Dodaj do ulubionych

Litzmannstadt getto

IP: 213.17.170.* 27.08.04, 07:51
Dlaczeg dopiero teraz dowiadujemy się o tym wszystkim?
Obserwuj wątek
    • Gość: bb Re: Litzmannstadt getto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 21:18
      pewnie dlatego, że dopiero niedawno masz internet
      a od dawna wstręt do książek, gazet itp
    • Gość: oz Re: Litzmannstadt getto IP: *.avenel01.nj.comcast.net 30.08.04, 08:24
      to bardzo mało się dowiedziałeś. gdybyś był oczytany tobyś wiedział, że samo
      getto łódzkie w okresie od listopada 1940 do sierpnia 1942 roku przyniosło
      Niemcom czysty dochód w wysokości aż 20.000.000 marek, a od września 1942 do
      września 1944 roku dalszych 26.200.000 marek; autorzy pracy dokumentalnej Lodz
      Getto Allan Adelson i Robert Lapides, stwierdzili, że "Getto łódzkie pracowało
      jako wielkie przedsiębiorstwo zbrojeniowe, zbrojące swego wroga - hitlerowskie
      Niemcy"). Swoją pracą, a mowa tu o setkach tysięcy osób, Żydzi przedłużali
      wojnę, a tym samym m.in. niemiecką okupację ziem polskich i cierpienia narodu
      polskiego!
      • Gość: Paul Re: Litzmannstadt getto IP: *.nwrk.east.verizon.net 30.08.04, 08:34
        >Swoją pracą, a mowa tu o setkach tysięcy osób, Żydzi przedłużali
        > wojnę, a tym samym m.in. niemiecką okupację ziem polskich i cierpienia narodu
        > polskiego!
        Jeden z moich dziadkow tez "pracowal dla niemieckiego przemyslu zbrojeniowego"
        po pacyfikacji miejscowosci w ktorej mieszkal - nota bene byl partyzantem na
        Lubelszczyznie i kilku Niemcow zabil, nim go zwineli. Mial jakies 17 lat. Nie
        byl Zydem, byl wyznania rzymsko-katolickiego. Moja babcia pracowala dla
        Luftwaffe w pionie meteo. 2 babcia majac 18 lat roznosila ulotki i granaty.
        Takie, widzisz czasy byly. Uszanowanie,
        Paul
    • Gość: zainteresowana Re: Litzmannstadt getto IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 30.08.04, 10:49
      jak to teraz??? owszem teraz się dużo dzieje, pisze się o gettcie dużo, ale ja
      zawsze wiedzialam, ze w łodzi było getto, wiedziałam jak przebiegały jego
      granice... to tzw. świadomość lokalna. Takich rzeczy samamu się poszukuje i
      docieka....
      • Gość: Paul Re: Litzmannstadt getto IP: *.nwrk.east.verizon.net 30.08.04, 11:01
        >to tzw. świadomość lokalna. Takich rzeczy samamu się poszukuje i
        > docieka....
        Hmm..."swiadomosc lokalna". Dawniej sie to nazywalo "wiedza ogolna". Ale
        swiat idzie do przodu, Polacy doganiaja "zachod" jak moga. Wiesz dlaczego np.
        w Anglii krol/krolowa jest glowa kosciola .... anglikanskiego? W ktorym roku
        odbyl sie Kongres Wiedenski, dlaczego i co oznaczal. Kto wynalazl telefon?
        Co to bylo takiego "Traktat Waszyngtonski"? Jakie wyspy zabrali Japonii
        Rosjanie po 2WW i gdzie sie znajduja? Uszanowanie,
        Paul
        • Gość: zainteresowana Re: Litzmannstadt getto IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 30.08.04, 11:12
          nie wiem dlaczego zadajesz mi te pytania????
          nie znam odpowiedzi na nie, no może znam, ale w ograniczonym stopniu...
          wydaje mi sie, ze wiedza "świadomośc lokalna" jednak najpierw. powinno się
          wiedzieć gdzie się mieszka, jakie to miasto, co tu było.
          pozdrawiam
          • zesty Re: Litzmannstadt getto 30.08.04, 11:26
            Gość portalu: zainteresowana napisał(a):

> nie wiem dlaczego zadajesz mi te pytania????
            > nie znam odpowiedzi na nie, no może znam, ale w ograniczonym stopniu...
            > wydaje mi sie, ze wiedza "świadomośc lokalna" jednak najpierw. powinno się
            > wiedzieć gdzie się mieszka, jakie to miasto, co tu było.
            > pozdrawiam
            Acha.... Uszanowanie,
            Paul

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka