Dodaj do ulubionych

Żychlin - 7 od końca gmina w Polsce

22.12.12, 18:27
No Panie Burmistrzu, powód do chwały to nie jest:
wyborcza.biz/biznes/51,101716,13060681.html?i=1
Jesteśmy 7 od końca gminą w Polsce patrząc na dochody mieszkańców.
Czytając to na gazeta.pl czułem wstyd, wielki wstyd. Tym bardziej, ze mapa wyśrodkowana na Żychlinie, bije z główniej strony gazeta.pl.
Obserwuj wątek
    • dinozaur2012 Re: Żychlin - 7 od końca gmina w Polsce 03.01.13, 10:28
      Czy jest to na pewno ten Żychlin z woj. łódzkiego ?
      wyborcza.biz/biznes/51,101716,13060681.html?i=2
    • dinozaur2012 Re: Żychlin - 7 od końca gmina w Polsce 03.01.13, 10:39
      ronin.pl napisał:

> No Panie Burmistrzu, powód do chwały to nie jest:
      > wyborcza.biz/biznes/51,101716,13060681.html?i=1
      > Jesteśmy 7 od końca gminą w Polsce patrząc na dochody mieszkańców.
      > Czytając to na gazeta.pl czułem wstyd, wielki wstyd. Tym bardziej, ze mapa wyśr
      > odkowana na Żychlinie, bije z główniej strony gazeta.pl.

Proponuję też przeczytać ten fragment aby nie podkręcać co niektórych:

" Ale rozwój lokalny zależy nie tylko od ilości pieniędzy, które wpływają do budżetu powiatu czy gminy. Prof. Eugeniusz Sobczak opracował własny ranking rozwoju gmin, w którym porównuje, jaki potencjał mają poszczególne jednostki. Im większy udział inwestycji w budżecie, nakłady na transport, odsetek radnych z wyższym wykształceniem czy powszechniejszy dostęp do internetu w szkołach, tym wyższa pozycja w rankingu gmin. Liczy się też to, czy ludzie raczej wyjeżdżają z danej gminy, czy się do niej sprowadzają, jaki jest wskaźnik bezrobocia. W rankingu tym wiele bogatych samorządów zajmuje czołowe miejsca. Docenieni zostali jednak też mniejsi, ci, którzy zyskują na dobrym zarządzaniu: Krosno (woj. podkarpackie), Puławy (woj. lubelskie) czy Węgrów (woj. mazowieckie). Z kolei na końcu listy wcale nie są ci najbiedniejsi."

• ronin.pl Re: Żychlin - 7 od końca gmina w Polsce 03.01.13, 18:54
        Jeśli wyborcza nie pomyliła map to nasz. Niestety dla wizerunku, ale na głównej gazeta.pl widniała mapa z wyśrodkowanym i podkreślonym na czerwono "naszym" Żychlinem. Akurat stał się mimowolną gwiazdą tego rankingu. Notabene dzwonił do mnie przekazując mi ten fakt znajomy z Polski.
        Ale masz rację, coś z tym rankingiem nie gra, co zresztą świetnie ujął ten znajomy "takie bryki u was jeżdżą i jesteście najbiedniejszą gminą w Polsce?" Sądzę, że dochody gminy były podzielone przez ilość podanej ludności ze spisu, nie biorąc pod uwagę jak duża grupa osób z naszego miasta pracuje na zachodzie (człowiek do średniej się liczy ale z zarobkiem "zero").
        2142 na łebka, nawet w kryzysie raczej to nierealne i zbyt mało.
        Nie podkręcam co niektórych. Uwierz mi ale na żywo to powód do chluby nie był, nawet jeśli badania do końca nie były rzetelne. Zresztą nie oszukujmy się, osobiście lubię Burmistrza, ale zastój w mieście po placu z fontanną jest niepokojąco duży. O obietnicach nie mówię, bo ich niedotrzymywanie jest niestety chlebem powszednim w tym kraju, co nie znaczy, że nie jest naganne.
        BTW co by nie powiedzieć akurat co do Oporowa raczej się nie pomylili.
        • zychl-iniak Re: Żychlin - 7 od końca gmina w Polsce 04.01.13, 09:34
          Ale kochani czy za dochody odpowiada burmistrz. Przecież burmistrz nie jest największym pracodawcą w Żychlinie tylko zakłady pracy. Zakładów pracy jest bardzo mało w naszej gminie to i dochód niski.
          Piszemy o burmistrzu że mały dochód a jak burmistrz da podwyżki lub premie pracownikom na forum dudni dlaczego? A ja pisze dlaczego nie - ludzie pracują i powinni zarabiać duże pieniądze. A nie inni zazdroszczą widzą ich wady ale swoich nie widzą.
          • obywatel_3rp Re: Żychlin - 7 od końca gmina w Polsce 10.01.13, 00:17
            zychl-iniak napisał:

> Ale kochani czy za dochody odpowiada burmistrz. Przecież burmistrz nie jest naj
            > większym pracodawcą w Żychlinie tylko zakłady pracy. Zakładów pracy jest bardzo
            > mało w naszej gminie to i dochód niski.
            > Piszemy o burmistrzu że mały dochód a jak burmistrz da podwyżki lub premie prac
            > ownikom na forum dudni dlaczego? A ja pisze dlaczego nie - ludzie pracują i pow
            > inni zarabiać duże pieniądze. A nie inni zazdroszczą widzą ich wady ale swoich
            > nie widzą.

I tu bym z tobą polemizował ...
            Sprawa nie dotyczy marnych dochodów mieszkanców, ale wstydliwie niskiego dochodu SAMORZĄDU Żychlina w przeliczeniu na jednego mieszkańca.
            I za to odpowiedzialna jest własnie nasza władza samorządowa z burmistrzem na czele

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka