Dodaj do ulubionych

Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łódzk...

06.08.12, 13:02
Szczerze mówiąc, ten skansen Pilicki najbardziej mnie zainteresował, ALE (zgodnie z informacjami podanymi na stronie)

www.okraglica.pl/?l=0&s=0/3/14&p=inscenizacje-rekonstrukcje-imprezy
Działalność Skansenu Rzeki Pilicy została w 2005 roku doceniona przez Polską Organizację Turystyczną, która przyznała mu Certyfikat za Najlepszy Produkt Turystyczny Roku 2005 – „Muzeum bez kapci”.
W wyniku plebiscytu na 10 największych atrakcji turystycznych regionu łódzkiego przeprowadzonego przez portal internetowy naszemiasto.pl, Skansen znalazł się wśród laureatów i otrzymał tytuł „Perła w Koronie Ziemi Łódzkiej 2008”.
Na początku 2009 roku Skansen otrzymał bardzo prestiżową nagrodę - „Przyjazny Brzeg”. Uhonorowanie tą nagrodą potwierdziło dokonania Skansenu w dokumentowaniu, przybliżaniu i propagowaniu tradycji wodniackich na Pilicy.

to miejsce już ma kilka wyróżnień turystycznych. Więc myślę, że warto promować mniej znane miejsca.
Obserwuj wątek
    • Gość: kloopsik Re: Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.12, 13:11
      sam Skansen i Niebieskie Źródła są już znane (pierwszy miał nawet wstawki w programach National Geographic a źródła zostały niedawno "obfotografowane" przez Google Street View) ale teraz zyskały "nowe opakowanie" i dodatkową atrakcję - podziemną trasę turystyczną w Grotach Nagórzyckich - całość, czyli Tomaszowska Okrąglica robi przyjemne wrażenie i zachęca abyśmy "..wpadli na dzień do Tomaszowa ..."
      • Gość: Ania Re: Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łód IP: 82.177.76.* 06.08.12, 13:46
        O tomaszowskich atrakcjach mogę powiedzieć, że spokojnie poleciłabym je na wypad z dziećmi. Same źródła - trochę atrakcja, ale raczej niewielka - taki park do pospacerowania. Za to skansen to już coś :) Można np. czołgi pooglądać.
        Poza tym groty - na dzieciach robią ogromne wrażenie, sama pamiętam jak w wieku 10 lat pierwszy raz zdecydowałam się - z duszą na ramieniu ;) - wejść do środka, wcześniej - straszno i ciemno :)
        A poza tym sama Pilica - niedaleko skansenu i źródeł jest przystań rzeczna MOSiR, można wynająć kajak, popływać wpław (jest ratownik), pograć w siatkówkę, plażówkę, kosza, itd.; duuuuża piaskownica ;)
        Chwilkę dalej jest park linowy.
        Bajer.
        • 1skowronek Re: Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łód 06.08.12, 16:15
          Żałosne te atrakcje...
          • Gość: Ania Re: Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łód IP: 82.177.76.* 07.08.12, 11:52
            Nie powiedziałabym, że żałosne. Raczej mniej spektakularne od stadionu Barcy :)
            Jakich atrakcji oczekiwał(a)byś w stosunkowo młodym mieście i regionie wcześniej głównie rolniczo-włókienniczym?
            Co zrobiłeś, żeby stworzyć/wesprzeć nową atrakcję?
    • Gość: XXX Tomaszów - tylko jak tam dojechać? IP: *.tktelekom.pl 06.08.12, 16:18
      Tomaszów ma jeszcze lasy spalskie, zalew Sulejowski. Jest tylko 1 problem - pociągiem osobowym jest do niego 2 godziny, a busem czy autobusem nie da rady wieźć rowerów. Aż krzyczy o nowoczesnego cyklobusa na trasie Łódź - Tomaszów Mazowiecki w weekendy!

• Gość: Piotr Re: Tomaszów - tylko jak tam dojechać? IP: *.dynamic.chello.pl 06.08.12, 17:09
        A to racja, mogliby wprowadzić np. coś takiego jak kursuje po górach Stołowych, i to po obu stronach granicy:
        www.kudowa.pl/pl/informacje-dla-turysty/cyklobusy
        koszt przyczepki i haka do autobusu chyba budżetu PKSu czy firmy busiarskiej mocno by nie nadwerężył, a myślę że sporo nowych klientów by w ten sposób zdobyli.
      • Gość: Oj tam Jak? Autem :-) IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.12, 22:55
        Transport zbiorowy to fikcja do topienia dopłat i dotacji.
      • Gość: gość Re: Tomaszów - tylko jak tam dojechać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.12, 12:25
        > Jest tylko 1 problem - pociągiem osobowym jest do niego 2 godziny

I co najgorsze - z przesiadką. A tory pozwalają dojechać w 50 minut...
    • Gość: Oj tam Największa atrakcja: jabol na Wschodniej IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.12, 22:58
      Żałość, wielka żałość bije ze zgłoszonych propozycji.

Wanna z piwem i wyścigi na rowerach - normalnie szok! Nigdzie w Polsce nie mają wyścigu na rowerach po leśnych drogach...

Naprawdę w Łodzi nie ma nic ciekawszego?
    • Gość: gość Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łódzk... IP: *.adsl.inetia.pl 06.08.12, 23:19
      Mi najbardziej przypadł do serca Mikrokosmos. Byłam w tym parku i gorąco go polecam.
      W pozostałych miejscach również byłam, oprócz Piotrkowa więc się nie wypowiadam
    • Gość: herbu żaba Drogą patoli łódzkich IP: *.lodz.mm.pl 07.08.12, 08:33
      Wycieczka drogą łódzkich patoli, zaczynamy na "Włókience". Można zobaczyć jak Wiesio z drugiego pietra wymiotuje na parapet pani Krystyny. Następnie udajemy się na jedno z podwórek gdzie młodzież szkolna degustuje najtańsze napitki. Potem zapraszamy na uroczystość wywieszenia flagi klubowej, oraz wysłuchania okrzyków typu legia ch...Godzinę później jesteśmy już na Wschodniej gdzie Zdzisław bije żonę a dzieci uciekają do babci na poddasze.
      Spotykamy tu gawędziarza Henryka który za 80 gr. opowie nam kilka historii ze swego życia, potem natrafiamy na Kazia któremu alkohol odebrał moc w nogach. Dochodzimy do Kilińskiego i mamy czas wolny....
      • Gość: dinozaury Re: Drogą patoli łódzkich IP: *.pools.arcor-ip.net 07.08.12, 09:35
        moi wnukowie pokazywali dumnie zdjecia ze zwiedzania jakiejs kosmicznej platformy wydobywczej chyba wegla brunatnego z ogromnymi transporterami..... wiec pewnie okolice Kleszczow-Belchatow
        i park dinozaurow tez w okolicy Lodzi - byli zachwyceni a bywali duzo w swiecie i maja naprawde wiele atrakcyjnych miejsc do porownania.
        Z innego swiata, to Kolegiata Laska - jej znaczenie w polskiej historii,
        Pabianice z powiazaniami w strone Kawki,
        Uniejow - ale nie wiem, co maja konkretnie do zaproponowania.
      • Gość: Karol Re: Drogą patoli łódzkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 00:59
        Jeszcze nocleg! Zapraszam na pl. Wolności, gdzie przy "Studzience Zakochanych" można się spokojnie przespać w towarzystwie zmęczonych dniem panów, uperfumowanych w dość osobliwy sposób...
    • argentea Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łódzk... 07.08.12, 12:28
      Mikrokosmos to fajne miejsce dla dzieci i wreszcie inne niż wszystkie dinolandy, ale z atrakcją turystyczną kojarzą mi się Carcassonne czy Neuschweinstein a nie zadne wyścigi rowerem.
    • Gość: Kamil Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łódzk... IP: *.tomaszow.mm.pl 09.08.12, 13:52
      Nie wiem, co robi tu Mikrokosmos. Przecież to żadna atrakcja turystyczna. Miejsce stworzone przez prywaciarza, biznes jak biznes, ale z turystyką nie ma nic wspólnego. Owszem, owady fajne, ale nic poza tym. No chyba, że dla kogoś atrakcją turystyczną jest bar, w którym można sobie posiedzieć. Czas docenić to, co dała nam natura! Wspierajmy takie miejsca!
      Mikrokosmos wygrywa, bo łatwiej właścicielowi namówić znajomych i partnerów biznesowych na oddanie głosu niż władzom miasta zmobilizować mieszkańców do wsparcia "wspólnej własności". Ludzie nie mają poczucia integracji z "niczyimi" miejscami.
      Większość z tych miejsc widziałem. Okrąglica powinna wygrać, bo groty są naprawdę warte zobaczenia. Źródła- zwykły park, ale skansen nadrabia, bo jest w nim coś więcej niż tylko sztuczny wytwór jak np. w Mikrokosmosie (jeżeli tak można nazwać te kilka owadów).
    • Gość: Boguś Ankieta do bani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 00:50
      Ta ankieta jest tak miarodajna, że aż strach, jeśli ktoś w to uwierzy!
      Park Edukacyjno - Rozrywkowy Mikrokosmos w Ujeździe uzyskał 1000 głosów w pół godziny pomiędzy godziną 0.00, a godziną 0.35.
      Czyli, z tego co rozumiem w Ujeździe nikt nie śpi, tylko głosuje na kolejny "dinopark", do którego i tak nikt nie chce przyjeżdżać.
      Panie i Panowie redaktorzy! Powiedzcie swoim informatykom, żeby zabezpieczyli ankiety przed działaniem robotów...

BTW... jeśli to na prawdę największa atrakcja tego regionu, to ja się stąd wynoszę :)
      • Gość: XYZ Re: Ankieta do bani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 20:57
        Kolego, z tego co patrzyłem na ranking tej sondy to 1000 głosów w takim czasie jeszcze jest możliwe. Ale co powiesz na Muzeum Kinematografii, które co minutę miało 200 głosów więcej? A może jesteś pracownikiem tejże "atrakcji" i nie możesz się pogodzić z tym że "wasz niecny" plan nie wyszedł?
        • Gość: Mariusz Re: Ankieta do bani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 21:17
          Ja też dołączam się do kolegi wyżej. 1tys. głosów w 35 minut jest jak najbardziej możliwe. Przykładowo 10 osób głosuje na mikrokosmos. Każda z tych 10 osób daje linka kolejnym 10 i mamy już 100 głosów i znowu kolejne 10 osób i w sumie mamy 1000 ;) Możliwe? Jak najbardziej. Ale raczej wątpliwe jest to co zrobiło to całe muzeum tak jak napisał kolega wyżej :/
          • Gość: szczepanPL Re: Ankieta do bani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 21:27
            hehe no ciekawe ciekawe może i tak było jak wcześniej pisali że ten pierwszy jest z muzeum i próbuje wmówić innym że oszukiwali a sam robił tak samo ale przegrał. dobry koleś nie ma co :D
            • Gość: szczepanPL Re: Ankieta do bani! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 21:28
              ale się zgrało wszyscy mają neostrade i co 10 minut komentarz. zaraz kolega się będzie bulwersował że kolejny przekręt jest tylko teraz z komentarzami hehe
              • Gość: magu666 Do wszystkich!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.12, 21:42
                Wszyscy gadają że beznadziejne te atrakcje, że nie wiadomo kto to wybierał. A może czas się zastanowić i stworzyć konkretny pomysł atrakcji, która naprawdę przyciągnęłaby do naszego województwa ludzi bo jak na razie to tylko gadamy sobie coś pod nosem i nic z tego nie ma. Tyczy się to zwłaszcza władz naszego województwa!!!
    • Gość: MIKROKOSMOS Wybierz największą atrakcję turystyczną w Łódzk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.12, 11:42
      Witam, jestem pomysłodawcą i właścicielem Parku MIKROKOSMOS. Nie mamy nic na sumieniu abym musiał przyjmować jakiś "lewy" nick.
      Dostałem informację od fanów Parku, że są tu wyszukiwane jakieś spiski... może każdy mierzy swoją miarą po prostu...

Chciałem serdecznie podziękować również pod sondą, wszystkim oddającym głosy na nasz Park oraz na WSZYSTKIE atrakcje województwa bo każda z osobna jest wyjątkowa i niepowtarzalna i osobiście polecam każdemu aby się do nich udał.

Co do kilku w moim mniemaniu niesprawiedliwych zarzutów kierowanych pod nasz Park to muszę odpowiedzieć na 2 :-)

Po pierwsze, jeśli szanowny Pan mówiący, że nikt nie chce odwiedzać "kolejnego dinolandu" to jak wytłumaczy średnio 1500 gości MIKROKOSMOSU w każdym tygodniu? Chociaż jest to wszystko pojęcie względne, to dla nas są to bardzo miłe liczby.

Druga rzecz to jeśli 25 owadów wielkości od 3 do 8metrów to "kilka sztuk" to jak widać jest to kolejna wartość względna ale jak mnie uczono jest to już kilkadziesiąt :-)

Ale szanowni Państwo, nie będę się rozżalał nad komentarzami jak domniemam "współzawodnika sondy". Zapraszam osobiście i sami oceńcie, jednak i komisja ROTWŁ i Wy, internauci, oddaliście głos na PIERWSZY na świecie park tematyczny poświęcony tej niesamowitej grupie zwierząt. To właśnie w województwie łódzkim, w powiecie tomaszowskim, w gminie Ujazd jest coś pierwszego i wyjątkowego.

Dziękujemy za zaufanie jakim nas obdarzyliście w tak krótkim czasie po uruchomieniu atrakcji. Zapewniam, że co miesiąc w Parku pojawiają się nowe walory, wciąż się rozwijamy i na pewno nie spoczniemy na laurach. Już w planach jest jego rozbudowa i wciąż utrzymywanie charakteru miejsca rodzinnego, w scenerii pięknego ogrodu z tysiącami odmian roślin, w świecie owadów gigantów.

Dziękuję :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka