Dodaj do ulubionych

Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp...

IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.12, 15:13
Jeśli już mówimy o spóźnieniach, to warto wspomnieć o kursach, które w ogóle się nie odbywają. Albo o tym, że na pierwsze przystanki na linii autobus lub tramwaj potrafi przyjechać 2-3 minuty za wcześnie (dzięki czemu niektórzy już go nie zastaną).
Swego czasu MPK Łódź było jedną z lepiej działających spółek komunikacyjnych w kraju. Może mało było nowoczesnych wagonów, ale trzymali się rozkładu. Od wielu lat w tej dziedzinie panuje kompletna partyzantka.
Co kilka tygodni próbuję zrezygnować z własnego samochodu na rzecz komunikacji publicznej. Bo tak ponoć lepiej dla środowiska i korki się rozładuje, i taniej. Zawsze po 2-3 dniach tłuczenia się brudnymi, wiecznie spóźnionymi, skrzypiącymi, trzeszczącymi, śmierdzącymi autobusami i tramwajami daję za wygraną i wsiadam do samochodu. Stoję w korkach i palę ropę, ale przynajmniej nic mi nie śmierdzi, mam klimatyzację i się nie spóźniam.
Obserwuj wątek
    • Gość: el_komentatore Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.12, 15:24
      Bezpieczeństwo - zawsze jak wsiadam do tramwaju to sie rozgladam zeby wp***ol nie dostać ;)
    • Gość: Joanna Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 15:25
      Jedyne, co naprawdę mnie denerwuje, to fakt, że pozwala się pojawiać na przystankach i w pojazdach smierdzącym, bezdomnym żulom oraz śmieciom pijącym piwo. Moim zdaniem, dokładnie w momencie ukazania się kogoś takiego na horyzoncie, powinny pojawiać się odpowiednie służby sprzątające, które natychmiast usuną coś takiego z oczu pasażerów. I jest mi wszystko jedno co zrobią. Jak dla mnie mogą nawet skopać, byle z daleko od naszych oczu i uszu.
      • Gość: oo Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 17:04
        Dokladnie tak samo jak Ty o biednych i bezdomnych pomyslal niemiecki okupant o Polakach i Zydach, gdy odsylal ich do obozu.
        • Gość: Joanna Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 17:20
          A co na to twój psychiatra? Może jednak wystarczy być czystym, stosować się do przepisów prawa i nie jeździć komunikacją miejską, jeśli nie stać cię na to? Nikt bezdomnym nie zabrania chodzić piechotą ani myć się.
          • Gość: oo Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 17:31
            Joanna pisala: "Dokładnie w momencie ukazania się kogoś takiego na horyzoncie, powinny pojawiać się odpowiednie służby sprzątające, które natychmiast usuną coś takiego z oczu pasażerów. I jest mi wszystko jedno co zrobią. Jak dla mnie mogą nawet skopać, byle z daleko od naszych oczu i uszu."
            A co na to TWOJ psychiatra?
            • Gość: ludek Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.ip.netia.com.pl 31.05.12, 07:24
              Do "oo": Odczepi się bo Joanna ma rację. Sam się kieruj do psychiatryka. Pewnie zaliczasz się do "złotej młodzieży" albo chlasz piwo na przystanku w Pcimiu Dolnym.
              Brudasom, śmierdziuchom, pijakom i reszcie menelstwa won z komunikacji i zasyfiania życia innym pasażerom. Za darmoszkę możecie wozić się na własnych nogach.
      • Gość: mach3turbo Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.retsat1.com.pl 30.05.12, 18:33
        najgorsze to złom jeżdżący po złomie!
    • Gość: Łodzianin Wszystko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.12, 15:56
      Nie chce mi się klikać. Czy jest opcja "wszystko"? Bo wtedy przebrnę i zagłosuję.
    • Gość: ! ! ! Co cię denerwuje w łódzkim mpk? -- wszystko! IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 15:56
      !
    • Gość: gość Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.12, 16:21
      > Jeśli już mówimy o spóźnieniach, to warto wspomnieć o kursach, które w ogóle si
      > ę nie odbywają. Albo o tym, że na pierwsze przystanki na linii autobus lub tram
      > waj potrafi przyjechać 2-3 minuty za wcześnie

Nie ma też problemu z tym, aby tramwaj/autobus na pierwszy przystanek od krańcówki przyjechał spóźniony lub też na jednym z ostatnich przystanków na długiej trasie pojawił się 4 minuty przed czasem.

> Swego czasu MPK Łódź było jedną z lepiej działających spółek komunikacyjnych w
      > kraju.

Było to w czasach, kiedy prezesem MPK był specjalista od transportu publicznego a nie pan, który nie załapał się na wiceprezydenturę z braku odpowiedniej liczby stanowisk tej rangi.
    • Gość: Anna Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.4web.pl 30.05.12, 16:30
      Jak wspaniale że nie muszę jeździć MPK.....
    • Gość: gość tramwajowy Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 16:33
      mowa o łódzkim mpk a na zdjęciach brud ze stołecznych tramwajów. he he he p.s. ciekawe czy śmierdzący żul też stołeczny?
      • Gość: ptn Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: 212.191.130.* 31.05.12, 08:21
        Właśnie, czy to znowu jakiś artykuł 'na zlecenie', bo się państwo pokłócili?

'Najbardziej denerwuje mnie smród i bród' - w takim razie trzeba powiedzieć prowadzącym, żeby przestali smrodzić i brudzić w pojazdach, bo to przecież ich zasługa, prawda?
    • kcramsib Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... 30.05.12, 16:55
      Brakuje mi opcji wielokrotnego wyboru - chętnie zaznaczyłbym z 5 czy 6 odpowiedzi...
    • Gość: Piotr Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 16:56
      Pytanie do autora ( uwaga na inteligencję ) Od kiedy tramwaj/autobus - jako pojazd sam się brudzi ? Od kiedy to liczba funkcjonariuszy Straży Miejskiej potrzebnej do nocnych patroli jest zależna od MPK ? Od kiedy to MPK decyduje o powstaniu BUS - pasów ? I pw ( szkoda, że brak odwagi na przedstawienie się ) sprawdź ogólne dochody Łodzi i Warszawy i porownaj wydatki obu miast na komunikację miejską. I dopiero pisz.
    • Gość: Miro Więksi i grożniejsi nie płacą? IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 17:38
      droga redakcjo, czy z moimi 183 cm i niefajnym wyrazem twarzy muszę płacić czy nie?
    • Gość: gość Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.12, 17:50
      brakuje tu jeszcze kilku opcji dotyczących pracowników MPK:
      - chamstwo i prostactwo pracowników kierowców, zdarzają się oczywiscie w miarę uprzejmi kierowcy czy motorniczowie ale to rzadkość.
      - rozmowy przez komórkę w czasie pracy tj. prowadzenia autobusu czy tramwaju - jest to wykroczenie i świadome narażanie na niebezpieczeństwo pasażerów. Jak debil chce się zabić to proszę bardzo ale sam. Bez pasażerów.
      - no i poziom ich głupoty - wspomniane tu otwieranie WSZYSTKICH drzwi na krańcówce jak jest -15 st. Pan kierowca ma przecież ciepło, prawda??

generalnie jak pracownikom MPK jest tak ciężko w pracy to przypominam, że od 22 lat nie ma obowiązku pracy i NIE muszą pracować. Wolałbym, żeby kierującym autobusem czy tramwajem był np. Hindus czy Murzyn a nie wiejski prostak z podmiejskiej wsi.
    • Gość: rudi Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.12, 18:09
      Za stan komunikacji możemy wszyscy podziękować pupilce pana Grabarczyka - pani Giedryś. To ona przyczyniła się do wyrzucenia ś.p. Czesława Rydeckiego.O ile się nie mylę teraz zarządza czymś ważnym na kolei.
      • Gość: bub Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 18:24
        św. pamięci i zarządza? ma chlop krzepe, ta pani to sobie pewnie w brode pluje nie trzeba bylo go wyrzucac
      • Gość: stasiek-the-best Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.10.12, 13:57
        tego ś. p. Czesława wyrzuciła z trumny?
    • ww_lodz Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... 30.05.12, 18:24
      Coraz rzadziej i coraz wolniej jeżdżące autobusy i tramwaje.
    • Gość: ja Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.wroclaw.mm.pl 30.05.12, 18:36
      Wkurza mnie, że w tym gó...anym mieście są głównie pojedyncze przystanki, nie sposób przesiąść się na autobus jadący jako pierwszy, kierowcy świadomie mimo opóźnień przepuszczają inne autobusy, co jest nagminne na liniach 79 i 73 na pl. Barlickiego - kierowcom na tych liniach nigdy się nie spieszy, 2 minutowe postoje na przystankach to norma!!!!
      I jeszcze ta beznadziejna karta miejska, no co to za bubel jest!! Cywilizowany człowiek korzystający z internetu, musi zapierd... do punktu sprzedaży biletów, żeby dokonać "aktywacji", jakby nie można było robić tego w necie. I jeszcze babsztyl w "okienku" domaga się, żeby mówić, że ma się już doładowane to coś!!!! NIE-DO-PRZYJECIA!! Ktoś zgarnął dużą kasa, za ten niewypał.
      • Gość: aka Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 19:38
        > I jeszcze ta beznadziejna karta miejska, no co to za bubel jest!! Cywilizowany
        > człowiek korzystający z internetu, musi zapierd... do punktu sprzedaży biletów,
        > żeby dokonać "aktywacji", jakby nie można było robić tego w necie. I jeszcze b
        > absztyl w "okienku" domaga się, żeby mówić, że ma się już doładowane to coś!!!!
        > NIE-DO-PRZYJECIA!! Ktoś zgarnął dużą kasa, za ten niewypał.

Oj, oj - uważaj, zaraz klakierzy MPK Cię zakrzyczą, bo przecież automaty do zakodowania biletów są w 55 autobusach, więc powinniśmy ich po stopach całować za ten ósmy cud świata i za to wyjście frontem do klienta.
    • Gość: jadzia Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.retsat1.com.pl 30.05.12, 18:46
      "mpk Łódź -przyjazne niepełnosprawnym "
    • Gość: łodzianka Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 18:50
      Zapomnieliście o jednej kwestii - kulturze i życzliwości kierowców...
    • Gość: pauza Wszechobecny smród! IP: *.pl 30.05.12, 18:51
      Wielkie NIE dla tapicerowanych siedzeń w komunikacji miejskiej! Jak tapicerka przesiąknie żulem, to już nie ma ratunku...!
      • Gość: gość Re: Wszechobecny smród! IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.12, 19:48
        A tak. Komfortowymi, plastikowymi zydlami na pewno zachęcimy ludzi do porzucenia samochodów i przesiadki do komunikacji miejskiej.
        • Gość: tussi Re: Wszechobecny smród! IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.05.12, 21:34
          Plastikowe zydle wystarczyło przetrzeć i latami świeciły częstością. Tapicerowane siedziska po kilku tygodniach użytkowania wyglądają i śmierdzą jak szmata, którą ktoś się podcierał. Jeśli ową szmatą chcesz zachęcać do porzucania samochodów, to życzę szczęścia.
          • Gość: gość Re: Wszechobecny smród! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 10:32
            Tapicerowa
            > ne siedziska po kilku tygodniach użytkowania wyglądają i śmierdzą jak szmata, k
            > tórą ktoś się podcierał.

Bredzisz.
    • Gość: buc na szybko IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 19:10
      Chamstwo kierowców, jeszcze nie zdarzyło mi się żeby poczekał a sto metrów dalej i tak stoi trzy minuty na czerwonym.
      Brak automatów do biletów na przystankach (w Trójmieście to standard).
      Linie z Lublinka na dwóch oddzielnych przystankach, przy czym ta ważniejsza dla przylatujących odjeżdża z przystanku na terminalu 1 z którego to terminala nikt nie korzysta. Wszyscy pytają jak dojadę na Kaliski, jak dojadę do ścisłego centrum w dorozumieniu Piotrkowska / Piłsudskiego a tu lipa. Kierowcy też bąkają coś niezrozumiale i nie wiele się można od nich dowiedzieć.
      Tramwaj regionalny za miliony, który regionalnym nie jest a do tego wlecze się niemiłosiernie i stoi na każdym czerwonym by zaraz stanąć znowu na przystanku tuż za skrzyżowaniem. Tramwaj regionalny bez klimy bądź z klimą szczątkową w którym jest jak w saunie a smród upoconych pasażerów przyprawia o mdłości. I nie ma znaczenia czy Naród czysty bo w saunie poci się każdy.
      Tablice w tramwajach nie wyświetlające godziny co chyba jest najistotniejszą informacją gdy korzystamy z biletów czasowych. Tablice wyświetlają za to imieniny bądź jakieś reklamowe bzdury.
      Koncepcja by kolej aglomeracyjna jeździła co godzina. Jakiś chory bezsens. W kwartał zlikwidują bo będzie woziłą powietrze. Sens to jest jak jeździ co kwadrans, góra 20 min. Co godzina to szybciej tramwajem autobusem będę. Nawet jak mam dalej na przystanek (najczęściej bliżej) i w korku i z przesiadką.
      Wszędzie gdzie mamy do czynienia z połączeniem szyn i dróg dziury są niemiłosierne,że można koło urwać. MPK odpowiada za stan nawierzchni do 0,5 m od torowiska w każdą stronę. Wieszamy psy na drogowcach ale za większość kraterów i pogięte felgi odpowiada MPK.
      To tyle na szybko ..... czesc :/
    • Gość: referendum wynagrodzenia dla kolesi Zdanowskiej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.05.12, 19:44
      zarzadu i rady nadzorczej, na które to MY- łodzianie zmuszani jesteśmy się zrzucać
    • Gość: oczywiście że Ja Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.retsat1.com.pl 30.05.12, 20:44
      mnie wkurzało, bo już sie od 3 miesięcy przesiadłam na rower :-)
      ale wkurzało mnie jako regularną osobe korzystającą z MPK:

nie przyjeżdzające tramwaje w których wiatr chula zimą, psują się w morozy nagminnie nawet jak przyjadą o ogrzewaniu nie wspomnę

tłok w tramwajach

zniszczone wagony

brak mozliwości kupna biletu w normalnych warunkach i cenach u kierowcy lub w automacie którego nie ma w tramwajach

pomylona "karta miejska" jaka to karta i jaka miejska? juz ktos wyżej pisał o tym

rozwalone tory retkinia widzew kiedy to 6 lat temu zamieszkałam w tym mieście ta trasa była w remoncie!!! po 6 latach tramwaje jadą z prędkością mniejszą niż Ja rowerem a kolarzem nie jestem,!!! Ten remont trwał pamiętam bardzo długo i po 6 latach nadaje się ponownie do remontu!!! To skandal!!

Mniejsze zastrzeżenia mam co do autobusów w zimie korzystałam głownie z nich, było ciepło i punktualnie niezbyt tłoczno i czysto, wolałam leciec na autobus 1 km niż iśc na tramwaj 100 m od domu

ale i tak wole rower :-)
      • Gość: stasiek-the-best Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 21:23
        1.Włączone LATEM ogrzewanie w tramwajach, w okresie upałów;motorniczowie mówią, że tak się dzieje tylko w momencie hamowania, co jest totalnym kłamstwem.
        2. Jeżdżące w kupie autobusy np. "54" czy "54A", a 3 min. za nim "58" pod szyldem "KORO" . Mówią, że dlatego, bo to linia prywatna, ale jak sprywatyzują wszystkie linie, każdą sprzedadzą komu innemu, to dopiero będzie czeski film...
        3.Maniakalne tworzenie numeracji - po co te wszechobecne "A", czy liczb brakuje?
        4. Spożywanie przez pasażerów browaru w tramwajach i autobusach.
        5. Niedające się otworzyć okna w autobusach, szczególnie w "Solarisach", pozostałe "nieotwieralne", więc można się ugotować...
        6. Dlaczego "3" między Tatrzańską a wiaduktem jedzie w tempie 5km/godz? Czy przetarg był tylko na wymianę fragmentu torów i czy z powodu braku płatnika naprawia się tory "na raty"?
      • Gość: greg Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 21:24
        Torowisko Retkinia - Widzew juz tak ma, widocznie robili je z plasteliny. Jak 12 lat temu zamieszkałem w Łodzi to też właśnie remontowali :)
    • Gość: Szaja Rosenblatt Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.204.6.76.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.05.12, 20:48
      Brak szacunku dla czytelnika,Oczywistości okraszane zdjęciami z Warszawy.Warszawskie bilety na podłodze,kasowniki i żółty warszawski odcień uchwytów.Wstyd!
    • marjory_m Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... 30.05.12, 21:03
      Najbardziej mnie denerwuje fatalny, kompletnie nieprzemyślany sposób wprowadzania nowych migawek. Absurdalną jest sytuacja w której mając nowoczesną migawkę, opłaconą przez internet, muszę stać godzinami w kolejce żeby ją aktywować. Nie można było najpierw wyposażyć pojazdów MPK w przynajmniej jeden nowy kasownik do aktywowania migawek? Albo podobne urządzenie w punktach, ustawione gdzieś w kącie dla bezkolejkowców? Ponadto fantastyczna wprost współpraca MPK z jednym z banków: zapłać kartą lub przelewem a będzie taniej. W punkcie MPK na nowomiejskiej Pani rozkłada ręce i mówi "tylko gotówka" a w budce na rogu Zgierskiej / Julianowskiej Pani informuje że migawka działa od momentu zaksięgowania przelewu a nie "zaklikania" karty i fik, tydzień przepadł. Złożyłam wniosek o nową migawkę prawie od razu gdy było to możliwe, bez czekania na ostatnią chwilę, a poziom frustracji z miesiąca na miesiąc rośnie. Miało być fajnie a jest jak zwykle.
    • marjory_m migawka ! 30.05.12, 21:04
      Najbardziej mnie denerwuje fatalny, kompletnie nieprzemyślany sposób wprowadzania nowych migawek. Absurdalną jest sytuacja w której mając nowoczesną migawkę, opłaconą przez internet, muszę stać godzinami w kolejce żeby ją aktywować. Nie można było najpierw wyposażyć pojazdów MPK w przynajmniej jeden nowy kasownik do aktywowania migawek? Albo podobne urządzenie w punktach, ustawione gdzieś w kącie dla bezkolejkowców? Ponadto fantastyczna wprost współpraca MPK z jednym z banków: zapłać kartą lub przelewem a będzie taniej. W punkcie MPK na nowomiejskiej Pani rozkłada ręce i mówi "tylko gotówka" a w budce na rogu Zgierskiej / Julianowskiej Pani informuje że migawka działa od momentu zaksięgowania przelewu a nie "zaklikania" karty i fik, tydzień przepadł. Złożyłam wniosek o nową migawkę prawie od razu gdy było to możliwe, bez czekania na ostatnią chwilę, a poziom frustracji z miesiąca na miesiąc rośnie. Miało być fajnie a jest jak zwykle.
      • Gość: aka Re: migawka ! IP: *.toya.net.pl 30.05.12, 21:14
        Ponadto fantastyczna wprost współpraca MPK z jednym z
        > banków: zapłać kartą lub przelewem a będzie taniej. W punkcie MPK na nowomiejsk
        > iej Pani rozkłada ręce i mówi "tylko gotówka" a w budce na rogu Zgierskiej / Ju
        > lianowskiej Pani informuje że migawka działa od momentu zaksięgowania przelewu
        > a nie "zaklikania" karty i fik, tydzień przepadł.

Skorzystać z promocji mbanku można tylko w punkcie na Narutowicza 77, bo tylko tam można zapłacić kartą. Trzeba wysłać do mbanku smsa i się zarejestrować, a przy odbiorze migawki zapłacić kartą mbanku za bilet na Narutowicza. Później można już płacić mtransferem ze strony migawki (podobno), ale do tego etapu jeszcze nie dotarłam.
        Beznadzieja, ale na szczęście udało się to rozgryźć. Szkoda tylko, że nie informują o tym nigdzie i wszystkiego trzeba się dowiadywać samemu i na ostatnią chwilę.
    • Gość: gościu Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, sp... IP: *.lodz.mm.pl 30.05.12, 22:42
      kilkadziesiąt biletomatów! Kłamstwo - jest ich 150...
      • Gość: gość Re: Co cię denerwuje w łódzkim MPK? Smród, brud, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 10:35
        > kilkadziesiąt biletomatów! Kłamstwo - jest ich 150...

Ta. 15000
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka