś rokującego nadzieję Optimusa ale już nie mamy...Ktoś pamięta czemu?
        Jeśli jakaś firma jest dobra, to wieść się sama po świecie rozchodzi i nie trzeba płacić panu redaktorowi żeby pisał zachwalający artykuł.
    • Gość: montażysta Panel z LG , lub Samsunga IP: *.legnica.vectranet.pl 28.12.11, 23:38
      płytki z LG inoteck , obudowy plastikowe z polskiej montowni knauffa , kable i inne płytki z Chin . i tak się składa pewne japoński model telewizora. I czy to będzie Manta , czy LG, Samsung , Toshiba jest jeden problem składają je kiepsko opłacani pracownicy . Inna sprawa ,że tak że takie LG pod Wrocławiem zatrudnia więcej kadry jak i pracowników niż ta ... niby polska Manta.
      Ten tekst to typowo laickie podejście do montowania telewizorów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka