Dodaj do ulubionych

Przebudowany Rynek

23.04.05, 09:22
Co myślicie o projekcie przebudowy Rynku, który już zaczął być realizowany?
We mnie wzbudza mieszane odczucia, ten klimat Rynku z fontanną i ławeczkami
wokół, w cieniu drzew odpowiadał mi do tej pory. A teraz ma być po prostu
goły plac wyłożony płytami i jakieś ogródki piwne po bokach... Drzewa już
wycięli...
Obserwuj wątek
    • dorothea17 Re: Przebudowany Rynek 23.04.05, 14:15
      no własnie strasznie łyso się zrobiło bez tych drzew,chociaż tłumaczą się, że
      one były chore i że zasadzą nowe szlachetniejsze gatunki, szkoda tyylko,że na
      to aby były tak duże jak te wycięte, trzeba będzie czekać co najmniej 20 lat;
      a co do zabudowy to zobaczymy, plany sa może w sumie i fajne ciekawe natomiast
      jak długo potrwa ich realizacja i czy faktycznie będzie tak wspaniale jak
      zapowiadają
      • tzavates Re: Przebudowany Rynek 23.04.05, 19:07
        Wiadomo, że coś trzeba było zrobić z Rynkiem, chodniki wokół nie są w
        najlepszym stanie, ale to też zasługa tego, że od ładnych paru lat nie były w
        żaden sposób poprawiane... Z drugiej strony zawsze można iść do parku, tam
        raczej nie będą drzew wycinać, a taki łysy plac w centrum przyda się na różne
        drobne imprezy. Oby tylko nie zamienił się w parking za parę lat. Według władz
        miasta przebudowa ma się zakończyć w przyszłym roku. Ciekaw jestem, czy tak
        będzie, biorąc pod uwagę, że inwestycja ma pochłonąć ok. 14 mln złotych, 3/4 ma
        być z Unii, ale Ta jeszcze nic nie dała na ten cel. Pewnie skończy się na
        gigantycznych pożyczkach zaciągniętych przez miasto, ale może to się kiedyś
        zwróci...
        • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 24.04.05, 20:55
          ja mam duży sentyment do starego wyglądu rynku, po prostu mi się podobał. ale
          cóż czasy się zmieniają i w jakiś sposób trzeba rozruszać centrum miasta z
          rynkiem na czele. Mam tylko takie niejasne uczucie, że coś tam nie gra
          zwłaszcza z pieniędzmi. no bo po takiej inwestycji domy w centrum znacznie
          zwiększą swoją wartość i wąska grupa właścicieli tychże zarobi sporo kasy. Ale
          może jestem przewrażliwiony.
          Mi się także podoba Park Miejsci - ciekawe kiedy tam zaczną się inwestycje w
          celu przywrócenia jego świetności?
          pozdrowienia
          Tomek
    • tomian Re: Przebudowany Rynek 06.05.05, 21:49
      Często bywam w Skierniewicach (przejazdem)
      To wycięcie tych drzew na rynku to koszmar!
      Wygląda jak po jakimś katakliżmie lub innej pożodze,
      kiedy ludzie wycinali wszystko wokół bo nie mieli czym palić.
      Drzewa napewno można było uratować!
      Należało je jedynie umiejętnie podciąć.
      Są tam przecież jakieś instytuty od tych spraw.
      Wogóle z zielenią w Skierniewicach jest bardzo kiepsko.
      Jedynie park. Ale ten został niejako "odziedziczony" przez miasto.
      Rynek obecnie wygląda K O S Z M A R N I E
      Pozdrawiam!
      • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 06.05.05, 23:33
        nie mogę sia zgodzić, zieleni w Skierniewicach jest dużo (nie mówię o Widoku) i
        dobrze utrzymanej, jeśli porównamy Skierki z miastami o podobnej wielkości to
        wyjdzie na to że u nas jest niemalże rajski wygląd. I właśnie zasługa tutaj
        jest duza Instytutów.
        • tomian Re: Przebudowany Rynek 07.05.05, 10:10
          "rajski wygląd"
          Gratuluję.
          Najważniejsze przecież są nasze indywidualne odczucia.
          Pozdrawiam
          • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 09.05.05, 21:30
            ja bym powiedział optymistyczne i pozytywne nastawienie do Świata (i
            Skierniewic)
            • tomian Re: Przebudowany Rynek 10.05.05, 20:35
              > ja bym powiedział optymistyczne i pozytywne

A czy to nie są indywidualne odczucia?
              Chyba że koniecznie chcesz mówić!
              Proszę bardzo!
    • sloggi Re: Przebudowany Rynek 07.05.05, 11:08
      Masz na myśli tą obleśną fontannę, która wygladała jak resztki betonowego
      bunkra? Tego Ci żal?
      • tzavates Re: Przebudowany Rynek 07.05.05, 14:29
        Tak, żal mi też tej "obleśnej" fontanny. Żal mi, że przez lata nikt jej nie
        remontował, tak samo jak chodników na całym Rynku, a teraz wciska się kit, że
        trzeba to wszystko zrównać z ziemią bo wygląda paskudnie. Nie byłoby tak, gdyby
        władzom miejskim przyszło czasem do łbów żeby naprawiać wszystkie takie punkty
        na bierząco a nie czekać aż zarosną i wtedy wywalać grube miliony zadłużając
        miasto w imię jakichś chorych wizji nowoczesności rozumianej przez tworzenie
        łysych placów w centrum miasteczka... Jak w ogóle ten projekt mógł przejść do
        realizacji, nie mogę tego pojąć i uwierzyć, że nie było lepszej koncepcji
        uwzględniającej jakąkolwiek zieleń... Jak to określił mój brat - fajnie, że
        będą te granitowe płyty, łatwiej będzie żygowiny po imprezach sprzątać :-)
        • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 07.05.05, 23:32
          kamienice w rynku są własnościa kilku rodzin / ludzi i to one będą czerpały
          duże zyski z jeszcze większych czynszy oraz za wynajem powierzchni dla sklepów.
          Także mam takie wrażenie, że ta modernizacja idzie w kierunku zwiększenia
          nieproporcjonalnie do poniesionych wkładów wartości tychże domów.
          a tak na boku to można gdzieś projekt zobaczyć?
          • tomian Re: Przebudowany Rynek 08.05.05, 09:26
            Należy przenieść rynek na Widok
            Tam wszystko jest "państwowe"
            I świat będzie piękny.
            Skerniewice będą piękne
            Osiedle Widok jest piekne!
            Wizytówka dla następnych pokoleń
            co MY przez ostatnie lata zrobiliśmy dla tego miasta.
            Pozdrawiam
            • tzavates Re: Przebudowany Rynek 08.05.05, 11:18
              Sorry ale ja właśnie nie mogę też tego ścierpieć, że cała kasa miejska idzie w
              Widok i jego okolice a właściwa część miasta gnije w zaniedbaniu. Na Widoku
              wymienia się chodniki, poszerza ulice itp., wszędzie jest kanalizacja. Po
              drugiej stronie miasta - jakby nikt tu nie zaglądał. Wszystko się sypie i
              władze to olewają.

Odnośnie Rynku - ciekaw jestem co będzie bo ma być też wycofany ruch kołowy
              wokół Rynku, a sklepikarze twierdzą, że to znacznie uszczupli klientelę. Jeśli
              do tego dołożyć faktyczną podwyżkę czynszów i najmu lokali, to Rynek
              rzeczywiście może zdechnąć za parę lat... To dopiero będzie wizytówka miasta...
              • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 08.05.05, 13:08
                na widoku mieszka chyba 50% mieszkańców i coś się im także należy. zresztą
                większość terenów na Widoku należy so spółdzielni mieszkaniowej.
                Dla Rynku brakuje chyba koncepcji rozwoju, lub jest taka która mi osobiście nie
                pasuje, ale mogę się (oby) mylić. Miasto przejeło koszary i planuje tam podobno
                zrobic jakieś centrum szkoleniowe - wyższe szkoły itp. Na pewno zrealizowanie
                takowej koncepcji wprowadziłoby trochę życia do starej części miasta. Wtedy
                koncepcja rynku jako miejsca spędzenia czasu na zakupach i rozrywce miałaby
                dużo sensu. Ale na zajkupy i tak większość jedzie do Tesco lub do Warszawy więc
                taka koncepcja może ale nie musi sie udać.
                Wokoło rynku giną domy drewniane które stanowiły zabudowę naszego miasta w XIX
                wieku, może można by było je uratować i stworzyć jakieś muzeum, izbę
                historyczną czy też może jakąś knajpkę?
                Zresztą Skierniewice nie stanowią jednorodnego organizmu, wsiowe Zadębie,
                slumsy w centrum, oraz blokersi na Widoku, więc może należy zastanowić się co
                należy stworzyc aby spiąc miasto w jeden organizm i zrealizować to w centrum
                miasta czyli Rynek i okolice.
    • tzavates Re: Przebudowany Rynek 08.05.05, 12:03
      Projekt Rynku pod adresem:

www.republika.pl/tza_art/rynek.htm
      • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 08.05.05, 13:10
        czyli powrót do koncepcji przedwojnnej, tyle że zamiast kocich łbów będą płyty
        betonowe, jednak w centrum fontanna by sie przydała - na takim betonie latem
        będzie trudno wytrzymać
        • tzavates Re: Przebudowany Rynek 08.05.05, 16:20
          Te płyty to ma być jakiś wyśmienity granit, także coś lepszego niż beton :-P
          Tak czy owak cienia brak... Ale może chociaż w zimie lodowisko? Hehe...
          • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 08.05.05, 18:40
            czyli jak zwykle słoma z butów wystaje a plac ma być granitowy:) ale już z
            płytami temat raz przez hitlerowców był przerabiany wyłożyli zdaje się że
            Rawską albo Batorego (obecne nazwy) płytami z cmentarza żydowskiego. Może warto
            upamiętnić 50% populacji skierniewickiej której juz nie ma....
            • karioka1985 Re: Przebudowany Rynek 09.05.05, 16:46
              przepraszam bradzo, ale co to ma niby znaczyć wsiowe zadębie? to, ze nas miasto
              ma w dupie i wsadza kase tylko w widik to nie nasza wina. mieszkam na zadębiu i
              wcale nie czuje się gorsza od dresów z widoku. mam własny domek, ogródek i moge
              robic co chcę. żaden sąsiad mi nie wisi nad głową jak w bloku. równie dobrze ja
              moge napisać, ze widok jest wsiowy. blok na bloku, zero miejsca do posiedzenia,
              poza zachwalanym skate paekiem przejetym przez drechów, którzy tylko sie
              zatanawiają, komu tu by dojebać...
              • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 09.05.05, 20:52
                nie moja jest intencja obrażanie kogokolwiek, ale na Zadembiu nie ma żadnego
                lokalu rozrywkowego tak sma jak na każdej wsi. jest prę lokali na widoku i w
                centrum a na zadębiu mimo że to duza dzielnica nic sie tam nie dzieje tak jak
                we wsi.
        • kasia2824 Re: Przebudowany Rynek 10.05.05, 09:36
          Witam postanowiłam dołączyć do dyskusji, właśnie obejrzałam sobie projekt
          nowego rynku jak na mój gust to ostatecznie może być choć fontanna w centrum
          placu mogła by zostać a i drzew mi szkoda. Tylko gdzie teraz będą parkowac
          samochody? W ciągu tygodnia to chyba jakoś sobie poradzą ale w czwartki i
          soboty będzie kłopot, powinni znaleźć jakieś miejsce na parking.
          • tzavates Re: Przebudowany Rynek 10.05.05, 10:04
            Ja raczej nie widzę problemu z parkowaniem czwartkowych targowiczów...
            Skierniewice pod względem parkowania to jakiś fenomen moim zdaniem, tu nie ma
            stref parkowania, tu się po prostu staje i wychodzi. Tam gdzie są zakazy i tak
            nikt tego nie pilnuje, przykładem ulica Rawska - naprzeciwko PKO jest zakaz, a
            auta zawsze stoją :-) Jak nie ma miejsca - ustawiają samochody obok siebie na
            chodniku, tylko w Skierniewicach takie coś widziałem... Pieszym przydałaby się
            umiejętność fruwania w takich miejscach. Kiedyś jechaliśmy z kumplem do
            bankomatu. Podjechaliśmy pod PKO na Rawskiej, a on wychodzi i zamyka auto.
            Nawet nie zjechał na pobocze - tak jak pisałem, staje się i wychodzi :-D
          • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 10.05.05, 17:24
            ja miałem taką koncepcję aby parking bezpłatny ale strzeżony umieścić w
            okolicach placu Floriana, można wtedy by zadaszyć przejście do rynku tak aby
            uniezależnić się od pogody. Wtedy zakupy czy też rozrywkę można by było
            trenować non stop.
            koncepcja bez fontanny taka jaka jest na sieci przypomina mi płytę cmentarną :(
      • tomian Re: Przebudowany Rynek 14.05.05, 09:56
        Podoba mi się,
        Ale drzew szkoda........
    • tzavates Re: Przebudowany Rynek 23.06.05, 10:58
      No i kasy z Unii Europejskiej na remont Rynku nie będzie. Miasto zaciągać
      będzie kredyty i rozpierducha przez parę najbliższych lat gwarantowana.
      • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 26.06.05, 22:47
        No tak tego się można było spodziewać :( ale sam wygląd mi się teraz podoba.
        także porsche mi się podoba a mnie nie stać aby go (nawet używanego) kupić.
        Ciekawe co ma tam być po remoncie rynku, co władze chcą osiągnąć?
        pozdrowienia
        Tomek
    • releks Re: Przebudowany Rynek 25.07.05, 08:30
      drzewa wycieli słusznie - kto to widział drzewa na rynku?
      • marzenajm Re: Przebudowany Rynek 25.07.05, 08:45
        drzewa były po to, żeby w ich cieniu spokjnie skonsumowac lody gałkowe kupione
        naprzeciwko kościoła Jakuba, a teraz....;-(((( szkoda
        • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 26.07.05, 00:14
          mi się wydaje że bez drzew jestr lepiej chociaz sentyment do nich miałem
          straszny ...............
    • ssswistak Re: Przebudowany Rynek 26.08.05, 21:36
      Mój kolega, który kiedyś przyjechał do Skierniewic i widział pierwszy raz w
      życiu nasz rynek - stwierdził, że to typowy, postkomunistyczny, bidny odrapany
      rynek. Na początku nawet byłam na niego zła, ale w gruncie rzeczy to jak się
      patrzy obiektywnie - to jest to bidny, brzydki rynek. Co do drzew - lubiłam je!
      Wolałabym wiedzieć jak ktoś zacznie wycinać reszte drzew w mieście... i tak
      zieleni jak na "instytutowe" miasto jest mało. Plan zagospodarowania rynku - do
      kitu! Klepisko. Aha! Może warto odremontować Pałac Ślubów, bo na zdjęciach
      kiepsko wychodzi :-)
      • tomek_tomasz Re: Przebudowany Rynek 28.08.05, 00:02
        nasz rynek jst taki jakim był czyli rynkiem 25 tys miasta. aby go zmienić i
        dopasować to potrzebne są dosyć drastyczne działania
      • tzavates Re: Przebudowany Rynek 29.08.05, 09:07
        Pałac Ślubów powrócił do prywatnych rąk, także miasto na pewno już nic w nim
        nie wyremontuje (urzędasy dzierżawią pomieszczenia w tym budynku).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka