Dodaj do ulubionych

Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy...

IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 14.06.04, 12:16
PO: 23,48% - przed wyborami prognozowano przynajmniej 32%, a więc zawód
LPR: 16,42% - Giertych wieścił (doprawdy, nie wiem na jakiej podstawie:))
zwycięstwo, a więc porażka
PiS: 12,52% - ambicje Kaczorów wszystkim znane, a więc spory zawód
Samoobrona: 11,55% - bajka o żelaznym wilku (na szczęście) nie groźna,
poprostu klęska!!!:)
SLD-UP: 9,11% - jeszcze raptem 2,5 roku temu aż 42%, szczęśliwie już niemal
śmietnik historii:)
PSL: 6,88% - miotanie się od Sasa do Lasa nareszcie owocuje, zawód (choć czy
ja wiem) dla nich samych
SDPl: 5,07% - przefarbowani liczyli na detronizację Millera, a tu klapa

i na koniec niespodzianka...

UW: 6,92% - polityczny nieboszczyk w Parlamencie Europejskim, a więc jedyni
wygrani, jednak moim zdaniem do krajowego Parlamentu dostać się nie mają
większych szans

Reasumując: Polacy wyraźnie dali do zrozumienia Elytom, gdzie Je mają. Obraz
jaki wykreowali politycy o samych sobie, zatrzymał zniesmaczonych Polaków w
domach. Oczywiście sprawa jest złożona, nie wszystkie ugrupowania w jednakowym
stopniu do tej degrengolady się przyczyniły. Niewątpliwym jednak jest, że
głównym winowajcą pozostaje SLD i jego lider L. Miller. To czego "dokonali"
członkowie "socjaldemokracji", nie śniło się chyba parę lat temu nikomu. A
zwłaszcza tym, którzy z nadzieją (dla mnie nie pojętą) oddawali swój głos na
tą partię jesienią 2001r.

wszystkie przytoczone % dane za PKW na godz 10,45
Obserwuj wątek
    • michal.ch Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... 14.06.04, 12:29
      Gość portalu: byłylogowany napisał(a):

> zwłaszcza tym, którzy z nadzieją (dla mnie nie pojętą) oddawali swój głos na
      > tą partię jesienią 2001r.

Zawsze tak jest. Zauwaz pewną zależność, że prawica i lewica są w rządzie na
      przemian. Np. po rządzie Buzka pozostało zniesmaczenie po reforamch, które dały
      po dupie mieszkańcom kraju. Zawsze znajdzie się jakiś haczyk na aktualnie
      władające elyty. Prawdopodobnie ta teoria da sie przełożyć również na wybory
      lokalne, np. w Łodzi w nastepnej kadencji będzie jakas nowa facjata odrodzonej
      lewicy, a za jeszcze następną kadencję znowu nasze oczy zobaczą kogoś z prawej
      strony (Kropiwnicki po raz drugi? ;).
      • Gość: byłylogowany Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 14.06.04, 12:38
        Masz oczywiscie rację, tylko że ze mnie taki niepoprawny optymista, który ciągle
        wierzy, że wyskoczy nagle ktoś wiarygodny, ktoś, kto pociągnie za sobą cały (oj
        głupi ja, głupi:)) Naród i przez conajmniej dwie kadencje spokojnie pokieruje w
        naszym imieniu Państwem Polskim. Może powinienem zastanowić się nad pisaniem
        opowiadań fantastycznych?:O)
    • gray Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... 14.06.04, 12:52

> i na koniec niespodzianka...
      >
      > UW: 6,92% - polityczny nieboszczyk w Parlamencie Europejskim, a więc jedyni
      > wygrani,

bardzo mnie cieszy ten wynik. tym bardziej, że nie wierzyłem, że UW przekroczy
      próg. nie wiem ile mandatów im przysługuje ale wiem, że w parlamencie UE
      zasiądzie z ramienia polski ktoś, IMO, rozsądny i nie związany z obecnym
      kociołkiem politycznym i wszystkimi jego aferami.

> jednak moim zdaniem do krajowego Parlamentu dostać się nie mają
      > większych szans

ludzie nie mądrzeją z czerwca na sierpień ;)
    • dziad_borowy Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... 14.06.04, 12:53
      > UW: 6,92% - polityczny nieboszczyk w Parlamencie Europejskim, a więc jedyni
      > wygrani, jednak moim zdaniem do krajowego Parlamentu dostać się nie mają
      > większych szans
      Nie widze powodu, dlaczego nie mieliby sie dostac. Wg mnie bedzie nawet lepiej.
      I na to osobiscie licze.
      Aha, i okreslenie "polityczny nieboszcyk" nie ma juz racji bytu jak sadze.
      Dzierżbór !!!
      • aard Zgadzam się z Dziadem B. 14.06.04, 13:18
        Unia znów w siodle i ten mądrzejszy kawałek Polski wraz z nią :-)
        A w parlamentarnych wykręcimy z Dziadem 13% poparcia dla UW :-D

Dzierżburżuj!
        • gray Re: Zgadzam się z Dziadem B. 14.06.04, 13:20

ja się podłączę i już będzie 19.5% ;-)
          • aard A swoją drogą przy takiej kampanii... 14.06.04, 13:25
            ....ten wynik naprawdę zaskakuje. Na UW musieli głosować chyba tylko ludzie
            tacy jak my, którzy wiedzą i pamiętają, że jest to jedyna w Polsce partia
            rosądku, która nie zmieniła poglądów od ładnych kilku lat, a one są wciąż
            aktualne. Być może rzeczywiście wyniosła ich niska frekwencja...

A co do kampanii, to faktycznie była fatalna. Dość powiedzieć, że poza
            Józefiakiem (bezpartyjnym!) żadne nazwisko na liscie łódzkiej UW nic mi podczas
            głosowania nie mówiło...
            • orientman Re: A swoją drogą przy takiej kampanii... 14.06.04, 13:45
              Od kiedy wiek pozwolil, to glosuje na Unie Wolnosci. Bardzo mnie cieszy jej wynik. To dowod na to, ze
              do urn poszli ludzie swiadomi tego, czego chca i na kogo chca glosowac.
              UW powinna sie cieszyc, ze ma swoja grupe, fakt, ze niewielka, ale wiernych wyborcow.
              BTW. aard, czy nazwisko Jacka S-Wolskiego Ci nic nie mowi? To przeciez negocjator w rokowaniach z
              Unia. Ten, ktory ostro dal popalic Niemcom zanim Pani Hubner nie zaczela zgadzac sie prawie wszystko
              zeby tylko zdazyc..
              • Gość: aard Saryusza nie musisz mi przedstawiać IP: 80.51.227.* 14.06.04, 14:19
                Tylko, że on akurat kandydował z listy PO. Taki z Ciebie unita...?
                aA
                Rd
                • dziad_borowy hehe 14.06.04, 14:27
                  Orient, cos Ci sie pomerdalo:-) Czy Ty aby na pewno glosowales na kogos z UW??:-
                  )) Hehe Orient hehe dobre dobre:-))
                  Dzierżżuj!!!
                  • gray przyznam 14.06.04, 14:40

że również głosowałem na saryusza.. przepraszam - zabrakło mi wiary. bądźcie
                    litościwi dla błądzącego. wejście UW do PE dało mi nową wiarę w ludzi myślących
                    i w chwilowe przebłyski myślenia u ewentualnych innych :)
                    • orientman Re: przyznam 14.06.04, 18:21
                      :)))
                  • orientman Re: hehe 14.06.04, 18:20
                    Nie. Nie glosowalem w tych wyborach na UW. Zaglosowalem na zawodowca, ktora zna sciezki w
                    Brukseli i moim zdaniem bedzie wiedzial jak sie tam zachowac.
                    Tym razem podeszlem do glosowania racjonalnie, a nie sercem. Wybralem doswiadczenie..
                • orientman Re: Saryusza nie musisz mi przedstawiać 14.06.04, 18:21
                  Gość portalu: aard napisał(a):

> Tylko, że on akurat kandydował z listy PO. Taki z Ciebie unita...?
                  > aA
                  > Rd

Nie Unita. Racjonalista. Wybralem kogos, kto zna sie na tej robocie i wie gdzie w Brukseli sie idzie siku,
                  a gdzie glosowac..
          • dziad_borowy Dużo nas, dużo nas do pieczenia chleba:-) 14.06.04, 13:26
            W kazdym badz razie na UW w nastepnych wyborach bedzie glosowala duza czesc z
            osob, ktore nie wierzac w sukces Unii przerzucila swoje glosy na PO. Teraz
            synowie marnotrawni mam nadzieje powroca:-) Najwazniejsze, ze Unia znow goni
            kroliczka:-)
            Dzierżżuj!!!!
            • Gość: flip a co UW zrobila dla Lodzi? IP: *.p.lodz.pl 14.06.04, 14:38
              Od razu sie przyznamy, ze glosowalismy wlasnie na UW. Ale - choc w przypadku
              tych wyborow to ma znaczenie marginalne - trzeba chyba zapytac: a co ta UW
              zrobila dla Lodzi?
              • gray Re: a co UW zrobila dla Lodzi? 14.06.04, 14:41

a kto zrobił w ogóle dla łodzi cokolwiek? a cały czas jednak na kogoś głosujemy ;)
              • zamek Re: a co UW zrobila dla Lodzi? 14.06.04, 15:12
                Akurat przy tych wyborach nie oczekiwałem, że kandydaci wykażą się jakąś
                szczególną estymą dla spraw łódzkich, bo i trudno wymagać od
                europarlamentarzysty działań na rzecz wyłącznie własnego miasta. W każdym razie
                ja też poparłem UW.
              • aard Nie pytaj 14.06.04, 15:47
                Nie pytaj, co UW zrobiła dla Łodzi, spytaj, co Łódź zrobiła dla UW ;-)
                • Gość: flip Re: Nie pytaj IP: *.p.lodz.pl 14.06.04, 18:09
                  Ech...
                  Milo nam w kazdym razie, ze bylismy w dobrym towarzystwie.
                  • aard Mi też było bardzo miło z Flipami głosować 14.06.04, 19:18
                    Ale nie wiedziałem, ze na Forum tylu UW-manów (a gdzie panie?). Szkoda, że nie
                    jesteśmy reprezentatywną grupą...
    • Gość: byłylogowany Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 14.06.04, 13:15
      "Polityczny nieboszczyk" to nieco przekornie, ale i za mediami. W każdym razie
      nikogo nie chciałem urazić. A co do mandatów, to przy założeniu, że takie wyniki
      będą końcowymi, to UW otrzyma tych mandatów do PE 3 sztuki. Pozdrawiam.
      • gray Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... 14.06.04, 13:18

zawsze te 3 sztuki wniosą więcej merytorycznie niż cała zgraja wiecie_kogo.
        szkoda, że jeżeli chodzi o głosowania liczy się 1 głos za 1 głowę :/
      • aard Akurat 5 szuk 14.06.04, 13:21
        Chyba, że masz wiadomości dokładniejsze niż media (bo ja nie znając ordynacji
        tak dokładnie nie umiem sprawdzić tego wyliczenia).
        3 sztuki dostanie SdPl, która ma w tej chwili ciut ponad 5 %
        • Gość: byłylogowany Re: Akurat 5 szuk IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 14.06.04, 13:26
          Oczywiście masz rację! Stuknąłem nie ten klawisz. "5"!
          • gray Re: Akurat 5 szuk 14.06.04, 13:28

tym lepiej :)
    • Gość: byłylogowany Korekta IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 14.06.04, 13:49
      Właśnie na Onecie wyczytałem, że przy takim wyniku UW otrzyma 4 mandaty w PE.
      Tak więc ani 3 (omyłkowe) ani 5 (optymistyczne) tylko 4. Prawda jak zwykle leży
      po środku:)
      • gray Re: Korekta 14.06.04, 14:09

w końcu UW to jakby centrum ;-)
    • barracuda7110 Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... 14.06.04, 15:05
      No to się Polacy popisali... wysłali do parlamentu pratię przeciwną wejściu
      Polski do UE. Wali wszystkim na łby czy co?!

Sam głosowałem na SdPL... nawet nie wiedziałem, że UW startuje w wyborach :-/.
      • yarro Re: Z jednym wyjątkiem, przerżneli wszyscy... 14.06.04, 15:13
        barracuda7110 napisał:

> Sam głosowałem na SdPL... nawet nie wiedziałem, że UW startuje w wyborach :-/.
        --
        Trza było obejrzeć z każdyj struny kartem do głosowania :)
    • Gość: byłylogowany A oto "pewni zdobywcy... mandatów" IP: *.arise.pl / *.radogoszcz.arise.pl 14.06.04, 16:20
      PO - 14
      LPR - 10
      PiS - 7
      Samoobrona - 7
      SLD-UP - 5
      UW - 4
      PSL - 4
      SDPl - 3
      • Gość: nona Re: A oto "pewni zdobywcy... mandatów" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.04, 16:59
        Ja na Saryusza, ale poza tym zawsze i wiernie na UW... Wierzyłam, że wrócą.
        Co do Selfdefensywy i LPR to jest możliwie (pocieszam się), że Europarlament
        ich nieco ucywilizuje. Może, zwłaszcza ta druga, przekonają się, że eutanazji
        nie zamawia się tam jak pizzy i nie w każdym kiosku można dostać aborcję. I tak
        ogólnie.
      • gray Re: A oto "pewni zdobywcy... mandatów" 14.06.04, 19:04

jakieś prognozy koalicyjne?
        • aard Hehe, to nie ten parlament :-p /nt 14.06.04, 19:16

• gray sądzisz, że nie będą się ... koligować? ;-) [nul] 14.06.04, 19:18

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka