Dodaj do ulubionych

Zielone przystanki

05.09.04, 01:31
Od jakiegoś czasu, coraz więcej przystanków w Łodzi malowanych jest na
zielono. Czy jest jakieś sensowne wytłumaczenie, czemu zrezygnowano z barwy
żółtej (chyba mającej więcej współnego z barwami MPK)?
Obserwuj wątek
    • dziadek72 Re: Zielone przystanki 05.09.04, 01:36
      Pewnie zbrakło farby:-)))
      • michal.ch Re: Zielone przystanki 05.09.04, 17:44
        Kto wie? Wszystko możliwe. :)

A na poważnie, to przypuszczam, że zaważyły na tym względy praktyczne. Dotychczasowe jasne wiaty bardzo szybko się brudziły i przez to wyglądały niezbyt przyjemnie dla oka. Ciemny kolor sprawi, że te same wiaty będą wyglądały estetyczniej (raz, że nie będzie widać kurzu i innego syfu aż tak bardzo jak dotychczas, a dwa, że i same wiaty nie będą już tak rzucały się w oczy).
    • berger.m Re: Zielone przystanki 05.09.04, 12:47
      Przystanki były dotąd żółto-zielone lub czerwone, czyli ani jedne, ani drugie
      nie miały pełnych kolorów MPK. A zielone są nawet ładniejsze. I będą pasować do
      nowych wiat, takich jak ta na przystanku tramwajowycm Pabianicka/Włókniarzy.
      Pozdrawiam
    • Gość: michał_k Re: Zielone przystanki IP: *.toya.net.pl 05.09.04, 20:16
      chyba przyczyna jest bardziej prozaiczna. Firma, która stawia teraz wiaty ma
      właśnie budowle w tym kolorze. A gdzieś czytałem, żę jest to nowe
      przedsiębiorstwo, ktore do tej pory nie miało w Łodzi wiat.
      • hubar Re: Zielone przystanki 06.09.04, 17:36
        Czy ja wiem, widziałem juz kilka przystanków przemalowanych na zielono, wiec
        względy estetyczne chyba są lepszym wytłumaczeniem.
        • ventlan Re: Zielone przystanki 07.09.04, 13:03
          hubar napisał:

> Czy ja wiem, widziałem juz kilka przystanków przemalowanych na zielono, wiec
          > względy estetyczne chyba są lepszym wytłumaczeniem.
          >
          Estetycznie rzeczywiscie wyglada lepiej, tylko ciekawe jak dlugo. Juz widzialem
          jedna troche podrapana, tak ze zolty znowu widac...
          • hubar Re: Zielone przystanki 07.09.04, 14:34
            ventlan napisał:
            >Estetycznie rzeczywiscie wyglada lepiej, tylko ciekawe jak dlugo. Juz widzialem
            >jedna troche podrapana, tak ze zolty znowu widac...
            ##
            No niestety i ja takie widziałem... Lenistwo! Jak sie maluje na nowy kolor to
            przydałoby sie najpierw oskrobac ze starej. A tak, to mamy, że na starej (o
            innej przyczepności, fakturze, gęstosci i kolorze) farbie, malują cos nowego.
            • ventlan Re: Zielone przystanki 07.09.04, 14:49
              hubar napisał:

> No niestety i ja takie widziałem... Lenistwo! Jak sie maluje na nowy kolor to
              > przydałoby sie najpierw oskrobac ze starej. A tak, to mamy, że na starej (o
              > innej przyczepności, fakturze, gęstosci i kolorze) farbie, malują cos nowego.

Ale skoro ta stara sie lepiej trzyma to moze dobrze ze jej nie oskrobali, bo
              przynajmniej spod zielonej farby wylazi zolta, a nie goly metal :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka