Dodaj do ulubionych

Lipton na zamku

12.03.02, 09:32
Wszystkich zainteresowanych uprzejmie informuję, że gigantyczna reklama herbaty
Lipton w dalszym ciągu wisi na Zamku Królewskim w Warszawie i zasłania
skutecznie cały bok zamku - od ziemi aż po dach.
Czyli komercja górą.
Pozdrawiam
Yaa
Obserwuj wątek
    • zamek Re: Lipton na zamku 12.03.02, 10:25
      Dziadostwo!
      Ja jako Zamek absolutnie protestuję! I proszę to w tej
      chwili ze mnie zdjąć!!! A z kolegi Królewskiego tym
      bardziej!!!!!
      • yaa Re: Lipton na zamku 12.03.02, 10:47
        Zamku, ale z tego co wiem Lipton Cię sponsoruje. Qsze taki to się potrafi
        ustawić ! Dobrze płacą ? Może yaa też coś poreklamuję ? Zawsze parę groszy...
        Pozdrawiam
        Yaa
        • zamek Re: Lipton na zamku 12.03.02, 10:53
          yaa napisał(a):

> Dobrze płacą ?
          Iii tam, ekwiwalent w zmiotkach z taśmy produkcyjnej :(
          Pozdrawiam.
          zamek.z.powodów.ideologicznych.nie.pijący.zamaczałki
          • sloggi Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 11:53
            Facet, żartujesz, czy naprawdę nie rozumiesz ?
            Producent Liptona jest sponsorem remontu południowej elewacji Z.K. w Warszawie,
            podobnie jak producent kawy Jacobs sponsoruje remont pobliskiej Resursy
            Obywatelskiej zw.Domem Polonii.
            Czy masz coś przeciwko ? Logiczne, że sponsor chce wykorzystać rusztowanie pod
            billboard reklamujący jego produkty.
            Zawsze możesz wyłożyć pieniądze na taki remont i wówczas zgodnie z Twoim
            życzeniem taką remontowaną elewację będą okalać same rusztowania.
            • yaa Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 12:06
              Sloggi, spokojnie, po co tyle agresji ?
              Rozumiem, że dają pieniądze na szczytny cel. I to jest OK. Ale nie podoba mi
              się forma sponsoringu. Nie podoba mi się to, że jeden z najważniejszych
              zabytków jest zasłonięty gigantyczną reklamą pasującą do tego miejsca jak pięść
              do nosa.
              Pare lat temu byłem w jednym ze znanych europejskich miast. Remontowali tam
              bardzo ważny zabytek. I też był sponsor, który się reklamował. I wiesz jak
              wyglądała reklama na rusztowaniu ? Ano przedstawiała fotkę z wizją jak ładnie
              będzie wyglądał ten budynek po remoncie. A na dole było napisane, że ten wygląd
              zawdzęczać będzimy firmie takiej i takiej. Ładne, z gustem i pasujące do
              zabytkowej okolicy. I zapewniam Cię, że pieniądze, które firma wydała na pomoc
              w remoncie były znacznie większe niż Lipton daje na Zamek Królewski.
              Przeszkadza mi, że w naszym kraju kiedy w grę wchodzą pieniądze od sponsora,
              ludzie tracą poczucie smaku i przyzwoitości. I Polska jest obwieszona reklamami
              jak słup ogłoszeniowy. Zero smaku, zero gustu, 100% komercji.

Pozdrawiam
              Yaa
            • zamek Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 13:49
              sloggi napisał(a):
              > Logiczne, że sponsor chce wykorzystać rusztowanie pod
              > billboard reklamujący jego produkty.
              Nie sloggi. A przynajmniej nie w przypadku dóbr kultury
              stanowiących niezaprzeczalną wartość dla całego narodu.
              Wartość moralną. I nieważne, że ten zamek w
              rzeczywistości nie ma 400 lat, ale jest symbolem polskiej
              państwowości.
              Myślenie w sposób, który zaprezentowałeś, dowodzi, że
              naprawdę można sprzedać wszystko.
              Czekam na Wawel czule owinięty reklamą WC-pickera. Z
              pewnością będzie pięknie i przyjemnie.
              • yaa Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 13:53
                Yaa bym dorzucił jeszcze Kolumnę Zygmunta z chorągiewką Mcdonaldsa powieweającą
                w ręku króla zamiast krzyża i klasztor na Jasnej Górze z otulony w reklamę
                proszku Ariel.
                pozdrawiam
                Yaa
                • tulka Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 14:02
                  Żeby zrobić coś takiego, jak kilka postów wyżej opisał Yaa (zamiast reklamy-
                  wizerunek obiektu po remoncie z nienachalną wzmianką o sponsorze), musiałoby
                  się komuś chcieć. A o to, jak wiadomo, w Polsce bardzo trudno.
                  Ja bynajmniej nie oczekuję od firm sponsorujących takie działania
                  bezinteresowności. Ale fajnie by było, gdyby próbowały chociaż zachować pozory,
                  że nie chodzi im wyłącznie o umieszczenie na widoku swego logo wielkiego na
                  kilka kondygnacji.
                • Gość: aard Re: Lipton na Zamku Królewskim IP: 195.117.14.* 12.03.02, 15:47
                  I Pałać Kultury z reklamą Wołgi albo billboardem "Bądź czujny... KGB"
                • unikorn Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 20:00
                  yaa napisał(a):

> Yaa bym dorzucił klasztor na Jasnej Górze z otulony w reklamę proszku Ariel.

Dwa lata temu (przed wakacjami) remontowana była wieża klasztoru i jej 2 strony
                  (nie wiem czy nawet nie 3) były "gustownie" przykryte płachtami reklamowymi firm
                  Warta i Karcher. Widok - lekko niesmaczny...

Pozdrawiam!
              • sloggi Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 14:51
                Facet - ja myślę praktycznie. Żaden sponsor w Polsce nie wyłóży anonimowo kasy
                na remont czegokolwiek nie mając z tego korzyści, chyba to logiczne przy
                pazerności obecnego marketingu zgadzają się na wyłożenie kasy, ale tylko fifty-
                fifty.
                Wolę patrzeć na tą reklamę przez rok, a później przez 20 lat na ładną elewację,
                niż czekać aż się Zamek rozsypie.
                • yaa Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 15:02
                  A kto tu napisał, że anonimowo ? Przeczytaj uważnie poprzednie posty - wszystko
                  da się zrobić ładnie i z gustem - kwestia smaku i mądrości tego, który zajmuje
                  się marketingiem.
                  Pozdrawiam
                  Yaa
                  PS. A yaa wolę patrzeć przez rok na ładny obrazek a potem przez 20 lat na ładny
                  Zamek Królewski. A tak nawiasem mówiąc jeśli możesz, nie stosuj w odniesieniu
                  do Zamku Królewskiego skrótu "ZK" - kojarzy mi się z czymś zupełnie innym ;-)
                  • sloggi Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 15:05
                    A tak nawiasem mówiąc jeśli możesz, nie stosuj w odniesieniu
                    > do Zamku Królewskiego skrótu "ZK" - kojarzy mi się z czymś zupełnie innym ;-)

To zależy jakie kto ma wspomnienia z przeszłości :)
                    Jedyny ambitny billboard był w Warszawie podczas remontu Instytutu Brytyjskiego w
                    Al.Jerozolimskich 59, namalowano ma nim elewację budynku, ale tak jak wyglądał
                    przed 1939 rokiem, wrażenie było fantastyczne.
                    • yaa Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 15:10
                      A widzisz - czyli można !!! Tylko trzeba chciać. O ile pamiętam, to na domach
                      towarowych Centrum na Marszałkowskiej wisiała panorama Warszawy. Nie wiem czy
                      wisi nadal ale obiecuje dzisaj sprawdzić ;-)
                      Pozdrawiam
                      Yaa
                      PS. A "ZK" to nie wspomnienia z przeszłości tylko zboczenie zawodowe ;-))
                      • sloggi Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 15:15
                        Panoramę zdjęto ponad 3 tyg. temu, była brzydka - czyli prawdziwa.
                        Mnie ZK w Twojej wersji kojarzy się z upuszaniem mydła pod prysznicem.
                        :)
                      • aksa Re: Lipton na Zamku Królewskim 12.03.02, 15:19
                        Warszawa, Warszawa, Warszawa! A ja myślę, że nie miałabym nic przeciwko temu
                        żeby w Łodzi coś zasłonili byle potem było ładnie. Małe czary mary pod wielką
                        reklamą a potem piękne, kolorowe miasto!
                        Wiem, wiem. Mrzonki.
                        pozdr.
                      • Gość: aard Re: Lipton na Zamku Królewskim IP: 195.117.14.* 12.03.02, 15:49
                        Mnie ZK kojarzy się z ubezpieczeniem Zielonej Karty ;-))))

(też zboczenie zawodowe)

pozdrawiam,
                        aard
    • Gość: Guerquin Re: Na kłopoty Kajzer IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.02, 14:25
      Być może powinien zabrać
      tu głos jakis autorytet.
      Najbardziej własciwą osobą
      byłby wybitny
      znawaca architektury militaris
      i zamków w ogóle,
      czyli Pan Profesor Leszek Kajzer
      z Instytutu Archeologii UŁ,
      a jednoczesnie Dyrektor
      tej szacownej jednostki naukowej.

uszanowania,
      • Gość: Kajzer Re: Na kłopoty Kajzer... a nie Guerquin ? IP: *.pai.net.pl 12.03.02, 19:50
        Gość portalu: Guerquin ...

Cóż za piękny nick...
        Ale gdzież mnie do Pana, Panie Psorze, zwłaszcza, ze Pan już tam-wniebowzięty, a
        ja, skromny pachołek sztuki-tu...
        • kropka. Re: Na kłopoty Kajzer... a nie Guerquin ? 12.03.02, 20:02
          No dobra, toście sobie Panowie komplimenta wymienili, ale co z tym zamkiem w
          herbacie? Jest zgoda?
          pozdrawiam
    • kasiaprim up ! 14.03.02, 22:03
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka