Gość: Lodor IP: *.retsat1.com.pl 11.06.04, 16:38 Może ktoś wie skąd się wzięły nazwy ulic Kurczaki i Tamka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: Nazwy ulic 13.06.04, 16:25 Coś było tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=443&w=4335929 / Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Zbąszyńska 24.06.04, 09:09 Czy może ktoś mi powiedzieć, skąd jest nazwa ulicy Zbąszyńskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stenek Re: Zbąszyńska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 15:07 w Wielkopolsce jest miasteczko Zbąszyn - mnie się zawsze wydawało że to od niej pochodzi nazwa tej ulicy (ewentualnie od sąsiadującego z nią Zbąszynka ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart TAMKA IP: *.tpnets.com 24.06.04, 14:46 Słyszałem (plotki) że to od nazwiska jakiegoś murzyńskiego przywódcy. Coś jak Lumumby. Postaram się potwierdzić, a koś swoją drogą mógłby skoczyć do UMŁ:) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrekmk Re: TAMKA 24.06.04, 15:07 Tylko jak by ta nazwa pochodziła od nazwiska to by chyba zrobili jakis dopisek pod nazwą że chociażby zył w takich a takich latach. A na tabliczce jest tylko sama nazwa - Tamka Odpowiedz Link Zgłoś
hubar A może TAMKA, bo od... 24.06.04, 15:28 ... sami zobaczcie, to ma sens: www.stalus.iq.pl/show.php/idc/57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 15:31 celny strzał! to nie ma nic wspólnego z Afryką Tamka to nazwa dla ulic peryferyjnych taki punkt oddzielający miasto od przedmieść, ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.tpnets.com 24.06.04, 16:32 Prowadzisz dywagacje wacle nie gorsze od moich. Co do tamy: patrz mój post, którego jeszcze nie napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.tpnets.com 24.06.04, 16:35 W Warszawie - oczywiście. W Łodzi - nie wiem. Czy jest tam jakaś rzczka? Niby teoretycznie nie ma... Chociaż w okolicy jest jakiś ciek, na mapie widać fragment, który jakby chciał przedłużyć ul Telefoniczną w stronę centrum. Może to tam była jakaś tama albo i co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.toya.net.pl 24.06.04, 18:20 Gość portalu: Bart napisał(a): > W Warszawie - oczywiście. W Łodzi - nie wiem. Czy jest tam jakaś rzczka? Niby > teoretycznie nie ma... Chociaż w okolicy jest jakiś ciek, na mapie widać > fragment, który jakby chciał przedłużyć ul Telefoniczną w stronę centrum. Może > to tam była jakaś tama albo i co. no no, to nie jest wcale głupi pomysł tym bardziej, że tam jest rzeczka płynie na wysokości ulicy Telefonicznej i przecina Tamkę >Prowadzisz dywagacje wacle nie gorsze od moich. Co do tamy: patrz mój post, którego jeszcze nie napisałem. traktuje to jako komplement pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: A może TAMKA, bo od... IP: *.tpnets.com 24.06.04, 19:14 Ostatnio podpytuję mojego znajomego co tam mieszka od dziecka, może coś bedzie wiedział. Ale któż to wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Po wstępnych rozmowach IP: *.tpnets.com 25.06.04, 15:53 onegdaj wzdłuż ulicy Telefonicznej, po jej południowej stronie płynęła rzeczka. Za ul. Strykowską przepływała szerokim wąwozem (to, co tam teraz stoją budynki wojskowe). Niewykluczone (ale to są moje osobiste mgliste przypuszczenia), że na wysokości ul. Tamka była jakaś tama, lub urządzenie do regulacji przepływu wody - jakaś śluza zwana tamką. Kto to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Wtenczas IP: *.tpnets.com 25.06.04, 15:53 Hubar miałby rację podając przykład warszawski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Po wstępnych rozmowach IP: *.toya.net.pl 26.06.04, 13:52 rzeczka została przysklepiona w latach 50-tych, ale nie na całej długości można ją do dziś oglądać pod wiaduktem kolejowym trasy Widzew-Zgierz co do nazwy ulicy-moim zdaniem mogła być tam po prostu taka mała grobla ja proponuję zakończyć dalsze dywagacje taką teorią 1)analogia z Wawą 2)sprzyjające ukształtowanie terenu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zielak820 Re: Po wstępnych rozmowach 26.06.04, 21:52 pół żartem pół serio: tam po prostu kiedyś jeżdził autobus pośpieszny "K" i własnie tam K, czyli tamka (ale pewnie ulica nazwana została wcześniej niż puszczono ten autobus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Po wstępnych rozmowach IP: *.toya.net.pl 27.06.04, 00:08 dobry żart, ale troszkę nielogiczny po Tamka to tylko zetka jeździła pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zielak820 Re: Po wstępnych rozmowach 28.06.04, 19:33 chodziło mi tylko o to, że autobus miał pewnie przystanek róg Pomorskiej i Tamka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Prezydent Kropiwnicki woli inne niż radni nazwy ul 13.07.04, 11:26 Tak dla Fogga, nie dla Niemena - prezydent Kropiwnicki woli inne niż radni nazwy nowych łódzkich ulic Wtorek, 13 lipca 2004r. Odwleka się nadanie nowej łódzkiej ulicy imienia Czesława Niemena. Radni z komisji kultury proponowali umiejscowić ją w okolicach ul. Rojnej. Prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki proponuje jednak radnym, by zamiast Niemena patronem tej ulicy uczynili gen. Augusta Emila Fieldorfa "Nila". Zamiast ul. Jacka Kaczmarskiego woli ul. Cedyńską, a zamiast Grzegorza Ciechowskiego - ul. Grodów Nadodrzańskich. Do przyjęcia jest dla niego tylko Mieczysław Fogg. Prezydent tłumaczy, że do muzyków nie ma zastrzeżeń, tylko miejsce wybrano źle. Bo w okolicy są wprawdzie ulice o tematyce muzycznej w nazwie (,Białych Róż" czy "Czerwonych Maków"), ale to pieśni patriotyczne. Dlatego pasuje tam tylko ulica Mieczysława Fogga, gdyż to pieśniarz Powstania Warszawskiego. W opinii prezydenta (sporządzonej przez Lucjana Muszyńskiego, jego pełnomocnika ds. obchodów rocznic i świąt narodowych) nie do przyjęcia jest też ul. Spartańska w okolicach lotniska na Lublinku. Zamiast niej proponuje "Sterowcową" lub "Lotniarską". A zamiast "Mikowej" i "Cyrkonii" (przy Strykowskiej) - "Koronkarską" i "Hafciarską". W miejsce ul. gen. "Nila", widzianej przez radnych w okolicach obecnej ul. Żeńców, prezydent woli ul. "Kolędników" lub "Turonia". Także ze względu na sąsiednie, istniejące ulice (np. Małego Rycerza i Kamieńca Podolskiego), w rejonie ul. Kolumny prezydent chce proponowane przez radnych nazwy "Alabastrowa" i "Mozaikowa" zamienić na ul. "Burzanu" (bądź "Cierniówki") i "Czarnomorską". (kow) - Express Ilustrowany lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/382657.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał_k Re: Prezydent Kropiwnicki woli inne niż radni naz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 13:34 Zgadzam się generalnie z opinią Prezydenta. Powinien istnieć porządek w nazewnictwie ulic i np. Retkinia i Smulsko powinna mieć nazwy związane ze sportem. Tam gdzie osiedle posiada ulice nawiazujące np., do powstań - tam również powinno się kontynuować nazewnictwo, itd... Odpowiedz Link Zgłoś