Dodaj do ulubionych

Nazwy ulic

IP: *.retsat1.com.pl 11.06.04, 16:38
Może ktoś wie skąd się wzięły nazwy ulic Kurczaki i Tamka?
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Nazwy ulic 13.06.04, 16:25
      Coś było tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=4335929 /
    • hubar Zbąszyńska 24.06.04, 09:09
      Czy może ktoś mi powiedzieć, skąd jest nazwa ulicy Zbąszyńskiej?
      • Gość: Stenek Re: Zbąszyńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 15:07
        w Wielkopolsce jest miasteczko Zbąszyn - mnie się zawsze wydawało że to od niej
        pochodzi nazwa tej ulicy (ewentualnie od sąsiadującego z nią Zbąszynka ;)).
    • Gość: Bart TAMKA IP: *.tpnets.com 24.06.04, 14:46
      Słyszałem (plotki) że to od nazwiska jakiegoś murzyńskiego przywódcy. Coś jak
      Lumumby. Postaram się potwierdzić, a koś swoją drogą mógłby skoczyć do UMŁ:)
      • piotrekmk Re: TAMKA 24.06.04, 15:07
        Tylko jak by ta nazwa pochodziła od nazwiska to by chyba zrobili jakis dopisek
        pod nazwą że chociażby zył w takich a takich latach.
        A na tabliczce jest tylko sama nazwa -

Tamka
      • hubar A może TAMKA, bo od... 24.06.04, 15:28
        ... sami zobaczcie, to ma sens:
        www.stalus.iq.pl/show.php/idc/57
        • Gość: xk Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 15:31
          celny strzał!
          to nie ma nic wspólnego z Afryką
          Tamka to nazwa dla ulic peryferyjnych
          taki punkt oddzielający miasto od przedmieść, ot co
          • Gość: Bart Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.tpnets.com 24.06.04, 16:32
            Prowadzisz dywagacje wacle nie gorsze od moich. Co do tamy: patrz mój post,
            którego jeszcze nie napisałem.
        • Gość: Bart Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.tpnets.com 24.06.04, 16:35
          W Warszawie - oczywiście. W Łodzi - nie wiem. Czy jest tam jakaś rzczka? Niby
          teoretycznie nie ma... Chociaż w okolicy jest jakiś ciek, na mapie widać
          fragment, który jakby chciał przedłużyć ul Telefoniczną w stronę centrum. Może
          to tam była jakaś tama albo i co.
          • Gość: xk Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 18:20
            Gość portalu: Bart napisał(a):

> W Warszawie - oczywiście. W Łodzi - nie wiem. Czy jest tam jakaś rzczka? Niby
            > teoretycznie nie ma... Chociaż w okolicy jest jakiś ciek, na mapie widać
            > fragment, który jakby chciał przedłużyć ul Telefoniczną w stronę centrum.
            Może
            > to tam była jakaś tama albo i co.

no no, to nie jest wcale głupi pomysł
            tym bardziej, że tam jest rzeczka
            płynie na wysokości ulicy Telefonicznej i przecina Tamkę

>Prowadzisz dywagacje wacle nie gorsze od moich. Co do tamy: patrz mój post,
            którego jeszcze nie napisałem.

traktuje to jako komplement

pzdr

• Gość: Bart Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.tpnets.com 24.06.04, 19:14
              Ostatnio podpytuję mojego znajomego co tam mieszka od dziecka, może coś bedzie
              wiedział. Ale któż to wie...
              • Gość: Bart Po wstępnych rozmowach IP: *.tpnets.com 25.06.04, 15:53
                onegdaj wzdłuż ulicy Telefonicznej, po jej południowej stronie płynęła rzeczka.
                Za ul. Strykowską przepływała szerokim wąwozem (to, co tam teraz stoją budynki
                wojskowe). Niewykluczone (ale to są moje osobiste mgliste przypuszczenia), że
                na wysokości ul. Tamka była jakaś tama, lub urządzenie do regulacji przepływu
                wody - jakaś śluza zwana tamką. Kto to wie.
                • Gość: Bart Wtenczas IP: *.tpnets.com 25.06.04, 15:53
                  Hubar miałby rację podając przykład warszawski.
                • Gość: xk Re: Po wstępnych rozmowach IP: *.toya.net.pl 26.06.04, 13:52
                  rzeczka została przysklepiona w latach 50-tych, ale nie na całej długości
                  można ją do dziś oglądać pod wiaduktem kolejowym trasy Widzew-Zgierz
                  co do nazwy ulicy-moim zdaniem mogła być tam po prostu taka mała grobla
                  ja proponuję zakończyć dalsze dywagacje taką teorią
                  1)analogia z Wawą
                  2)sprzyjające ukształtowanie terenu

pozdrawiam
                  • zielak820 Re: Po wstępnych rozmowach 26.06.04, 21:52
                    pół żartem pół serio:
                    tam po prostu kiedyś jeżdził autobus pośpieszny "K"
                    i własnie tam K, czyli tamka
                    (ale pewnie ulica nazwana została wcześniej niż puszczono ten autobus
                    • yarro Tam 'K'? W zyciu :P <nt> 26.06.04, 22:49
                    • Gość: xk Re: Po wstępnych rozmowach IP: *.toya.net.pl 27.06.04, 00:08
                      dobry żart, ale troszkę nielogiczny
                      po Tamka to tylko zetka jeździła
                      pzdr
                      • zielak820 Re: Po wstępnych rozmowach 28.06.04, 19:33
                        chodziło mi tylko o to, że autobus miał pewnie przystanek róg Pomorskiej i Tamka
                        pozdrawiam
    • hubar Prezydent Kropiwnicki woli inne niż radni nazwy ul 13.07.04, 11:26
      Tak dla Fogga, nie dla Niemena - prezydent Kropiwnicki woli inne niż radni
      nazwy nowych łódzkich ulic

Wtorek, 13 lipca 2004r.

Odwleka się nadanie nowej łódzkiej ulicy imienia Czesława Niemena. Radni z
      komisji kultury proponowali umiejscowić ją w okolicach ul. Rojnej. Prezydent
      Łodzi Jerzy Kropiwnicki proponuje jednak radnym, by zamiast Niemena patronem
      tej ulicy uczynili gen. Augusta Emila Fieldorfa "Nila". Zamiast ul. Jacka
      Kaczmarskiego woli ul. Cedyńską, a zamiast Grzegorza Ciechowskiego - ul. Grodów
      Nadodrzańskich. Do przyjęcia jest dla niego tylko Mieczysław Fogg.

Prezydent tłumaczy, że do muzyków nie ma zastrzeżeń, tylko miejsce wybrano źle.
      Bo w okolicy są wprawdzie ulice o tematyce muzycznej w nazwie (,Białych Róż"
      czy "Czerwonych Maków"), ale to pieśni patriotyczne. Dlatego pasuje tam tylko
      ulica Mieczysława Fogga, gdyż to pieśniarz Powstania Warszawskiego.

W opinii prezydenta (sporządzonej przez Lucjana Muszyńskiego, jego pełnomocnika
      ds. obchodów rocznic i świąt narodowych) nie do przyjęcia jest też ul.
      Spartańska w okolicach lotniska na Lublinku. Zamiast niej
      proponuje "Sterowcową" lub "Lotniarską". A zamiast "Mikowej" i "Cyrkonii" (przy
      Strykowskiej)

- "Koronkarską" i "Hafciarską". W miejsce ul. gen. "Nila", widzianej przez
      radnych w okolicach obecnej ul. Żeńców, prezydent woli ul. "Kolędników"
      lub "Turonia". Także ze względu na sąsiednie, istniejące ulice (np. Małego
      Rycerza i Kamieńca Podolskiego), w rejonie ul. Kolumny prezydent chce
      proponowane przez radnych nazwy "Alabastrowa" i "Mozaikowa" zamienić na
      ul. "Burzanu" (bądź "Cierniówki") i "Czarnomorską".

(kow) - Express Ilustrowany
      lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/382657.html
      • Gość: michał_k Re: Prezydent Kropiwnicki woli inne niż radni naz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 13:34
        Zgadzam się generalnie z opinią Prezydenta. Powinien istnieć porządek w
        nazewnictwie ulic i np. Retkinia i Smulsko powinna mieć nazwy związane ze
        sportem. Tam gdzie osiedle posiada ulice nawiazujące np., do powstań - tam
        również powinno się kontynuować nazewnictwo, itd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka