Gość: Ingo IP: 213.17.170.* 27.08.04, 07:51 Dlaczeg dopiero teraz dowiadujemy się o tym wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bb Re: Litzmannstadt getto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 21:18 pewnie dlatego, że dopiero niedawno masz internet a od dawna wstręt do książek, gazet itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oz Re: Litzmannstadt getto IP: *.avenel01.nj.comcast.net 30.08.04, 08:24 to bardzo mało się dowiedziałeś. gdybyś był oczytany tobyś wiedział, że samo getto łódzkie w okresie od listopada 1940 do sierpnia 1942 roku przyniosło Niemcom czysty dochód w wysokości aż 20.000.000 marek, a od września 1942 do września 1944 roku dalszych 26.200.000 marek; autorzy pracy dokumentalnej Lodz Getto Allan Adelson i Robert Lapides, stwierdzili, że "Getto łódzkie pracowało jako wielkie przedsiębiorstwo zbrojeniowe, zbrojące swego wroga - hitlerowskie Niemcy"). Swoją pracą, a mowa tu o setkach tysięcy osób, Żydzi przedłużali wojnę, a tym samym m.in. niemiecką okupację ziem polskich i cierpienia narodu polskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Litzmannstadt getto IP: *.nwrk.east.verizon.net 30.08.04, 08:34 >Swoją pracą, a mowa tu o setkach tysięcy osób, Żydzi przedłużali > wojnę, a tym samym m.in. niemiecką okupację ziem polskich i cierpienia narodu > polskiego! Jeden z moich dziadkow tez "pracowal dla niemieckiego przemyslu zbrojeniowego" po pacyfikacji miejscowosci w ktorej mieszkal - nota bene byl partyzantem na Lubelszczyznie i kilku Niemcow zabil, nim go zwineli. Mial jakies 17 lat. Nie byl Zydem, byl wyznania rzymsko-katolickiego. Moja babcia pracowala dla Luftwaffe w pionie meteo. 2 babcia majac 18 lat roznosila ulotki i granaty. Takie, widzisz czasy byly. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Litzmannstadt getto IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 30.08.04, 10:49 jak to teraz??? owszem teraz się dużo dzieje, pisze się o gettcie dużo, ale ja zawsze wiedzialam, ze w łodzi było getto, wiedziałam jak przebiegały jego granice... to tzw. świadomość lokalna. Takich rzeczy samamu się poszukuje i docieka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Litzmannstadt getto IP: *.nwrk.east.verizon.net 30.08.04, 11:01 >to tzw. świadomość lokalna. Takich rzeczy samamu się poszukuje i > docieka.... Hmm..."swiadomosc lokalna". Dawniej sie to nazywalo "wiedza ogolna". Ale swiat idzie do przodu, Polacy doganiaja "zachod" jak moga. Wiesz dlaczego np. w Anglii krol/krolowa jest glowa kosciola .... anglikanskiego? W ktorym roku odbyl sie Kongres Wiedenski, dlaczego i co oznaczal. Kto wynalazl telefon? Co to bylo takiego "Traktat Waszyngtonski"? Jakie wyspy zabrali Japonii Rosjanie po 2WW i gdzie sie znajduja? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowana Re: Litzmannstadt getto IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 30.08.04, 11:12 nie wiem dlaczego zadajesz mi te pytania???? nie znam odpowiedzi na nie, no może znam, ale w ograniczonym stopniu... wydaje mi sie, ze wiedza "świadomośc lokalna" jednak najpierw. powinno się wiedzieć gdzie się mieszka, jakie to miasto, co tu było. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zesty Re: Litzmannstadt getto 30.08.04, 11:26 Gość portalu: zainteresowana napisał(a): > nie wiem dlaczego zadajesz mi te pytania???? > nie znam odpowiedzi na nie, no może znam, ale w ograniczonym stopniu... > wydaje mi sie, ze wiedza "świadomośc lokalna" jednak najpierw. powinno się > wiedzieć gdzie się mieszka, jakie to miasto, co tu było. > pozdrawiam Acha.... Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś